Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
den 23 oktober 2016
Söndag 23/10

Tidig söndagsmorgon den 23 oktober i Kristiansand

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och denna söndagsmorgon vaknar vi i Kristiansand, den största staden på "Sörlandet" i Norge.

Den första delen av veckan hade vi en kurs på Jelöy för de löjtnanter som ordinerades under kongressen i sommar. Det är alltid spännande att möta löjtnanterna då de varit ute ett par månader på sin första order. Har de "överlevt" den stora förändringen att komma ut i verkligheten efter två år på Officersskolan? Ja, de hade överlevt på ett eller annat sätt allesamman. Vi hade några fina dagar tillsammans med fantastiska löjtnanter. 

Under kursdagarna fick vi besök från de olika avdelningarna på högkvarteret som  informerade och svarade på frågor. Andra ämnen som vi tog upp under kursdagarna var predikoförberberedelser och tidsplanläggning.

Nu är det söndagsmorgon och vi är mitt inne i en bibelhelg på kåren i Kristiansand i Norge. Temat som kåren har valt för helgen är "Helig vardag - Helig var dag". Igår hade vi bibelstudier hela dagen och nu är vi snart på väg till den avslutande förmiddagsgudstjänsten.

Sedan få vi köra tillbaka hem till Jelöy - och en ny vecka.

Jag önskar dig en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky
Skriv ut  
Söndag 23/10

Nyhetsflödet söndag den 23 oktober

Oacceptabel svartmålning av Israel
- Lars Adaktusson i Hemmets Vän - "Samtidigt är det sorgligt att behöva konstatera att FN-systemet alldeles för ofta används för att smutskasta Israel. Vid generalförsamlingens session 2015 antogs 20 resolutioner som kritiserade Israel jämfört med tre resolutioner om hela den övriga världen. Inte ett ord nämndes om diktaturer som Kina, Kuba, Saudiarabien, Sudan, Jemen och Zimbabwe.
   I mars i år avslutade FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, ett månadslångt möte med att påstå att Israel är det land i världen som mest flagrant kränker mänskliga rättigheter. Fem resolutioner mot Israel antogs, men bara en vardera om situationen i diktaturer som Syrien, Nordkorea och Iran....
...För några år sedan konstaterade FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan att Israel bedöms hårdare än sina fiender, ”särskilt inom vissa FN-organ”. Oavsett om det handlar om UNHRC eller Unesco måste detta destruktiva agerande få ett slut. Svartmålningen av Israel, antisemitismen och den rena historieförfalskningen inom ramen för FN är oacceptabel.
   Att den svenska regeringen väljer att medverka till detta är beklämmande och sorgligt.
Läs mer HÄR.


Jag känner mig äcklad av Halloween
- Felicia Ferreira i Dagen - "Det är svårt att mota mörkret med mer mörker.
   Alla helgons dag närmar sig och så även den från väst importerade helgen Halloween. Mitt digitala flöde har redan börjat fyllas av maskeradsnack och festinbjudningar. Jag har aldrig gillat Halloween och skräckteman men i år blir jag på något sätt extra äcklad av mördarteman, svärd, skelett och blod. Med allt lidande som pågår runt omkring oss och över världen känns det som om det är fullt tillräckligt med verklighetens skräckscener."
Läs mer HÄR.


Fler kristna irakier i Sverige än i Irak
- VG/Norge - De kristne forsvinner fra Midtøsten: – En av vår tids store tragedier
   Mens kampene raser rundt Mosul, har de aller fleste kristne i den IS-kontrollerte storbyen allerede flyktet.
   Det store slaget om den IS-holdte millionbyen Mosul i Irak startet denne uken. Ulike styrker, med ulike motiver, angriper terrorgruppen fra alle kanter.
Men for byens tradisjonsrike kristne befolkning er det lite som kan reddes.
Da IS inntok Mosul i juni 2014 var det om lag 60.000 kristne i byen. Nå, to år senere, er det nesten ingen igjen.
– Med svært få unntak har alle kristne blitt fordrevet fra Mosul og de omkringliggende områdene, sier journalist og forfatter Lars Akerhaug til VG.
Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Söndag 23/10

Ord för dagen den 23 oktober - Hebreerbrevet 8

VAD FINNS I DITT HJÄRTA? - Heb 8

Bibelläsning: Hebreerbrevet 8

"Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk." (Hebr 8:10 FB)


Det som finns i våra hjärtan påverkar i stor utsträckning hur vi lever. Vårt hjärta kan vara fyllt av många negativa saker som kan förstöra både vårt eget och andras liv: bitterhet, hat, hämndbegär, avundsjuka.

Men vårt hjärta kan också vara fyllt av det som är gott. Gud vill att hans folk ska ha Guds ord skrivet i sina hjärtan. Guds ord är uttrycket för vad Gud tänker.

Om vårt hjärta är fyllt av det som är gott kommer det att välsigna inte bara oss själva, utan också de människor som vi möter.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad vill Gud skriva i mitt hjärta idag?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 23/10

Bibelläsning från GT den 23 oktober 

År 1: FELAKTIGA FÖRVÄNTNINGAR - 2 Kungaboken 5 - Läs HÄR

År 2: HERRENS HÄRLIGHET - Hesekiel 43 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Lördag 22/10

Ord för dagen den 22 oktober - Hebreerbrevet 7

ETT BÄTTRE HOPP - Heb 7

Bibelläsning: Hebreerbrevet 7
"Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem." (Heb 7:25 FB)

Hebreerbrevets författare kommer här tillbaka till ett genomgående tema i boken. Jesus är den störste. Här jämförs Jesus med prästfunktionen i det Gamla testamentet.

Jesus är överlägsen alla tidigare prästfunktioner: "En sådan överstepräst var det vi också behövde, en som är helig, oskyldig, obefläckad, skild från syndare och upphöjd över himlarna" (v.26)

Jesus är vår överstepräst.
-Han har makt att frälsa var och en som kommer till Gud
-Han manar gott för oss. - Alltid!


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Han manar gott för mig. Idag!

Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Lördag 22/10
Bibelläsning från GT den 22 oktober 
År 1: ETT TOMT KÄRL - 2 Kungaboken 4 - Läs HÄR

År 2: DEN DUBBLA TJÄNSTEN - Hesekiel 42 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Lördag 22/10


Skriv ut  
Lördag 22/10

Fra den norske siden: Det handler om høst

Fra Jostein Nielsens blogg

Det er ikke tvil om at det er høst i denne delen av verden.

Temperaturen synker. Det er synlig på Magnas bilde fra markedet: Høst betyr innhøstning, og den feirer vi på Frelsesarmeen i Øst-Europa – gjerne i kombinasjon med at vi gir vår gave til selvfornektelsesinnsamlingen. Da pyntes lokalene med frukt og grønnsaker som deles med dem som trenger det. Det følger velsignelse med en god høst.


Les mer HER

Skriv ut  
Fredag 21/10

Nyhetsflödet fredag den 21 oktober

KD-politiker i Luleå kritisk mot skolyoga: Är buddhism
- Dagen - "Kommunala Tunaskolan i Luleå vill ha yoga och meditation på schemat.– Yoga är buddhism. Varför inte införa kristen bön i skolan i stället? säger KD:s gruppledare, Anette Asplund, till Norrländska Socialdemokraten.
   Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans kundaliniyogacenter i Luleå och Norrbottens läns landsting har gemensamt ansökt om 62 000 kronor till projektet som i första hand riktar sig mot Tunaskolans niondeklassarna."
Läs mer HÄR.

Allt färre judar i EU
- Världen idag - "År 1991 bodde det två miljoner judar i EU. Nu är siffran 1,4 miljoner. – Om Europa låter antisemitismen blomstra blir det början på slutet för Europa, sa rabbinen Lord Jonathan Sacks vid en konferens i Europaparlamentet nyligen.
Ökad antisemitism, terroristattacker och knivattacker tros vara orsaken till att allt fler judar flyttar från Europa. Det framgick vid en EU-parlamentarisk konferens om framtiden för Europas minskade judiska kolonier, som hölls nyligen.
– Europa är inte Europa utan det judiska arvet. Europa bör engagera sig politiskt och offentligt för att garantera dem en välmående framtid och hindra dem från att flytta till Israel på grund av att de inte känner sig skyddade här, sa Martin Schulz, talman för Europaparlamentet."
Läs mer HÄR

Fra den norske siden: Livsdesign 2017
- Perleportalen.no - Helgen 27.-29. januar 2017 inviterer Frelsesarmeen til en helg med god plass for refleksjon, samtale og undervisning med fokus på Guds planer for ditt liv.
... "Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre så uendelig mye mer enn vi ber om og forstår."(Efeserne 3,20)Bærer du på en drøm, eller står du kanskje ved et veiskille i livet?Denne helgen får du god mulighet til å søke Gud, høre spennende vitnesbyrd, få god undervisning og møte andre som stiller de samme spørsmålene. Les mer HER.
Skriv ut  
En guldgruva

"En guldgruva....."

Den förste som beställde de två första delarna av NT-boken skrev: "Hej!! Jag hämtade pärmarna idag.. Det är en Guldgruva att studera.."

Det är nog en bra beskrivning på NT-boken. Den består nämligen av "guldkorn" som jag vaskat fram i min dagliga bibelläsning. Och då du följer med i den dagliga läsningen genom Bibeln, är jag säker på att du kommer att upptäcka dina egna guldkorn som bara fínns där, redo för dig att upptäcka. Just för dig, just i din nuvarande situation i livet.

/PB
.   Läs mer om NT-boken HÄR.

Skriv ut  
Fredag 21/10

Ord för dagen den 21 oktober - Hebreerbrevet 6

DEN KOMMANDE VÄRLDENS KRAFTER  Heb 6


Bibelläsning: Hebreerbrevet 6
"I detta hopp har vi ett tryggt och säkert själens ankare"
(Hebr 6:19 FB)

Kapitlet tar upp många fantastiska sanningar:

-Att vi redan här och nu kan smaka den kommande världens krafter (v.5). Jag tror att Gud vill att vi ska smaka mer av den himmelska kraften i våra liv.

-Att vi ska ha kristna föredömen som vi ska ta efter, "imitera" (v.12). Vem eller vilka är dina föredömen?

-Att vi får ha ett ankare för vår själ. Tänk vad många människor som lever rotlöst och bara irrar hit eller dit. En kristen har fått ankra upp mot något som är fast och aldrig rubbas eller förändras.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Tack att jag redan idag kan få smaka den kommande världens krafter.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 21/10
Bibelläsning från GT den 21 oktober
År 1: "HOS HONOM ÄR HERRENS ORD" - 2 Kungaboken 3 - Läs HÄR

År 2: VÄLKOMMEN IN I DET INRE - Hesekiel 41 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Torsdag 20/10

En kyrka som förlorat tron på sin egen tro

Det har pågått ganska länge nu. Många församlingar har tappat förtroendet för sin egen tro.

Det är inte så att de har slutat tro på Gud, det är bara det att de inte längre litar på att den tron är tillräcklig. 

Så börjar den ängsliga kyrkan att föra in moment av främmande religioner för att inte förlora de få gudstjänstbesökare den fortsatt har kvar.

Man ser det allt oftare. Församlingarna inbjuder till Yoga, Mindfulness och många andra aktiviteter som har sitt ursprung i Österns religioner.

Det var likadant på Elias tid. Folket hade inte slutat att tro på Gud. Men det verkar som om de inte trodde att det skulle räcka. I tillägg till Gud började de tillbe Baal och Elia ropade förtvivlat: ”Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal så följ honom” (1 Kung 18,21).

Lösningen på församlingens svaga tro är inte att börja tillbe främmande gudar, utan att vända tillbaka till Gud av hela sitt hjärta.


/PB   Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 20/10

Nyhetsflödet torsdag den 20 oktober

Despoternas paradis och Alice i underlandet
Ruben Agnarsson i Inblick - "I FN och dess olika organ använder brutala diktaturer och despoter sig av en rättighet som de nogsamt undanhåller sin egen befolkning: nämligen att i demokratisk ordning rösta om och välja mellan de förslag som kommer upp på agendan. Denna dubbelmoral förvränger likt sagan om Alice i underlandet vad som är rätt och fel, vad som är upp och ned och vad som sant och falskt. Berättelsen om FN påminner om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.
   Vad kan man annars säga om att de värsta despoterna och förtryckarna av mänskliga rättigheter är med och beslutar i FN:s råd för- ja just det,  mänskliga rättigheter?
   I dag antog FN-organet U​NESCO en kontroversiell resolution om Jerusalem som ignorerar judarnas relation till tempelplatsen. Resolutionen, som lagts fram av ett antal muslimländer, godkändes förra veckan på kommitténivå.
   Det är inte första gången som det judiska folkets mångtusenåriga och självklara koppling till landet Israel är under ideologisk attack av de allra mest destruktiva krafterna i världen."
Läs mer HÄR.

Sveriges agerande i Unesco bidrar till moralisk kris
- Världen idag - "En Unesco-resolution, som förnekar att det finns en judisk koppling till Tempelberget och andra heliga platser i Jerusalem, har väckt starka reaktioner bland Israelvänner runt om i världen. Det krävs knappast någon akademisk slutexamen i ämnet för att inse att Tempelberget är av central historisk betydelse för såväl judar som kristna. Att förneka att det överhuvudtaget existerat några judiska tempel på Tempelberget i Jerusalem är därför ett medvetet försök att radera ut en högst väsentlig del av judisk historia och identitet.
    Men detta är ingalunda första gången i historien som någonting liknande sker. Redan vid islams utbredning i Nordafrika under 600-talet jämnades urgamla kyrkor och synagogor till marken för att ge utrymme för den nya islamska kulturen. När Isis och al-Qaida i våra dagar spränger flertusenåriga synagogor, kyrkor, Buddha-statyer eller grekiska monument i Mellanöstern följer man därför en väl beprövad metod."
Läs mer HÄR.


Iraks kristna välkomnar försöket att befria Mosul från IS
Kristna i Irak välkomnar i försiktiga ordalag starten av striden om Mosul och Nineveslätten, deras hembygd sedan 1500 år, från vilken de blev brutalt fördrivna av terrorgruppen IS sommaren 2014. ”De har väntat på detta sedan de drevs bort från sina hem. Många kristna har levt under mycket svåra förhållanden sedan dess och är angelägna om att kunna återvända”, sade fader Emanuel Youkhana, arkimandrit, medlem av Österns assyriska kyrka och chef för det kristna hjälpprogrammet för norra Irak, CAPNI, enligt brittiska Catholic Herald på tisdagen.
   ”Självklart är den militära operationen bara det första av många steg på vägen mot de kristnas återvändande”, fortsatte fader Youkhana. ”Det kommer att behövas stora säkerhetsarrangemang, liksom även fysisk återuppbyggnad och rehabilitering av hela den region som IS-extremisterna har ockuperat.”
Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 20/10

Ord för dagen den 20 oktober - Hebreerbrevet 5

ETT SKÄRPT SINNE - Heb 1

 Bibelläsning: Hebreerbrevet 5

"Den fasta födan är till för vuxna, för dem som genom övning har fått sinnet skärpt till att skilja mellan gott och ont." (Heb 5:14)

I kapitlet jämförs utvecklingen av den kristna människan med det mänskliga livets utveckling. Spädbarn kan inte äta fläskkotletter. De behöver mjölk.

Vi måste enligt bibelversen ovan öva oss så våra sinnen skärps så att vi kan uppfatta vad Gud vill säga till oss.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Idag är en bra dag att börja öva!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 20/10
Bibelläsning från GT den 20 oktober
År 1: EN FALLEN MANTEL - 2 Kungaboken 2 - Läs HÄR

År 2: DET KOMMER EN NY TID - Hesekiel 40 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Onsdag 19/10

Ord för dagen den 19 oktober - Psalm 124 och 125

OM HERREN INTE VARIT MED OSS....  - Psalm 124

Bibelläsning: Psalm 124
"Om Herren inte varit med oss..." (Ps 124:1 FB)

En tacksägelsepsalm över Herrens räddning ur många svårigheter. Psalmförfattaren räknar upp ett antal kritiska tillfällen där det hade gått riktigt illa om Herren inte hade varit med.

Befrielsen liknas med en fågel som undkommer fågelfångarens snara (vers 7) och psalmen avslutas med orden: "Vår hjälp är i Herrens namn, han som har gjort himmel och jord" (vers 8).

Då jag ser tillbaka på mitt liv vill jag bara falla in i tacksägelsen och säga: "Om Herren inte varit
med...
"
. Tack Gud! 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Om Herren inte varit med mig....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 19/10
Bibelläsning från GT den 19 oktober
År 1: ATT VÄNDA SIG TILL ANDRA GUDAR - 2 Kungaboken 1 - Läs HÄR

År 2: ÅTERUPPRÄTTELSE - Hesekiel 39 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Torsdag 19/10

Fra den norske siden: Steg 10: Oppgaven. Hvordan vil du bruke livet ditt som kristen?

I Efeserbrevet 2,10 står det: «Vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle gå inn i dem.»

Når man blir en kristen, fødes man inn i et nytt felles skap, Kristi kropp. Man får en ny identitet, en ny tilhørighet og en ny oppgave.

Hovedoppgaven for alle kristne er å være et Guds tempel (1 Kor 3,16-17), det vil si å være et sted på jorden der Gud bor og bestemmer. Det får naturligvis konsekvenser for vår livsstil: Hvordan vi snakker, hvordan vi handler og hvordan vi bruker våre liv.

Sammen har altså alle kristne et felles oppdrag på jorden: Å være Kristi kropp, å la Jesus bli så tydelig og synlig som mulig for alle mennesker.

Les mer HER.

Skriv ut  
Tisdag 18/10


AWAKENING EUROPE   28-30 OKTOBER 2016

FRIENDS ARENA,STOCKHOLM, SWEDEN

Läs mer HÄR
Skriv ut  
Tisdag 18/10

Ord för dagen den 18 oktober - Psalm 123

 
JAG LYFTER MINA ÖGON - Psalm 123


Bibelläsning: Psalm 123
”Jag lyfter mina ögon upp till dig, du som bor i himlen”
(Ps 123:1 FB)


I den korta psalmen på fyra verser hinner författaren berätta att han fått utstå mycket ont (vers 3-4).


Men det finns ett val han måste göra. Antingen fortsätta att fästa blicken på alla oförätter och allt annat ont han har fått utstå. Eller också lyfter han blicken och ser på himmelens Herre och den kärlek och välsignelse han möter där.


Psalmförfattaren ber inte att Gud ska lyfta upp hans ögon. Det vet han att han måste göra själv, därför skriver han: ”Jag lyfter upp mina ögon”. Det är ett medvetet val han måste göra.


Det är samma sak med mig idag. Jag måste välja att lyfta upp min blick. Jag måste välja i vilken verklighet jag ska leva idag. 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag lyfter mina ögon...

Skriv ut  
Tisdag 18/10
Bibelläsning från GT den 18 oktober
År 1: FÖRÖDANDE HA-BEGÄR - 1 Kungaboken 21 - Läs HÄR.

              EN ÖPPNING I RUSTNINGEN - 1 Kungaboken 22 - Läs HÄR.

År 2: EN ATTACK MOT GUDS FOLK - Hesekiel 38 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Måndag 17/10

Nyhetsflödet måndag den 17 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni


Nya kvinnor träder fram mot Trump: ”Han tog tag i mitt bröst”
● UTRIKES Ytterligare två kvinnor har trätt fram mot Donald Trump och anklagat presidentkandidaten för sexövergrepp. En av dem var Summer Zervos, tidigare deltagare i Trumps dokusåpa ”The Apprentice”.
– Han började kyssa mig väldigt aggressivt och tog tag i mitt bröst, sa en tårfylld Zervos på en presskonferens.
Trump har svarat på anklagelserna med att bland annat hävda att de är lögner som sprids av media. 
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen


Trump om Clinton i debatten: Du borde sitta i fängelse

● UTRIKES Tonläget i den amerikanska valrörelsen har skruvats upp rejält den här veckan. Det började med att republikanernas Donald Trump under den andra debatten sa att demokraternas Hillary Clinton borde sitta i fängelse och att han skulle utreda henne om han blev president. Sedan har Trump fortsatt med att bland annat föreslå att Clinton borde drogtestas.
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen


Thailands kung död efter 70 år på tronen
● UTRIKES Thailands kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX, har dött efter en längre tids sjukdom. Han hade regerat över landet i sju årtionden. Generell landssorg har utlysts i en månad, då inga nöjen eller "festligheter" ska äga rum. Kronprins Maha Vajiralongkorn tar över tronen.
★ Läs mer om Rama IX1927–2016


Flera larm om hotfulla clowner runt om i landet
● INRIKES På flera platser i världen, inte minst i USA, har personer utklädda till clowner hotat och trakasserat människor en längre tid. Nu har trenden spridit sig till Sverige. Runt om i landet har polisen under veckan fått ta emot mängder med larmsamtal om clownattacker.
★ Läs mer om Clownangreppen


Alliansen befäste blocken med SD-attacker
● INRIKES Alliansledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gick till hård attack mot SD-ledaren Jimmie Åkesson om Rysslandskopplingar och rasistskandaler i veckans riksdagsdebatt. Sydsvenskans Olle Lönnaeus tror inte att attackerna var en slump utan hade som syfte att stärka blockpolitiken och ena Alliansen. Den spricka som Stefan Löfven hoppades på efter Jan Björklunds utsträckta hand över blockgränserna förra veckan är lagad, skrev Lönnaeus. 
★ Läs mer om Riksdagsdebatten med partiledarna


Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur
● NÖJE & KULTUR Den amerikanske musikern Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur. Priset till Dylan motiverades med att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Att priset gick till rockpoeten har under veckan beskrivits som sensationellt.
★ Läs mer om Bob Dylans Nobelpris


Spänd stämning på Gotland efter misstänkta gruppvåldtäkten
● INRIKES Efter den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby har stämningen på Gotland varit uppskruvad. En av de misstänka har konfronterats på gatan och flera personer inom polis- och åklagarmyndigheten som utreder den misstänkta våldtäkten har hotats. Under veckan har åklagaren som har haft om ärendet lämnat sitt uppdrag.  
★ Läs mer om Misstänkta våldtäkten i Visby


Stort ras för Ericsson-aktien efter vinstvarning
● EKONOMI Krisen i Ericsson tog en ny vändning i veckan när bolaget gick ut och varnade för att vinsten för det tredje kvartalet är så gott som utraderad. Aktien rasade med mer än 20 procent samma dag. Beskedet ledde till att Moody’s sänkte Ericssons kreditbetyg på fredagen vilket fick aktien att sjunka ytterligare.
★ Läs mer om Krisen i Ericsson


Pensionsmyndigheten polisanmäler fondbolaget Falcon Funds

● EKONOMI Pensionsmyndigheten polisanmälde det Maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds som misstänks för en stor pensionsbluff. Myndigheten har krävt att bolaget ska betala tillbaba 2,4 miljarder kronor som 22 000 svenska sparare i PPM-systemet pumpat in i bolaget. Falcon avfärdar fuskanklagelserna och har lovat att betala tillbaka pengarna.
★ Läs mer om Turerna kring Falcon Funds


Skidstjärnan Therese Johaug fast i dopingkontroll
● SPORT Den norska skidstjärnan Therese Johaug har testats positivt för det förbjudna ämnet Clostebol. Hon själv och det norska skidförbundet hävdar att hon fått i sig det dopingklassade ämnet via en läppsalva. Frågan som många ställer sig nu är om Johaug stängs av i flera år, eller om det finns förmildrande omständigheter kring dopingsavslöjandet. 
★ Läs mer om de Norska dopingrapporterna 

Skriv ut  
Måndag 17/10

"Min följeslagare i den dagliga bibelläsningen"

NT-boken är en utmärkt följeslagare i din dagliga bibelläsning. Gör dina egna anteckningar i pärmen då du läser kapitel efter kapitel. Vad talar till dig? Vad kan jag göra för nya upptäckter i min resa i tron?

Läs mer om NT-boken HÄR.

Skriv ut  
Måndag 17/10

Ord för dagen den 17 oktober - Hebreerbrevet 4

DÅ DU HÖR HANS RÖST... - Heb 4

Bibelläsning: Herbreerbrevet 4
" I dag, om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan."
(Hebr 4:7)

 

Dagens kapitel handlar om att höra från Guds ord.
-Det står att Guds ord är skarpare än något tveegggat svärd (v.12).
-Det står också att man kan ta emot Guds ord till ingen nytta om man inte tar in det i sig (v.2)

Men budskapet som återkommer flera gånger är att Gud talar. Och då han säger något till mig, vill Gud att jag skall lyssna, ta emot det och lyda det han säger.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud talar till mig varje dag. Vad vill han säga till mig just nu?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 17/10
Bibelläsning från GT den 17 oktober
År 1: SLUTA FÖRBUND MED FIENDEN - 1 Kungaboken 20 - Läs HÄR.

År 2: NYTT LIV - Hesekiel 37 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR
Skriv ut  
Måndag 17/10

Fra den norske siden: Steg 9: Samtale med Gud. Hva er det viktigste i kristenlivet?

Hva er det viktigste i kristenlivet?
- Er det å forsøke å være så snill som mulig?
- Er det å gå regelmessig til gudstjeneste?
- Er det å gi mye penger i kollekten?
- Er det å la være å banne, drikke, slåss osv.?
Alt dette er sikkert viktig, men det er ikke det viktigste.

Jesus får en gang spørsmål om hva som er det viktigste. Han blir spurt om hva som er det største budet i loven (Matt 22, 36). Jesus svarer da at det første og største budet er å elske Herren av hele hjertet, hele sjelen og av all forstand. Om vi elsker Herren av hele vårt hjerte og vår neste som oss selv, så kommer vi automatisk til å følge alle de andre budene i Bibelen. Jesus sier at hele loven og profetene hviler på dette.

Så kristendommen hviler altså ikke på en masse lover, regler og bud, men på forholdet til en bestemt person, Herren, Jesus Kristus.

Les mer HER.

Skriv ut  
Månadens bok

GÅVOBOKEN - Du är rikare än du tror - 25% rabatt

Under hösten säljer vi varje månad en av våra böcker med 25 % rabatt.

I september är månadens bok GÅVOBOKEN - du är rikare än du tror av Peter Baronowsky (140 sidor).

En bok om andliga nådegåvor, tjänstegåvor, naturliga gåvor och alla andra slags gåvor.

Boken kostar vanligtvis 120 kronor, men i augusti får du den för bara 90 kronor + brevporto (26:-). Sänd ett mejl till info@rupeba.se och beställ boken, så skickar vi bok och faktura till dig. Detta erbjudande gäller endast beställningar över nätet.

Om du föredrar det kan du swischa 116:- till +46 723 96 94 80, så får du bok och kvitto direkt hem i brevlådan (Glöm inte skriva in din adress).

Du kan läsa mer om boken
HÄR.

Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
NT-boken

NT-boken - perfekt för bibelgruppen eller som följeslagare i den personliga bibelläsningen. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Dagens andakt
23 oktober

”Jesus svarade: Om jag vill att han skall bli kvar tills jag kommer, vad rör det dig? Du skall följa mig.”
( Joh 21:22)

Andakt:
Ibland frestas vi att bli mer upptagna av andra människors andliga liv, än vårt eget. När vi lyssnar på en predikan, tänker vi lätt – Det här borde han eller hon höra. På så sätt lyssnar vi liksom åt dom andra, och går miste om Guds tilltal till oss. När Johannes i dagens bibelord är alltför intresserad av andras Gudsrelation tillrättavisar Jesus honom och säger ’vad rör det dig?’ – vad har du med det att göra? Följ du mig. Som kristna har vi bara ett ansvar – det är att se till att vår egen relation till Jesus är ärlig och sann. Då vill han leda oss, och vi kan följa honom. Ibland kommer han då leda oss till att hjälpa andra människor i deras andliga kamp, men då utgår vår tjänst från att vi följer Jesus, och inte från våra egna tankar.

Bön:
Hjälp mig idag att bara följa dig. Hjälp mig att inte lägga mig i hur du behandlar andra. Låt mig vara ett villigt redskap, som inte frågar efter varför du använder mig på det ena eller andra sättet, men villigt utför det som du vill använda mig till.

  


Månadens bok
Månadens bok 25% rabatt
Läs mer HÄR
Skriv ut  
Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
facebook


Följ rupeba på facebook. Klicka på loggan.

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Swisch

Nu kan du betala till rupeba direkt med din mobil om du är ansluten till Swisch. Betala till +46 723 96 94 80

Skriv ut  
Mittwoch

Varje torsdag lägger vi ut något här på sidan som är värt att tänka vidare på. Du finner det under rubriken "Mitt i veckan".

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
Ny boklista
De flesta av våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.
Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba