Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
den 26 juni 2016
Söndag 26/6

Dagens Webb-TV sändningar från kongressen i Oslo, Söndag 26 juni
10:00 Forvandlet til hellighet
13:30 Generationsmøte - Forvandlet til å gå ut i hele verden og gjøre alle folk til disipler
- Du kan se mötena HÄR.

Skriv ut  
Söndag 25/6

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 26 juni

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen efter innehållsfylld vecka. Lite utanför det personliga har det ju hänt stora saker i Europa. Några skribenter har beskrivit det som en midsommarnatssmardröm. Storbritannien har beslutat att gå ur EU. Det kommer antagligen att få stora konsekvenser för många människor över hela världen. Skottland som är en del av Storbritannien röstade för att stanna kvar i EU. Skottarna hade för kort tid sedan en omröstning om de skulle forstätta att vara en del av Storbritannien och den frågan aktualiseras nu igen. Allt detta kan leda till att vi får rita om den politiska och ekonomiska Europakartan den närmaste tiden.

Men jag har inte haft så mycket tid att fördjupa mig i det storpolitiska skeendet, eftersom vi har varit fullt upptagna med Frälsningsarméns Skandinaviska kongress i Oslo.

För vår del började kongressen med en bönedag inför kongressen. Det var gruppen "Åndelig Vekst" som anordnade dagen. Det är en grupp som arbetar med den andliga utvecklingen i Frälsningsarmén i Norge. Det motsvarar kanske mest "Eldsflamman" i Sverige. Du kan läsa mer om gruppens arbete HÄR.

En gedigen grupp bedjare var samlad under dagen på Majorstua där vi bad för kongressens olika medverkande och besökare. Vi fick också många tilltal från Gud om vad Han önskade för sitt folk.

Sedan har det ena mötet följt det andra. Vi upplever en stark gudsnärvaro under mötena och många människor söker sig fram för förbön.

I lördags hade vi den enda utåtriktade aktiviteten under kongressen. Det var marsch nedför paradgatan "Karl Johan" och konsert på Oslos knutpunkt Jernbanetorget. Men det var inte bara Frälsningsarmén som hade parad den lördagen. Samtidigt firades Oslo Pride paraden i centrala Oslo. Lyckligtvis var vi färdiga med Frälsningsarméns marsch då de började, så de två paraderna slapp att kollidera.Nu är det söndagsmorgon och vi är snart på väg till de två avslutande mötena under kongressen. Om du läser detta tidigt på morgonen kan du gå till FA-TV hemsida och ta del i mötena. Mötena är klockan 10 och 13.30. FA-TV hittar du HÄR.

Sedan är det dags för en ny vecka med nya utmaningar. Jag ber att du ska få en välsignad vecka.
/Peter Baronowsky

Skriv ut  
Söndag 26/6

Ord för dagen den 26 juni - Romarbrevet 10

FRÄLST!

Bibelläsning: Romarbrevet 10
"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst."
(Rom 10:9 FB)

Det är egentligen bara en sak man måste tro för att bli frälst: Att Jesus lever idag. Att Han har upsstått från de döda.

Tron på en levande Jesus får konsekvenser inte bara för min frälsning, utan också för min dagliga vandring.

Han går bredvid mig. Han leder mig, förmanar mig och uppmuntrar mig!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus lever idag - i mig! 

 

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Att försöka bli frälst på fel sätt
Paulus brinner för människors frälsning. Detta är hans hjärtas önskan och hans bön (vers 1). Problemet som han möter är att människor inte har den rätta insikten (vers 2). De försöker uppnå frälsning genom sina egna ansträngningar.
Till eftertanke:
Möter du människor med samma problem? De är vänliga, generösa och gästfria och inser inte sitt behov att kapitulera för Gud och be om förlåtelse och frälsning?

Hur man blir frälst?
I detta kapitlet finner vi den kanske enklaste instruktionen om vägen till frälsning. Det är egentligen bara en enda sak man behöver tro och en enda sak man måste göra (Rom 10:9-10).
- Man måste tro att Gud har uppväckt Jesus från de döda, det vill säga att Jesus lever idag
- Man måste bekänna Jesus som Herre
För att bli frälst behöver man inte tro på skapelseberättelsen eller jungfrufödseln. Man behöver bara tro att Jesus uppstått och lever idag. Sedan måste man bekänna Jesus som Herre i sitt liv.
   Då dessa två är uppfyllda - då är man frälst! Vi gör det ofta mycket mer komplicerat än vad det är. Det behövs två saker för att bli frälst. Inte fler.
   Sedan börjar livet efter pånyttfödelsen. Det är då vi måste leva ut det vi bekänner. Att Jesus är Herre innebär att det är han som bestämmer och inte jag. Jag har lagt mitt liv i Hans händer och det är det Han vill som gäller från och med den dagen.
   Det är inte svårt att bli frälst, men det får får enorma konsekvenser för mitt fortsatta liv. Innan frälsningen kunde jag göra vad jag ville, men att vara frälst innebär att jag lever mitt liv med en ständig fråga till Gud om vad jag ska göra och hur jag ska göra det.
Till eftertanke:
Hur medveten är du i ditt liv att du har gett Jesus makten i ditt liv, och att det är Han som bestämmer?

Tron kommer av Guds ord
Tron är inte något som flyger omkring i luften och som några får och andra inte. Tron kommer av Guds Ord. Om vi tar in Guds Ord genom att ta del av förkunnelsen eller genom egen bibelläsning så växer tron. Om vi inte gör det tar vi bort Guds Ords möjliget att ge oss tro.
- För hur ska någon kunna tro om han inte hört? (vers 14)
- Och hur kan någon höra om ingen predikar? (vers 14)
Till eftertanke:
Hur predikar jag genom mina ord och mitt liv? Kan det vara så att jag är Guds enda möjlighet att nå fram någon människa?

Skriv ut  
Söndag 26/6
Bibelläsning från GT den 26 juni
År 1:  Det röda snöret - Josua 2 - Läs HÄR.
 
År  2:   - Jesaja 43 -

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Lördag 25/6

Förvandlad!    Kongress i Oslo 23-24 juni 2016

Lördag den 25 juni
11:30 Marsch från från Universitetsplatsen
12:00 Konsert på Jernbanetorget
15:00 We Are Family (Oslo Kristne Senter, Kjeller)
18:00 "Forvandlet til fellesskap" (Oslo Kristne Senter, Kjeller)
21:30 Musiknattiné (Oslo Kristne Senter, Kjeller)

Skriv ut  
Lördag 25/6

Nyhetsflödet lördag den 25 juni

Elisabeth Sandlund: En midsommarnattsmardröm
- Dagen - "Shakespeares pjäs ”En midsommarnattsdröm” är en komedi där allt slutar väl. Nu utspelar sig i stället en tragedi, skriver Elisabeth Sandlund.
Brexit är ett faktum. Folkmajoriteten i ett av EU:s största medlemsländer har bestämt sig. Storbritannien ska inte längre vara med utan snarast möjligt ansöka om utträde. När vallokalerna stängde sent på torsdagskvällen verkade det som att stannasidan hade övertaget men när rösterna räknats under natten stod det klart att det var precis tvärtom. Såväl prognosmakarna som vadslagningsföretagen hade, som så ofta förr, misslyckats i sina förutsägelser."

I framtiden är det mer som förr
- Hemmets Vän - "För mig blir konferensveckorna under sommarhalvåret en
återkommande påminnelse om att kyrkan inte behöver vara räddhågsen för samtidens krav på henne. När vi möts på konferens och stavar på samma bibelställen, sjunger samma sångtexter, upptäcker än en gång att samma böner vi bett så många gånger förut håller att slita på lite till, då
behöver vi kanske inte vara ängsliga? Vi måste inte prestera en
förändring – Anden verkar och ger växt genom de verktyg vi redan har:
Gudstjänsten, Ordet och bönen, skriver Åke Hällzon i veckans kommentar."

 
Rykket bort - for å rykke fram

- Fra Jostein Nielsens blogg -
Det må ha ha vært spennende å være Filip. Først diakoni i Jerusalem, så vekkelse i Samaria, så englebesøk med ordre om å dra til Gasa. Der ser han en vogn med en etiopisk hoffmann og Ånden ber ham å gå bort til vognen.
  Og Filip er lydig – ja, nesten overivrig, for han går ikke, slik Ånden ba ham om å gjøre, men han løper bort. Läs mer
HÄR.

Skriv ut  
Lördag 25/6

Ord för dagen den 25 juni - Romarbrevet 9

 
EGENRÄTTFÄRDIGHET


Bibelläsning: Romarbrevet 9
"Vad skall vi då säga? Jo, att hedningarna, som inte strävade efter rättfärdighet, vann rättfärdigheten, den rättfärdighet som kommer av tro. Israel däremot, som strävade efter att uppfylla den lag som ger rättfärdighet, har inte nått fram till den lagen. Varför? Därför att de inte sökte rättfärdigheten av tro, utan tänkte sig kunna vinna rättfärdigheten genom gärningar. De har snubblat på stötestenen, så som det står skrivet: Se, jag lägger i Sion en stötesten och en klippa till fall. Men den som tror på honom skall inte stå där med skam" (Rom 9:30-33 FB)

Vi blir rättfärdiggjorda genom tron på vad Jesus gjorde för oss. Vi kan inte bygga våra liv på vår egen rättfärdighet. Jesus är vår rättfärdighet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Men den som tror på Honom ska inte stå där med skam.

Läs mer  HÄR.

Skriv ut  
Lördag 25/6
Bibelläsning från GT den 25 juni
År 1:  Var sätter du din fot? - Josua 1 - Läs HÄR.
 
År  2:  Höj din röst Jesaja 42 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Fredag 24/6

Idag börjar kongressen

Förvandlad!    Kongress i Oslo 23-24 juni 2016

Officersskolan 2016

Idag börjar den Skandinaviska kongressen i Oslo. Kongressen hålls i OKS lokaler norr om Oslo (OKS=Oslo Kristne Senter).

Kongressen inleds klockan 18.00 med invignings- och utsändningsmöte för de ny löjtnanterna.

Mötet fortsätter sedan med "The first night of the lieutenants" klockan 19:15.

Då man blir officer i Frälsningsarmén ingår man en pakt med Gud där man ger löften till Gud. Bland annat lovar man att älska och tjäna Jesus så länge man lever och att leva för att vinna människor och att göra deras frälsning till sin viktigaste livsuppgift (min egen översättning från norska). Så om du möter en frälsningsofficer så vet du vilken uppgift som är den viktigaste för honom eller henne!

Klockan 21:30 blir det "Väckelsetoner". Kongressens program i sin helhet finner du HÄR.

Kongressens huvudtalare


Huvudtalare under kongressen är Brian och Rosalie Pender. De kommer ursprungligen från Kanada. I presentationen kan man läsa att de har en stark övertygelse att Gud också i fortsättningen vill använda Frälsningsarmén. De är medvetna sin kallelse och sitt ansvar att förkunna evangeliet, uppmuntra de troende och betjäna människor i nöd. 
Läs mer om dem
HÄR.


Ledarna för Sverige/Lettland, Danmark/Grönland och Norge/Island/Färöarna kommer också att medverka.

Dessutom blir det gemensam musikkår, kör och gospelkör.

Parallellt med kongressen hålls också Barnas kongress och Ungdomskongressen Transformed.

Läs mer om Ungdomskongressen HÄR.

Läs mer om Barnas kongress HÄR.

/PB

Skriv ut  
Fredag 24/6

Nyhetsflödet fredag den 24 juni

 

Kritiserad muslimsk grupp får halv miljon av staten
- Dagens Nyheter - "Staten har beviljat 535.200 kronor till kritiserade Sveriges förenade muslimer. Organisationen, som förknippats med extremism och hat mot homosexuella, ska använda skattepengarna för att motverka rasism och intolerans.
– Jag ser massvis med frågetecken, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som är överraskad över bidraget.SFM och dess företrädare har upprepade gånger knutits till uppgifter om extremism och radikal islamism. Senast skedde detta inför att föreningen i mars i år planerade att hålla sin årliga konferens ”Jag är muslim” i en kommunal idrottshall i Göteborg.
   Säpo hade inlett förundersökning om brott med koppling till vad som påstods vara våldsbejakande extremism. När informationen nådde Göteborgs stad beslutade kommunen att bryta avtalet."


 ”Kyrkan vill inte bita den hand som föder den”
- SVT Opinion - "”Kommunal och Svenska kyrkan har tyvärr något gemensamt. Ledande befattningshavare har tagit sig rätten att hantera andra människors pengar som om de vore ens egna”. Det skriver Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på Dagen, i ett debattinlägg på SVT Opinion.
  Hon syftar på Aftonbladets och Ekots avslöjanden om att medlemmarnas pengar gått till att bekosta kyrkopolitikers och tjänstemäns lyxiga resor, i vissa fall i helt privata syften. Ett systemfel som kan rättas till, menar Sandlund.
  ”Men varför skulle kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, bita den hand som föder det?”


Sommarhögtid för Guds folk
- Daniel Norburg i Hemmets Vän - "Vi behöver ta vara på de tilltal från Gud och de källor av väckelse och förnyelse som under alla år har präglat våra konferenser och som har fått påverka både vårt land och vår värld.
Samtidigt är det viktigt att konferenserna ständigt lever i förnyelse och förändring, därför att det rike som vi förkunnar är ett dynamiskt rike som tar sig nya uttryck och vägar. Varje generation behöver ett tilltal för just sin tid.
Gud valde att uppenbara sig i en brinnande buske för Mose och bli personlig genom att ge honom sitt eget namn  – JAG ÄR. Min bön är att årets konferenser och sommarläger ska innebära många liknande möten med Gud själv där han uppenbarar sig i helighet, kärlek, nåd och kraft!"

Skriv ut  
Fredag 24/6

Ord för dagen den 24 juni - Romarbrevet 8

 
DET ÄR OMÖJLIGT!

Bibelläsning: Romarbrevet 8
"Det som var omöjligt...det gjorde Gud" (Rom 8:3 FB)

Det kan finnas saker här i livet som bara känns omöjliga. Då vi upplever det så, är det en trygghet och en vila att kunna lämna de sakerna till Gud. Det är bara han som kan hantera det omöjliga.

I samma kapitel kan vi läsa: "Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss?" (vers 31).

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud kan!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 24/6
Bibelläsning från GT den 24 juni

År 1:  Nu är det din tur 5 Mosebok 34 - Läs HÄR.
 
År  2:  Frukta inte Jesaja 41 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 23/6

Dagen innan kongressen börjar

Förvandlad!    Kongress i Oslo 23-24 juni 2016

Den Skandinaviska kongressen i Oslo börjar i morgon, men redan idag "tjuvstartar" den med en bönedag och på senare på kvällen Brass-Café.

Under bönedagen kommer vi att be för kongressens talare och övriga medverkande, för alla deltagare som kommer till kongressen, för Barnas kongress, för Ungdomskongressen, för Frälsningsarmén i Sverige/Lettland, Danmark/Grönland och Norge/Island/Färöarna. Vi ska be visionärt och lyssna till vad Gud vill säga oss i vår tid.

Bönedagen kommer att hållas mellan klockan 10:00 och 15:00 på Majorstua-kåren i Oslo. På tal om Skandinavisk och Majorstua, så har kåren en svensk kårledare. Mirjam Kjellgren heter hon och är en av mer än 20 nya sergeanter som utnämnts de senaste två åren i Norge.


Kvällens Brass-Café blir också säkert en kväll värd att minnas. Det är Templets musikkår som inbjuder till musikalisk samvaro med fantastiska solister. Läs mer om det HÄR.

I morgon börjar Kongressen "på riktigt" med kadetternas Invignings- och sändningsmöte 18:00. Mötet följs sedan direkt med "First night of the Lieutenants". Gå inte misste om det. Du kan följa alltsammans på Webb-TV HÄR.

Förra norska kongressen var det ett speciellt program dagen före kadetterna invingsmöte. Den samlingen hade namnet "Last night of the Cadets". Men i år kommer den samlingen efter Invigningsmötet och kan därför naturligtvis inte heta "Last night of the Cadets", utan har fått rubriken "First night of the Lieutenants".

Här kan du få se en trailer och påannonsering för "Last night of the Cadets"  från förra kongressen:

Skriv ut  
Torsdag 23/6

Nyhetsflödet torsdag den 23 juni

Öppna gränser och fri invandring, ett försök till analys
- Olof Edsinger i Opinionsboggen - "Jag högaktar Micael Grenholm för hans engagemang för invandrare, tiggare och andra utsatta människor. Men intervjun med honom i dagens Världen idag gör ändå att jag vill problematisera några av de påståenden som Grenholm kommer med. Jag gör det för att han har blivit en så pass viktig opinionsbildare i frågor som har med migration och kristen tro att göra. Men jag gör det också för att jag menar att en del av hans påståenden – hur fina de än kan verka – riskerar att få motsatt effekt. Ett politiskt program som inte är genomförbart må låta tilltalande i många kristnas öron, men samtidigt riskerar det att skapa polariseringar som öppnar för helt andra krafter än dem som man från början hade avsikten att stödja. Idealism kan i förlängningen vara något farligt."

Kommentar om Stanley Sjöbergs facebookinlägg och Busch-Thor i pridetåget
- Stefan Swärds blogg - "Som jag har sagt många gånger i själva sakfrågan. För den som tror på Bibeln som norm för lära och liv, vilket definierar en evangelikal kristen och de som bekänner sig till lutherska och calvinska reformationen, och som har respekt för kristna traditionen, vilket inkluderar katoliker och ortodoxa, blir allt annat än att bekänna sig till det trogna äktenskapet mellan man och kvinna, något annat ideal är inte möjligt. Däremot måste vi hantera alla mänskliga tillkortakommanden och brottningskamp med livet, och där kan det finnas skillnader mellan kyrkor hur man hanterar avvikelser från ideal, kyrkan är en mötesplats för brustna människor som vill följa Kristus, och vi har alla långt kvar till det Kristuslika idealet. Och som Stanley Sjöberg påpekar i sitt inlägg, som kristen behöver man visa barmhärtighet, respekt och tolerans mot alla människor, oavsett tro och livsstil. Och som jag har sagt många gånger, huvudutmaningen för kristna kyrkan idag, är heterosexualitetens alla irrvägar bort från Guds och Bibelns ideal, inte minst i kyrkans egna led."

Torp uppmanar troende till ett nytt uttåg
- Dagen -  "– Det finns många tilltal och välsignelsekällor på denna plats att ta tillvara på. Visste ni till exempel att under de första femtio Torpkonferenserna avskildes totalt över 100 missionärer – och det enbart till landet Kina, säger Daniel Norburg, innan han går vidare till kvällens och konferensens tema: Exodus – befriad och sänd.
– Exodus betyder uttåg, och uttåget läser vi om i andra Mosebokens tredje kapitel. Det är en berättelse som vi ska gräva ner oss i ordentligt under veckan i de olika seminariepassen. Vi behöver fråga oss vilket exodus, vilket uttåg, behöver vi göra i dag? Gud vill befria oss ur vårt Egypten, ur det som binder och hindrar oss, sa Norburg."

Skriv ut  
Torsdag 23/6

Ord för dagen den 23 juni - Romarbrevet 7

 
"JAG KAN INTE FATTA ATT JAG HANDLAR SOM JAG GÖR"

Bibelläsning: Romarbrevet 7
"Ty jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag" (Rom 7:15 FB)

Paulus, historiens mest framgångsrike evangelist, levde i medvetenheten att han inte kunde klara av att leva rätt i sin egen kraft. Han hade kontakt med sin maktlöshet och var ständigt beroende av Gud i sitt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Herre, att leva i beroende av dig i livets alla situationer.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 23/6
Bibelläsning från GT den 23 juni
År 1:  En tillflykt 5 Mosebok 33 - Läs HÄR.
 
År  2:  Ny kraft Jesaja 40 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 22/6

Följ kongressen på TV

Förvandlad!    Kongress i Oslo 23-24 juni 2016

Om du inte kan åka till Oslo i helgen, kan du ändå följa med det som händer under kongressen. Länken till sändningarna finner du HÄR. Följande möten sänds direkt:

Fredag den 24 juni
18:00 Forvandlet til tjeneste - Kattedenes innvielses- og utsendselsemöte + "First nights of the Lieutenants"
21:30 Veckelsestoner


Lördag 25 juni

15:00 We are Family
18:00 Forvandlet til fellesskap
21:30 Musiknatiné


Söndag den 26 juni
10:00 Forvandlet til hellighet
13:30 Generationsmøte - Forvandlet til å gå ut i hele verden og gjøre alle folk til disipler

Skriv ut  
Onsdag 22/6

Nyhetsflödet onsdag den 22 juni 

Torp söker befrielse från sekularisering
- Joakim Lundgren i Dagen - ”Befriad och sänd”. Så lyder temat för årets Torpkonferens – den 130:e i ordningen. – Vi behöver bli befriade från kyrkans inre sekularisering, säger Daniel Norburg, missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan (EFK).
Fälten börjar så smått fyllas med husvagnar och tält på Torps åkrar utanför Kumla. Från och med i går och en vecka framåt kommer den här platsen vara hem för flera tusen campinggäster.
   Totalt väntas 15 000 besökare till området under veckan. Vad möter då den som väljer att ta del av veckans alla gudstjänster och bibelstudier?
   Framför allt två ord: befriad och sänd.
– Vi vet att Torp är en viktig mötesplats för många kristna. När vi bad och funderade under hösten kände vi att i tider av inre sekularisering behöver vi förnya vår tro. Vi behöver en befrielse från den anpassning till tidsandan som sker, och som sker utifrån att vi förlorat fotfästet hos Gud själv, säger Daniel Norburg, missionsdirektor och huvudansvarig för årets konferens."


Församlingsplantering nummer 2 i Brandbergen-Vendelsömalm
- Stefan Swärd i EFK.s pionjärblogg - "Min första erfarenhet av församlingsplantering var alltså satsningen med Järfälla pingstförsamling, Aspnäskyrkan, en församling som bildades 1974.  Det var en unik satsning och en församling med snabb tillväxt som nådde 650 medlemmar efter några få år. Kjell Sjöberg som visionär ledare var en viktig faktor bakom detta. Det gav mig många lärdomar inför framtiden. Att tro på församlingsväxt, smågruppernas betydelse, att tänka och tro och tala visionärt – var några exempel på lärdomar från Järfälla. Kjell Sjöbergs vision om att Stockholm behövde 20 nya församlingar skulle bli en livskallelse för mig."

 

Rapid Advance To Cashless Society And Digital Control By Authorities
- Prophesy News Watch - "Society has come a long way since the days of barter to the era of coins followed by paper currencies, and now banks and governments around the world stand ready to take the next step: eliminating cash altogether.
   People increasingly rely upon direct deposit of wages, credit cards and now electronic payment services offered by such companies as Google and Apple, but could the cash point machine and cash itself disappear altogether in the coming years?"

Skriv ut  
Onsdag 22/6

Ord för dagen den 22 juni - Psalm 74 oc 75

EN GUD SOM HÅNAS - Psalm  74

Bibelläsning: Psalm 74
"Stå upp Gud och för din talan! Tänk på hur du hela tiden hånas av dåren" (Ps 74:22 FB)

Psalmförfattaren lider av att leva i en tid då Guds namn och Guds verk förtalas. Psalmen frågar hur länge Gud ska låta det fortgå: "Hur länge Gud, skall fienden smäda och ständigt förakta ditt namn? Varför håller du tillbaka din hand?" (vers 10-11)

Författaren känner vanmakt över situationen och att Guds namn blir hånat.

Man kan undra vad Gud tänker då han läser bussreklamen som säger: "Gud finns nog inte. Du behöver inte oroa dig. Gläd dig åt livet." Precis som om Guds existens skulle vara ett problem...

Han som så ofta säger: "Oroa dig inte" (Matt 6:31), Han finns och det är just därför du inte behöver oroa dig. Så, kom loss och låt Honom fylla ditt liv med glädje.
Även vår tid kännetecknas av en allt mer högljudd ateistisk propaganda. Röster höjs för att kristna värden inte ska få plats i politiken eller i skolan. Däremot får utställningar där Jesus smädas plats i våra kyrkor.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Oroa dig inte Gud finns!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 22/6
Bibelläsning från GT den 22 juni
År 1:  Herrens namn skall jag förkunna - 5 Mosebok 32 - Läs HÄR.
 
År  2:  Fiendens list - Jesaja 39 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 21/6

Nyhetsflödet tisdag den 21 juni

Gösta Tingström: Kan inte kyrkan åstadkomma en förändring?
- Dagens Nyheter - "Svenska kyrkan har tappat sin själ och dess företrädare lever inte som man lär. Medlemsavhoppen fortsätter och skandaler rullas upp – men trots detta sker ingen förändring inom organisationen.
   Alla säger nu att det är bra att kyrkan granskas. Omdömeslösa resor som inte följer fastlagda policys fördöms enigt. Begångna fel ska rättas till och till slut kanske en eller annan ansvarig tvingas bort från sin tjänst. Kyrkliga företrädare tycks vilja göra små ytliga korrigeringar och sen återgå till normalläge så snart som möjligt. Organisationen har på många sätt tappat kontakten med sin upphovsman och centralgestalt, Jesus."


Varför just kristen"
- Bengths blogg - "Det skäl som jag redovisar här till varför jag är kristen handlar om människosyn och om människovärdet. Jag är kristen på grund av Bibelns människosyn och därför att den ger mig en trovärdig och hållbar grund, förankring och förklaring till människovärdet och till människolivets okränkbarhet ifrån konceptionen och allt framåt. Bibelns människosyn och människovärdet och människolivets okränkbarhet hör ihop med varandra på ett odelbart sätt. Därför är jag kristen.
   Människan är inte ett högt utvecklat djur. Hon tillhör inte djurriket. Hennes status och identitet är mycket högre än så. Människan är inte en produkt av en slumpmässig evolutionär process och av ett naturligt urval, såsom Charles Darwin och evolutionsteorins förespråkare gör gällande. Människans historiska rötter går tillbaka till en personlig och evig Gud, som med visdom och vishet, intelligens och förnuft, plan, mening, syfte och mål skapade människan till Guds avbild, till att vara lika Gud."

"Denna terrorattack är extra allvarlig"
- Felicia Ferreira i Dagens ledare - "Minst en person omkom och flera skadades i söndags när en självmordsbombare av allt att döma försökte mörda den syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriark Ignatius Afrem II.
I vad som verkar vara outtröttlig ondska gör de islamistiska terroristerna allt för att tömma regionen på dess kristna befolkning och allt tyder på att den yttersta symbolen för de syrisk-ortodoxa kristna nu var målet. Tack och lov misslyckades terroristen med just det uppdraget. För den här gången."

Skriv ut  
Tisdag 21/6

Brasscafé

Förvandlad! Kongress i Oslo 23-24 juni 2016

På torsdagskvällen, dagen innan kongressen börjar, inbjuder Templets Hornorkester till Brasscafé. Samlingen blir på Templet och börjar klockan 18:00. Inträde 100 norska koronor.

Skriv ut  
Tisdag 21/6

Ord för dagen den 21 juni - Psalm 73

I GUDS NÄRHET

Bibelläsning: Psalm 73
"Att vara i Guds närhet är lycka för mig. Jag tar min tillflykt till Herren" (Ps 73:28 FB)

Psalmen frågar: Varför är livet så orättvist? Varför går det bra för de övermodiga och ogudaktiga? (vers 3). Varför drabbas inte de av olycka? Varför plågas inte de? (vers 5). Varför är de fria från lidanden? (vers 4).

Psalmisten tycker att detta är för svårt att förstå (vers 16), ända tills han går in i Guds helgedom (vers 17). Där upplever han och förstår att det bara finns en enda plats med verklig och varaktig lycka. Det är att vara i Guds närhet (vers 28).

Vi har så lätt att jämföra oss med andra och bli avundsjuka (vers 3). Vi får be bönen: "Fräls oss från jämförelse."

Och då vi fokuserar på hur det går för andra kanske Jesus säger även till oss: "Vad rör det dig? Följ du mig." (Joh 21:22

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva min dag i Guds närhet.

Skriv ut  
Tisdag 21/6
Bibelläsning från GT den 21 juni
År 1:  Ordet i din mun - 5 Mosebok 30 - Läs HÄR.

         Herren går själv framför dig - 5 Mosebok 31 - Läs HÄR.
 
År  2:  Det svåra blir till nyttaJesaja 38 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Måndag 20/6

Axelina – hon som fick silverstjärneorden fyra gånger

Under Frälsningsarméns kongress ordineras kadetterna till frälsningsofficerae. Alla mödrar som har ett barn som blir frälsningsofficer får en speciell utmärkelse: "Silverstjärneorden ". Läs mer om detta HÄR.

Från bootheum.se:
Rut Baronowsky har översänt ett brev angående ”Silverstjärnan” skrivet av hennes mormor Axelina Håkansson.

Brevet är skrivet 1934 från Ramdala i Blekinge till general Evangeline Booth.

Axelina, som fick fyra ”Silverstjärnor”, hade alltså fyra barn som valde att säga ”ja” till kallelsen och blev frälsningsofficerare tre i Sverige och en i USA. Det var Hertie Håkansson, Erik Håkansson, Gunnar Hawkinson och Mirjam Hanson f. Håkansson (Ruts mor).

Läs brevet och Rut Baronowskys berättelse HÄR.

Skriv ut  
Måndag 20/6

Förvandlad! Kongress i Oslo 24-26 juni 2016

Kongressen "tjuvstartar" redan på torsdag den här veckan. Alla bedjare välkomna till Majorstua kår mellan 10.00 och 15.00.

Skriv ut  
Måndag 20/6

Nyhetsflödet måndag den 20 juni

Veckans viktigaste nyheter från Omni


Ödesvecka när britterna röstar om brexit
● UTRIKES På torsdag folkomröstar Storbritannien om de ska stanna i eller lämna EU. Ett utträde skulle få enorma konsekvenser och Sveriges utrikesminister Margot Wallström varnar för att brexit kan leda till en ”upplösning av själva EU”.
Den senaste opinionsundersökningen visar ett litet övertag för stanna-sidan, men det är mycket jämt inför omröstningen. På Stockholmsbörsen, som har stängt för midsommar när resultatet kommer, är oron stor.
★ Läs mer om brexit

Brittisk politiker mördad på öppen gata

● UTRIKES Labour-politikern Jo Cox blev i torsdags överfallen efter ett valmöte och dog senare på sjukhus. En 52-årig man med psykiska problem greps kort därefter. Motivet är inte fastställt men när mannen framträdde i rätten sa han ”död åt förrädare – frihet för Storbritannien”.
Både Labour och Tories avbröt tillfälligt sina kampanjer inför folkomröstningen om brexit efter mordet.
★ Läs mer om mordet på Jo Cox


Stort stöd för Orlando-massakerns offer

● UTRIKES Under veckan har många visat solidaritet med de 49 människor som mördades på gayklubben Pulse i Orlando förra helgen. På Sergels torg i Stockholm samlades tusentals människor.
– Vi är ännu inte framme i ett samhälle där alla kan vara trygga, sa RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.
Samtidigt har det uppdagats att gärningsmannen Omar Mateen hade kontakt med sin hustru under gisslandramat och enligt poliskällor riskerar hon åtal för inblandning.
★ Läs mer om masskjutningen i Orlando


Sverige möter Belgien i ödesmatch

● SPORT Herrlandslaget i fotboll har inlett EM knackigt. 1–1 mot Irland följdes upp med en snöplig 0–1-förlust mot Italien. Dessutom har Sverige inte haft ett enda skott på mål, eftersom 1–1 målet mot Irland var ett självmål och inte räknas i statistiken.
Nu krävs det förmodligen seger i sista gruppspelsmatchen mot Belgien på onsdag för att Sverige ska ta sig vidare till åttondelsfinal.
★ Läs mer om fotbolls-EM


Flera häktade för terrorplan under EM
● UTRIKES Efter omfattande razzior i Belgien på lördagen har tre personer häktats misstänkta för försök till mord genom terrorism. Enligt åklagare ska de ha planerat en attack i samband med EM-matchen mellan Belgien och Irland.
Nio personer som greps i tillslagen släpptes efter förhör.
★ Läs mer om terrorhoten


Nya skandalscener skakade fotbollsfesten

● SPORT EM-mötet mellan Kroatien och Tjeckien i fredags fick brytas i fem minuter sedan bengaler kastats in från den kroatiska läktarsektionen. Det fick Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic att kalla supportrarna för ”Kroatiens fiender”.
Även inför mötet mellan Island och Ungern uppstod bråk mellan ungerska fans när omkring 100 personer klädda i svart försökte klättra över ett staket för att ta sig till en annan grupp ungerska supportrar.
★ Läs mer om fotbolls-EM


Dom om färjevåldtäkt ifrågasätts
● INRIKES Fyra 19-åringar som åtalats för en uppmärksammad våldtäkt på en ung kvinna under en studentkryssning friades i veckan. Stockholms tingsrätt skriver i domen att kvinnan inte hindrats från att lämna hytten och att hon inte var så berusad att hon var i en ”särskilt utsatt situation”.
Domen ifrågasätts av bland andra advokaten Elisabeth Massi Fritz:
”Varför pratar man inte om de här männens ansvar att inte utnyttja en berusad ung tjej?”, skriver hon på Expressen Debatt.
★ Läs mer om färjevåldtäkterna


Sifo: Moderaterna lockar unga väljare
● POLITIK Alliansen drar ifrån de rödgröna i Sifos junimätning, som gjorts åt SvD och GP. Moderaterna går starkt framåt och får 27,4 procent av väljarstödet.
– Förstagångsväljarna har länge varit rödgröna. Nu är är det en tydlig slagsida åt Alliansen, säger Sifos Toivo Sjörén.
★ Läs mer om juniopinionen


Svensk superproducent fick Polarpriset

● KULTUR Max Martin fick i torsdags motta det ansedda Polarpriset vid en gala i Stockholm. Han har skrivit låtar åt artister som Katy Perry och Justin Timberlake.
– Jag erkänner. Genom åren har jag stulit från storheter som Abba, Kiss, Prince och såklart Lasse Holm, sa Martin i sitt tackdal.
Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli tilldelades priset i den klassiska kategorin.
★ Läs mer om Polarpriset

Skriv ut  
Måndag 20/6

Ord för dagen den 20 juni - Romarbrevet 6

 
HUR SER DU PÅ DIG SJÄLV?

Bibelläsning: Romarbrevet 6
"Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus." (Rom 6:11 FB)

Vår bild av oss själva styr i hög grad vårt beteende och agerande i mötet med andra människor. Hur ser du på dig själv?

I dagens bibelvers uppmanas vi att se på oss själva på ett bestämt sätt. Då vi gör det kommer också vårt beteende att påverkas.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Se på dig själv som död från synden och levande för Kristus.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 20/6
Bibelläsning från GT den 20 juni
År 1:  Tjäna andra gudar - 5 Mosebok 29 - Läs HÄR.
 
År  2:  Skjuta rot nertill och bära frukt upptill - Jesaja 37 - Läs HÄR.

 Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
FörvandladFörvandlad!
Kongress i Oslo 23-26 juni 2016.
Läs mer här ==> 

Skriv ut  
Dagens andakt
26 juni

”Så gjorde han några till… herdar och lärare”
( Ef. 4:11)

Andakt:
Idag fortsätter vi att se på ännu några olika människotyper som ska ”göra de heliga mer fullkomliga och därigenom utföra sin tjänst och bygga upp Kristi kropp” (Ef 4:12). Idag handlar det om herdemänniskor och lärarmänniskor. Herdemänniskorna är de verkliga omsorgsmänniskorna. För herdemänniskorna är det inte svårt att bry sig om andra. De älskar att visa omsorg. Det är de som bjuder hem dig till sig när ingen annan tycks bry sig om. Det är de som frågar efter hur du mår och verkligen menar det. Det är de som orkar lyssna på din berättelse när du berättar den för tionde gången. Det behövs många herdemänniskor i Guds församling, eftersom det är begränsat hur många människor en enda herde kan hinna med att visa omsorg om. Slutligen är det lärarmänniskorna som finns med i uppräkningen i Efesierbrevets fjärde kapitel. Lärarmänniskorna har ofta lätt att tänka logiskt. De ser samband i Bibeln som andra går förbi och kan undervisa på ett sätt som lätt kan förstås. Både evangelistfunktionen som vi talade om igår och lärarfunktionen är förkunnartjänster, men evangelisten har sitt fokus på de ännu inte frälsta, medan läraren har sitt fokus på att undervisa Guds folk så att de kan växa som kristna. Vi ber idag samma bön som igår

Bön:
Herre hjälp mig att hitta, känna igen, den uppgift som du har avsett för just mig i Kristi kropp. Tack för att det finns en plats för mig i ditt rike och för att du har skapat mig för en speciell funktion där.

  


Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
ORD FÖR DAGEN

Ord för dagen 2016 - Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Läs mer här: -->

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
Ny boklista

Ny boklista. Alla våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba