Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 1 juli 2015
På rupeba.se kan du läsa:

Varje tisdag: BIBELSKOLAN - just nu bibelstudier från Apostlagärningarna
Varje onsdag: ANDLIG KLARSYN - visdomsord av David Wilkerson
Varje torsdag: BLOGGPREDIKAN - en kortare undervisning i något aktuellt ämne
Varje söndag: TIDIG SÖNDAGSMORGON - veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet
Varje dag: NYHETSFLÖDET och KOMMENTARER TILL DAGENS BIBELLÄSNING
Skriv ut  
Onsdag 1/7

Boundless

Idag den 1 juli startar Frälsningsarméns världskongress i London. Den håller på 1.-5.- juli.

Du som inte har möjlighet att vara i London de dagarna kan följa huvudmötena live på nätet.

Här kan du se mötena live.

Skriv ut  
Onsdag 1/7

Fullfölj ditt syfte

 

David Wilkerson (Juli 1996)

"Vad är ditt syfte? Enkelt sagt är vårt syfte Guds plan för våra liv. Det är din bestämda och planerade framtid. Syfte är vad Gud har förutbestämt dig att vara och bli i hans gudomliga vilja.

Jag blir ledsen när jag läser om de många gudsmän och gudskvinnor i Bibeln som missade sitt mål och sitt syfte. Gud hade valt ett bestämt arbete eller tjänst för var och en av dem, men det slutade med att de valde bort Hans plan. De började helt rätt, och vandrade under en tid i kraften av sin kallelse. Men till slut dog de i skam och total ruin - de hade missat Guds plan för sina liv."

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 1/7

Nyhetsflödet onsdag den 1 juli

 

Skepp mot Gaza har bordats av Israel
- Världen idag - "Svenska Ship to Gazas fartyg "Marianne av Göteborg" har bordats av israelisk militär i sitt försök att bryta sjöblockaden av Gaza. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar Ship to Gazas aktion en "uppvisning i hyckleri".
Ship to Gazas svenska gren hänvisar på sin webbplats till en bloggpost på den israeliska militärens sajt. Där står det: "Efter att ha uttömt alla diplomatiska kanaler, beordrade den israeliska regeringen den israeliska flottan att omdirigera ett fartyg för att förhindra ett brott mot den marina blockaden av Gazaremsan." Bordningen ska inte ha krävt något våld, enligt militärens bloggpost.
Aktivisterna transporteras nu till hamnstaden Ashdod i Israel.
På tisdagsmorgonen uttalade sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om händelsen.
"Jag vill berömma de soldater och befälhavare för marinen som effektivt hindrat deltagarna från att komma till Gazas stränder olagligt. Denna flottilj är ingenting annat än en uppvisning i hyckleri som bara hjälper Hamas och bortser från andra grymheter i regionen", säger han enligt Jerusalem Post."

Ensamhet först ut i Almedalsvimlet
- Dagen - "Almedalen. Lite pirr i magen, en hel del böner, och ett välmatat program. I måndags drog G som i Gud igång under Almedalsveckan med ett seminarie om ensamhet, där Dagen är medarrangör. 
– Tack Gud att vi får samlas här på morgonen ...
De urdruckna kaffekopparna står på bordet, och morgonandakten är igång inne på Krukmakarens hus i centrala Visby. Här håller Frälsningsarmén till i vanliga fall, och i tio år har deras lokaler använts under Almedalsveckan för att ordna seminarier under namnet G som i Gud.
Till frukost och andakt sammanstrålar folk från pingströrelsen, Frälsningsarmén samt tidningen Dagen – trion som håller i ihop arrangemanget."

Arménedläggning missuppfattades
- Sändaren - "Nyheten i förra veckans Sändaren om att Svenska Frälsningsarmén beslutat att upphöra har fått oväntade konsekvenser.
- Folk tror att det är den mer välkända internationella Frälsningsarmén som lägger ner och har slutat att ge pengar, säger Lars Beijer, varumärkesansvarig i samfundet.
Nyheten spred sig som en löpeld och Sändarens artikel citerades i ett flertal dagstidningar och via TT. Den kommenterades till och med under riksdagens försvarsdebatt där en vänsterpartistisk ledamot sa att det är tur att inte alla arméer gör som Frälsningsarmén.Lars Beijer tycker att Sändaren tydligare borde klargjort skillnaden på den välkända Frälsningsarmén, som bildades av William Booth 1865, och Svenska Frälsningsarmén som är en utbrytargrupp ur denna."

 

Fulfilling Your Destiny! - David Wilkerson (July 1996) - Read HERE.

Boundless Experience; 'Covenant'; Corporate Magic - Salvation Army Today - 06.30.2015 - Watch video HERE.

Trosset spyttklyse - Dagen.no - Les HER.

Suppe, såpe, frelse i 150 år - Krigsropet - Les HER.

Skriv ut  
Onsdag 1/7
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:
Jos 8 - Var inte rädd - Läs HÄR.
Jes 49 - Din personliga kallelse - Läs HÄR.
Rom 13 - Mörkrets gärningar - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 13 finner du HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 30/6

Apostlagärningarna del 9 - Hur mycket kostar det?

 

Efter Pingstdagen
Den första pingstdagen tog slut för lärjungarna. Gud hade mött dem på ett fantastiskt sätt. De hade varit som berusade då den Helige Ande kom över dem. Tre tusen människor blev frälsta.

Men dagen tog slut. Efter pingstdagen kom annandag pingst, tredjedag pingst, fjärdedag pingst och sedan en lång rad vanliga dagar.

Men verkningarna av pingstdagen upphörde inte då pingstdagen tog slut. Pingstdagen var inte en stark känslostorm som blossade upp, för att sedan långsamt svalna.
...

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 30/6

Nyhetsflödet tisdag den 30 juni

 

Människor är inte till salu, politiker
- Ruth Nordström i Världen idag - "Denna vecka pågår Almedalsveckan i Visby på Gotland. Under politikerveckan samlas politiker, intresseorganisationer, näringsliv och medier för att diskutera politik och angelägna samhällsfrågor. Personligen är jag engagerad i bland annat ett seminarium med rubriken: Vad är en människa värd? Om sexhandeln, surrogatmödraskap och samvetsfrihet. Med i Almedalen är Elise Lindqvist, "Ängeln på Malmskillnadsgatan", som kommer att berätta om sina erfarenheter och hur situationen ser ut för dem som säljer sex i Sverige i dag.
Sedan sexköpslagen infördes har crika 5 000 anmälningar om brott mot sexköpslagen rapporterats, men fängelsestraffen lyser med sin frånvaro. Människohandelsbrotten ökar, allt fler människor frihetsberövas och utnyttjas för tvångsarbete som prostitution, men få döms. Behöver sexköpslagen och lagen om människohandel skärpas? RFSU är kritiska till sexköpslagen och RFSL vill avskaffa lagen – vad får det för konsekvenser?"

Odramatiskt och sarkastiskt
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Tidigt imorse bordade israeliska kommandosoldater det svenska fartyget Marianne av Göteborg på internationellt vatten ungefär 100 sjömil från Gaza. Det israeliska ingripandet skedde efter upprepade uppmaningar till fartygets besättning att ändra kurs, då det färdades i riktning mot Gaza, som är försatt i sjöblockad. Bordningen ska ha gått fredligt till och inga människor skadades. Övriga tre fartyg i den såkallade gazaflottiljen hade tidigare under natten ändrat kurs och uppges vara på väg tillbaka till sina ursprungshamnar. Marianne av Göteborg lotsas i skrivande stund till den israeliska hamnen i Ashdod, dit det beräknas ankomma under dagen. Besättningen och passagerarna, sammanlagt 29 personer, väntas då omgående föras till Ben Gurion-flygplatsen för utvisning ur landet. Innan dess kommer de dock få varsinn kopia av följande brev..."

Vem ska försvara yttrandefriheten?
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” är ett citat som felaktigt tillskrivs Voltaire men som många utav oss ser som grunden i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet. Artikel 19 i FNs mänskliga rättigheter formulerar det: ”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” Men vem är det som idag försvarar denna grundlagsstadgade rättighet?
Den Islamkristiska organisationen Pagida har under våren fått tillstånd till torgmöten där de skulle få propagera för sin sak enligt ovanstående artikel och varje gång har ett stort antal motdemonstranter också slutit upp. I min egen hemstad, Göteborg, kunde ingen höra vad de sa eftersom motdemonstranterna överröstade dem. ”Vi ska med våra röster försöka begränsa dem, för vi tycker inte att rasister ska få nå ut med sina åsikter i Sverige” säger en av ledarna till Göteborgs-Posten. Med andra ord hävdar hon att yttrandefriheten inte gäller alla/alla åsikter. Här borde då journalisten ställt kritiska följdfrågor men dessa uteblir och frågan blir istället: ”Finns det inte risk att ni ger Pegida mer uppmärksamhet?”. Med andra ord: dessa åsikter är så förskräckliga att det är därför ok att grundlagen inte gäller dem."

As the Salvation Army turns 150, what role does it have to play in secular society? Conclusion - Martin Fletcher in FSAOF blog - Read HERE.

Tent Distribution in Nepal; Boundless Trade Shop; London Bound - Salvatin Army Today - Film Clip 2:04. See HERE.

Frelsesarmeen jubilerer  - Lederartikkel i Dagen.no - Les HER.

Skriv ut  
Tisdag 30/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 7 - Begärets konsekvenser - Läs HÄR.
Jes 47 - Jag och ingen annan - Läs HÄR.
Jes 48 - Om du bara hade lyssnat - Läs HÄR.
Rom 12 - Besegra det onda med det goda - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 12 finner du HÄR.
Skriv ut  
Måndag 29/6

(G) som i Gud

 

Nu är Almedalsveckan i full gång. Frälsningsarmén och tidningen Dagen har sedan 2006 deltagit och anordnat seminarier i Frälsningsarméns lokal, som ligger nära alla aktiviteter under veckan.

De första åren var Rut och jag starkt engagerade i programmet. Då jag ser bilder från rapporteringen känner jag tempot, intensiteten, värmen och hur Frälsningsarméns lokal fylldes flera gånger om dagen.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 29/6

Nyhetsflödet måndag den 29 juni

 

Här hålls Nordens största kristna festival
- Dagen - "Till gammallaestadianernas stora sommarmöte i Vasa i Finland, som inleds i dag, väntas cirka 75  000 personer komma från hela världen. Så också från Sverige.
– Vi är Nordens största kristliga festival, säger Mikko Uljas i organisationskommittén.
Sommaren är konferensernas tid i kyrkor och samfund. Så också bland gammellaestadianerna som har sitt ursprung i norra Lappland där Lars Levi Laestadius grundade rörelsen på 1800-talet.
Numera är gammallaestadianerna inte så många i Sverige. Mellan 1  600 och 2  000, uppskattar Mikko Uljas dem till. Finland är det land i världen med flest gammallaestadianer. Där finns åtminstone 30  000, en del påstår att det är betydligt fler än så. De flesta är medlemmar i Evangeliska lutherska kyrkan, den finska motsvarigheten till Svenska kyrkan.
Också i Sverige tillhör de flesta gammallaestadianer den lutherska kyrkan."


Nytt andligt läge
- Sune Fahlgren i Sändaren - "Det religiösa landskapet förändras snabbt i Sverige. En stunds eftertanke över den senaste kyrkliga statistiken räcker som ögonöppnare.
Svenska kyrkan har allt färre gudstjänstbesökare och dop. Frikyrkliga samfund fortsätter att minska i medlemsantal, församlingar läggs ner och kyrkobyggnader säljs. Och så vidare.
Allt detta är kända trender. Många har dock inte uppmärksammat allt som finns i och utanför statistiken, eftersom det faller under radarn för det sammanhang man själv tillhör eller är intresserad av. Men det kan också bero på att det finns för lite kunskap om pågående förändringar.
Oavsett orsak leder dålig uppdatering och bristande kunskapsutveckling till att en kristen församling eller ett kyrkosamfund riskerat att stanna kvar i det förgångna. Då utmanas man inte heller av rådande läge och förändrade förutsättningar.
När jag återvände till Sverige 2012 efter några års arbete utomlands upptäckte jag helt oväntat ett femtiotal nyetablerade församlingar och kyrkosamfund i Stockholm. Hade jag inventerat hela landet skulle siffran vara betydligt högre.
Bland de nya finns internationella kyrkosamfund som nu etablerats i Sverige, till exempel Hillsong och Hope of God. Men vanligast är migrantförsamlingar som leds från hemlandet, till exempel Redeemed Christian Church of God (Nigeria) och Manmin Church (Sydkorea). Allt vanligare är också språkgrupper inom traditionella församlingar.


Ett pris på huvudet
- Hemmets Vän - "Priset är ofta högt för den i ledande ställning som höjer sin röst mot orättfärdighet, förtryck och förföljelser av människor. Den svarte baptistpastorn och Nobelpristagaren Martin Luther King blev bomb- och mordhotad flera gånger innan han sköts 1968. I hans fotspår går idag den svarte kongolesiske läkaren Denis Mukwege. I de flesta länder i världen är han högt aktad och nämnd som tänkbar Nobelfredspristagare. Detta för sin oförtröttliga kamp att kvinnor inte ska skändas med våldtäkter av kongolesiska soldater och makthavare. Men i sitt hemland får han leva bakom tre meter höga taggtrådsstängsel. Och ändå tystnar han inte. Nyligen besökte han åter Sverige och talade bland annat på pingströrelsens Nyhemsvecka.
Demokratiska Republiken Kongo och Kongo Brazzaville har funnits i svenska kristna församlingars hjärtan i mer än 100 år. Och det var bland annat svenska missionärer som först såg den fruktansvärda behandlingen av Kongos svarta befolkning, först initierad av Belgiens kung Leopold, när kolonialmakten skövlade landet på sina rikedomar." 

As the Salvation Army turns 150, what role does it have to play in secular society? Part 3 of 4 - Martin Fletcher in FSAOF blog. Read HERE.

Abrahams etterkommere og Abrahams barn - Anne-Margrete Saugstad i Dagen.no - Les HER.

Skriv ut  
Måndag 29/6

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 6 - Murarna faller - Läs HÄR.
Jes 46 - Ända till er ålderdom...skall jag bära er  - Läs HÄR.

Psalm 77 - Nödens dag - Läs HÄR.
Psalm 78 - Sluta inte berätta om Herren - Läs HÄR.

Skriv ut  
Söndag 28/6

Tidig söndagsmorgon på Jelöy

 
 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet


Tillbaka till Jelöy efter en del utflykter under veckan! Nu i slutet på veckan var vi en snabbtur till Stockholm för att hämta lagret av studiehäften till Tio Steg Framåt. Det är ett studiematerial som Rut och jag skrev tillsammans med Bert Åberg för 25 år sedan. Sedan Frälsningsarméns Institut las ned, i förbindelse med att vi flyttade till Lettland, har materialet legat magasinerat på Handelsavdelningen på Värtan.

Tio Steg Framåt är ett studiematerial om kristen tro. De första fem stegen, På Väg, handlar om vägen till tro, De fem följande stegen, Vägen Vidare, handlar om steg vidare i det kristna livet.

Tio Steg Framåt kan både användas för personligt sudium och för gruppsamtal. Materialet blev tidigt översatt till en rad olika språk och bland det vi fick med oss till Jelöy finns materialet, förutom på svenska, på norska, finska, engelska, spanska, franska, tyska, ryska, estniska och farsi.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 28/6

Nyhetsflödet söndag den 28 juni

”Ship to Gaza får stöd av Islamiska Jihad”
- Svt Nyheter - ”I motsats till vad Dror Feiler och Staffan Granér skriver är Ship to Gazas egentliga målsättning provokation. En provokation som Islamiska Jihad nu använder i det intrikata spelet i regionen”, skriver Ulf Öfverberg.
Dror Feilers och Staffan Granérs artikel den 15 juni är en enda lång anklagelseakt mot Israel.
Förutom att lägga hela ansvaret på Israel för den rådande situationen är deras syfte, påstår de, att bryta blockaden av Gaza. Vad som händer efter det, har de dock inget svar på.
Blockaden av Gaza har visat sig vara nödvändig åtskilliga gånger. Skälet är Hamas, terrorgruppen som styr Gaza med järnhand, som jagar homosexuella, sätter oppositionella i fängelse och kontrollerar kvinnors liv och reproduktion.
Hamas försöker ständigt föra in vapen sjövägen till Gaza. 2009 stoppade Israel båten S Francop som hade 500 ton ammunition i lasten.
År 2011 stoppades Victoria lastad med 50 ton ammunition och i mars 2013 hindrades KLOS C med en last av 40 M-302 raketer, 181 granater och 40 000 ammunitionskulor."


Borde inte Jesus erbjudas nu i stället för Zen?
- Leif Hallberg i Dagen - "”Try Zen! Pröva Zen!” Denna uppmaning med stora bokstäver på en inbjudningsaffisch vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm fick mig att stanna upp häromdagen. Och i stor förvåning!Zenmeditation pågick under ledning av en av kyrkans präster framme vid koret, fick jag veta när jag diskret sökte en förklaring vid ingången. Från mina teologistudier i Uppsala på 1960-talet minns jag att zen har sina rötter i den kinesiska buddhismen. Jag frågar mig därför – med bestörtning i sinnet och sorg i hjärtat – varför Svenska kyrkan som ett evangeliskt-lutherskt trossamfund inbjuder till zen och dessutom vid ett till Gud invigt altare."

Marcus Birro sommarkrönikör i GP
- Världen idag - "Under sommaren tar Göteborgs-Posten in ett antal sommarkolumnister som ska medverka på tidningens ledarsida. En av dessa är författaren och Världen idags krönikör Marcus Birro.
"När exakt all annan etablerad media vägrar att ens ta i mig med tång vågar @GPledare be mig skriva. Det finns media som inte jagar i flock!" kommenterar Marcis Birro på twitter.
Bakgrunden är att han fick sluta skriva krönikor i Expressen och att det stormade kring honom efter att han medverkat i en podcast som står nära en högerextrem sajt. Birro menade själv att han varit naiv och okunnig om vilket sammanhang han medverkat i och kritiserade istället Expressen för bristande stöd i samband med dödshot och för att inte stå upp för bredd i debatten."

Ungdommer som ikke vil gå - Dagen.no - Les HER

As the Salvation Army turns 150, what role does it have to play in secular society? Part 2 of 4 - Martin Fletcher in FSAOF blog - Read HERE.

Skriv ut  
Söndag 28/6

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 4 - Minnesmärken - Läs HÄR.
Jos 5 - En ny tid - Läs HÄR.

Jes 45 - "Låt det drypa från ovan" - Läs HÄR.

Psalm 76 - Infria löften - Läs HÄR.

Skriv ut  
Lördag 27/6

Nyhetsflödet lördag den 27 juni

Fire of God konferensen
- Hemmets Vän - "Det hör nog till de djärvare initiativen bland kristna aktiviteter i Sverige den senaste tiden. Fyra unga män som på märkliga vägar gått från mörker till ljus, från hopplöshet till livsförvandling och nu under tre dagar hyrde Globen i Stockholm med sina 13 000 sittplatser. Fire of God, Guds Eld, var temat på konferensen torsdag till lördag förra veckan. På tunnelbanan satt reklamskyltar och de kända TVjournalisterna Filip och Fredrik hade inbjudit Patrik och Charles Haddad, två av initiativtagarna, att berätta om satsningen. Publikmässigt var merparten av stolarna i Globen tomma, men de som kom för att lyssna fick höra om Guds märkliga vägar till människors hjärtan." 

Foster som får aborteras eller barn som ska räddas?
- Dagen - "Det rör sig om dagar. På ena sidan gränsen räknas livet i magen som ett foster som kan aborteras, på den andra som en person som sjukvården kan lägga enorma resurser på att rädda.De sena aborterna väcker känslor, speciellt när det kommer vittnesbörd om aborterade barn som rör sig och försöker andas. Nu flaggar en av de ansvariga för att gränsen för sena aborter kan komma att sänkas.
Barn som fäktar med armarna, som försöker att dra in luft medan de ligger invirade i en filt i en metallskål. Små liv som kämpar i en kvart eller mer, innan de stillnar och dör."

 RFSU besvikna när projekt slopas av Malmö stad
- Världen idag -
"I tio år har bland andra lobbyorganisationen RFSU i Malmö fått statligt stöd för att utbilda kommunens skolor i sexualundervisning. Men Malmö stad vill inte stå för kostnaderna och projektet ska nu läggas ner. Man ska inte från centralt håll "bestämma hur skolorna ska jobba med de här frågorna", menar kommunalrådet Anders Rubin (S).
Det handlar om projektet Så Sant, som går ut på att stötta och vidareutbilda kommunens skolor inom sex- och samlevnadsundervisningen, skriver Sydsvenska dagbladet.
Men när de statliga bidragen sinar vill staden nu avveckla projektet, något RFSU är irriterade över.
– Jag är arg och besviken. Inte för att det är just jag som förlorar jobbet, utan för att det här projektet fyller en så viktig funktion, säger Sara Alfredsson, ordförande i RFSU Malmö, till Sydsvenskan."

Hakol beseder
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Sedan FN:s människorättsråd UNHRC bildades 2006 har organisationen ägnat en mycket stor del av sin tid och energi åt ett enda land: Israel. Bara under UNHRC:s första år hann man fördöma Israel i inte mindre än 11 resolutioner, medan kritik mot övriga länder som mest resulterade i att rådet uttryckte sin ”djupa oro”. Den djupa oron riktades mot situationen i Sudan, där det pågick ett hämningslöst folkmord i Darfur. När det kom till Israel ansåg man emellertid att djup oro inte var tillräckligt, och så har det sedan fortsatt. Inget annat land i världen har till dags dato fördömts fler gånger än Israel. Faktum är att Israel har fördömts fler gånger än alla andra länder i världen tillsammans."

Mitt ”hellige sted” - Fra Jostein Nielsens blogg - Les mer HER

 "De er mer israelvennlige enn Jesus" - Dagen.no - Les mer HER

Christianity Sees Explosive Growth In China - Eric Metaxas in Prophesy News Watch - Read HERE.

Hymns Vs Choruses - Christian Jokes - Read HERE.

 

Skriv ut  
Lördag 27/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 3 - Herrens under - Läs HÄR.
Jes 44 - Strömmar över det torra - Läs HÄR.
Rom 11 - Vinna genom avvund - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 11 finner du HÄR.
Skriv ut  
Fredag 26/6

Vad hände egentligen med Moses?

 

(Bloggpredikan = kortare undervisning i något aktuellt ämne)

Vi som följer bibelläsningsplanen för Gamla Testamentet har just avslutat läsningen av Moseböckerna. I det allra sista kapitlet dör Moses (5 Mos34:5-6).

Men sen dyker han plötsligt upp igen. I berättelsen om Härlighetens berg (Matteus 17:1-4). Där får lärjungarna se Jesus stå och tala med Mose och Elia. Elia kan kanske vara logiskt att finna där, han dog ju aldrig utan Gud tog upp honom direkt till himlen i en eldvagn (2 Kung 2:11).

Men vad har Moses där att göra? Han ska ju vara död och befinna sig i dödsriket för att väckas på den yttersta dagen.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 26/6

Nyhetsflödet fredag den 26 juni

 

Klaga eller vara tacksam – du väljer
- Alf B Svensson i Dagen - "Först när vi legat sömnlösa flera nätter är vi tacksamma för att vi äntligen kunnat sova några timmar.
Lyckliga människor har inte bättre ekonomi, snyggare fru, större hus eller en mer framgångsrik karriär än alla andra. Men de är tacksamma för det de har och det liv som blev deras. När andra tar allt för givet.
Bibeln uppmanar oss att alltid vara tacksamma. Vi kan inte vara tacksamma för allt som händer, men under allt som händer kan vi hitta något att vara tacksamma för. För en kort tid sedan dog en av våra vänner i den fruktade sjukdomen ALS. Trots att han blev allt sämre, varken kunde prata eller äta och visste att han snart skulle dö, var han tacksam för att han haft ett rikt liv och hade så fina barn och barnbarn."


Yttrandefrihet för vissa

- Ruben Agnarsson i Inblick - "En dokumentär om den norske prästen Börre Knudsen sändes nyligen på Sveriges Television. Programmet sändes ursprungligen i norska NRK endast några månader före det att Börre Knudsen själv avled för knappt ett år sedan.
Dokumentärfilmen, som gjorde succé på norska biografer, tecknar ett varmt porträtt av den norske prästen, som blev ytterst kontroversiell i sitt hemland på grund av de okonventionella metoder han använde för att väcka opinion mot den norska abortlagen.
Knudsens dotter berättar i dokumentären öppenhjärtigt om hur det var att växa upp i en familj som präglats av faderns strider, men sätter även fingret på den ömma punkten: bristen på respekt för yttrandefriheten som exponerades när det omgivande samhället skulle hantera Börre Knudsen."

Bekymringsfull økning i antisemittisme - Norge idag - Les HER.
 
 

As the Salvation Army turns 150, what role does it have to play in secular society? Part 1 of 4 - By Martin Fletcher - Read HERE.

 

Skriv ut  
Fredag 26/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 2 - Det röda snöret - Läs HÄR.
Jes 43 - Se jag gör något nytt - Läs HÄR.
Rom 10 - Frälst! - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 10 finner du HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 25/6

Hur får man det att fungera?

 

Om du verkligen vill vara en lärjunge måste du förbli i Guds ord (Joh 8:31). Om du inte förblir i Guds ord är du alltså verkligen inte en lärjunge? Men vad betyder det att förbli i Guds ord? Och hur kan man få det att fungera?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 25/6

Nyhetsflödet torsdag den 25 juni

 

Världens chans!
- Hans Weichbrodt i Världen idag - "Svenska kyrkan befinner sig i en djup och allvarlig kris. Detta blir inte minst tydligt när man tittar på statistiken över antalet gudstjänstbesök under ett år, på en "vanlig" söndagsgudstjänst. År 1990 registrerades cirka nio miljoner sådana gudstjänstfirarbesök under ett år. Från år 1990 till 2014 har antalet av dessa gudstjänstbesök minskat stadigt och nu är vi nere på cirka 4,3 miljoner. Detta innebär att det år 2014 var mindre än hälften så många besök i svenskkyrkliga kyrkor på "vanliga" söndagsgudstjänster jämfört med 1990!
Samtidigt finns det lyckligtvis positiva undantag från den negativa trenden med vikande gudstjänstbesökarsiffror. Runt om i vårt avlånga land finns det ett antal svenskkyrkliga församlingar som hyser livskraftiga och växande gudstjänstgemenskaper. Det inger hopp. Ett tydligt exempel på ett sådant sammanhang är Romelanda pastorat som ligger strax utanför Göteborg...."


En syndabock kan vara bra att ha
- Marie Willermarks blogg - "Sedan följde alltså min dagliga läsning av Oswald Chambers, där han säger följande (min översättning):
    ´Vi behöver inse det faktum att synden existerar och inte endast är ett tillkortakommande. Synd är ett medvetet uppror emot Gud, och antingen måste synden eller Gud dö i mitt liv. Nya Testamentet handlar ytterst om denna fråga – om synden härskar i mitt liv så kommer Guds liv i mig att dö; om Gud härskar i mig så kommer synden i mig att dö bort.´
Ja, frälsningsbudskapet är faktiskt så enkelt när det ställs på sin spets. Och det är därför vi heter FRÄLSNINGSarmén och inte hjälparmén eller sång- och musikarmén eller socialtjänstarmén eller soppa- och tvålarmén eller lek-och kolloarmén – även om vi som en frälsning-från-synd-armén gör dessa saker som uttryck för Guds kärlek och hans utsträckta hand."


Om skillnaderna mellan protestantisk och katolsk tro, del 3 (av 3)
- Mikael Karlendals blogg - "Här följer den tredje och avslutande artikeln som jag skrev för Världen idag 2014. Den publicerades den 21 mars 2014 med rubriken Auktoritetssyn skiljer.
”I den förra artikeln framkom att katolikerna tror att kyrkans läroämbete är nödvändigt för att rätt förstå den uppenbarelse Gud gett kyrkan, Skriften och traditionen. Resonemanget innebär att om vi inte har en levande röst som kan sätta ned foten och slutgiltigt avgöra vad som är rätt eller fel tolkning, får var och en själv sitta med sin bibel och sin egen tolkning. Var och en – sin egen påve! Det är så katolikerna menar att evangeliska kristna har det."

It´s Thursday by Howard Webber - Read HERE.

På lørdag var det innvielses- og utsendelsesmøte for de ti kadettene i sesjonen «Nådens forkynnere». - Perleportalen - Les HER.

 

Skriv ut  
Torsdag 25/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Jos 1 - Var sätter du din fot? - Läs HÄR.
Jes 42 - Höj din röst - Läs HÄR.
Rom 9 - Egenrättfärdighet - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 9 finner du HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 24/6

Bön som behagar Herren

David Wilkerson (Februari 1996)

"Idag vill jag tala med dig om den sortens bön som mest behagar Herren. Det r nämligen inte alla våra böner som välsignar Guds hjärta. Men med den helige Andes hjälp är jag ändå säker på att det jag här kommer att dela med mig av kommer att förändra ditt sätt att be - från och med idag och fram till Jesu återkomst.

Min mening är inte att krångla till bönen. Den har redan gjorts tillräckligt komplicerad av välmenande lärare som förvandlat bönen till formler, strategier och dramatik. Vissa kristna sätter bokstavligen på sig militärkängor och uniform för att ikläda sig rollen som bönekrigare. Andra går på bönemöten där de får böneguider och foldrar som beskriver hur de skall fylla de timmar de har framför sig."

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 24/6

Nyhetsflödet onsdag den 24 juni

 

Biblisk helhetssyn på kvinnan
- Dagen - "Vi tror att ojämlikheten mellan man och kvinna inte tillhör Guds skapelsetanke utan är en del av förbannelsen, av syndafallets konsekvenser. Det skriver pingstpastorerna Sören Perder och Sam Wohlin i debatten om kvinnligt ledarskap.
Det finns ett klassiskt foto av ledarskapet i det som brukar räknas som den första pingstförsamlingen, församlingen på Azusa street i Los Angeles i början av 1900-talet. Där syns en skara människor, svarta och vita, gamla och unga, män och kvinnor. Att kvinnor har ledande tjänster i pingstväckelsens församlingar är alltså inte något modernt påfund, det var snarare så det började."


Om skillnader mellan protestantisk och katolsk tro, del 2 (3)
- Mikael Karlendals blogg - "Enligt den katolska kyrkosynen är kyrkan en synlig institution grundad av Jesus Kristus på klippan Petrus. Katolikerna betonar att kyrkan är en synlig verklighet liksom alla andra kroppar är det. Kyrkan är alltså inte bara en osynlig andlig storhet som kan ta sig vilket uttryck som helst, allt efter tycke och smak hos de troende, utan en konkret synlig institution med ett lika konkret och synligt ledarskap som Jesus själv instiftat – med påve och biskopar.
Den katolska kyrkan är hierarkisk. Den styrs av biskopar, av vilka påven är den högste. Under biskoparna finns präster och under dem diakoner. Detta episkopala system har både historiska och bibliska rötter och var allmänt etablerat i fornkyrkan redan mot slutet av 100-talet. I fornkyrkan var detta viktigt för bevarandet och försvaret av den rätta apostoliska läran. Man gjorde en poäng av att den som exempelvis blev insatt som biskop av Antiokia blev insatt av andra biskopar som i sin tur var insatt av andra biskopar som i sin tur ytterst blev insatt av någon apostel. Detta kallas apostolisk succession och utgjorde i fornkyrkan en garanti för att den rätta läran och den rätta tolkningen av skrifterna bevarades. Och man använde denna ordning som ett argument mot villoläror som till exempel gnosticismen, som inte kunde uppvisa någon synlig härledning av sina läror tillbaka till Jesus."


Tid att resa upp ditt personliga bönealtare
- Patrik Sandberg i Bönebloggen - "Visst vill vi segra denna sommar genom att stå upp för Herrens Ande? Men akta på Herrens budskap. Till Efesos församling säger Herren: ”Jag känner dina gärningar, ditt arbete och din uthållighet. Men jag har en sak emot dig: att du har övergett din första kärlek. Kom därför ihåg varifrån du har fallit, och vänd om och gör dina första gärningar.  Annars, om du inte vänder om, kommer jag till dig och flyttar din ljusstake från dess plats.”
Vi ser också i breven tilltal som ”… namn om att du lever, men du är död.” ”Du är varken varm eller kall. Jag skulle önska att du vore antingen kall eller varm. Men du är ljum och jag vill spy ut dig ur min mun.  Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Visa därför iver och vänd om!  Herren älskar dig och säger: Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.” Res upp ett bönealtare i varje region, stad, ort, hem och kyrka i vårt land! Hör du inte hur Herren vill komma med en visitation och hur han knackar på ditt hjärtas dörr för att hålla måltid med dig?
Nu är tiden att resa upp ditt personliga bön- och lovsångsaltare, ert familjebönealtare, bönealtare i er kyrka (Jes 56:7), på er arbetsplats, regionsbönealtare varje månad i varje stad och ett nationellt bönealtare."

Prayer That Is Pleasing to the Lord - David Wilkerson (February 1996) - Read more HERE.

Stående applaus til STOMP - Perleportalen - Les mer og se video HER.Stående applaus til STOMP

Skriv ut  
Onsdag 24/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

5 Mos 34 - Nu är det din tur - Läs HÄR.
Jes 41 - Frukta inte - Läs HÄR.
Rom 8 - Det är omöjligt! - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 8 finner du HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 23/6

Apostlagärningarna del 8 - Över alla människor
(Apg 2:17)

 
I förra lektionen såg vi på skillnaden mellan att bli född av Anden och att bli döpt av Anden.

Augustinus som levde på 300-talet lär ha sagt: "När jag blir frälst får jag den Helige Ande, men när jag blir andedöpt får den Helige Ande mig."

Frälsningsarméns grundläggare William Booth såg det som viktigt att soldaterna blev döpta med den Helige Ande. Han skrev till sina officerare: "Ni måste leda era soldater in i det fulla förverkligandet av dopet med Den Helige Ande..... För att göra riktiga soldater måste ni sträva efter att inte bara få dem skilda från synden, utan också att få dem fyllda med den Helige Ande. Utan detta är de maktlösa i det stora arbete de fått sig pålagt."

Läs mer HÄR

Skriv ut  
Tisdag 23/6

Nyhetsflödet tisdag den 23 juni

 

MP öppnar farlig dörr
- Stefan Swärd i Världen idag - "Miljöpartiet hade partikongress under förra helgen. Det är en stor omställning för det gamla aktivistpartiet att ställa om sig till att bli ett regeringsparti. När man regerar måste man kompromissa, och ett litet parti kan inte få igenom allt man vill när man regerar med ett stort parti. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin manade till besinning och försiktighet gång efter gång men fick ändå finna sig i att bli överkörda av partikongressen i flera viktiga frågor.
Eftersom Miljöpartiet nu är en del av regeringsmakten behöver vi alla ta partiet på allvar och det behöver granskas.
En fråga som kom upp på kongressen handlade om dödshjälp. En motion lämnades in till kongressen som argumenterade för att genomföra mer aktiv form av dödshjälp. Partiledningen var emot detta. Det man kan notera är att kongressmotionen hade stöd från olika miljöpartiavdelningar i Småland när den lades fram. Ingen annan än individen själv äger rätten till sin död och kan avgöra om man ska dö eller leva, hävdade motionen.
I Sverige hade vi en omfattande debatt om dödshjälp på sjuttiotalet, då Berit Hedeby var en galjonsfigur i kampen för rätt till sin död. Det fanns dock ett stort motstånd mot detta, inte minst inom sjukvården, men också inom politiken. Filosofen Torbjörn Tännsjö är den som mest aktivt argumenterat för aktiv dödshjälp i Sverige."


En besk smak av sanning
- Anna Sophia Bonde i Dagen - "Han håller till i öknen, inte i palatsen, inte i det maffiga templet.
Ängeln säger till Sakarias att hans son ska bli till glädje och fröjd, för honom själv och för folket. När man annars tänker på Johannes Döparen är det kanske inte just glädje som blir den första associationen – hans budskap är för kärvt för det - lite som att äta bitter, mörk choklad.
Guds ord liknas ibland på detta sätt, till exempel i Uppenbarelseboken 10, som gott att äta, men sedan svider det. Men hur ska man hitta glädjen kring Johannes Döparen? Den glädje som ängeln såg, som Sakarias erfor, liksom alla de som drog ut i öknen för att höra Johannes. Som stod ut med det bittra, eftersom de förstod att han talade sanning. Och där har vi ett svar: när man förstår att ett budskap är sant, då lyssnar man till det, då försöker man ta det till sig, även om det inte är sympatiskt."


Om skillnader mellan protestantisk och katolsk tro
- Mikael Karlendals blogg - "Under våren 2014 skrev jag en artikelserie i Världen idag om skillnaderna och likheterna mellan protestantiskt (evangelisk) och katolsk tro, som publicerades i tre delar. Den direkta orsaken var den uppmärksamhet som då skapats kring paret Ulf och Birgitta Ekmans konversion till den katolska kyrkan. Jag lade inte ut texter då här på bloggen, utan länkade enbart. Men jag tänker att det kan vara intressant för läsarna av denna blogg att se vad jag skrev då. Här följer den första artikeln med rubriken Kyrkosynen är avgörande, som publicerades den 17 mars 2014."

- Unique images reveal ISIS retreat - Inblick - Read HERE.

Ikke skyld på liberalteologene - Tarjei Gilje i Dagen - Les HER.

Skriv ut  
Tisdag 23/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

5 Mos 33 - En tillflykt - Läs HÄR.
Jes 40 - Ny kraft - Läs HÄR.
Rom 7 - "Jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör" - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 7 finner du HÄR.
Skriv ut  
Måndag 22/6

"Synd räknas inte..."

 

Synd är inte ett speciellt gångbart ord nu för tiden. Man talade för om "syndanöd" då man upplevde en börda över hur man levde sitt liv. Syndanöd var ofta något positivt, det kunde leda fram till Jesus som kan förlåta synder.

Men vem vill vara syndare? En lösning på problemet är att ta bort ordet synd. Om inte ordet synd finns, kan man ju inte synda och då är man ju kvitt synden.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 22/6

Nyhetsflödet måndag den 22 juni

 

Gud bevare oss för religionen

- Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet om ett kristet folk som vägrar kalla sig kristna - "En mörk och ruggig kväll i november 1979 förstod jag begreppet frihet.
Jag hade bott i Sverige i några månader. Jag var femton år, hatade den slitna malmöitiska förorten som ödet hade placerat mig i och saknade mitt sovjetiska liv.
Kvällen var mörk, jag gick runt med blicken fäst i marken. Jag led.
Sedan råkade jag titta upp – och tappade andan. Höghus efter höghus reste sig omkring mig med otaliga fönster. Och i varje fönster, precis vartenda ett, lyste en pyramid och en sexuddig stjärna.
Jag sprang hem och frågade min mamma vad som var på gång. Hon sa att det snart var jul. Vi firade inte jul i Sovjet. Vi firade internationella kvinnodagen, oktoberrevolutionen och, som en borgerlig eftergift, även nyårsafton.
Jag sa: ”Jag förstår, när det är jul i Sverige säger staten att man ska tända en pyramid i fönstret.” Min mamma sa: ”Nej, svenskarna gör det helt av sig själva.”


Dolda tillgångar
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Regeringen har bestämt att den bortre gränsen i sjukförsäkringen ska tas bort. Detta beslut fattas samtidigt som larmrapporter berättar om en dramatisk ökning av antalet sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa. Ett rimligt antagande är därmed att en viktig drivkraft för alla aktörer i sjukskrivningsprocessen att få tillbaka personen i arbete – innan tidsgränsen nås – nu försvinner. Sjukskrivningstiderna överlag kan förväntas bli längre och sjukfrånvaron öka.
Jag tror att regeringen misstar sig. Den som är allvarligt sjuk ska förstås inte arbeta, men jag blir alltmer övertygad om att vi inte alltid är så sjuka som vi tror. För hur kommer det sig att vi sjukskriver alltfler människor för psykiska besvär i ett av världens mest välmående länder? Det är som om svensken inte verkar förstå att motgångar drabbar oss alla förr eller senare. Den som på grund av skilsmässa, spelmissbruk eller otrevliga kollegor på jobbet inte orkar eller vill jobba borde inte sjukskrivas. Att brottas med livet är så att säga inte en sjukdom. Och att i de perioder när livet är tungt bli sjukskriven och isolera sig i hemmet, inte behålla sina rutiner och kanske till och med bli sängliggande, det är direkt destruktivt för den som mår dåligt. Fråga vilken psykiater som helst."


Hur kan man veta vad som är kristen tro?
- Mikael Karlendals blogg - "Frågan kan förefalla enkel, men är samtidigt ganska komplicerad. Det finns miljarder kristna och tusentals samfund, vem ska man fråga? Många svenska kristna skulle nog efter en viss betänketid säga att man får svaret om man läser Bibeln. ”Bibeln är högsta auktoritet över vår tro”. ”Läs den under bön och fundera, så kommer du fram till vad kristen tro är.”

It's all about attitude - Someone sent me an e-mail....  - Read HERE.

Skriv ut  
Måndag 22/6

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

Psalm 74 - En Gud som hånas - Läs HÄR.

Psalm 75 - Närhet - Läs HÄR.
5 Mos 32 - Herrens namn skall jag förkunna - Läs HÄR

Jes 39 - Findens list - Läs HÄR.
Skriv ut  
Söndag 21/6

Tidig söndagsmorgon på Jelöy

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

 

Så blev det söndag igen. Den gångna veckan har dominerats av att andraårskadetterna på Frälsningsarméns Officersskola i Norge förvandlades till löjtnanter. Detta firades i dagarna fyra! 

Officersskolans kör sjunger under Förbundsdagen
I torsdags var det samling på Officersskolan för Förbundsdagen. Det är dagen då de blivande offcerarna skriver under "Officerens Förbund". Var och en som ska bli officer i Frälsningsarmén ingår ett förbund med Gud där man förbinder sig några saker. Jag tycker det är helt fantastiska saker man skriver under på. Man lovar till exempel:
- att älska honom över allting och tjäna honom så länge jag lever,
- att vinna människor och göra deras frälsning till min viktigaste livsuppgift,


Tänk att ingå ett förbund med Gud där man lovar att älska och tjäna Gud så länge man lever. Inte bara så länge man är i aktiv tjänst.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 21/6

Nyhetsflödet söndagen den 21 juni

Michael Oren talar ut

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "En ännu opublicerad bok av Michael Oren, Israels USA-ambassadör mellan 2009-13, har de senaste dagarna skapat stora rubriker både på hemmaplan och i Amerika. Ally: my journey across the American-Israeli divide når bokhyllorna först nästa vecka, men utdrag ur boken som gjorts tillgängliga för utvalda journalister ger löfte om skoningslös kritik mot USA:s president Barack Obama och dennes hantering av relationerna till Israel. Ytterligare försmak på kritiken gav Michael Oren själv under tisdagen i form av en debattartikel i Wall Street Journal med rubriken How Obama abandoned Israel.
Den absoluta merparten av skulden för de historiskt dåliga relationerna mellan de båda länderna lägger alltså Michael Oren på Barack Obama."


Angående Bibeln myt eller sanning – om Danielsboken
- Stefan Swärds blogg - "Det handlar om Danielbokens trovärdighet och datering. Jag anknyter då också till Greger Anderssons kapitel i boken ”Profeterna”, skriven av GT-exegeterna vid våra frikyrkliga teologiska utbildningar, nämligen THS, Johannelund och Örebro missionsskola. Jag antar att Greger Anderssons framställning är det som våra pastorsstuderande får sig till livs när de utbildar sig till pastorer.
Seth Erlandsson försvarar den traditionella tolkningen av Daniel. Boken skrevs av Daniel, berättelserna i boken har faktiskt hänt, Daniel var i lejongropen och blev faktiskt räddad, de tre männen var i den brinnande ugnen och blev övernaturligt räddade av Gud. Det är inte falsarier vi lär ut i söndagsskolan, utan det är Guds övernaturliga ingripande i mänsklighetens historia som skildras. Man tror också att profeten Daniel fick övernaturliga uppenbarelser om världshistoriens utveckling, både om yttersta tiden, men också det som gällde århundradena efter det att Daniel levde. Boken är ett fantastiskt exempel på hur en profet ganska detaljerat kan se in i framtiden.
Men så tror inte teologerna och den akademiska bibelvetenskapen."


Barnen kläms från höger och vänster

- Lukas Berggren i Världen idag - "Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra meddelade i sitt sommartal att hon ville göra förskolan gratis från två, i stället för tre års ålder. Syftet är uppenbart; att föräldrar ska ge sig ut i arbetslivet tidigare. När vänstern använder familjepolitiken för sin kamp mot könsmaktsordningen, använder högern familjepolitiken för att upprätthålla arbetslinjen. Men de politiska förslagen blir ungefär desamma. De syftar alla till att föräldrar, och inte minst kvinnor, tidigt ska ut på arbetsmarknaden och att barnen ska vara i förskolan.
Mellan vänsterns kvoteringsiver och högerns arbetslinje kläms de minsta barnen. De får betala priset, med tidig förskoledebut, långa förskoledagar och mindre tid med sina föräldrar. Hela 47,9 procent av alla ettåringar och 87,4 procent av tvååringarna är inskrivna i förskolan. Statistik från Försäkringskassan visar dessutom att pappor tog ut färre föräldradagar efter att en pappamånad infördes. Och efter införandet av en andra pappamånad hade hälften av papporna inte använt sig av sina låsta 60 dagar när barnet fyllde fyra år. Så metoden är inte bara moraliskt tveksam, utan dessutom ineffektiv. Den verkar leda till mindre pappatid för barnen, om nu pappatid ändå är förenlig med grundtanken för kvoteringsivrarna.
Ett ljus i mörkret är att den politiska viljan strider mot folkviljan. Undersökning på undersökning visar att svenska folket vill att föräldrar själva ska få välja hur de vill dela på föräldradagarna. Familjer vill inte bli detaljstyrda av politikers ideologiska preferenser. Föräldrar verkar – tro det eller ej – mena att grundtanken med föräldraförsäkringen är tid med barnen. Det är hög tid att politiker också inser det."

 

THE FRUIT OF THE SPIRIT. Galatians 5: 22-26 - Part 3 - By Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Söndag 21/6

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

5 Mos 30 - Ordet i din mun - Läs HÄR.
5 Mos 31 - Herren går själv framför dig - Läs HÄR

Jes 38 - Det svåra blir till nytta - Läs HÄR.

Psalm 73 - I Guds närhet - Läs HÄR.

Skriv ut  
Lördag 20/6

"Varför avfärdar kyrkan polygami?"

 

Ja, så stod det i en rubrik i Kyrkans Tidning: "Varför avfärdar kyrkan polygami?" Först trodde jag det var en ironisk fråga, men efter att ha läst inlägget flera gånger förstod jag att artikelförfattaren menade på allvar att kyrkan ska acceptera polygami (att vara gift med flera personer samtidigt).

I inlägget kan man läsa: "Till diskussionen vill jag lägga frågan om polygama äktenskap som snart blir omöjligt för Svenska kyrkan att hålla på avstånd. Polygami förespråkas i dag i praktiken av Liberala ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund, Moderata ungdomsförbundet Skåne, Piratpartiet, Feministiskt initiativ, RFSL och flera tongivande miljöpartister. Den allmänna inställningen till denna levnadsform förändras i detta nu i rasande takt."

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 20/6

Nyhetsflödet lördag den 20 juni

Präster och pastorer tror inte på sin egen produkt
- Jacob Rudolfsson på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Att den typiske svensken intar en ambivalent attityd till kyrkan och den kristna tron konstaterades träffsäkert senast Sverige stod värd för Eurovision Song Contest. Svenska par döper gärna sina barn i kyrkan, men prästen får helst skippa Fader, Son och helig Ande. Däremot går Swedish House Mafia’s låt ”Don’t You Worry Child” bra. Att var tredje präst i Svenska kyrkan nu ombeds att inte prata om Gud vid vigslar, indikerar att sketchen inte var så långsökt. Det skriver Jacob Rudolfsson...
I den kristna tidningen Dagen (27/2-2013) kommenterar Magnus Hagevi, ledande forskare på svenskars religiositet vid Linnéuniversitet, den nedåtgående besökstrenden:
”Internationellt används Sverige av ledande religionsvetare som ett paradexempel på där präster och pastorer har dåligt självförtroende och inte tror på sin egen produkt. Här har kyrkoledare litat på staten och den kristna trons monopol i samhället och genom det blivit lata. Ofta har man då musikgudstjänster och annat än det som tar upp huvudbudskapet i tron.”


Blunda inte för förföljelse av kristna
- Lars Adaktusson i Hemmets Vän - "Ett år har gått sedan staden Mosul i norra Irak föll i den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska statens (IS) våld. Kyrkklockorna i Mosul tystnade. Stadens kristna flydde, tvingades konvertera eller mördades. Mosul har blivit en symbol för förföljelsen av kristna i hela världen och för västvärldens ovilja att ingripa.
De terrorgrupper som nu drar fram över Mellanöstern och delar av Afrika, och dess bestialiska gärningar, har skakat en hel värld. I Syrien och norra Irak har IS utfört etniska rensningar av hela regioner.  Nineveslätten och området kring staden Qaraqosh i norra Irak, där majoriteten av landets kristna levt i närmare 2 000 år, kontrolleras nu av terroristorganisationen. Människorna som i generationer där haft sitt hem har fördrivits. I Kenya mördar den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab minoriteter och kristna systematiskt, där attacken mot universitetet i Garissa bara är en i raden av blodiga dåd. I Nigeria, Libyen och Afghanistan slaktar IS-anknutna sekter kristna. Hur många som har mördats finns motstridiga uppgifter om. Men vi nås återkommande av trovärdiga rapporter om systematiska halshuggningar och massavrättningar. I en nyligen släppt rapport från FN:s barnrättskommitté fastslås dessutom att barn utsätts för tortyr, våldtäkter, korsfästningar och blir begravda levande av Islamiska Staten. Barbariet är gränslöst."


Stockholms stadsmission startar matbutik
- Kyrkans Tidning - "Sveriges första ”social supermarket” öppnar i höst när Stockholms stadsmission och Axfood gör gemensam sak för människor i ekonomisk utsatthet.
I Sverige slängs 622 000 ton ätbar mat årligen vilket motsvarar omkring 65 kilo per person och år, samtidigt som människor inte har råd att äta sig mätta. Därför öppnar Stockholms stadsmission och dagligvaruföretaget Axfood en ny matbutik. Tanken är att kunna erbjuda billigare mat och på samma gång minska matsvinnet.
I andra europeiska länder, exempelvis Österrike, har så kallade social supermarkets funnits i över 15 år.
Människor i ekonomisk utsatthet kommer att erbjudas medlemskap och därigenom kunna handla mat för en tredjedel av ordinarie pris. Ett annat syfte med butiken är att erbjuda en ingång till arbetsmarknaden via arbetsträning. Butiken kommer också att vara öppen för miljömedvetna som vill stödja butiken genom att handla till fullt pris."

- Hellighet og fullkommenhet - Jostein Nielsens blogg. Les HER.

 
- THE TRUE VINE - John 15:1- 8 - Part 2 - By Howard Webber - Read HERE.
Skriv ut  
Lördag 20/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:
5 Mos 29 - Tjäna andra gudar - Läs HÄR.
Jes 37 - Skjuta rot nertill och bära frukt upptill - Läs HÄR.
Rom 6 - Hur ser du på dig själv? - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 6 finner du HÄR.
Skriv ut  
Fredag 19/6

Ikväll sker det i Oslo!

Vill du se hur mötesledarna förbereder sig? Se HÄR.

Vill du vara med på festen utan att åka till Oslo?
Du kan se det live HÄR. Fredagen den 19 juni klockan 19.30.

Från norska Perleportalen:
"Hvert år utdannes det nye offiserer ved Frelsesarmeens offiserskole. Disse har gått en toårig utdannelse og er klare for offisertjeneste i Frelsesarmeen, der deres oppgave er å fremme Frelsesarmeens oppdrag: «forkynne Jesu Kristi evangelium og møte menneskelige behov uten diskriminering».

I anledning de nyutdannede offiserenes avslutning, blir det en storstilt fest i Filadelfiakirken 19. juni. Med «Last night of the cadets» ønsker Frelsesarmeen alle velkommen til en annerledes og fartsfylt feiring av de nye offiserene. Med rytmer, stomp, gospel, dans – og mange overraskende sprell – blir dette en minnerik kveld. Det er gratis inngang."

Skriv ut  
Fredag 19/6

De två vägarna

Kommentar till den dagliga bibelläsningen från 5 Mosebok 28
(Kommentarer till de övriga texterna i dagens bibelläsning finner du HÄR.).

"Om du lyssnar till Herrens, din Guds, röst...." (5 Mos 28:1 FB)
"Men, om du inte lyder Herrens, din Guds, röst..." (5 Mos 28:15 FB)

Två vägar målas ut. En väg till välsignelse om folket följer Guds röst, och en väg till förbannelse om folket inte följer Guds röst.

Det är samma två vägar som Jesus pekar ut i Bergpredikan (Matt 7:13-14). En bred väg som leder till fördärvet och en smal väg som leder till livet. Varje människa måste själv välja vilken väg hon ska gå.

I samma kapitel finns också en detaljerad profetia om judarnas framtida historia...

Läs vidare HÄR.

Skriv ut  
Fredag 19/6

Nyhetsflödet fredag den 19 juni

 
Tål den palestinska sidan att granskas?

- Stefan Sturesson i Shalomtidningen - "Israel är ett demokratiskt land som tål att granskas. Ett demokratiskt styrelseskick med alla sina brister är överlägset alla andra styrelseformer, det visar de olika studier som gjorts av hur mänskliga fri- och rättigheter fungerar i olika länder.
Forskningsinstitutet Freedom House, som årligen mäter politisk frihet i världen, ger stormakten Kina sin sämsta gradering – ofritt – medan Israel klassas som fullständigt politiskt fritt. I Kina kastas oppositionella i fängelse, nyheter censureras, och landets minoriteter behandlas med skrämmande brutalitet. Men ändå är kritiken av Kina betydligt mildare än den som Israel får utstå. Eller se på Palestina, som nu Sveriges regering har upphöjt till suverän stat. Varför granskas inte denna nyblivna stat med samma kritiska glasögon som Israel?
Det ledande partiet på Västbanken heter Fatah, den rörelse som en gång leddes av Yassir Arafat. Detta parti kallar Sveriges statsminister ”vårt kära systerparti”. Stefan Löfvén och hans parti gör allt för att distansera sig mot Sverigedemokraterna vars mest kontroversiella förslag är att minska invandringen till Sverige. Men palestinska Fatah upphöjs till ”systerparti”, alltså en rörelse som anses vara nära besläktad med de svenska socialdemokraterna."


När kyrkan och "Pride" dansar tango
- Tommt Dahlman i Inblick - "Det är pridetider i Sverige. Luleå, Västerås, Norrköping, Eskilstuna och i lilla Pajala. Pride betyder stolt. När Stockholm arrangerade Europride 2008 var temat:  ”Svenska synden, bryter gränser”. Stolt och syndig med andra ord. I Göteborg inbjuder man varje år till Westpride med motiveringen att vara en mötesplats för bland annat "normkritik". Allt flera lokala kyrkor och frikyrkosamfund medverkar i pridefestivalerna och regnbågen som Gud skapade som ett tecken på förbundet mellan honom och människan vajar nu som flagga i de många kyrkfönstren i takt med obscent dansande halv och helnakna män och kvinnor." 

Dags för nytt medlemsbegrepp?
- Olof Esinger i Dagen - "Behöver vi kanske förändra vår syn på församlingsmedlemskapet för att bevara vår syn på bibelordet?
Den debatt som har pågått under våren gällande kyrkans förhållningssätt till homosexua­litet rymmer en mängd olika dimensioner. För mig har den aktualiserat frågan om vad det innebär att vara medlem i en lokal församling.
Lite grovt tycker jag mig se två huvudlinjer när det gäller detta i svensk frikyrklighet. Den ena grundar sig på en närmast total öppenhet. Alla som vill vara med är välkomna, och som församling lägger man sig inte i hur man som medlem lever sitt liv. Möjligen kan man ha någon form av grundläggande bekännelsekrav, men vad detta står för är i praktiken upp till den enskilde att avgöra.
Den andra huvudlinjen bottnar i en traditionell frikyrklig tanke om den rena församlingen. Här har man tydliga principer för vad som gäller om man vill gå med som medlem. När man väl har passerat nålsögat innebär det att alla funktioner och positioner i församlingen är tillgängliga – åtminstone i teorin."

THE WILD VINE
Part 1 - Isaiah 5:1-4 - By Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Fredag 19/6
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:

5 Mos 28 - De två vägarna - Läs HÄR.
Jes 36 - Förtröstan i svåra tider - Läs HÄR.
Rom 5 - Guds kärlek utgjuten - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 5 finner du HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 18/6

Lärjungaskapets två viktigaste ord

 

Jesus säger många saker om lärjungaskapets krav i Nya Testamentet. Men det är ändå två ord som framstår som de viktigaste orden då det gäller lärjungaskap.

Första gången Jesus talar till Petrus säger han de två orden. Efter tre års intensiv lärjungaträning, då Jesus talar till Petrus för sista gången säger han samma två ord
.

Man kunde kanske tycka att Petrus skulle få ett mer ansvarsfullt uppdrag efter tre års träning, med all den kunskap och erfarenhet som Petrus upparbetet. Men nej, samma uppdrag efter som före lärjungaträningen. Vilka två ord handlar det om? Det är bara två små enstaviga ord det handlar om. Orden är: Följ mig.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 18/6

Nyhetsflödet torsdag den 18 juni

 

Logiska kullerbyttor inom hbtq-rörelsen
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Just hbtq-frågorna tycks dock ha blivit en tummelplats för logiska kullerbyttor. Dagen innan den aktuella pridefestivalen kunde man till exempel läsa i GöteborgsPosten att Hagahusets förskola arrangerade sin egen parad, där barnen från alla de sex klasserna viftade med regnbågsflaggor och skanderade: ”Vem får man älska? Vem man vill!”
Och det är klart: om man med detta menar att man kan älska vem som helst är det ju ett ganska okontroversiellt påstående. Om man däremot anlägger ett moraliskt perspektiv på frågan är barnens slagord rent nonsens. Även arrangörerna borde exempelvis hålla med mig om att det inte är OK att leva ut denna kärlek om den skulle råka rikta sig mot grannens fru, mot mitt syskon eller mot mina egna barn. Så som slagorden nu var formulerade måste vi alltså konstatera att barnen skanderade en lögn.
Och kullerbyttorna tar inte slut där. Förskolechefen låter nämligen meddela följande: ”Vi säger inte kille eller tjej, vi har istället ett fokus på människan. Barn är förnuftiga. De tycker att det är självklart att alla är lika värda.”
Här säger jag bara: hoppsan! Ska detta alltså uppfattas som att vi inte heller är lika mycket värda om vi envisas med att betrakta varandra som killar och tjejer, män och kvinnor? Att alla skillnader mellan människor i praktiken gör oss olika mycket värda? Då förstår man ju varför det i dag råder en sådan hysteri kring detta med könet som en (negativ) social konstruktion. Om vi inte är lika anses vi helt enkelt inte kunna vara jämlika!
Nej, hörrni. Jag respekterar verkligen alla människors rätt att uttrycka sina åsikter, till exempel i form av en pridefestival. Men ovanstående exempel på intellektuell ohederlighet är inte värdigt ett så kallat upplyst samhälle. ”Jag tror att vi måste våga utmana barnen, så att de själva kommer att kunna ifrågasätta normer i framtiden”, säger förskolechefen. ”De är ju vår framtid.” Just därför är det väl dumt att indoktrinera dem i tankebanor som vare sig går att praktisera eller få ihop logiskt?"


Ett skakat folk i behov av hopp

- Carl-Henrik Jaktlund i Dagen - "Plötsligt sipprar de andliga perspektiven fram nästan överallt.
Den gångna svenska helgen var ack så mörk. Inte vädermässigt, solen och värmen slog säsongsrekord, men bortom det ytligt behagliga drog de iskalla vindarna in, en efter en. Först kom beskedet att 17-åriga Lisa Holm från Skövde hittats död efter många dagars intensivt letande. Därefter att en bil exploderat utanför Torslanda och dödat fyra personer – bland dem en fyraårig flicka. Sedan rapporterades att en tvååring pojke blivit påkörd av en glassbil i Årsunda, även det med dödlig utgång. Dessutom meddelades att Magnus Härenstam, en av Sveriges största underhållare i modern tid, avlidit i cancer.
Så mycket smärta och förtvivlan samlad på en och samma helg, främst fruktansvärd och bottenlös för de närmast anhöriga men även tung att bära för ett helt land och dess folk."


Frälsningsarmén finns kvar…
- Marie Willermarks blogg - "Lördagen den 13 juni bestod av många blandade nyheter. Prinsbröllop med gospeluttåg. En ung kvinna hittades död vid Kinnekulle. Flera tidningar tar upp en nyhet från TT att det mindre samfundet Svenska Frälsningsarmén lägger ner. Vi får många reaktioner där människor tror att det handlar om oss.
Samma dag har Frälsningsarmén i Sverige en högtid med att inviga två nya officerare som fullbordat sin utbildning. Nästa år väntar sex nya kadetter på att invigas och befullmäktigas i sin tjänst. Så vi lever i allra högsta grad. Men oron som kommer från allmänheten när de befarar att vi ska avveckla väcker också till eftertanke. Vi kan bara finnas så länge människor öppnar sina hjärtan för Guds kallelse att ta emot Jesus och ser soldatskapet som ett sätt att förverkliga sitt lärjungaskap."

In English
- It´s Thursday (27) - Howard Webber - Read HERE.
- Christianity Quickly Growing In The Muslim World - Eric Metaxas in Prophesy World Watch - Read HERE.

På norsk
- Frelsessoldat kongelig bryllupssanger - Johannes Ek Reindal i Dagen.no - Les og se videoen HER.

Skriv ut  
Torsdag 18/6

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

Från dagens bibelläsning:
5 Mos 27 - Ordet leder oss in i Guds välsignelser - Läs HÄR.
Jes 35 - Väckelsen kommer! - Läs HÄR.
Rom 4 - Där allt hopp var ute - Läs HÄR.

Studiefrågor
 
Studiefrågor till Rom 4 finner du HÄR.
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Dagens andakt
1 juli

”De har vänt ryggen mot mig, inte ansiktet, och fastän jag gång på gång undervisat dem har de inte lyssnat och tagit varning”
( Jer. 32:33)

Andakt:
I Jeremia bok, kan man gång på gång höra hur Gud genom Jeremia klagar på att folket vänder ryggen mot Gud istället för att vända sig till Gud i sina svårigheter. Jag kan se folket framför mig – och visst kan jag känna igen mig i deras situation. De vill klara av sina liv själva. De hittar på sina egna lösningar och de söker efter utvägar på sitt eget sätt. Och i sökandet efter hur de ska hantera sin vardag mitt i en fientlig omgivning, blir deras ryggar allt mer böjda. De söker efter ”jordiska” lösningar. De glömmer att den enda lösning som verkligen kan var dem till hjälp finns hos den levande Guden, Jehova. Han längtar efter att se deras ansikten vända mot honom i förväntan att han ska hjälpa dem, men får bara se deras böjda ryggar.

Bön:
Herre inpränta idag de båda bilderna i mig: bilden av den böjda ryggen och bilden av det uppåtvända förväntansfulla ansiktet och hjälp mig att leva efter det uppåtvända ansiktets princip.

  


Besök på rupeba.se 2015

Januari 12.417
Februari 10.229

Mars 11.206
April 10.048

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Bength Gustavfson
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Bibelskolan

Bibelskolan just nu:
Varje tisdag ett nytt avsnitt i kursen om Apostlagärningarna 5 maj - 28 juli

Skriv ut  
Every Thursday


På engelska sidan:
Varje torsdag lägger vi ut ett avsnitt av "It´s Thursday" med Howard Webber

Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba