Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 31 januari 2015
Bibelläsing
Söker du bra länkar för din personliga Bibelläsning? I vänsterspalten på sidan 18 finner du massor av bra länkar till olika hjälpmedel. Månadens bibelläsnsingsplan finner du alltid i vänsterspalten på FÖRSTASIDAN.
Skriv ut  
Resor

Ska du ut och resa?
De bästa söksidorna för hotell, flyg, tåg, hyrbil finner du i högerspalten på
sidan 18

Skriv ut  
Lördag 31/1

Nyhetsflödet lördag den 31 januari

 

Islam: Fredens religion eller våldets ideologi?
- Dagen - "”Allahu akbar” ropade terroristerna när de iscensatte sitt blodbad inne på den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Deras dåd drog igång en världsvid debatt om terror i religionens namn, där tre olika förhållningssätt till islam har blivit tydliga.
”Fredens religion” har visat sitt ansikte, skrev Sverigedemokraten Björn Söder på Facebook efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris.
Han dränktes i en våg av kritik. Uttalandet ansågs vara islamofobiskt och att det kom från riksdagens andre vice talman sågs som oacceptabelt. Efter en kort storm plockade citatet bort från Björn Söders officiella sida.
Men den svenske SD-politikern är inte den enda som dragit denna slutsats av terrordagarna i Paris. Idén att islam i sig är en våldsam religio­n är en tanketradition som vuxit sig stark, inte minst bland invandringsfientliga partier i Europa. Reda­n innan terrorn lamslog Paris sågs islam som ett problem i sig, och jihadisternas attentat bevisa bara det som många sagt sig veta; att islam i grund och botten inte är en fredens religion, utan en våldets ideologi."


Nöden förenar kyrkorna
- Hemmets Vän - "Tyvärr, kära Kyrkosverige, det är inte den i januari, årligt återkommande ”Böneveckan för kristen enhet”, som förenar de olika kyrkorna. Trots det gedigna gudstjänstmaterialet som skickats ut till över 4 500 församlingar och ekumeniska råd, när det kommer till kristen enhet är det något annat än det teologiska samtalet, bönen och gudstjänsten, som berör. Men hav tröst. Det är människors nöd och kallelsen att hjälpa som förenar.
På ett sätt kan man tycka att det är tragiskt. Måste det till verklig nöd för att kyrkorna ska finna varandra? Borde inte teologin, bönen och gudstjänsten församla mer? Är ointresset för dessa storheter ett uttryck för kyrkornas bristande tro eller är ointresset mera ett uttryck för kyrkornas oförmåga att beröra rent kulturellt? Men på ett annat sätt är det rent hälsosamt. När den mänskliga nöden, just nu i form av romska tiggare, knackar på dörren, står i många fall politiker och det offentliga samhället utan praktiska redskap. Men det gör inte kyrkorna. Då agerar kyrkan som om hon vore en enda kropp. Enhet i praktiken!"

Tala klarspråk om judehat
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Förföljelse. Det sköljer en våg av antisemitism och judehat över världen.
Förra veckans Uppdrag granskning visar hur judarna i Malmö trakasseras och hotas och hur politiker vrider och tvår sina händer. Ingen verkar våga ta itu med förföljelsen som oftast har konflikten mellan Israel och Palestina som avsändare.
Antisemitism och judehat låg också bakom de nyligen genomförda terrorattentaten och morden i Paris då fyra franska judar fick sätta livet till när de befann sig i en kosherbutik."
(Texten på bilden: "Jag är död, därför att jag är jude")

Skriv ut  
Lördag 31/1

Är kärlek också en fråga om vilja?

 
Från Jostein Nielsens blogg (på norska):
 

Jeg mener det.

Jeg har for eksempel flere ganger skrevet om at jeg ikke var glad i Oslo, og måtte bestemme meg for at det ville jeg bli - og underet skjedde.

Rett som det er, gir jeg uttrykk for at jeg ikke er spesielt glad i dyr. Det er sannsynligvis mye nærmere sannheten at jeg holder dem på avstand. Det handler om at jeg ikke vil bli knyttet til dem fordi min livsstil er uforenelig med å ta tilstrekkelig ansvar for dyr. Det dreier seg altså om vilje og valg. 


Läs mer HER

Skriv ut  
Lördag 31/1
Dagens bibelläsning: Matt 23 - 1 Mos 32 - Neh 8+9
 
- Hönan och kycklingarna - Matt 23

- Vad är ditt namn? -1 Mos 32

- Vår styrka - glädje i Herren - Neh 8

- Syndabekännelse och förlåtelse - Neh 9

Läs kommentarerna HÄR

 
Skriv ut  
Fredag 30/1

Ni tänker fel!

Från dagens bibelläsning i Matteus 22:

"Ni tänker fel", utbrister Jesus i ett samtal med några saddukeer. Jesus redovisar också två orsaker till att de tänkte fel. Jesus säger: "Ni tänker fel därför att ni varken kan skriften eller vet något om Guds makt" (Matt 22:29).

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Fredag 30/1

Nyhetsflödet fredag den 30 januari

 

Expressen gör extraupplaga om Hägglund

- Dagens Media - "Extraupplagan trycks i flera tusen exemplar och finns nu tillgängliga runtom i Stockholmsområdet.
– I dag finns det flera olika kanaler som distribuerar nyheter. Men vi väljer ändå att trycka en extraupplaga i dag för att det finns många som vill läsa den."


Hägglund avgår som partiledare
- Aftonbladet - "Göran Hägglund, 56, avgår som KD-ledare och siktar nu mot ett liv utanför politiken.
– Hade jag inte lämnat nu så skulle ansvaret följt att sitta över valet 2018. Det är ganska lång tid att överblicka. Då landade jag i att sluta, säger han."


Göran Hägglund: Jag avgår
- Dagen - "Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Att det skulle få någon större betydelse för den förda politiken tror han inte. "Jag är inte så viktig som person", säger han till Dagen.
Göran Hägglund snuvade alla luttrade politiska reportrar på nyheten. De hade flockats till en pressträff i riksdagen där ämnet var oklart och spekulationerna många. Vad ville KD? Själva nyheten om sin avgång meddelade sedan Göran Hägglund via Twitter."


"Hägglund har navigerat skickligt och stärkt sin ställning"
- Världen idag - "Statsvetaren Andreas Johansson Heinö ger sin syn på vad Göran Hägglund har betytt för Kristdemokraterna, och hur hans eftermäle kan komma att se ut."

Göran Hägglunds avgång
- Stefan Swärds blogg - "Då har Göran Hägglund avgått efter 11 år som partiledare. Det var överraskande att det kom just nu. När Hägglund valdes för 11 år sedan var han ju ganska anonym, huvudkampen då om partiledarposten stod mellan Mats Odell och Maria Larsson. Sedan utmanade Odell Hägglund om partiledarposten för några år sedan då Hägglund lyckades få drygt 2/3 av rösterna, men det var en ganska omfattande opposition mot honom. Kristdemokraterna har tappat i varje val sedan Hägglund blev partiledare, så det var ett logiskt steg att avgå. Jag minns att jag i partiledarvalet förra gången argumenterade för Odell som partiledare."

Dödlig attack mot israelisk armékonvoj
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Strax innan lunchtid idag onsdag avfyrade Hizballah-terrorister fem pansarbrytande missiler mot en israelisk armékonvoj på gränsen mellan Libanon och de israeliskkontrollerade Golanhöjderna. Två soldater dödades omedelbart och sju skadades. I samband med attacken utsattes det omkringliggande området för granatbeskjutning. Ett hus i samhället Ghajar totalförstördes efter en direktträff, men inga människor uppges ha skadats. Beskjutningen av Ghajar kan dock ha varit ett misstag, då övrig granatbeskjutning enbart riktades mot militära installationer."

Skriv ut  
Fredag 30/1
Dagens bibelläsning: Matt 22 - 1 Mos 31 - Neh 7
Läs mer om BIBELUTMANINGEN 2015 HÄR
 
- Vad svarar du?- Matt 22

- På flykt från sig själv - 1 Mos 31

- Frukta Gud - Neh 7

Läs kommentarerna till dagens bibelläsning HÄR

 
Skriv ut  
Torsdag 29/1

Nyhetsflödet torsdag den 29 januari

 

Nytt läromedel om sex utmanar RFSU
- Dagen - "RFSU har för stort och ensidigt inflytande över sex- och samlevnadsundervisningen i den svenska skolan. Det anser Nätverket för samlevnad och sexualitet (NfS) som nu håller på att ta fram ett alternativt skolmaterial.
– I första hand riktar vi oss till kristna skolor, men på sikt har vi som ambition att erbjuda materialet till alla andra, säger nätverkets ordförande Johan Semby, till Dagen.
I ett brev som har skickats ut till medlemmarna i Kristna friskolerådet varnar NfS-företrädare för att samhället håller på att tappa greppet i frågor som har med sex och relationer att göra. ”Organisationer som RFSU och RFSL har fått en monopolliknande ställning i både skola och samhälle, något som är olyckligt inte minst för att deras vägledning sällan återspeglar den helhetssyn på relationer – inklusive kopplingen mellan kärlek och sex – som vi menar är avgörande för ett gott sexuellt samliv.”


Raketattack mot Israel
- Dagens Nyheter - "Flera israeliska soldater har skadats i en attack från libanesiskt territorium. Israels premiärministern Benjamin Netanyahu säger att landet kommer att svara på alla attacker.
Den libanesiska Hizbollahrörelsen tar i ett uttalande på sig attacken, som genomfördes i det omtvistade landområdet Shebaagårdarna.
– Vid 11.25 denna morgon attackerade Quneitramartyrerna från det islamiska motståndet (Hizbollah) en israeliskt militärkolonn i Shebaagårdarna, säger en Hizbollahledare i rörelsens tv-kanal al-Manar."


40 år med fri abort - så blev det
- Ingvar Nilsson i Sändaren - "I år är det 40 år sedan vår nuvarande abortlag trädde i kraft. Över en miljon barn har i realiteten nekats livet sedan fri abort infördes 1974. Att lagstiftning har en normerande funktion och påverkar handlingsmönster i ett samhälle är bevisat. På 1950-talet gjordes cirka 3000 legala aborter och lika många illegala, tillsammans 6000. Jämfört med dagens 38 000 har antalet mångdubblats. En restriktiv drogpolitik gör att färre knarkar. En del gör det ändå, men inte lika många. En restriktiv abortlagstiftning skulle sannolikt innebära färre aborter. En del skulle göra det ändå, men inte lika många."

Israel planlegger å ta imot 120 000 franske jøder

- Norge idag - "Israels promovering og absorberingsstrategi heter nødplanen fremlagt av «the Jewish People Policy Institute». Planen som ble lagt frem for Benyamin Netanyahu forklarer hva som skal til for at Israel skal kunne ta imot 120 000 franske immigranter.
Jerusalem Post refererer den høyt profilerte Jerusalem tenketanken, som har opprettholdt tette bånd til Jewish Agency og ledende politikere, som sier at Israel ikke har implementert nødvendige tiltak for konkurransen med USA, Canada og europeiske land om å tiltrekke høyt utdannede og dyktige forretningsdrivende franske jøder."

Skriv ut  
Torsdag 29/1

- Herren behöver dem - Matt 21

- Visionera - 1 Mos 30

- Styrk du mina händer - Neh 6

Läs kommentarerna till dagens bibelläsning HÄR

Skriv ut  
Onsdag 28/1

Vem ska definiera Islam?

 

Devin Rexvid, som har växt upp som muslim, kommenterar i Svenska Dagbladets Brännpunkt kulturministerns utspel att satsa stora belopp för att utbilda Sveriges befolkning i vad Islam egentligen står för.

Kan det vara riktigt att staten ska initiera en utbildningskampanj om vad som är en riktig islamsk tro och vad som är en felaktig tolkning?

Ett uttryck som återkommit frekvent i förbindelse med händelserna i Paris är: "Detta är inte Islam". Vem är det som ska definiera Islam? Är det svenska imaner? Är det den svenska staten? Boka Haram, Al Qaida och IS har förmodligen en helt annan tolkning av Koranen än majoriteten av muslimer. Varifrån har de fått sin tolkning av Islam?

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Onsdag 28/1

Nyhetsflödet onsdag den 28 januari

 

Judehatet som drar storpublik
- Dagens Nyheter - "I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.
Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.
Tänk en känd antirasistisk komiker, säg Özz Nûjen, som plötsligt slår sig ihop med nazister och spottar ur sig judehat. Tänk dig att han fortsätter att vara populär.
I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.
Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.
Det är exakt ett år sedan nu. Komikern Dieudonné M’Bala M’Bala uppmanade sina fans på Facebook – då drygt en halv miljon – att ge sig ut och demonstrera.
Den 26 januari 2014 ekade ropen på Paris gator:
– Jude, stick, Frankrike är inte ditt land!


Biskopslöner ger kyrkan problem
- Joel Halldorf i Dagen - "”Bra ledare tänker inte i första hand på hur mycket de tjänar utan hur de kan tjäna.” Så sa ärkebiskop Jackelén när hon delade ut priset till Årets ledare på Idrottsgalan förra veckan. Samma vecka fick hon en lönehöjning på 7 000 kronor och tjänar nu 85 000 i månaden. Övriga biskopslöner höjdes till 75 000 kronor. Det skorrar – vilket är ett bekymmer. För det innebär att Svenska kyrkan har svårt att tala med trovärdighet om några av vår tids stora problem: girighet, konsumism, rättvisa och klimathot."

Att lämna allt?
- Jonas nordén i Efter Kristus - "När Jesus kallade sina första lärjungar står det omtalat i Lukasevangeliet att ”de drog upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom”. I flera av våra mest älskade lovsånger stämmer vi in i liknande överlåtelse, typ: ”Jag nu lämnar allt, ja, jag lämnar allt, allt till dig min dyre Jesus, jag nu lämnar allt. Men vet vi egentligen vad det innebär? Vad kan det konkret betyda att lämna allt för att följa Jesus?
Någon har sagt: ”Frälsningen är gratis, men att följa Jesus kan komma att kosta dig allt.” I detta påstående ligger det väldigt mycket sanning. När Jesus bjuder in oss till sitt rike och sin gemenskap, så innebär det alltid – alltid – två olika typer av inbjudningar. En är byggd på nåden, som betyder att det finns någonting som jesus själv har gjort för oss, som vi bara måste öppna upp oss för, ta emot och acceptera. När det gäller den frälsande delen så finns det ingenting vi kan göra själva som människor, annat än att tro och sätta vårt hopp till det Jesus själv har åstadkommit för oss, genom sin död och uppståndelse. Han har förklarat oss fria och rättfärdiga inför lagens krav och syndens konsekvenser."


1,6 millioner på flugt fra Boko Haram

- Kristeligt Dagblad - "Terror og drab forårsaget af den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram i det vestafrikanske land Nigeria, Afrikas største økonomi og folkerigeste land, har nu nået et niveau, der kan sammenlignes med Islamisk Stats ødelæggende magtgreb om dele af Irak og Syrien.
Det viser nyligt offentliggjorte tal fra den amerikanske udenrigspolitiske tænketank Council on Foreign Relations (Rådet for Udenrigsforhold)."

Skriv ut  
Tisdag 27/1

Våga vara ärlig med Gud

 

Anders Sjöberg undervisar ifrån Markusevangeliet. Han talar om vikten av att vara ärlig med Gud. När vi ärliga med Gud kan han vända våra misslyckande till något positivt.

Webb-TV från Webbkyrkan.
Se och lyssna på undervisningen HÄR

Skriv ut  
Text/HTML

Nyhetsflödet tisdag den 27 januari

 

Värna rätten att värna livet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Samvetsfrihet inom vården har varit en mycket omdebatterad fråga under det gångna året och debatten lär fortsätta. Förhandlingarna i målet vid Jönköpings tingsrätt, där barnmorskan Ellinor Grimmark stämt landstinget i Jönköpings läns landsting, pågår, och inom några veckor kommer Europarådets kommitté för sociala rättigheter avgöra anmälan mot Sverige, om bl.a. brott mot rätten till hälsa och rätten till samvetsfrihet.
Det finns starkt stöd i internationell rätt för samvetsfrihet, både i Europakonventionen, Europarådets resolution och Europadomstolens praxis. Men även i förarbetena till den svenska abortlagen finns det stöd för samvetsfrihet för vårdpersonal. Särskilda författningsbestämmelser om klausul om samvetsfrihet ansågs inte behövliga eftersom det sågs som en självklar rättighet."


Genom ett nyckelhål ser vi ”tusenårsriket” hända
- Tommy Dahlmans blogg - "Om du googlar ”tidens slut” får du mer än en halv miljon träffar. Söker du på synonymer som ”Harmageddon”, ”Jesu återkomst” etcetera har du snabbt mer än en miljon träffar. Människor utanför kyrkorna är mycket upptagna med frågorna medan det innanför kyrkväggarna numera är ganska lågmält. Och vågar någon pastor ta upp ämnet är det numera oftast runt, svalt och allmänt. Frågorna om församlingens uppryckande, domen, Israel, Antikrist, tusenårsriket, en ny himmel och en ny jord specificeras sällan. Resultatet blir att de undrande åker på andra möten, konferenser, bibelkurser och seminarier. Detta är en paradox. Samtidigt som intresset växer minskar förkunnelsen."

Tittarna följer familjens missionsresa

- Dagen - "Förra året lämnade de trygga Sverige för ett mer ovisst liv i Indonesien. Nu får vi följa deras vardag i SVT-satsningen ”Familjer på äventyr”. – Vi hoppas kunna bidra till att fler människor vågar följa sin kallelse.
Elin och Marcus Hammarberg och deras söner Gustav och Arvid 4,5 år och Albert 7 år, bor sedan förra våren i Indonesien dit de sänts ut av Frälsningsarmén. Det var efter att ha läst om familjen i Dagen som SVT hörde av sig till dem för att fråga om de ville vara med i deras nya serie ”Familjer på äventyr”.

 

100.000 jødiske nazi-ofre lever endnu

- Kristeligt Dagblad - "At Hitlers plan om at udrydde jøderne slog fejl understreges af, at der på 70-årsdagen for befrielsen af Auschwitz i 1945 fortsat er cirka 100.000 jøderi live, som under krigen levede i lejre, ghettoer eller i skjul for nazisterne. Om syv år vil kun halvdelen være tilbage."

Skriv ut  
Måndag 26/1

Ögonblicksbön

Föregående vecka i den dagliga bibelläsningen enligt bibelläsningsplanen stötte jag på tre tillfällen med "Ögonblicksbön". Med det menar jag att man inte bestämmer sig för att gå åt sidan för att be, utan att man helt enkelt går över i bön i den situation man befinner sig. Där och då.

Abrahams tjänare hade sänts ut för att hämta hem en brud åt Abrahams son Isak. Då tjänaren når den plats som han blivit sänd till samtalar han med en ung kvinna och då allt som han bett Gud om inför mötet faller på plats, faller tjänaren ned och tillber Herren (1 Mos 24:26). Mitt under samtalet med kvinnan....

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Måndag 26/1

Nyhetsflödet måndag den 26 januari

 

Förföljda kristna besvikna på väst
- Dagen - "Kristna förföljs i bland annat Irak, Syrien och Nigeria. Och många menar att Västvärlden befinner sig i ett tillstånd av förnekelse, antingen på grund av brist på ledarskap eller så beror det på politiska eller ekonomiska intressen, säger Habib Afram på Syriac League, till SR:s Människor och tro.
Syriac League hjälper kristna flyktingfamiljer i Libanon och Habib Afram möter regelbundet människor som har tvingats lämna Irak och Syrien.
- Vi befinner oss i det sista stadiet av vår överlevnad i den här regionen. I Irak och i Syrien står vi inför en total exidus. Det är inte något vi själva valt, det är en påtvingad utplåning, säger han och konstaterar att det inte räcker att skicka tält och mat.kristna i Europa och USA borde göra mer."


138 skäl att vara glad i sin själ
- Marie Willermarks blogg - "Nu ska jag hålla mitt löfte från blogginlägget den 2 december och berätta vad slutsumman för nya medlemmar i Frälsningsarmén 2014 är. Med viss reservation. Alla som hanterar statistik vet att det finns alltid någon mer rapport att vänta på. Så reservationen gäller att det kan bara bli bättre.
48 personer har invigts till soldater och 90 har antagits som civilmedlemmar. Det ger en total siffra på 138 personer som valt att markera sin kristna tro och relation till Jesus genom ett konkret ställningstagande. Personerna är fördelade på 17 kårer (lokala församlingar)."

Svenska kyrkans tysta diplomati eller i nöden prövas vännen!
- Bloggen "Tankar i natten"  - Så här svarar Svenska kyrkans internationella chef, Erik Lysén på kritiken, att kyrkan inte höjer sin röst i protest mot förföljelserna av kristna runt om i världen: ”Vi tror mer på dialog än på att skrika högt.” Må så vara, men då inställer sig frågan, hur ser Svenska kyrkans dialog ut med regimen i Nordkorea eller med IS och Boko Haram, för att ta några exempel? Trots att Svenska kyrkan inte vill skrika, borde det väl ändå exemplen på dialogen vara synliga och tydliga. Hoppas att våra förföljda kristna trossyskon får rapporter om hur deras förföljare reagerar och svarar på Svenska kyrkans försök till dialog. Strategin att inte skrika har i vart fall från min horisont sett inte lett till några mätbara förbättringar."

Skriv ut  
Söndag 25/1

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 25 januari

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Tidig söndagsmorgon på väg till Dröbak. Just nu är vi mitt inne i en Bibelhelg på Frälsningsarmén i Dröbak.

Dröbak är bland annat känt för en händelse i inledningen av andra världskriget. En rad tyska krigsskepp seglade uppför Oslosjorden för invasionen av Norge, och på Wikipedia kan vi läsa:

        "Natten mellan den 8 och 9 april (invasionens första dag) stävade Blücher, i spetsen för Kampfgruppe V, uppför Oslofjorden. Förutom Blücher bestod gruppen av kryssarna Lützow och Emden samt tre torpedbåtar och ett antal mindre fartyg. Gruppen förde med sig 2000 soldater vars uppgift var att inta Norges huvudstad Oslo.När den tyska styrkan närmade sig Oscarsborgs fästning....

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Söndag 25/1

Nyhetsflödet söndag den 25 januari

 

Ellinor Grimmark: Jag blir bemött med lögner
- Inblick - "När parterna i Grimmarkrättegången i förra veckan möttes för första gången i Jönköpings tingsrätt upprördes barnmorskan Ellinor Grimmark över vad hon delvis ansåg var rena lögner från landstingets juridiska företrädare. – Det handlar mycket om taktik och lögner. Och det ger mig ger ytterligare kämpaglöd inför fortsättningen, säger Ellinor Grimmark.

I förra veckan inleddes den rättsliga prövningen av det uppmärksammade ”Grimmarksfallet” i Jönköpings tingsrätt som ska avgöra om barnmorskan Ellinor Grimmark behandlats rättsvidrigt av landstinget när hon bland annat nekats anställning på grund av att hon vägrar delta i aborter. Ärendet inleddes på torsdagen med en så kallad muntlig förberedelse där de båda parternas juridiska företrädare presenterade sin respektive syn på fallet.
– Skönt att det äntligen drar igång, jag är beredd att kämpa för det här, var Ellinor Grimmarks sista ord innan hon gick in i tingsrättens sal nummer fyra."

 Islam och islamism
- Världen idag - "Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, berättar i en intervju hur han ser på relationen mellan islam och islamism, och hur han tror den kristna kyrkan behöver möta en av vår tids största utmaningar.
Det går nästan inte en dag utan att vi får ta del av nyheter om terror och våldsdåd utförda av grupper eller enskilda med den gemensamma beteckningen islamister. Oron växer i Europa, liksom misstänksamheten, och främlingsfientligheten. Islam är en religion som ökar i västvärlden, och den religiösa kartan börjar ritas om. Ett lite yrvaket sekulariserat samhälle försöker förhålla sig till en ny verklighet. En del hävdar att man inte bör koppla ihop islamisterna med religionen som skänkt rörelsen dess namn, islam. Andra menar att vi, för att förstå, tvärtom behöver se att islamisterna hämtar inspiration till sin gärning från islams historia och heliga skrifter....
Man måste specificera att "detta är en tradition inom islam, andra tänker annorlunda". Men när det är sagt är det för mig alldeles uppenbart att det finns en koppling mellan IS och islam. När IS och al-Qaida definierar sig, hänvisar de till Koranen och till profeten, och de motiverar sitt tänkande och sitt agerande utifrån islam. Så det är ju alldeles uppenbart att här finns en stark koppling mellan islam som religion och till exempel IS och al-Qaida."


Kristet lärjungaskap – del IV: Lidande
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Ödmjukhet. Överlåtelse. Tjänarskap. I denna nytestamentliga treklang ryms betydande delar av vad vi brukar kalla för det kristna lärjungaskapet. Men det finns ytterligare en dimension i Jesu Kristi efterföljelse som vi som troende inte kan vara utan. En dimension som vi i vår del av världen brukar tala ganska tyst om, men som får stort utrymme i Nya testamentets texter: lidandet för trons skull."

Sharialagar ska införas i hela världen
- YouTube från Fox News - Englands ledande Imam berättar vad Islam egentligen handlar om! Textat till svenska."

Skriv ut  
Söndag 25/1

Guds namn 7 (7)

 

Jehova – Nissi  – Herren mitt segersbanér
Andaktsserie på norska av Rut Baronowsky

Bibeltekst: Andre Mosebok 17,8-16

Nøkkelvers:

«Da bygde Moses et alter og kalte det «Herren er mitt banner» (2 Mos 17,15)

«Nissi» betyr «banner». I de krigene som vi leser om i det gamle testamentet hadde hver nasjon sitt eget flagg i frontlinjen. Det var for å gi soldatene en følelse av håp, noe å feste fokus på. Dette er hva Gud er for oss. Gud er vårt banner, han er vårt fokus og han oppmuntrer oss og gir oss håp i kampen for det gode.

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Lördag 24/1

Nyhetsflödet lördag den 24 januari

 

”Utsatthet” är ingen ursäkt
- Erik Helmerson/ledaren Dagens Nyheter -"Det som pågår i Malmö är vedervärdigt och en skam för stadens makthavare.
Vi har många gånger hört om hotelser riktade mot judar på stan, om vandaliserade synagogor och judiska begravningsplatser I onsdagens ”Uppdrag granskning” fick vi se det ta fysisk gestalt. När reportrarna besöker stadsdelen Rosengård iklädda den judiska huvudbonaden kippa börjar människor kasta ägg på dem. Det slutar med att de mer eller mindre blir bortjagade därifrån.
 Läs det igen: människor med judiska attribut jagas år 2015 bort från en svensk stadsdel.
Vittnesmålen och de fakta som presenteras i programmet får en att kallsvettas. Hela tiden ”Jävla judesvin”, hotfulla åtbörder, ”Vi ska slakta er alla”, saker som kastas från bilar. En kippavandring möts av långfingrar och slagord om Palestina. Lärare förföljs i sina skolor med tillmälen som ”du ska till Auschwitz”.
Om det varit nazister som systematiskt trakasserade och skrämde bort judar (eller andra) i en svensk stad hade vi, misstänker jag, inte talat om annat. Samhället hade markerat stenhårt, poliser hade omdirigerats och ansvariga hade spottat i nävarna. Vänstern hade kastat sig upp på första bästa bildliga barrikad och inte klivit ned förrän staden var säker."

Utan människor som öppet visar att de är judar blir inte judehatet synligt
- Britta Svensson i Expressen - "I Auschwitz på Förintelsens minnesdag för fem år sen träffade jag en överlevande som varit fånge där som barn. Hon tittade in i mina ögon och sa: "Man måste bekämpa fördomar så fort de visar sig. Inte låta dem växa sig starka".
Hon skildes för alltid från sin mamma, pappa och två storasystrar på järnvägsplattformen i Birkenau av en enda orsak. Hon var judinna.
Det fanns ingen annan orsak...
I "Uppdrag granskning" i veckan berättade Shmuel Goldberg, uppvuxen i New York, att folk flera gånger i veckan skriker "jävla jude" åt honom på gatorna i Malmö. "Så fort vissa personer får se att jag har en liten tygbit på huvudet, en kippa, släpper alla spärrar".


Kritiken tystnade mot Svantessons kristna tro
- Dagen - "Du kanske minns när Fredrik Reinfeldt presenterade sin ”kristna” arbetsmarknadsminister för ett och ett halvt år sedan. Medier gick i taket på grund av hennes bakgrund i bland annat Livets ord och Ja till livet och Elisabeth Svantesson kallades såväl mörkermänniska som fundamentalist.
Den linje som hon valde då var att tydligt berätta att hon var kristen, men inte gå mycket djupare än så. Hellre då prata sakpolitik.
– Min tro har aldrig varit någon hemlighet, men jag fick ett uppdrag att jobba med jobbfrågan inför valet, och det ville jag lägga mitt fokus på, säger hon då Dagen möter henne i riksdagen.
– Här i riksdagen har jag alltid upplevt en stor respekt för den tro som jag har, sedan blev det en debatt i media som jag valt att inte recensera.
Elisabeth Svantesson berättar gärna om att tron betyder mycket för henne. Men fortsätter man att skrapa lite på ytan vad det betyder kommer ganska snart ordet ”privat” upp."


Vi behöver inte vara rädda för sanningen
- Olof Edsinger i Världen idag - "I den postmoderna kulturen har detta fenomen fått en särskild och mycket oroväckande twist. Flera av vår tids tänkare förkunnar att sanningsanspråk inte är något annat än maktspråk. Därmed bör de antingen avfärdas som icke önskvärda, eller viftas bort som orimliga. "Det som är sant för dig behöver inte vara sant för mig."
En kuslig effekt av detta har de senaste åren rapporterats från de europeiska universiteten. Tidningen The Spectator publicerade nyligen ett långt reportage om en trend bland brittiska studenter som kan bli slutet för offentliga debatter, i alla fall där någon av parterna företräder åsikter som går att betrakta som stötande. Författaren nämner ämnen som abort och homosexualitet, men också miljöhot och feminism. Ämnen som, när någon intar "fel" position, väcker sådan vrede hos studenterna att de helt sonika försöker få debatten inställd.. ..
Som kristna behöver vi inte vara rädda för sanningen. Inte heller när den är obekväm. Även vi behöver förstås ha klart för oss att sanningen kan komma att utmana oss rejält. Men då får vi hämta styrka i vår Mästares ord: "Sanningen ska göra er fria".

Skriv ut  
Lördag 24/1

«Dobbeltsyn»

Fra Jostein Nielsens blogg:

Jeg har møtt folk som sliter med dobbeltsyn – og det må være en svært ubehagelig plage. Store norske leksikon definerer det som en «synsforstyrrelse hvor hjernen samtidig oppfatter to bilder av samme gjenstand».

For å få fullt utbytte av å lese Johannes-evangeliet, er det utvilsomt nyttig å kunne oppfatte mer enn ett bilde av samme «gjenstand» - for dersom et ord, en hendelse eller en egenskap kun forstås som ett bilde eller én dimensjon, kan jeg gå glipp av mange poeng. 


Ler mer HER

Skriv ut  
Lördag 24/1

Guds namn 6 (7)

Jehova – Rophe = Herren helbreder
-Andaktsserie på norska av Rut Baronowsky

Bibeltekst: Andre Mosebok 15,1-27

Nøkkelvers:

«Han sa: «Hvis du fullt og helt adlyder Herren din Guds røst og gjør det som er rett i hans øyne, lytter til hans bud og holder alle hans forskrifter, da skal jeg ikke legge på deg alle de sykdommene jeg la på egypterne. For jeg, Herren, er den som helbreder deg.» (2 Mos 15,26)

Jehova – Rophe taler om Gud som den som gjenoppretter, helbreder eller som gjør sunn. Gud er den store legen som helbreder fysiske og følelsesmessige mangler hos sitt folk.

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Fredag 23/1

Nyhetsflödet fredag den 23 januari

 

Gå före eller svansa efter?

- Berit Simonsson i Världen idag - "Huvud eller svans, vilket vill vi vara?
Kristi kyrka har aldrig haft som kallelse att svansa efter.
Att svansa efter är något negativt och föraktligt.
Det handlar om att svansa efter vad andra tänker, säger och tycker.
Svansar efter gör man av feghet och rädsla eller av brist på egen identitet eller för att man saknar ryggrad.
Den som svansar efter möts aldrig av aktning, uteslutande av förakt, den blir förvandlad till och behandlad som en ”icke-person”. Ointressant.
Guds Ord varnar oss för att vara sådana som svansar efter.
Den risken finns tydligen också i dag. Hur bli det så? "


 När judar nu kläms mellan nynazister och extrema islamister i Sverige

- Tommy Dahlmans blogg - "Två promille av jordens befolkning är judar. (Cirka 13 miljoner.) De är att jämföra med världens muslimer som uppgår till 1,2 miljarder .(Cirka 20 % av jordens befolkning.) Andelen nobelpristagare bland det judiska folket är dock 1 446 gånger större än bland muslimerna. I den celebra listan av nobelpristagare genom åren finns det 135! judar. Alla genrer är representerade: Litteratur, Fred, Fysik, Kemi, Ekonomi och Medicin.
Det är vida känt att man genom historien har forskat, diskuterat och avhandlat judarnas intelligens som det högsta i världen. Finns det prosaiska (banala) förklaringar? Handlar det om genetiska komponenter? Frågorna har stötts och blötts. Hur som helst vet vi att det judiska folket, vilket alltid har varit ett jagat och hotat folk, är världsledande inom de flesta ämnesområden. Detta är ren och skär fakta."


Norske supertalangen tror på Gud

- Dagen - "En av Europas största fotbollstalanger, Martin Ödegaard, tror på Gud.– Min kristna tro är väldigt viktig för mig, säger han.
Januari månad är fotbollens ”silly season”, då spekulationerna haglar om vart olika spelare ska köpas och säljas.
En som det talas mest om är norske Martin Ödegaard. Blott 16 år gammal är han hett eftertraktad av Europas storklubbar.
Nu har 16-åringen bestämt sig för regerande Champions League-mästarna Real Madrid. Inget dåligt val för en kille som spelar i Strömsgodset från Drammen.
– Jag är uppväxt i en kristen familj. Och tron är viktig både för mig och de andra i familjen, säger Martin Ödegaard till vg.no.
På Twitter har han skrivit: ”God is Great” och ”Dreams + Hard Work + Dedication + God = Success”. Som ett bevis på vilken plats Gud har i hans liv."

- VG Norge - ""Den kristne troen gir Martin Ødegaard (15) styrke til å lykkes på fotballbanen. Tidligere landslagskaptein Rune Bratseth mener det gir supertalentet en viktig ballast i karrieren.
Som en av Europas beste midtstoppere på 1980- og 1990-tallet snakket Bratseth ofte om viktigheten av sitt religiøse livssyn.
Martin Ødegaard kommer også fra et kristent hjem og legger ikke skjul på at troen er svært viktig for ham.
– Jeg er oppvokst med en kristen familie. Det er viktig både for meg og de andre i familien min, sier Martin Ødegaard til VG."

Skriv ut  
Fredag 23/1

Guds navn 5 (7)

 

Jehova – Tsidkeenu = Herren min rettferdighet
/ Rut Baronowsky
Bibeltekst: Jeremia 23,5-6

Nøkkelvers:

«I hans dager skal Juda bli frelst og Israel bo trygt. Og dette er navnet han skal få: Herren, vår rettferdighet.» (Jer 23,6)

I denne bibelteksten fra det gamle testamentet finner vi enda en jesusprofeti. Det står der ikke bare som en beskrivelse av Herrens egenskaper, at han er rettferdig, men som noe han faktisk gir til sitt folk. Den som tror på Jesus får regne seg som rettferdig for Gud.

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Torsdag 22/1

Nyhetsflödet torsdag den 22 jabnuari

 

Knivattack i Tel Aviv

En av de skämtteckningar som nu sprids av
palestinska aktivister i sociala medier.

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Klockan 7:30 imorse (onsdag) gick en palestinsk terrorist till attack med en kniv mot morgonpendlare på en stadsbuss i centrala Tel Aviv. Minst 15 människor skadades, varav 6 allvarligt, innan busschauffören lyckades spruta pepparsprej i ögonen på terroristen, som då hoppade av bussen och tog till flykt. Alldeles bakom bussen råkade dock ett antal beväpnade fångvaktare befinna sig i sitt fordon. De hade fattat misstanke efter att ha sett bussen göra flera hastiga girningar och tog upp jakten på den flyende terroristen. En knapp kilometer från bussen försökte terroristen sedan attackera ytterligare ett antal människor, innan fångvaktarna hann ikapp, sköt honom i benet och försatte honom med handfängsel.
En talesman för terroristorganisationen Hamas i Gaza kallade terroristattacken för "hjältemodig och djärv” och ”ett naturligt svar på ockupationen och terroristbrotten mot det palestinska folket”. På väldigt kort tid började palestinska aktivister sprida skämtteckningar på sociala medier i vilka attacken glorifierades."


”Islamiska staten är ett hot mot hela världen”

- Dagen - "Savina Dawood, ambassadör för kampanjen A demand for action i Irak, vill väcka opinion i Sverige för de förföljda kristna assyrierna i hemlandet. "Islamiska staten är ett hot mot hela världen", sa hon i samband med ett seminarium i riksdagen.
– Jag bor i Arbil och där är det hyfsat säkert. Men det är inte länge sedan Islamiska staten anföll en väg i närheten. Attacken misslyckades, men läget kan förändras snabbt.
– Det största problemet är alla flyktingar som har tagit sig till Arbil från Mosul och andra platser på Nineveslätten. Vädret är nästan lika kallt som i Sverige och många av flyktingarna bor i tält.
Enligt Savina Dawood har reaktionerna i Sverige präglats av viss förvåning.
– En del har inte fattat att det finns kristna kvar i området och hur deras liv ser ut. Vissa har också blivit förvånade över att jag faktiskt åker tillbaka om några dagar."


Hur kristna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna?

- Youtube - I december uppstod en debatt om hur kristna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Stefan Swärd och Tommy Dahlman var några av förgrundsfigurerna. På lördagen möttes de i Nyhetsforum på Kanal 10. De intervjuades av programledaren är Ruben Agnarsson.
- Finns det en ”kristen” hållning till Sverigedemokraterna?
- Är SD ett rasistiskt parti?
- Vilka partier kan kristna engagera sig i?
- Hur ska kristna förhålla sig till Islam?
- Varför är den norska flyktingpolitiken mer restriktiv än den svenska?"


Hat mot judar blir rumsrent

- Atonbladets ledare - "I kvällens Uppdrag granskning undersöker Sveriges television judehatet på plats i Malmö. I allt högre utsträckning hämtar det sin energi ur Mellanösternkonflikten.
- Jag är född i Sverige. Jag har ingenting med den konflikten att göra, säger ”Natalie” som är judinna och vill vara anonym.
Fjorton gånger har hon anmält till polisen att någon ritat en Davidsstjärna utanför hennes dörr.
Historiskt förknippar vi antisemitism med nynazister. Men hatet har ändrat karaktär. Idag påverkas nivån på hot och hat av konflikten mellan Israel och Palestina. Under Gazakriget i somras svepte en våg av antisemitiska attacker över hela Europa.
Precis som vid terrordådet mot kosherbutiken i Paris som dödade fyra människor ligger ofta extrema islamister bakom.
Vissa använder till och med hakkorset som symbol även om de inte är nazister – antisemitismen räcker. Referenser till Auschwitz och Hitler är vanliga."

Skriv ut  
Torsdag 22/1

Ny bok

Tolkningsboken - Hur ska tolka Guds ord?

 Ur förordet:
"Det finns många i dag som säger att Bibeln inte är så viktig. Den ger ändå ingen vägledning eftersom den kan tolkas hur som helst.

Men jag vill påstå att Bibeln inte kan tolkas hur som helst. Bibeln säger inte vad som helst. Gud vill säga något till oss genom Bibeln.

Och om man verkligen vill förstå så är det inte så svårt att se de bärande budskapen i Bibeln. Mark Twain lär ha sagt: ”Det som bekymrar mig mest i Bibeln är inte det jag inte förstår, utan det
jag förstår”.

Detta häfte är en sammanställning av några föreläsningsanteckningar jag använd då jag undervisat om Bibeltolkning. Häftet vill ge några viktiga verktyg till hjälp för att kunna förstå Bibeln bättre."/PB

Häftet har funnits som e-bok sedan 2008, men finns nu tillgängligt "på papper". (A5-format 44 sidor).

Läs mer om Tolkningsboken i AFFÄREN

Skriv ut  
Torsdag 22/1

Guds namn 4 (7)
Andaksserie på norska av Rut Baronowsky

 

Jehova – Rohi = Herren min hyrde
Bibeltekst: Salme 23

Nøkkelvers:
«Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe.» (Salme 23,1)

Gud er en kjærlighetsfull, oppmerksom og medfølende hyrde. Vi kan alltid stole på at han vil ta hånd om oss som regner oss som hans sauer. Han beskytter sine sauer, han leder sine sauer og han har sørger for alle behov sauene kan ha. I Esekiels bok beskriver profeten hvordan denne verdens hyrder forkludrer oppdraget å ta hånd om de som trenger det.

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Onsdag 21/1

Nyhetsflödet onsdag den 21 januari

 

"Svenska erkännandet har stärkt krafter som inte vill förhandla"
- Världen idag -  "Den diplomatiska sprickan mellan Sverige och Israel växer. Terrorismexperten Magnus Norell menar att Sverige inte längre har någon roll att spela i Mellanösternkonflikten.
- Erkännandet försvagar de som vill ha kompromisser, det kan en blind se, säger han.
 Trots de starka israeliska reaktionerna på svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat så planerade utrikesminister Margot Wallström (S) en resa till Israel, som sedan fick ställas in. I motsats till vad Wallströms stab uppgett framkom senare att resan ställdes in till följd av ovilja från Israels håll.
Magnus Norell är forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern. Han säger att regeringen antingen inte begrep vilka konsekvenser erkännandet av en palestinsk stat skulle få, eller att man helt enkelt struntade i det.
- Det är en väldigt stark markering när en utrikesminister inte är välkommen annat än som turist. Det man säger är "vi är inte ett dugg intresserade att träffa dig".


Andligt kaos – gemensam bön
- Stanley Sjöberg i Prayer Point - "Bibelns historia skildrar hur Gud kan använda negativa händelser för att medverka till angelägna förändringar. När Guds folk inte lyssnade till sina profeter, tillät Gud fiender till Israel att väcka dem ur likgiltigheten. ”Därför utlämnade Gud dem så…”. Fientliga maktvälden och grymma tyranner, tragiska händelser och svåra omständigheter drabbade dem.
Jag tror att Sveriges andliga likgiltighet, religiösa, kulturella ytlighet, politikens förakt i relation till kristna värderingar, nu ger oss ett århundrade med en helt annan religion som kommer att agera med skrämmande styrka inför det frosseri i ”under-bältes-komik” och med mord, rån och vulgärt våld som underhållning."


Är alla religioner verkligen lika?
- Mats Tunehags blogg - "Miljontals kristna och muslimer världen över har varit ute i stora manifestationer och demonstrationer den senaste veckan. Genom dem kan vi ana vad många muslimer och kristna vill och tror på.
Jesu efterföljare: Påven Francis och sex miljoner andra samlades i Filippinerna till fredlig bön, fokus låg på Jesus, att älska sin nästa, att ta hand om de fattiga och utsatta. Inga rop om hämnd, inga protester mot att ha blivit kränkta, och inga uppmaningar till mord på människor med annan tro eller åsikt.
Muhammeds efterföljare: I Gaza hade man glädjedemonstrationer över attentaten i Paris, och man lovade att fortsätta kriget mot demokratin i väst. I Tjetjenien, Iran, Mali och Afghanistan demonstrerade hundratusentals MOT yttrandefrihet. I Niger brändes åtta kyrkor ned som en protest mot yttrandefriheten i Frankrike, och det var våldsamma upplopp och demonstrationer med hatfyllda budskap i Algeriet och Pakistan. I IS-kontrollerade områden kastade man ner homosexuella från höga tak inför stora skaror."

Skriv ut  
Onsdag 21/1

Guds namn 3(7)

 

Jehova – Shalom = Herren er fred
Andaktsserie på norska av Rut Baronowsky

Bibeltekst: Dommerne 6

Nøkkelvers:
«Så bygde Gideon et alter for Herren der og kalte det «Herren er fred». (Dom 6,24)

Jehova Shalom forekommer bare én gang i det gamle testamentet, og da handler det om det alter som Gideon bygget for Herren. Gud hadde kalt Gideon til tjeneste. Han hadde sendt sin engel for å gi Gideon i oppdrag å berge israelittene fra deres fiender. Gideon følte at han ikke hadde de kvalifikasjoner som trengtes. Han ble forferdet over at han hadde sett Herrens engel ansikt mot ansikt og at han på tross av dette fortsatt levde. Men Herren sa til ham «Fred være med deg, vær ikke redd! Du skal ikke dø.» (v. 23)

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Tisdag 20/1

Nyhetsflödet tisdag den 20 januari

 

Vad är normal kristendom?
- Tommy Dahlmans blogg - "I Sverige tänker och resonerar vi om väckelse och den kristna trons frammarsch utifrån våra egna traditioner. Men i den stora världen är den kristna trons uttryck (såsom man läser om den i Apostlagärningarna) det normala. De känner nämligen inte till någon annat. Vi i Sverige har blivit så vana och förtrogna med det onormala kyrkolivet att det onormala nu har blivit det normala. Och när det normala nu knackar på dörren, eftersom jorden aldrig har bevittnat en större världsomfattande väckelse än i nutid, så är risken att vi tror att det normala är onormalt."

Förövaren ska inte behandlas som offer
- Devin Rexvid i Svenska Dagbladet - "Diskussioner om hur Sverige ska hantera hemkomna jihadister som stridit för IS i Syrien eller Irak håller nu på att landa i konkreta åtgärder. I slutet av 2014 lovade Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, stöd till IS-avhoppare. Nu överväger Örebros kommunledning ett förslag om att erbjuda jobb och psykologhjälp till ”hemkomna jihadister”. ..
Att erbjuda kurativa insatser till jihadister som stridit för en av samtidens mest brutala islamistgrupper och individer som själva med stor sannolikhet begått bestialiska handlingar mot oskyldiga människor, kan vara en provocerande politisk åtgärd. Förslaget är provocerande då de ”traumatiserade jihadisterna” inte är överlevande från sådana naturkatastrofer som Estonia eller tsunamin 2004. Snarare tvärtom, de har utsatt barn, kvinnor och män för trauma, förnedrat, våldtagit, förslavat, handlad med, korsfäst, halshuggit och massakrerat dem."


Bedjande församlingar behövs
- Stefan Swärd i Världen idag - "Som kristna brukar vi ägna tiden kring årsskiftet för bön och att söka Guds ansikte, inte minst för vägledning och att hitta en förnyad vision och strategi för året som kommer. Det är många församlingar runt om i Sverige som ägnar mycket tid åt bön just nu.
Bönens och ordets tjänst är nyckelfrågor för kristna församlingen. Att göra tjänst inför Gud är det allra viktigaste för varje präst, kårledare och pastor.
En av de viktigaste utmaningarna för detta år är att uppmuntra till förnyat böneliv och förnyad bibelläsning i våra församlingar.
Bibeln uppmanar oss att be ständigt utan uppehåll. Den uppmanar oss också att låta Kristi ord bo ibland oss.
I stället för att problematisera Bibeln kan man gräva efter Guds löften i skrifterna. Bibeln är full av Guds löften från början till slut. Det är ljusets fyrar vi kan ha som riktmärken i en mörk värld."


Kristet lärjungaskap – del III: Tjänarskap
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En av kristendomens många paradoxer är att Gud, som är universums Herre, genom Kristus har gjort sig känd som sin skapelses tjänare. När vi beslutar oss för att stå till Jesu oinskränkta förfogande behöver vi därför inte göra det av olust eller tvång. Kallelsen till efterföljelse kommer bokstavligen från en Gud som har gjort allt för att vinna oss tillbaka på sin sida; en Gud som har gått i döden för vår skull."

Skriv ut  
Tisdag 20/1

Vill du vara med och läsa Bibeln?

 

Du väljer själv ambitionsnivå. En bibelläsningsplan - tre ambitionsnivåer. Läs mer HÄR 


Skriv ut  
Tisdag 20/1

Guds namn 2 (7)
Andaktsserie på norska av Rut Baronowsky

 

Jehova – Jireh = Herren forsørger
Bibeltekst: Matteus 6,25-34

Nøkkelvers:    
«Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg» (Matt 6,33)

Jehovah-Jireh står bare en gang i gamle testamentet. Det er Abrahams navn på Gud på Moriafjellet. Gud grep inn og gav Abraham et erstatningsstoffer som han kunne ofre istedenfor sin sønn Isak. Men navnet viser at Gud både kan og ønsker å gi oss det aller beste. Han ønsker å fylle alle våre behov. Han har forberedt noe underbart for hver den som elsker ham.
«Det intet øye så og intet øre hørte, det som ikke kom opp i noe menneskehjerte, det som Gud har gjort ferdig for dem som elsker ham» (1 Kor 2,9)
«Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre uendelig mye mer enn det vi ber om og forstår …»     (Ef 3,20)

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Måndag 19/1

Nyhetsflödet måndag den 19 januari

 
 Kristna får betala sekulär satir
- Lukas Berggren i Världen idag - "I helgen kunde Sveriges television visa bilder från demonstrationer i Peshawar i norra Pakistan. Extrema muslimer välkomnade och applåderade terroristernas dåd i Paris. De valde dessutom att varna för ett kommande världskrig. Under den gångna helgen spred sig denna typ av hatbudskap som en präriebrand i ett antal muslimskt dominerade länder.
Efter morden i Paris – på Charlie Hedbos redaktion, på franska poliser och på franska judar – riktar de våldsbejakande, muslimska extremisterna nu dessutom sin terror mot ett nytt mål: kristna.
Hämnden för de franska satirteckningarna i Paris drabbade denna gång helt oskyldiga afrikanska kristna, utan någon som helst anknytning till sekulär satir. Men det tycks inte bekymra de afrikanska islamisterna. Hatet från islamister mot kristna är så extremt, så att varje händelse tas som förevändning för att  ytterligare vandalisera, döda och förtrycka. Bara under lördagen brändes sju kyrkor ned, de flesta i centralafrikanska länder."


 "Charlie Hebdo" i den svenska åsiktskorridoren
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har flera tillskyndare för yttrandefriheten gett sig till känna. Men hur långt sträcker sig viljan att vara "Charlie" i Sverige? Även om Aftonbladet bytte rubrik till ”Je suis Charlie” kommer tidningens ledarsida inte ifrån att man drev en kampanj i höstas mot den planerade traffickingkonferensen på Uppsala universitet."

Judar flyr Frankrike
- Ruben Agnarsson i Inblick - " Fyra personer fick sätta livet till efter gisslandramat i den judiska kosherbutiken i Paris i fredags. Fyra dagar innan attentatet rapporterade Sveriges Radios korrespondent i Paris, Beatrice Janzon, om att tusentals judar lämnar Frankrike på grund av ökad antisemitism.
För första gången sedan Andra världskriget var den stora synagogan i Paris stängd under fredagens gudstjänst för knappt en vecka sedan.
Stängningen skedde i kölvattnet av gisslandramat i den judiska kosherbutiken i Paris i fredags förra veckan, där en muslimsk extremist dödade fyra ur gisslan innan dramat upplöstes efter fem timmar.
Fyra dagar innan dådet rapporterade Beatrice Janzon, Sveriges Radios korrespondent i Paris, om hur judiska organisationer i Frankrike beskriver år 2014 som katastrofalt, med flera våldsdåd där judar blivit misshandlade för att de är just judar."


Ny glöd behövs i ekumeniken
- Olle Kristenson i Kyrkans Tidning - "Kristen enhet. Det behövs mer av passion i arbetet med den ekumeniska böneveckan som firas 18-25 januari, världens största manifestation för kristen enhet.
Jag var inte gammal när jag först hörde ordet ”ekumenik”. Det var något som var självklart ­hemma där pappa var präst i Svenska kyrkan, men som hade växt upp i ett missionsförbundshem med en far, det vill säga min farfar, som ett tag var ordförande i Majornas missionsförsamling i Göteborg. Ekumeniken var långt ifrån självklar i 1960-talets Göteborg. Snarare såg man med misstro på andra kyrkor i det gammalkyrkligt präglade Göteborgs stift. Motståndet riktades mot såväl frikyrkorna som den romersk-katolska kyrkan; det fanns ett sätt att säga ”katollskt” så att det dröp av förakt."
Skriv ut  
Måndag 19/1

Guds namn 1 (7)
Andaktsserie på norska av Rut Baronowsky

 

Jehova - Jahve = Jeg er
Bibeltekst: Andre Mosebok 3,1-22

Nøkkelvers:
«Gud svarte Moses: «Jeg er den jeg er.» Og han sa: «Slik skal du svare israelittene: Jeg er har sendt meg til dere.» (2 Mos 3,14)

Navnet Jehova betyr «Jeg ER». Det leder tanken til Guds evige natur og til hans suverenitet, overlegenhet og allmakt over himmel og jord. Navnet Jehova – Jahve finnes 6519 ganger i det gamle testamentet. Det er det navnet som brukes mer enn alle andre navn på Gud. Til forskjell fra andre navn skrives navnet Jahve i det gamle testamentet alltid med store bokstaver. Navnet Jehova kan også bety "Herre, den som skal bestemme over livet mitt".

Läe mer HÄR

Skriv ut  
Söndag 18/1

Tidig söndagsmorgon i Skien den 18 januari

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet
Skien centrum sett från "Bryggan" Foto från Wikipedia, Bitjungle

Det var nog en del år sedan vi hade möten i Skien, men nu är det dags igen. Igår, lördag, fylldes dagen av bibelstudier och idag, söndag har vi förmiddagsgudstjänst på kåren i Skien. Deltagarna kommer från de olika kårerna i Grenland...

Läs mer HÄR

 

Skriv ut  
Söndag 18/1

Nyhetsflödet söndag den 18 januari

 

Bristfälliga förklaringar till islamistiskt våld
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Det som skaver i mig är kommentarerna hos de debattörer och forskare som talar om att "västs värderingar" inte ska pådyvlas de som inte omfattas av denna kultur. För det som ofta betecknas som västliga värderingar är universella mänskliga värderingar, som yttrandefrihet. Något som de flesta av oss inte skulle vilja vara utan. Kritik mot religioner hör hit och då är det inte rimligt att en av världens största religioner skulle undantas. Även när kritiken tar sig plumpa och grova uttryck som Charlie Hebdo ofta gör.
En annan tendens är att peka på sociala faktorer som förklaring till islamistiskt våld. Det är att göra det lätt för sig. Då behövs inga ytterligare förklaringar om varför att mörda, våldta och förslava utövar en sådan lockelse på vissa individer....
Ännu grövre uttalar sig Afton­bladets kulturchef Åsa Linder­borg, som ger skulden för islamismens frammarsch på väst, främst USA, och anklagar Israel för "folkmord" på palestinierna. Detta är inte bara billiga förenklingar, det är rena lögner. Att på så sätt urskulda eller försvara mordiskt beteende och terrorism, fråntar individer och grupp­er ett eget ansvar. Detta innebär att förminska och omyndigförklara männi­skor."


Kyrkor brända i Charlie Hebdo-protest
- Dagens Nyheter - "Minst sju kyrkor i Niger har stuckits i brand bara på en dag som del i protester mot satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag. Minst tre människor har dödats, enligt poliskällor.
Minst sju kyrkor i Niger har stuckits i brand bara på en dag som del i protester mot satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag. Minst tre människor har dödats, enligt poliskällor.
Medan omkring 100 hjälmförsedda kravallpoliser bildade en mur framför katedralen i Nigers huvudstad Niamey för att skydda den mot en stenkastande folkmassa, steg rök från flera av stadens kyrkor. Lördagens attacker, där sju kyrkor i Niamey brändes enligt nyhetsbyrån AFP, var del i en andra dag av protester mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed. Minst tre människor dödades enligt poliskällor på lördagen, vilket höjer den totala dödssiffran till åtta, enligt AFP."


Wallström spär på Israels irritation
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Vi har haft och vill fortsätta ha goda kontakter med Israel", säger utrikesminister Margot Wallström i den stora intervju som Dagens Nyheter har gjort med henne.
Det är svårt att ta denna vilja riktigt på allvar när hon i samma andetag använder ett i högsta grad odiplomatiskt språk för att beskriva Israels politik som "oerhört aggressiv" och talar om en retorik som "gått över alla gränser".


Evigheten med eller utan Gud
- Bength Gustavsons blogg - "Gud är jurist och domare och han kommer att skipa total och objektiv rättvisa, just därför att han är evig och vet allt utifrån  sitt förutseende, förutvetande och förutkännande. Men och det är ett helt avgörande men, och jag kan inte avsluta denna del utan att visa på detta som är en fundamental sanning i kristen tro och kristet liv: Att var och en som har välkomnat och välkomnar Jesus som sin personlige Frälsare, Messias, Konung och Herre genom att säga JA till Jesus, han eller hon kommer aldrig under någon dom, därför att Jesus tog hennes dom och straffpåföljd. Detta är Evangelium – De Goda och Glada Nyheterna som har Jesu egna kännetecken: Nåd och Sanning. Det handlar om att ”Gud har benådad oss i den älskade”. Smaka på det du min käre läsare. Detta finner du inte i någon religion eller hos någon annan än hos Jesus."

Skriv ut  
Söndag 18/1

Guds navn - Syv andakter om Guds navn - introduksjon

 

Syv andakter om Guds navn - Introduksjon

Rut Baronowsky

Guds navn …

I det gamle testamentets tid var navnet ikke bare et navn. Navnet var også en beskrivelse av menneskets identitet, en erklæring av hvordan det menneske var. Gjennom hele bibelen åpenbarer Gud hvem han er ved sine ulike navn. Når vi studerer disse navnene får vi et tydeligere bilde av hvem Gud er. Guds forskjellige navn og meningen bak disse navn åpenbarer Guds person og hans sanne natur. Vi som ber i dag må begynne med Guds person. Hans navn gir oss en anvisning om hvem han er. Noen sier at det i bibelen finnes over 360 navn på Gud, et navn for hver dag. Denne uken skal vi i syv dager, dag for dag, fokusere på et av Guds ulike navn og betrakte hans personlighet ut ifra dette navnet....

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Lördag 17/1

Nyhetsflödet lördag den 17 januari

 

5 000 européer kan vara ute på jihad
- Dagen - "Europa står inför det största terrorhotet sedan 11 september-attacken 2001. Det menar Rob Wainwright, chef före Europol.
I land efter land i EU varnas det för vad som kan hända då jihadister från Europa som anslutit sig till Islamiska staten ska göra när de kommer tillbaka hem. En person som verkligen oroar sig för situationen är Rob Wainwright, chef för Europeiska polisbyrån, Europol.
Vid en utfrågning vid det brittiska inrikesministeriet menade han att upp till 5 000 européer kan vara ute på olika jihadresor. Redan har polisen namnet på 2 500 av dem som kan utgöra ett potentiellt hot."


Den fasansfulla normaliseringen
- Britta Svensson i Expressen - "Nu ökar hotbilden mot judar i Sverige. Det sker när det snart är 70 år sedan Auschwitz befriades. Normaliseringen av våld och hot mot judar är fasansfull...
Jag vet inte riktigt varför terrordådet i Paris fortfarande beskrivs som ett angrepp på en tidningsredaktion - och inget mer. Det gjordes senast i går, i en vanlig nyhetstext.
Det var ju fullkomligt fasaväckande när angreppet riktades mot kosherbutiken och man i blixtbelysning såg vidden av den våldsamma ideologi som driver islamistiska extremister, där hatet mot judar aldrig glöms bort."


Självcensur riskerar att ta över
- Hemmets Vän - "Det brutala dådet då terrorister tog sig in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion och spred ond bråd död var en attack på yttrandefriheten. Gärningsmännen ropade ut om profetens hämnd. Deras syfte var troligen också att sätta skräck i journalister och andra med för dem förhatliga åsikter...
Låt inte självcensuren ta bort Jesus Kristus som den kristna trons centrum. Gunnar Hyltén-Cavallius, Süleyman Wannes och Ivar Gustavsson, Claphaminstitutet, varnar för vad rädslan för terrorismen kan åstadkomma efter det brutala terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion."

Skriv ut  
Lördag 17/1

Ekumeniska böneveckan

 

Böneveckan är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder. Den infaller varje år 18-25 januari. Det är alltid samma datum varje år. Sveriges kristna råd och Svenska bibelsällskapet översätter och bearbetar det internationella grundmaterialet som i år tagits fram av det kristna rådet i Brasilien.

Böneveckan för kristen enhet 2015 har temat ”Ge mig något att dricka” och materialet har förberetts av en arbetsgrupp i Brasilien. Utgångspunkten för bibeltexten inför 2015 är Johannesevangeliets fjärde kapitel som handlar om mötet mellan Jesus och den samariska kvinnan. Jesus säger till kvinnan: ”Ge mig något att dricka.” Samtidigt erbjuder han henne det ”levande vattnet”, en inre källa som ger evigt liv. Kvinnans liv blir aldrig detsamma.


Läs mer om den ekumeniska böneveckan HÄR

Skriv ut  
Lördag 17/1

Hvem skal jeg be til?

 

Från Jostein Nielsens blogg (på norska)

 

Spørsmålet er ikke konstruert. Jeg har fått det mange ganger – av voksne, modne kristne. Spørsmålet er relevant, men jeg er usikker på om det er viktig for Vårherre. Bakgrunnen for at det kan bli litt forvirring er at mange som barn lærte å be til Jesus og i tillegg lærte vi å be «Fader vår». Skal jeg be til Far, Jesus eller Den hellige ånd. 

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Dagens andakt
31 januari

”Lovsång tillkommer dig, o Gud… vi infriar våra löften till dig, du som hör bön. Till dig kommer alla människor för att bekänna sina synder. När vår skuld blir oss för tung förlåter du oss. Lycklig den utvalde som får komma dig när och vara på dina förgårdar. Vi mättas av det goda i ditt hus, av det heliga i ditt tempel”
( Ps 65:2-5)

Andakt:
Äkta lovsång gör någonting med de människor som hör den. Många gånger har vi fått vara med om att människor blivit djupt berörda av just lovsången. En kvinna ropade rakt ut mitt under lovsången: Vad håller ni på med? Jag orkar inte sitta här och höra på er. Och så rusade hon ut från rummet. En stund senare hade den här kvinnan blivit frälst. Vid ett annat tillfälle hade vi gudstjänst på Island. En svensk utbytesstudent kom in på mötet. Hon hade aldrig tidigare varit på ett kristet möte, men följde med en vän. Efter 25 minuters lovsång måste hon lämna mötet. Hon stod inte ut. Hennes vän berättade efteråt att hon bara grät och grät och grät. Hon sa till sin vän: ”Jag har aldrig sett så många glada människor och det gjorde så ont”. Jag ber om att hon nu har funnit vägen till Jesus så att hon kan vara med i lovsången. Själv vill jag fortsätta att sjunga!

Bön:
Tack Herre för att vi får sjunga lovsånger och upphöja ditt namn bland människor. Tack för att du verkar med din helige ande och rör vid de djupaste strängarna i människor när vi som känner dig hyllar dig.

  


Tolkningsdboken

Läs mer om Tolkningsboken HÄR

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 

 

 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba