Välkommen till rupeba.se!

 

Skriv ut  
den 19 april 2014
Lördag 19/4

Nyhetsflödet påskafton lördag den 19 april

 


Frikyrkan historiskt förankrad
- Barnabasbloggen - "Peter Halldorf skriver i sin artikel att den svenska frikyrklighetens förgrundsgestalter inte hade för avsikt att bilda nya kyrkor, utan bara ville förnya den Svenska kyrkan. Det stämmer inte alls. Den svenska frikyrkans pionjärer var baptister och de hade en helt annan vision. Deras vision var inte att förnya den institutionella kyrkan, utan att återupprätta den nytestamentliga församlingen. De menade att allt som är nödvändigt för att bygga församlingar finns i Bibeln och att de historiska kyrkorna hade lämnat Nya testamentets enkla församlingsordning och infört praktiker och traditioner som stod i strid med Skriften. Speciellt kritiska var de till statskyrkosystemet och folkkyrkotanken, det vill säga att kyrkan stod i förbund med staten och att hela folket räknades som medlemmar. Det var övertygelsen om den fria församlingen som bar baptistpionjärer som F.O. Nilsson och Anders Wiberg. De ville grunda församlingar som var fria från staten och där medlemskapet var frivilligt och grundat på en personlig tro. De hade en teologisk övertygelse om församlingens väsen och den hade de fått från Bibeln och från den frikyrkliga traditionen. När frikyrkorörelsen kom till Sverige i mitten på 1800-talet var den nämligen ingen nyhet."

Har samvetsfrihet bara med religionsfrihet att göra?
- Bengts Blogg - "Om vi gör samvetsfrihetsfrågan vid abort och dödshjälp till enbart en religionsfrihetsfråga reducerar vi dess signifikans som varande en fråga som hör hemma inom allmänmänsklig etik och moral. Man hamnar man i den absurda situationen att en mans vägran att skaka hand med en kvinna och vägran at medverka till att ta ett ofött barn av daga jämställs, som om inte frågan om att döda ett foster inte hade större moralisk signifikans än att vägra ta någon i hand."

Vetekornskärlek
- Sven Nilsson i Hemmets Vän . "När vi tjänar varandra, tas det alltid något ur vårt eget liv. I den meningen dör vi lite grann!  När Jesus uppmanar oss  att  ”hata  vårt  liv  i denna världen” menar han inte att vi skall ge det till spillo. Det skall tjäna till att vi bär mycken frukt. Förlorandet av vårt liv förverkligas genom att vi betjänar varandra.
Om vi anknyter till bilden av vetekornet, skulle vi kunna uttrycka saken så här. Vetekornet kan välja att ”förverkliga sig själv”, det vill säga avstå från ”att falla i jorden och dö”.  I så fall kan det aldrig bli något annat eller någonting mer än ett ”ensamt korn”.  Den andra möjligheten är att ”förverkliga sitt liv”, det vill säga förverkliga sin inneboende potential av livskraft.  Men det senare går ovillkorligen den undre vägen – endast om det faller i jorden och dör, bär det rik frukt.
Se där vårt val: Att förverkliga sig själv eller att förverkliga sitt liv!
Kärleksgärningar har uppståndelseliv.
"

Skriv ut  
Lördag 19/4

Lördagstipset - Bibelläsningsplaner

 

rupeba.se har vi nu lanserat två bibelläsningsplaner:
UTMANINGEN - Nya Testamentet och Psaltaren på ett år
UTMANING 2 - Gamla Testamentet på två år.
Läs mer om dessa två bibelläsningsplaner HÄR...

Har du ännu högre ambitioner kan du följa en bibelläsningsplan på Frälsningsarméns hemsida i Norge. Den har underrubriken:

Ingen Bibel, ingen frukost!
Ingen Bibel, ingen säng!

Det vill säga att du inte ska äta frukost innan du läst Bibeln på morgonen, och du ska inte gå till sängs innan du läst Bibeln på kvällen.

Här hittar du bibelläsningsplanen om du är intresserad.

Faktum kvarstår. För att leva som kristen bör du dagligen ta till dig av Guds ord och lyssna till vad Herren vill säga till dig. Själv tycker jag att det är bättre att läsa lite mindre och lyssna mera, än vara alltför upptagen med att hinna läsa mycket. Men försök gärna.

/PB

Skriv ut  
Lördag 19/4

Å se muligheter i det «umulige»

Fra Jostein Nielsens blogg:

Jeg beundrer gründere, pionérer, innovatører – løsningsorienterte mennesker som ser muligheter i det «umulige». Derfor beundrer jeg Hans Nielsen Hauge, William Booth, Florence Nightingale, Othilie Tonning – listen min er veldig lang. Beundringen startet allerede da jeg var gutt. Jeg elsket å lese og noen av de beste bøkene jeg kunne få tak i var enkle biografier i «Historien om» serien.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Lördag 19/4

Brudens far håller bröllopstal

 

Från den engelska sidan:

Se och hör brudens far hålla ett rörande bröllopstal till sin blivande svärson.

Klicka HÄR...

Skriv ut  
Lördag 19/4
 
 

DAGENS BIBELTEXT - Psalm 46

PETERS MINIKOMMENTAR
Bli stilla - Ps 46
"Bli stilla och besinna att jag är Gud, upphöjd bland hednafolken, upphöjd på jorden." (Ps 46:11 FB)
Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Lördag 19/4

DAGENS BIBELLÄSNING - 3 Mos 24

PETERS MINIKOMMENTAR
Ren olja - 3 Mos 24
"Befall Israels barn att bära till dig ren olja av krossade oliver till ljusstaken, så att lamporna kan sättas upp dagligen."  (3 Mos 24:2 FB)
Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Fredag 18/4

Det är fullbordat

Vid sjätte timmen kom över hela landet ett mörker som varade till nionde timmen. Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: "Eloi, Eloi, lema sabaktani?" Det betyder: "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?"  Några som stod där hörde det och sade: "Hör, han ropar på Elia!"  En av dem sprang då och fyllde en svamp med ättikvin, fäste den runt ett spö och gav honom att dricka och sade: "Låt oss se om Elia kommer och tar ner honom."  Men Jesus ropade med hög röst och gav upp andan.  Då brast förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ner.  När officeren som stod mitt emot honom såg att han gav upp andan på ett sådant sätt, sade han: "Den mannen var verkligen Guds Son."
(Markus 15:33-39 FB)

Skriv ut  
Fredag 18/4

Nyhetsflödet Långfredag den 18 april

 

TV följer Jesus under påsken
- Världen idag - "Förra årets storsatsninge The Bible, gjorde succé på amerikanska tv-kanalen History Channel, och visades i Sveriges television under påsken.
I år gör SVT om fjolårets satsning och med start på skärtorsdagen visas de fem två timmar långa avsnitten, som samlat mångmiljonpublik i USA.
Med över 13 miljoner tittare blev första avsnittet av The Bible det näst mest sedda programmet någonsin på History Channel vid premiären  i fjol
Den mycket påkostade serien, som producerats av Mark Burnett och Roma Downey, visas nu återigen i Sverige. Den tio timmar långa serien visas på sena kvällar under påskhelgen, med start på skärtorsdagen, 17 april, i SVT 1 klockan 23.00.
De tre första avsnitten spänner mellan skapelseberättelsen och fram till dess att Israel lämnar den babyloniska fångenskapen. I avsnitt tre introduceras också Jesus från Nasaret. Man får därifrån och genom de sista två delarna följa Jesus från dess att han föds i Betlehem till hans död och uppståndelse och därefter följa evangeliets framfart genom lärjungarna.
"


Antje Jackeléns mål måste vara försoning
- Isaac Bachman i Expressen - "Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten väcker allvarliga frågor.
Hur skulle Svenska kyrkan kunna spela en mer konstruktiv roll? Jag anser att en organisation som önskar föra fredens talan borde arbeta för försoning. Istället har Svenska kyrkan valt att genom ett ensidigt ställningstagande ständigt peka ut Israel som ensamt skyldigt till konflikten, vilket för parterna längre från varandra.
Svenska kyrkan framhåller alltid att vissa av dess medlemmar stödjer bojkott – men när skall man visa ledarskap och förklara att bojkott inte leder någonstans?
Vidare har jag också noterat att vissa av bojkottkampanjerna genomförs vid tiden för olika kristna helger. Det är en koppling jag som Israels ambassadör finner problematisk. Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten är något som borde väcka allvarliga frågor.
"


ICA drar tillbaka "nattvardsreklamen"
- Sändaren - "Ica:s reklamfilm inför påsken väckte starka reaktioner. En sekvens i filmen visar hur Ica-personalen äter påskmiddag och då använder Jesu instiftelseord "min kropp och mitt bröd". Det fick trogna Ica-kunder att hota med bojkott. Nu drar ICA tillbaka reklamen.
- Det har inte varit vår avsikt att driva med nattvarden. Syftet med filmen är att visa upp en påskmiddag och skapa en komisk situation där en av karaktärerna visar att hon inte har någon kunskap om nattvarden, säger presschef Ola Fernvall.Han säger att det aldrig varit matvarujättens avsikt att såra någon och att man ser allvarligt på kritiken.
"


Kjære påskepredikanter

- Kjell Olav Sannes i Norske Dagen - "Påsken står for døren, med Bibelens sterkeste beretninger, «the greatest story ever told».
Og alle prester og andre predikanter skal nok en gang legge ut disse tekstene til mennesker som har hørt dem så ofte før. Det er ikke lett, det vet alle vi som har prøvd.
Hva gjør vi ut av disse tekstene? Greier vi å formidle dem slik at tilhørerne våre fornemmer noe av dramatikken, av lukta av svette og blod og av lyden av hammerslag, av den intense spenningen i disse dagene som forandret verden?
"

Skriv ut  
Fredag 18/4

Globalt växer kyrkan - men inte här

 

Webb-TV

Stanley Sjöberg talar i ett inslag på webbkyrkan.com (ca 10 minuter) om hur den kristna kyrkan växer på jorden idag. Stanley berättar bland annat från en arabisk TV-kanal som rapporterar att 16.000 muslimer kommer till tro på Jesus varje dag.

Se och lyssna på inslaget HÄR...

Skriv ut  
Fredag 18/4

DAGENS BIBELTEXT - Johannesevangeliet 10

PETERS MINIKOMMENTAR
Liv i överflöd - Joh 10
"Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd. " (Joh 10:10 FB)
Läs mer HÄR...

PHIL LAYTONS STUDIEFRÅGOR
Studiefrågorna till Johannesevangeliet 10 finner du HÄR......

Skriv ut  
Fredag 18/4

Vilodagen  - 3 Mos 23
"Under sex dagar skall arbete utföras, men den sjunde dagen är vilosabbat, en dag för helig sammankomst. Inget arbete skall ni då utföra. Det är HERRENS sabbat, var ni än bor."  (3 Mos 23:3 FB)
Läs mer Här...

Skriv ut  
Torsdag 17/4

Tre scener från Getsemanekvällen

 

Under den här vinjetten lägger vi med jämna eller ojämna mellanrum in äldre inlägg i repris. Inlägg som har publicerats tidigare på rupeba.se och som är väl värda att sägas ännu en gång. Detta inlägg publicerades i 2009.

 

På skärtorsdagskvällen inbjuder många kyrkor till Getsemanekväll där man stannar upp inför Jesu sista kväll tillsammans med lärjungarna före korsfästelsen. Det är framför allt tre scener som hör ihop med Getsemanekvällen.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 17/4

Nyhetsflödet torsdag den 17 april

 

Påskens budskap korrigerar oss
- Lukas Berggren i Världen idag - "Vi är mitt inne i det som brukar kallas för passionsveckan, eller stilla veckan. För oss som lever i en sönderstressad, sekulär kultur är veckan kanske inte primärt stilla, utan snarare hektisk. Många stressar ända in i kaklet för att möta alla de krav – verkliga och fiktiva – som ställs på oss. Hemmet ska städas, mat ska köpas och lagas, trädgården ska ordnas, arbetet ska bli klart och så vidare. Sådan är vår tid och som kristna kan vi ha svårt att freda oss mot kulturens inflytande över våra liv.  Jag skulle därför, så här i påsktid, vilja lyfta fram tre viktiga lärdomar som påsken ger oss. Påskens budskap fungerar som ett hälsosamt korrektiv i vår tid."

Till försvar för romers och allas värde
- Motala & Vadstena Tidningar - "I diskussionen om hur romer historiskt behandlats i Sverige glöms eller undviks ofta de politiska sammanhangen.
När det gäller en koppling mellan politik och (ras-)biologi befann sig en svensk elit vid sekelskiftet 1900, och några decennier därefter, vid utvecklingens frontlinje. Det fanns tydligt uttalade tankar om ”förbättring av folkstammen”, ”underlägsna raser”, dränering av ”sociala sumpmarker” och talet gällde inte endast så kallade ”tattare”, det vill säga romer.
Genom Herbert Spencers och Charles Darwins ”naturliga urval” och Francis Galtons ”naturliga duglighet” blev darwinistiska och efterhand socialdarwinistiska tankegångar allt vanligare. Människan biologiserades.
"


Att sparka in en dörr..
- Kyrkliga ting - "Carolina Johansson lyfter fram ett viktigt perspektiv på frågorna som Uppdrags Gransknings projekt har väckt. Att värna om tystnadspliktens slutna rum handlar inte om att skydda präster. Det viktiga och angelägna med att värna om tystnadspliktens rum i samband med själavård och bikt är att det måste vara möjligt att kompromisslöst garantera och skydda konfidentens integritet. Bikten och själavården som institution står och faller med konfidentens absoluta trygghet. Den tryggheten bygger på förtroende. För kyrkan och kyrkans präster. Det är därför det är angeläget och viktigt att kyrkans biskopar och präster så klart och tydligt det bara är möjligt markerar att det sätt som Uppdrag Gransknings journalister har agerat under inga som helst omständigheter är acceptabelt. Inte för att skydda sig själva. Utan för att skydda möjligheten att fortsatt kunna värna om själavårdens och biktens konfidenter."

Kaster seg inn i abortkampen

- Norske Dagen - "Svein-Magne Pedersen gir ut bok om kampen mot abort. Myndighetene har mistet kontrollen, og ufarliggjør drap, mener han.
66-åringen er mest kjent for sine helbredelseskampanjer, men har tidligere også skrevet bøker. Den nye boken, «De tause skrikene - Et forsvar for retten til å leve» blir gitt ut rundt 20. mai, ifølge evangelisten.
– Myndighetene har mistet kontrollen. Abort blir tilbudt på sølvfat til friske kvinner. Gravide kvinner er ikke syke. De er i aller høyeste grad friske. Vi bør tilby kvinnene mer hjelp og støtte. Ikke å ta livet av sitt eget barn, sier Pedersen.
"

Skriv ut  
Torsdag 17/4

DAGENS BIBELTEXT - Johannesevangeliet 9

PETERS MINIKOMMENTAR
"Ett vet jag, att jag som var blind nu ser" - Joh 9
"Han svarade: "Om han är en syndare vet jag inte. Men ett vet jag, att jag som var blind nu ser." (Joh 9:2)
Läs mer HÄR...


PHIL LAYTONS STUDIEFRÅGOR
Studiefrågorna till Johannesevangeliet 9 finner du HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 17/4
Ge Gud ditt bästa - 3 Mos 22

"HERREN talade till Mose. Han sade: Säg till Aron och hans söner och alla Israels barn: Om någon av Israels hus eller av främlingarna i Israel vill bära fram något offer, ett löftesoffer eller ett frivilligt offer, som de vill offra åt HERREN som brännoffer, skall ni göra det på sådant sätt att ni blir välbehagliga. Offret skall vara ett felfritt handjur av nötboskapen, av fåren eller av getterna. Ni skall inte offra ett djur som har något lyte, ty genom ett sådant offer blir ni inte välbehagliga."  ( Mos  22:17-20 FB)

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 16/4

Nyhetsflödet onsdag den 16 april

Brunne beklagar middagen i stadshuset
- Kyrkans Tidning - "Jag beklagar!
Med den rubriken backar nu biskop Eva Brunne efter den kritik hon har fått för konferensmiddagen i Stockholms stadshus.
Redan innan middagen ägde rum diskuterade arrangörerna om de borde avblåsa den.
– En person i vår närhet uppmanade oss att tänka över det. Men tyvärr var vi inte så kloka, säger biskop Eva Brunne.
I en kolumn på ledarsidan i senaste numret av Kyrkans Tidning kritiserar prästen Annika Borg middagen som Stockholms stift och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation höll i Gyllene salen i stadshuset.
"


Av fyllon, barn och dårar får man höra sanningen - Och av taxichaufförer
- Marcus Birros blogg - "I Sverige, säger jag, jagar man alla som vågar ha en avvikande uppfattning i olika frågor och detta trots att man skryter om hur fördomsfria och toleranta man är. I Sverige ljuger seriösa journalister för präster om att deras liv är i kris i syfte att smyfilma och sedan förlöjliga och håna deras viktiga själasörjande arbete. I Sverige är det förbjudet för en barnmorska att åberopa samvetsfrihet om hon inte vill medverka till aborter. I Sverige mordhotas du om du utryckligen vågar stå för upp för din kristna tro. I Sverige sätter vi en ära i att montera ner allt heligt. Vi avsäger oss vårt eget förflutna, kan du tänka dig det? Vi skäms över vilka vi var en gång. Vi bryr oss inte om Gud."

Moské-insamling anmäld till domkapitlet
- Kyrkans Tidning - "Nacka församling i Stockholm driver det interreligiösa projektet Guds Hus. Nu har församlingen startat en stiftelse för att samla in pengar till byggandet av en moské, som en del i projektet. Beslutet har anmälts till domkapitlet.
Guds Hus är ett interreligiöst projekt i Fisksätra, i Nacka församling där Svenska kyrkan, St Konrads katolska församling och Muslimernas förening i Nacka samverkar.
"


Maria och Judas – vilka kontraster!
- Tommy Dahlmans blogg - "Maria och Judas – vilka kontraster! Maria och Judas var de första som förstod att Jesus skulle dö. Vilka kontraster! Den ena häller en hel årslön över hans fötter och gläder sig över att kunna göra det. Den andre säljer honom för trettio usla silverpenningar. När översteprästerna såg att en av Jesu egna apostlar erbjöd sig att hjälpa dem tog de med glädje tillfället i akt. Också detta var förutsagt i skrifterna. ”Också min vän, som jag litade på, han som åt mitt bröd, lyfter nu mot mig sin häl.” Ps 41:10

Skriv ut  
Onsdag 16/4

Påskehilsen

 

Livene våre handler om valg! Og valgene får konsekvenser. Påskens budskap handler om Jesus som valgte en tung vei. Han valgte naglene…

I Getsemanehagen kjempet han en kamp som ingen andre kunne kjempe. Han ba: «Far, om du vil, så ta dette beger fra meg! Men la din vilje skje, ikke min.» Han kjempet en kamp jeg aldri kan gripe dybden av. Lukas forteller om dødsangst, svette som falt som bloddråper til jorden.

Han valgte å bli tatt til fange. De gjorde narr av ham. Han ble mobbet. Han ble slått. De satte en krone av torner på hodet hans. Han tok imot de spottende ordene. Han hørte latteren og ironien. Han lot seg føre fram for jødenes høyeste domstol. Spørsmålene kom, men han valgte å ikke ta igjen.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 16/4

Dagens bibelläsning: Johannesevangeliet 8

Sanningen frigör - Joh 8
"Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria." (Joh 8:31 FB)
Läs mer HÄR
...

   
Studiefrågorna till Joh 8  HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 16/4

Be för dina ledare - 3 Mos 21
"Eftersom han är en ledare bland sitt folk, får han inte ådraga sig orenhet och göra sig ohelig"  (3 Mos 21:4 FB)
Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Tisdag 15/4

Nu är det dags att börja planera för sommaren 

 
 
 
Läs mer om Sörlandsfestivalen HÄR..

 

Skriv ut  
Tisdag 15/4

Nyhetsflödet tisdag den 15 april

 

Nu tar vi fight för samvetsfrihet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Diskrimineringsombudsmannen har fattat beslut i barnmorskefallet Ellinor Grimmark. Som barnmorska vill Ellinor Grimmark enligt egen utsago "verka i ett yrke som skall värna om och rädda liv till varje pris". På grund av sin kristna tro önskar hon inte medverka till abort. Hon vill inte utsläcka mänskligt liv varken i dess början eller slutskede. Frågan om samvetsfrihet inom svensk sjukvård vid abortingrepp har tidigare aktualiserats efter rapporter från vårdpersonal om små bebisar som ligger och självdör i sköljrummet efter sena aborter, och inte ens tillåts smärtlindring, och när vårdpersonal uttryckt önskemål om att ha möjligheten att slippa medverka till selektiva flickaborter. Det är förståeligt att vårdpersonal inte vill medverka vid dessa aborter. Deras rätt till samvetsfrihet har dessutom stöd i internationell rätt."

Fasta i Gyllene salen

- Annika Borg i Kyrkans Tidning - "Det kostar 60 000 kronor att hyra Gyllene salen i Stockholms stadshus. Det tillkommer en avgift på 12 500 kronor för garderob och vakt. Det är inte vem som helst som får hyra, brudpar göre sig icke besvär, utan det är företag och organisationer som gäller.
Det var hit Stockholms stift valde att förlägga festmiddagen under sina två dagars presidiekonferens förra veckan. Kyrkoherdar, förtroendevalda och stiftsledning samlades till trerätters-måltid bland skimrande väggmosaiker. En och annan av de inbjudna funderade nog ett varv på signalvärdet, det är ändå fastetid och kampanjen utrota hungern pågår som bäst och soppköken rullar runt i landet, så också i huvudstaden.
"


20 miljoner har sett katolske prästen Ray Kelly sjunga Hallelujah

- Signum - "Mer än 20 miljoner tittare har via YouTube sett den katolske prästen Ray Kelly sjunga Leonard Cohens låt ”Hallelujah” vid ett irländskt bröllop [klicka här]. Fader Kelly är kyrkoherde i församlingen Our Lady of Perpetual Innovation, i Oldcastle på Irland."
Se och hör klippet från bröllopet HÄR...


Statsminister Cameron ønsker god påske med Jesus-hilsen

- Vårt Land - "Påsken har fått Storbritannias statsminister til å fortelle om egen tro.
Cameron holdt forrige uken en mottakelse for kristne ledere i Downing Street. BBC skriver at han på møtet skal ha omtalt Jesus som sin personlige frelser. Og i et radiointervju sier statslederen om at barn bør lære om de religiøse aspektene ved påske.
Videre fortalte Cameron at «mine øyeblikk med mest fred» skjer annenhver torsdag morgen når han deltar på nattverd i St. Mary Abbots, en kirke vest i London som er tilknyttet skolen hans barn går på
."

Skriv ut  
Tisdag 15/4

Noa och floden

 

Webbradio från Sanning och Samtid

Filmen ”Noah” har satt frågor om syndafloden och Noa på tapeten. Stefan och Martin tar upp vad som är centralt i bibeltexten – nästa avsnitt kommer handla om filmen.

Lyssna på inslaget HÄR...

Skriv ut  
Tisdag 15/4

Dagens bibelläsning: Johannesevangliet 7

 

Hat från världen - Joh 7
"Inte ens hans bröder trodde på honom. Jesus sade till dem: "Den rätta tiden för mig har ännu inte kommit, men för er är det alltid rätt tid. Världen kan inte hata er, men mig hatar den, därför att jag vittnar om att dess gärningar är onda. (Joh 7:5-7 FB)
Läs mer HÄR
...

   
Studiefrågorna till Joh 7  HÄR...

Skriv ut  
Tisdag 15/4

Löftets folk - 3 Mos 20
"Därför har jag sagt till er: Ni skall ärva deras land, ty jag skall ge er det till arvedel, ett land som flödar av mjölk och honung. Jag är HERREN, er Gud, som har avskilt er från andra folk"  (3 Mos 20:24 FB)

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Måndag 14/4

Missförhållanden i SVT

 

Jag råkade se ett debattprogram i svensk TV före helgen. Det handlade om SVT:s program "Uppdrag granskning", som har sänt en reporter med dold kamera till ett själavårdssamtal med en präst i Svenska Kyrkan.

Representanten för UG talade om att avsikten var att avslöja "missförhållanden" i Kyrkan. Vilka missförhållanden man ville avslöja kom aldrig riktigt fram i programmet, men UG:s representant framhöll att själavårdssamtalet verkligen hade avslöjat de missförhållanden man trodde fanns i kyrkan.

Läs mer HÄR..

Skriv ut  
Måndag 14/4

Nyhetsflödet måndag den 14 april

 

Noah väcker viktiga frågor

- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Långfilmen Noah väcker stora och viktiga frågor om synd och nåd, rättvisa och barmhärtighet. Vi bör därför vara tacksamma för de tillfällen vi får diskutera dem i vår kultur. Samtidigt finns det viktiga teologiska skillnader mellan Bibelns och filmens skildring av Noas liv,
Den vane bibelläsaren lär inte bli besviken när han eller hon sätter sig i biofåtöljen med avsikt att sålla det bibliska från det utombibliska i Darren Aronofskys Noah. Bara i filmens inledande minuter finns en hel del som, i den konstnärliga frihetens namn, har lagts till. Här finns därför bidrag från Henokboken, en apokryfisk text från 100-talet f Kr, andra judiska myter, samt regissörens egen fantasi (med en stor dos inspiration från Sagan om Ringen och då i synnerhet de trädlika Enterna). Med andra ord, filmen gör inga anspråk på vara en korrekt tolkning av Bibelns berättelse om Noa.
"


Ny teologiutbildning i Sverige till hösten
- Världen idag - "I höst startar en ny teologiutbildning i Sverige. Den ska drivas av Citykyrkan i Stockholm.
Den nya teologiutbildningen är en filial till Westminster Theo­lo­gical Centre (WTC) i England, och kombinerar karismatisk andlighet med akademisk teologi och ett aktivt engagemang i den lokal kristna församlingen. Utbildningen startade 2006 och bedrivs i nära samarbete med New Wine-nätverket i England.
Den svenska filialen, som alltså drivs av Citykyrkan i Stockholm, kommer att koncentrera undervisningen till en vardagskväll i veckan och undervisningen kommer att ske på engelska.
"


Har USA:s neokonservativa delskuld till att kristna förföljs?
- Carl Johan Ljungberg i Hemmets Vän - "Många tror att striden om religionsfriheten är vunnen. Nu får kristna, muslimer, judar, buddhister och andra fritt utöva sin tro.
Men i nyheterna hör vi åter om hur kristna övervakas, förföljs och dödas och kyrkor bränns ned. Fast detta sällan blir förstasidesstoff inger det djupt obehag. Det sägs att runt 100 miljoner kristna i världen lever under allvarliga hot och att långt fler diskrimineras. I Mellanöstern har de kristnas andel av befolkningen minskat.
Varför begås då handlingar som kan påminna om gamla tiders religionskonflikter? Experter pekar på att kristendomen ökar på flera håll liksom att kristna kämpar för mänskliga rättigheter, vilket är kontroversiellt. Författaren John L Allen jr som är katolik har i en ny bok, The global war on Christians, betonat att det som kristna utsätts för ofta ingår i större konfliktmönster."


Söndagsreflektioner
- Stefan Swärds blogg - "Hade förmånen att medverka i ett panelsamtal, där jag, Magnus Persson, Carolina Torebring och Anders Gerdmar, under ledning av Dan Salomonsson, samtalade om evangeliets kraft och kärna, och där vi var väldigt överens om vad som behövs. Vi är allergiska mot alla former av urvattning av evangeliet, dess kraft består i att vi predikar hela evangeliet. Syndens allvar, Guds vrede över synden, Guds oändliga nåd, rättfärdiggörelsen, syndaren blir frikänd, korsets kraft, pånyttfödelsen, – allt detta är hörnstenar i evangeliet."

Skriv ut  
Måndag 14/4
Dagens bibelläsning: Johannesevangliet 6
Tolv korgar fulla - Joh 6
 "Jesus tog bröden, tackade Gud och delade ut till dem som var där, likaså av fiskarna, så mycket de ville ha. När de var mätta sade han till sina lärjungar: "Samla ihop de stycken som har blivit över, så att inget blir förstört." De samlade ihop dem och fyllde tolv korgar med de stycken som hade blivit över av de fem kornbröden när de ätit. " (Joh 6:11-13 FB)
Läs mer HÄR...
   
Studiefrågorna till Joh 6  HÄR...

 

Skriv ut  
Måndag 14/4

Ni skall vara heliga - 3 Mos 19
"Säg till Israels barns hela menighet: Ni skall vara heliga, ty jag, HERREN, er Gud, är helig."  (3 Mos 19:2 FB).

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 13/4

Tidig söndagsmorgon i Kristiansand den 13 april

 
Veckorevy från min personlig utkikspunkt på livet


Så var det söndagsmorgon igen. Och den här gången vaknar vi upp i Kristiansand, "Sörlandets huvudstad".

I måndags kom vi hem från Island och åkte direkt till samlingen för konfirmander i Moss och Fredrikstad. Vi kommer senare i april att medverka i konfirmationshögtiderna på dessa båda platser, och detta var den enda gången vi hinner träffa konfirmanderna innan den stora dagen. Konfirmation i Norge är stort!!

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 13/4

Tillvarons runda mönster

 

Palmsöndag
Tiden på jorden börjar rinna ut för Jesus. Timmar och dagar som har blivit till ett helt liv kommer snart att bli till minnen, berättelser, stjärnstoff och evigt ljus. Det ska bli fullbordat men är det inte ännu. Livet ska övervinna döden, för evigt och för alltid. Läs Charlotta Ingerholts tankar inför helgen.


"Hans resa genom byar och städer har varit lång och svindlande. Människor som bara sett mörker har kisande mött solens strålar igen, tro och tvivel har brottats på gator och torg.

I hus där hoppets låga släckts har en tynande veke åter lyst upp både skrymslen och vrår. Hjärtan har bultat av förundran över att det omöjliga blev möjligt. Det har viskats, undrats och ropats ut från tak: ”Välsignad är han som kommer, konungen i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden”.

Jesus går framför dem nu. Inte bredvid, inte bakom utan framför. Någon karta för att ta sig till Jerusalem behöver inte lärjungarna. De följer Jesus som har sagt att han är både väg, sanning och liv, den gode herden som aldrig slutar leta efter får på villovägar, som stillar stormar och talar om Gud och livet som ingen annan."

Läs mer HÄR..
.

Skriv ut  
Söndag 13/4

Nyhetsflödet söndag den 13 april

 

Uppdrag granskning agerar som en modern inkvisition
- SEA:s hemsida - "Det är inte svårt att få reda på vad präster anser om homosexualitet i själavårdssituationer. Intervjua dem!
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till Uppdrags gransknings smygfilmning av prästers själavårdssamtal med personer som påstår sig kämpa med sin homosexualitet.
Uppdrag granskning menar att de har upptäckt allvarliga  missförhållanden som motiverar smygfilmningen av själavårdssamtal som faller under tystnadsplikten. Men de programansvariga vill inte kommentera vilka dessa missförhållandena är. Journalisterna på SVT förväntar sig samma tillmötesgående som de förvägrar prästerna i Svenska kyrkan när de agerar som en modern inkvisition, säger Stefan Gustavsson och fortsätter
."


”Går inte att sudda ut”
- Världen idag - "Med anledning av att flera svenskkyrkliga präster konfronterats av Uppdrag granskning om själavårdssamtal som påstås ha ägt rum har nu diakoner och präster i Falkenbergs kontrakt skrivit ett öppet brev.
I brevet, som skickats ut till olika tidningar och andra som rapporterat om händelsen, förklarar man att man ser allvarligt på det inträffade.
"Bönen och att be för varandra är grundläggande för vår tro. Vi ser det därför som ett klart övergrepp att utge sig vara en person som i förtroende och i nöd säger sig lida av sina homosexuella tankar, och vill prata om detta i ett själavårdande samtal, och samtidigt spela in detta med dold mikrofon/kamera. Utifrån det som nu hänt kan vi alla känna en stor oro för själavårdssamtalets status. Vart tar tilliten vägen? Detta drabbar inte främst prästerna/diakonerna utan de mest utsatta, minsta och svagaste i samhället. Vem bär ansvar för detta?" skriver undertecknarna.
"


Från Lettlandsbloggen:
Kulturhuvudstaden Riga kliver ut ur skuggan

 

- Svenska Dagbladet - "Vissa kallar Riga för Baltikums Barcelona, andra för Nordens Paris. Häng med till årets europeiska kulturhuvudstad.
Riga är stolt och mäktigt. Det räcker med att titta på spegelbilden i floden Daguvas mörka vatten. Kyrkspirorna, hustaken, väven av täta kvarter. På 1600-talet var staden störst i det svenska Östersjöväldet, till och med större än Stockholm. Drygt 400 år senare är den lettiska metropolen europeisk kulturhuvudstad tillsammans med Umeå.
"

Skriv ut  
Söndag 13/4
Dagens bibelläsning: Psalm 44 och 45
 
 
Varför?? - Ps 44
"Gud, med våra öron har vi hört, våra fäder har berättat för oss om den gärning du gjorde i deras tid, i forntidens dagar." (Ps 44:2 FB)

Varför ser det ut som om det går bra för de ogudaktiga, medan Guds folk lider? Varför kommer inte bönesvaret? Hur länge ska det dröja?


Läs mer
  HÄR...
 
 
Ett hjärta som flödar över - Ps 45
"Mitt hjärta flödar över av vackra ord, jag säger: Min sång gäller en konung. Min tunga är en snabb skrivares penna. Du är den skönaste bland människors barn" (Ps 45:2-3 FB)

Det är gott att lovsjunga Herren! Och i denna psalm låter författaren sitt hjärta flöda över i lovsång och tacksägelse till Gud.
 
Läs mer HÄR...
Skriv ut  
Söndag 13/4


Gör inte som alla andra - 3 Mos 18

Säg till Istraels barn: Jag är Herren er Gud. Ni skall inte göra som man gör i Egyptens land, där ni har bott. Inte heller skall ni göra som man gör i Kanaans land, dit jag vill föra er. Ni skall inte vandra efter deras stadgar.” ( Mos 18:2-3 FB)

Läs mer HÄR.
..

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
Nyheter om Frälsningsarmén

Nyheter i massmedia om Frälsningsarmén från eniro nyhetssök. Klicka här>>   
Google Nyheter

Skriv ut  
Bloggat om Frälsningsarmén

Bloggat om Frälsningsarmén från eniro bloggsök. Klicka här>>

Skriv ut  
Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Dagens andakt
19 april

”Jesus stannade och kallade till sig dem och frågade: ”Vad vill ni att jag skall göra för er?”
( Matt 20:32)

Andakt:
Många ungdomar hade varit samlade till bibelläger. Eva var inte frälst när hon kom. Hon hade varit klasskamrat med en av de andra lägerdeltagarna. De första dagarna ställde hon många frågor omkring vår bibelundervisning. En kväll skulle vi ha förbön. Ungdomarna hade fått i uppdrag tidigare på dagen att tänka igenom vad de skulle svara, om de fick frågan ”Vad vill du att jag ska göra för dig?”, den fråga som Jesus brukade ställa till människorna innan han botade dem. Nu kom de till böneplatsen för förbön i ett särskilt rum. Eva kom och grät när jag satte mig bredvid henne för att be för henne. Jag frågade vad hon ville att Jesus skulle göra för henne. Då svor Eva. Hon sa att hon var så arg på Gud för att han inte visade sig för henne. ”Jag vill att han konfronterar mig. Jag vill inte ge mitt liv till en illusion” skrek hon. Okej sa jag, då konfronterar Gud dig nu och han frågar dig: Är du frälst? – Nej. Vill du bli frälst? - Ja. Och så fick jag leda Eva steg för steg genom Romarbrevet 10:9 och hon blev frälst. Nästa dag berättade hon om hur hon blivit frälst för alla andra lägerdeltagarna.

Bön:
Jesus, tack för att du tål att bli konfronterad. Du som känner oss precis sådana som vi är längtar efter vår uppriktighet och du möter oss först när vi vågar vara ärliga och sanna; när vi säger det om oss själva som du redan vet.

  


Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Bibelläsningsplan mars

 

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba