Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 30 oktober 2014
Torsdag 30/10

Öppet brev till Statsminister Stefan Löfvén

Angående regeringsdeklarationen att Sverige skall erkänna Palestina som suverän stat.
Som enskild svensk medborgare vill jag tydligt protestera mot regeringens uttalade beslut att erkänna Palestina som nationell och suverän stat.
Hur gemene man i Sverige ställer sig till regeringens uttalande vet jag givetvis ingenting om. Samtidigt är jag övertygad om att mina egna invändningar delas av många.
·       Det har aldrig någonsin funnits en självständig stat nämnd Palestina.

·       Fram till 1948 (egentligen ännu senare) hävdade arabvärldens ledare att det inte fanns och inte har funnits något land som heter Palestina. Palestina var för dem detsamma som det judiska folkets hemland. Därav förnekandet.

Läs mer HÄR...

 

 

Skriv ut  
Torsdag 30/10

Nyhetsflödet torsdag den 30 oktober

 

Torsten Åhman kritisk till mirakelpredikant
- Sändaren - "I TV4-programmet Kalla Fakta granskades i går den kringresande mirakelpredikanten Jens Garnfeldts metoder. Torsten Åhman, pastor i Equmeniakyrkan, uttalade stark kritik mot vad han menar är ren manipulation.
I Kalla Fakta fick Jens Garnfeldt bli representant för hela den snabbt växande karismatiska rörelsen i världen. Tittarna fick bevittna helandemöten med extatiska människor, människor som faller och pastorer som skriker. Mest uppseendeväckande är det att Jens Garnfeldt befaller cancersjukdomar att lämna människors kroppar och förklarar dem som friska."


Pastor Torsten Åhman i TV programmet Kalla Fakta
- Tommy Dahlmans blogg - "Det finns frågetecken kring inramningen av Jens Garnfeldts mission, uttryckssätt och jargong. Men att som Torsten Åhman avrätta både Jens och alla de människor som arbetar tillsammans med honom som medvetna bluffmakare är att gå för långt. Jag känner, inte så få, av dessa människor och vet att dessa har ett större rättfärdighetspatos än en bondfångares. Dessutom drar, genom sin medverkan i Kalla Fakta, Torsten Åhman alla de kyrkor i Sverige som nämndes i programmet inför samma värdsliga domstol som anser att alla rapporter om under och tecken är humbug. Jag tänker på församlingen Arken med pastor Linda Berling som har många års erfarenhet av själavård och helande, Nordanstigs Kristna Center, Södermalmskyrkan i Stockholm för att nämna några."

 

TV4 sponsrar ockult healing - men granskar kristen förbön
- Inblick - "TV4-gruppens egen programledare Caroline Giertz tror inte att Alvedon och röntgen kan bota hennes migrän. Istället söker hon sig till ockult healing via inkaindianer från Peru i ett av sina program i serien ”Det okända”. I veckan ägnade TV4-gruppens nyhetssändningar och granskande program ”Kalla fakta” stor uppmärksamhet åt att ifrågasätta kristen förbön för sjuka.
Via program som ”Det okända”, ”Hemsökta hus”, ”Andar, finns dom?” och ”Livet på andra sidan” lanserar TV4:s kanal Sjuan öppet tron på ockultism, spiritism och healing.
De ockulta medier som medverkar i programmet kan genom den kraftfulla marknadsföring de får via TV4 ta ut skyhöga priser av de privatpersoner som anlitar deras tjänster.
Mediumguiden, en samlingsplats på nätet för dem som praktiserar ockultism och spiritism, gör reklam för tv-programmet ”Det okända” och beskriver bland annat Birkan Tore som ”ett av seriens nyaste medium”.


Culture eats strategy for breakfast
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Förra veckan talade jag på Frälsningsarméns territoriella ledardagar på Hjälmargården. Första dagen var temat ”Ledare i Guds rike”, och jag utgick till stor del från den bok med samma titel som jag har skrivit.
I anslutning till detta tog jag också upp detta med förändringsarbete, och jag knöt an till det berömda citatet från den amerikanske ledarskapsgurun Peter Drucker: ”Culture eats strategy for breakfast.”
Sanningen är ju den att en av de absolut största och viktigaste utmaningarna för oss som ledare – och det gäller alla ledare som vill göra någon form av skillnad med sitt ledarskap, inte bara pionjärer – är att bidra till en kultur som tjänar de mål vi har ställt upp för vår organisation. Ledarskap handlar om inflytande, och en påfallande stor del av detta utövas av den kultur som vi som individer och sammanhang är bärare av."

Skriv ut  
Torsdag 30/10

På väg mot målet (1 Pet 1:9)

 

"...då ni nu är på väg att vinna målet för er tro, era själars frälsning." (1 Pet 1:9 FB)

Det var inte så att de som tog emot brevet som Petrus skrev var ofrälsta. De var med i Guds församling och var utan tvekan frälsta. Men här talas det om vår slutliga frälsning och att hålla ut till slutet.

Vi är alla på väg. Jesus säger att det finns två vägar att välja på. En som leder till fördärvet och en som leder till livet (Matt 7:13-14). Det är viktigt att vi är på rätt väg.

Men det hjälper inte att vara på rätt väg om vi inte fullföljer fram till målet.

Det hjälper inte hur fort en löpare springer de första femtio metrarna i ett hundrameterslopp. Även om löparen var snabbast i världen på den första halvan av loppet och sedan ger upp är han den som förlorar om han inte når fram till målet.

Dagens manna: På väg mot målet.

Skriv ut  
Vecka 44
Den dagliga bibelläsningen 27 oktober-2 november

Måndag 27/10 - Heb 10 - Frimodighet och uthållighet
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  28/10 - Heb 11 - Att veta något som man inte kan veta något om
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 29/10 - Heb 12 - Bittra rötter
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 30/10 - Heb 13 - Därför

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 31/10 - Jak 1 - Då tron sätts på prov
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 1/11 - Psalm 129 - Bunden
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 2/11 - Psalm 130 och 131
Psalm 130 - Längtan
Bibeltext - Minikommentar
Psalm 131 - Som ett avvant barn
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna rupeba.se 
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 44
Den dagliga bibelläsningen 27 oktober-2 november 

Måndag 27/10 - 2 Kung 9 - Fara fram som ett Jehu
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 28/10 - 2 Kung 10 - Förlora intensiteten
Bibeltexten - Minikommentar

 
Onsdag 29/10 - 2 Kung 11 - Ett Herrens folk
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 30/10 - 2 Kung 12 - Prästens undervisning

Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 31/10  - 2 Kung - 13 -  ...och Herren hörde honom

Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 1/11 - 2 Kung 14 och 15
2 Kung 14 - Men...
Bibeltexten - Minikommentar
2 Kung 15 - Gudsfruktan
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 2/11 - 2 Kung 16 - Tappat tilltron till Gud?

Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
 
 
HÄR..

 

Skriv ut  
Onsdag 29/10

Jublande glädje (1 Pet 1:8)

 

"Ni har inte sett honom men älskar honom ändå; ni ser honom ännu inte men tror på honom och kan jubla i outsäglig, himmelsk glädje" (1 Pet 1:8)

Här talas det om himmelsk glädje. En glädje som vi får se fram till. Men redan här och nu kan vi i vår tro på Jesus jubla i outsäglig, himmelsk glädje.

Enligt denna vers är det två saker som är grunden för vår outsägliga, jublande glädje:

- Att vi älskar Jesus (Det är det största och det viktigaste budet Matt 22:37)

- Vår kärlek till Jesus förlöser vår tro på Jesus. (Kärleken tror allt 1 Kor 13:7)


Då vi har vår stilla stund med Jesus och lovsjunger, tillbeder och betraktar honom, då växer vår kärlek och tro till honom och banar väg för den jublande glädjen.

Dagens manna: Jublande glädje

Skriv ut  
Onsdag 29/10

Synet av de fortapte

 

Från den norska sidan:

På en av mine reiser førte det jeg så fra vognvinduet til at tankene mine ble opptatt av den tilstand menneskemassene befinner seg i. De levde uforstyrret i et åpent og skamløst opprør mot Gud uten å ofre evigheten en tanke. Mens jeg så ut av vinduet, virket det som om jeg så dem alle… millioner av mennesker bundet til sin drikk og nytelse, sin dans og musikk, sine forretninger og bekymringer, sin politikk og sine problemer. Uvitende – i mange tilfeller en ønsket uvitenhet – og i andre tilfeller vel vitende om sannheten uten å bry seg det minste. Men alle, som en samlet masse, fortsatte ufortrødent mens deres blasfemi og djevelskap steg opp for Guds trone. Mens jeg grublet over dette fikk jeg et syn:
Jeg så et mørkt, stormfullt hav. Skyene hang tunge og mørke over det hele. Nå og da glimtet et lyn mens tordenen rullet. Vinden ulte og bølgene reiste seg med skumtopper, brøt og brast, for å reise seg på nytt så skummet sprutet, tårne seg og bryte igjen. I dette havet syntes jeg at jeg så myriader av mennesker falle uti og drive rundt. De ropte og skrek, forbannet og kjempet mens de gikk under, og forbannende dukket de opp igjen med nye skrik, mens noen sank for aldri mer å komme til overflaten.
Og jeg så at opp fra dette mørke, hissige havet steg det en mektig klippe. Toppen tårnet høyt over de mørke skyene som hang over den stormfulle sjøen. Rundt hele foten av klippen så jeg en stor plattform. Til min store glede så jeg at flere av disse arme kjempende og druknende stakkarene klarte å komme seg opp på denne plattformen. Og jeg så at noen av dem som hadde kommet på trygg grunn hjalp de stakkars skapningene i sjøen å komme seg dit hvor de kunne være trygge.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 29/10

Nyhetsflödet onsdag den 29 oktober

 

Palestinsk stat erkänd
- Stanley Sjøberg i Webbkyrkan - "Efter första världskriget befriades Mellersta Österns befolkning från ockupation och ett 20¬tal självständiga stater bildades. Det judiska folket erkändes och tilldelades de områden som historiskt tillhörde Israel. En tid senare protesterade araber som gjorde anspråk på ”filisteernas” områden och ville att Nationernas Förbund skulle tilldela dem och erkänna en självständig palestinsk stat. Ordet ”Palestina” kommer från det gamla namnet ”filistéerna” som alltid uppträtt som Israels fiende...
Idag behärskas Gaza av Hamas och Västbanken av Al Fatah. Båda dessa terrorgrupper har ett klart uttalat mål, nämligen att utplåna Israel och fördriva judarna.
Den socialdemokratiska regeringen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet drivs av historisk okunnighet och en skrämmande tanklöshet när man nu vill påverka världsopinionen att erkänna ett nytt Palestina som vill ockupera Östra Jerusalem. De vägrar att låta Jordanien få finnas med i ett eventuellt återlämnande. Men när Sverige driver stöd för Hamas och Al Fatah är det en propaganda för krig och massmord."


Sopa framför dörren men riv inte huset
- Lukas Berggren i Världen idag - "I kväll granskar Kalla Fakta så kallade "mirakelpastorer", eller predikanter som predikar om att Gud både kan och vill bota sjuka. Alla väckelserörelser som har lyft fram frågan om helande har mött motstånd. När pingströrelsen bröt fram i början och mitten av förra seklet var tidningarna inte sena med att bjuda motstånd. Udden var inte riktad mot frälsning eller mot socialt arbete, vilket också var centralt. Nej, udden var riktad mot de övernaturliga inslagen. Tungotalet framställdes som en psykisk åkomma. Förkunnelsen om helande framställdes som kvacksalveri. Varför? Därför att man från början hade bestämt sig för att Gud inte finns. Med en sluten världsbild blir Guds övernaturliga ingripande omöjligt. De som då förkunnar helande, tungotal eller andra övernaturliga inslag rubbar den vedertagna världsbilden."

 ”Helandegåva är ingen garanti för pålitligt ledarskap”
- Dagen - "Det är möjligt att tro på Guds ingripande utan att förneka lidandet. Denna hållning behöver bli mer naturlig i kyrkorna, menar teologen Greger Andersson som just nu är aktuell med en bok om sjukdom och helande...
Greger Andersson, teolog och lärare vid Örebro teologiska högskola (ÖTH) vill inte recensera den danske predikantens metoder, men menar att helandeförkunnelsen har återkommit i perioder under väckelsehistorien. Vissa tider anordnas stora kampanjer, och andra tider är det alldeles tyst.
– Perioder av tystnad kan förklaras med att många blir obekväma med ett visst språk och uttryck som är kopplade till den här delen av den kristna tron. Här skulle kyrkan behöva göra bönen för helande till ett naturligt inslag i stället för att göra det till något extraordinärt, säger han.
Hur då? Jo, en naturlig bön för helande innebär också att se verkligheten som den är och erkänna lidandet, menar Greger Andersson som varnar för att ge personer som har särskilda gåvor ett allt för stort förtroende och handlingsutrymme i församlingarna.
– Det finns en föreställning om att de som blir brukade av Gud har gjort sig förtjänta av det. Jag tror inte att det är så. Gåvan i sig är ingen garanti för ett pålitligt ledarskap, och det är viktigt att den lokala församlingen inte släpper ledningen, säger han."

Skriv ut  
Tisdag 28/10

GT 8 - Förebilder i öknen

GT8 - Här kommer det åttonde avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet.

I avsnittet möter vi några av de många förbilder vi kan läsa om i berättelsen om tiden i öknen:

- Kopparormen

- Tabernaklet

HÄR   kan du ladda ned det åttonde kapitlet i pdf-form. GT8
HÄR   kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet
HÄR   kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs


Skriv ut  
Tisdag 28/10

Nyhetsflödet tisdag den 28 oktober

 

Tre anledningar till att leva
- Marcus Birro i Världen idag - "Det stora mysteriet är egentligen inget mysterium, utan mer en dörr i oss själva som vi kan välja att hålla öppen eller stängd. Dörren till Jesus, till tron som en verklighet, det övernaturliga som en faktisk realitet.
Vi vet från början vad som är rätt och gott. När vi sedan blir äldre och upptäcker att också mörkret slåss om den här världen finns alltid risken att vi anammar världens trick. Vi lär oss att vi kan få fördelar om vi ljuger och bedrar. Men, och detta är det centrala, vi mår i förlängningen alltid dåligt om vi lever på det sättet. Det Jesuslika i oss skriker på hjälp. Vi vet att vi gör fel och mår dåligt av det.
Den vetskapen är av oerhörd betydelse."


Varför så bråttom, regeringen?
- Ingvar Holmquist i Sändaren - "Visst hoppades jag att det skulle bli en förståndig regering med vår nya statsminister, som är en klok förhandlare. Nu har han tydligen fallit för ”popularitetstrycket” — handla snabbt och kraftigt i Palestinafrågan...
Jag uppfattar den nya svenska regeringen som väldigt omogen,  med snabbpratande miljöpartister, och det må den väl vara, men utifrån den situationen vore det förnuftigt att tänka till lite innan man handar. Det verkar som om den nu tillträdda regeringen vill vara ”störst och bäst för att vara först och modigast att handla” och på så sätt få världens blickar på sig att vara effektiv.
Jag tror det kommer att  bli en oväntad rekyl."


Tostatsløsningen – en fredsillusjon

-  Erik Selle i norske Dagen - Ingen har fått så mange muligheter til å vise sin fredsvilje som araberne i denne konflikten. Terror, krig og brutte løfter belønnes med mer penger og krav om Israelsk tilbakeholdenhet...
Selve ideen om avståelse av landområder fra et offer for angrepskrig er et avvik fra internasjonal orden. Likevel møtes Israel med dette kravet igjen og igjen fra miljøer vel vitende om at sårbarheten som blottlegges vil redusere evnen til sikkerhet og trygghet for sivilbefolkningen.
Palestina har historisk aldri definert en etnisk folkegruppe. Det britiske Palestina-mandatet fra Folkeforbundet etter Første Verdenskrig var et mandat til å opprette et hjemland for jødene i deres gamle kjerneområder.
Hele den arabiske verden ble konstituert i nye nasjonalstater etter Det ottomanske imperiets fall. Det franske mandatet for Syria og Libanon etablerte to stater, Libanon og Syria. Saudi-Arabia ble gitt til Ibn Saud for hans støtte i kampen mot tyrkerne, og den hashemittiske kongefamilien ble gitt å styre de nydannede landene Irak og Jordan.
Jordan ble opprettet på 77 prosent av landområdet som Folkeforbundet opprettet for et jødisk hjemland.
I perioden 1917–1948 hvor Haj Amin el-Husseini vokste frem til å bli stormufti av Jerusalem, og den fremste eksponent for jødehat i regionen, ble kravet om en stat for en palestinsk nasjonal identitet aldri fremmet, selv om de andre nasjonalstatene ble dannet. Forklaringen er enkel, denne identiteten eksisterte ikke."

Skriv ut  
Tisdag 28/10

En äkta tro (1 Pet 1:7)

 

"...för att det som är äkta i er tro – och detta är långt dyrbarare än det förgängliga guldet, som dock måste prövas i eld – skall ge pris, härlighet och ära när Jesus Kristus uppenbaras." (1 Pet 1:7)

"Det som äkta i er tro"?? - var det så att mottagarna av brevet hade något som var äkta i sin tro och något som inte var äkta? Och i så fall kan det vara på samma sätt idag med oss?

Vad är då en äkta tro och vad är en oäkta tro?

En oäkta tro kan kanske vara en tro som bara finns som en bekännelse i min mun, och inte något som får konsekvenser för mitt sätt att leva. En äkta tro skulle då kunna vara att både ta emot ordet och handla utifrån ordet. Att både höra och göra (Matt 7:24-27).

Eller som Jakob skriver: en tro som inte visar sig i handling är en död tro (Jak 1:22+)

Dagens manna:  Hjälp mig Herre att leva ut min tro, så min tro visar sig vara en äkta tro.

Skriv ut  
Måndag 20 oktober

I Krigsropet (Norge) kan man läsa ett reportage om "Armé-helgen" i september där Rut och jag medverkade med undervisning. På bilden ser du de flesta av deltagarna och HÄR kan du läsa reportaget.

/PB

Skriv ut  
Måndag 27/10

Jubla i prövningen (1 Pet 1:6)

 

"Därför kan ni jubla, även om ni just nu en kort tid skulle få utstå prövningar av olika slag" (1 Pet 1:6)

Prövningar är mycket ojämnt fördelat. En del möter bara alldagliga prövningar och andra ser ut att prövas hela livet. Det är skillnad på prövningen att missa bussen och prövningen att se sin familj dödas i en terrorattack. Det är skillnad på att få huvudvärk en dag och att hela sitt liv plågas av kroniska sjukdomar.

Men i denna vers handlar det framför allt om de alldagliga prövningar som möter oss. Vi lär mer av våra motgångar än då allting bara går väl. 

Eller, som en gammal kämpe brukade säga om det andliga livet: "Det är av uppförsbackarna man får konditionen".

Det som är bra med motgångar är att vi får en möjlighet att utvecklas. Vi lär oss mer om oss själva och om Gud. Därför är varje prövning en möjlighet till tillväxt.

Dagens manna: Jubla i prövningen!

Skriv ut  
Måndag 27/10

Nyhetsflödet måndag den 27 oktober

 

Inget kan vara viktigare än att förkunna Jesus
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Vi lever i en tid som präglas mycket av olikheter och mångfald – både i trosuppfattningar, åsikter och politiska ställningstaganden. Det är väldigt lätt att vi som kristna ofta hamnar i samtal, debatter och diskussioner om enskilda etiska frågor, som i och för sig är viktiga, men ibland befinner sig ganska långt ifrån det egentliga budskap vi är kallade till och sända att förkunna för världen. Vårt huvudärende är Kristus! Att göra honom känd, synlig och verklig för 2000-talets självcentrerade människosläkte. För faktum är ju att utan Kristus, utan en levande, personlig relation till Honom som är allas ursprung, allas återlösare och allas mål, går det inte att ens förstå många etiska ställningstagande som vi kristna gör."

Sverige har fått ett nytt åsiktsmonopol
- Stefan Swärd i Världen idag - "En gång i tiden stod kyrkan mitt i byn. Hand i hand reglerade kyrka och stat moder Sveas befolkning och kyrkans uppdrag var att hålla ordning på folk. Vad man skulle tycka om Gud, sexualiteten, äktenskap och annat – där höll kyrkan i taktpinnen. De som inte fogade sig, kunde man skicka ordningsmakten på.
Det var ett trångt samhälle och taket var lågt. Det var inte bara ateisterna som hade det besvärligt utan också de väckelse­kristna. Ordningsmakten användes för att transportera bort både baptister och missions­vänner på fångkärror till närmaste häktet. Och väckelseprästerna anmäldes till domkapitlet....
Har nya normgivningsmonopol tagit över det tomrum som kyrkan lämnat efter sig?
En händelse senaste veckan har fått mig att reflektera över om den statliga moralvägvisaren har ersatts av RFSU och RFSL. De håller i moralens taktpinne och ve den som på något sätt inte går i takt, och det nya prästerskapet tar enkelt hjälp av kvällspressen och televisionen för att implementera likriktningen.
När Svenska kyrkan för en tid sedan beslutade att låta RFSL hbtq-certifiera kyrkan, då tycktes det vara så att den gamla moralmyndigheten definitivt böjt sig för den nya moralmyndigheten."


Hon bröt isoleringen för tusentals kvinnor

Bilden från FA:s hemsida

- Dagen - "Med några få möbler från Myrorna och utan kontakter i förorten startade Ann-Christine Holten ett unikt arbete bland invandrarkvinnor. I dag, 18 år senare, har flera tusen kvinnor fått lära sig svenska och funnit gemenskap via Frälsningsarméns center i Akalla.
Innanför en oansenlig dörr, mitt emellan höghus med parabolantenner och extraprisskyltande närbutiker, ligger Frälsningsarméns center. Inget vare sig syns eller hörs utanför, men så fort man kliver in sköljer en våg av mänsklig värme, liv och rörelse emot en. I hallen trängs fem barnvagnar och en rollator. Längre in märker man tydligt av den febrila aktivitet som utspelar sig under centrets tak. I köket bres smörgåsar, i ett lekrum huserar en liten grupp barn och i tre av rummen pågår svensklektioner för kvinnor från olika länder."

Skriv ut  
Söndag 26/10

Tidig söndagsmorgon på väg till Sarpsborg den 26 oktober

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

 

Idag blir det vintertid, eller som det också heter normaltid. Det betyder att sommartiden tar slut och vi ska ställa om klockan. Ska klockan ställas fram eller tillbaka är den stora frågan. Det är den söndagen som många kommer till söndagsgudstjänsten på fel tid. Idag är det säkert många som kommer till gudstjänsten en timme för tidigt och det är väl inte så farligt. Det blir värre på våren då kommer man en timme för sent. Och det är värre, speciellt om det är jag som ska ha gudstjänsten.

Hur ska man tänka nu? Ska klockan ställas fram eller tillbaka?

Ja, en tumregel är utemöblerna. På våren tar vi fram dem och på hösten ställer vi tillbaka dem. En annan tumregel är att man alltid ska ställa om klockan mot sommaren. På våren ställer man fram klockan en timme mot sommaren som kommer, och på hösten ställer man tillbaka klockan mot sommaren som har varit.

Förra veckan avslutades med bibelhelgen i Haugesund. En av soldaterna berättade om vårt senaste besök i Haugesund. Det var år 2000. Vi fick till och med se programbladet för den bibelhelgen. Vi var fjorton år yngre på den tiden.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 26/10

Beskyddad genom tron på Guds makt (1 Pet 1:5)

 

"Ty Guds makt beskyddar er genom tron fram till den frälsning som finns beredd att uppenbaras i den sista tiden." (1 Pet 1:5)

Vi får bli frälsta redan här och nu och Guds makt beskyddar oss intill den slutliga frälsningen i den sista tiden. Folkbibeln avänder ordet bevarade.

Men på vilket sätt blir vi beskyddade och bevarade? Genom vår tro! Det är vå tro på Guds makt som gör Guds makt verksam i våra liv.

- Det är vår tro på Guds löfte om frälsning som gör att vi blir frälsta.
- Det är vår tro på Guds löfte om förlåtelse som gör att vi kan ta emot förlåtelsen.
- Det är vår tro på Guds löfte om den Helige Ande som gör att vi kan bli fyllda med den Helige Ande.
- Det är vår tro på Guds makt som gör att vi blir beskyddade och bevarade till den slutliga frälsningen.

Dagens manna: Beskyddad genom tron på Guds makt

Skriv ut  
Söndag 26/10

Nyhetsflödet söndag den 26 oktoober

 

Hellre stat än Stadsmission enligt S

- Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet - "När regeringen avskaffar avdraget för gåvor är det dels en sorglig reform som ytterst drabbar dem som står helt utan skyddsnät, dem som inte täcks av den mäktiga välfärdsstaten utan räddas av ideella krafter. Dels en tydlig ny linje som minskar medborgarens makt och betydelse till förmån för den politiska makten."

Islamofobi otillräcklig förklaring för unga svenskars radikalisering
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Enligt Säpo har 90 svenskar anslutit sig till Islamiska Staten (IS) eller liknande terrorgrupper. Mörkertalet är dock stort. Terrorismforskaren Magnus Ranstorp gör bedömningen att det rör sig om minst 150 personer som rest till Syrien för att bli jihadister.
Om man får tro Sveriges Unga Muslimer (SUM) och bostadsministern Mehmet Kaplan handlar det dock om muslimer som möter rasism och islamofobi i Sverige vilket i sin tur leder till att de ansluter sig till IS. Skälet till att ett antal unga svenska muslimer reser till Mellanöstern för att slakta och våldta både muslimer och icke-muslimer är alltså att det svenska samhället är fientligt inställt till muslimer.
Påståendet väcker ett antal frågor. Borde vi inte se en tillökning av svenska terrorister från andra utsatta minoritetsgrupper till följd av samhällets fientlighet?"


Professor (v)ill införa dödshjälp

- Ruben Agnarsson i Inblick - "Han var med i Vänsterpartiet kommunisterna sedan 1970-talet och var med och skrev om partiprogrammet när Berlinmuren föll och ordet kommunist togs bort ur partibeteckningen. Genom sin ställning som professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet har Torbjörn Tännsjö fått legitimitet att driva på dödshjälpsdebatten i Sverige.
Han är marxist och aktiv i Vänsterpartiet. Men genom sin ställning som professor vid Stockholms universitet har han också fått uppdraget som ledamot av Socialstyrelsens rådgivande nämnd för etiska frågor och sitter dessutom i Donationsrådets etiska kommitté.
Den plattform som Torbjörn Tännsjö har fått för att driva sina extrema åsikter om exempelvis dödshjälp är alltså betydande.
Tännsjö har i flera etiska frågor hamnat på kollisionskurs med de funktionshindrades organisationer i Skandinavien. Det gäller såväl bortsortering av foster med funktionshinder som dödshjälp."

Skriv ut  
Vecka 43
Den dagliga bibelläsningen 20-26 oktober

Måndag 20/10 - Hebr 5 - Ett skärpt sinne
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  21/10 - Hebr 6 - Själens ankare
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 22/10 - Hebr 7 - Den störste
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 23/10 - Hebr 8 - Vad finns i ditt hjärta?

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 24/10 - Hebr 9 - Plocka manna
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 25/10 - Psalm 126 - Från tårar till jubel
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 26/10 - Psalm 127 - Husbygget
Bibeltext - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna rupeba.se 
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 43
Den dagliga bibelläsningen 20-26 oktober 

Måndag 20/10 - 2 Kung 2 - En fallen mantel
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 21/10 - 2 Kung 3 - "Hos honom är Herrens ord"
Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 22/10 - 2 Kung 4 - Ett tomt kärl
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 23/10 - 2 Kung 5 - Felaktiga förväntningar
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 24/10 - 2 Kung 6 - Det finns mer
Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 25/10 - 2 Kung 7 - Fruktan leder oss fel

Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 26/10 - 2 Kung 8 - Återför till den rättätige ägaren
Bibeltexten - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  
HÄR..

 

Skriv ut  
Lördag 25/10

William Booths testamente

 

 av Ingemar Helmner, Hemmets Vän nr 33/2014

Metodistkyrkan är bärare av en stark väckelsehistoria. Dess födelse hör samman med en andeutgjutelse som kom att beröra folk och nationer runt vår värld. En spännande förlängning av denna väckelse är Frälsningsarmén. Guds hängivna soldater med känsla för de svaga och utsatta i samhället. Kärlekens armé med klingande strängar, trumpeter och basuner. Dess härförare var William Booth. I Andens kraft gick man ut på gator och torg för att predika ett evangelium som bröt syndens bojor och gav människorna hopp. General Booth berättar själv i en bok om den andliga rörelsen i London. Han beskriver bönenätter som samlade överfulla hus och där Guds Ande föll över människorna. Blod och eld! Ja, budskapet var radikalt och avskalat. Varje gudstjänst ett frontalangrepp mot mörkrets makter. Och i den djupa helgelseförkunnelsen, och vid botbänken, förs det metodistiska arvet vidare.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Lördag 25/10

Nyhetsflödet lördag den 25 oktober

 

Tremånadersbaby dödad i terroristattack i Jerusalem

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "En blott tre månader gammal flicka dödades och sju människor skadades när en personbil körde in en folksamling på en spårvagnsperrong i Jerusalem tidigt på onsdagskvällen. Händelsen fångades på film, där man tydligt ser att bilen gör två skarpa 90-graderssvängar för att styra ut från sitt körfält och in på perrongen, där den sedan accelererar och plöjer genom folkmassan. Allt tyder därför på att det rör sig om ett medvetet dåd. När bilens förare sedan försökte fly sköts han ner av beväpnade vakter som befann sig på perrongen. Palestinska källor uppgav hans namn som Abd al-Rahman al-Shaludi, från det övervägande arabiska bostadsområdet Silwan (Siloam) i Östra Jerusalem. Han vårdas nu på Hadassa-sjukhuset, där hans tillstånd beskrivs som stabilt.
Under kvällen rapporteras våldsamma kravaller ha brutit ut i Silwan. I ett uttalande hävdade den Gaza-baserade terroristorganisationen Hamas att dådet, förutsatt att det inte rörde sig om en olycka, var en naturlig reaktion mot Israels agerande i Jerusalem, i synnerhet på Tempelberget, där våldsamheter har brutit ut vid upprepade tillfällen de senaste veckorna."
Bilden: Personbilen som användes i kvällens attack (foto: talespersonen för Israels polis)
Läs också i Världen idag.


Jesus gör inte skillnad på privat och professionellt
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I måndags fick SVT en intervju med nytillträdda kultur- och samfundsminister Alice Bah Kuhnke. Hon berättade inledningsvis att hon hade en lång lista kulturfrågor att ta tag i, men att det de senaste dagarna hade varit fullt upp med texter till budgetpropositionen. I avslutningen av intervjun frågar reportern om det stämmer att hon tror på Gud och om Jesus fortfarande är en förebild, något hon hävdat i tidigare intervjuer.
”Ja”, svarade Bah Kuhnke och såg frågande ut. Reportern kommer så till intervjuns kärna. Kommer Jesus alltså att påverka hennes politik och i så fall hur?
”Det påverkar inte min politik, men det påverkar mig som människa”, svarar Bah Kuhnke snabbt.
Det är förstås mycket glädjande att vi har en troende minister med ansvar för kultur- och samfundsfrågor i regeringen. Förhoppningsvis kan Bah Kuhnke bidra till att ytterligare normalisera frågor om tro och kristet liv. Men hennes svar i SVT-intervjun är också sorgligt likt det svar förutvarande arbetsmarknadsminister Svantesson gav medierna när hon fick frågor kring sin kristna tro. ”Det är privat”, sa Svantesson kort. Hennes tro skulle inte på något sätt påverka hennes arbete. Bah Kuhnke är inne på samma linje. Det är som om det offentliga Sverige kräver offentlig avbön. Du får tro på Jesus så länge det inte märks, påverkar ditt arbete eller får konsekvenser för ditt ämbete."


Politiska förändringar och folkväckelse genom bön

- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det var i det skedet som också den polske katolske kyrkoherden Karol Józef Wojtyła i Krakow samlade folket till bön. Varje måndagskväll var kyrkan fylld och allt handlade om att få andligt liv genom Jesus Kristus och bli fylld av den helige Ande. En av prästerna besökte Citykyrkan i Stockholm där vi var med om den karismatiska väckelsen och han blev döpt i den helige Ande. Min medarbetare Daniel Ciszuk hade särskilt stor betydelse i den relationen.
Fackföreningen Solidaritet var en arbetarrörelse som vann seger genom att mitt på verkstadsgolvet stå på knä i bön och trotsa ateismen.
I Östtyskland kom förändringen när man började samlas till bön. En gång i veckan var det ett 70-tal baptister som möttes i bön. Samlingarna växte och blev snart 10 000-tals. Berlinmuren föll, Tyskland förenades, ateismens grepp över folket besegrades."

Skriv ut  
Lördag 25/10

God PR?

Fra Jostein Nielsens blogg:

Jeg skjønner hva som menes med ordtaket: «Det du ikke vet har du ikke vondt av!» - men det er også sant at jeg kan ha veldig vondt av ikke å vite noe som er viktig å vite. Derfor er jeg også kritisk til misbruken av Frans av Assisis utsagn: «Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord!»

Ja – jeg er enig med Frans at hele livet skal vitne om ham, men jeg tror at ord er nødvendige. Dersom ikke noen hadde snakket om at Jesus hadde vekket Lasarus opp fra de døde, ville Lasarus i beste fall vært et isolert og uforklarlig fenomen. Men de som hadde opplevd det, vitnet om hvordan det hadde skjedd.
 
Ler mer HER...
Skriv ut  
Fredag 24/10

Tugga på en om dagen

 

Nu kanske du tror att detta är reklam för vitamintabletterna enomdan. Men det är det inte. Det handlar om något helt annat.

Men det finns likheter. Vitamintabletterna enomdan bygger på att man ska tugga på en tablett om dagen för att få sitt dagsbehov tillfredsställt. Men här talar jag om den dagliga bibelläsningen. Man bör absolut ta in en om dagen av bibelläsningen. Välja ut en passande tuggtablett om dagen och sedan gå och tugga på den. Det är precis som Israels barn plockade manna under ökenvandrigen. En speciell portion dimensionerad för varje dag.

Jag har gjort iordning en förpackning tuggtabletter för den dagliga bibelläsningen. Du får den gratis. Det är en tuggtablett för varje dag. En tuggtablett från varje kapitel i hela Bibeln, 1.346 tabletter. Om du går och tuggar på en tablett varje dag så räcker förpackningen i tre och ett halvt år.

Läs mer HÄR..

Skriv ut  
Fredag 24/10

Nyhetsflödet fredag den 24 oktober

 

Sverige hamnar i diktaturers sällskap

- Fredrik Malm i Svenska Dagbladet - "Jag ser gärna en palestinsk stat bildas. Men inte under nuvarande omständigheter när det saknas fredsavtal med Israel och Hamas har upprättat fullblodsdiktatur på Gazaremsan.
Stefan Löfven aviserade i regeringsförklaringen att Sverige ska erkänna staten Palestina. Utrikesminister Margot Wallström kommenterade beskedet för TT så här: ”Vi är i gott sällskap, över 130 länder har redan erkänt Palestina. Vi tycker att det är en viktig åtgärd och signal för att åstadkomma en tvåstatslösning.”
Påståendet att över 130 stater har erkänt Palestina är ett argument som ofta upprepas i debatten. Men stämmer det? Och vad är ett ”gott sällskap” i detta sammanhang, som utrikesministern refererar till?
Jag har låtit Riksdagens utredningstjänst titta närmare på erkännandena av Palestina. I listan hos Palestinas FN-mission förekommer åtta erkännanden från EU-länder. Men i sju av fallen tycks det handla om en FN-omröstning år 1988 om palestinskt medlemskap i Unesco, vilket inte är samma sak som att erkänna en statsbildning. Sex av dessa sju länder (Malta undantaget) var vid tidpunkten för erkännandena kommunistiska diktaturer i östblocket. I EU har endast Cypern erkänt Palestina, medan resterade 27 medlemsstater inte har gjort det."


Möjligheten att ”bara få vara”
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "Allt ska vara så effektivt. Jag ska vara så effektiv. Vi ska vara så effektiva. Måste jag vara effektiv inför Gud?
Abraham Lincoln (var det väl?) myntade begreppet ”tid är pengar” och idag har vi alla fullt upp. Pengar är inte den stora bristvaran utan tid. Även om vi nog har mer tid än tidigare (med tidsbesparande hjälpmedel som dammsugare, mikrovågsugn eller tvättmaskin) så fyller vi den med allt mer och blir mer och mer stressade. Den finske författaren Tommy Hellsten har myntat uttrycket ”almanacksosis” som en definition för alla oss som vill visa vår välfyllda almanacka för att på så sätt säga ”kolla vad mycket jag har inbokat – jag måste vara en värdefull person”. Eller med andra ord: har du mycket att göra är du lyckad och värdefull och har du inte mycket att göra är du misslyckad och värdelös. Därför blir också vilan och ”att bara vara” en knepig sak. Vi vill ju vara värdefulla och därför försöker vi också få vilan att bli produktiv. ”Nu när jag ska kolla på TV så ser jag en dokumentär så att jag lär mig något”, ”nu när vi ska på semester åker vi till Frankrike så att jag kan damma av min franska” eller ”nu när jag ska på semester tar jag med mig den där traven böcker som jag inte har hunnit läsa under terminen”. Allt ska vara effektivt och produktiv och den ickeproduktiva vilan lyser ofta med sin frånvaro."


Skatt på hjälpsamhet

- Lukas Berggren i Världen idag - "Skatt är inte bara ett sätt för stat, landsting och kommuner att samla in pengar till den verksamhet man bedriver. Det är också ett effektivt redskap för att styra människors beteenden. Höga skatter höjer trösklar, låga skatter sänker trösklar. Höga miljöskatter gör det kostsamt att smutsa ner, vilket bidrar till mindre intresse för miljöförstöring. Resultatet blir en bättre miljö. Höga skatter på alkohol och tobak gör det dyrare, och därmed mindre attraktivt, att använda sig av den sortens produkter. Låga skatter på arbete gör det mer intressant att arbeta, eftersom en större del av lönen kommer arbetstagaren till del.
Mot bakgrund av detta är det obegripligt varför regeringen i sin höstbudget föreslår att avdragsrätten på gåvor till hjälpverksamhet ska slopas. Rimligen leder den slopade avdragsrätten, det vill säga skattehöjningen, till att intresset för att ge till hjälpverksamhet minskar. Det omvända, att avdragsrätten lett till ökade intäkter för hjälporganisationer, har märkts tydligt de senaste åren."

Skriv ut  
Fredag 24/10

En försmak av himlen (1 Pet 1:4)

 

"... till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen" (1 Pet 1:4)

Vers 4 talar om vårt arv som väntar på oss i himlen och hur fantastiskt det kommer att bli. Lika fantastiskt är det att vi kan få smaka av det arvet redan här och nu.

Efesierbrevet talar om att den Helige Ande som en "borgen för vårt arv". (Ef 1:13-14)
Hebreerbrevet antyder att vi redan här och nu kan få smaka den kommande världens krafter (Heb 6:4).

I de gamla väckelsesångerna hade man förstått den teologin. Man sjöng att vi kunde få en försmak av himlen med refrängen:
"Ja, Guds barn de ha det saligt redan här, men ännu bättre skall det bliva där,
ty vad vi smakat här, en droppe endast är av sällhetshavet ovan där."

Du kan höra hela sången HÄR...

Dagens manna: "Redan här"

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Det bibliska dramat del 2 (3)

 

Webb-TV från Webbkyrkan

Här kommer den andra delen av Anders Sjöbergs bibelskola. Han kommer att gå igenom det bibliska dramat som helhet, genom att tala om 14 olika akter – med teatern som förebild.

Det bibliska dramat syftar till att ge återklang i ditt liv och berika det. Bibelns drama vill ta dig med från det abstrakta (skapelsen), till det konkreta (din egen erfarenhet). Det vill ge dig verktyg att leva med, i både med och motgång.

  • Femte akten: Domartiden – ”Påminna om omvändelse till rätt riktning”.
  • Sjätte akten: Det enade rikets tid – ”Påminna om vad Gud har sagt” (Profeterna).
  • Sjunde akten: Det delade riket – ”Att gör vad gott/ont är i Herrens ögon”.
  • Åttonde akten: Det överlevande rikets tid – ”Juda rike: Templet faller”.
  • Nionde akten: Den babyloniska fångenskapen – ”Templets återuppbyggnad” (Haggaj, Sakarja).
  • Tionde akten:  Återvändandet – ”Återuppbyggandet av Jerusalem”, (Esra, Nehemja, Malaki, Ester) 

 Se och hör undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Bibelhelg i södra Östfold

 

Den kommande helgen talar Rut och jag på en Bibelhelg för kårerna i Södra Östfold.

Det blir bibelstudier fredag och lördag och avslutningsmöte på söndag. Du kan läsa mer om helgen HÄR.

Temat för helgen är Genombrott. Vi har under hösten haft en rad bibelhelger på olika platser i Norge och Island med det temat. Bibeln är full av exempel på genombrott. Hela Bibeln börjar med att Guds ljus bryter igenom mörkret och skapelsen börjar ta form. Då Jesus dör på korset rämnar förhänget i Templet och vägen till Gud öppnas för var och en. På pingstdagen sker det ett genombrott i lärjungarnas liv som resulterar i ett genombrott då tre tusen människor blir frälsta. Det finns många fler exempel i bibeln, men vad hjälper det med alla genombrott vi kan läsa om, om vi inte får uppleva ett personligt genombrott i våra egna liv?

Samlingarna kommer att hållas på Frälsningsarmén i Sarpsborg. Inför helgen gick jag in på värdkårens hemsida, för att få lite information om vad som händer i övrigt på kåren där. Jag blev verkligen imponerad av den höga ambistionsnivån på kårbladet. Smakfull och informerande. Se själv HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Nyhetsflödet torsdag den 23 oktober

 

Öppenhet eller intolerans i kulturpolitiken

- Siewert Öholm i Världen idag - "Det så kallade "kulturetablisse­manget", det vill säga det lilla fåtal människor som rör sig mellan Aftonbladets kultur­redaktion, DN-kulturen och SVT:s /SR:s kulturredaktioner tycks ha plågats av uppenbara ångest­attacker efter regeringsbildningen den 3 oktober. Sverige fick nämligen då en ny kultur­minister, som till mångas för­våning hävdade att Jesus är en av hennes förebilder. Nya statsrådet, Alice Bah Kuhnke, deklarerade dessutom att hon är kristen, vilket tycks ha orsakat de här attackerna. Debatten blev i alla fall intensiv i de här kretsarna. Senast i SVT:s kulturnyheter i måndags toppade man med ministerns inställning till Jesus, som något närmast apart eller anmärkningsvärt, något ministern måste försvara. Att vi haft kristna kulturministrar förr är sedan länge bortglömt och från en gången tid. Nu är det nya tider.
Alice Bah Kuhnke, som kommer från Svenska kyrkans tradition, framställs i vissa kretsar som en fara för kulturpolitikens "frihet". En kristen kultur­minister blir en anomali, något som strider mot "det allmänt vedertagna". En kristen kulturminister misstänks redan med sin kristna tro utgöra en objektiv fara och kanske rent av ha dolda missionerande syften. En del av de här reaktionerna är inget annat en intolerant Jesusfobi i de kretsar som är mest högljudda."


”Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet”
- Stefan Swärd, Ruth Nordström och Helena D’Arcy i Dagens Nyheter - "Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Motioner i två landsting om att införa samvetsfrihet för vårdpersonal oroar företrädare för RFSU, Läkarförbundet och Vårdförbundet. Vi är helt ense med de tre organisationerna om att principdiskussionen om abort behöver föras öppet och om att vård bör utgå ifrån patienters behov. Men lika viktigt är att vård ges av människor – undersköterskor, barnmorskor, sjuksköterskor och läkare – och att det i vissa ingrepp, framför allt i livets början och slut, kan finnas en samvetsdimension som inte kan undertryckas."


Minkar och fiender

- Marcus Birros blogg - "Rapporteringen runt den förmodade u-båten i Stockholm skärgård blir allt mer bisarr och ofrivilligt parodisk. Själva operationen som sådan liknar allt mer jakten på Loch Ness eller Big Foot.
Strama militärer håller presskonferens utan att säga en enda fullständig och begriplig mening och journalisterna förvandlas till sockerstinna barn på ett nöjesfält. Redaktionerna tävlar i att skicka viktiga män till kustbandet och de står sedan med bekymrade miner framflör becksvarta vatten och talar med andan i halsen om att de för tre timmar sedan såg en båt på väg åt något håll…
De stora, feta krigsrubrikerna på nätet chockar oss med att den möjligt förmodade u-båten (som enligt försvaret inte heter u-båt eftersom det ordet har en negavtiv klang sedan förra gången marinen tog fel på minkar och fiender) kanske, möjligen rört sig mot NYNÄSHAMN!!
"

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Ett levande hopp (1 Pet 1:3)

 

"Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda"
(1 Pet 1:3)

Tack vare Jesu unppståndelse, tack vare att Jesus som var död blev levande, kan också vi bli födda på nytt. Jesus gick från död till och vi får gå samma väg, från död till liv. "Fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande" (Ef 2:5).

Då vi tar emot Jesus, blir frälsta, föder han oss på nytt till ett levande hopp. Vad är då motsatsen och varifrån kommer vi. Motsatsen till ett levande hopp måste ju vara ett dött hopp. Eller ett sovande hopp. Eller inget hopp alls. Eller till och med hopp-löshet.

Så, "välsignad är vår herren Jesu Kristi Gud och fader" som har befriat oss från hopplöshet och fött oss till ett levande hopp. Ett hopp som räcker både för denna tiden och den kommande.

Dagens manna: Ett levande hopp

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Undervisning och Uppbyggelse på rupeba

 
Bibelundervisning och uppbyggelse är viktiga funktioner på rupeba.
Just nu
pågår ett antal serier av undervisande och uppbyggande karaktär. Du finner länkarna på rupebas förstasida. Välkommen att följa med i en eller flera av serierna:


Bibelskoleserien om det Gamla Testamentet har kommit fram till det sjunde avsnittet. Serien kommer att bli färdig i mitten av december.

  BBB-Bibeln bit för bit
En långsam läsning av Bibeln, med minikommentarer till varje vers. Just nu håller vi på med Första Petrusbrevet.


1.346 mannakorn - en minikommentar till varje kapitel i Bibeln
Utmaningen - Bibelläsningsplan - Hela Nya Testamentet och Psaltaren under ett år


Utmaningen 2 - Bibelläsningsplan - Gamla Testamentet på två år

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
Dagboken - en andakt för varje dag under året. På svenska, engelska och norska.


Dessutom finns det mycket material, nytt och gammalt, i Bibelskolan

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Nyhetsflödet onsdag den 22 oktober

 

Abort och trafficking kan inte jämföras
- Stefan Gustavsson och Thomas Idergard i Svenska Dagbladet - "Nu hävdar ett antal styrelseledamöter hos Humanisterna (18/10) att arbete mot trafficking hör samman med förordandet av abort, genom att det i båda fallen handlar om kvinnans rätt till sin kropp. De signalerar därmed att alla som är tveksamma till abort inte är välkomna i arbetet mot trafficking.
Vilken slags samhälle får vi om vi ska odla den attityden; endast den som tycker som majoriteten eller som samhällets rådande eliter är välkommen med sitt engagemang för utsatta människor? Vi för vår del önskar ett samhälle där vi så långt möjligt kan stå tillsammans i arbete mot förtryck och lidande...
Argumentet om självbestämmande över sin kropp är grundläggande för traffickingfrågan, men fungerar inte som utslagsargument i abortfrågan. Där är ju ytterligare en kropp involverad: barnets kropp. Både kvinnan och fostret är ”skyddsvärda individer” (SOU1989:51). Det är detta faktum som gör att det uppstår en etisk diskussion om och när abort kan vara berättigat, en diskussion som aldrig uppstår om trafficking. Det är två frågor som inte kan jämföras."


Ett hjärta slår inuti det ofödda barnet
- Tommy Dahlmans blogg - "Ett hjärta slår inuti det ofödda barnet. Hon är läkare och trebarnsmamma. Hon berättade att antalet tonåringar som söker hjälp för abortering av foster ökat markant under hennes tid som doktor. Så här säger hon i ett samtal med mig: ”När jag sitter framför en mycket ung kvinna som vill ta abort tänker jag att jag har två patienter. En född och en ofödd. Jag vill inte rädda den ena genom att ta bort den andra. Jag gör vad jag kan för att bärga båda.”
Hon berättar vidare:
”En ung kvinna var fast bestämd. Hon skulle ta abort eftersom ett barn inte passade in just då, vare sig praktiskt, ekonomiskt eller känslomässigt.
Jag frågade:
-Är du helt säker, du kan nämligen inte ångra dig? Hon svarade med ett ansträngt ansiktsuttryck att hon hade bestämt sig.
Jag sa då:
-Jag kan ta ett ultraljud, har du sett ditt foster? Det hade hon inte.
Jag frågade:
-Vill du se? Efter en stunds tystnad sa hon ett svagt ”ja!” Jag ordnade ultraljudet och den unga kvinnan fick se sitt foster i sin egen mage på TV skärmen. Fostret rörde på sig. Då ägde en märkbar förändring rum hos kvinnan: -”Är det mitt barn?” Jag svarade – ”Javisst!” Kvinnan replikerade: ”Det barnet ska jag föda!”


Human avlivning och överlevnadsrisk
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det är drygt tre år sedan berättelserna om foster som överlevde aborter nådde allmänheten. Frustrerade och uppgivna barnmorskor berättade om den maktlöshet de kände inför att lämna aborterade foster att självdö i sköljrum. En anonym sjuksköterska sa då följande till Dagens Medicin: "Det känns fruktansvärt att låta fullt friska foster ligga och dö framför våra ögon, men vi kan ingenting göra. Eller rättare sagt: vi får inte göra någonting. I så fall bryter vi mot lagen." Hon fortsatte: "Det kan pågå upp till en timme. Alla tycker att det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här". Berättelserna resulterade i att både socialministern och Socialstyrelsen lovade att se över riktlinjerna, men än har ingenting hänt."

Skriv ut  
Tisdag 21/10

GT 7 - Tiden i öknen

 

GT7 - Här kommer det sjunde avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet.

Avsnittet behandlar tiden från det Israels barn gick över Röda Havet och fram till erövringen av Jerika.
Bland annat kan man läsa om De tio buden på Sinai , Tabernaklet, Guldkalven, Spejarna i kanaan, Kopparormen, Josua blir Moses efterträdare och Övergången av Jordanfloden.

HÄR   kan du ladda ned det sjunde kapitlet i pdf-form. GT7

HÄR   kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR   kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

 

Skriv ut  
Tisdag 21/10

Nyhetsflödet tisdag den 21 oktober

 

Det fria och toleranta Sverige?
- Ruth Nordström i Världen idag - "I en liberal demokrati måste man ge utrymme åt att människor tänker olika, särskilt i frågor som gäller liv och död. För oss är det som hänt här i Sverige nu oförståeligt". Så kommenterade två norska delegater från Stortinget den inställda konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking, som skulle ha arrangerats vid Uppsala universitet den 15:e oktober. Under konferensen skulle Elise Lindqvist, medlem i Scandinavian Human Rights Committee och förra årets pristagare till Scandinavian Human Dignity Award, ha hållit ett personligt tal, signerat sin bok, "Ängeln på Malmskillnadsgatan", och delat ut årets pris till H.M. drottning Silvia för hennes arbete för att skydda barn från alla former av övergrepp och exploatering.
Men på grund av ett mediedrev initierat av RFSU och Aftonbladet, beslutade alltså Uppsala universitet att ställa in hela den internationella konferensen, vilket resulterade i att hovet meddelade att drottning Silvia, som flera månader tidigare meddelat att hon var mycket hedrad över priset, nu backade ur."


Svenska kyrkan och Palestinafrågan
- Ulf Öfverberg i Kyrkans Tidning - "Med det aviserade erkännandet av Palestina i regeringsförklaringen återfaller socialdemokratin till den tradition av plakatpolitik som kännetecknade svensk utrikespolitik när den var som sämst, under Olof Palmes och Sten Anderssons era.
Många tycker detta är bra: aktivister av varjehanda vänsterkulörer, miljöpartister och kommunister – kort och gott de flesta av dem som alltid agerat med undfallenhet mot förtryck och gangsterregimer eller som inte kan skilja på demokrati och diktatur. Och så Svenska kyrkan, förstås.
Svenska kyrkans talesperson Erik Lysén anser i en kommentar på Svenska kyrkans hemsida och i Kyrkans Tidning att ett erkännande för oss närmare en tvåstatslösning och att det kan få fart på fredsprocessen.
Konstigt, för så här långt har händelseutvecklingen gått precis i motsatt riktning sedan statsministern släppte planerna på ett erkännande i regeringsdeklarationen. Israel har reagerat kraftigt och snarare fjärmat sig från processen än närmat sig den."


Har bare troen igjen

- Vårt Land - "Kristne i Irak har mistet alt unntatt troen.
For andre gang på hundre år utsettes kristne i Midtøsten for hjerteskjærende massakrer. Kristne i Irak og Syria drepes og drives på flukt. For ikke lenge siden møtte jeg noen av dem i det nordøstlige Irak. De ber selv om humanitær bistand og internasjonal beskyttelse.
Allerede på veien fra flyplassen til sentrum av provinshovedstaden Erbil i Kurdistan i Irak får jeg høre om flyktningestrømmen.   – Du finner dem overalt. De sover i midtrabatter, parker, provisoriske teltbyer, skoler og barnehager. De preger bybildet, forteller en bekymret drosjesjåfør." 

Skriv ut  
Måndag 20 oktober

Lydnad och renhet (1 Pet 1:2b)

 

"...helgade av Anden och bestämda till lydnad och rening med Jesu Kristi blod. Nåd och frid åt er i rikaste mått" (1 Pet 1:2b)

Gud har bestämt något för var och en av oss. Du har en bestämmelse. Men många människor missar sin bestämmelse och blir avledda på andra spår.

Vad är det då Gud har bestämt för oss? Det bästa som kan hända. ett meningsfullt liv. Och vägen till ett meningsfullt liv är vår relation till Gud. Gud kallar oss till lydnad och rening. Gud har bestämt oss till att lyssna på hans röst och gå hans väg i renhet. Det för med sig nåd och frid i rikaste mått.

Du kanske inte tycker att lydnad är ett positivt ord. Men barnet som är lydigt och inte springer ut på den traffikerade gatan lever mycket bättre än det barnet som är olydigt. Att lyda Gud är en välsignelse som för med sig nåd och frid i rikaste mått.

Dagens manna: Vägen till ett meningsfullt liv är att leva i lydnad och renhet.

Skriv ut  
Måndag 20 oktober

Nyhetsflödet måndag den 20 oktober

 

Islamofobi förklarar inte extremismen, Kaplan (MP)

- Anna Dahlberg i Expressen - "Hat mot muslimer är ett stort och allvarligt problem. Men det är ett förvillande stickspår i debatten om IS och svenska jihadister...
S våldsorgie har chockerat omvärlden. Men egentligen finns det ingen anledning att vara särskilt förvånad. Som Mellanösternkännaren Aron Lund har påpekat är IS ingen ny grupp, utan en direkt fortsättning på den organisation som ledde motståndet mot USA under Irakockupationen år 2003-2011 (Expressen 20/8).
Då var gruppen känd som al-Qaida i Irak, sedermera Iraks islamiska stat, ISIS och numera IS. Det var denna grupp som år 2007 utlovade belöning för att halshugga konstnären Lars Vilks och som tre år senare motiverade Taimour Abdulwahab att spränga sig själv till döds i centrala Stockholm.
Ideologin är densamma, våldet lika urskillningslöst."


”Dödshjälpsdebatten är som en kniv mot vår strupe”
- Ruben Agnarsson i Inblick - " I Debatt på Sveriges Television i torsdags förra veckan förklarade filosofen och vänsterpartisten Torbjörn Tännsjö varför han vill att dödshjälp ska införas i Sverige. Gunnel Larsson, som inledningsvis tillfrågades om hon ville medverka i programmet, blir upprörd över argumentationen.
– Alla de jag har pratat med i handikapprörelsen de senaste dagarna har samma uppfattning. Vi är emot dödshjälp, det hotar våra liv, det är som att sätta kniven mot vår strupe, säger hon till Inblick.
– Jag har pratat med ett antal personer i handikapprörelsen sedan SVT Debatt ringde upp mig om att eventuellt vara med i tv-debatten. Vi har pratat och pratat och vi är så eniga så det kan ingen fatta. Vi har inte två åsikter i saken, vi har en: vi vill leva och vill ha livshjälp, säger Gunnel Larsson, som i en dykolycka den 17 juni 1973 bröt nacken och blev helt förlamad från nacken och nedåt."


Forfulgte Kristne: Jødene står med oss, men hvor er Kirken?

- På norska: Israel Today - "I en lidenskapelig appell under pressekonferansen i Jerusalem på mandag, sa fader Andrew White, også kalt "Presten fra Bagdad," at Israel og jødene åpent står opp for de krigsherjede kristne i Midtøsten, mens mye av den globale kirke forblir påfallende taus.
Uttalelsen ble gitt til journalister på Løvhyttefesten feiring som arrangeres av den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ) disse dager. White pekte på den andre deltakeren i panelet Ron Lauder, president i World Jewish Congress, og sa forundret - Her ser vi jøder som står med oss​​, men hvor er Kirken?"

Skriv ut  
Söndag 19/10

Tidig söndagsmorgon i Haugesund den 19 oktober

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Haugesund
Söndagsmorgon igen. Den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i Haugesund på den norska västkusten i slutet av en händelserik vecka.

Den första delen av veckan vaknade vi upp i Riga i förbindelse med officersmöten med officerarna från Nordre division i Norge. Det var en underlig känsla att igen röra sig i Riga som var vår hemstad under tre och ett halvt år. Det var så naturligt att gå där och ändå så overkligt.

Rut och jag promenerade en kväll ned genom Gamla Stan till den mäktiga Daugava-floden där vi brukade gå ned på kvällarna för att be tillsammans. (Se bildkavalkaden nedan)

På vägen till floden passerade vi "Svartskallarnas hus", handelsmännens hus med rötter till Hansatiden.

På onsdagskvällen tog vi med officerarna till mötet på Riga andra kår, där det som vanligt var fullsatt av huvudsakligen hemlösa människor som aktivt tog del i sångerna och bönen. Det var en upplevelse! Rut och jag sjöng duett på ryska och folket kunde till och med förstå vad vi sjöng. Det kunde inte vi, men vi hade fått hjälp att skriva ut texten med våra bokstäver. Jag predikade på engelska och Andrejs tolkade mig till ryska.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 19/10

Nyhetsflödet söndag den 19 oktober

 

"Hade Moder Teresa fått fredspriset idag?"

- Svenska Dagbladet - "Att utestänga människor från samarbete och från att göra gott på ett område för att de inte omfattar det som för tillfället är majoritetsuppfattning på ett annat område, skapar ett sämre samhälle. Det skriver Stefan Gustavsson och Thomas Idergard.
Universiteten var en gång i tiden en plats för öppen och fri debatt, som gav näring åt nya idéer och uppmuntrade det fria åsikts­utbytet. Inte så nu längre.
Efter ett mediedrev initierat av både RFSU och Aftonbladet drog sig Uppsala universitet och även hovet ur den inter­natio­nella konferens om trafficking som juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers skulle ha arrangerat där även drottning Silvias arbete för att skydda barn från övergrepp skulle ha prisats. Varför? Svar: Arrangörerna arbetar inte bara mot trafficking, utan är också kritiska till nuvarande svensk abortlagstiftning. Det är en olustig ironi att universitetsmottot är ”tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Att tänka fritt gäller tydligen inte längre; nu gäller det bara att tänka rätt och följa RFSU:s och Aftonbladets åsiktsmonopol."


Tidigare pristagare beklagar drottningens beslut
- Världen idag - "Arbetet mot människohandeln skadas av att konferensen om trafficking vid Uppsala universitet ställdes in. Det menar de tre tidigare mottagarna av priset Scandinavian Human Dignity Award, som nu skriver ett öppet brev till universitetet och drottning Silvia.
Luca Volonte, Roger Kiska och Elise Lindqvist är de tre personer som tidigare tilldelats Scandinavian Human Dignity Award. De skriver nu gemensamt till Uppsala universitet och drottningen, som efter påtryckningar avstod från att ta emot priset.
I det öppna brevet skriver de: "Resultatet av prisutdelningen och närvaron av Hennes Majestät Drottning Silvia, kunde bokstavligen hjälpt till att rädda livet på oskyldiga människor som tvingas in i den nutida världens slaveri. I stället har ett evenemang med lovvärda syften blivit tillintetgjort på grund av diskriminering av en viss ståndpunkt. "
De miljontals offren för människohandeln får betala priset för Uppsala universitets "etiskt och socialt oansvariga" agerande, skriver pristagarna, uppger konferensens medarrangör Scandinavian Human Rights Lawyers, SHRL, i ett pressmeddelande."


Nu ogillar Aftonbladet nästan hela världen, igen
- J Charliesons blogg - "Det är nästan otroligt. En artikel på ledarplats i Sveriges största kvällstidning var vad som krävdes för att ge vårt kungliga hov darriga knän. Några radioinslag räckte för att få ett av våra största universitet att stänga sina dörrar för organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Tänk att vi är så rädda av oss.
Organisationen arbetar alltså för att stärka de mänskliga rättigheterna och organiserade en konferens på Uppsala Universitet där drottning Silvia skulle ta emot deras årliga pris Scandinavian Human Dignity Award. Några dagar innan konferensen och prisutdelningen skulle gå av stapeln skriver bland annat Aftonbladets Eva Franchell att organisationen är ”en del av anti-abortrörelsen” och genast började twitter-debatterna gå vilda. Igår lät drottningen meddela att hon inte längre kan ta emot priset. Den officiella anledningen är att ”traffickingfrågan har kommit i skymundan” och det är givetvis bara en skenorsak. Jag har svårt att tänka mig ett mer effektivt sätt att låta traffickingfrågan komma i skymundan än att själva huvudpersonen ställer in sin medverkan till en konferens om just trafficking.
Tidningarna jublar, och det är mot dem jag reagerar, snarare än mot drottningens agerande. Tidningar och radio sticker ner sina pekfingrar i glaset och rör runt som vildar tills vattnet är i rörelse och det opolitiska kungahuset har stängts in i ett hörn där enda utvägen är bakdörren. Ibland är saker fel, då blåser det på riktigt, men inte den här gången. Det Aftonbladet fick nys om var att samma personer som nu uppmärksammar trafficking tidigare har riktat frågetecken mot Sveriges höga aborttal – och genast började de röra. Att konferensen inte hade något med abort att göra spelar ingen roll, för om man är emot abort så har man inget vettigt i vårt samhälle att göra. Tack, Eva Franchell, budskapet har gått fram."

Skriv ut  
Vecka 42
Den dagliga bibelläsningen 13-19 oktober

Måndag 13/10 - Filemon - Att förlåta
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  14/10 - Hebr 1 - Gud talar
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 15/10 - Hebr 2 - Guds vittnesbörd

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 16/10 - Hebr 3 - Se på Jesus

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 17/10 - Hebr 4 - Då du hör hans röst

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 18/10 - Psalm 123 - Att lyfta sina ögon
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 19/10 - Psalm 124 och 125
Psalm 124 - Om Herren inte varit med oss...
Bibeltext - Minikommentar
Psalm 125 - Herrens beskydd
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 42
Den dagliga bibelläsningen 13 - 19 oktober 

Måndag 13/10 - 1 Kung 16 - Ondskans eller det godas spiral
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 14/10 - 1 Kung 17 - Guds överflöd

Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 15/10 - 1 Kung 18 - Halta på båda sidor
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 16/10 - 1 Kung 19 - Ensam
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 17/10 - 1 kung 20 - Sluta förbund med fienden

Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 18/10 - 1 Kung 21 och 22

1 Kung 21 - Förödande ha-begär
Bibeltexten - Minikommentar
1 Kung 22 - En öppning i rustningen
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 19/10 - 2 Kung 1 - Att vända sig till andra gudar
Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  
HÄR..
Skriv ut  
Lördag 18/10

En unik sjuttioårsperiod del 3. Tillståndet i världen

 

Bength Gustafson skriver om den unika sjuttioårsperiod som vi nu
befinner oss i:


"När jag nu skriver om den tredje stora folkgruppen som Bibeln talar om, världens nationer och tillståndet i dem, som tidstecken inför Jesu återkomst, så berör detta oss alla, oavsett vilken nationalitet som vi har. Ingen av oss kan säga, att det där vet jag inget om och det där angår inte mig. Den attityden och hållningen är ohållbar. Om något händer på en plats i världen, så behövs det inte mer än 180 sekunder för att hela världen ska kunna SE och HÖRA om det som har hänt. Detta tack vare den formligen explosionsartade utvecklingen som har ägt rum under de senaste årtiondena inom IT: Informationsteknik; framsteg inom datorteknik och telekommunikation. Detta är unikt för vår tid och generation, och skiljer sig därför ifrån tidigare generationer under historien."


Läs mer HÄR...


Läs de tidigare två delarna här:
- En unik sjuttioårsperiod del 1. Israel
- En unik sjuttioårsperiod del 2. Tillståndet i församlingen Kristi kropp

Skriv ut  
Lördag 18/10

Nyhetsflödet lördag den 18 oktober

 

Nu är det vår tur
- Berit Simonsson i Världen idag - "Kristi kyrka ska göra samma saker som Jesus gjorde då – fast nu.
Avsikten med att det finns biskopar, präster, pastorer, "vanliga kristna", kyrkor, bönhus och församlingar, är just denna. Kristi kyrka ska göra samma saker som Jesus gjorde då – fast nu.
För att vi alla ska kunna få livsförvandlande möten med den levande och uppståndne Jesus också i dag.
Det riktigt allvarliga i dag, om "kyrkans röst" säger något annat än det Jesus vill ha sagt, är att människor inte får det möte med Jesus som var tänkt.
Ingen ska gå oberörd från ett möte med Jesus när han i dag genom sin kyrka, var den än finns här på jorden, talar till oss och handlar med oss."


Drottningen tvingas in i åsiktskorridoren

- Claphaminstitutet i Aftonbladet - "Claphaminstitutet: Är det verkligen opolitiskt att förespråka aborter?
Nyheten har gått varm genom svenska medier om Uppsala universitets och hovets drastiska beslut att ställa in ceremonin där drottning Silvia skulle ta emot en utmärkelse för sitt arbete för dem som fallit offer för trafficking.
Själva den tänkta ceremonin är i sig varken problematisk eller kontroversiell. Men varken metoden eller motiveringen att stoppa utdelningen var speciellt snygg. För det skedde genom att flytta fokus från ceremonins och utmärkelsens innehåll till en annan människovärdeskopplad fråga som den utdelande organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers också arbetar för, nämligen ofödda människors rätt till liv och värdighet.
Den här händelsen väcker flera viktiga frågor. Det handlar dels om Uppsala universitets roll som en del i det öppna demokratiska samhället. Men frågan blir dubbelt problematisk när vi ska försöka förstå varför Sveriges drottning avstår från att ta emot ett pris för sitt arbete med trafficking, enbart på grund av att arrangören också försvarar ofödda barns rättigheter."


Obama mötte Frälsningsarmén

- Från Norge idag papperstidningen -

 

Skriv ut  
Lördag 18/10

Reaksjon og "palmesus"

 

På norska: Fra Jostein Nielsens blogg

Det er alltid en utløsende faktor som skaper en reaksjon. En aksjon, handling eller hendelse kan være motivert av en rutine eller en vane, mens en reaksjon alltid er et direkte gjensvar på noe konkret. Influensa er en reaksjon på et virus. Derfor er det mange som i disse dager tar en vaksine. En vaksine er, som kjent, litt «smitte» som injiseres for at kroppen skal reagere og bygge opp et forsvar og bli immune.

Da «folkemengden» fikk høre at Jesus var på vei til Jerusalem, kom det en umiddelbar reaksjon på det de hadde hørt: "Da tok de palmegreiner og gikk ut for å møte ham" (Joh 12:13a)

Les mer HER...

Skriv ut  
Fredag 17/10

Nyhetsflödet fredag den 17 oktober

 

Enbart utbildning räcker inte
- Sverre Larsson i Världen idag - "Utbildning är naturligtvis bra och inte att förringa, men den bör inte få undantränga det som är den verkliga orsaken till seger och framgång i Guds rike. Jag håller mig till pingströrelsen som jag denna höst levt med i 70 år. Det betyder att jag med egna ögon sett framgångsåren då kyrkor och enkla lokaler fylldes till sista plats, inte minst gällde det väckelsemötena på söndagskvällar.
Från talarstolarna hördes brinnande predikningar under det att budskapet ackompanjerades av åhörarnas entusiastiska bifall. Pastorernas och evangelisternas förkunnelse fick verkligen en massiv uppbackning och inte sällan förekom tungotal med uttydning. Det är en oerhörd skillnad mellan den tidens möteskultur och dagens. Det betyder inte att jag vill förringa vår tids mötesupplägg, men jag söker förklaringen till framgången då och tillbakagången nu."


Det är dit vi ska…
- Marcus Birros blogg - "När man väl klivit innanför dörrarna till offentligheten är det svårt att hitta ut.
När jag var ung trodde jag lyckan fanns i att vara känd. Jag är inte ung längre och väldigt mycket i mitt liv har förändrats. Jag beklagar mig inte heller. Mitt yrke handlar väldigt mycket om just offentlighet. Skrivande är kommunikation. För att kunna beröra någon, eller trösta någon, måste man mötas först.
När allting är på topp är det inga problem att vara offentlig. Men när något kärvar, när en relation krånglar eller någon gör något han eller hon ångrar, då är det inte lika roligt längre. De flesta viker ner sig då, drar sig undan, svarar inte på frågor, blir arg, vresig och direkt oförskämd mot samma journalister som de kort tid dessförinnan själva kontaktat för att få de att skriva något."


Hög tid för Ärlebiskopen att träda fram
- Olof Edsinger i Kyrkans Tidning - "Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur? Jag ställde frågan i Kyrkans Tidning nummer 33/14, och i två månader har den nu diskuterats på debattsidan. Tyvärr är jag mer övertygad än någonsin om hur stark denna kultur har blivit.
Först ut var ÄB:s teologiska sekreterare. Han både citerar mig fel och slår in öppna dörrar genom att konstatera saker som jag redan har skrivit. Mest slående är dock att han inte säger ett ord om det som var min insändares huvudärende.
Varför kan vi inte bara få höra ÄB säga: ”Vi vill inte ha en kyrka som sorterar ut präster med en klassisk syn på Bibel och äktenskap. Vi står fortfarande för kyrkostyrelsens förarbete till beslutet om samkönade äktenskap.” Oavsett var besluten fattas kan ju ÄB sända signaler till sin kyrkas lokala ledarskap – om hon vill."


Paven: ‘Vi endrer ikke læren nå’

- Vårt Land - "Vatikanet ber verden ta «homovennlig» rapport fra den pågående familiesynoden med knusende ro.
«Katolske biskoper tok et uventet steg i å ønske homoseksuelle velkommen i kirken», har den engelske avisen The Telegraph skrevet. «Vatikanet signaliserer et skifte i synet på homofili», fulgte BBC opp. I Norge omtaler nyhetsbyrået NTB dokumentet som «oppsiktsvekkende»....

Etter at overskriftene har florert i internasjonal presse ber nå Vatikanets pressesjef og delegater ved synoden verdenspressen om å besinne seg.
– Synoden er en del av et pågående arbeid, og dokumentet vi la fram mandag er ikke en endelig lære om Den katolske kirkes syn på familien, sier Federico Lombardi, pressesjef i Vatikanet, ifølge Vatikanradioen.
En av delegatene ved toppmøtet, kardinal Wilfred Napier fra Sør-Afrika, er bekymret for ordlyden i rapporten som han mener kan skape urealistiske forventninger."

Skriv ut  
Fredag 17/10

Det bibliska dramat (1 av 3)

 

Webb-TV från Webbkyrkan

Det bibliska dramat syftar till att ge återklang i ditt liv och berika det. Bibelns drama vill ta dig med från det abstrakta (skapelsen), till det konkreta (din egen erfarenhet). Det vill ge dig verktyg att leva med, i både med och motgång.

    Första akten: Förordet – ”Det som var i begynnelsen” (1 Mos 1-11).
    Andra akten: Inledning – ”Patriarkernas och matriarkernas prolog” (1 Mos 12-50).
    Tredje akten: Uttåget – ”Från träldom till frihet” (2-5 Mos).
    Fjärde akten: Intåget – ”Välj i dag vem du vill tjäna: Ledarskapets uppgift” (Josua).

Bibelskola med Anders Sjöberg. Han kommer att gå igenom det bibliska dramat som helhet, genom att tala om 14 olika akter – med teatern som förebild.

Se och hör undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Tugga långsamt
Läs mer HÄR...
Skriv ut  
Dagens andakt
30 oktober

”Till de judar som trodde på honom sade Jesus: ”Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar. Ni skall lära känna sanningen, och sanningen skall göra er fria.”
( Joh 8:31-32)

Andakt:
Det finns en viktig tågordning i dagens bibelvers: 1) förbli – 2) förstå – 3) bli fri. I en engelsk översättning används ordet ”continue” = fortsätta, för vårt svenska förbli. Lärjungaskapet börjar med att vi tar till oss Bibelns budskap, och att vi fortsätter att göra det. Det handlar om att leva med och hålla Bibelorden levande i oss hela tiden. Någon har sagt att vi får idissla Guds ord, äta det om och om igen. Om vi gör det, kommer vi nämligen till punkt 2 i kedjan. Då kommer vi att förstå. Att lära känna sanningen är att förstå. Och när vi förstår, blir vi fria, som är slutpunkten i kedjan. Friheten hänger alltså ihop med hur vi tar till oss Bibelordet. Att förbli är något som vi människor måste göra. Sedan är förståelsen och frigörelsen Guds verk i oss. Men, som Jesus säger i dagens bibelord, gällde det här budskapet endast ”de judar som trodde på honom”. Tror du på honom?

Bön:
Jesus, jag vill öppna för ditt ord i mitt liv idag, genom att läsa det med ett öppet sinne. Jag vill förbli i ditt ord, genom att återkommande läsa det och påminna mig själv om vad du har sagt. Tack för att du lovar att jag då ska förstå och bli fri.

  


Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 

 

 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
BBB

Vad betyder BBB?

Första Petrusbrevet Kap.1
Vem är jag?
(1 Pet 1:1a)
Främling  (1 Pet 1:1b)

Du är utvald
   (1 Pet 1:2a)
Lydnad och renhet
 
(1 Pet 1:2b)
Ett levande hopp (1 Pet 1:3)
En försmak av himlen  (1 Pet 1:4)

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba