Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 9 oktober 2015
Fredag 9/10
”Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör: han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar, han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet, han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn.”

 (Ps 103:2-5)

   I början av förra seklet, fanns det en kör på Frälsningsarmén i Jönköping, som mest bestod av frälsta alkoholister. Det var människor som hade fått sina liv totalt förvandlade, och även om inte sångkvalitén alltid var så hög så fick kören stor uppmärksamhet. En tidning skrev: ”Deras sång var jämmerlig, men deras frälsning förvisso äkta!”. 
   Till detta replikerade en av körens medlemmar: ”Tänk, om de hade skrivit motsatsen att deras sång var finfin, men deras frälsning jämmerlig.”....   Läs mer HÄR.

 

Dagens Andakt på norsk. Les HER.

 

Daily devotion in English. Read HERE

Skriv ut  
Fredag 9/10

Nyhetsflödet fredag den 9 oktober

 

Ofödda barn reagerar på musik redan vid vecka 16
- Världen idag - "Musik av bland annat Bach och Mozart fick 16 veckor gamla foster att reagera, visar en ny studie.
Musik av bland annat Bach och Mozart fick 16 veckor gamla foster att reagera, visar en ny studie.
Ofödda barn reagerar på musik tio veckor tidigare i graviditeten än vad man tidigare trott, rapporteras det i en studie där 100 gravida kvinnor deltog, resultaten presenteras i den medicinska tidskriften Ultrasound.
När musik spelades för fostren så rörde de sig fysiskt och "dansade" till tonerna, skriver brittiska Times.
– Fostren reagerade på musiken genom att röra munnen eller tungan som om de ville tala eller sjunga, säger obstetrikern Marisa López-Teijón enligt tidningen."


Mode är politik
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Vi lever i en kommersiell värld där mycket av vår identitet och tillhörighet tydliggörs av hur vi konsumerar. Inte minst gäller det kläder. Mode är en stor del av vår kultur och på gott och ont visar våra kläder vilka vi är eller för stunden vill vara. Tydligast märks kanske detta bland tonåringar och unga vuxna.
   När nu Åhléns och klädjätten H&M i höstkampanjer använder unga kvinnliga modeller iförda den muslimska slöjan hijab väcker det berättigad uppståndelse och debatt. Slöjan är inte vilket plagg som helst. Åhléns och H&M slår ifrån sig och menar att företagen inte tar ställning, de gör bara kläder. Men det är förstås snömos. Alla som är intresserade av mode vet att kläder kommunicerar såväl politik som värderingar och slöjan innebär ett tydligt ställningstagande."


Livets ord-pastor trött på sektstämpel
- Dagen - "I går var Livets ord i fokus i SVT-programmet "Den enda sanna vägen". Men föreståndaren Joakim Lundqvist är innerligt trött på att slentrianmässigt sektstämplas.
SVT-programmet "Den enda sanna vägen" är en dokumentärserie om sekter i Sverige. I programmet intervjuas medlemmar i Scientologikyrkan, Moonsekten och andra rörelser.
Även Livets ord i Uppsala får sin släng av sleven. I gårdagens avsnitt intervjuas tidigare medlemmar och församlingens ledare Joakim Lundqvist får svara på om han har en särskild kontakt med Gud.
– Varje ledare står ju inför uppgiften att på bästa sätt försöka förmedla vad man tycker är viktigt och vad Gud säger. Däremot finns ingen exklusivitet i att bara jag kan be och ha kontakt med Gud och att alla andra ska göra som jag säger, säger han i intervjun."

Acts of the Holy Spirit - by Major Malcom Herring in JAC online - Read HERE.

Skriv ut  
Fredag 9/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Guds nåd fostrar oss - Titusbrevet 2 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till Titusbrevet 2 finner du HÄR.


- Förlora riket - Första Kungaboken 12 - Läs HÄR.
 
- Profetia mot det självgoda - Hesekiel 29 - Läs HÄR

Skriv ut  
Torsdag 8/10

Nyhetsflödet torsdag den 8 oktober

Israels ambassadör rasar mot TT
- Världen idag - "Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman är mycket kritisk till Nyhetsbyrån TT i ett Facebookinlägg. Orsaken är en artikel som handlar om två attacker mot israeler men som fick rubriken: "Palestinier sköts till döds". Och nu backar TT, delvis.
De senaste dagarna har flera attacker mot israeler, med dödlig utgång, ägt rum i Israel. I ett fall gav sig en gärningsman på två män som båda dog och där också en kvinna och ett barn skadades allvarligt.
I en annan gick gärningsmannen till attack och skadade en tonåring. Båda gärningsmännen sköts sedan till döds av polis. När TT rapporterade om de två fallen var rubriken: "Palestinier sköts till döds".
Isaac Bachman skriver på Facebook att det är "ett nytt rekord" för svensk media i förvanskning av verkligheten. Han kallar det för en upprörande, omotiverad och förvrängd beskrivning av vad som skett.
Bachman begär en offentlig ursäkt från nyhetsbyrån för deras vinkling av våldsdåden."


Det långa perspektivet
- Stefan Gustavssons blogg - "Djävulen finns i detaljerna.
Det kan inte vara enkelt att vara politiker, det är jag den förste att inse. Konkreta beslut måste fattas, kompromisser måste göras, media och tillfälliga opinioner måste hanteras, samtidigt som de flesta politiker också bär på ideologiska övertygelser som de önskar ska få genomslag. Konststycket är att kunna kompromissa i nuet på ett sådant sätt att de egna ideologiska principerna inte långsiktigt undergrävs. Det kräver att man i förväg inser vilka konsekvenser ett visst beslut får, både i det långa perspektivet och för andra frågor. Låt mig ge två exempel:
   Under kampanjen Bevara Äktenskapet fick jag många gånger frågan: ”På vilket sätt påverkar det dig och ditt äktenskap om vi inför könsneutrala äktenskap? Äktenskapet för alla som önskar gifta sig med någon av motsatt kön kommer ju fortsatt att vara detsamma!”
   Svaret är att kortsiktigt sker det inte så mycket när man definierar om vad ett äktenskap är, men på sikt förändras situationen för alla. Redan nu är vi där. Genom att äktenskapet gjorts könsneutralt går det inte längre att tala om äktenskapet som en institution för samhällets framtid, för barnen. Vi har förändrat den grundläggande uppfattningen om relationen mamma – pappa – barn och kan inte längre tala om barns rätt till kunskap om och relation till sitt biologiska ursprung. Det går inte längre att hävda som ideal att barn ska få växa upp med två föräldrar, av olika kön, och som är det biologiska ursprunget till barnet. Istället för att tala om mamma och pappa talar vi nu om vem som är vårdnadshavare eller om den vuxne/de vuxna i hemmet."


Helgelsen – del II: Sanning, fridsamhet och renhet
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Som kristna är vi kallade till ett nytt sätt att leva. I denna och nästföljande artikel vill jag ge några exempel på vad detta kan tänkas innebära. Min utgångspunkt kommer att vara Efesierbrevets fjärde och femte kapitel, där Paulus ger en gedigen introduktion till dessa frågor.
Det första område som Paulus fäster strålkastarljuset på är vårt förhållningssätt till sanningen. Det är knappast någon slump att det är där som han börjar, och det är en konkret utmaning också in i vår egen kultur. Dels för att vi i den postmoderna kulturen har kommit att ifrågasätta om det över huvud taget finns något sådant som en sanning. Men också för att detta med lögner och halvsanningar har blivit allt mer utbrett, och därmed också accepterat. I en kultur där man i så många olika avseenden tänjer på gränserna har det helt enkelt blivit vanligt att man tänjer på den gräns som kallas för ”sanning” – något som Paulus väljer att konfrontera när han skriver: ”Lägg därför bort lögnen och tala sanning med varandra. Vi är ju delar i samma kropp” (Ef 4:25)."

 

 Angola forbyr islam - Norge idag - Les HER.

 

It´s Thursday - Reflectations on Genesis - Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Torsdag 8/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Stå fast i en föränderlig värld - Titusbrevet - Läs HÄR. 
Studiefrågor till Titusbrevet finner du HÄR.


- Förlorad hängivenhet - Första Kungaboken 11 - Läs HÄR.
 
- Högmod går före fall - Hesekiel 28 - Läs HÄR

Skriv ut  
Onsdag 7/10

Herre, förändra mig!

 
David Wilkerson - December, 1999

På senare tid har jag blivit väldigt illa till mods över det som vi kristna kallar själavård. För närvarande finns det fler utbildade kristna själavårdare än någonsin tidigare i kyrkohistorien. Och det finns mängder med "gör så"-böcker och "relationsmanualer" tillgängliga, som erbjuder andliga råd på varje område, från fysisk kondition till barnuppfostran.

Men ändå, tragiskt nog, finns det mer individer, äktenskap och familjer med problem i församlingen än någonsin tidigare. Det är ett outsägligt kaos i kristna hem idag- och, mina vänner, det skulle inte behöva vara så.

Läs mer HÄR.

 

Skriv ut  
Onsdag 7/10

Nyhetsflödet onsdag den 7 oktober

 

 

Kristna missionärer korsfästes och halshöggs
- Världen idag - "Flera inhemska missionärer i Aleppo i Syrien fick välja på att avsäga sig sin tro på Jesus eller dödas. De misshandlades och kvinnorna våldtogs offentligt innan de halshöggs och korsfästes av IS.
   Det är i en artikel i Charisma News som representanter för organisationen Christian Aid Mission berättar om de kristna missionärernas öde. De hade fått alternativet att lämna området men valde att stanna kvar.
   "De stannade för att de trodde att de var kallade att dela Kristus med dem som hamnat i korselden", säger ledaren för det syriska missionsarbete som missionärerna var verksamma i.
   "Varje gång vi gick till dem sa de alltid: ´Vi vill stanna här, det här är vad Gud har sagt till oss att göra, det här är vad vi vill göra.´ De ville bara stanna och dela evangeliet", säger han.
   När de tillfångatogs av IS ska de ha fått frågan om de ville lämna Kristus för islam, men svarat att de aldrig kunde avsäga sig tron på Jesus.
   Den 41-årige teamledaren och hans 12-årige son var bland de som misshandlades och sedan korsfästes. De lämnades på korsen i två dagar, ingen fick ta ner kropparna, enligt organisationen. Bredvid korsen hade man satt upp en skylt med texten: "Otrogna".


Frikyrkan på väg bli föråldrad
- Emil Gillsberg i Dagen - "Frikyrkan har en utmaning av gigantiskt mått framför. Å­lderstrukturen i många församlingar är katastrofal. Ofta är den största åldersgruppen över 60, och tiden är fjärran då det bara var ”ungdomar” som saknades. I dag saknas hela generationer under 50 i våra matriklar, och i gudstjänsterna ser det än värre ut.
Detta innebär att vi inom bara några år inte kommer ha frivilliga krafter till verksamhet och, än värre, ledarskap. Var ska ny styrelse, nya kassörer, nya äldste hittas om tio år?
Runtom i Sverige finns församlingar som bara har 5–10 procent medlemmar under 50 år, i styrelse och ledarskap än mindre. Det är viktigt att förstå att detta skapar normer; underförstådda mönster, strukturer och beteenden. Normer uppstår i alla mänskliga gemenskaper, och dessa kan främja eller stjälpa. De blir ”facit” som på förhand bestämt vad och vem som ges utrymme, vilka kulturella uttryck som ges företräde och vilka ideal som ska råda. Normerna formar vår församlingskultur långt mycket mer än vackra ord om hur vi önskar att det såg ut."


Hamas erkänner dubbelmord
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels interna säkerhetstjänst (ISA) uppgav på måndagkvällen att man har arresterat fem palestinier misstänkta för terroristattacken förra torsdagen, då två israeler sköts till döds i en bil inför sina fyra barn på Västbanken. Under attacken öppnade två av terroristerna eld mot bilen på avstånd, för att sedan gå fram till den och avfyra de dödande skotten på nära håll. Av misstag vådasköt då en av terroristerna sin kumpan, som tappade sitt vapen. Situationen tvingade dem att avbryta attacken, vilket av allt att döma räddade livet på de fyra barnen som befann sig i baksätet. ISA kunde redan dagen därpå arrestera den skottskadade terroristen på ett sjukhus i Nablus på Västbanken, som i sin tur ledde dem till resten av terroristcellen.
   De fem arresterade männen har erkänt dådet, liksom flera andra attacker den senaste tiden i samma område som inte resulterade i att någon skadades eller dödades. Ytterligare ett antal palestinier har arresterats misstänkta för att på olika sätt ha hjälpt de fem huvudmisstänkta.
   En del av Fatah-partiets väpnade gren al Aksa-martyrernas brigader tog i ett tidigt skede på sig ansvaret för attacken, men enligt ISA är de fem huvudmisstänkta samtliga medlemmar i terroristorganisationen Hamas."

Herre, forvandle meg! - David Wilkerson - December, 1999 - Les HER.

Change Me O' Lord - David Wilkerson - December, 1999 - Read HERE.

Skriv ut  
Onsdag 7/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- "Men Herren hjälpte mig" - Andra Timoteosbrevet 4 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 2 Tim 4 finner du HÄR.


- Ryktet om Herrens namn - Första Kungaboken 10 - Läs HÄR.
 
- Det mäktiga vacklar - Hesekiel 27 - Läs HÄR

Skriv ut  
Tisdag 6/10

Hebreerbrevet 11 – Trons kapitel

 

Många människor går och bär på ett oförlöst tros-kapital som väntar på att få blomma ut. Tänk om du har mer tro än du tror!!  

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 6/10

Nyhetsflödet tisdag den 6 oktober

Rättegången väcker starka känslor
- Världen idag - ""Fullfjädrat rättshaveri", tycker Aftonbladets ledarsida. Hon kan ha rätten med sig, menar Johannes Forssberg i Expressen. Rättegången med barnmorskan Ellinor Grimmark om samvetsfrihet får många att reagera.
   Förra veckans förhandlingar i Jönköpings tingsrätt har följts av såväl lokal- som riksmedia. Ellinor Grimmark har stämt regionen eftersom hon nekats en utlovad anställning då hon inte ville medverka vid aborter.
   Och kvällstidningarnas ledarsidor har gjort sitt för att öka uppmärksamheten för samvetsfrihetsfallet. "Tokhögerns abortkamp är fullfjädrat rättshaveri" var rubriken för Daniel Swedins text i Aftonbladet. Till största delen består den av invektiv och personangrepp på juristen Ruth Nordström som företräder Grimmark.
   "Det är en ideologiskt motiverad kamp som nu förs i våra rättssalar och ytterst handlar det om kvinnors hälsa och rätten till den egna kroppen", menar Swedin.
   Utspelet fick författaren Marcus Birro att reagera. I en text publicerad på sajten Det goda samhället skriver han att aborträtten inte är hotad i Sverige och ändå jagas Grimmark och hennes juridiska ombud "med sedvanliga oförskämdheter, rena lögner och förtalskampanjer. Det är så förtvivlat smutsigt."


Mellanösternrapportering utan perspektiv
- Ragnar Rubensson i Inblick - "Det är lätt att tappa perspektiven när man läser nyhetsrapporteringen från Mellanöstern. Över ett år efter att Gaza-kriget avslutades fortsätter Ekot i Sveriges Radio att bevaka kriget (se här och här och här).
Även Svenska Dagbladets Catrin Ormestad (som via ​Palestinagrupperna sprider hatpropaganda mot Israel) uppehåller sig kring Gaza-konflikten i sin Mellanösternrapportering.
Att 300.000 nu har dödats i krigets Syrien och att landets regering enligt människorättsorganisationer som Amnesty och Human ​Rights ​Watch, bombar sin egen civilbefolkning och har satt den värsta sortens tortyr i system mot oliktänkande (se här och här och här) får inte proportionerlig uppmärksamhet."


Tre minuter i tolv...
- Per Larsson Sändaren - "Tidskriften Bullentin of Atomic Scientitsts (BAS) där bland annat en antal Nobelpristagare är engagerade, skrev så här för en tid sedan: ”Sannolikheten för en global katastrof är väldigt hög, och de åtgärder som krävs för att minska risken måste vidtas mycket snart”.
Man fortsätter och skriver vidare: ”Världens ledare har inte agerat med den snabbhet och i den omfattning som krävs för att skydda invånarna från en potentiell katastrof. Dessa misslyckanden i det politiska ledarskapet försätter varje människa på jorden i fara”.
Nu är det tydligen inte längre bara Guds folk som varnar för domedagen. Aftonbladet hade för en tid sedan den här rubriken i sin tidning. ”Tre minuter kvar till apokalypsen.”

 

Hele Skriften er innåndet av Gud - Fra Bjørn O. Hansens blogg - Les HER.

 

THE FRUIT OF THE SPIRIT. Galatians 5: 22-26 - Part 3 - Read HERE.

Skriv ut  
Tisdag 6/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Människorna i de sista dagarna - Andra Timoteosbrevet 3 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 2 Tim 3 finner du HÄR.


- Då visade sig Herren - Första Kungaboken 9 - Läs HÄR.
 
- Övermod och skadeglädje - Hesekiel 26 - Läs HÄR

Skriv ut  
Måndag 5/10

Till flydda tider...

Johan Ludvig Runebers finländska nationalepos, Fänrik Ståls sägner,  börjar med orden: "Till flydda tider återgår min tanke än så gärna".

Och vi kommer ibland i situationer där vi plötsligt får en "flashback" och kommer ihåg något som hände för länge sedan.

Rut och jag var på väg till bibelhelgen i Odda i fredags och vi passerade Notodden och Hjartal på Europaväg 134. Bortsett från att det var väldigt vackert, vi passerade bland annat ett antal stavkyrkor, så kom vi plötsligt ihåg något som hände 1961, för 54 år sedan...

Läs mer HÅR.

Skriv ut  
Måndag 5/10

Nyhetsflödet måndag den 5 oktober

Sikta mot lågornas bas
- Per Ewert i Världen idag - "Det finns en minnesregel som brukar inpräntas vid varje kurs i brandsäkerhet. För att effektivt släcka en eld ska insatsen inte riktas mot de skrämmande lågorna. Man ska sikta lägre, mot lågornas bas; där finns eldens källa. Att bara spruta på själva lågorna gör inte stor nytta. Men när man riktar släckningsinsatsen mot rätt mål, så släcks också de lågor som är det synliga uttrycket för branden.
   Detta gäller också på det ideologiska planet. Vår svenska nutid visar ständigt upp inslag som framstår som mycket märkliga, och ofta även djupt motsägelsefulla: Kvinnor som upplevt ett behov av att operera om sig till män, men som ändå ropar på skadestånd över att då inte längre kunna föda barn. Kulturpersoner som tar en insamlingsgala för flyktingar från kulturer med en traditionell familjesyn som tillfälle för en hbtq-demonstration med regnbågsflaggparad. Biskopar som vill gömma undan kristna symboler i kyrkan till förmån för muslimska sådana ifall islamiska sjömän skulle komma på besök.
   Dessa är bara några av den senaste tidens exempel. Det finns fog för att bemöta alla dessa symptom i sak, men än viktigare är att försöka förstå vad som ligger till grund för dem. När vi har ringat in en brands orsak kan vi förstå var flammorna kommer ifrån, och då har vi också en möjlighet att släcka eldsvådan.
   Roten till de normbrytande uttryck som flammar upp i vår sekulära samtidskultur är just den att ingen rot finns! Det sekulariserade Sverige har under många år gått i riktning mot att klippa av alla rötter i form av traditioner och förvärvad livsvisdom. Det har varit ett oklokt vägval."


Hätskhet från normrivarna
-  Felicia Ferreira i Dagen - "I veckan har en unik rättegång fått uppmärksamhet – inte bara i Dagen. Barnmorskan Ellinor Grimmark stämmer Region Jönköpings län för diskriminering då hon nekats arbete för att hon inte vill medverka vid aborter. Rättegångens utfall blir en prövning av hur Sverige ställer sig till samvetsfrihet.
   Det är inte konstigt att frågan upprör känslor. Men vad som är obegripligt är hätskheten från de vanligaste normrivarna som till exempel Aftonbladets ledarkrönikör Daniel Swedin.
   Av honom får vi veta att Grimmark och hennes ombud är en del av en tokhöger, obstruerar och har sektkopplingar . Diskussionerna om samvetsfrihet jämförs med att neka lesbiska vård.
   I stället för att ta utgångspunkt i att aborter många gånger är en svår etisk fråga för både vårdpersonal och berörda kvinnor förs diskussionen genom att svartmåla åsiktsmotståndare och helst kväva dem helt. Ordet åsiktskorridor får verklig innebörd.
   Debatten måste kunna föras på ett plan där tankefriheten är utgångspunkt i stället för smutsiga angrepp där nya livsstilsmissionärer och privata åsiktsmaskiner låter känslorna och föraktet svalla. Tankeförsnävningen är en fara för vår demokrati och handlar inte bara om en enskild tidnings ledar- och kultursidor. Den brer ut sig med höghastighetsfart även i den akademiska världen där allt fler reflekterande livsfrågor utesluts helt eller analyseras utifrån förutbestämda premisser.
   Sverige har Europas mest liberala abortlagstiftning med fri abort upp till nästan halva graviditeten. Då kan barnet höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Barnet kan svälja och känna törst, till och med vinka. Att det kan vara problematiskt att vara med och avbryta en graviditet då är något som ligger nedlagt intuitivt i de flesta människor även om det säkert går att träna bort en del av obehagskänslorna."

 

THE TRUE VINE -  John 15:1- 8 - Part 2 - Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Mandag 5/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Sanningen - Psalm 119 - Läs HÄR. 

- Herrens härlighet - Första Kungaboken 8 - Läs HÄR.
 
- Guds vrede - Hesekiel 25 - Läs HÄR

Skriv ut  
Söndag 4/10

Tidig söndagsmorgon i Odda den 4 oktober

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Gomorron! Den här söndagsmorgonen vaknar Rut och jag i Odda. Jag tror det är den femte platsen vi vaknar på den här veckan. I måndags vaknade vi i Reykjavik på Island efter avslutad undervisningshelg för Frälsningsarmén på Island och Färöarna. I tisdags vaknade vi på Gardermoens flygplats där vi sov över för att invänta nästa flyg. I onsdags och torsdags vaknade vi i Chisinau, Moldavien. I fredags vaknade vi i våra alldeles egna sängar i Moss, Norge. Slutligen vaknade vi lördag och söndag i Odda, Norge....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 4/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Detta är dagen! - Psalm 118 - Läs HÄR. 

- Guds Tempel - Första Kungaboken 6 - Läs HÄR

- Begåvad - till vilken nytta? - Första Kungaboken 7 - Läs HÄR.
 
- Du skall vara ett tecken - Hesekiel 24 - Läs HÄR

Skriv ut  
Söndag 4/10

Nyhetsflödet söndag den 4 oktober

 

Två israeler knivmördade i Jerusalem
- Paul Widén i Nyheter från Israel - Två israeliska män dödades och en kvinna skadades svårt under lördagkvällen i Jerusalems gamla stad när en palestinsk terrorist gick till attack mot dem med en kniv. En tvåårig flicka skottskadades i benet under oklara omständigheter i samma attack, men hennes tillstånd uppges inte vara livshotande. Tillskyndande polis sköt ner gärningsmannen, som dog en kort stund senare av sina skador.
   De två dödsoffren, Nechemiah Lavi (41) och Aharon Benita (24) hade just avslutat kvällsbönen vid Västra Muren och var på väg hem när de attackerades. Kvinnan och barnet som skadades uppges vara Benitas fru respektive dotter. Paret hade ytterligare en dotter som befann sig på platsen under attacken men som undkom utan skador.
   Bara några minuter innan attacken uppdaterade terroristen Muhannad Shafeq Halabi sin Facebookprofil. ”Alla sätt att skydda al Aksa är lagliga”, skrev han. ”Den tredje intifadan har börjat”


Mona Walter vägrar tiga
- Dagen - "Konvertiten Mona Walter och organisationen ”Set my people free” planerar en manifestation för religionsfrihet i Stockholmsförorten Rinkeby i morgon. Men det var nära att den inte blev av.
Walter blev nyligen uppmärksammad efter ett inslag i SVT:s Aktuellt som handlade om radikalisering i svenska förorter. Hon och reportern blev då bortjagade och några av männen Walter mötte kallade henne ”hora” och sa att ”detta är inte Sverige”.
Men i morgon kommer hon tillbaka till Rinkeby.
– Vi ska ha en demonstration för att uppmärksamma att vi har religionsfrihet i Sverige. Många vet inte om det.
– De vet heller inte att man kan byta religion utan att bli straffad.
Det var dock nära att manifestationen inte blev av alls. Polisen ville först hänvisa Mona Walter till stadsdelen Rissne i Sundbyberg. Men för henne var det viktigt att vara just i Rinkeby.
– Det beror på att det lever många muslimer som inte vet om sina rättigheter där. Deras ledare berättar inte för dem att man får byta religion. Jag kommer att rikta kritik mot sharia­lagen som dömer människor till döden."


Problemet Jesus
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Det är inte många dagar sedan domprosten i Stockholm, Hans Ulfvebrand, på DN Debatt deklarerade att Jesus inte är enda vägen till Gud. I veckan skrev så biskop Eva Brunne på stiftets webbplats att hon i toleransens namn vill anpassa Sjömanskyrkan i Frihamnen till islam. Hon vill ta bort de kristna symbolerna och markera riktningen mot Mecka. Syftet skulle vara att kyrkan på så sätt blir mer inbjudande för besökande muslimska sjömän.
Det är inte utan att en undrar hur det är fatt med den kristna tron i kyrkan i huvudstaden. När Brunne vill bära ut korset ur kyrkan är det alltså – med Svenska kyrkans egna ord – ”det kristna tecknet, symbolen för hoppet, vändpunkten från död till liv” hon bär ut. Hur kan man vilja undanhålla någon det? Hur kan symbolen för vändpunkt från död till liv vara ett toleransproblem för en kristen? Svenska kyrkan bekänner i sina egna skrifter, att Jesus Kristus är mänsklighetens befriare och att tro på honom är att tro på uppståndelsen, vändpunkten. Om muslimen ska undanhållas Jesus, som Brunne menar, betyder det antingen att Brunne inte önskar muslimen Jesu befrielse, eller att Jesu befrielse inte för något gott med sig för muslimen. Och om Jesus inte är något att ha för muslimen, då är Jesus inte något för någon människa över huvud taget.
När Stockholms stift nu önskar anpassa Sjömanskyrkan till muslimsk tro och praxis visar det kanske att Jesus är och förblir en stötesten, oavsett tid (Matteus evangelium 13:57). Klart är att Jesus inte behöver Stockholms stift men stiftet behöver Jesus mer än någonsin."

THE WILD VINE - Part 1/3 by Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Lördag 3/10

På promenad i Chisinau, Moldavien

 

I veckan har Rut och jag varit i Moldavien och talat till frälsingsofficerarna i landet. Efter en heldags undervisning tog vi en rejäl promenad för att bese huvudstaden.

Jag tar ofta med mig min mini-trumpet då vi är ute och reser, men det var ju bra att jag inte tog med den till huvudstaden i Moldavien, Chisinau. Där är det tydligen förbjudet att spela just, mini-trumpet, på gatorna.


Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 3/10

Nyhetsflödet lördag den 3 oktober

Eva Brunne hotad efter Meckautspel
- Dagen - "Dagen skrev tidigare i veckan om Eva Brunnes idé som går ut på att Sjömanskyrkans kapell tillfälligt ska öppnas för andra religioner genom att riktningen mot Mecka märks ut samtidigt som kristna symboler plockas bort.
   - Det handlar om att underlätta så att människor av annan tro också ska kunna be. Ett uttryck för gästfrihet mot dem som är här tillfälligt, sa Eva Brunne och poängterade att förslaget enbart gäller Sjömanskyrkan i Stockholm.
   Men det omdiskuterade förslaget har ändå retat upp känslorna hos vissa. På tisdagen skrev Eva Brunne på Twitter att "Samtalet om att bjuda andra trosbekännare ett rum för bön, har passerat fantasins gränser. Aldrig förr har jag kallats muslimhora. Förrän nu."


Avrättade kristna i skolskjutning
- Världen idag - "Minst tio människor dödades vid en skolmassaker i Oregon under torsdagen. Gärningsmannen tog reda på vilka som var kristna, och avrättade dem sedan.
Tio personer har dödats i en skolskjutning på Umpqua community college i amerikanska delstaten Oregon. Gärningsmannen ska ha vandrat från klassrum till klassrum med tre pistoler och ett gevär, uppger CNN.
Han ställde upp elever på rad och frågade en efter en om de var kristna. Om svaret blev ja så sköt han, rapporterar New York Post."


Stå upp för "Skapelseordningen"!
- Bength Blogg i Inblick - "I min förra bloggtext kom jag med uppmaningen: Stå upp för "obestridliga värden", såsom människovärdet och människolivets okränkbarhet från konceptionen och allt framåt. Här kommer nu en lika allvarlig och viktig uppmaning: Stå upp för "Skapelseordningen"! Och jag vänder mig först och främst till dem som är kristna och Bibeltroende och som menar allvar med att följa Jesus, även i ett Gudlöst och sekulariserat samhälle som vi lever i nu. Men jag är också väl medveten om, att det finns många i Sverige idag som inte officiellt skulle kalla sig för kristna, men som ändå står upp för denna "ordning", därför att de anser att den är självklar. "Skapelseordningen" som handlar om människosyn, man och kvinna, om äktenskapet mellan man och kvinna, om man och hustru, om sexualitet, om föräldrar och barn, och därmed om människosläktets fortbestånd, som förutsätter både man och kvinna. Dessa ord och begrepp har ett bestämt innehåll, och vi kan inte tömma dem på sitt ursprungliga innehåll och sedan fylla dem med ett annat innehåll, som vi tycker passar oss och vår tid. Så kortsiktiga och okunniga om vilka negativa konsekvenser det för med sig, duger det inte att vara."

Som om Gud finns ...
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "För en tid sedan läste jag Magnus Malms bok ”Som om Gud inte finns”.  Den ger en smärtsam analys av tillståndet i svensk kristenhet. I tidningen Dagen har det pågått en debatt om kristen livsstil som ytterligare förstärker intrycket av en fundamental osäkerhet om vad det kristna livet är till sitt väsen och vilket anspråk det gör på förändring i vårt liv. För det mesta rör vi oss med dessa frågor endast på en individuell nivå och överlåter till var och en att göra ”det som känns bra”. Vi har nästan helt förlorat vår identitet som ett Guds folk i perspektivet av Guds rike.
   I varje ny väckelserörelse har det funnits en ambition att radikalisera den kristna livsstilen för att förstärka den egna identiteten och för att markera sitt avståndstagande till ”världen”. Tyvärr har mycket av denna iver resulterat i ytliga markörer och ett moralistiskt förhållningssätt. Det har misskrediterat varje strävan att konkretisera kristna värderingar i livsstil och handlingsmönster. Därför har också frågan om vad som skall betecknas som en kristen livsstil relativiserats under ett starkt inflytande av den omgivande kulturen. Var och en får göra det man känner för! Allt annat uppfattas som ”lagiskhet” eller som religiösa beteendemönster.
   Men hur ser det ut om Gud finns?"

Jeg så noe, men jeg vet ikke hva det var - fra Jostein Nielsens blogg - Les HER.

Skriv ut  
Lördag 3/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Ge det vidare - Andra Timoteosbrevet 2 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 2 Tim 2 finner du HÄR.


- Bygga tillsammans - Första Kungaboken 5 - Läs HÄR.
 
- Guds plats i mitt liv - Hesekiel 23 - Läs HÄR

Skriv ut  
Fredag 2/10

Nyhetsflödet fredag den 2 oktober

 

Pakistans militär varnar för kommande attacker mot kristna
- Världen idag - "Pakistans regering och militär har varnat landets kristna minoritet om att islamistiska terrorgrupper planerar att angripa kyrkor, skolor och sjukhus i en nära framtid.
   Uppgifterna kommer från Gatestone Institute, som inte anger någon källa för nyheten. Men den bekräftas av Mehwish Bhatti, som arbetar för British Pakistani Christian Association (BPCA) i Pakistan.
   – Varningarna har gått ut brett till kyrkor och skolor, säger hon till Världen idag, och tillägger att både varningar och hot regelbundet kommer till alla kristna inrättningar i landet och brukar läsas upp i kyrkorna.
   – Sedan går det inte att förutse om själva angreppet kommer i morgon eller om några år, för så har det varit i det förflutna. Men efter allt som redan hänt oss är säkerheten hög, och i dag släpps man inte in i en kyrka om man inte låter sig visiteras.
   Varningen till de kristna ska ha utfärdats av Pakistans främsta generaler, vilket i sig uppfattas som ett positivt steg i militärens relation till den kristna minoriteten."

Tomma hot
- Pal Widén i Nyheter från Israel - "När den Palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas igår onsdag talade inför FN:s Generalförsamling var det många som satt som på nålar. För ett par veckor sedan utlovade nämligen Abbas ett "bombnedslag" under talet, vilket utlöste en våg av internationella spekulationer. Skulle han meddela sin avgång? Eller skulle han rentav upplösa den Palestinska myndigheten? På hemmaplan tolkade dock många Abbas dramatiska löfte som ett tydligt tecken på desperation. Å ena sidan uppviglar han i princip dagligen den egna befolkningen mot Israel, både i sina egna tal och genom statskontrollerad media. De senaste veckorna har exempelvis spänningarna på och omkring Tempelberget i Jerusalem utnyttjats maximalt i detta syfte. Resultatet av den hårda retoriken syns tydligt i den palestinska opinionen, där stödet för ännu en våldsam intifada har ökat från 49% till 57% på tre månader enligt en färsk opinionsundersökning. Å andra sidan motsätter sig Abbas våld, kanske inte så principiellt och konsekvent som Israel hade önskat, men ändå tillräckligt tydligt för att betraktas som en sionistisk medlöpare av terroristorganisationen Hamas. Detta, liksom det faktum att Abbas mandatperiod löpte ut i januari 2009, har gjort att 65% av den palestinska befolkningen idag vill att han ska avgå."

Stå upp för "obestridliga värden!"
- Bengths blogg i Inblick - "Efter att jag nu har skrivit om Bibelns sanningsbegrepp, som är absolut och objektiv sanning, då är det naturligt att följa upp det och skriva om "obestridliga värden", såsom människovärdet och människolivets okränkbarhet ifrån konceptionen och allt framåt. Värden som förutsätter att det finns en objektiv värdegrund, där "obestridliga värden" har en säker och bestående förklaring och förankring.
   Låt oss som bibeltroende kristna vara så ärliga att vi erkänner, att om det inte finns ett absolut och objektivt sanningsbegrepp, då kan vi heller aldrig hävda människans obestridliga värde och inte heller människolivets okränkbarhet. Och någon samvetsfrihet kan vi heller aldrig göra något anspråk på, vare sig inom sjukvården eller inom något annat område i samhället. Då finns det inte en evig och personlig Gud, som är den enda trovärdiga och hållbara förklaringen och förankringen till absolut och objektiv sanning. Då finns det heller inte någon Skapare. Då har ateister, evolutionsteoretiker, evolutionsbiologer, djurrättsaktivister och sekulärhumanister rätt i, att vi människor utgör ingen särart, utan vi är djur bland alla andra djur i djurriket. Visserligen "högt stående i utvecklingskedjan", men ändå djur. Då finns det inget objektivt underlag -- ingen objektiv värdegrund -- som vi människor kan stå på och utgå ifrån för att kunna hävda människans obestridliga värde och människolivets okränkbarhet från konceptionen och allt framåt. Därmed saknas också en objektiv grund för etik och moral, och allt tal om etik och moral, rätt och fel, gott och ont blir inget annat än ett meningslöst och resultatlöst bollande med subjektiva åsikter om det som för tillfället är "politiskt korrekt, trendigt och inne". 


Helgelsen – del I: Ett gensvar på Guds frälsningshandlande
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En påfallande stor del av Nya testamentets budskap kretsar kring vad man brukar kalla för helgelsen – alltså ett liv efter Guds vilja. Det mesta av Jesu bergspredikan (Matt 5–7) handlar om hur vi som lärjungar kan fungera som salt och ljus i en värld som har vänt Gud ryggen. Och när vi kommer till Nya testamentets brevförfattare ser vi att dessa ägnar stort utrymme åt så kallade förmaningstexter; i Paulus fall handlar det ofta om ungefär hälften av allt som han skriver till de olika församlingarna.
   Både i Gamla och Nya testamentet är det samtidigt tydligt att relationen till Gud inte är tänkt att börja i denna ända. Det första som slår emot oss i Guds ord är nämligen inte vad du och jag behöver göra för Gud – utan vad Gud i sin nåd har gjort för oss. Dekalogen (alltså tio Guds bud) inleds till exempel med ett konstaterande om Guds mäktiga frälsningshandlande mot Israel: ”Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset” (2 Mos 20:2). Först därefter kommer de övriga buden.
   Samma mönster går igen i Nya testamentet. Apostlarna vittnar samstämmigt om att det är i mötet med Jesus och hans död och uppståndelse som vi blir pånyttfödda till ett nytt sätt att leva. ”Ni tillhör inte er själva, ni är köpta till ett högt pris. Ära då Gud med er kropp!”, skriver Paulus i en text som berör de troendes relation till sin sexualitet (1 Kor 6:19–20). Det nya sättet att leva är en följd av att vi redan har blivit ”köpta” av Gud genom hans Sons blod."

Skriv ut  
Fredag 2/10

Lägesrapport: Undervisningsdagen i Moldavien är över

Jag skriver detta inlägg på flyget tillbaka hem till Norge. 

Rut och jag hade en fin dag tillsammans med frälsningsofficerarna i Moldavien igår. Här ser du portarna in till Divisionshögkvarteret i Chisinau. På söndag gläntar jag lite på portarna och berättar mer om mötet med de moldaviska officerarna. 

På vägen hem hade vi ett tre timmar långt uppehåll i Wien medan vi väntade på anslutande flyg som skulle ta oss vidare till Oslo. Den tiden räckte till en promenad i Wien till Sankt Stefansplatsen och den mäktiga katedralen där.
 
Vi räknar med komma hem någon gång tidigt natten till fredag för att sova i våra egna sängar några timmar innan vi packar om väskorna och kör vidare till Odda där vi ska ha bibelhelg lördag och söndag. Resan till Odda i Hardanger beräknas ta 7-8 timmar.

Jag återkommer om veckans upplevelser på lördag och söndag.

/PB

 

Skriv ut  
Fredag 2/10

Från dagens bibelläsning


Fyra bibelläsningsplaner.
 Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Var inte modlös - Andra Timoteosbrevet 1 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 2 Tim 1 finner du HÄR.


- Vishet - Första Kungaboken 4 - Läs HÄR.
 
- Att ställa sig i gapet - Hesekiel 22 - Läs HÄR


_____________________________________

Ny bok i bibelläsningsplanen. Idag börjar vi läsa Andra Timoteusbrevet.
Läs mer om boken HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 1/10

Nyhetsflödet torsdag den 1 oktober

Blodröd måne väcker domedagsspekulation
- Dagen - "Den blodröda månen i måndags fascinerade miljontals människor, eftersom den upplevdes som särskilt stor. Förklaringen till detta är att månförmörkelsen – som ger den blodröda färgen – sammanföll med den tidpunkt då månen är som allra närmast jorden.
De senaste två åren har fyra månförmörkelser ägt rum (en så kallad måntetrad). Det visar sig samtidigt att dessa månförmärkelser sammanfallit med judiska högtider. Det har väckt spekulationer inom kristna kretsar som ägnar sig åt eskatologi (läran om den sista tiden) att något särskilt är i görningen, något som uppmärksammats i medier som Washington Post och The Guardian.
Främst är det i USA som blodmånarnas profetiska innebörd skapar debatt. Irvin Baxter från Endtime Ministries i Texas, är en av de predikanter som flitigt förekommer i Youtubeklipp med sådana budskap.
"Denna tetrad (serien av fyra blodröda månar) signalerar att något speciellt kommer att hända, vilket kommer att förändra världen för evigt. Gud har ofta använt himlarymderna för att skicka signaler till mänskligheten", skriver han på sin hemsida.
Han citerar sedan från ett bibelställe ur Joels bok i Gamla testamentet. Där står bland annat att månen ska vändas i blod innan Herrens dag kommer – en dag som bland kristna ofta tolkas som Jesu återkomst."


”Det är inte en biskops uppgift att så tvivel”
- Världen idag - "Annika Borg, doktor i teologi, författare och präst, är starkt kritisk till biskop Eva Brunnes förslag att täcka över korset och göra en Meckamarkering på golvet i Sjömanskyrkan i Stockholm.
– Hur kan man inte förstå att man sår tvivel och skapar oerhört många frågor när man som biskop föreslår att Kristus ska flyttas ut eller täckas över och att Mecka ska markeras? Hur kan man inte förstå signalvärdet både till kristna bröder och systrar i Sverige och på andra håll i världen men också till muslimer, när man vill flytta bort Kristus? säger Annika Borg till Världen idag.
– Det är inte en biskops uppgift att så tvivel, och inte kyrkans uppgift heller. Det är ett kyrkorum, man kan inte täcka över eller flytta ut Kristus.
Hon menar att det är en märklig inställning att vilja ta bort det som representerar den egna tron för att det kommer andra med en annan tro. Hon tycker också att den teologiska motiveringen där biskopen citerar bibelord om gästfrihet missar målet.
– Teologiskt och exegetiskt är det uppåt väggarna. Att tala om gästfrihet och öppenhet här är att blanda bort korten.
– Förstår man inte dimensionerna i att flytta ut Kristus då hjälper inte bibelcitat. Öppenhet och dialog är inte detsamma som att visa en annan trosriktning att vi kan ta bort vårt när ni kommer. Det är aningslöst och okunnigt."


Fred enda lösningen
- Hemmets Vän - "60 miljoner är på flykt. Aldrig tidigare i historien har det varit så många. Men varför flyr människor? Och vad flyr man till? Varför pratas det inte mer om det? Och varför gör vi inte mer för att lösa orsaken till problemet? Istället blir vi helt blockerade av den förhållandevis lilla del som tar sig över havet för att komma till Europa. Land efter land stänger nu gränserna. Detta samtidigt som antalet flyende ökar för varje dag. I genomsnitt lämnar nu drygt 40 000 männi-skor varje dag sina hem för att påbörja den svåra vandringen mot fred och frihet.
Ta bara Syrien.  När den arabiska våren ledde till demokratiska val i Egypten 2011 ville syrianerna också bli fria. Folket reste sig i protest mot diktatorn Bashar al-Assad, som ärvt maktpositionen i landet. Miljoner demonstrerade. Kraven var enkla. Demokratiska val, frihet och demokrati. Demonstrationerna slogs då ner med kraft och våld, vilket ledde till ett fruktansvärt inbördeskrig, som skördat närmare 300 000 tusen människoliv.
Av Syriens befolkning på 22 miljoner är omkring 12 miljoner – halva befolkningen – på flykt! De flesta är dock kvar i landet, så kallade internflyktingar, ”bara” cirka 4 miljoner har lämnat. De allra flesta av dem finns nu i grannländerna. Drygt 1 miljon i Turkiet. En annan miljon finns i Libanon, ett land inte större än Skåne med 5,5 miljoner invånare. 600 000 finns i Irak, ett land som är mitt i ett eget inbördeskrig och lika många, 600 000, har flytt till Jordanien, som egentligen inte är mycket större än Libanon. Grannländerna klarar helt enkelt inte mer."

Kjennetegnet - Nils-Petter Enstad i Kristelig Pressekontor - Les HER.

 

It´s Thusday - reflections on Genesis - Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Torsdag 1/10

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Att vara nöjd - Första Timoteosbrevet 6 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 1 Tim 6 finner du HÄR.


- Ett lydigt hjärta - Första Kungaboken 3 - Läs HÄR.
 
- Allt ska inte förbli som det nu är - Hesekiel 21 - Läs HÄR

Skriv ut  
Onsdag 30/9

Medhjälpare i förbön

 

- David Wilkerson; oktober 1999 - 

Bönen hör ofta till de mest själviska områdena i kristna människors liv. Om du tänker efter, så finner du att de flesta böner vi bär fram har fokus på våra egna behov. De båda viktigaste motiven till vår förbön är vår egen andliga tillväxt samt våra familjers och vänners behov.

Av och till kan vi sträcka oss bortom våra egna snäva behov och be för andra. Men oftast när vi säger: "Jag skall be för dig," gör vi det inte. Eller så ber vi för dem någon gång men glömmer ganska snart bort deras behov.

Nyligen lät jag i Skriftens ljus rannsaka mitt eget böneliv, och fick överbevisning om snävheten och begränsningen i mina egna böner. Likt de flesta troende ägnar jag mycket tid åt att söka Herren gällande min egen vandring med Honom. Jag ropar ut till Honom om att bli helgad, få seger över synden, att bli Kristuslik, att ta emot vägledning i livet, att Hans smörjelse ska vila över min tjänst. Och jag fröjdar mig över en ljuvlig gemenskap med Honom, medan jag stilla tillber Honom och blir uppfriskad i Hans närvaro.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 30/9

Nyhetsflödet onsdag den 30 september

Tomt och öde i Garissa - den kristna befolkningen flyr
- Dagen - "Fem månader efter terrorattacken där 148 människor mördades står skolan i Kenya tom.
Det har gått fem månader sedan terrorattacken på universitetsområdet i Kenya. Den somaliska islamistiska terrorgruppen Al-Shabaab säger att man låg bakom attentatet, där elever tvingades recitera Koranen. De som inte kunde det sköts. Bland eleverna fanns 24 bedjande elever, som börjat sin dag med en morgonandakt. De sköts också.
Nivette Dawod har besökt området, och skriver på sr.se om spåren efter terrorattacken. En av byggnaderna, Elgon, som tidigare var ett hem åt 360 studenter, står nu tom. Porten är låst. Men skotthålen, stora som handflator, finns kvar.
Gärningsmännen, fyra eller fem till antalet, var maskerade och bar Ak-47:or. Vid universitetet fanns vid tiden för attacken 800 studenter. Omkring 600 av dem lyckades fly. Biträdande rektorn Hussein Golicha är fortfarande rädd, säger han."


Mitt färgstarka andedop
- Christian Mölk i Inblick - "Berättelsen om mitt andedop börjar i Israel för 15 år sedan. Min syster hade farit ner till en kibbutz i Israel och där mött en glad hop med andefyllda sydafrikaner som brann för Jesus. De bad för henne och hon blev andedöpt och fick sitt liv förvandlat från mörker till ljus. När hon väl kom hem ett år senare hade hon brutit med sitt gamla liv och ville hitta nya vänner i kyrkan. Hon tjatade på mig att följa med men jag stretade emot och svarade ärligt men möjligtvis en aning ogenomtänkt: “Jag tänker inte hänga med till kyrkan, jag är ju redan kristen!”
Jag hade nämligen växt upp i en kristen familj, men aldrig riktigt levt ut min kristna tro. Om någon frågade om jag trodde på Gud så svarade jag naturligtvis ja, men mycket mer än så pratade jag aldrig om min tro. Min syster fortsatte dock att tjata på mig och ville inte bara att jag skulle följa med till kyrkan, hon ville även att jag skulle bli “döpt i den helige Ande”. Mitt svar blev (som ju ter sig en aning ironiskt med tanke på att jag idag är pingstpastor): “Nej, jag vill inte bli som de där pingstvännerna som bara pratar om Jesus hela tiden!”
Under två veckors tid brottades jag mycket med den här frågan. Jag förstod innerst inne att det var Gud som kallade på mig, men jag var inte säker på om jag ville svara ja på hans kallelse. Att bli en aktiv kristen fanns liksom inte på världskartan i mitt då 18-åriga liv. Men ju längre tiden gick desto starkare upplevde jag hur Gud tog mig i kragen och långsamt men säkert drog mig till kyrkan. Gud verkligen insisterade på att jag skulle dit, något som förvånade mig."

Bønnehjelpere  - David Wilkerson 1999 - Les HER.

 

Helpers in Prayer - David Wilkerson - October, 1999 - Read HERE.

Skriv ut  
Onsdag 30/9

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Håll dig själv ren - Första Timoteosbrevet 5 - Läs HÄR. 
Studiefrågor till 1 Tim 5 finner du HÄR.


- Till min son - Första Kungaboken 2 - Läs HÄR.

- Planterad i öknen - Hesekiel 19 - Läs HÄR

 
- "..men i sina hjärtan följde de sina avgudar.." - Hesekiel 20 - Läs HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 29/9
Hebreerbrevet 10 – Kasta inte bort er frimodighet
 


Även om Kristi verk är fullkomligt, så blir det inte förlöst i ditt liv förrän det får ett aktivt svar i dig.

Du har ingen nytta av Hans fullbordade verk om du inte öppnar dig för Hans verk i dig.

- Det hjälper inte dig att Jesus dog för att alla människor skulle kunna bli frälsta om inte du tar emot frälsningen i ditt liv.
- Det hjälper inte dig att Bibeln säger att Gud har skrivit ett testamente och gjort dig till arvtagare om du inte tar ut ditt arv (Hebr 9:15-17).
- Det hjälper inte att Jesus har öppnat en ny och levande väg om du inte går in på den (Hebr 10:19-22). 


Hela Kristi fullbordade verk väntar på ditt svar!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 29/9

Nyhetsflödet tisdag den 29 september

 

Sanningen - En ödesfråga
- Bengths blogg i Inblick - "Om vi som menar oss vara kristna och Bibeltroende inte vet eller förstår hur fullständigt avgörande Bibelns sanningsbegrepp och Jesu sanningsanspråk är för vår tro och för vårt kristna liv, då har vi "tappat greppet" om det som inte kan ersättas eller kompenseras av något annat. Då står vi helt utan grund under våra fötter och utan någonstans att bo. Vi är helt enkelt både grund- och hemlösa. Så för oss är Sanningen en ödesfråga.
Det är enbart Sanningen som är trovärdig, oavsett hur många som tror på lögn och halvsanningar. Lögnen eller halvsanningar kan aldrig vara trovärdiga, utan de enbart lurar och vilseleder varje människa som sätter sin tillit till dem, vare sig det är i kristna eller i sekulära miljöer och sammanhang.
I vårt sekulariserade samhälle idag finns det många krafter, både innanför och utanför kyrkans och frikyrkans väggar, som aktivt vill montera ned Bibelns och Jesu trovärdighet genom att förneka  både Bibelns sanningsbegrepp och Jesu sanningsanspråk, och anpassa kristen tro och kristet liv till något som är allt annat än det som Jesus sa att vi skulle vara, nämligen "jordens salt, världens ljus och staden på berget som alla ska kunna se". (1)
Om vi som kristna bejakar den nedmonteringen, då står vi där till slut utan grund under oss och utan hus att bo i, och det som återstår är inget annat än skräp och brännbart material. Ja, det är faktiskt så drastiskt som Paulus beskriver detta."


Till dig som håller tal inför publik
- Sven Almkvist i Världen idag - "Under åren har jag tvingats lära mig tala offentligt. När jag under sju års tid arbetade som fond- och försäkringsmäklare var min roll delvis att hålla offentliga tal inför en ofta skeptisk publik. Jag gillade det skarpt. Det finns några viktiga ingångsvärden man bör tänka på som talare och det oavsett om man är frivillig eller ofrivillig sådan. Nycklar som är väl beprövade och som flitigt används av professionella talare som exempelvis statistikgurun Hans Rosling (se TED Talks på Youtube).
När man ställs inför en ny publik bör man kunna sex viktiga historier. Historier som skapar en brygga mellan dig som talare och den enskilde lyssnaren i publiken.
    1-Vem jag är-historier. En bra historia om dig visar mer vem du är än om du endast rabblar upp en massa fakta om dig. Genom att berätta något om dig själv, gärna någon komisk händelse som visar något lite av dina brister, skapar du förtroende. ”Han är ju ungefär som jag”. Styrka är inte perfektion utan att inse sina begränsningar.
    2-Vad gör jag här-historier. Var tydlig med varför just du står här och talar.  Osäkra motiv gör det svårare för en lyssnare att ta till sig det du säger. Möt alltid din publik med stor respekt.
    3-Visions-historier. Ett tal måste fånga publiken och leda dem vidare till något. Kanske till en ökad insikt eller till en viktig handling. Ingen vill avsätta tid för att lyssna till något meningslöst som inte syftar till någonting. En talare som drivs av en vision skapar engagemang, tro och hopp.
    4-Undervisande-historier. Bilder säger mer än tusen ord. Faktum är att Jesus själv ofta undervisade med bilder, metaforer och berättelser. ”Det var en gång …”. Vi älskar att lyssna till goda berättelser och dessutom gör de det lättare att komma ihåg budskapet
    5-Värderings-historier. Bästa sättet att förmedla värderingar är de goda exemplen. I stället för att platt fastslå ”vi värderar hederlighet” så kan man berätta en historia som understryker att hederlighet alltid är en vinnare i det långa loppet.
    6-Jag vet vad du tänker-historier. Ta proaktivt upp dina åhörares invändningar. Finns en elefant i rummet bör den omnämnas eftersom alla ändå tänker på den.
Hoppas dessa punkter kan vara dig till hjälp, nästa gång du håller ett tal. Och glöm inte – övning ger färdighet!"

Skriv ut  
Tisdag 29/9

Från dagens bibelläsning

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Hur tränar man sig i Gudsfruktan? - Förstra Timoteusbrevet 4 - Läs HÄR.
  Studiefrågor till 1 Tim 4 finner du HÄR.

 - Befriaren - Första Kungaboken 1 - Läs HÄR.

 - Omvändelse Hesekiel 18 -  Läs HÄR.Ny bok i den dagliga bibelläsningen:
Första Kungaboken - Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 28/9

Lägesrapport: Arméhelgen på Island är nu över

Fredag till söndag var vi tillsammans med cirka 150 personer från Island och Färöarna på Herhelgi (=arméhelg) på en kursgård norr om Reykjavik.

Deltagarna var spridda i ålder från fem månader till 85 år? En stor del av deltagarna var ungdomar. En buss kom från Akureyri på nordsidan av Island. En buss kom från Reykjanesbär vid Keflavik där Frälsningsarmén har öppnat en ny kår på området där USA tidigare hade en flygbas. Från Reykjavik kom en  minibuss och många privatbilar från de två kårerna där. En av kårerna är nyöppnad och ligger i en av förstäderna till Reykjavik. Frälsningsarmén växer på Island!

I natt har vi sovit över i Reykjavik och idag flyger vi till Oslo och sover över på flygplatsen för att tidigt tisdag morgon flyga vidare till officersmöten i Moldavien. Jag återkommer med säkerhet till det på "Söndagsmorgon" i slutet av veckan.

/PB

Skriv ut  
Måndag 28/9

Nyhetsflödet måndag 28 september

 
Slå vakt om bibeltroheten
- Johan Amritzer i Inblick - "Hela skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet.”(2 Tim 3:16)

”Vad tycker du?” ”Vad har du för åsikt?” ”Hur tolkar du Bibeln på det här området?”
Dessa frågor får jag nästan varje vecka i fråga om etik, moral, sexualitet, politik, ekonomi, naturvetenskap och så vidare. Folk frågar för att de uppriktigt vill veta. De flesta frågar därför att jag är deras pastor, lärare och förebild och en del för att de vill diskutera och kritisera.
Vad du och jag ska tycka, om vi kallar oss för kristna, är egentligen inte så knepigt som det kan verka. Problematiken ligger i att de ovan ställda frågorna är helt fel ställda.

Frågorna är tidsenligt helt korrekta och inne eftersom det i vårt postmoderna samhälle är ”heligt” vad just JAG tycker. I vårt samhälle är JAG gud och mina åsikter heliga och de får absolut inte kränkas. Den största ”synden” verkar vara att någon vågar påstå att JAG har fel.
Okej, eftersom du verkar vilja veta vad jag tycker så kommer det här då: Jag tycker som Bibeln. Mina åsikter är Bibelns. Det är i alla fall min ambition, även om jag ibland surrar mer än vad jag borde. Jag försöker inte tolka Bibelordet så mycket utan istället bara läsa innantill och som det står. 

Bibeln måste naturligtvis läsas med nya förbundet som lins, det vill säga vi läser det Gamla Testamentet i ljuset av det Nya Testamentet.
Det finns rätt och fel, sanning och lögn, synd och rättfärdighet, men naturligtvis också nåd, förlåtelse och upprättelse. Det var ju för just upprättelsen Jesus kom – för att förlåta och frälsa och inte för att döma.
”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. (Joh 3:16-17)"

 

 
En ny blandreligion?
- Lukas Berggren i Världen idag - "I dag berättar vi om att Stockholmsbiskopen Eva Brunne ska ha velat att krucifixet i Sjömanskyrkan i Stockholm skulle bäras ut. I stället skulle en indikation, som anger böneriktningen mot Mecka, införas i kyrkan. Saken ska ha framförts när biskopen mötte Sjömanskyrkans styrelse och händelsen återges av prästen Patrik Pettersson på bloggen kyrkligating.blogspot.se Syftet ska, enligt bloggen, ha varit att göra kyrkorummet "tillgängligt för andra trosbekännare."
Patrik Pettersson förklarar det själv som att det måste handla om socialdemokratisk kyrkopolitik. "Det verkar som att partiet vill att Svenska kyrkan ska bli och vara någon form av interreligiös paraplyorganisation.", skriver han bland annat. Partiet, ja. Det socialdemokratiska. Det parti som är störst och mäktigast i kyrkomötet. "Det gestaltar ganska tydligt en politisk idé om kyrkan som någon form av diffust religiös organisation i vars hägn 'de religiösa' av olika slag ska samlas, gärna under parollen 'religionsdialog.'", fortsätter Patrik Pettersson.
Tanken att samla alla religioner under ett och samma tak kan förstås vara frestande ur ett politiskt perspektiv. "Så slipper vi alla religionsbråk och jämförbart elände", kanske en och annan folkvald tänker. I stället för att religionen blir en åtskiljande faktor, blir den en förenande faktor. Kanske är det så man resonerar. Resultatet blir en ny blandreligion, där allt och alla får vara med så länge ingen hävdar sin egen särart, utan låter sig samlas under paraplyet."
Skriv ut  
Måndag 28/9
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

- Att infria löften - Psalm 116 - Läs HÄR.
 
- Nåd och sanning, igen! - Psalm 117 - Läs HÄR.

- Davids synd och min - Andra Samuelsboken 24 - Läs HÄR.

- Det som var sagt - Hesekiel 17 -  Läs HÄR.
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Idag på rupeba.se

 

 

 

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
rupeba.se på mobilen

Läs rupeba på mobilen:

Dagens andakt 

På Svenska HÄR 
In English HERE 
På Norsk HER.

Idag på rupeba.se - Dagens alla inlägg från Förstasidan HÄR.

Lägg in länkarna som favoriter på din mobil.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Bength Gustavfson
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Every Thursday


På engelska sidan:
Varje torsdag lägger vi ut ett avsnitt av "It´s Thursday" med Howard Webber

Skriv ut  
rupeba.se på mobilen

idag på rupeba
Dagens alla inlägg från rupeba.se. Klicka HÄR.

Dagens andakt
På svenska - In English - På norsk

Lägg in länkarna i din mobil för att få lättare tillgång till mobilversionen.
Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Dagens andakt
9 oktober

”Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör: han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar, han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet, han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn.”
( Ps 103:3-5)

Andakt:
I början av förra seklet, fanns det en kör på Frälsningsarmén i Jönköping, som mest bestod av frälsta alkoholister. Det var människor som hade fått sina liv totalt förvandlade, och även om inte sångkvalitén alltid var så hög så fick kören stor uppmärksamhet. En tidning skrev: ”Deras sång var jämmerlig, men deras frälsning förvisso äkta!”. Till detta replikerade en av körens medlemmar: ”Tänk, om de hade skrivit motsatsen att deras sång var finfin, men deras frälsning jämmerlig.” En annan körmedlem vittnade på småländska och sa: ”Si Gud ä inte så farli, som en kan tro. Ja minns la, hur dä va, då han fick tag i mej. Ja hade så möcke synder, så ja hade kappsäckera fulla, å ja va så rädder för en, då ja förstod, att han ville åt mej. Då sprang jag min väg, allt vad jag örka, å han efter. Te sest så stupa ja, å ble leggande i allt mett elände. Men då var Gud framme å kastade över mej en mantel, å vet I va den hette? Jo, den hette ”Nåd å Barmhärtighet”, å i den har ja hållit te hela tien sen dess! Halleluja!” (Ur ”Frihet är det bästa ting…” Trettiofem år med Frihetskören i Jönköping) Det som psalmisten skrev nästan tusen år före Kristus om Guds nåd och barmhärtighet, och det som den frälste alkoholisten skrev om samma tema, gäller också idag. Gud söker efter människor som vill ge honom full kontroll över sina liv. Och när någon – alkoholist eller medelsvensson - tillåter att detta sker, förvandlas den människans liv också idag.

Bön:
Herre, tack att du möter människor till äkta frälsning också idag. Hjälp oss att inte ge upp innan vi har nått fram till full visshet om att din kärlek gäller varje människa.

  


Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
Bibelskolan


Bibelskolan just nu:
Varje tisdag ett nytt avsnitt i kursen om Hebreerbrevet.

Skriv ut  
På rupeba.se kan du läsa:

- Varje tisdag: BIBELSKOLAN - just nu handlar det om serie bibelstudier från Hebreerbrevet (13 delar)
- Varje onsdag: ANDLIG KLARSYN - visdomsord av David Wilkerson
- Varje torsdag: BLOGGPREDIKAN - en kortare undervisning i något aktuellt ämne
- Varje söndag: TIDIG SÖNDAGSMORGON - veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet
- Varje dag: NYHETSFLÖDET och KOMMENTARER TILL DAGENS BIBELLÄSNING och lite till

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba