Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 19 april 2015
Söndag 19/4

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 19 april

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Kåren i Moss

Söndag igen och på väg in i en hektisk period. Under veckan har vi undervisat på Officersskolan. Rut undervisade om Petrusbreven och jag undervisade om Pastoralbreven. Det är alltid en höjdpunkt att ha undervisning för kadetterna, speciellt andraårskadetterna som nu rustas för att ta emot sina första förordnanden till sommaren....Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 19/4

Nyhetsflödet söndag den 19 augusti

 

"Gå rakt fram, Ebba"
- Alf Svensson i Dagen - "En av 1900-talets största filosofer. Leszek Kolakowski fick frågan om varför han, som börjat som marxistisk humanist, närmat sig kristendomen.
Kolakowski svarade: ”Det tog mig lång tid att inse hur oumbärlig kristendomen är för vår civilisations överlevnad och för bevarandet av vissa grundläggande värden. Trots all intolerans och allt förtryck som utförts i kristendomens namn, anser jag att vi utan dessa rötter hotas av en långt värre, en långt mer förtryckande samhällsordning.”
I dag verkar det som om svensk journalistik och svenska statsvetare är så ängsliga och rädda för epitetet krist-, att man darrar i sina analyser.
Gå rakt fram, Ebba! Europeisera och globalisera partiet och debatten och gör allt du kan för att vidga våra svenska vyer."


Omfattande debatt om synen på homosexualitet
- Världen idag - "En spretig debatt i högt tonläge har rasat i såväl kristen som profan media den senaste tiden. Det handlar om kyrkans, främst pingst­rörel­sens, syn på homosexualitet. Dan Salomons­son, pingst­pastor och ordförande i pingströrelsens teologiska nätverk, beklagar hur den aktuella debatten tagit sig uttryck.
– Jag skulle önska att man med respekt sätter sig in i den andres situation, säger han."


"Teologisk kompass"
- Tommy Dahlmans blogg - "Vi har saknat en teologisk kompass de senaste åren och det har haft en betydande roll för den frustration och den utbredda besvikelse många känner. Någon måste få vara en röst även för dessa. Vi ser hur snabbt den kristna identiteten kan utslätas i brist på teologisk dignitet. Vi ser även hur snabbt den apostoliska kraften mattas till nästintill det obefintliga när de andliga tjänstegåvorna knuffas undan till förmån för psykologi, mindfullness och management i våra ledarskap."

Snakker for lite om homofili

- Korsets Seier - "Pinsebevegelsen må være tydelige om sitt syn på homofili, mener pastor Tommy Dahlman.
– Du og 21 andre pastorer skrev under på et innlegg i svenske Dagen der dere fastholdt Bibelens tradisjonelle syn på homofili. Var det du som tok initiativet til innlegget?
– Vi var egentlig flere. Debatten om homoseksualitet, som Dagen vekket opp, har pågått i noen uker, og det er et visst antall pinsepastorer som har uttalt seg. Men de har snakket mye om det sjelesørgeriske. Vi skriver i vårt innlegg at vi deler disse personenes syn og innholdet i deres innlegg, men vi vil også peke på den teologiske verdigrunnen som Pinsebevegelsen bygger på."

Skriv ut  
Söndag 19/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer  HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Psalm 46 - Bli stilla
"Bli stilla och besinna att jag är Gud, upphöjd bland hednafolken, upphöjd på jorden." (Ps 46:11 FB). Läs mer HÄR.


3 Mos 24 - Ren olja
"Befall Israels barn att bära till dig ren olja av krossade oliver till ljusstaken, så att lamporna kan sättas upp dagligen." Läs mer HÄR.


Ordsp 24 - Hopp ger energi

"Låter du modet falla i nödens stund, då blir din kraft ringa"  (Ords 24:10 FB). Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Lördag 18/4

Nyhetsflödet lördag den 18 april

Ökat antal antisemitiska attentat

- Dagen - "Antalet våldsamma attacker med antisemitiska förtecken steg med 38 procent i världen förra året.
Utvecklingen i Storbritannien och Frankrike är särskilt oroande, enligt rapporten från universitetet i Tel Aviv.
Enligt rapporten skedde 776 attentat och attacker under 2014, bland annat "mordbrand, skadegörelse eller direkta hot mot judiska personer eller institutioner".Ett år efter skolflickornas bortrövande – finns det någon synd?
- Per Evert i Opinionsbloggen - "Idag är det ett år sedan 276 kristna skolflickor rövades bort av den muslimska terrororganisationen Boko Haram i Nigeria. En helt vanlig dag vändes i total förtvivlan för flickor och för anhöriga. Det är svårt för oss utomstående att föreställa oss den konstanta mardröm en förälder måste känna över det öde som drabbat deras döttrar. Ingen möjlighet att avsluta sorgen, bara en ständigt pågående ångest och undran över vad som hänt ens barn....
Boko Haram betyder ”Västerländsk utbildning är synd.” I vårt land som levt i fred i 200 år höjs tvärtom röster från det motsatta diket som förkunnar: ”Det finns ingen synd.” Båda dessa röster är falska. Båda rösterna river undan sanningen om verkliga moraliska värden. För om inga sådana värden finns är allt tillåtet – även Boko Harams härjningar.
Amnestyrapporten citerar en Boko Haram-krigare som frankt deklarerar: ”Vårt uppdrag är att skjuta, slakta och döda.” Känns inte den formuleringen märkligt bekant på något sätt? Nigerias kristna kämpar varje dag för att härda ut i förföljelsen och stå fasta i tron på Honom som bemötte dödens kultur med en motsatt, och förklarade: ”Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd.”


Förvirrad debatt om homosexualitet
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det har uppstått en förvirrad debatt om homosexualitet. Allt började med att tidningen Dagens ledarskribent Joel Halldorf skrev en text med rubriken "Homosexualitet ingen regelfråga" (18/3). I bästa fall uppmuntrar texten kristna att undvika att argumentera frågan enbart med hjälp av bibelord. I sämsta fall öppnar texten för tolkningar som avviker från bibelordet. Bristen på tydlighet i sakfrågan skapar onekligen frågetecken och debattlusta hos många. Som kristna bör vi förstås inte enbart argumentera med bibelord, men vi bör definitivt argumentera med bibelstöd.
Efter detta har först tio pingstpastorer (2/4), och sedan 22 andra pingstpastorer (9/4), replikerat på debattplats i Dagen. Den andra av dessa artiklar har lett till att riksmedia fått korn och gjort en stor sak av detta. Debatter om homosexualitet i profan media blir sällan bra. Den här debatten är inget undantag. Låt mig peka på ett antal brister."


3 Ways to Discern God Is Moving You in a New Direction

- Glenn Bleakny in Charisma News - "There invariably will come a time in our spiritual journey when the Lord will solicit our cooperation in permitting Him to guide us in a new way. His preference is that we would sense His leading, fully cooperate and move in the new direction.
However, as is all too often the case, He must intervene in the affairs of our lives due to the fact that we are comfortable and entrenched in our present course of action.
To secure our attention and place us on the pathway God desires, there are strategies the He employs that are very effective. As much as we are not to be ignorant of Satan's devices (2 Cor. 2:11), we must be even more knowledgeable of the ways of the Lord (Ps. 25:4). Knowing God's ways will result in us experiencing His mighty acts (Ps. 103:7).


"March down the Mall"
 

- Perleportalen (Norge) - Under den internasjonale kongressen Boundless i sommer, vil det bli arrangert marsj der 2500 salvasjonister fra alle 126 Frelsesarmé-land deltar.
Norge har fått tildelt 14 plasser i «March down the Mall» som går av stabelen søndag 5. juli.
Marsjen vil inneholde seks internasjonale hornorkestre; The International Staff Band, Angola National Band , New York Staff Band , Chicago Staff Band, Sør-Amerika Øst Territorial Band, Melbourne Staff Band og Regent Hall Band.

Skriv ut  
Lördag 18/4

Tommy Dahlman i SVT1 debatt 16/4 2015

 
Från Aletheia - På endast 7 minuter lyckades pastor Tommy Dahlman igår nyansera den något urspårade debatten om kristen syn på homosexualitet. Med mycket begränsat samtalsutrymme klarar Dahlman trots allt att ”hålla huvudet kallt” och med glimten i ögat samtala med HBTQ-aktivisten Richard Söderberg.
Se Dahlmans framträdande här från gårdagens SVT debatt HÄR.
Skriv ut  
Lördag 18/4

Hva er makt?

Från Jostein Nielsens blogg:

Ordet «makt» er fylt av spenning. Noen forbinder det med noe negativt, men da assosieres det gjerne med misbruk av makt.

Andre betrakter det som et «nødvendig onde», men brukt på den rette måten er makt noe som kan føre til at vi kan leve et godt liv i samspill med andre mennesker. 

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 18/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 10 - Liv i överflöd

"Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd. "
(Joh 10:10 FB). Läs mer HÄR.
 
3 Mos 23 - Vilodagen

"Under sex dagar skall arbete utföras, men den sjunde dagen är vilosabbat, en dag för helig sammankomst. Inget arbete skall ni då utföra. Det är HERRENS sabbat, var ni än bor."  (3 Mos 23:3 FB). Läs mer HÄR.

Ordsp 23 - Flytta gränser

"Flytta inte gammal gränssten..."  (Ords 23:10 FB). Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 17/4

"Ett svek mot evangeliet"

Olof Edsinger i Opinionsbloggen:

"Det samtal om bibeltolkning och bibelsyn som under lång tid har förts inom de kristna kyrkorna har de senaste dagarna flyttat in också i rikspressen. Inte helt oväntat är det synen på homosexualitet som har hamnat i fokus. Vi är förstås många som skulle önska att man hellre hade talat om något mer centralt, men nu väljer vi ju inte den tid vi lever i och då är det dessvärre bara att gilla läget. Frågor som har med sex, relationer och äktenskap är ju också mycket viktiga – både för samhället i stort och för de individer som berörs av frågorna.

I måndags skrev biskop Martin Modéus ett inlägg på SvD Opinion där han gick till hårt angrepp mot 22 pingstpastorer som i fredags yttrade sig i dessa frågor i Dagen. Som präst och biskop har Modéus många förtjänster, och hans insändare innehåller gott om fina formuleringar om den kristna trons kärleksbudskap. Men bortom detta – vad är det egentligen som en av Svenska kyrkans främsta företrädare säger? Låt mig ge några exempel på vad jag själv menar är djupt problematiskt – för att inte säga ohederligt – i hans resonemang..."

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 17/4

Nyhetsfödet fredag den 17 april

Här är Pingströrelsens  policydokument i frågan om samkönade äktenskap
- Tommy Dahlmans blogg - "De senaste dagarna har många efterlyst det policydokumentet som har nämnts i debatten kring Pingströrelsens förhållningssätt till samkönade äktenskap. Då signalerna från annat håll har varit luddiga även på denna punkt känner jag mig nödgad att lägga ut det för att inte någon ska tro att dessa 22 pastorerna som skrev en debattartikel om saken fabulerar. Jag och många med mig är glada och stolta över denna tydlighet. Personligen tycker jag att värdegrunden är lysande i sin motivering och jag är tacksam till Pingst som har denna teologiska övertygelse."

Förlamade Martin: Glad att jag inte blev erbjuden dödshjälp
- Aftonbladet - "Martin var i Frankrike och testkörde bilar för ett frilansuppdrag. Plötsligt gick något fel och han körde av vägen i hög hastighet. En vecka senare vaknade han upp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Han var förlamad från axlarna och ner.
Han låg på Karolinska i sju månader innan han kunde flytta hem.
– Vid några tillfällen så ville jag inte leva, då var det väldigt svart, säger han nu, femton år efter olyckan.
Men livet vände upp igen för Martin. Med sin olycka i bagaget så började han engagera sig i debatten kring aktiv dödshjälp. I dag kan han inte se ett enda argument för det.
– Jag tycker att det är ett sådant sluttande plan. Vem ska göra den bedömningen? Hur många gånger ska patienten säga att den vill dö? Under hur lång tid? Det är väldigt svårt att rätta till misstagen, säger han."

‘I Met Messiah': New Website Shares Video Testimonies Of Jews Who Received Jesus
 

- From Prophesy News Watch - "A new website has been launched that shares the video testimonials of Jews in professional business who have all received Jesus as the Messiah.
Launched by Eitan Bar, a Messianic Jew himself, IMetMessiah.com is an evangelistic effort to speak to Jews curious about Jesus.
“As Jewish people, most of us grow up without considering whether or not Yeshua is the Messiah expected by our people for millennia,” he explains on the site. “Yet, something happened in our lives that changed each of us and caused us to rethink the usual Jewish views about Jesus.”

Marsjen vil inneholde seks internasjonale hornorkestre; The International Staff Band, Angola National Band , New York Staff Band , Chicago Staff Band, Sør-Amerika Øst Territorial Band, Melbourne Staff Band og Regent Hall Band.

Kurs i Lärjungaträning

- Norska Perleportalen - «Gjør alle folkeslag til disipler», sa Jesus til sine første disipler. Misjonsbefalingen gjelder enda. Jesus ber oss gjøre disipler i dag. Disipler gjør seg ikke selv. Noen må gjøre dem, og dette er fortsatt en av Frelsesarmeens viktigste oppgaver.
Et viktig spørsmål for alle som tar Jesu befaling på alvor er; hvordan gjør man disipler i dag?
Kurset er åpent for alle som er interessert, men fremfor alt for dem som kan tenke seg å gjennomføre et disippeltrenings-program på sitt korps. Vi ser gjerne at det kommer flere deltagere fra samme korps som siden kan være med å lede programmet på sitt korps."

 

Skriv ut  
Fredag 17/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 9 - "Ett vet jag att jag som var blind nu ser"
"Han svarade: "Om han är en syndare vet jag inte. Men ett vet jag, att jag som var blind nu ser." (Joh 9:2). Läs HÄR.

3 Mos 22 - Ge Gud ditt bästa
"HERREN talade till Mose. Han sade: Säg till Aron och hans söner och alla Israels barn: Om någon av Israels hus eller av främlingarna i Israel vill bära fram något offer, ett löftesoffer eller ett frivilligt offer, som de vill offra åt HERREN som brännoffer, skall ni göra det på sådant sätt att ni blir välbehagliga. Offret skall vara ett felfritt handjur av nötboskapen, av fåren eller av getterna. Ni skall inte offra ett djur som har något lyte, ty genom ett sådant offer blir ni inte välbehagliga."  ( Mos  22:17-20 FB). Läs mer HÄR.  

Ordsp 22 - Vanor
"Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal"  (Ords 22:6 FB). Läs HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 16/4 08:23

Debatt på SVT2 ikväll

Från Tommy Dahlmans blogg - "Idag blir det ännu en lång dag. Den kommer att avslutas i SVT’s Debatt studio kl 22 där jag ska möta operasångaren och hbtq aktivisten Rickard Söderberg. Richard hade skrivit en besk och raljant artikel i tidningen Metro, som jag idag fick en kort replik på. Artikeln i sig är hopplös att kommentera. Den innehåller så många faktafel, direkta påhopp och så mycket gyckel att den inte kan tas på allvar. Annars är Rickard snällare än vad han låter har han meddelat mig på Twitter."  Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 16/4

Vad menar egentligen biskop Modéus?

Brännpunkt i Svenska Dagbladet skriver biskopen i Linköping Martin Modéus ett genmäle till det 22  pingspastorer tidigare skrivit i Dagen. Ämnet för de 22 pingspastorernas artikel var Bibelns syn på homosexualitet. Artikeln väckte stor uppmärksamhet i dagspressen.

Biskop Modéus markerar att han har en annan syn än de 22 pingstpastorerna. Utgångspunkten för biskopens artikel är Gud kärlek. Han skriver: "I Bibeln kan vi läsa om Guds aldrig sinande kärlek till människan. All kärlek kommer från Gud och är en Guds gåva."

Jag tror att vi är många som håller med biskopen om Guds aldrig sinande kärlek till oss. Det är verkligen sant. Men även om Gud har en stor kärlek till var och en av oss, är det inte säkert att han älskar eller tycker om det vi gör. Jag tror till och med att de flesta av oss gör många saker som Gud inte älskar eller vill sanktionera. Den förälder som aldrig talar om för sitt barn vad som är rätt eller fel kan knappast betecknas som en kärlekfull förälder, snarare är den föräldern kärlekslös. Förälderns uppgift är att se till att barnen inte gör val som kan förstöra hela livet för dem....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 16/4

Nyhetsflödet torsdag den 16 april

Till försvar för de 22 pingstpastorerna och Tommy Dahlman
- Stefan Swärds blogg - "Joel Halldorfs ledare i Dagen 18 mars har utlöst en omfattande debatt. Kulmen nåddes senaste veckan då 22 pingstpastorers inlägg i Dagen seglade iväg ut i sekulära medias spalter. Och man kan ju bara ana hur vinklingar och rubriksättningar då blir.
Det var ju Dagens spegling av amerikanske kändispredikanten Rob Bells utveckling som föranledde Joels ledare, och den följande debatten. De 22 pingstpastorerna och Tommy Dahlman har blivit hårt ansatta i sekulära media, och som ett brev på posten blir man då hårt ansatt även i den internkristna debatten. Eftersom jag själv har råkat ut för det ett antal gånger så vet jag ganska väl hur det går till.
Jag vill ge några kommentarer till detta och även försvara de 22 pastorerna. Jag gör det i punktform för att försöka skapa lite reda i resonemangen."


Ångrade skilsmässan – i Ikea-kön
- Dagen - "Åsa och Simon skulle skilja sig. De hade berättat för barnen och åkte till Ikea för att köpa möbler till lägen­heten där en av dem skulle bo. Men i kön till kassan hände något....
Så en kväll i februari när de hade ätit middag och nattat barnen kom det som Simon inte alls var beredd på. Åsa sa att hon ville skiljas.
– Det var så chockerande att Åsa tog de orden i sin mun, säger Simon. Han förstod ingenting. Kunde de inte ens jobba på det? Men Åsa tyckte att hon hade försökt prata med honom och orkade inte mer. Hon hade bestämt sig. Visst kunde de gå i terapi för att göra avslutet så bra som möjligt, för barnens skull.
De kom också överens om att båda skulle bo kvar i huset under den första tiden...."

Last night of the cadets!

Från den norska sidan
- Perleportalen - "‒ Jeg håper alle har holdt av 19. juni til det som blir en storstilt feiring i Filadelfiakirken. Det blir sang, musikk, stomp og overraskelser, sier Andrew Hannevik.

Informasjonssjefen skal sammen med Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg, ta oss gjennom en kveld som skal markere kadettenes avslutning på den toårige offiserskolen.
Selve innvielsen og utsendelsen av de ferske offiserene finner sted lørdag, mens det på fredag kl. 19.30 blir en storstilt feiring. Begge arrangementene skal foregå i Filadelfiakirkens lokaler, sentralt i Oslo."

Kierkegaard: “The function of prayer is not to influence God, but rather to change the nature of the one who prays.”
Søren Kirkegaard

- Sven Ljungholm in FSAOF blog - "Soren Kierkegaard, the 19th century Danish philosopher and theologian, focused much of his work on religious themes such as faith in God and the institution of the Christian Church. The Lutheran Church was though an institution he strongly criticised for what he saw as the ‘empty formalities’ of the Church of Denmark. Kierkegaard, whose surname translates as ‘the church garden’, advocated instead that each person tremble seeking and working out their own salvation.
In Philippians 2:12-13, Paul, the church’s greatest missionary and principal author of the New Testament wrote to the Christ followers in Philippi; “What I’m getting at, friends, is that you should simply keep on doing what you’ve done from the beginning…. redouble your efforts. Be energetic in your life of salvation, reverent and sensitive before God. That energy is God’s energy, an energy deep within you, God himself willing and working at what will give him the most pleasure..."

Skriv ut  
Torsdag 16/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR. 
 


Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 8 - Sanningen frigör
"Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria." (Joh 8:31 FB). Läs HÄR.


3 Mos 21 - Be för dina ledare
"Eftersom han är en ledare bland sitt folk, får han inte ådraga sig orenhet och göra sig ohelig" (3 Mos 21:4 FB). Läs mer HÄR.
  

Ordsp 21 - Förberedelse för seger
"Hästar rustas för stridens dag, men segern kommer från Herren"  (Ords 21:31 FB). Läs HÄR

Skriv ut  
Onsdag 15/4

Kritik av historisk-kritisk metod

 

Stefan Gustavsson är generalsekreterare för Credo och en känd och uppskattad bibellärare och apologet i de flesta kristna sammanhang i Sverige. (Apologetik=trons försvar).

I boken "Kristen på goda grunder" kommenterar Stefan den historisk-kritiska forskningsmetoden.som idag är helt dominerande inom universitetsteologin.

Stefan Gustavsson skriver:

"Historisk-kritisk metod är en naturalistisk filosofi formulerad som vetenskaplig metod. Genom sin utgångspunkt har man på förhand uteslutit under, profetia och allt övernaturligt. Huvuddelen av kritiken mot Bibeln har sin grund i ett sådant filosofiskt - inte vetenskapligt - perspektiv. Den undfallenhet och flathet som kristna teologer har visat i relation till historisk-kritisk metod är milt uttryckt förvånande. Varför studera Bibeln utifrån ett ateistiskt perspektiv om man tror att Gud finns? Av vilka skäl accepterar man ett perspektiv som är raka motsatsen till det perspektiv som den kristna tron har och som Bibeln själv delar?"

Skriv ut  
Onsdag 15/4

Nyhetsflödet onsdag den 15 april

 

Församlingen - ett allaktivitetshus för olika livsåskådningsperspektiv?
- Stefan Swärds blogg - "En ny runda av debatt om kristen äktenskapssyn och homosexualitet har varit i Dagen, och jag har bidragit också från ledarplats hos Världen Idag. En sorglig historia alltsammans. Jag tycker att min artikel i SVD från 2005 som jag länkade till i förra blogginlägget, ger ett bra perspektiv på hela debatten.
Har man som jag jobbat som pastor i Stockholm i 40 år, då vet man att tydlighet är en nödvändighet i den här typen av frågor. Annars har man som pastor inte en chans att hålla emot sekulariseringstrycket på församlingsnivå. Att vagt diskutera principer räcker ju inte, man behöver ibland som pastor peka med hela handen. Men det är stor skillnad på att bygga församlingar som är lärjungaformande miljöer, där man försöker lära folk att följa Jesus på att livets områden, än att bygga församlingar som är någon sorts allaktivitetshus för olika livsåskådningsperspektiv."


"Vill undvika synpunkter på teologin"
- Världen idag - "En politiker och en tjänsteman i Växjö har kallat stadens katolske kyrkoherde till möte om kyrkans syn på homosexualitet. Kyrkoherden själv är tveksam.
- Jag har tänkt att det kanske inte är nödvändigt att gå in i dialog med dem eftersom jag misstänker att de främst är ute efter att komma med förmaningar hur vi ska tänka. Det är i så fall ett oroväckande och underligt agerande från deras sida, säger kyrkoherden Ingvar Fogelqvist till Världen idag....
I en ledare i Smålandsposten efter händelserna kunde man läsa: "Hur ska inbjudan tolkas? På vems mandat kallar en socialnämndsordförande och en kommunal tjänsteman en religiös ledare till samtal för att kritisera teologisk undervisning?" Ledarskribenten Marcus Svensson menar också att om inbjudan tolkas som myndighetsutövning så kan den bli föremål för granskning av Justitieombudsmannen."


Hillary Clinton en trogen metodist
- Dagen - "Hillary Clinton planerar att bli USA:s nästa president. En intensiv tid av valkampanjer väntar framöver. Utöver politiken analyseras även hennes kristna tro. Hon är i grunden en social rättvisa­fokuserad metodist, menar den kristna organisationen Sojourners."

 

Statsledare framhåller kristen tro

- Norske Dagen - "USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron snakket hver på sin måte varmt om kristen tro ved utgangen av påsken.
Det er på den ene siden gledelig og oppmuntrende. På den andre siden stiller det noen av de politiske veivalgene deres i et underlig lys.

I en videohilsen påpekte Cameron at kristne i påsken feirer «livets endelige seier over døden, og Jesu oppstandelse». Han roste det samfunnsnyttige arbeidet som menigheter gjør over hele landet. Og han slo fast at selv om Storbritannia er åpent for alle trosretninger og dem som ikke har noen tro, er han «stolt av å si: Dette er et kristent land».
Obama delte refleksjoner rundt det enestående Jesu offer og betydningen for den enkeltes liv under en bønnefrokost i Det hvite hus tirsdag denne uken. Han omtalte Jesus som «vår frelser» og framhevet betydningen av at den enkelte følger Jesu eksempel og lever i kjærlighet."


What to Do with the Dull Parts of Scripture

- Andrew Wilson in Christianity Today - "Even the building instructions and genealogies
 I’m convinced the most boring parts of the Bible can teach us far more than we realize.

If we were to list the most tedious sections of Scripture, three types of passages would probably dominate. First would be the lists: genealogies, exile records, and census information. Second: purity laws, like those associated with the Book of Leviticus. The third type consists of descriptions of buildings, like the second half of Exodus, parts of Kings and Chronicles, and the end of Ezekiel. Many of us are exhausted by reading these sections, skimming them in our Bible reading plans and rarely expounding on them in our preaching and teaching.provide crucial teaching."

Skriv ut  
Onsdag 15/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.
 
Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 7 - Hat från världen
"Inte ens hans bröder trodde på honom. Jesus sade till dem: "Den rätta tiden för mig har ännu inte kommit, men för er är det alltid rätt tid. Världen kan inte hata er, men mig hatar den, därför att jag vittnar om att dess gärningar är onda." (Joh 7:5-7 FB). Läs HÄR.

3 Mos 20 - Löftets folk
"Därför har jag sagt till er: Ni skall ärva deras land, ty jag skall ge er det till arvedel, ett land som flödar av mjölk och honung. Jag är HERREN, er Gud, som har avskilt er från andra folk"  (3 Mos 20:24 FB). Läs mer HÄR.
 

Ordsp 20 - En Herrens lykta
"Anden i människan är en Herrens lykta, den utforskar varje rum i hennes inre"  (Ords 20:27 FB). Läs HÄR. 
Skriv ut  
Tisdag 14/4

Vem är det som ska bestämma i församlingen ?

 

Tio pingstpastorer skrev nyligen en artikel i Dagen i den pågående debatten om bibeltolkning och livsstilsfrågor.

Vad som är rätt i bibeltolkningen eller då det gäller en kristen livsstil vill man inte uttrycka klart i artikeln. Budskapet är att det är den lokala församlingnen som får avgöra vad som rätt. Så här skriver man: "Vi tror att teologi först och främst ska formas i församlingen. Församlingen har uppdraget att förmedla evangeliet så trovärdigt och aktuellt som möjligt. Församlingen är därför den primära platsen för teologiska samtal och eventuella positioneringar.
Om vi tvingas välja arena för teologins bearbetning är det för oss självklart att det är församlingen vi väljer. Vi har respekt för akademi och journalistik som aktörer i det teologiska samtalet och vi välkomnar deras bidrag. Men vi tror att i frågor om teologi och livsstil så är det församlingen och dess ledare som behöver stiga fram."

Betyder det att en pingstförsamling kan ha vilken lära som helst? Finns det inga gränser för vad man ska tro eller inte tro i en pingstförsamling?

Vad som förvånar mig är man gör frågan om den lokala församlingens självständighet till närmast en doktrin, som tar över alla andra teologiska samtal och rättningslinjer....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 14/4

Nyhetsflödet tisdag den 14 april

 

Korset är vår grund
- Stefan Swärd i Världen idag - "Det bryter och bänder i svensk kristenhet. Det är många frågor som diskuteras och det spretar åt olika håll. Traditionella samfunds­indelningar speglar i dag ganska dåligt hur attityder, teologi och uppfattningar skiljer sig mellan kristna.
Kristet liv handlar ytterst om kött kontra ande, Bibeln som rättesnöre kontra andra influenser, efterföljelse kontra ljumhet, världslig anpassning kontra att inte följa denna tidsålders väsende. Att vi har olika uppfattningar i en rad sakfrågor kan bero på helt olika andlig inriktning. När detta väl är sagt så behöver vi behandla varandra med ett stort mått av ödmjukhet, denna kamp finns inom oss alla, och vi får inte vara för snabba i att döma varandra.
Vi behöver också skilja på frågor som är av helt grundläggande betydelse för tron, och frågor där det finns utrymme för oss kristna att ha olika uppfattningar."


Wallström inte avskräckt av Saudikrisen
- Aftonbladet - "Saudikrisen avskräcker inte utrikesminister Margot Wallström (S).
Nu vill hon rikta sig mot fler arabländer om mänskliga rättigheter, när EU utvecklar samarbetet söderut."
Hans Hansson sände in en fråga med anledning av artikeln i Aftonbladet: "Skall man tolka det som att utrikesminister Wallström vill ställa arabvärlden till svars för att mer än 70 000 kristna mördades i muslimska länder 2014 enbart för att de är kristna?"


 Vad handlar debatterna om och varför måste vi fortsätta?
- Mikael Karlendals blogg - "En del kanske undrar ibland över varför kristna skribenter som jag så pass ofta skriver och debatterar i frågor som gäller etik och moral. Varför ställer sådana som jag krav på andra att de ska vara tydliga med var de står i olika frågor. En del blir också väldigt uppretade över detta och kommer med anklagelser om kärlekslöshet och fördömanden. Så, varför?
Det korta och enkla svaret är helt enkelt, därför att vi har inget val. Gud gav en gång en tro/en lära till sin församling. Och vi är satta att förvalta den, särskilt vi som på olika sätt står i kristna ledarpositioner, såsom att vara pastor eller präst eller ledarskribent. Om då tron är under attack på vissa områden, så är det särskilt viktigt att vi på just de områdena står fasta och är tydliga. Vad hjälper det att vi står fasta på områden där ingen attackerar, om vi viker oss där läran blir attackerad?"

Skriv ut  
Tisdag 14/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

 

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 6 - Tolv korgar fulla
"Jesus tog bröden, tackade Gud och delade ut till dem som var där, likaså av fiskarna, så mycket de ville ha. När de var mätta sade han till sina lärjungar: "Samla ihop de stycken som har blivit över, så att inget blir förstört." De samlade ihop dem och fyllde tolv korgar med de stycken som hade blivit över av de fem kornbröden när de ätit. " (Joh 6:11-13 FB). Läs HÄR.


3 Mos 19 - "Ni ska vara heliga"
"Säg till Israels barns hela menighet: Ni skall vara heliga, ty jag, HERREN, er Gud, är helig."  (3 Mos 19:2 FB).Läs mer HÄR.

      
Ordsp 18 - Låna åt Herren
"Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren och får lön av honom för de goda han har gjort"  (Ords 19:17 FB). Läs HÄR

Skriv ut  
Måndag 13/4

Tommy Dahlman får ta emot falska anklagelser i dagspressen

(Bilden: Urklipp ur Svenska Dagbladet)
I flera av söndagens dagstidningar basunerar man ut med feta rubriker att Tommy Dahlman säger att homosexuella hamnar i helvetet och att homosexualtitet är en synd.

I Svenska Dagbladet läser man rubriken "Homosexualitet är en synd", och klickar man in sig på artikeln finner man rubriken i ännu större bokstäver "Homosexuella hamnar i helvetet". Läser man sedan artikeln finns det inget sådant citat av Tommy Dahlman och läser man den artikel i Dagen som man hänvisar till finns det inte heller där något sådant uttalande av Dahlman, fastän rubriken är satt med citationstecken. Jag är inte säker på om Svenska Dagbladet avsiktigt far med osanning, eller om det bara är frestelsen att formulera en smaskig rubrik som blev för stor....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 13/4

Nyhetsflödet måndag den 13 april

”Spärra in oss allihop”
- Stefan Swärd i Svenska Dagbladet för 10 år sedan. Artikeln är aktuell idag med tanke på den pågående debatten inom pingströrelsen om homosexualitet. - "Tro inför rätta. I morgon ställs pastor Åke Green inför Göta hovrätt för att han ”hetsat mot homosexuella”. Om Green döms till fängelse bör även många katoliker, buddister, muslimer och frälsningsofficerare sättas bakom lås och bom, skriver statsvetaren Stefan Swärd, som ifrågasätter att teologi kriminaliseras.
Pingstpastor Åke Green på Öland har dömts till en månads fängelse Domen har överklagats och ska nu överprövas i hovrätten.
Vilket brott har Green utfört när han för första gången i sitt 63-liv riskerar att hamna inom lås och bom?
Han har hållit en predikan för ett 50-tal personer i en pingstkyrka. Den handlade om kristen syn på homosexualitet. Green har hetsat mot homosexuella, enligt tingsrätten i Kalmar.
Domen är en unik händelse i väst-världen. Internationell press har uppmärksammat den. När tidskrif-ten Time gjorde en översikt över opinionstrender i Europa omnämndes Åke Green. Fängelsedomen har behandlats av medier i flera länder."


Evigheten med eller utan Gud (del 8)
- Bength Gustafsons blogg - "I denna bloggtext skriver jag något mer ingående om evigheten tillsammans med Gud. Detta som handlar om det optimala och om det eviga. Det optimala som betyder ”det bästa möjliga”, ”det mest gynnsamma” och ”det maximala”.  Det eviga som betyder, att det aldrig tar slut, utan bara fortsätter och fortsätter och fortsätter för evigt. Från begynnelsen och bakåt har evigheten ingen början, och från historiens och tidens slut och framåt har evigheten inget slut. Ja, som ni säkert förstår, så handlar det om Gud och om det Gudomliga, som är evigt till sin natur.  Evigheten som Gud har lagt ner i varje människas hjärta och medvetande.  Evigheten tillsammans med Gud, som är det mest värdiga för människan och det mest vänliga mot henne, som vi kan tänka oss. Evigheten utan Gud är dess totala motsats: Ovärdigt människan och ovänligt mot henne på varje punkt."

”Homosexuella hamnar i helvetet” 

- Dagens Nyheter - "Pingstpastorn Tommy Dahlman från Trollhättan tror att homosexuella människor hamnar i helvetet. I höstas var han valbar till riksdagen för KD vars partiprogram inte rimmar med hans uppfattning. 

(Bilden: Urklipp från Expressen)

Pingstpastorn Tommy Dahlman från Trollhättan tror att homosexuella människor hamnar i helvetet. I höstas var han valbar till riksdagen för KD vars partiprogram inte rimmar med hans uppfattning.
Homosexualitet är en synd och lever du ut din läggning ”missar du himlen” är Tommy Dahlmans och 21 andra pingstpastorers uppfattning i en debattartikel i kristna Dagen. Med hans resonemang innebär det att homosexuella hamnar i helvetet.
– Ja, så måste det vara. Det finns en dubbel utgång. Man kan gå förlorad. Och kommer man inte till himlen kommer man till helvetet. Vårt uppdrag är att berätta det för människor, säger Tommy Dahlman till GT och tillstår att det är en kärlekslös hållning."

Läs också i GT. Klicka HÄR.

Journalistik när den är som sämst
- Tommy Dahlmans blogg - "Idag pågår ett journalistiskt drev. Jag var förberedd. Ingen ska tycka synd om mig. Ger man sig ut med tydlighet i kristen syn på äktenskap och människans sexualitet får man vara förberedd på den sekulära smäleken. Det har kyrkan alltid få utstå. Jag är inne på min artonde fastedag idag. Jag skrev tidigare att jag vet när jag började men vet ingenting om när jag ska avbryta fastan. Det är en andlig fight att kämpa i Sverige, om nu väckelsekristendom överhuvudtaget ska få tillbaka sitt inflytande. Och det kommer aldrig att äga rum i de kristna teologiska och kulturella finrummen. Sådan salonger är så långt borta från den pingstkarismatiska väckelse som pågår över världen.
I Sverige tror tyvärr den största delen av kristenheten att man, genom att vara så rund som möjligt, vinner människors engagemang. Ja, vi ser ju hur det har gått med den saken. Svenska kyrkan är redan i dag en folkkyrka utan folk. En generation till och det verkar tyvärr vara definitivt. Frikyrkan började sin liberalisering på 70 – talet och vi ser hur det har gått även för den. En frikyrklig församling idag som på papperet har 400 medlemmar har 150 på gudstjänst, om det är en bra söndag. Och det är ingen ungdomlig församling som sluter upp.
Att få en och annan sensationslysten journalist efter sig betyder i det stora perspektivet ingenting. Idag slaktas kristna människor för sin tro över hela världen. Man radar upp den på led och skjuter hejdlöst ihjäl dem. Man våldtar de kristna männens fruar och spikar upp deras spädbarn på pålar. Det är vad man gör med kristna som vägrar att avsäga sig sin tro."
Skriv ut  
Måndag 13/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

                             Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Psalm 44 - Varför?

"Gud, med våra öron har vi hört, våra fäder har berättat för oss om den gärning du gjorde i deras tid, i forntidens dagar." (Ps 44:2 FB). Läs HÄR.


Psalm 45 - Ett hjärta som flödar över
"Mitt hjärta flödar över av vackra ord, jag säger: Min sång gäller en konung.
Min tunga är en snabb skrivares penna. Du är den skönaste bland människors barn"
(Ps 45:2-3 FB). Läs mer HÄR.

3 Mos 18 - Gör inte som alla andra
"De skall inte mer offra sina slaktoffer till de onda andar som de i trolös avfällighet håller sig till. Detta skall vara en evig stadga för dem, från släkte till släkte."  (3 Mos 17:7 FB). Läs HÄR.


Ordspråksboken 18 - Ett starkt torn
"Herrens namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd"  (Ords 18:10 FB). Läs HÄR
Skriv ut  
Söndag 12/4

Tidig söndagsmorgon den 12 april

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Den gångna veckan har innehållit en del ledighet och gemenskap med äldste sonen och hans familj.

Men veckan har också innehållit en del förberedelser för de kommande veckorna. Nästa vecka ska Rut och jag ha en del undervisning på Officersskolan om Petrusbreven och Pastoralbreven. Veckan efter har vi en kurs för löjtnanterna som gick ut förra sommaren och de som gick ut sommaren före. Dessutom har vi undervisning på Officersskolan om Pastoralbreven, del 2, och Uppenbarelseboken. Detta är alltsamman spännande saker som vi ser fram till....

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 12/4

Frikänd eller dömd?

Kommentarer vid läsningen av det tredje kapitlet i Johannesevangeliet - del 4
Här är de tidigare inläggen från Johannes kapitel 3:
- Född på nytt - del 1
- Kött och ande - del 2

- Vad handlar egentligen Bibeln om? - del 3

Förra inlägget handlade om "Den Lilla Bibeln" (Joh 3:16) med det fantastiska budskapet om Guds kärlek till oss människor, men också om allvaret att våra val här i livet kommer att påverka vår evighet. Antingen får vi evigt liv eller också går vi förlorade.

Den kommande domen är ett återkommande tema i hela Jesu undervisning....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 12/4

Nyhetsflödet söndag den 12 april

 

Dietrich Bonhoeffer och utmaningen mot religionsfriheten

- Jacob Rudolfsson på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Den kristna kyrkan har alltid stått inför utmaningen att anpassa sitt budskap till samtidens uppfattningar. Nu liksom under Dietrich Bonhoeffers tid, skriver Jacob Rudolfsson i samband med 70-årsminnet av Bonhoeffers död.
”Vilken fråga skulle Dietrich Bonhoeffer kämpa för idag?”
Frågan ställdes till författaren Eric Metaxas i samband med SEA:s seminarium om hans bok om den tyske prästen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer, som vi arrangerade för några veckor sedan ihop med Libris och THS, för att uppmärksamma 70-årsminnet av hans död.
Då jag ledde ett samtal mellan Metaxas och Eskil Franck, Forum för levande historias tidigare överintendent, var jag givetvis nyfiken på svaret från Metaxas som under lång tid studerat Bonhoeffers liv och skrivit den uppmärksammade biografin om hans liv som var ämnet för seminariet. En inspelning från seminariet finns på denna länk.
”Religionsfriheten och hur den idag utmanas även i Väst”, blev det korta men kärnfulla svaret. När helst politiker vill tysta kyrkan i till exempel äktenskapsfrågan, eller när religionsfriheten reduceras till något man bara gör på söndagar, behöver kristna höja sin röst och följa Bonhoeffers exempel, menade Metaxas. ”Man får lov ha det som betraktas som idiotiska uppfattningar”, sa han."


De bortprioriterade barnen

- Ruben Agnarssons blogg i Inblick - "Många barn i Sverige väljs bort innan de ens föds. Karriär, semesterplaner, sociala skäl, ekonomiska överväganden, påtryckningar från familj, jobb, skola eller pappa, blir viktigare än barnens möjlighet till att födas och att leva. ​Den svenska abortlagen gör att ett barns framtid brutalt väljs bort mer än 35 000 gånger varje år.
Samma bortprioriterade barnperspektiv var vägledande när adoptioner för samkönade par infördes i Sverige. En samlad expertis sade – med hänvisning till barnens bästa – nej till förslaget: Rädda Barnen, Barnombudsmannen, Adoptionscentrum, Socialstyrelsen, Sveriges Psykologförbund, Familjeföreningen för internationell adoption, Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, Svenska kyrkan, Svenska läkaresällskapet, Kammarrätten i Göteborg, Barnen Framför Allt - Adoptioner, Adopterade koreaners förening, Forum för adopterade och Riksförbundet Barnens Rätt i Samhället (BRIS).
En majoritet av Sveriges politiker – påhejade av vuxna som ville använda barn för att få sitt bekräftelsebehov uppfyllt – fattade ändå detta beslut år 2003, trots att det finns en stor opinion som vill att barn i första hand ska växa upp med sina biologiska föräldrar. I en opinionsundersökning som Världen idag lät göra år 2010 svarade hela 87 procent ja på den frågan.
Trots detta folkliga stöd har debatten nu kidnappats av aggressiva aktivister som inte tvekar att använda odemokratiska metoder för att hålla opinionen som gisslan. För fem år sedan anordnade Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) en harmlös affischkampanj i Stockholms tunnelbana där utformningen av affischerna var: Ett rött hjärta med texten: ”Bevara äktenskapet” och ”Mamma, pappa, barn”. En samordnad kampanj anordnades för att riva ned affischerna, vars budskap upplevdes provocerande.
 I Sverige finns den en oskriven lag som säger att det är strikt förbjudet att ifrågasätta både förskolesystemet, abortlagen och adoptioner för samkönade par."


Ärlighet kan kosta på

- Tommy Dahlmans blogg - "De senaste dagarna har varit spännande och berikande. Jag trodde faktiskt att vi skulle få mycket mer motstånd efter att vi 22 pastorer var ärliga nog att visa fram vad för slags policydokument vi är underordnade i Pingströrelsen. Vi känner ju till de enorma sekulära krafterna i samhället men också den postmodernism som är påtagligt tilltagande i frikyrkan i Sverige. Och nog har reaktioner framkommit på båda håll. Men framförallt vill jag uttrycka min positiva överraskning eftersom jag har mött allra mest uppmuntringar....
Några viktiga sammanfattningar: Vår bibelsyn som vi delar med cirka 700 miljoner medlemmar i Pingströrelsen över världen, cirka 1,2 miljarder människor i den katolska kyrkan, cirka 600 miljoner i den ortodoxa kyrkan, för att bara nämna några representativa kyrkor i den stora världsgemenskapen, gör att vi inte ska känna oss så särskilt övergivna. Vidgar vi cirkeln ännu mer så vet vi att cirka 89 % av jordens befolkning är religiösa, här finns då både muslimer och hinduer inkluderade. I den sakfråga som debatterats i dagarna delar de vår uppfattning. I Sverige har vi cirka 1 miljon människor med invandrarbakgrund och cirka 90 % av dessa delar vår syn. Vi är således inte ensamma. Den ateistska utbredningen i Sverige och de postrevisionistiska strömningarna i kyrkvärlden är i ett globalt perspektiv en avart och jag kan tycka att svenskar i allmänhet och företrädare för svensk kyrklighet i synnerhet skulle kunna uppträda lite ödmjukt inför den stora världen. Sverige vet nämligen inte bäst i alla sammanhang."

Skriv ut  
Söndag 12/4

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

                             Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Psalm 43 - "Sätt ditt hopp till Gud"

"Varför är du så bedrövad, min själ, och varför så orolig i mig? Sätt ditt hopp till Gud, ty jag skall åter få tacka honom, min frälsning och min Gud."
(Ps 43:5 FB). Läs HÄR.


3 Mos 17 - Avfällighet

"De skall inte mer offra sina slaktoffer till de onda andar som de i trolös avfällighet håller sig till. Detta skall vara en evig stadga för dem, från släkte till släkte."  (3 Mos 17:7 FB). Läs HÄR.


Ordspråksboken 17 - Smältdegeln
"Degeln prövar silvret och ugnen guldet, Herren prövar hjärtan"  (Ords 17:3 FB). Läs HÄR

Skriv ut  
Lördag 11/4

Vad handlar Bibeln egentligen om?

Kommentarer vid läsningen av det tredje kapitlet i Johannesevangeliet - del 3
Här är de tidigare inläggen från Johannes kapitel 3:
- Född på nytt - del 1
- Kött och ande - del 2

Vad handlar Bibeln egentligen om? Alla tusen kapitel och alla tusentals verser? Om man skulle krama ur hela Bibeln och få fram kärnan, vad är det den egenligen handlar om, och sammanfatta det i en enda vers, har man normalt kommit fram till versen vi brukar kalla "Lilla Bibeln". Om du googlar på "Lilla Bibeln" får du fram förklaringen varför den kallas den lilla Bibeln. Det är för att den sammanfattar hela Bibelns budskap på ett kort och enkelt sätt. Så här lyder den: "Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." (Joh 3:16).

Det handlar om Guds kärlek. Ofta hör man att bibelordet missbrukas....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 11/4

Nyhetsflödet lördag den 11 april

 

Kristna i massflykt från IS
- Dagen - "IS frammarsch är ännu ett svårt slag för Mellanösterns redan hårt prövade kristna. Tiotusentals kristna har flytt från de områden islamistgruppen kontrollerar.
Urgamla kristna församlingar i arabvärlden är på väg att försvinna sedan extremistgruppen Islamiska staten (IS) med en snabb militär offensiv tog över stora landområden i Syrien och Irak. Redan tidigare var kristna hårt pressade, framför allt under de kaotiska förhållandena i Irak efter den USA-ledda invasionen 2003. Men IS kan bli den faktor som ger den utsatta minoriteten dödsstöten."


Gipsfigur av ofödda barn väcker debatt

- Världen idag - "En ny typ av ultraljud där man får ta med sig en liten gipsfigur av barnet hem reser nya frågor om det ofödda barnets värde och om abort.
- Jag har inget emot verkligheten, säger Ingrid Karlsson, grundare av Livlinan.
Det är ett företag i Estland som med hjälp av 3D-teknik börjat erbjuda ultraljud där resultatet inte blir ett foto eller en video utan en liten gipsfigur av det ofödda barnet att ta med sig hem.
När Washington Post berättade om den nya tjänsten menade man att den kan komma att påverka abortdebatten."


Iranavtalet, och hur man INTE gör för att köpa en matta i Mellanöstern
- Time. Översatt till svenska av Svensk Israel-information - "Vill Du köpa en matta i Mellanöstern? I så fall kommer säljarens första fråga till Dig att vara: "Hur mycket vill Du betala?". Rutinerade köpare svarar aldrig på frågan. De vet att det belopp de anger kommer att utgöra förhandlingarnas utgångspunkt. De förstår att handlarens leenden, alla kopparna med te som han erbjuder Dig, hans inviter att promenera tillsammans längs stranden, alla utgör delar av hans säljtaktik. Det gäller även hans protester mot Dina bud, där han hävdar att Du sårar hans stolthet. Veteranerna inom Mellanösterns matthandel förväntar sig utdragna och utmattande förhandlingar av givande och tagande, men de är alltid redo att lämna butiken.
Iranförhandlingarnas ramavtal [Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)] utgör ett utmärkt exempel på hur man inte skall köpa en matta i Mellanöstern. President Barack Obama deklarerade 2012 att 'Avtalet vi accepterar är att de avslutar sitt atomprogram', och 'följer FN-resolutionerna' som kräver att Iran upphör med all anrikning av uran, och avvecklar sina kärnanläggningar. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemsländer plus Tyskland (P5+1) kunde ha lagt fram det lägsta möjliga priset som sitt slutliga erbjudandet - ta det, eller inget alls. Iran skulle knappast haft något annat val än att sälja mattan.
Men omvärldens förhandlare lät sig nötas ner av de utdragna förhandlingar som föregick ramavtalet. De lät sig övertalas av Irans uppvisningar av värme och uppriktighet, och de accepterade regimens påstående att atomprogrammet handlade om nationell stolthet, att det rörde sig om en stolthet av samma slag som USA:s månlandning. Värst var att när de iranska förhandlarna frågade 'hur mycket vill ni betala', så svarade P5+1 genom att erkänna den islamiska republikens rätt att anrika uran och behålla sina kärnanläggningar. Detta blev den nya utgångspunkten, och de enda frågeställningar som fanns kvar var: hur mycket anrikning, och hur många kärnanläggningar? Köpslåendet hade knappt börjat och redan låg mattförsäljaren på plus...."

Skriv ut  
Lördag 11/4

"Alla mina källor"

 
Från Jostein Nielsens blogg
 

Da jeg var tenåring leste jeg om en klok og kunnskapsrik mann som ga sønnen følgende råd: «Bruk din kunnskap slik du bruker ditt lommeur. Du tar det fram når noen spør deg om tiden!»

Med andre ord: «Det er unødvendig å vise sin kunnskap bare for å vise at man er kunnskapsrik».

Jeg liker å dele kunnskap. Kunnskap begeistrer meg. Verden er spennende, og jeg lytter gjerne til mennesker som har kunnskap om emner hvor jeg er helt blank. Jeg synes det er interessant og formidler det gjerne videre....


Läs mer HÅR.

Skriv ut  
Lördag 11/4

                              Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 5 - Ära av människor eller av Gud
"Jag tar inte emot ära av människor" (Joh 5:40 FB)
"Hur skall ni kunna tro, ni som tar emot ära av varandra och inte söker den ära som kommer från den ende Guden?" (Joh 5:44 FB)
. Läs HÄR.


3 Mos 16 - Två bockar
"Och Aron skall lägga båda händerna på den levande bockens huvud och bekänna över honom Israels barns alla missgärningar och överträdelser, ja, alla deras synder. Han skall lägga dem på bockens huvud och sedan sända i väg honom ut i öknen genom en man som hålls redo för detta. Bocken skall bära alla deras missgärningar på sig ut i ödemarken."  (3 Mos 16:21-22 FB). Läs HÄR.

Ordspråksboken 16 - Framgångsrika planer
"Befall dina verk åt Herren, så har dina planer framgång"  (Ords 16:3 FB). Läs HÄR

Skriv ut  
Fredag 10/4

Kött och ande

Det blev inte så lätt att förstå för Nikodemus då Jesus talade om att vi måste födas på nytt för att kunna se Guds rike (Det inlägget finner du HÄR). Nikodemus kunde inte förstå hur han som var så stor skulle kunna komma in i sin mamma igen för att kunna födas på nytt.

Men Jesu svar pekade i en annan riktning."Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande." (Joh 3:6 FB). Det som är fött av kött är det som vi föddes med första gången. Det är vi själva, vår personlighet. Det som är fött av Ande är det som sker vid pånyttfödelsen. Guds Ande flyttar in i den som blir frälst.

Då vi tar emot frälsningen blir inte köttet ande. Det fortsätter att vara kött. Vi kanske skulle önska att allt i oss var ande, men så är det inte. Kött är kött och ande är ande....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 10/4

Nyhetsflödet fredag den 10 april

 

”Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ.”
- Sam Sundberg recenserar Sebbe Staxx nya bok "Musiken, brotten, beroendet" i Svenska Dagbladet -

"Behandlingshem hjälper – ett tag. Sedan åter in i mörkret. Igen och igen. Framgångarna med Kartellen har två sidor. Musiken ger nytt fokus, men hiphopvärlden är å andra sidan ingen kurort utformad för folk som vill bli drogfria. En flock asgamar ur kultursfären dras dessutom till Staksets ruttnande liv. Ett dokumentärteam från SVT följer honom i hasorna ett tag, men tröttnar när han inte beter sig illa nog. Fryshuset gör en pjäs med honom och skådespeleriet slungar honom in i gamla vanor igen. Sedan snuvar de honom på inkomsterna. Allt enligt Stakset själv.
När han till sist har bränt alla tänkbara broar besöker han mamman till den livstidsdömde Kartellen-kamraten Kinesen. Hon är pastor, de ber tillsammans och Stakset får en förnimmelse av Gud, som hämtad ur en saga: ”Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ.”
Sedan dess har han vacklat fram längs den smala vägen...."


Kristet nätverk stormar mot RFSU
- Världen idag - "Nätverket för samlevnad och sexualitet, NfS, kritiserar i en debattartikel i Expressen ett nytt skolmaterial från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.
Materialet, som heter "Vill du", innehåller några filmer som ska få elever från 7:an till gymnasiet att reflektera kring hur ömsesidighet inom sex uttrycks i praktiken, och visar bland annat ansikten på ungdomar som har olika slags sex med varandra. "Syftet formuleras som att förebygga kränkningar och övergrepp, samt främja ömsesidigt sex i skolans sex- och samlevnadsundervisning, men det egentliga syftet tycks snarare vara att vänja unga vid en normbrytande syn på sexualitet", skriver Nfs ordförande Johan Semby, skolkurator Therése Ewert och överläkare Jovanna Dahlgren. "Istället för att förebygga kränkningar och övergrepp, orsakar RFSU själva just detta när de tvingar på minderåriga situationer som de borde få träda in i när de känner sig vara mogna för det".

Bibeln tydlig om homosexualitet
- 22 pingstpastorer i Dagen - "Vi kan inte smita undan vårt ansvar utan måste ge människor den teologiska vägledning som är en konsekvens av vad Bibeln faktiskt säger. Det skriver 22 pingstpastorer i debatten om homosexualitet...
Vi vill gärna hänvisa till den teologiska övertygelse som finns formulerad i församlingarnas vigselrätt.
I policydokumentet, som är givet från Pingströrelsen till församlingarna och dess förkunnare, förklaras varför vi håller fast vid den otvetydiga bibliska synen på äktenskapet och därmed avvisar homovigslar. En pastor som får sin vigselrätt från Pingströrelsen får helt enkelt inte viga samkönade par.
Vi anser att vi måste vara tydliga, om än i en kärleksfull ton, och klart beskriva konkreta konsekvenser av vad Nya testamentet säger."

Skriv ut  
Fredag 10/4

                              Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 4 -  Vitnande fält
"Men se, jag säger er: Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd" (Joh 4:35 FB). Läs HÄR.

3 Mos 15 - Det viktigaste
"Om någon får flytning från sin kropp, är hans flytning oren. Detta är vad som gäller om hans orenhet så länge flytningen pågår: Vare sig hans kropp avsöndrar flytningen eller tillsluter sig för flytningen, är han oren."  (3 Mos 15:3 FB). Läs HÄR.

Ordspråksboken 15 - Herrens ögon
"Herrens ögon är överallt, de vakar över både onda och goda"  (Ords 15:3 FB). Läs HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 9/4

Född på nytt

 

Man kan inte se Guds rike om man inte är född på nytt. Guds rike finns där hela tiden runt oss som en annorlunda verklighet, men vi kan inte se det förrän vi blir födda på nytt.

Man kan inte lära sig att se Guds rike genom en teoritisk kurs på en teologisk högskola. Det finns bara ett sätt att kunna se den verklighet som heter Guds rike. Det är genom att bli född på nytt....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 29/4

Nyhetsflödet torsdag 9 april

 

Det kristna motståndet

- Lukas Berggren i Världen idag - "I år högtidlighålls på olika sätt minnet av Andra världskrigets slut för 70 år sedan. För oss i Sverige, som i praktiken har levt i fred i drygt 200 år, blir firandet minst sagt sparsmakat. För våra nordiska grannar är det annorlunda. Den 9 april, är det 75 år sedan de tyska nazisterna invaderade Danmark och Norge. En dag som förstås inte firas av våra grannar, men som leder till minnen. I Danmark kommer en film med just det namnet – 9 april – ut, med syfte att skildra invasionen.
Danmark kapitulerade ganska snart, för att undvika ytterligare blodspillan och ödeläggelse. Norge agerade annorlunda och bjöd starkt motstånd. "Vi gir oss ikke frivillig, kampen er allerede i gang", blev den norske utrikesministern Halvdan Kohts besked när Tysklands ambassadör ville få ockupationen bekräftad från Norge.
Det är intressant att studera hur kyrkor och dess företrädare agerade i motståndet mot nationalsocialisternas framryckningar."


Cameron: Storbritannien är ett kristet land
- Dagen - "Storbritanniens premiärminister David Cameron gav kyrkan och förföljda kristna extra uppmärksamhet i samband med ett påsktal på Facebook. "Vi borde vara stolta när vi säger att vi är ett kristet land", säger han.
Inlägget har väckt stark uppskattning och har gillats av över 15 000 personer sedan det publicerades på påskdagen.
Talet inleds med att Cameron konstaterar att påsken är en tid då kristna firar livets ultimata triumf över döden genom Jesu uppståndelse. Men det är också en tid att fundera på vilken roll kristendomen spelar i våra enskilda liv, menar han.
– Kyrkan är inte vara en samling vackra byggnader utan också en levande kraft som gör fantastiska saker i hela vårt land."


Pastorer riskerar bli utbrända på jobbet
- Sändaren - "Präster och pastorer ligger i topp när Försäkringskassan rankar de yrken där risken för psykisk ohälsa är störst. Svårigheter att sätta gränser och ett otydliga arbetsbeskrivningar är förklaringen till att så många blir utbrända, menar Mats Carlsson, ordförande i Vision Ekumeniska....
Statistiken från Försäkringskassan (2013) visar att psykisk ohälsa är det vanligaste skälet till sjukskrivning.  Risken för att drabbas ökar om man har ett så kallat kontaktyrke, alltså arbetar nära människor. I den kategorin finns präster och pastorer.  Det finns ingen separat statistik för de olika samfunden, men Mats Carlsson, är inte förvånad över att präster och pastorer ligger högt på listan."

Skriv ut  
Torsdag 9/4

                              Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Joh 3 -  Född av Ande - evigt liv
"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv." (Joh 3:16 FB). Läs HÄR.

3 Mos 14 - Din arvedel
När ni kommer in i Kanaans land, som jag ger er till arvedel…  (3 Mos 14:34 FB). Läs HÄR.

Ordspråksboken 14 - Ett tryggt fäste
"Den som fruktar Herren har ett tryggt fäste, hans barn får där en tillflykt. Herrens fruktan är en källa till liv, en hjälp att undgå dödens snaror" (Ords 14:26-27 FB). Läs HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 8/4

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 8/4

Nyhetsflödet onsdag den 8 april

 

Hyr Globen för kristen konferens

- Dagen - "Hallå där, Charles Haddad. Du är en av arrangörerna till en kristen konferens som ni kallar "Fire of God". Den hålls i Globen i Stockholm den 11-13 juni.
Vem ligger bakom det här?
– Jesus ligger bakom. Det är en lång historia, men genom en rad övernaturliga händelser mötte jag Francis som är missionär från Nigeria för fyra år sedan. Vi har mötts i olika träffar och arrangerat nätverksmiddagar hemma hos oss och den här visionen har funnits i tre år. Vi har försökt fly, men det har inte gått.
Hur menar du då?
– Vi försöker följa Gud och det var allt från personliga profetiska drömmar till tilltal från människor vi aldrig tidigare mött. Det fick oss att förstå att vi inte kunde släppa det här. Vi längtar att se vad Gud vill göra i Sverige och vi tror att det här är en del i hans plan."


Korsmärkt identitet
- Hemmets Vän - "I berättelsen om korset finns också beskrivningen av människans dubbla natur. De som ena dagen prisar Jesus som Israels frälsare ropar, bara några dagar senare, på hans korsfästelse. Dreven kommer och dreven går. Den mänskliga naturen är skadad. I en tid då humanismen dominerar  – tron att människan i grunden bara är god – blir korset en garant för en mer uppriktig beskrivning av människan. Kampen mellan gott och ont pågår inom oss alla.
Just därför att korset så naket beskriver livet som livet är, blir korset också en berättelse om tro och värderingar som kan fungera i en postmodern tid. Den berättelsen behöver varken kyrkan eller moderna kristdemokrater skämmas för. Det är ju inte tron på hämnd och våld som korset berättar om. Det är istället tron på den utgivande kärlekens oerhörda kraft, som berättelsens kärna. Orden om försoning från korset är något av de vackraste och de starkaste som någonsin uttalats i mänsklighetens historia. När sedan stenen rullas undan på tredje dagen bryter det ljus världen så väl behöver fram. Fredens och försoningens ljus. Korset fun­gerar fortfarande som sund identitetsmarkör, men bara så länge vi ger plats för båda sidorna i berättelsen."


Tio pingstpastorer tar till orda – offentligt!

- Mikael Karlendals blogg - Mikael Karlendal kommenterar en artikel i Dagen som undertecknats av tio pingstpastorer. I artikeln skriver de tio pingstpastorerna:
”Vi tror att teologi först och främst ska formas i församlingen. Församlingen har uppdraget att förmedla evangeliet så trovärdigt och aktuellt som möjligt. Församlingen är därför den primära platsen för teologiska samtal och eventuella positioneringar."
    ”Om vi tvingas välja arena för teologins bearbetning är det för oss självklart att det är församlingen vi väljer. Vi har respekt för akademi och journalistik som aktörer i det teologiska samtalet och vi välkomnar deras bidrag. Men vi tror att i frågor om teologi och livsstil så är det församlingen och dess ledare som behöver stiga fram.”
Mikal Karlendal kommenterar:
"De tio pastorerna kan tolkas som att de tycks nära en önskan om att få vara ifred i den lokala och lugna församlingsmiljön och där få sköta sin undervisning utan bli störda av utanförstående individer som kräver offentliga och tydliga ställningstaganden. Detta är dock djupt problematiskt.
Det är en fåfäng önskedröm att tro att det skulle kunna fungera så i det verkliga livet, i alla fall om man med ”församling” här i första hand syftar på den lokala församlingen. Vi lever i en globaliserad värld där medlemmarna skaffar sig information och kunskap från alla världens hörn. De läser och deltar i debatter via bloggar och sociala media från alla håll och kanter. Kort och gott, det som kunde begränsas till interna diskussioner i en lokal församling 1965, är omöjligt idag. Och det var ju knappast möjligt då heller. Varför ens försöka envisas med denna inställning? Varför inte gilla läget och börja agera opinionsbildare?
Samtidigt är det också teologiskt och bibliskt tveksamt att försöka begränsa samtalet, undervisningen, förmaningen, formandet av teologin och positioneringar till den lokala församlingen. Så gjorde man inte på Nya testamentets tid och så har man heller inte gjort genom den kristna kyrkans hittills nästan 2000-åriga historia. Och det är inte så svensk pingströrelse historiskt har agerat. På olika predikantveckor förr har man stött och blött i olika frågor och mejslat fram en konsensus. Frimodigheten att agera så har dock naggats i kanten under de senaste decennierna.
Teologin – hela läran, allt vad vi ska tro och allt om hur vi ska leva – är inte en sak för lokalförsamlingen, utan det är en angelägenhet för den universella församlingen."

Skriv ut  
Onsdag 8/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.

Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:


Joh 2 -  "Gör vad han än säger till er..."
"Gör vad han än säger till er" (Joh 2:5 FB). Läs HÄR.

3 Mos 13 - Ren eller oren?
" Den som är angripen av spetälska skall gå med sönderrivna kläder. Han skall ha sitt hår ovårdat och skyla sitt skägg och ropa: "Oren! Oren!" Så länge han är angripen av spetälska skall han vara oren."  (3 Mos 13:46-47 FB). Läs HÄR.

Ordspråksboken 13 - Vem umgås du mer?
"Den som umgås med visa blir vis, den som är vän med dårar går det illa"  (Ords 13:20 FB). Läs HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 7/4

En ny bok...

Idag börjar vi med en ny bibelbok i bibelläsningsplanen. Det är Johannesevangeliet. Om du inte varit med i bibelläsningen från årets början kan du hoppa på nu. Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR.

Till alla som anmält sig till Bibelutmaningen 2015 skickar vi ut ett mejl med information varje gång vi kommer in på en ny bibelbok. Här kommer lite bakgrundsinformation om Johannesevangeliet:

Om författaren:
Johannes föddes i den lilla staden Bethsaida i Galileen, som son till en fiskare vid namn Sebedaios. Hans mor, Salome, var moster till Jesus vilket innebar att Jesus och Johannes var kusiner. Johannes hade en äldre bror som hette Jakob och de var tillsammans med sin far delägare i en fiskerirörelse i Kafarnaum.
Johannes och Jakob tillhörde först vildmarkspredikanten Johannes döparens lärjungar, men anslöt sig sedan till Jesus. Johannes blev den yngste av Jesu följeslagare och även den som stod honom närmast. Innan Jesus avrättades bad han kusinen ta hand om Maria, vilket Johannes också gjorde...

Läs mer HÄR..

Skriv ut  
Tisdag 7/4

Nyhetsflödet tisdag den 7 april

 

Världen behöver hopp
- Kyrkans Tidning - "Påsken talar om kärlek in till döden. Och om kärlek som övervinner allt, till och med döden. I samband med den interreligiösa manifestationen ”Vägra hata!” som ägde rum första helgen i februari på flera orter, kom frågor om vi inte borde tala om kärlek istället. Borde inte manifestationen heta ”Våga älska” istället för ”Vägra hata!”? Det var just ur ett sådant samtal som idén till manifestationen föddes. Kärlek och älska är stora ord och inte alltid så enkla att leva upp till. Varför inte börja med ett något enklare mål, att inte hata?  Första steget på kärlekens väg är att vägra hata.
För Jesus är kärleken villkorslös och inte förhandlingsbar. Han går lidandets väg, mot korset och döden och är trogen sin livsväg. Hans budskap om att ”vända om” och ta emot ”Guds rike” uppmanar oss till medvetna val. Vi behöver alla vända om från fördomar, förakt, ilska, och likgiltighet. Kärlekslöshet handlar inte bara om andra, utan var och en av oss."


”Vi vill ha ett samhälle som har plats för alla"
- SVT Opinion - "”Vi önskar se en kursförändring i samhället där fosterdiagnostiken erbjuds för att rädda liv, inte för att identifiera de barn som är mindre önskvärda”, skriver Helena D'arcy, Ingrid Karlsson, Ruth Nordström, Malin Schelin och Stefan Swärd.
Provita, Respekt, Livlinan och Ja till Livet samarbetar med hundratals organisationer i Europa och globalt som delar samma uppfattning: att rätten till liv är en mänsklig rättighet och att ett barn med funktionshinder har precis samma människovärde och rätt till ett värdigt liv som alla andra barn.
Jenny Sonesson påminner i sin artikel om att över hälften av dem med Downs syndrom i dag lever till över 60 år, och att de allra flesta lever ett rikt liv.
Problemet är bara, vilket Sonesson diskret utelämnar, att 60 procent av barnen med Downs Syndrom inte ens får chansen till ett rikt liv, eftersom de aldrig får födas."


Iran hjälper Hamas att återställa tunnlar
- Dagens Nyheter - "Iran har återupptagit sitt samarbete med Hamas islamist­regering i Gazaremsan och ska ha spenderat tiotals miljoner pund på att återställa Hamas attacktunnlar, skriver brittiska Sunday Telegraph.
Iran har återupptagit sitt samarbete med Hamas islamist­regering i Gazaremsan och ska ha spenderat tiotals miljoner pund på att återställa Hamas attacktunnlar, skriver brittiska Sunday Telegraph.
Underrättelsekällor i London säger till tidningen att Iran och Hamas lappat ihop sin relation, som lidit svårt under det syriska inbördeskriget, där parterna befunnit sig i motsatta läger."


Evigheten med eller utan Gud (del 7)
- Bength Gustafsons blogg - Eftersom jag skriver denna bloggtext i påsktider, då kan jag inte undgå att skriva något om påskens budskap, som är så centralt och grundläggande när det gäller kristen tro och kristet liv. Och det hör i allra högsta grad samman med mitt tema: Evigheten med eller utan Gud. Detta tema vore inget annat än nonsens utan påskens budskap om Jesus, om hans lidande, om korset, om Jesu död och uppståndelse från de döda.
För oss som kristna och bibeltroende, så lever vi med ett dubbelt perspektiv. Vi borde i varje fall göra det. Både med ett historiskt perspektiv och med ett evighetsperspektiv. Det historiska perspektivet handlar om begynnelsen, då Gud skapade himmel och jord och började tiden och historien. Historien som utgörs av dåtid, nutid och framtid och tidens och historiens avslutning. (62) Evighetsperspektivet handlar om det som var före tiden och historien och om det som tar vid då tiden och historien är avslutad. Detta som beskrivs på ett så lysande sätt av Gudsmannen Mose: ”Förrän bergen blev till och du skapade jorden och världen, ja, från evighet till evighet är du, o Gud”. (63) Från begynnelsen och bakåt var det evighet utan början, och från tidens och historiens slut, så kommer det framåt att vara evighet utan slut. ”Gud är från evighet till evighet”, och däremellan är tiden och historien."

Skriv ut  
Tisdag 7/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.


Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:


Joh 1 -  Nåd och sanning
"Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning" (Joh 1:14 FB). Läs HÄR.

3 Mos 12 - Offer
"Detta är lagen om en barnaföderska, både när hon har fött en pojke och när hon har fött en flicka.
Men om hon inte har råd med ett får, skall hon ta två turturduvor eller två unga duvor, en till brännoffer och en till syndoffer.
"  (3 Mos 12:7-8 FB). Läs HÄR.

Ordspråksboken 12 - Dina ord ger resultat
"Ord från en tanklös tunga kan hugga som svärd, de visas tunga ger läkedom"  (Ords 12:18 FB). Läs HÄR.

Skriv ut  
Måndag 6/4
Efter påskdagen kommer Annandag Påsk. Annandag står för att det är "dagen efter" en stor dag. Efter annandagen kommer det en annan dag, och därefter en annan dag. Tillsammans bildar alla dessa annandagar vårt liv.

Det är en del höjdpunkter i almanackan och i livet, men sedan kommer alltid en annandag efter höjdpunkten och sedan en annan dag....

På Annandag Påsk läser vi om två lärjungar som gick tillsammans med Jesus. De sörjde för att Jesus inte längre var med dem. De märkte inte ens att han var hos dem. Han gick faktiskt och samtalade med dem. Det samtalet satte spår i lärjungarna. Då de förstod att det var Jesus de hade mött, berättade de för de andra att mötet med Jesus hade resulterat i två saker: Öppnade ögon och brinnande hjärtan! (Luk 24:32).

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 6/4

Nyhetsflödet måndag den 6 april

 

Tolerans är bättre än indoktrinering
- Olof Edsinger i Svenska Dagbladet - Erik Andersson tar i sin replik upp den brottning och den psykiska ohälsa som präglar uppväxten för många hbtq-personer (2/4). Även för mig är det självklart att vi ska göra vad vi kan för att stötta denna grupp, såväl som andra utsatta barn och ungdomar. Vidare är det självklart att vi alla har samma värde, oavsett sexuell läggning. Dessa värderingar kan dock leda fram till olika målsättningar och strategier.
Andersson konstaterar att ”det är i tidiga år som vi formas till de människor vi ska bli”, och förordar en aktiv social ingenjörskonst där vi ”börja[r] tidigt med det normkritiska arbetet” för att ”sedan fortsätta upp genom skolåren”. Strategin blir alltså, precis som i JämO:s, DO:s, HomO:s och BEO:s riktlinjer, att ifrågasätta – och i praktiken förneka – att det finns några legitima normer. Vad denna hållning i praktiken leder till börjar dock bli allt mer uppenbart, nämligen ett åsiktsförtryck där de som inte hänger med i svängarna antingen marginaliseras eller förtrycks av etablissemanget.


Varför teg Svenska kyrkan?
- Eli Göndör i Dagen -  "Svenska kyrkan hade ett gyllene tillfälle att visa sin hållning.
Sveriges relationer med Saudiarabien tycks åtminstone för tillfället vara något lugnare. Åsikterna varierar om det var bra eller dåligt att Sveriges utrikesminister beskrev Saudiarabien som den hänsynslösa diktatur det faktiskt är, med ett förlegat rättssystem och oacceptabla bestraffningsmetoder.
I det rabalder som uppstod är det förvånande att Svenska kyrkan, som inte sällan har bestämda åsikter om sådant som händer i Mellanöstern och om mänskliga rättigheter, varit så tyst när det hettade till om just Saudiarabien.
I Saudiarabien är religionsutövandet helt i konflikt med vad som i öppna och fria samhällen anses vara rätt och riktigt. Det har definitivt med islam att göra och är på alla tänkbara vis kopplat till islams urkunder."


”Jag predikar i stort sett varje söndag”
- Världen idag - "I närmare 25 år var Carl-Erik Sahlberg uppskattad präst i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Kyrkan mitt i centrala Stockholm blev under hans ledning känd för sitt sociala arbete bland hemlösa och missbrukare. I dag är kyrkan andligt hem för många människor, med välbesökta gudstjänster och bönesamlingar.
Carl-Erik Sahlberg är efter pensioneringen för ett par år sedan verksam i Tanzania, tillsammans med sin fru Overa, som kommer därifrån. Vi träffas i S:ta Clara kyrka mellan några samlingar, under det två veckor långa besöket i Sverige. Programmet, med aktiviteter varje dag, och flera resor, kan få vem som helst att tappa andan. Men denne eldsjäl, som fyller 70 nästa gång, har ändå tid med alla som vill hälsa och byta några ord."

Skriv ut  
Måndag 6/4
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR.


Minikommentarer, "mannakorn", till dagens bibelläsning:

Psalm 41 -
Dela Guds omsorg

"Salig är den som tar sig an den fattige, HERREN skall befria honom på olyckans dag. HERREN skall bevara honom och hålla honom vid liv. Han skall prisas lycklig i landet" (Ps 41:2-3 FB) - Läs HÄR.

Psalm 42 - Längtan

"Som hjorten trängtar efter vattenbäckar, så längtar min själ efter dig, o Gud. Min själ törstar efter Gud, efter den levande Guden." (Ps 42:2-3 FB). Läs HÄR.

3 Mos 11 - Ett heligt folk

"Ty jag är HERREN, som har fört er upp ur Egyptens land, för att jag skall vara er Gud. Så skall ni nu vara heliga, ty jag är helig"  (3 Mos 11:45 FB) - Läs HÄR.

Ordspråksboken 11 - Givandets välsignelse
"Den ene strör ut och får ändå mer, den andre snålar och blir bara fattigare. Den frikostige blir rikligen mättad, den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt."  (Ords 11:24-25 FB) - Läs HÄR.

Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Dagens andakt
19 april

”Jesus stannade och kallade till sig dem och frågade: ”Vad vill ni att jag skall göra för er?”
( Matt 20:32)

Andakt:
Många ungdomar hade varit samlade till bibelläger. Eva var inte frälst när hon kom. Hon hade varit klasskamrat med en av de andra lägerdeltagarna. De första dagarna ställde hon många frågor omkring vår bibelundervisning. En kväll skulle vi ha förbön. Ungdomarna hade fått i uppdrag tidigare på dagen att tänka igenom vad de skulle svara, om de fick frågan ”Vad vill du att jag ska göra för dig?”, den fråga som Jesus brukade ställa till människorna innan han botade dem. Nu kom de till böneplatsen för förbön i ett särskilt rum. Eva kom och grät när jag satte mig bredvid henne för att be för henne. Jag frågade vad hon ville att Jesus skulle göra för henne. Då svor Eva. Hon sa att hon var så arg på Gud för att han inte visade sig för henne. ”Jag vill att han konfronterar mig. Jag vill inte ge mitt liv till en illusion” skrek hon. Okej sa jag, då konfronterar Gud dig nu och han frågar dig: Är du frälst? – Nej. Vill du bli frälst? - Ja. Och så fick jag leda Eva steg för steg genom Romarbrevet 10:9 och hon blev frälst. Nästa dag berättade hon om hur hon blivit frälst för alla andra lägerdeltagarna.

Bön:
Jesus, tack för att du tål att bli konfronterad. Du som känner oss precis sådana som vi är längtar efter vår uppriktighet och du möter oss först när vi vågar vara ärliga och sanna; när vi säger det om oss själva som du redan vet.

  


Besök på rupeba.se 2015

Januari 12.417
Februari 10.229

Mars 11.206

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Bength Gustavfson
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba