Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
den 24 augusti 2016
Ny boklista

Ny boklista. Alla våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 24/8

NT-Boken del 3

Nu är den tredje delen av NT-Boken färdig. Den behandlar Romarbrevet och Korintierbreven och är på 137 sidor. Du kan beställa den som e-bok utan kostnad. Skriv ett mail till info@rupeba.se och be att få boken så sänder vi den till dig över e-post. Läs mer HÄR.

De två tidigare böckerna kan du läsa om i
  AFFÄREN.
De får du också utan kostnad:
NT-Boken 1 - Evangelierna 240 sidor
NT-boken 2 - Apostlagärningarna 133 sidor

Skriv ut  
Onsdag 24/8

Nyhetsflödet onsdag den 24 augusti

 

Islam accepterar inga läroavsteg
- Mona Walter i Dagen - "Det Kashif inte nämner är att muslimer som vill leva mer sekulärt inte är skyddade från islam och således blir dess offer.
   När jag som muslim, för 20 år sedan, började studera islam och analysera profetens Muhammeds liv fanns inte IS. Det islam som jag tillhörde var vanlig traditionell sunniislam vilket 90 procent av världens muslimer bekänner sig till. Samma sunniislam som lärs ut i de svenska sunnimoskéerna runt om i vårt land i dag. IS tillhör också sunniislam och de praktiserar den enligt de ursprungliga traditionerna från profeten Muhammed och accepterar inga avsteg från den ursprungliga läran."
Läs mer HÄR.


Religionsdialog på sanningens grund
- Ledare i Världen idag - "Den numera flitigt citerade och diskuterade DN-artikeln, där företrädare för judendom, kristendom och islam nyligen ville dämpa vad de betecknar som en ”kulturkamp”, rymde även ett magstarkt teologiskt påstående. Så här uttryckte sig artikelförfattarna: ”… gudstron i alla tre religioner [är] förknippad med berättelsen om Abraham och hans familj och alla tre förstår Gud som universums skapare. Rimligen kan det bara finnas en. På det viset är det självklart att judar, kristna och muslimer talar om samma Gud.”
   Den ”självklara” slutsatsen föregås inte av något djupare resonemang, vilket kanske inte heller kan avkrävas en debattartikel. Men det faktum att tre religioner samfällt lyfter fram berättelsen om Abraham och tror på en skapande Gud innebär inte per automatik att de tre talar om samma Gud. Ändå tycks påståenden som ”kristna och muslimer tillber samma Gud” allt oftare framställas som både självklara och okomplicerade. Även från kristna företrädare. Men den påstått självklara slutsatsen är allt annat än självklar."
Läs mer HÄR.

Mitt kors - Jesu kors
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "De senaste veckorna har en Facebook-kampanj under namnet Mitt kors fått mycket uppmärksamhet, både positiv och negativ sådan. Initiativtagarna vill med kampanjen stå upp för och visa solidaritet med världens förföljda kristna. Mycket hedervärt om du frågar mig.
Kampanjen ger också ett extra tillfälle att ställa sig frågan vad korset egentligen betyder i kristen kontext. Många hänvisar till att korset står för kärlek och trygghet, vilket ju är rätt. Men korset står för mycket mer än så. Här ger jag några korta reflektioner kring korsets betydelse"
Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 24/8

Ord för dagen den 24 augusti - Psalm 101 och 102

 
NÅD OCH RÄTT - Psalm 101

Dagens bibelläsning: Psalm 101
"Om nåd och rätt vill jag sjunga, dig Herre, vill jag lovprisa." (Ps 101:1 FB)

Psalm 101 uttrycker en djup längtan efter att leva rätt. En längtan efter ett rent liv. En längtan efter:
-att föra en fullkomlig vandel (vers2)
-att inte vända sitt öga till det onda (vers3)
-att inte handla trolöst (vers 3)
-att inte ha ett falskt hjärta (vers 4)
-att inte baktala sin nästa (vers 5)
 
Den är viktigt för en kristen att vara fylld av denna längtan efter att leva rätt och rent. Men det är också viktigt att inse sina tillkortakommanden och vara beroende av Guds nåd.

 
Nåd och rätt hör ihop. Jesus  kom med nåd och sanning (Joh 1:14).
 
Idag är det ofta som man bortser från begreppet "rätt". Många menar att det ena är lika rätt som det andra och något absolut rätt eller sant inte finns. Om det vore så skulle nåden vara meningslös. Vi behöver inte nåd om vi inte gjort något fel.
 
Samtidigt som vi är totalt beroende av Guds nåd får vi vara besjälade av en längtan efter att leva rent. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Beroende av din nåd vill jag leva ett rent liv.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 24/8
Bibelläsning från GT den 24 augusti

År 1:  Avund - 1 Samuelsboken 18 - Läs HÄR.

År  2: Till alla som har öron - Jeremia 37 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Tisdag 23/8

De förunderliga välsignelserna i att vara i Kristus

 

David Wilkerson - September 2011

Kyrkan idag lever i en tid med mycket ljus. Med så mycket undervisning tillgänglig för oss har den Helige Ande uppenbarat för oss de fantastiska välsignelserna i Jesus verk på korset.

Men det fanns en tid när Kristi underbara verk fördunklades för världen. Den perioden var den mörka medeltiden, när korsets betydelse doldes för människors ögon.

De flesta predikningarna under den tiden fokuserade på Guds vrede och fördömelse. Påvar och präster förkunnade ett gärningarnas evangelium, och människorna utförde många olika handlingar för att försöka finna frid med Gud. De reste miltals till helgedomar, knäböjde i tillbedjan inför ikoner av sten och repeterade långa böner. Men detta ökade bara människors bundenhet och förmörkade insikten hos många.

Till och med idag, med all tillgänglig undervisning, förstår många kristna fortfarande inte viktiga aspekter av Kristi verk för oss. Jag skulle vilja inrikta mig på en av de aspekterna – nämligen, vad det betyder att vara ”i Kristus.”

Att vara i Kristus är den enda grund på vilken ett heligt liv kan byggas. Utan denna grund vänder vi oss till vårt kött för att försöka frambringa helighet i oss själva. Men äkta helighet finns bara att få genom att känna Guds rikedomar i Kristus Jesus.


Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 23/8

Nyhetsflödet tisdag den 23 augusti

Den kristna kyrkans svar på terrorn
- Svenska Evangeliska Alliansen - "Världen har inte upplevts så här oförutsägbar på länge.  Villrådighet präglar den politiska utvecklingen i Europa och USA, med misstro och populism i dess spår. Samtalsklimat hårdnar samtidigt som solidaritet med förföljda kristna misstänkliggörs och beskrivs i kulturkampstermer. Våld och terror slår skoningslöst mot oskyldiga civila. Krig och förtryck tvingar fram migration i en omfattning vi inte sett tidigare. Som en följd sätter rädsla och hopplöshet klorna i många. Den ogrundade optimismen om människan avslöjas obarmhärtigt....
...Ljusblå ideologier om ”den goda människan” krossas i mötet med verkligheten. Samtidigt byts den naiva inställningen att alla religioner är lika goda raskt ut mot den lika naiva inställningen att samtliga är lika dåliga. Nödvändiga distinktioner sätts på undantag." 

Läs mer HÄR.


”Makten är fortfarande i Jesu händer”
- Världen idag möter Pelle och Evie Karlsson - "Med låten ”Han är min sång och min glädje” slog han igenom på allvar i Sverige och vann hela svenska folkets hjärtan. Sedan 1980 bor han och hustrun Evie i USA. Världen idag har, i samband med ett Sverigebesök, mött Pelle Karlsson för att samtala om den andliga situationen i Sverige och om väckelse. Men också om risken att ta ära åt sig själv i samband med framgång....
... Han berättar om ett bibelord som har berört honom den senaste tiden. Det är hämtat från Jeremia 32, där Jerusalem är omringat av babylonierna. I den engelska översättningen står det: ”de har vänt ryggen åt mig, inte sitt ansikte”.
– Det grep tag i mig, att de hade vänt ryggen åt Herren. Han är med oss, han är på rätt plats, han är i rummet, men han är ointressant för oss. Vi vänder honom ryggen, vi sysslar med andra grejer, medan han finns i bakgrunden.
   Guds verk har nästan blivit en social funktion, i formen av en förening eller klubb med likasinnade, menar han.
– Man samlas för att göra gudstjänster, men möten har blivit produktioner av musik och alla möjliga andra saker, som är fantastiskt bra och som Gud använder när han utför sitt verk, men på något sätt har vi mera vänt ryggen mot det som verkligen gäller. Det tror jag är situationen i Sverige."

Läs mer HÄR


Det fräser av hat, hat, hat
- Göran Skytte i Dagen - "Det händer i nästa kvarter, här och nu....
   Några få dagar senare. Göteborgs-Posten avslöjar: ”Unga invandare hyllar hedersmord”. Det rör sig om ett mord på en feminist och modell från Pakistan. Hennes bror ströp henne. GP fann enligt uppgift ett stort antal positiva kommentarer på nätet. En av dem kommer från signaturen Mohammed, 18 år från Malmö, införd på FB-sidan V.I.P Room:
”Hon kommer från en religiös familj, hennes bror sägs ha varnat henne sen tidigare men hon lyssnade inte så han ströp henne till döds. Walla hon förtjänar det!”
   Det här är inte sådant som händer långt borta, det händer i nästa kvarter. Här och nu. Det ökar och ökar, kommer närmare och närmare. Det händer inte i slummen någonstans i en afrikansk eller latinamerikansk­ kåkstad, det händer i ett av de mest givmilda och välkomnande länderna på jorden.
   Därför tror jag inte längre att det i första hand handlar om fattigdom och utanförskap."

Läs mer HÄR

Radikal fornyelse på Oase
- Marit Joys Wigart i Korsets Seier -
For å erfare fornyelse, trenger vi tre ting: Bibelen som absolutt autoritet, Jesu Herredømme og Den Hellige Ånds kraft.
Det sa Paul Anderson, da han talte på Oase onsdag kveld.
– Hvis du har alle disse tre elementene til stede i livet ditt, så garanterer jeg at du erfarer fornyelse. Men hvis du bare har to av de tre elementene i livet ditt, så kommer du ikke til å erfare fornyelse, uansett hva annet du har, sa han til en full sal i Kongstenhallen i Fredrikstad.
Anderson er en veteran i den lutherske karismatiske fornyelse i USA og internasjonalt og ledet Lutheran Renewal i flere tiår. De siste årene har han konkretisert sitt kall om å vinne en ny generasjon for Kristus i et Hellig Åndsdrevet liv i hjembyen sin, Minneapolis, USA.
Les mer HER.

Skriv ut  
Tisdag 23/8

Ord för dagen den 23 augusti - Psalm 100

 
TJÄNA HERREN MED GLÄDJE


Dagens bibelläsning: Psalm 100
"Tjäna Herren med glädje, kom inför hans ansikte med jubelrop" (Ps 100:2 FB)

Det är glädjefyllt att vara en kristen. Vissa perioder har man haft ett fromhetsideal där man ska gå i mörka kläder, och helst gå sakta och se allvarlig ut.


Psalm 100 uttrycker något helt annat. Den nästan hoppar av glädje. Tjänsten för Herren ska utföras i glädje, inte i tungsinthet. Om jag inte upplever glädje i min tjänst måste jag fråga Herren: "Vad gör jag för fel?"


Då Nya Testamentet undervisar om Andens frukt, utvecklingen av det kristna livet, så finns glädje med som ett av de nio kännetecknen på ett liv i Anden.


Så innan vi går ut i vår glädjefyllda tjänst för dagen låt oss börja med att hämta inspiration i Herrens närhet: "Gå in i hans portar med tacksägelse, i hans gårdar med lov. Tacka honom, lova hans namn!" (vers 4) 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att jag får tjäna Herren med glädje idag.

Skriv ut  
Tisdag 23/8
Bibelläsning från GT den 23 augusti

År 1:  Vad finns i ditt hjärta? - 1 Samuelsboken 16 - Läs HÄR.

         David och Goljat - 1 Samuelsboken 17 - Läs HÄR.

År  2: Omvändelse och förlåtelse - Jeremia 36 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR

Skriv ut  
Måndag 22/8

Förnyad varning till Sveriges kristna!
För snart tolv år sedan höll David Wilkerson, denna allvarliga predikan under ett besök i Sverige. Det är ett allvarligt och aktuellt budskap till Sveriges kristna också idag.

Skriv ut  
Måndag 22/8

Nyhetsflödet måndag den 22 augusti

Veckans viktigaste nyheter från Omni


Regeringen överväger att införa tiggeriförbud
● INRIKES Civiliminister Ardalan Shekarabi (S) öppnade för att förbjuda tiggeri. Utspelet möttes av blandade reaktioner, men regeringskollegan Miljöpartiet protesterade och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kallade förslaget för ”en överraskning”. Statsminister Stefan Löfven sa senare att det i nuläget inte finns något konkret förslag om ett tiggeriförbud.
Läs mer om Tiggeridebatten


Carin Jämtin avgår som partisekreterare i S – Rådström Baastad tar över
● INRIKES Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avgår. Hon motiverar beslutet med att det är ”rätt tid att byta”.
– Om jag skulle ställa upp för omval nästa år så handlar det om minst ytterligare tre år, och det är ganska lång tid att vara på tå hela tiden, säger hon.
Hon efterträds av Lena Rådström Baastad, tidigare kommunalråd i Örebro.
Läs mer om Jämtins avgång


Trumps kampanjchef avgår efter skandaler
● UTRIKES Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ändrar i kampanjledningen. Kampanjchefen Paul Manafort avgår efter flera skandaler, han ska bland annat ha tagit emot bidrag från Ryssland. Stephen Bannon från den konservativa nyhetssajten Breitbart ersätter.
I och med förändringarna kan man räkna med att den hätska tonen hos Trump ”nästan garanterat kommer att bli mycket fulare”. Det skriver Politicos politiske kommentator Jeff Greenfield i en analys.
Läs mer om Presidentvalet i USA


Turkiet försvarar sig efter kritik mot ny sexlag
● UTRIKES Turkiets författningsdomstol bemötte i veckan de internationella reaktionerna på den nya lag som kritiker beskrivit som ett avskaffande av åldersgränsen för sex. ”Tvärtemot anklagelserna har sexuella övergrepp mot barn under 15 år inte avkriminaliserats”, skriver domstolen. Men en av dem som hela tiden markerat mot lagändringen är utrikesminister Margot Wallström (S).
–  Om ingenting görs så innebär det straffrihet för den här typen av brott, säger hon till DN.
Läs mer om Turkiska barnsexlagen


Regeringen vill skärpa straffen för bilbrännare
● INRIKES Den senaste tiden har bilar brunnit på flera håll i Sverige. I Malmö har polisen satt in drönare och motorcykelpoliser för att stävja bränderna. Regeringen vill nu undersöka möjligheten att införa särskilda jourdomstolar och vill se höjt minimistraff för grov skadegörelse.
– Vad som är helt klart är att vi måste få till en snabbare lagföring i vissa fall, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 
Läs mer om Bilbränderna


Mordmisstänkt 41-årig kvinna och sambo i Arboga släppta
● INRIKES Den 41-åriga kvinna i Arboga som har suttit anhållen misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma har släppts fri tillsammans med sin 18-årige sambo.
Enligt åklagaren finns inte tillräcklig bevisning för att begära dem häktade, men de är fortfarande intressanta i utredningen.
I en intervju med Aftonbladet säger kvinnan att polisen inte lagt fram några bevis mot henne.
– Det är bara spekulationer, säger hon.
Läs mer om Sommarstugemordet i Arboga


Handelsbankens vd Vang-Jensen sparkas
● EKONOMI Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen tillträdde sin post i mars förra året. Men i veckan meddelade banken att han får gå och ersätts av vice vd Anders Bouvin. Styrelseordförande Pär Boman förklarade vd-bytet med att Frank Vang-Jensen helt enkelt inte räckte till.
– Det visade sig att Frank Vang-Jensens sista jobb i banken blev lite för svårt och han levde inte upp till de krav som ställdes, sa Boman.
Läs mer om Handelsbankens vd-byte


Flera nya svenska OS-medaljer: Guld i mountainbike och silver i fotboll
● SPORT Det blev en framgångsrik andra vecka i OS i Rio för flera svenska deltagare. Bland annat vann Jenny Rissveds ett överraskande guld i mountainbike och damlandslaget i fotboll tog sig hela vägen till final. Men där blev Tyskland för svårt och Sverige förlorade med 1–2.
OS i Rio är slut natten till måndagen svensk tid.
Läs mer om Sommar-OS


Östersunds målvakt överfallen av huligan
● SPORT Under slutminuterna av mötet Jönköpings Södra–Östersund i fotbollsallsvenskan sprang en maskerad åskådare in på planen och slog ned bortalaget Östersunds målvakt Aly Keita. Det är fortfarande oklart varför 17-åringen stormade planen . Svenska fotbollförbundet har inte hittat något bevis för att 17-åringen, som är hemmahörandes i Södertäljetrakten, är supporter till något av lagen.
Läs mer om Attacken mot Aly Keita

Skriv ut  
Måndag 22/8

Ord för dagen den 22 augusti
- Galaterbrevet 6

 
SÅ OCH SKÖRDA


Bibelläsning: Galaterbrevet 6
"...det människan sår skall hon också skörda. Den som sår i sin kötts åker skall av köttet skörda undergång, men den som sår i Andens åker skall av Anden skörda evigt liv." (Gal 6:7-8)


Lagen om sådd och skörd gäller i livet. Om vi sår ut vänlighet och godhet bland människor är det vänlighet och godhet vi kommer att skörda. Om vi sår fientlighet och missunnsamhet är det det vi kommer att skörda.

Denna lag gäller även i vårt inre liv. Om vi sår uppbyggande tankar, gemenskap med Gud och Guds ord i våra liv kommer vi att skörda liv, och liv i överflöd. Om vi sår destruktiva tankar, destruktiv litteratur eller destruktiva filmer så kommer vi att skörda andlig död.

Det är mitt val vad jag vill så ut bland andra människor och i mitt eget liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att så och skörda det som behagar dig.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 22/8
Bibelläsning från GT den 22 augusti
År 1:  Lydnad är bättre än offer - 1 Samuelsboken 15 - Läs HÄR.
 
År  2: Trofast mot sina löften - Jeremia 35 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Söndag 21/8

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 21 augusti

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Put och Reter
Söndag igen efter en intensiv vecka. Veckan började med att Rut och jag hade en kurs för frälsningsofficerare med temat "Äktenskap och Tjänst". Vi hade för ett antal år sedan en lång rad friskvårdskurser för äkta makar på många platser i Norge och Sverige. Där använde vi loggan "Put och Reter" som vi då fick som två statyetter som nu sitter på kanten av vår öppna spis.

"Put och Reter" tjänar under dessa kurser som exempel på äkta makar som hamnar i olika siruationer i äktenskapet. De heter "Put och Reter" för att inte förväxlas med Rut och mig (även om de flesta exemplen kommer från vårt eget äktenskap. Men tala inte om det för någon).

Även om denna kurs har med en del av inehållet från de äktenskapskurser vi tidigare har undervisat på, så finns det i kursen "Äktenskap och Tjänst" en helt ny dimension. Det är inte nog med att man kanske är ny officer, nygift, nybliven förälder, utsänd till en ny plats, med ansvar för en ny kår. Dessutom är man två personer som ska dela på samma jobb, med samma auktoritet. Man kan nästan säga att det är ett mirakel att så många klarar av det. Det är tur att det fortfarande finns några av oss som fortfarande tror på mirakler.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 21/8

Ord för dagen den 21 augusti
- Galaterbrevet 5

 
FRIHET UNDER ANSVAR

Bibelläsning: Galaterbrevet 5
"Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket" (Gal 5:1)
"Ni är kallade till frihet, bröder, använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra med glädje" (Gal 5:13)

Kristus har köpt oss fria! Men friheten måste förvaltas med omsorg. Det rätta sättet att förvalta friheten är att inte göra sådant som:
-förstör för andra människor
-förstör mitt eget liv
-förstör min relation med Gud

Men vi är fria att:
-välsigna och göra väl mot andra människor
-leva ett rent och helgat liv
-vårda min relation med Jesus

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hur kan jag på bästa sätt använda min frihet i dag?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 21/8
Bibelläsning från GT den 21 augusti
År 1:  Herren ger seger - 1 Samuelsboken 14 - Läs HÄR.
 
År  2: "Men efteråt ändrade de sig..." - Jeremia 34 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Lördag 20/8

Nyhetsflödet lördag den 20 augusti

Barn är inga försökskaniner
- Dagen - "När skolorna nu snart börjar måste det vara slut på alla oetiska pedagogiska experiment, skriver Alf B Svensson som ångrar att han själv som skolpsykolog inte protesterade mer.
   Jag ångrar att jag som skolpsykolog inte reagerade och protesterade mer. Men åsiktskorridoren var smal. Jag var lojal och feg och rättade in mig i ledet....
   När skolorna nu snart börjar måste det vara slut på alla oetiska­ pedagogiska experiment. Undervisningen kan inte längre få utgå från lösa antaganden och fromma förhoppningar. Skoldebatten måste framförallt handla om hur vi får fler lärare med självkänsla och självförtroende som vågar vara auktoriteter och tydliga ledare. I synnerhet för alla barn vars föräldrar inte hinner, orkar, vill eller vågar vara det."
Läs mer HÄR.


Ord väger tungt
- Hemmets Vän - "Just nu fortsätter uppladdningen inför det amerikanska presidentvalet i november och många i världen bävar om republikanernas Donald Trump skulle väljas. Man kan inte ständigt misstänkliggöra en presidentkollega och sedan säga att media förvrängt det man sagt, fast man säger samma sak igen när man får en chans att förklara sig. ”Obama startade IS”, ”Hillary Clinton är Satan” etcetera.
   Ord har laddning och betydelse. Det som sägs i kärlek, värme, omsorg sprider något gott. Den som misstänkliggör utan tydliga skäl, hånar eller förtalar skapar ett förgiftat klimat som längre fram kan få förödande konsekvenser.
Läs mer HÄR.


Alkoholen central under Almedalsveckan
- Ruben Agnarsson i Inblick - "När makthavare, opinionsbildare och journalister träffades under Almedalsveckan i sommar, hade alkoholen en självklar och viktig plats. På tre år har antalet utskänkningstillstånd tredubblats och för några år sedan avslöjade nykterhetsorganisationen UNF att minderåriga erbjöds alkohol i samband med flera Almedals-evenemang.
   Alkohol har blivit allt mer centralt under Almedalsveckan. Inför årets vecka gav Region Gotland ut 160 tillfälliga utskänkningstillstånd till allmänheten eller till slutna sällskap. Till detta kommer 80 permanenta tillstånd."
Läs mer HÄR.

 
Åndelig autoritet handler om å gå foran som et eksempel

- Fra Jostein Nielsens blogg - "For å få mannskap og passasjerer til å spise slik at de kunne møte utfordringene og bli reddet, tok Paulus enda et taktisk grep: Han gikk foran som eksempel:  “...så tok han et brød, takket Gud mens alle hørte på, brøt det i stykker og spiste.”  Apg 27:35

For en flokk med livredde mennesker, må det ha vært litt av et syn å se denne mannen ta seg ro og tid til å spise midt i stormen. Det ga dem nytt mot, og de tok selv til seg mat og ble mette. 
Les mer HER.

Skriv ut  
Lördag 20/8

Ord för dagen den 20 augusti
- Galaterbrevet 4

 
DEN FÖRLORADE HÄNFÖRELSEN

Bibelläsning: Galaterbrevet 4
"Var är er hänförelse nu?"
 (Gal 4:15)

Paulus frågar galaterna vad som har hänt med deras tidigare hänförelse?

Det kan vara så att också vi ser tillbaka till en tid då vi drevs av hänförelse för Jesus. Men så har tiden gått och hänförelsen har svalnat.

I ett av breven i Uppenbarelseboken kan vi läsa: "Men det har jag emot dig, att du övergivit din första kärlek." (Upp 2:4).

Men även om det skulle vara så, finns det alltid en väg tillbaka. Brevet fortsätter: "Tänk på varifrån du fallit och omvänd dig..." (Upp 2:5)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hur är det i dag med min kärlek och hänförelse för Jesus?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 20/8
Bibelläsning från GT den 20 augusti
År 1:  Att ta saken i egna händer - 1 Samuelsboken 13 - Läs HÄR.
 
År  2: Det finns mer - Jeremia 33 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Fredag 19/8

Nyhetsflödet fredag den 19 augusti

 

Våra värderingar bygger på kristna etik- och idéarvet
- Debatt i Göteborgsposten - " Det går inte att bortse från att hela den västerländska kulturen har påverkats av kristen tro och kristendom. Något som inte sällan ignoreras i det starkt sekulariserade Sverige, skriver Lars Adaktusson (KD).
    Kristendomen har haft avgörande inflytande över det västerländska samhälle som vi i dag är en del av, samtidigt lever vi i ett land och på en kontinent där alltfler kyrkor får karaktären av museer. Slutsatserna vi drar av detta är avgörande för hur dagens politiska utmaningar ska hanteras, men också för vad svenska värderingar kommer att innebära i framtiden.
   Sverige beskrivs emellanåt som världens mest sekulariserade land. Om detta betyder att svenska värderingar ska kopplas loss från den kristna etiken och det kristna idéarvet kan vi vara säkra på att de värderingar som kommer att prägla vårt land i framtiden blir annorlunda. Kanske så annorlunda att vi som lever i dag inte skulle känna igen dem som svenska."
Läs mer HÄR.


Kaos följer HBTQ-rörelsens agenda
- Josef Sjöberg i Hemmets Vän - "Pridefestivalen i Stockholm är över för detta år. Men på flera orter i landet hålls liknande arrangemang. Exempelvis i Örebro med start den 19 augusti. Budskapet som ropas ut är: ”Alla är lika mycket värda.” Man undrar, är inte detta självklart? Som kristen är ju detta en grundbult i evan­geliet. Gud bevisade ju sin kärlek för varje människa när Jesus Kristus dog på korset för våra synder.
   Under Pride upphöjs och visas helt öppet på gatorna en livsstil som går tvärtemot skaparens ursprungstanke. Många av dessa scener skulle vanligtvis betraktas som förargelseväckande beteende. Alltså något som skulle kunna polisanmälas. Men under Pride verkar allt vara tillåtet.
   Det som gör mig ledsen och beklämd är när politiker och partier sväljer Prides budskap med hull och hår och där massmedia går före som en bulldozer och bereder mark. Inget får sedan ifrågasättas och kritiseras. Är inte detta ett tecken i sig självt? I Sverige är vi ju mycket noga med yttrandefriheten i andra länder."
Läs mer HÄR


Full storm i Svenska kyrkan
Ledare i Världen idag - "Full storm, är den mest adekvata metaforen, bildbeskrivningen, av läget i Svenska kyrkan just nu. I stora delar av ledningen har man lyckats sänka trösklar och lyfta taket så att det som återstår är ett tomt skal där ideologiska och teologiska vindar blåser vart de vill. Grunden urgrävd, taket borta och resterna riskerar att bli historiska monument likt forntida stenrösen. Detta är inte hela bilden av Svenska kyrkan, men den som dess ledning just nu skapar.
   Med den teologi och politisering i sitt budskap som kyrkans ledning företräder, riskerar man påtagligt och dagsaktuellt medlemsflykt, men också att rasera alla ekumeniska strävanden mellan kristna kyrkor inte minst i Sverige, men också i andra delar av världen. Med rasande fart växlas Jesus ut. Vi ber ju ändå till samma gud, säger man, när religionsblandningen kommer på tal, och hänvisar till Abraham."

Läs mer HÄR.

Netanyahu: Vi bryr oss mer om palestinerne enn deres ledere
- Israel Today - "Israels statsminister Benjamin Netanyahu postet i forrige uke en video på sosiale medier der han hevdet at Israel bryr seg mer om palestinerne enn det deres egne ledere gjøre.
   Netanyahu ba seerne å forestille seg hvordan situasjonen i regionen ville sett ut om de regjerende palestinske partiene brukte sine store pengestrømmer fra utenlandet, til et bedre liv for sine innbygger, i stedet for finasiering av krig."
Se mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 19/8

Ord för dagen den 19 augusti
- Galaterbrevet 3

BREV TILL DEN DÅRAKTIGA FÖRSAMLINGEN

Bibelläsning Galaterbrevet 3
"...tog ni emot Anden genom att hålla lagen eller genom att lyssna i tro? Är ni så dåraktiga?" (Gal 3:2-3 FB)

I Galaterbrevets tredje kapitel använder Paulus ord som han normalt inte använder. Han kallar församlingsmedlemmarna dåraktiga.

- Det verkar som om föramlingsmedlemmarna trodde att de fått Anden genom att vara rättfärdiga.
- Det verkar som om församlingsmedlemmarna trodde att Gud gjorde underverk bland dem för att de var så rättfärdiga.

Också i dag är det många kristna som tänker att de inte är heliga eller goda nog för att Gud skulle fylla dem med sin Ande. Men det beror inte på hur bra eller god du är.

Många kristna tänker att Gud bara kan göra underverk genom goda och rättfärdiga människor. Men det beror inte alls på vår egen prestation.

-Våga tro att Gud vill och kan fylla dig med sin Ande
-Våga tro att Gud vill och kan göra underverk i ditt liv.

Du ska få se vad Gud kan uträtta genom en sådan tro.
 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att jag får vara fylld med Guds Ande, inte på grund av vad jag har gjort, utan på grund av vad Jesus gjort. 

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 19/8
Bibelläsning från GT den 19 augusti
År 1:  Vik inte av - 1 Samuelsboken 12 - Läs HÄR.
 
År  2: Ansikte mot ansikte - Jeremia 32 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Torsdag 18/8

Fyra bibelstudier från Hebreerbrevet

Jag har börjat rensa i en låda med gamla kassettband som jag har haft liggande i många år. Från den lådan har vi tidigare publicerat Anders Wigholms serie om Tidens tecken.

I höst kommer jag att lägga ut fyra bibelstudier som jag talade in på en ungsomsfestival i Oslo 1988. Vi höll då på att packa för att flytta tillbaka till Sverige efter nio år i Norge. Bibelstudierna spelades in av FA-studio på Templet i Oslo.


Läs mer och lyssna på det första bibelstudiet HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 18/8

Nyhetsflödet torsdag den 18 augusti

Islam avhumaniserar kristna
- Mona Walter i Dagen - "Det är inte de jihadister som utför attacker runt om i Europa som är det verkliga problemet. Problemet finns redan i islam som inte erkänner andra religioner och ser icke-muslimer som dem som förnekar sanningen, skriver Mona Walter.
   Jag var tidigare muslim men sedan drygt tio år är jag troende kristen. Runt om i världen har kristna utsatts för en grym förföljelse i tusen år. I Mellanöstern där kristendomen har sin vagga är den endast en spillra av vad den varit.
   De kristna kallas för ”dhemmis”, andra klassens medborgare utan samma rättigheter som dem som bekänner sig till islam. Till och med deras id-kort och pass är märkta med den kristna tillhörigheten."
Läs mer HÄR.


Christer Sturmark går med i ”Mitt kors”
- Världen idag - "Facebookgruppen ”Mitt kors”, som ska visa solidaritet med förföljda kristna, har på tisdagen drygt 6 700 medlemmar. En av de senaste är Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna....
   Christer Sturmark skriver vidare att han som sekulär humanist känner ”djup avsky mot det som kristna utsätts för i Mellanöstern just nu” och att det som pågår kan beskrivas som ett folkmord."
Läs mer HÄR.

 
ISIS Has A New Focus: Killing Christians And Bombing Church

- Prophesy News Watch - "If you are a Christian, ISIS wants to kill you. Our politicians keep telling us that our battle with ISIS is not a "religious war", but to ISIS it most certainly is."
Read more HERE.

Skriv ut  
Torsdag 18/8

Ord för dagen den 18 juli
- Galaterbrevet 2

FÖRKASTAR DU GUDS NÅD?

Bibelläsning Galaterbrevet 2
"Jag förkastar inte Guds nåd. Om rättfärdighet kunde vinnas genom lagen, då hade Kristus dött förgäves
." (Gal 2:21 FB)

Om jag litar mer på mina egna gärningar än på Guds verk, förkastar jag Guds nåd. Varje gång jag litar mer på min egen rättfärdighet än på Guds, deklarerar jag att Jesus dog förgäves.

Men Jesus dog inte förgäves, "ty genom laggärningar blir ingen människa rätfärdig" (Gal 2:16 FB).

Därför får jag frimodigt lämna självverksamhetens och självrättfärdighetens land och vila i den nåd Kristus så dyrt har köpt för mig.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det är av nåd!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 18/8
Bibelläsning från GT den 18 augusti
År 1:  Besegra det onda med det goda - 1 Samuelsboken 11 - Läs HÄR.
 
År  2: Sätt upp vägmärken - Jeremia 31 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
Dagens andakt
24 augusti

”Ty, även om det finns så kallade gudar, i himlen och på jorden – och det finns ju många gudar och många herrar – så har vi bara en Gud, fadern från vilket allt utgår och som är vårt mål, och bara en Herre, Jesus Kristus, genom vilken allt är till och genom vilken vi är till.”
( 1 Kor 8:5-6)

Andakt:
Jag hörde en aftonandakt i radion, där någon, som kämpade med livets mening sa ungefär så här: "Livets mening är den enda mening som jag inte kan ta ut satsdelarna i." Det var en klurig formulering, men jag tror att det faktiskt är en svår grammatik för många, att hitta fram till livets mening. Och jag tror att detta kan göra livet outhärdligt för många. Det kanske är så att en av Kristendomens främsta förtjänster är att den skapar en mening i tillvaron. Dagens bibelord fokuserar på denna kärnpunkt i kristen tro. Meningen med livet är att vi är skapade för att ha gemenskap med Gud. Missar vi detta finns det ingen tillfredställande förklaring till varför vi är till. Men om vi hittar vår plats i relation till levande Gud faller allt på plats.

Bön:
Jesus, tack för att jag får tro att du har skapat mig för att leva i gemenskap med dig. Tack för att mitt liv får ha sitt fokus i dig, och inte behöver cirkla bara omkring mig själv.

  


Annons Hyrbil
Skriv ut  
Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Swisch

Nu kan du betala till rupeba direkt med din mobil om du är ansluten till Swisch. Betala till +46 723 96 94 80

Skriv ut  
Mittwoch

Varje torsdag lägger vi ut något här på sidan som är värt att tänka vidare på. Du finner det under rubriken "Mitt i veckan".

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba