Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 29 mars 2015
Söndag 29/3

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 29 mars

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Det blev en dramatisk vecka då det gäller vädret hemma i Moss. Den annars så pålitliga Bastöfärjan slutade att trafikera Oslofjorden. Orsaken var att den inte kunde lasta av i Moss. Långtradarna fastnade i snön inne i Moss. Så där låg färjan full av bilar och lastbilar och kunde inte komma vidare....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 29/3

Nyhetsflödet söndag den 29 mars

 
Religioner inte på väg att dö ut
- Roland Poirier Martinsson i Världen idag - "Sedan Newtons Principia kom ut i fransk översättning 1759 har det funnits ett stråk inom västerländsk kultur som väntat på att rationalitet ska radera den mänskliga tron på Gud. Författaren själv, Sir Isaac Newton, såg snarare i gravitationsteorins ordnande av universum ett gudsbevis och den som följer fysikens utveckling sedan upplysningen finner lika lätt argument för en skapare som motsatsen–om man med en skapare menar något så neutralt som att naturen uppstod till följd av något utanför naturen som tycktes ha en tanke med vad den orsakade.
Det var förmodligen ingen tillfällighet att den första teoretiska formuleringen av Big Bang-teorin gavs av astronomen och den katolske prästen Georges Lemaître. Det är definitivt ingen tillfällighet att en stor del av det vetenskapliga samfundet i grund och botten känner missnöje med den teorin – den är misstänkt lik en skapelseberättelse.
Årets siffror från den återkommande Status of Global Christianity tyder också på att de som hoppas på religionernas död får fortsätta vänta."


Emanuel Karlsten: Jag fick en renare bild av vad som är Gud
- Dagen - "Du växte upp inom Frälsningsarmén, hade du någon barnatro?
–  Ja, den var otroligt stark. Jag sökte egna upplevelser och jag brottades tidigt med hur man lever ut och tar konsekvenserna av tron. I gymnasiet var jag väldigt tydligt kristen på skolans intranät. Jag ville alltid ta debatten, och älskade apologetik, att intellektuellt kunna försvara min tro.
Hade du några andliga upplevelser?

– Ja, jag hade tidiga gudsupplevelser där jag kände att det fanns en andlig värld. Bland annat på ett läger som Ungdom med uppgift ordnade när jag gick i mellanstadiet. Men sen efter lumpen kände jag ett behov av att pröva hela min barndomstro och bestämde mig för att åka till Zambia. Jag åkte ensam till en av Frälsningsarméns missionsstationer och jag ville att det skulle vara tufft. Jag ville vara nära livets nerv för att jag skulle se vad jag hittade där. Det blev den största brytpunkten för mig, som gör att jag aldrig kommer kunna vända ryggen från Gud. I Zambia lever folk nära den andliga världen. Där fick jag en renare bild av vad som är Gud och vilka konsekvenser det ska få hos mig."Polarteam i Finnmark
- Perleportalen (Norge) - "Med nye korpsledere i Vardø, Vadsø og Kirkenes, og med et flunkende nytt Dynamo Polar team, er det duket for en revitalisering av Frelsesarmeens aktivitet i Finnmark.
I helgen besøkte både kommende korpsleder og Dynamo-leder Finnmark for å sondere. De kjente på pulsen, og tok med seg tanker og inntrykk hjem for å jobbe videre med dem i visjon, drøm og bønn.
Bilden: Det blåste friskt da Frank Gjeruldsen, Karine Morelle og Ida Amalie Helgesen tok pulsen på Finnmark i helgen."

 

Skriv ut  
Söndag 29/3

Salt - 3 Mos 2

Dagens bibelläsning: 3 Mos 2:
"Alla dina matoffer skall du beströ med salt. Du skall inte låta saltet i din Guds förbund fattas på ditt matoffer. Till alla dina offer skall du offra salt"  (3 Mos 2:13 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 28/3

Lärjungaträning

 

Dr. Charles Lake har i samarbete med Frälsningsarmén i USA utarbetat ett Lärjungaträningsprogram. För en del år sedan fick Rut och jag i uppdrag av dåvarande ledaren för Frälsningsarmén i Sverige att översätta programmet till svenska. Det gjorde vi och en del år senare såg vi till att det blev översatt till lettiska.

Nu har programmet blivit översatt också till norska och Rut och jag kommer i juni att ha en introduktionskurs för ledare i programmet. Visionen är att det till hösten ska starta Lärjungaträningsgrupper i många av kårerna i Norge.

Lärjungaträning är en av Frälsningsarméns mest centrala uppgifter. Jesus har bett oss göra alla folk till lärjungar och att lära dem allt vad Jesus lärde sina första lärjungar (Matt 28:19-20). Av missionsbefallningen kan vi förstå att lärjungar inte kommer till av sig självt. Någon måste göra dem.....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 28/3

Nyhetsflödet lördag den 28 mars

 

 Vägen ut ur stagnation
- Stefan Swärd i Världen idag - "Inom New Wine Sverige ordnades en ledarkonferens i Citykyrkan Stockholm i förra veckan. Colin Dye och Andrea Wigglesworth från England och Martin Cave från Stavanger kompletterade de svenska talarna. En stark lovsångs- och böneatmosfär präglade samlingarna. Temat var de femfaldiga tjänstegåvorna; apostlar, profeter, evangelister, herdar och lärare (som Världen idag nyligen avslutat en artikelserie i sex delar om). De är gåvor som Kristus ger till församlingen för att alla de heliga ska utrustas för tjänst. Vi behöver alla dessa fem tjänstegåvor för att den kristna kyrkan ska utvecklas och kunna uppfylla sitt missionella uppdrag.
Ett centralt budskap var att för mycket fokus ägnats åt pastorer/herdar och lärare. Dessa gåvor är av helt avgörande betydelse men problemen är den ensidighet som präglar teologiska utbildningar och tänket kring ledarskap. De traditionella samfunden har hamnat i en återvändsgränd med ett för snävt tänkande kring de andliga tjänsterna."


Kaldeisk-katolsk patriark talar inför säkerhetsrådet
- Dagen - "Nu får det vara slut på förtryckandet av kristna i Mellanöstern! Det menar den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako som i dag inbjudits att tala inför FN:s säkerhetsråd.
Patriarken har gjort flera nyliga uttalanden där han bland annat riktar skarp kritik mot den irakiska regeringen som han menar skulle behöva göra betydigt mer för den kristna befolkningen i landet.
Han före­slår bland annat att man inför en lag som går ut på att religiösa ledare som uppmuntrar till våld och som därmed hotar den fredliga samexistensen skulle kunna åtalas."


Inte enkelt med aborter
- Hemmets Vän - "Det är välkommet att alltfler medier alltmer väljer att problematisera aborter, skriver Jacob Rudolfsson, Svenska Evangeliska Alliansen och efterlyser mer vässade argument i debatten.
Hösten 2012 ansåg Dagens Nyheter att Aktuellt inte borde problematisera abortfrågan när de bjöd in Ja till livet för en debatt med RFSU. Idag är det annorlunda.”Abort är ett moraliskt dilemma”, konstaterade DN:s ledarskribent Amanda Björkman nyligen efter att ha läst Julia Hansens självbiografiska serieroman ”Det växer” (Kolik förlag).  Romanen, som ges ut i mars, handlar om Hansens två aborter och hur det gick till. I sin kommentar skriver Björkman att det måste gå ”att problematisera den ibland väl odramatiska inställningen i Sverige till de etiska och medicinska aspekterna”. Mycket har hänt sedan 2012. Björkman fortsätter:
”Att debatten kring abort är så hårt inlåst i för eller emot gör att den ibland blir dummare än nödvändigt. Bästa sättet att slipa sin argumentation är att öva, nöta och möta motståndarnas bästa. Att avfärda komplexiteten – att det finns dilemman och svåra gränsdragningar – riskerar att leda till en förslappning. Då kan argumenten för varför detta är en rättighet väl värd att värna lätt glömmas bort.”


34,000 Black Churches Break Ties With Presbyterian Church USA

- Charisma News - "The National Black Church Initiative (NBCI), a faith-based coalition of 34,000 churches comprised of 15 denominations and 15.7 million African Americans has broken its fellowship with Presbyterian Church USA (PCUSA) following its recent vote to approve same-sex marriage. 
The Presbyterian General Assembly, the top legislative body of the PCUSA, voted last June to revise the constitutional language defining marriage. This arbitrary change of Holy Scripture is a flagrantly pretentious and illegitimate maneuver by a body that has no authority whatsoever to alter holy text." 

Skriv ut  
Lördag 28/3

En oppskrift på et godt prosjekt!

Från Jostein Nielsens blogg (på norska):

Det er nyttig å lese arbeidsbeskrivelser og oppskrifter når man skal i gang med noe nytt. Da jeg for et par måneder siden skulle lage bacalao for første gang, var det stor hjelp at andre hadde gjort det før meg, og i dag er informasjonstilgangen på nettet enorm. Det ble godt!

Jeg har et sterkt ønske om å leve et liv i denne verden som peker på, og ærer Jesus. Det hender rett som det er at det oppleves som et mislykket prosjekt, og da er det godt både med nåde til å starte på nytt og oppskrifter på hvordan det kan gjøres. 


Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 28/3

Herrens härlighet - 2 Mos 40

Dagens bibelläsning: 2 Mos 40
"Då övertäckte molnskyn uppenbarelsetältet, och HERRENS härlighet uppfyllde tabernaklet. Mose kunde inte gå in i uppenbarelsetältet, eftersom molnskyn vilade över det och HERRENS härlighet uppfyllde tabernaklet." (2 Mos 40:34-35 FB)

 

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 27/3

Nyhetsflödet fredag den 27 mars

 

”Jag hatar inte muslimer – utan det muslimska regelverket”
- Dagen - "Min utgångspunkt är bibelordet att ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta har ni gjort mot mig”, säger hon när jag når henne på telefon för en uppdatering om läget.
När vi möttes för några år sedan berättade hon om sin uppväxt i Turkiet, med en farmor som kunde berätta om folk­utrotningen 1915, och hur hennes familj blev tvingad att fly då hon själv var 15 år. Redan före fyra års ålder hade hon utsatts för flera övergrepp, som kristna bland muslimer blev de utsatta.
– Jag är inte fanatisk, jag hatar inte muslimer, inte alls, men jag hatar det muslimska regelverket som vill barbari och sadism, säger hon och ser som en av sina uppgifter att även berätta om hur kristna förföljs för sin tro.
Just nu känner hon starkt för de unga kvinnor som befriats ur IS. Hitintills har de fått loss 262 svår traumatiserade kvinnor.
– Alla har gråtit mot min axel. Jag är sjuksköterska, trauma­terapeut och kvinna, jag känner mentaliteten och kan språket, jag kan hjälpa bäst och det är min skyldighet att göra det, säger hon.
En kvinna berättade gråtande att hon ”dött 280 gånger”. Hon kunde inte ta ordet våldtäkt i sin mun."


Mikrofonen kastad i golvet

- Marcus Birros blogg - "När jag var ung ville jag berätta för hela världen att jag fanns. Jag ville visa världen mitt hjärta, få dem att upptäcka att mitt hjärta var värdefullt, vackert, värdigt och speciellt. Jag skrev, sjöng, drack och ramlade in och ut överallt.
Det där gav egentligen aldrig med sig. Jag fortsatte att skrika högt men gråta tyst. Jag fortsatte att inte få ihop de här två bitarna av min värld. Dels ville jag skriva mig till en plats där alla visste vem jag var, och dels ville jag sitta under en träd i Toscana och bara få finnas till för några få, för Gud, för skrivandet, för den lätta smekande brisen i de höga träden.
Under några år vann namnet över själen. Jag syntes mycket och överallt. En del var riktigt roligt, annat nedbrytande och hemskt.
De sista månaderna har något hänt.
Min själ har stillat sig. Jag vill inte vara där alla andra är. Jag vill inte ha främlingarnas godkännande. Jag behöver inte flina upp mig framför folk som allra helst skulle vila sparka mg mellan benen. Jag behöver inte vinna över människor jag inte vill ha att göra med.
Jag behöver inte heller berätta för världen om allting som händer. Mitt inre liv har vuxit. Min inre människa har fått större plats. Världen och dess outsägliga och oändliga hunger går aldrig att mätta. Medias svarta hål har mig inte längre i sin makt. Det är en stor befrielse."


Håll hårt i kvasten
- Hemmets Vän - "Nu har Kristdemokraterna chansen och med tre allianskvinnor i ledningen kanske också en del kan hända med orättvisa kvinnolöner, orättvist inflytande i näringslivet och mycket annat. Det behöver städas ut en hel del unkenhet i olika garderober framöver. Den nya partiledningen kan säkert bidra med en hel del sopande om man tillsammans håller tillräckligt hårt i kvasten."

Skriv ut  
Fredag 27/3

Herrens egen - 2 Mos 39

Dagens bibelläsning: 2 Mos 39
"Den skinande plattan till det heliga diademet gjordes av rent guld, och på den skrev man på samma sätt som man graverar sigill: Helgad åt HERREN. Man satte fast den upptill på turbanen med en mörkblå snodd, så som HERREN hade befallt Mose." (2 Mos 39:30-31)

 

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 26/3

Ännu ett nytt studiehäfte...

Studiehäftet har tidigare varit tillgängligt som e-bok, men finns nu som ett Studiehäfte "på papper".

Studiehäfte - Gamla Testamentets historia
A4-storlek. 57 sidor. Häftet kostar 50:- plus porto och du beställer det genom att skicka ett mejl till info@rupeba.se. Till varje kapitel finns det studiefrågor för enskilt studium eller gruppsamtal.

Innehåll 

GT1 - Varför studera GT?
GT2 - Perioder i GTs historia
GT3 - Urhistorien
GT4 - Patriarktiden
GT5 - Patriarktiden forts.
GT6 - Tiden i Egypten
GT7 - Ökentiden

GT8 - Förebilder i öknen
GT9 - Domartiden
GT10 - Kungatiden
GT11 - Det delade riket
GT12 - Babylonien
GT13 - Efter Babylonien
GT14 - GT:s tillkomst
GT15 - Böckerna i GT


Övriga studiehäften:
Bibelstudier från Hebreerbrevet.Se HÄR

Bibelstudier från Apostlagärningarna. Se HÄR
Bibelstudier från Efesierbrevet. Se HÄR. Samtalsbibelstudier. Se HÄR.
Tolkningsboken.
Se HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 26/3

Nyhetsflödet torsdag den 26 mars

 

Stå för kristen sexualsyn
- Stefan Swärd i Världen idag - "Det är ett starkt tryck i den etablerade svenska kristenheten att luckra upp synen på äktenskapet. Ständiga "framsteg" görs i den riktningen. Vi som protesterar mot utvecklingen brukar kallas för konservativa, fundamentalister och fariséer, eller biblicister är en annan fin beteckning man hittat på. Och varje gång de rycker framåt, de som vill liberalisera denna fråga, kallas vi som protesterar för underlivsfixerade och det hävdas att sex, och homosexualitet i synnerhet, är det enda vi pratar om.
Ett sådant debattklimat har vi fått i svensk kristenhet. Jag skulle vara ganska tyst i detta ämne om inte en massa folk fått för sig att omförhandla något vi varit överens om i kristenheten i 2 000 år.
Bibelns budskap och kyrkans enhetliga linje under hela kyrkohistorien är inte särskilt komplicerad. Gud har skapat äktenskapet, och sex är en gåva från Gud att brukas inom ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Det är katolska kyrkans hållning, det är de ortodoxa kyrkornas hållning, det var Svenska kyrkans hållning fram till femtiotalet. Det var frikyrkornas hållning fram till sextiotalet. Men sedan dess har det underminerats. Denna underminering är kraftfullare, ju äldre samfundet är."


Dagens väg nedför
- Mikael Karlendals blogg - "Jag har i tidigare blogginlägg påvisat att Joel Halldorf uttryckligen skrivit att han inte vill vara tydlig i frågor som den om homosexuell utlevnad – om det är synd eller inte. Han har uttryckligen skrivit och markerat både offentligt på twitter och i mejl att han varken vill bejaka eller förkasta i denna fråga. Så när det gäller frågan om att offentligt ta ställning i just denna fråga, har han varit mycket tydlig. Han vill inte det. Han ser det inte som sin uppgift som ledarskribent på tidningen Dagen att vara tydlig i denna fråga, och i andra frågor där frikyrkligheten rymmer olika uppfattningar. Man kan då undra över vad som är uppgiften för tidningen och för en ledarskribent!"

Evangeliska frikyrkan växer i sekulariserade delar av Sverige
- Dagen - "För andra året i rad växer antalet församlingar inom samfundet Evangeliska frikyrkan. Sammanlagt har man blivit 701 personer fler sedan förra året. En rätt oväntad aspekt av tillväxten är att den skett i några av Sveriges mest sekulariserade delar, som Stockholm, Norrbotten, Värmland och Gävleborgs län. I dessa områden har frikyrkan traditionellt sett ansetts som svag. I nämnda län var dopen flest i Sverige i förhållande till antal medlemmar."

Skriv ut  
Torsdag 26/3

Stå upp för Jesus...

På årets Rose Parade i Pasadena, Florida, representerades Frälsningsarmén av en stor musikkår som spelade "Stå upp för Jesus du korsets kämpahär". Se marschen HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 26/3

Offeraltaret – 2 Mos 38

Dagens bibelläsnng: 2 Mos 38

 

Han gjorde brännofferaltaret av akacieträ. Det var liksidigt, fem alnar långt och fem alnar brett, och fyrkantigt och tre alnar högt.”  (2 Mos 38:1 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 25/3

Bilder som förstärker rubriken

Det är intressant att se hur massmedia väljer sina bilder för att understryka texten i rubriken och artikeln. I gårdagens Dagens Nyheter kunde man se följande tre bilder/rubriker:

Artikeln handlar om att det fattas pengar i den rödgröna budgeten. Finansministern ser ut att säga:
"Vart har pengarna tagit vägen? Är det nån som vet?"


Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 25/3

Markusevangeliet - Ljudbok (142 min)

Paul Forsén läser Markusevangeliet. Lyssna HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 25/3

Nyhetsflödet tisdag den 25 mars

 

Rob Bell och debatten om samkönade äktenskap
- Stefan Swärds blogg - "Jag och Joel Halldorf skrev ju varsin ledare där vi kommenterar den superkände amerikanen Rob Bells ställningstagande för könsneutrala äktenskap. (notera att jag skarpt gillar Joel H, tycker han är en lysande skribent, och till 95 procent brukar jag hålla med honom, jag tror också att han kommer att förtydliga sig i denna diskussion, detta är inte i första hand någon kritik mot honom utan mer en problematisering av själva debatten)
Man måste här notera att Rob Bell inte diskuterar lagstiftningens utformning, (den frågan är ju helt passerad i Sverige) han talar om hur vi ska leva som kristna. Det Bell har sagt är att det är helt OK som kristen att leva i ett homosexuellt förhållande och att kristna äktenskapet bör gälla även samma kön.
Jag skrev i min ledare en tydlig kritik mot Bell. Jag tyckte han böjer sig under tidsandan. Han ser också på frågan ur ett snävt västerländskt perspektiv, för Afrikas och latinamerikans kristna är ståndpunkten obegriplig. Varken Bibeln eller kyrkohistorien stöder uppfattningen. Och ska detta uppfattas som radikalt och nytänkande, i så fall är den politiskt styrda Svenska kyrkan i Sverige världsledande i att vara profetisk och före sin tid. Vem tycker det?
Halldorf uttryckte sig märkligt otydligt, han framförde inte några ståndpunkter om Bells ställningstaganden, utan mer en problematisering kring hur man resonerar kring dessa frågor.
Min uppfattning har stöd av 99 procent av globala kristenheten, och kyrkohistoriskt handlar det om 100 procent."


Enorm kreativitet bland trons kritiker
- Per Ewert i Världen idag - "Ju mer jag följer diskussionen om tillvarons yttersta grund och om den man som format så mycket av vår västerländska kultur – om Gud Skaparen och om Jesus Kristus – desto mer förundrad blir jag över den enorma kreativitet som trons kritiker visar upp för att finna vägar att undkomma dessa två storheter.
När det gäller Guds existens har jag i debatter och andra forum mött ett antal kreativa spekulationer kring hur de fysiska lagarna i universum kan vara så obegripligt perfekt kalibrerade för att liv ska kunna existera. Att så är fallet inser numera alla, gudstroende som gudsförnekare. Hur kan vi ha vunnit högsta vinsten på alla lotterier samtidigt, om det inte finns någon som har riggat utfallet? Ett vanligt förslag är att det kanske finns en enorm mängd för oss osynliga och oåtkomliga universum som inte fungerar. Om tombolan innehåller miljarder nitlotter kan det tyckas åtminstone något mindre orimligt att vårt universum är så perfekt välordnat.
Problemet med denna multiversumhypotes är naturligtvis just detta: den är en hypotes helt utan bevis. Det finns inga tecken på att andra universum existerar, och det finns heller inga sätt för oss att undersöka sådana. Och även om miljarder andra universum faktiskt skulle existera blir det bara ett sätt att flytta ursprungsfrågan ett steg bakåt. Grundfrågan blir densamma: vad – eller vem – orsakade i så fall dessa andra universum?"


En helhetssyn på sexualiteten
- Stefan Gustavsson i Dagen - "Joel Halldorf väcker fler­a viktiga frågor i sin ledartext (18/3) om den kristna synen på homosexualitet. Det finns verkligen ett stort behov av en helhetssyn på människan och på vår sexualitet, ur ett både natur­rättsligt och ett bibliskt perspektiv. Samtidigt saknar texten riktningsgivare när det gäller vad denna helhetssyn innebär. Denna avsaknad har gjort att många läsare tolkat artikeln som att den för­ordar en bejakande syn på samkönade sexuella relationer, medan andra mera sett akademikern Halldorf i analystagen. Rätta tolkningen kan endast författaren ge oss."

Skriv ut  
Onsdag 25/3

Rökelse inför Gud - 2 Mos 37

 

Dagens bibelläsning: 2 Mos 37
"Han gjorde rökelsealtaret av akacieträ. Det var fyrkantigt, en aln långt och en aln brett, och två alnar högt. Hornen gjordes i ett stycke med altaret. 26 Han överdrog det med rent guld, både ovansidan och väggarna runt omkring, likaså hornen. Han gjorde också en kant av guld runt altaret." (2 Mos 37:25-26 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 24/3

Berätta historien om Jesus på alla språk

Vi lever idag i ett mångkulturellt Sverige. Går man idag i ett köpcenter i Stockholm hör man många människor som talar på för oss obegripliga språk. I vår digitala värld finns det idag hjälpmedel så att du kan berätta om Jesus till vem som helst. Här är tre goda exempel:

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 24/3

Nyhetsflödet tisdagen den 24 mars

 

När får ett barn ett människovärde?
- Ruth Nordström i Världen idag - "Jag samtalade nyligen med en mamma som berättade att hennes barn hade frågat om abort. Abortfrågan är komplex och komplicerad. Hur förklarar man vad abort är – för ett barn? Hur motiverar man skälen för abort – för ett barn? Pojken hade frågat: ”Varför vill mammor göra abort?” varpå mamman svarade: ”därför att mammorna vill slippa barnet.” Pojken funderade över svaret. Och frågade: ”men mamma, varför får man göra abort?” Och mamman svarar: ”därför att barnet är så litet.” Då blev det svårt för pojken. ”Men mamma, är det inte de små barnen vi borde skydda”?
Pojkens fråga hänger kvar. Och väcker en annan fråga. När får ett barn ett värde – ett människovärde?"


Låt Bibeln förbli norm
- Lars Borgström i Dagen - "Bibeln gäller som norm i såväl "grundläggande frågor" som i enskilda, konkreta frågor. Det skriver prästen Lars Borgström i replik till Joel Halldorf....
Resonemanget blir alltså i verkligheten: Eftersom församlingarna är olydiga på ett område så går det inte att upprätthålla den bibliska ordningen på ett annat område heller. Men en synd legitimerar inte ytterligare synd! Då man insett att överträdelse redan skett på ett område borde slutsatsen istället bli: Låt oss omvända oss och återgå till den bibliska ordningen också där! "


Det pågår ett teologiskt krig och startskottet sköts inte iväg igår
- Tommy Dahlmans blogg - "Men jag behöver kanske förtydliga:  Jag har inte skrivit att jag ska starta något som helst krig. Det har jag inte förmåga till. Men att det blåser upp till teologiska uppgörelser på flera punkter är ganska klart och de som driver fram detta krig är inte jag. Jag är endast en individ som försöker följa med i vad som sägs och skrivs och gör därefter mina analyser. Kriget däremot kommer ifrån helt andra plattformar där det finns en ideologisk samsyn och vilja att förändra den teologi som en gång satte mitt liv i brann. Och som för några år sedan förnyades hos mig. Denna teologi är förhärskande i den värd som den svenska pingströrelsen är kopplad till. Att det ifrån olika ledarspalter och ifrån teologiska nätverk och teologiska högskolor i Sverige  pågår en markant gliding bort från den pentekostala teologin i frågor om bibelsyn, homosexualitet, andens dop, de övernaturliga nådegåvorna, Israel och uppryckandet är bara några ämnen som kan nämnas.
I den karismatiska världen växer nu i Asien, Latinamerika och Afrika på ett sätt som vi aldrig någonsin har skådat. I Sydkorea, som inte är ett u-land, är 30 % frälsta nu. I Kina som är en av världens största ekonomier är väckelsen så påtagligt att det i dag finns fler än 200 miljoner frälsta människor. Jag kunde ta fram många fler exempel.  Men det finns en sak gemensamt med dessa exemplen. De har en helt annan teologisk agenda än den vi sysslar med i Sverige."

Skriv ut  
Tisdag 24/3

Överflödets Gud - 2 Mos 36

Dagens bibelläsning: 2 Mos

"Det man hade samlat var tillräckligt för allt det arbete som skulle utföras, ja mer än nog" (2 Mos 36:7 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/3

De muslimska staterna i den sista tiden

Webb-TV

Walid Shoebat var tidigare muslim och omvände sig sedan till kristendomen. Han har genomgått akademiska studier både i muslimsk och kristen teologi.

Shoebat vänder sig mot uppfattningen att Antikrist har sitt ursprung i Europa. Han menar att den kristna teologin om de sista dagarna har varit alltför Europacentrerad. De stater som figurerar i Bibelns eskatologiska drama är namngivna länder i de östliga delarna av det gamla romarriket. Länder som idag är muslimska.

Från presentationstexten på YouTube: "Bibeln förutsäger att det i de sista dagarna ska framstå en Anti-Krist, ett vilddjur, en fruktansvärt ond man, mer ond än någon som tidigare existerat. Miljoner människor kommer att dödas av Anti-Krist, och många av dem som inte böjer sig för Anti-Krists religiösa system kommer att halshuggas."

Du kan se och höra undervisning som är på engelska HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/3

Mötesserie med Roger Larsson

Frälsningsarmén i Tønsberg inbjuder till möten med Roger Larsson i Tønsbergs domkyrka.

Lördag 28 mars 18.00
Söndag 29 mars 18.00

Tema:
Jesus är för alla!

Skriv ut  
Måndag 23/3

Nyhetsflödet måndag den 23 mars

”Av årets 365 dagar firas mångfalden endast en”
- SvD Opinion - "Det svenska samhället ser ut att allt mer gå i Danmarks fotspår där inga barn med Downs Syndrom kommer att födas år 2030, enligt rådande kalkyler.
I Sverige höjs redan starka röster för att alla gravida kvinnor i samtliga landsting rutinmässigt ska erbjudas avancerad fosterdiagnostik – inte bara de äldre kvinnorna, eller de som särskilt efterfrågar det.
Motivet till detta sägs vara rättvisa, samtidigt som den senaste statistiken från Socialstyrelsen visar att den utökade fosterdiagnostiken lett till att allt fler barn med en extra kromosom eller andra avvikelser aborteras. Till vems fördel är den så kallade rättvisan?
Vårt svenska samhälle verkar inte vara skapat för mångfald, trots alla vackra ord. Vi har en struktur där det normala, det vackra och produktiva är eftersträvansvärt för alla de flesta."


Jesus som fredagsmys
- Göran Skytte i Dagen - "Gud vann inte kampen genom att skratta och le mot kameran. Han vann kampen genom att på allvar utmana det onda.
Jag är med andra ord dödstrött på att ständigt möta glada leende och skrattande människor i kristna tidningar. Det är en falsk bild av hur det kristna livet är. Det kristna livet är ju inte alltid en gemytlig kaffe-med-kakor-träff-efter-gudstjänsten. Kristet liv är ofta strid och kamp. Sällan belåten mysighet.
Det kristna livet dör om det alltid måste vara en ständigt leende samvaro. Det kristna livet kan vara något som också gör ont inom oss. Jesus hänger där på korset. Det är det viktiga. Det är han – på korset – som kan förvandla våra liv. Inte Jesus som fredagsmys."


Evigheten med eller utan Gud (del 6)
- Bength Gustafsons blogg - "Här skriver jag om de två ”milstolpar” som jag tror är några av de mest avgörande fram till dess att tiden och historien avslutas och evigheten tar vid. Det handlar om Jesu återkomst till jorden och om det 1000-åriga fridsrike som Jesus ska upprätta här på jorden. 1000-årsriket, som kommer att vara som ett enda stort preludium inför evighetens optimala musikstycke, vars kompositör är Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, och som även är vår Gud, för tid och evighet."

Skriv ut  
Mandag 23/3

Offervillighet - 2 Mos 35

Dagens bibelläsning: 2 Mos 35
”Och varje man och kvinna av Israels barn som hade ett villigt hjärta att bära fram något till allt det arbete som Herren hade befallt genom Mose att man skulle göra, bar fram sin frivilliga offergåva åt  Herren”  (2 Mos 35:29 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 22/3

Tidig söndagsmorgon i Kongsvinger den 22 mars

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. I måndags hade Rut och jag en träff med konfirmandgruppen från Moss kår. Vi kommer senare i vår att ansvara för konfirmationshögtiden för den gruppen. Det var en väldig fin grupp ungdomar vi fick möta. En av dem är dotter till en av våra elever från den tiden vi var lärare på Jelöy Folkehögskole för 28 år sedan. Konfirmandens mamma (=vår gamla elev) är förresten kadett på Officersskolan just nu.

På tal om gamla elever är två av de nuvarande eleverna på folkhögskolan barn till våra gamla elever. "Släkten följa släktens gång"....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 22/3

Jesusfilmen på svenska (2 tim)

Nu kan du se hela Jesusfilmen med svensk text. Filmen bygger på Lukasevangeliet och är ca 2 timmar lång.

Se filmen HÄR.

 

Skriv ut  
Söndag 22/3

Nyhetsflödet söndag den 22 mars

 

Norsk dom väcker frågor om ofödda barnets skyddsvärde
- Världen idag - "En man lurade i sin flickvän abortmedel när hon var i tolfte graviditetsveckan, varpå hon förlorade barnet. Mannen har nu dömts till sex års fängelse i en uppmärksammad norsk dom som också initierat en debatt om det ofödda barnets rätt till skydd.
Mannen ska vid två tillfällen under falska förespeglingar ha gett abortmedel till sin då gravida exflickvän, bland annat i en smoothie. Domen för mannen blev sex års fängelse och 200 000 norska kronor i skadestånd.
Fallet är också principiellt intressant eftersom det rör ett ofött barn. I den tolfte graviditetsveckan har man rätt till fri abort i så väl Sverige som Norge. Ändå beskrivs det i den norska domen som att mannen tagit det ofödda barnets liv.
- Rätten kallar det ett ofött barn. De graderar inte det ofödda barnet utifrån graviditetsveckor. Ser man till storleken på ersättningen motsvarar det straff för dråp. Det är oerhört intressant, säger Birthe Eriksen, stipendiat vid juridiska fakulteten vid universitetet i Bergen, till norska Dagen."


En tro fylld av uppståndelse

- Carl-Henric Jaktlnd i Dagen - "På onsdagen gästade tidigare kontroversielle och omstridde – numera djupt kristne – rapparen Sebbe Staxx P1 Morgon för att bli intervjuad apropå nyutkomna självbiografin ”Musiken, Brotten, Beroendet” (Norstedts). På modernt språk, helt utan de klassiska stororden, berättade han om hur ingen annan än Jesus förmått rå på hans destruktivitet och mörker inombords. En berättelse om hur en total förändring skett som inte beror på honom själv utan som är resultatet av ett bönesvar i en mänskligt sett hopplös situation.
Vid sidan om apologeternas och teologernas försvarande av kristen tro finns det knappast något effektivare än vittnesbörden. För vad Sebbe Staxx säger är detta: Det finns en uppståndelsekraft i kristen tro som utgår från Jesus och som skapar nytt liv....
Hur reagerar, undrade programledare Johar Bendjelloul, kompisarna från förr ”när du nu säger att du förändrat ditt liv, tror de på dig?” Sebbe Stax: ”Vad man säger spelar inte alltid så stor roll, det handlar mer om vad man gör. De har sett förändringen, att jag blivit en ny människa.”.

Ryssland anklagar Sverige för Ukraina-kriget
- Ruben Agnarson i Inblick - " Sverige, som initiativtagare till EU:s östliga partnerskap, är enligt Ryssland orsak till kriget i Ukraina. Det skrev den ryska ambassaden på sin svenska facebook-sida förra veckan, som respons på en debattartikel av utrikesminister Margot Wallström som kritiserade Putin.
Målet för det östliga partnerskapet är enligt facebook-inlägget att till varje pris pressa Ukraina in i EU.
"Huvudverktyget visade sig vara en statskupp, ett våldsamt maktskifte, vilket drev in Ukraina i en avgrund av inbördeskriget”, skrev den ryska ambassaden.
När Inblick läser upp facebook-inlägget för Carolina Vendil Pallin, chef för Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), blir hon inte förvånad.
– Inlägget ligger mycket i linje med tidigare uttalanden, där Ryssland ser alla försök att blanda sig i utvecklingen i grannländerna som att klampa in i deras inflytelsesfär, kommenterar hon."


Rysslands ambassadör varnar Danmark
- Dagens Nyheter - "Rysslands ambassadör i Danmark varnar danskarna för att de kan bli mål för ryska atomvapen om Danmark tänker ansluta sig till Natos missilförsvar. Det skriver Jyllands-Posten.
Rysslands ambassadör i Danmark varnar danskarna för att de kan bli mål för ryska atomvapen om Danmark tänker ansluta sig till Natos missilförsvar. Det skriver Jyllands-Posten.
Varningen publiceras i form av en debattartikel i lördagens Jyllands-Posten där den ryske ambassadören Mikhail Vanin bland annat skriver:
”Jag tror inte att danskarna fullt ut inser konsekvensen av vad som kommer att ske om Danmark ansluter sig till det USA-ledda missilförsvaret. Om detta skulle bli fallet kommer danska krigsfartyg att bli mål för ryska atomvapen”, citerar Jyllands-Posten.

Skriv ut  
Söndag 22/3
Strålande ansikten - 2 Mos 34
 

Dagens bibelläsning: 2 Mos 34

"När Mose sedan steg ner från Sinai berg och på vägen ner hade med sig vittnesbördets båda tavlor, visste han inte att hans ansiktes hy strålade, därför att han hade talat med HERREN. Aron och alla Israels barn såg Mose, och se, hans ansiktes hy strålade." (2 Mos 34:29-30 FB)

Läs mer HÄR.

 

Skriv ut  
Lördag 21/3

"Militant islamism utgör den tredje totalitarismen"

Det fanns några som redan för tio år sedan förutsåg den utveckling vi kan se idag:

- Statsvetare Lisbeth Linderborg skrev i i DN Debatt augusti 2005 - "För knappt ett år sedan deltog jag i en diskussion om islamismen i en TV8-debatt som leddes av Carl Bildt och Åke Ortmark. Där tog jag upp Muslimska brödraskapets globala nätverk och fick då mothugg av Cecilia Uddén, en ledande opinionsbildare i Sverige, som menade att de dämpat sin extremism! Jag tog även upp islamisternas strävan efter världsherravälde, vilket dock ströks ur programmet. Detta är symptomatiskt för inställningen hos de flesta politiker och opinionsbildare. Lika litet som Hitler (en stor idol i hela arabvärlden) togs på allvar 1933 tas det islamistiska hotet på allvar idag. Enligt opinionsmätningar i Tyskland är 72 procent av landets tre miljoner muslimer emot islamismen och för en fortsatt integration. Men det är de andra 28 procenten som har övertaget med sina hot, sin skrämseltaktik och sin terror. Därför är det viktigare än någonsin att såväl politiker och opinionsbildare som integreringsvilliga muslimer öppet tar ställning mot islamismen."

Skriv ut  
Lördag 21/3

Nyhetsflödet lördag den 21 mars

Joel Halldorfs ledarartikel i tidningen Dagen med rubriken "Homosexualitet ingen regelfråga" har väckt en stark kritikstorm. I Nyhetsflödet idag redovisas några av de kritiska kommentarerna:

Guds vilja för sexualiteten
- Dagen - "En biblisk vision av Guds goda är alltid i linje med Guds uppenbarade vilja. Det skriver

Anders Gerdmar, docent i Nya testamentets exegetik.
För det första är det en bibel­synsfråga. En sund läsning av hela Bibeln och de enskilda texter det handlar om lämnar inge­t utrymme för en homosexuell livsstil. För frågan om sexualiteten är ju inte bara en regel­fråga. Gud har i sin godhet uppenbarat sin vilja för sin skapelse, inklusive för sexualiteten.
Samtidigt är det förståeligt att den sexuella revolutionens följdverkningar ställer ibland enorma krav på unga männi­skor när de ska hantera de val som man nu hela tiden ställs inför i en postmodern medievärld. Just därför är det avgörande att teologer och pastorer kan ge biblisk och pastoral vägledning. Vi är många som i själa­vården ställts inför frågor och situationer som vi aldrig hade väntat oss. Många männi­skor lider i det nya landskapet av sexualiteter och könsidentiteter. Dessa ska vi hjälpa så mycket det bara går. Men det är inte tidsandan som ska styra bibel­tolkningen utan Guds vilja som ska prägla tidsandan...
Att praxis i frikyrkan ändrats på andra områden är ju inget argument. Frågan är vad som är sant och rätt, inte vilka gränsstenar man redan flyttat på. För var går gränsen? Vem avgör, tidsandan eller Bibelns tydliga undervisning? Ytterst blir det då en fråga om bibelsyn: Tror vi att Bibeln är Guds ord som för evigt står fast?
För det andra måste en etisk och teologisk bearbetning av dessa frågor utgå från Bibelns helhetsbudskap, där äktenskapet är ett lika välsignat som ofrånkomligt fundament. I ett större teologiskt perspektiv ger Bibeln ramverket både för etik och teologi."

Dagen har ändrat linje i homofrågan – och mer är på väg!
- Mikael Karlendals blogg - "Och att hävda att lika fromma och bibeltroende kristna kan komma fram till diametralt motsatta ståndpunkter i homo-frågan är också det i sig ett ställningstagande. Det är rent logiskt i praktiken att säga att den traditionella ståndpunkten, som faktiskt säger att man kan förlora sin frälsning om man lever i homosexuella relationer, är fel. Och då framlägger man egentligen endast en förment neutral uppfattning som i praktiken undergräver den traditionella kristna synen och bäddar för den tämligen nya och revisionistiska uppfattningen som vill välsigna och viga homo-par.
Vad får detta för konsekvenser för kristenheten i Sverige? Det betyder att landets kanske mest inflytelserika ”predikstol”, landets mesta så kallade ”väckelsekristna” tidning inte längre står för den traditionella kristna tron, utan öppnar för att andra uppfattningar är lika bibeltrogna. Det betyder att pingstvänner och andra från liknande sammanhang som fortfarande tror att Dagen är ”deras” tidning kan se sig som lurade. Dagen är en religiös tidning med kristen slagsida, som vill omfamna allt och alla och därmed ingen. Dagen vill inte ta sitt kristna ledaransvar och försvara den klassiska evangeliska kristna tron. Den tiden är förbi."


Kommentar till Halldorfledaren om homosexualitet
- Stefan Swärds blogg - "Jag har ju försökt tidigare att kommentera frågan om homosexualitet och skrev ett blogginlägg 2012 där jag argumenterade för något jag kallade för en evangelikal medelståndpunkt. Jag upprepar här inte innehållet i detta, utan hänvisar bara till länken i föregående blogginlägget.
Jag har aktivt arbetat med denna fråga sedan sjuttiotalet och följt både samhällsutvecklingen och kristenhetens hantering av frågan. Framförallt har jag under en hel del år följt enskilda kristna som brottats med frågorna och har mött alla varianter av förhållningssätt. Skrev i ämnet redan för 35 år sedan, och minns att jag hade ingående samtal med den statliga utredare som utformade lagförslaget om registrerade partnerskap för 35 år sedan. Det som är sorgligt att se är den kristna kyrkans utveckling, med en medioker och långsam anpassning efter samhällsutvecklingen, där man tänker och resonerar som alla andra, fast 20-30 år efter samhällets förändringar. Och där de olika samfunden i någon sorts trappstegsutveckling följer utvecklingen, Svenska kyrkan i spetsen, sedan kommer Equmeniakyrkan en bit efteråt, och där idag Frälsningsarmén, Pingströrelsen och EFK rör sig i kölvattnen en bit efter. De nya rörelserna som Livets ord och Hillsong har en mer konsekvent konservativ syn och undervisning på samlevnadsfrågor, en hållning som var ganska självklar för bara några få år sedan inom Pingst och EFK, och tidigare även i Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan."


Vad sade Jesus om homosexualitet?
- Tommy Dahlmans blogg - "I kölvattnet av Joel Halldorf ´s ledarartikel om homosexualitet ser man snabbt att denna fråga kommer att bli en än mer vattenledande fråga i svensk pingströrelse i allmänhet och i frikyrkan i synnerhet, än vad vi möjligtvis har trott.
Ett argument som har framförts, och som skulle försvara ett legitimt teologiskt paradigmskifte i ämnet är att Jesu aldrig sade någonting om homosexualitet.  Man glömmer då summan av hans undervisning om sexualitet. För det första utgår Jesus från skapelseordningen när han talar om sexualitet. Det finns med andra ord ingen annan förutsättningen hos Jesus än heterosexualiteten. När Jesus undervisar om sexualiteten kan han ingenting annat göra än att återvända till Guds ursprungliga tankar. I vår mycket relativistiska tid vill somliga teologer inte nöja sig med den bibelmetodik som Jesus använde, man vill hellre gå sina egna vägar. Så börjar i regel liberalteologin att härska."

 

Skriv ut  
Lördag 21/3

Hva er rettferdighet?

Från Jostein Nielsens blogg (på norska):


«Hva er rettferdighet?» er et av livets virkelig store spørsmål, og kunne gjerne vært tittelen på et bokverk i flere bind. Men i dag er det knyttet opp mot dette verset:
Rettferdigheten er at jeg går til Far, og dere ser meg ikke lenger.Joh 16:10
Hva har Jesu «retur» til Far og det faktum at disiplene da ikke lenger ser ham med rettferdighet å gjøre? 

Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Lördag 21/3

"Låt mig se din härlighet" - 2 Mos 33

 

Dagens bibelläsning: 2 Mos 33

"Om jag alltså nu har funnit nåd för dina ögon, så låt mig få veta dina vägar och lära känna dig, så att jag må finna nåd för dina ögon."  (2 Mos 33:13 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 20/3

Från Norska tidningen Dagen:
Frälsningsarmén i Norge får 15 miljoner för att arrangera VM i Gatufotboll.

Skriv ut  
Fredag 20/3

Ännu ett nytt studiehäfte...

Häftet har tidigare varit tillgängligt som e-bok, men finns nu som ett Studiehäfte "på papper".

Bibelsamtalsboken - Det nya livet

A4-storlek. 19 sidor. Häftet kostar 50:- plus porto och du beställer det genom att skicka ett mejl till info@rupeba.se.

Studierna kan användas:
-på egen hand
-tillsammans med någon
-i en samtalsgrupp

Gör så här:

-läs varje Bibelhänvisning noggrant flera gånger
-tänk igenom innehållet
-svara på frågorna med egna ord
-skriv ned svaren i en anteckningsbok
ta god tid att smälta innehållet. Ta ett par frågor varje dag. Det är viktigare att du ger dig tid att tänka igenom varje fråga än att du fort klarar av att besvara frågorna. 

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 20/3

Nyhetsflödet fredag den 20 mars

 

Israel planerar ny markering mot Sverige
- Per Gudmonsson i en Ledare i Svenska Dagbladet- " Enligt uppgift diskuterar man om man på något sätt kan markera mot den svenska förvaltning som är verksam i Israel men som främst arbetar gentemot palestinierna. Det är verksamheter som Israel inte är skyldiga att hysa på sin mark, men som tillåts existera som ett tecken på god vilja. Exempelvis har Sverige ett generalkonsulat i Jerusalem som fungerar som svensk ambassad gentemot Palestina. För israelerna är det inte uppenbart varför en sådan förvaltning inte har sitt säte i Ramallah, den palestinska myndighetens huvudstad. Ett annat exempel är den svenska biståndsverksamhet till palestinierna som Sida kanaliserar genom Israel.
Ingenting lär vara beslutat ännu, men uppgifterna att Israel överväger att kyla ner relationerna med Sverige ännu mera belyser Margot Wallströms problemfyllda hantering av Sveriges utrikesförbindelser. Följderna tycks hela tiden bli andra och större än vad regeringen har föreställt sig.
Det gäller inte bara Israel. På bara några månader har Wallström lyckats bli persona non grata hos några av de centrala aktörerna i Mellanöstern. Regeringens taffliga sätt att avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kan därtill få ett högt pris i försämrade exportmöjligheter. Hela Arabförbundet fördömde i ett gemensamt uttalande Sverige, vilket i sin tur kan skada den svenska ambitionen att ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Med erkännandet av Palestina bröt dessutom den svenska regeringen mot principen om en EU-gemensam Mellanösternpolitik, vilket har försämrat Sveriges positioner i vårt viktigaste utrikespolitiska forum."
Läs också:
Dagens Nyheter: 57 länder sluter upp om kritiken


Inga kyrkor bör finnas på den arabiska halvön
- Dagen - "Saudiarabiens stormufti stödjer lagförslag i grannlandet Kuwait om att kyrkor ska förstöras.
Det är inte bara svenska diplomater som har problem med Saudiarabien nu för tiden. Kristna, framförallt i arabvärlden, riktar nu stark kritik mot stormufti Sheikh Abdul Aziz bin Abdullah, Saudiarabiens högsta religiösa auktoritet.
I tisdags var han på besök i grannlandet Kuwait, och sa där i ett sammanhang att alla kyrkor på den arabiska halvön bör rivas. När det gäller hans eget hemland, Saudiarabien, så är den saken redan avklarad. Bara muslimska helgedomar får finnas innanför det religiöst konservativa kungadömets gränser."


Beväpnad polis vaktar kristen konferens i Oslo

- Norska Dagen - "Vern av ytringsfriheten koster politiet titalls millioner. «Dette er utfordringen med dagens samfunn, som også er et åpent samfunn.»
Torsdag 19. og fredag 20. mars arrangeres Oslo Symposium i Oslo Kongressenter ved Youngstorget.
Bevæpnet politi kommer til å vokte arrangementet både utenfor og inne i kongressenteret. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har nemlig utarbeidet en egen trusselvurdering for Oslo Symposium.
Talerlisten inneholder navn på en rekke politikere, som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og Knut Arild Hareide.
Men også kjente predikanter som Svein Magne Pedersen og Ulf Ekman. Her skal det snakkes fritt om Israel, verdier, islam og ytringsfrihet."

Skriv ut  
Fredag 20/3

Då Gud inte uppför sig som jag vill - 2 Mos 32

Dagens bibelläsning: 2 Mos 32
"När folket såg att det dröjde innan Mose kom ner från berget, samlades de kring Aron och sade till honom: "Kom och gör oss en gud, som skall gå framför oss. För vad som har hänt den där Mose, som förde oss upp ur Egyptens land, det vet vi inte." (2 Mos 32:1 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 19/3

Vad händer med dem som aldrig hört?

Webb-TV med Stefan Gustavsson

Stefan Gustavsson undervisar om frågan "Vad händer med dem som aldrig hört?"
Stefan tar upp olika förslag till svar: Universalism (alla blir frälsta), Frälsning efter döden?, Domen.

Inspelningen är ett samarbete mellan Credoakademin och Webbyrkan.se.
Se och lyssna på undervisningen HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 19/3

Nyhetsflödet torsdag den 19 mars

Varför Benjamin Netanyahu ligger närmast sanningen

- Tommy Dahlmans blogg - "Hela världens uppmärksamhet är riktad just nu mot ett land som är lika stort som Småland. Det är val i Israel och i skrivandets stund är rapporteringen från de svenska medierna att det lutar åt Benjamin Netanyahu’s fördel. Men vi vet inte förrän på fredag meddelar TV7 News Israel.
Det är svårt att se hur en tvåstatslösning ska kunna komma till. Tyvärr är den övriga världens mantra om en sådan lösning en slags berusning som från det judiska perspektivet nästintill är omöjligt att ta på allvar. Begreppet som sådant är från första början framdrivit av en makt som vill sabotera planen med det judiska folket.
Genom att mer eller mindre dagligen använda begreppet tvåstatslösning som ett mantra tror många nationer, även kristna människor, att om Israel bara ger bort delar av landet kommer det att bli fred i Mellanöstern. Men det kommer inte att hända.  Araberna kommer aldrig att nöja sig med en tvåstatslösning eftersom det är hela Israel man är ute efter. Västbanken är bara ett avstamp för att sedan ta resten av Israel. Detta är ingen hemlighet. Hela Israel från havet till floden är enligt araberna ockuperat område. I arabstatens framtidsvision skall Tel Aviv, Haifa, Jerusalem, Tiberias, Safed, Beer Sheba och alla de övriga israeliska städerna ligga under den palestinska statens kontroll, precis som Gaza-remsan, Jenin och Ramallah."


Fanatism, fundamentalism och vanlig hederlig bibeltro
- Olod Edsinger i Världen idag - "Det är länge sedan det talades så mycket om religion i svenska medier som under det gångna året. Den direkta orsaken till detta är Islamiska statens framfart, men rent generellt pågår det ett samtal som har både med den religiösa världsbildens legitimitet och med religionens plats i samhället att göra.
I detta samtal är det flera värdeladdade begrepp som kastas fram och tillbaka. Ett av dessa är fundamentalism. Många moderna svenskar skulle säkert nicka instämmande om jag förde fram påståendet att "religion är OK så länge den betraktas som en privatsak – och framför allt så länge den inte är fundamentalistisk".


Vad säger tidens tecken?
- Per Larsson i Sändaren - "Men vad säger tidens tecken? I dag är det inte kyrkan som profeterar om framtiden, utan vetenskapsmännen, och de verkar vara väldigt oroliga för människosläktets överlevnad, så det är nog hög tid att ta varningstecknen på största allvar och börja förbereda oss för det som Bibeln kalla födslovåndorna. En som profeterade om de tecken som skulle visa sig vid denna tidsålders slut var William Booth, Frälsningsarméns grundare. Han uttalade profetiskt vad som skulle komma: ”de sista dagarna skall det bli religion utan den Helige Ande, kristendom utan Kristus, förlåtelse utan bekännelse, frälsning utan bekännelse, politik utan Gud, himmel utan helvete.”

Skriv ut  
Torsdag 19/3

Helgad åt Herren - 2 Mos 31

Dagens bibelläsning: 2 Mos 31
"Sex dagar skall man arbeta, men den sjunde dagen är en sabbat för vila, helgad åt HERREN." (2 Mos 31:15 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 18/3

Nattvardens naturliga plats är i hemmet

Pastor Rickard Cruz skriver i Dagen om nattvardens rätta plats och funktion:
"Det finns en växande medvetenhet bland många kristna att nattvarden, som den utförs i de flesta kyrkor, inte ens liknar den måltid som lärjungar till Jesus delade med varandra under det första århundradet. Från början firades Herrens måltid runt matbord med riktig mat i helt vanliga hem. Vi kan bland annat läsa om att församlingen i Korinth firade Herrens måltid som ett knyt­kalas och att församlingen i Jerusalem åt tillsammans i hemmen och bröt bröd i jublande innerlig glädje."

Rickard Cruz skriver vidare i artikeln att Jesus aldrig avsåg att införa en ny ceremoni som skulle utföras i speciella byggnader av speciellt ordinerade personer. Den traditionen undergräver det allmänna prästadömet och flyttar Herrens måltid från det naturliga vardagslivet i hemmets gemenskap.

Läs hela artikeln HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 18/3

Rening - 2 Mos 30

 

Dagens bibelläsning: 2 mos 30:
"HERREN sade till Mose:  Du skall göra ett kar av koppar med en fotställning av koppar att användas till tvättning och du skall ställa det mellan uppenbarelsetältet och altaret och hälla vatten i det.  Aron och hans söner skall tvätta sina händer och fötter med vatten från det" (2 Mos 30:17-19 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 18/3

Nyhetsflödet onsdag den 18 mars

 

Konfirmander fick certifikat för att ha sex

- Dagen - "Under ett konfirmandläger i helgen fick 14-åringarna ta emot ett märke och ett certifikat på att de var ”kvalificerade att ligga”.– Jag reagerade väldigt starkt när jag fick höra om det, säger den ansvarige kyrkoherden.
Det var i samband med en sexualundervisning på Rödebys konfirmandläger som en kursledare, tidigare informatör för RFSU, delade ut märkena med texten "Knullborgarmärket”. Den ansvarige kyrkoherden, Mats-Ola Nylén, var med på lägret, men fick inte sitta med vid seminariet.
– Kursledaren tyckte inte det var lämpligt att jag var med. Han menade att det kunde vara hämmande för konfirmanderna om en präst deltog. Jag kände förtroende för honom eftersom han bar RFSU:s tröja och hade varit med på tidigare läger."


”Ett annat Ryssland”
- Johan Lundell i Världen idag - "Det är snart 28 år sådan Michail Gorbatjov till omvärldens jubel genomförde stora reformer för att föra Ryssland mot Europa och väst. Under slagorden "glasnost" (öppenhet) och "perestrojka (nydaning) ökades yttrandefriheten och marknadsekonomi infördes. Som erkännande för insatserna var väl Nobels fredspris 1990 det finaste.
Tyvärr är det nu väldigt länge sedan och den riktning som sedan stakats ut av hans efterträdare, Boris Jeltsin och Vladimir Putin, har i många stycken gått åt fel håll.
Ett passivt västeuropa har kunnat se Ryssland agera alltmer aggressivt och nu står vi inför en situation där Ryssland invaderat ett europeiskt land. I en Reuters-artikel som kom härom­veckan står det att amerikansk militär nu uppskattar att Ryssland har 29 000 soldater på Krim och hela 12 000 soldater i östra Ukraina."

Tack och farväl 

- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - Stanley Sjöberg säger tack och farväl och stänger sin hemsida Webblyrkan i månadsskiftet. Stanley som har passerat 80 år gör det inte för att vila utan för att kasta sig in i nya projekt.

Nu kommer det att handla mer om internationella projekt, evangelisation bland muslimer och mycket mer. /PB

Skriv ut  
Tisdag 17/3

Gospelcenter i Stockholm i konkurs

 

Ännu en kristen bokhandel i Stockholm har fått slå igen. Det är underligt att det ska vara så svårt att driva en kristen bokhandel i huvudstaden. Det verkar gå bättre i mindre städer.

Det var inte längesedan Gummessons stängde och nu finns bara i Stockholm Katolsk Bokhandel och Proklama, som är mer av ett bokkafé.

Gospecenter har i flera år sålt rupebas böcker: Dagboken, Gåvoboken och Förlåtelseboken. Men böckerna går fortsatt att köpa i Frälsningsarméns handelsenhet på nätet, eller direkt från oss på rupeba.se.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 17/3

Nyhetsflödet tisdag den 17 mars

 

Låt inte tidsandan vägleda
- Stefan Swärd i Världen idag - "Rob Bell är en av de mest inflytelserika pastorerna i USA. Under ett antal år var han pastor för en av de mest växande megakyrkorna och blev uppskattad i stora delar av amerikansk kristenhet för sitt sätt att kommunicera evangeliet. Under 2011 kom han ut med boken "Love Wins". I samband med detta blev han på allvar ifrågasatt av både evangelikal och pingstkarismatisk kristenhet i USA som drog åt sig öronen. Många uppfattade det som att boken förespråkade så kallad universalism, att Guds kärlek är så stor att till slut kommer alla till himlen. Även om Bell inte var glasklart tydlig i boken, så är det ett rimligt sätt att tolka hans budskap. I längden kan inte någon stå emot Guds kärlek, skrev Bell, och han strök under att det även efter livet här och nu fanns möjlighet att välja bort helvetet och välja himlen."

Är samvetsfrihet farlig extremism?
- Claphaminstitutets hemsida - "Den senaste tiden med dess blodiga händelser har bland mycket annat väckt etiska diskussioner till liv. Vad är en människa? Hur ska vi se på frihet och kränkningar? Det är viktigt att samtalet fortsätter och tillåts bli fördjupat.
Mona Sahlin är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. När det gäller frågan om Islamiska staten har hon pekat på vikten av att söka förhindra rekrytering av krigare från vårt land. Därvid nämnde hon att Sveriges muslimer har del i detta ansvar, ett yttrande hon fick kritik för från många håll.
Därför var det anmärkningsvärt att Mona Sahlin som kontrast till detta valt att förringa extremisternas brott i ett uppmärksammat och mycket märkligt uttalande. Det var vid en paneldebatt om religion och demokrati i Ersta kyrka som hon gjorde en minst sagt häpnadsväckande jämförelse. Alla religioner har de extrema, farliga fanatikerna, slog hon fast. Det är, fortsatte Sahlin, ”oerhört viktigt både att vi ser dem, att vi fördömer dem, men att vi ser alla. Också den som vägrar utföra abort är, i min mening, en extrem religiös utövare, på ett helt annat plan än vad ISIS är”.

Vi behöver en ny karismatisk väckelse
- Tommy Dahlmans blogg - "Sverige behöver ett andligt väderomslag. Men årstiderna bestäms inte av människan, de styrs inte av människan och de regleras inte av människan. Men när en ny årstid kommer märker människans sinnen det. Solen kan lysa med alla sin kraft i januari månad men ingen snö smälter. Det är för kallt i atmosfären. Men så förändras klimatet, kvicksilvret i termometern stiger, solen smälter snön, tjälen släpper i marken och lärkan anländer.
Svensk kristenhet behöver regelbundet karismatiska vårtider då det övernaturliga andliga livet blir synligt igen efter tider av is, snö och kyla. Svensk kristenheten hotas hela tiden av den sekulariserade rationalismen som vill göra kristen tro till en snäv intellektualism. I dessa andliga vargavintrar ifrågasätts Bibeln och evangeliet urvattnas. Övernaturliga ingripanden, underverk och änglars och demoners existens förnekas. Det är i sådana tider vi förstår behovet av en ny karismatisk väckelse."

Skriv ut  
Tisdag 17/3

"I allt skall du göra...som jag befallt dig" - 2 Mos 29

Dagens bibelläsning: 2 Mos 29
"I allt skall du göra med Aron och hans söner så som jag befallt dig"  (2 Mos 29:35 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 16/3

Ren olja från krossade oliver

I Andra Mosebok 27 kan man läsa om oljan till lamporna (vers 20-21). Lampornas funktion var att lysa upp det rummet som hette "Det heligaste".

På altaret tillsammans med lamporna fanns skådebröden. Skådebröden kan vi tänka på som Jesus som kallar sig själv Livets bröd. Lamporna gjorde helt enkelt bröden synliga i det annars mörka rummet....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 16/3

Nyhetsflödet måndag den 16 mars

 

Ebba Busch Thor

- Expressen - Stor intervju med den tillträdande partiledaren för Kristdemokraterna. Intervjun tar upp frågor om Livets Ord, Aborter, Prideparaden, Sverigedemokraterna och mycket mer.
"Kristdemokraternas nästa partiledare beskriver sig själv:
– En väldigt driven, engagerad och stolt Uppsalabo. Gift med Niklas, företagare och fotbollsspelare. Jag är matte till boxerhunden Bella och ser fram emot att bli förälder i maj. Dotter till en västgöte och en norrbagge, jag har dubbelt medborgarskap. Bor numera ute på landet och odlar potatis på somrarna, och går på tur i bästa norska anda på vintrarna.
Maken Niklas Thor, som spelar för IK Sirius FK i Superettan, ska vara pappaledig. Länge."


Skilj mellan kritik och hat
- Hemmets Vän - "I Europa finns numera militanta islamistiska rörelser, som kämpar för upprättandet av islamistiska stater inte bara i arabiska länder utan också i vårt eget land. Mot det måste vi både klara av att ta ställning och ha en rätt att säga nej utan att för den skull förlora oss i ett hat mot muslimer i allmänhet eller anklagas för islamofobi. Vi måste klara av att hålla oss mitt på vägen."

Dödligt attentat mot kyrkor i Pakistan
- Dagen - "Minst tio personer ska ha dödats och många har skadats, vid attentat riktat mot två kyrkor i staden Lahore.
Ännu ett blodigt attentat har riktats mot Pakistans kristna minoritet. Enligt vittnen så ska det röra sig om självmordsbombare, även om polisen inte kan bekräfta detta, rapporterar BBC.
Explosionerna ska ha inträffat vid två kyrkor, i samband med söndagsgudstjänsten. Dödstalet har hittills skrivits till tio personer, och många ska även vara skadade. Antalet döda har dock skrivits upp, allteftersom. De första rapporterna handlade om två döda."


En annan värld
- Marcus Birros Blogg - "Författaren CS Lewis skriver: ´Om jag i mig själv finner önskningar som inget i den här världen kan tillfredsställa, då är den enda logiska förklaringen att jag blivit skapad för en annan värld´.
Tron på Gud som logisk. Älskar det. Jag känner något liknande.
Det närmaste vi kommer total tillfredställelse är kärlek. När den rister tag i oss, får våra stjälkar att ännu en gång resa sig och stå stolta i den kalla vårvinden, när någon plötsligt bara är där med sin blick och sina händer och påminner oss om vilka vi är, vilka vi har kapacitet att vara."

Skriv ut  
Måndag 16/3

Begåvade människor - 2 Mos 28

Dagens bibelläsning: 2 Mos 28
"Säg till alla era konstbegåvade män, som jag har fyllt med vishetens ande, att de skall göra kläder åt Aron för hans vigning till präst åt mig."  (2 Mos 28:3 FB)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Dagens andakt
29 mars

”Kom till mig och hör noga på, lyssna, så får ni liv. Jag sluter ett evigt förbund med er, den nåd jag visat David skall bestå."
( Jes 55:3)

Andakt:
Ett förbund är ett avtal om samverkan, särskilt av mer varaktigt slag. I Bibeln talas det ofta om eviga förbund mellan Gud och människa. Ett förbund har två komponenter. Å ena sidan handlar det om att båda parterna visar varandra ”trohet”. Å andra sidan är båda parternas ”tillit” lika viktig. Om en av parterna brister i trohet vacklar självfallet hela förbundet. Men detta gäller faktiskt också om det får smyga sig in misstänksamhet och avundsjuka i relationen, om det brister i tillit mellan parterna. Denna dag är en speciell dag för mig. För 40 år sedan slöt jag ett förbund, som sedan präglat hela mitt liv. Peter och jag lever fortfarande inom det förbund som vi slöt framför altaret i Borgs kyrka. Med tacksamhet får vi se tillbaka på hur kärleken stärkts genom åren, eftersom båda medvetet strävat efter att bygga upp relationen genom trofasthet och tillit. Ändå är vi medvetna om att det bara är Guds nåd, som hållit oss kvar i en hel relation genom livets olika stormar. Vårt förbund hade inte betytt någonting om inte det hade varit grundat på ett starkare och stadigare förbund, Guds eviga förbund med var och en av oss.

Bön:
Herre tack för att ditt förbund till mig står fast. Tack för att din nåd är tillgänglig för mig i alla livets skiften. Hjälp mig att vara trogen dig så länge jag lever!

  


Besök på rupeba.se 2015

Januari 12.417
Februari 10.229

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Bength Gustavfson
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba