Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 22 augusti 2014
 

Veckans böneämne: De utsatta minoriteterna i Irak. Alla de som har förlorat allt de äger och håller på att svälta ihjäl. Alla kvinnor och barn som förts bort utan att någon vet var de är. Alla anhöriga till någon av dem som halshuggits eller dödats på annat sätt. Be för alla hjälparbetare som med små medel gör vad de kan för att lindra nöden.

Skriv ut  
Fredag 22/8

Nyhetsflödet fredagen den 22 augusti

 

IS en rörelse helt i tiden
- Joel Halldorf i Sändaren - "För att förstå kraften i den Islamiska Statens (IS) offensiv måste man förstå den vision som driver dem. Motorn är längtan efter ett gott och harmoniskt samhälle baserat på islam — en rik civilisation av det slag islam många gånger byggt, från 700-talets abbasider och framåt. Men hatet förvandlar drömmen till en mardröm.
 I nyhetskanalen Vice dokumentär inifrån IS blir två saker tydliga: stoltheten över det samhälle man håller på att bygga, och hatet mot alla dem som försöker hindra dem. Hatet mot korrupta härskare som terroriserat landet och berikat sig själva. Hatet mot väst som dels hållit dessa diktatorer under armarna, dels uppfattas hota muslimsk identitet genom att exportera värderingar som enligt IS går på tvärs med islams ideal.
Det är år av återhållen vrede och upplevd förödmjukelse som nu exploderar i våld och bestialiskt mördande. Omvärlden måste ingripa när denna våg av svart terror sveper fram."


Rapport: Ökat stöd för kyrkor som välfärdsaktörer

- Världen idag - "Svenskarnas positiva inställning till att kyrkor och samfund ägnar sig åt välfärdsfrågor har ökat från 8 procent år 1992 till 45 procent år 2012.Det visar en rapport som regeringen beställt och som presenterades förra veckan.
Professor Emeritus Anders Bäckström och Ulrika Svalfors från Uppsala universitet har haft regeringens uppdrag att kartlägga den svenska religiositeten. Förra torsdagen presenterades deras undersökning under en informell pressträff med samfundsminister Stefan Attefall.
Syftet med undersökningen var att studera svenskars relation till trossamfund och hur det har förändrats över tid, samt trossamfundens roll i sociala välfärdsfrågor till exempel som välfärdsaktörer och komplement till staten."


En kort lektion i orsak och verkan
- Paul Widén i Nyheter från Israel - ”Israel har på nytt attackerat Gazaremsan efter en flera dagar lång vapenvila. Orsaken är att en raket idag avfyrades mot Israel från Gazaremsan, det uppger israeliska militären.” Så presenterades tisdagens händelseförlopp i Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport. Terroristorganisationen Hamas raketbeskjutning mot Israel förvandlades alltså till en israelisk attack mot Gaza...
...Här är bevisligen en kort lektion i orsak och verkan på sin plats. Åkerman inleder med att beskriva verkan (Israels agerande) och nämner först efteråt orsaken (raketbeskjutningen). Hon uttrycker sig alltså på ett sätt som tydligt förmedlar intrycket att Israel bröt vapenvilan...."


”Uttåget från Gaza var ett fatalt misstag”

- Tobias Goldman i Svenska Dagbladet - "Israel drog sig alltså ur Gazaremsan redan 2005. Därefter har tusentals raketer skickats mot den judiska staten, två mindre krig har startats av Hamas, kvarvarande synagogor har bränts ner  och israeliska soldater har kidnappats. Det som hade kunnat bli en framgångshistoria för palestinierna, när de nu äntligen fick chansen att styra sig själva, gick så dåligt som det bara kunde gå. I stället drabbades Israel av nio år av terror och ständiga attacker mot sin civilbefolkning. Även om blockaden ofta har varit för hård fanns det alltid en logisk grund till att ha kvar den, en restriktion som även Egypten har och har haft för att förhindra infiltration av terrorister in i sitt land (men utan att det någonsin har lett till upprördhet och demonstrationer mot Egypten i Sverige).
Hamas är en dödskult som använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar, som ser varje död broder eller syster, barn eller kvinna som en pr-triumf, vars partiprogram lånar fritt från "Sions vises protokoll", som till och med erkänt att det leder sitt folk in i döden, med en vettlös raketbeskjutning av Israels civila, som bygger tunnlar för att utföra jättemassakrer i Israel på det judiska nyåret, tunnlar som är stora som tunnelbanespår och med all sannolikhet byggda med hjälp av de miljarder kronor i bistånd Gaza får från det internationella samfundet varje år. Detta Hamas som förtrycker sin egen befolkning när de inte använder folket som martyrer i krig mot Israel."

Skriv ut  
Fredag 22/8

Vad jag som kristen utan några och … tror (del 2)

 

Bength Gustafson ger i ett antal bloggposter en bekännelse av vad han verkligen tror på. I det första avsnittet presenterade Benght fem exempel på vad han tror på. Här i det andra avsnittet kommer ytterligare tre exempel.

Från Bength Gustafsons blogg

"Jag tror på Jesu återkomst. Jag tror både på den första uppståndelsen och på det som vi kallar för ”uppryckandet” och på Jesu synliga återkomst tillbaka till jorden, till Oljeberget, till Jerusalem, till Israel. (1 Tess. 4:13-5:11. 1 Kor. 15:1.f. Apg. 1:9-11. Upp. 1:7). I ljuset av Jesu återkomst kan vi också få en förståelse för vad som sker nere i Israel och i Mellanöstern i våra dagar. En annan förståelse än den som vi dagligen och ensidigt får ifrån den mediala världen.
Detta som har med Jesu återkomst att göra är så aktuellt och så betydelsefullt för oss alla här och nu, men det är också så omfattande att jag längre fram återkommer på min blogg med en serie av bloggtexter i detta ämne."

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Vecka 34

Den dagliga bibelläsningen 18-24 augusti

Måndag 18/8 - Gal 2 - Förkastar du Guds nåd?
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  19/8 - Gal 3 - Brev till den dåraktiga församlingen
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 20/8 - Gal 4 - Den förlorade hänförelsen
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 21/8 - Gal 5 - Frihet under ansvar

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 22/8 - Gal 6 - Så och skörda
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 23/8 - Psalm 100 - Tjäna Herren med glädje
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 24/8 - Psalm 101 och 102
Psalm 101 - Nåd och rätt

Bibeltext - Minikommentar
Psalm 102 - Välsignelse för de efterkommande
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
 
HÄR..

Skriv ut  
Vecka 34

Den dagliga bibelläsningen 18-24 augusti

Måndag 18/8 - 1 Sam 11 - Besegra det onda med det goda
 
Tisdag 19/2 - 1 Sam 12 - Vik inte av 
 
Onsdag 20/8 - 1 Sam 13 - Ta saken i egna händer
 
Torsdag 21/8 - 1 Sam 14 - Herren ger seger
 
Fredag 22/8 - 1 Sam 15 - Lydnad är bättre än offer
 
Lördag 23/8 - 1 Sam 16 +17
1 Sam 16 - Vad finns i ditt hjärta?
1 Sam 17 - David och Goliat
 
Söndag 24/8 - 1 Sam 18 - Avund


Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
  HÄR..

Skriv ut  
Torsdag 21/8

Ny bok på gång från rupeba

 

Nu är det inte långt kvar tills vi kommer ut med ännu en bok från rupeba. Det är Rut som har skrivit "FÖRLÅTELSEBOKEN - Du kan bli fri!"

Rut har i många år undervisat om förlåtelsens betydelse. Både den förlåtelse vi ger ut och den vi tar emot. Under åren har Rut fått många brev från människor som berättar om den hjälp de har fått av den undervisningen.

Då vi nu ger ut Ruts undervisning i bokform är det vår önskan att många fler människor ska få uppleva förlåtelsens frigörande kraft.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 21/8

Nyhetsflödet torsdag den 21 augusti

 

Separatister intog frikyrka i Donetsk

- Världen idag - "En frikyrka i staden Donetsk i östra Ukraina har ockuperats av pro-ryska separatister.
Sent på onsdagkvällen i förra veckan intogs kyrkbyggnaden som tillhör Donetskkyrkan Livets ord och i söndags var kyrkan för första gången på tjugo år stängd för gudstjänstfirande. Pastorn, Leonid Padun, skrev dagen efter en uppmaning till förbön på sin blogg.
”Trots att staden är full av lediga byggnader så valde de att ta Guds hus, som aldrig står tomt och där inte en dag går utan att vi hela tiden tjänar Gud och hjälper behövande människor.” Padun fortsätter: ”Det finns inga ord för att beskriva smärtan och sorgen!”


Forskare möts för att prata om tidens slut
- Kyrkans Tidning - "Forskare från hela Norden är just nu samlade i Lund för att diskutera kristna föreställningar om tidens slut. Det är det nionde Nordiska Patristikermötet som hålls, temat är eskatologi.
- Eskatologi är aktuellt i vår samtid. I kris- och krigstider dyker det upp föreställningar om tidernas slut. Vi vill lyfta fram hur de här föreställningarna skapades men också fördjupa reflektionen. Det säger Samuel Rubenson, symposieordförande och professor i kyrkohistoria vid Lunds universitet."


Kallelsen att följa Jesus
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Den allra enklaste kallelsen som Jesus använder är ”Följ mig”. Han kallade på människor, män och kvinnor, och bad om deras personliga trohet och lydnad. Han inbjöd dem att vandra med honom, lära av honom, lyda hans ord och befallningar och att mer och mer bli ett med honom och hans vision. Det är inte möjligt att lyssna till och gensvara på denna kallelse utan att först försaka något. Att följa Jesus innebär automatiskt att låta andra lojaliteter komma i andra hand. På den tid då Jesus vandrade här nere på jorden kunde detta innebära, väldigt praktiskt, att faktiskt lämna bakom sig både hus, hem och familj. Simon och Andreas ”lämnade genast sina nät och följde honom” (Matt 4:20). Jakob och Johannes ”lämnade sin far Sebedaios och hans folk i båten och följde efter honom” (Mark 1:20). Matteus, som hörde Jesu kallelse medan han satt ”utanför tullhuset”…, ”steg upp och följde honom” (Matt 9:9). Idag, rent principiellt, är Jesu kallelse precis densamma. Han säger fortfarande ”Följ mig” och tillägger ”ingen av er kan vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger” (Luk 14:33). Rent praktiskt däremot behöver inte detta idag betyda (åtminstone inte för majoriteten av hans lärjungar) att man rent fysiskt går iväg från sitt hem eller sitt arbete. Det ligger snarare ett inre överlämnande av båda två, och en vägran att låta varken familj eller karriär inneha första platsen i våra liv. Tillåt mig att bli lite mer precis gällande två försakelser som absolut inte kan skiljas från gensvaret att följa Jesus."

Skriv ut  
Torsdag 21/8

Om ledarskap; del 2 av 4

 

Från den engelska sidan

Major Dr Harold Hill, teaching at Wellington Theological Consortium Colloquim.

From FSAOF blog.

"An early Salvationist saint, George Scott Railton, was ambivalent about the establishment of a hierarchy, particularly the appointment of Divisional Officers (creating episcopal oversight) in 1880. After a year he wrote that he’d been wrong and that the “officers and people evidently love and delight in their Majors!”[3] Bramwell Booth had second thoughts. In 1894 he complained that “the [Divisional Officers] are often much more separate from their [Field Officers] than they ought to be. Class and caste grows with the growth of the military idea. Needs watching.”[4] Thirty years later he was still watching, concerned that Divisional and Territorial leaders “are open to special dangers in that they rise and grow powerful and sink into a kind of opulence…”[5]"

Read more Here...

Skriv ut  
Onsdag 20/8; 05:55

Hamas återupptar raketbeskjutningen mot Israel

 

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Strax innan klockan 16:00 igår tisdag utsattes den israeliska staden Be’er Sheva för ett raketangrepp från Gaza. Därmed bröts vapenvilan som ingicks mellan Israel och terroristorganisationen Hamas i förra veckan och som förlängdes kvällen innan med ytterligare 24 timmar.

En knapp timme efter raketangreppet återupptog det israeliska flygvapnet sina attacker mot terroristinstallationer i Gaza. Detta följdes av ytterligare raketbeskjutning mot israeliska städer under kvällen. Sammanlagt 56 raketer avfyrades från Gaza fram till midnatt, bland annat mot Tel Aviv och Jerusalem. Sex raketer sköts ner av det israeliska raketförsvarssystemet. Över fem miljoner israeliska medborgare tvingades söka sig till skyddsrum. Inga människor rapporteras dock ha dödats eller skadats i attackerna.
Det här var den 11:e gången som Hamas bröt en vapenvila sedan kriget inleddes för lite mer än sex veckor sedan"
(Bilden: Delar av en raket från Gaza som sköts ner över Tel Aviv)

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 20/8

En ockuperad värld

 
Under den här vinjetten kommer vi med jämna eller ojämna mellanrum att ta in äldre inlägg i repris. Inlägg som är värt att sägas ännu en gång. Detta inlägg publicerades i augusti 2009.

C.S. Lewis skriver i sin bok "Kan man vara kristen?":
Skillnaden är att kristendomen anser att denna mörka makt skapats av Gud och var god då den skapades men slog in på en orätt väg. Kristendomen tror liksom dualismen att det pågår en kamp i tillvaron. Men den tror inte, att det är en strid mellan självständiga makter. Den tror att det är ett inbördeskrig, ett uppror, och att vi lever i en del av tillvaron som ockuperats av upprorsmakarna.
En av fienden ockuperad provins - det är vad denna världen är.


Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 20/8

Nyhetsflödet onsdag den 20 augusti

 

Synen på familjen har förändrats
- Lukas Berggren i Världen idag - "Synen på familjen har förändrats kraftigt under de senaste 20 åren. Två tydliga trender kan urskiljas.
För det första har det skett en omdefiniering av familjen, där många politiker har velat göra upp med kärnfamiljen. Detta trots att just kärnfamilj är det sätt som de allra flesta människor i vårt land har valt att leva i....
Det andra som skett är att familjens frihet och autonomi ifrågasätts, vilket bland annat syns i krav på fler pappamånader."


Felaktiga påståenden om kriget i Gaza

- Aron Modig i Svenska Dagbladet - "Det är med stor förvåning jag läser debattartikeln av fyra riksdagsledamöter från alliansen på Brännpunkt den 9 augusti. I artikeln angriper de fyra staten Israel och kommer med ett antal felaktiga påståenden. Det finns inte utrymme att här bemöta dem alla, men några måste tillbakavisas...
Skribenterna påstår också att stödet för Hamas i Gaza skulle öka. En aktuell rapport från Washington Institute visar dock på motsatsen.
När de fyra riksdagsledamöterna skriver att staten Israel inte är erkänd av ”Hamas samt flera arabländer” utelämnar de det faktum att Hamas i sina stadgar klargör att den judiska staten ska utplånas. Det är minst sagt en väsentlig skillnad på att inte godkänna en statsbildning och att vilja utplåna en nation.
Påståendet att Israel ”som starkare part bör visa vägen och skydda sin egen befolkning genom att visa vilja till fred” är också märkligt då Israel – som ett exempel – i denna konflikt accepterat samtliga vapenvilor som Hamas och världssamfundet begärt. Samtidigt har Hamas brutit dem alla."


Själavård och församlingstukt - Väckelserapport från Etiopien
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "James betonar även vikten av att den kristna församlingen inte mister sin sälta. Om församlingsmedlemmar faller i uppenbar synd, är det viktigt att man går till rätta med problemet. I sådana fall är en viktig uppgift för själavårdaren att hjälpa sin konfident att se och förstå vad som har gått snett. Här syftar James främst på synder som äktenskapsbrott, polygami, okontrollerat humör etc. Om församlingen ser mellan fingrarna med sådan synlig synd begränsar det den Helige Ande. De ”osynliga synderna” är naturligtvis också ett problem. Men dessa kan bara Gud se, något som man också är noga med att undervisa om."

Skriv ut  
Tisdag 19/8

Nyhetsflödet tisdag den 19 augusti

 

”Vi kommer alltid att bekämpa antisemitism”

- Inblick - "Antisemitismen är lika avskyvärd som all annan rasism. Vi känner igen den, vi hatar den och vi kommer alltid att bekämpa den. Det sade Göran Hägglund när han i sitt sommartal varnade för den våg av antisemitism som sprider sig över Europa och Sverige.
När Göran Hägglund i söndags höll sitt sommartal i Ullared lyfte han först och främst den växande antisemitismen.
– Det är mycket obehagliga strömningar som nu kommer upp till ytan runt om i Europa. I land efter land utsätts judar för förföljelse, trakasserier och våld. Och vi är inte förskonade från sådant i Sverige. Även här lever judar under ett allt hårdare antisemitiskt tryck, sade Hägglund."


”Vi måste be för valet!”

- Världen idag - "Ljummen, passiv eller brinnande? Alla kristna uppmanas nu till förbön inför höstens politiska val.
– Läget är mycket allvarligt, säger Patrik Sandberg vid nätverket Sverigebönen som på måndagen lanserar en särskild bönekalender inför valet.
Varje dag fram till valdagen, den 14 september, kommer man att lista skarpa böneämnen. Kalendern ska publiceras löpande på Sverigebönens hemsida och här i Världen idag.
Tanken är att personer och familjer – i all enkelhet – ska kunna delta hemma vid köksbordet."


Markera mot nationalism
- Sofia Walan i Kyrkans Tidning - "I år är det 100 år sedan första världskrigets utbrott. Att minnas och förstå är en del av vår uppgift som mänsklighet...
Det stora kriget, första världskriget, det som nästan ingen på allvar trodde skulle bryta ut, kom att skörda fler än 35 miljoner människoliv på fem år. Det kom att begrava Europa och stora delar av världen. Begrava människoliv, framtidstro, fredliga relationer, utveckling, och inte minst; det kom att bereda vägen för andra världskriget och förintelsen...
Det är lätt att tro att det som hände då, aldrig skulle hända i dag. Men de som in-leder, eller dras in i krig ser alltid goda skäl, då som i vår tid."

Skriv ut  
Tisdag 19/8

Ett grymt felaktigt beslut

Webb-TV från Webbkyrkan.com

 

Stanley Sjöberg undervisar från Johannesevangeliet, kapitel 1 (8 minuter)
Se och lyssna på undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Tisdag 19/8

Om ledarskap - Del 1 av 4

 

Från den engelska sidan


Major Dr Harold Hill, teaching at Wellington Theological Consortium Colloquim.
From FSAOF blog.

"Firstly, all leadership may be distorted because leadership involves the exercise of power and, as Lord Acton so famously wrote, all power corrupts. And he might have added, even nice people! Power is like steroids taken by an athlete; it may enhance performance in the short term but exacts a long term cost."

Read more HERE...

Skriv ut  
Måndag 18/8

Våldet eskalerar. Finns det någon lösning?

 

Våldet och eskalerar och konflikterna överröstar varandra. Då våldet ökar på den ena arenan faller de övriga konflikterna i medieskuggan för en period.


Ukraina
I Ukraina ser våldet ut att trappas upp. Den ryska inblandningen eskalerar under ständiga dementier från Moskva. Vi har nästan lärt oss att Moskvas röst inte har det blekaste intresse att värna om sanningen. Det kanske till och med är så det att hålla sig till sanningen inte är en dygd i det gamla sovjetiska tänkandet som fortplantar sig in i det modernare Ryssland.

Bakgrunden till Ukraina-konflikten ligger i den Gamla Sovjestaten. Jag kan känna igen mönstret från Lettland. Under många år bortfördes hundratusentals balter till Sibirien och ryssar sändes in i Baltikum. Det pågick en medveten "russifiering" från Moskva. Man strävade efter att göra de ockuperade länderna mer ryska. I Lettland är 30 procent av befolkningen ryssar, eller rysktalande, och i Riga är det 50 procent.

Konflikten låg inbäddad i systemet då sovjetstaten kollapsade. I de tidigare ockuperade länderna fanns stora befolkningsgrupper som var "ryska" men som inte kunde åtnjuta samma rättigheter som de "riktiga" letterna, ukrainarna eller vilka det kunde vara.

Resultaten av russifieringen är att många människor i Lettland och i andra östeuropeiska länder har invånare som är ryssar, födda i det land sovjet ockuperade. I många fall är de statslösa. De är födda i det ockuperade landet, men får inte medborgarskap där. De kan inte få ryskt medborgarskap eftersom de aldrig har bott i Ryssland. Många av dessa människor längtar av hela sitt hjärta att Ryssland ska komma tillbaka.

Effekterna av det sjuka sovjetsystemets framfart kommer dessvärre Östeuropa att få lida av också framtiden.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Måndag 18/8

Nyhetsflödet måndag den 18 augusti

Islamisters erbjudande till kristna misstros
- Dagens Nyheter - "Jihadistgruppen IS flyttade in i de kristnas hus och tog deras ägodelar. Nu erbjuds de att komma tillbaka till Mosul – som mänskliga sköldar i striderna mot den kurdiska peshmerga-milisen. ”Gör vi det blir det blodbad igen”, säger prästen Shaul.
Jihadistgruppen IS flyttade in i de kristnas hus och tog deras ägodelar. Nu erbjuds de att komma tillbaka till Mosul – som mänskliga sköldar i striderna mot den kurdiska peshmerga-milisen. ”Gör vi det blir det blodbad igen”, säger prästen Shaul.
Michaela är 75 år och född i Mosul, Iraks näst största stad och en central punkt för de kristna i norra Irak. För tjugo år sedan fanns ungefär en och en halv miljon syrianer/assyrier i landet, tidigare i år uppskattades 400.000 bo kvar. Men nu är Mosul i stort sett tömt på kristna.
– Bara de som var sjuka eller inte hade några ben kvar att gå med är fortfarande där, säger Michaela."


Elände, elände ... hopp!
- Anne Holmdal i Hemmets Vän - "Mot maktlösheten inför att världen är i den ondes våld finns djupast sett bara ett motmedel som ger hopp och det är att fylla våra tankar med Guds tankar så att våra ord blir efter hans tankar – efter själva Ordet. Vi kan läsa Ordet, meditera över det, låta det bli ett med oss och bära det vidare i en värld som törstar efter fred och kärlek. Vapnet vi alla äger kan även vara fredsbevarande: ”Hans ord är på min tunga”; ”Den rättfärdiges tunga säger vad rätt är”; ”Så ska min tunga jubla över din rättfärdighet”, med flera.
”Let there be peace on earth and let it begin with me”, sjöng Mahalia Jackson. Ja, låt freden börja med dina och mina goda ord för hoppet och det goda mötets skull."


Accam hyllade Gud vid målet

Foto: HD/NST Johan Persson

- Helsingborgs Dagblad - "Ty så älskade Gud världen… När David Accam gjorde mål visade han upp sin favoritvers i Bibeln. "Jag är kristen och älskar den versen", säger han.
Många spelare visar sin tro i samband med matcher. David Accam hade ett budskap mot Örebro borta och gjorde mål. Varför inte göra om proceduren mot Elfsborg liksom? På linnet under matchtröjan hade han Bibelns mest kända vers.
Johannes 3:16.
– De två senaste gångerna jag har haft det har jag gjort mål…
Kristendomen komprimerad i en mening. Han kan den utantill och talar ut den.
– Ty så älskade Gud hela världen, att han utgav…
– Jag älskar Gud och man spelar inte bara för sig själv utan för alla runt omkring, för stan, för din familj."

Sacraments

From an article in Former Salvation Army Officers Fellowship by major Harold Hill

The monopoly of the sacramental function became the distinctive mark of the emergence of priesthood in Christianity.  The Christian Mission and, until 1883, the Salvation Army, practised infant baptism and celebrated the Lord’s Supper, and it is apparent that officials of the mission led these rites. The discontinuance of the practice could also have implications for the “clerical” role of officers. Booth’s explanation in The War Cry simply said that (1) sacraments were not essential for salvation; (2) that if he insisted on having them there would be “grave dissensions” within the Army; (3) that the Army was not a church; and (4) that the question could be left until we shall have more light on the subject. 

Harold Hill

(5) In the meanwhile Salvationists were free to take the sacrament at other churches, and (6) should feed on Jesus continually and ensure they had been baptised with the Holy Ghost. (7) Finally, having warned against dependence upon mere forms, he announced a form of service for the dedication of children.[12] Additional reasons subsequently offered, in addition to the dangers of formalism and contentious Biblical hermeneutic, have included the danger of strong drink to people converted from drunkenness, avoidance of controversial subjects, resistance to women administering the sacraments, the avoidance of anything smacking of a separate priesthood and the value of a distinctive non-sacramental witness...

Skriv ut  
Söndag 17/8

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 17 augusti

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


I början av veckan fick jag några bilder. De var från en konferens tidigare i år där Rut och jag står i samma talarstol. Det är i och för sig inte så ovanligt att vi står i samma talarstol. Det händer i stort sett varje vecka då vi talar i konferenser, mötesserier och alla andra sammanhang. Det speciella med de bilderna jag fick denna vecka var att vi stod i samma talarstol samtidigt.

Det inträffade på en europeisk konferens för pensionerade frälsningsofficerare på Jelöy. På förmiddagsgudstjänsten talade Rut på engelska och jag tolkade till skandinaviska, och på eftermiddagsmötet var det omvänt.

Läs mer Här...

Skriv ut  
Söndag 17/8

Nyhetsflödet söndag den 17 augusti

 

Inte kallade till smidiga vägar
- Olof Edsinger i insändare till Dagen - "Frågan om kyrkans förhållningssätt till homosexualitet är mångfacetterad. Den rymmer teologiska dimensioner som bibeltolkning och bibelsyn, inte minst kopplat till begrepp som sexualitet, äktenskap och välsignelse. Den rymmer biologiska och psykosociala dimensioner som homosexualitetens uppkomst och utveckling samt frågan om våra sexuella identiteter är oföränderliga eller flytande. Den rymmer pastorala dimensioner, som hur vi som kyrka ska möta de människor som betecknar sig som homo-, bi- eller transsexuella.
I min insändare i Dagen den 18 juni valde jag att lyfta en mycket specifik poäng kopplad till detta. Nämligen att det inte finns någon ”smidig väg” förbi denna fråga. Att vi helt enkelt behöver räkna med att vi som bibeltroende kristna kommer att hamna på kollisionskurs med en stor del av vårt samhälle när det gäller synen på sexualitet i allmänhet och homosexualitet i synnerhet. Inte bara för att frågan är svår, utan för att tonläget har blivit så uppskruvat. Krafterna bakom den så kallade HBTQ-rörelsen är så aggressiva att det är svårt att se hur en från majoriteten avvikande åsikt i denna (dessa) fråga/or skulle kunna tolereras. För vissa av oss kommer lydnaden för Kristus och hans ord därför att leda till motstånd – och ibland till och med förföljelse."


Handla nu – innan det är för sent!
- Rolf Ambjörnsson i Hemmets Vän - "En förfärad värld informeras nu dagligen om de vidrigheter, massakrer och våldtäkter, som utförs i vad som vi hittills betraktat som en terrorgrupps, Islamiska Staten, etniska rensning. Förutom de många städer och byar som de redan kontrollerar, läggs också allt fler oljekällor samt Iraks största damm, stor nog att kunna dränka tusentals människor. Till skillnad från al Qaidas hemlighetsmakeri väljer Islamiska Staten skrämselns väg genom att kontinuerligt lägga upp egna filmer med massavrättningar, korsfästelser och halshuggningar. Omvärlden vet vad som händer; vilket gör att vårt ansvar för hur vi reagerar blir större."

Aldrig mer eller Alltid igen?

- Tuve Skånbergs blogg - "”Aldrig mer!” löd världsledarnas paroll efter andra världskrigets slut. Förintelsen skulle inte få ske igen. Ändå har folkmorden avlöst varandra. Massakrer och etniska rensningar har sedan dess skett i Kambodja, Bosnien, Rwanda, Tibet, Indonesien, Östtimor, Tjetjenien, Uganda, Etiopien, Irak och Sudan.
Men ”Aldrig mer!” verkar ha blivit ”Alltid igen!”. Trots alla ord och löften, alla konventioner och överenskommelser, fortsätter folkmorden. Nu verkar ännu ett vara på väg. Frågan är om Världssamfundet denna gång hinner komma de utsatta till undsättning."

Skriv ut  
Lördag 16/8

Nyhetsflödet lördagen den 16 augusti

 
Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur?
- Olof Edsinger i en insändare i Kyrkans Tidning - "Den senaste tiden har det kommit flera oroväckande signaler från Svenska kyrkans centrala nivå. Signaler som får många av oss att undra om vår kyrka håller på att odla en rädslans kultur.

Frågan aktualiserades i samband med programmet ”Bögbotarna” i SVT:s Uppdrag granskning. Inför sändningen av detta program skickade kyrkokansliet ut ett antal dokument till de lokala församlingarna, bland annat med ”Frågor och svar” om hur man kunde bemöta de frågor som väntades ställas i programmets kölvatten.

I fem av de femton svaren påtalas möjligheten att anmäla de präster som ”felar” i denna fråga till domkapitlet eller tillsynsansvarig biskop. Och även om detta är formellt korrekt, är det svårt att frigöra sig från känslan att kyrkokansliet med sina råd underblåser ett slags angiverikultur på de lokala arbetsplatserna. På en direkt fråga (Dagen 140527) försvarar man sig visserligen med att frågorna inte ska läsas ”efter varandra som högläsning” och att det inte finns något skäl att dölja hur ”den som upplever sig kränkt av en präst” ska agera. Men faktum kvarstår att de flesta som fick detta dokument torde ha läst det just från början till slut. Och eftersom prästerna i Uppdrag granskning inte förbröt sig mot Svenska kyrkans beslut i denna fråga hänger osäkerheten kvar i luften. Vad och vem är problemet? Och vad vågar man egentligen säga eller göra?

Osäkerheten förstärks av att Svenska kyrkans förre ärkebiskop inte med ett ord tar de aktuella prästerna i försvar. I modern ledarskapslitteratur brukar man få uppmaningen att som chef ge kritik enskilt och beröm öppet. Detta för att man annars riskerar att få ett arbetsklimat präglat av rädsla, osäkerhet och slutenhet. Men i Svenska kyrkan låter man sina präster bära hundhuvudet själva när media knackar på. Vad leder detta till, om inte en rädslans kultur?"

"Kriget mot kristna - där tron kostar mest"
- SEA:s hemsida - "Kristna är världens mest förföljda grupp. I över 150 länder - mer än en tredjedel av världen - utsätts kristna för förtryck, misshandel, fängelse, tortyr och död - för att de är kristna.
På tio år har antalet kristna bara i Irak minskat från 1,2 miljoner till omkring 100 000. Anglikanske kyrkoherden Canon Andrew White berättar att under samma period har över 1270 av hans församlingsmedlemmar i Bagdad dödats. På sin facebooksida den 9 augusti skrev han om ISIS systematiska förföljelse: ”omfattningen av förföljelsen här i Irak kan inte beskrivas. Massakrerna, korsfästelserna, våldtäkterna. Den mest fasansfulla massakern av oskyldiga sedan Förintelsen.”


Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISIL
- Norske Dagen - " Den fem år gamle sønnen til en av grunnleggerne av Den anglikanske kirken i Bagdad skal ha blitt brutalt drept i et angrep på den kristne byen Qaraqosh.
I et intervju til Anglican Communion News Service (ACNS), forteller en emosjonell Andrew White, som er sogneprest i Den anglikanske kirken i Bagdad, at han døpte gutten for flere år siden, og at barnets foreldre hadde kalt gutten «Andrew» etter ham."
Skriv ut  
Lördag 16/8

Gästföreläsare vid den sovjetiska officersutbildningen

 
En general är på besök vid den sovjetiska officersutbildningen och gästföreläser inför en klass officerare. Lektionen fokuserar på potentiella problem och krigsstrategier.

En av officerarna i klassen börjar genom att ställa den första frågan, "Kommer vi att bli tvungna att slåss i tredje världskriget?"

"Ja, kamrater, det verkar så," svarar generalen.
"Och vem kommer att bli vår fiende, kamrat General?" frågar en annan officer.
"Troligtvis blir det Kina."

Klassen är överraskad över svaret, och slutligen frågar en officer,
"Men kamrat General, vår befolkningsmängd är 150 miljoner och de är ungefär 1,5 miljarder. Hur är det möjligt för oss att vinna?"

"Nåja," svarar generalen, "Fundera på det. I det moderna kriget är det inte antalet människor i strid som räknas, utan kvalitén i krigsföringen som räknas. Låt mig ge ett exempel, i Mellanöstern så har fem miljoner judar stridit mot 300 miljoner araber, och judarna har vunnit varje gång."

"Men General," frågar den panikslagne officeren, "Har vi tillräckligt med judar?"
Skriv ut  
Torsdag 14/8

Sporadisk raketbeskjutning under förlängd vapenvila

Senaste nytt från Israel-Gaza - 14 augusti 2014 - Paul Widén skriver i Nyheter från Israel

Karta över södra Israel som visar var raketlarmet
ljöd strax innan klockan 22:00 på onsdagskvällen.

"Strax innan klockan 22:00 på onsdagskvällen ljöd raketlarmet i stora delar av södra Israel. Attackerna kom två timmar innan den 72 timmar långa vapenvilan skulle löpa ut och bara några minuter efter att Israel än en gång förklarat sig villig att villkorslöst förlänga vapenvilan med ytterligare 72 timmar...

Strax efter midnatt uppgav israelisk media att IDF hade fått order om att besvara eldgivningen från Gaza. En halvtimme senare bekräftade IDF:s talesperson att israeliska stridsflygplan hade gått till attack. Samtidigt bekräftades det att Israel tidigare under kvällen ha kommit överens med PLO och Hamas om att förlänga vapenvilan, men eftersom raketbeskjutningen återupptogs strax därpå beslutade man sig för att besvara elden. Vad detta innebär för den förlängda vapenvilan tycks i nuläget bero på hur Hamas väljer att reagera på att Israels återupptagna flygräder. Mycket tyder emellertid på att de israeliska attackerna hittills har varit mycket begränsade i sin omfattning och att de har riktats mot raketramper på öppna fält i Gaza. Det har därför ännu inte förekommit rapporter om dödade eller skadade palestinier, eller ens materiella skador. IDF markerar alltså att inga raketattacker kommer att tolereras, samtidigt som man är noga med att undvika att att människor kommer till skada. Därmed ges Hamas en chans att inte besvara elden, som man hade känt sig tvingad att göra om de israeliska attackerna orsakade palestinska dödsoffer."

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Fredag 15/8

Vad jag som kristen utan några och … tror

 


Från Bengt Gustafsons blogg


"Vad jag som kristen utan några och … tror är bestämt av ”DEN TRO, som en gång för alla har blivit meddelad åt de heliga”. (Jud. v.3). Det ligger något definitivt och slutgiltigt över den tro som Gud har gett åt oss EN GÅNG FÖR ALLA. Det är således inte jag och inte heller någon annan människa som bestämmer, vare sig vad ordet tro betyder eller trons innehåll. Detta står Gud suveränt för och vill jag ha med honom att göra, vilket jag vill, så accepterar jag det som Gud står för.

Tro som Gud ger åt var och en som vill ha med honom att göra, är en fast tillförsikt och en övertygelse och den har både med vår ande, med vårt förstånd och med vårt vetande att göra, så att vi både förstår och vet på vem vi tror. (Hebr. 11:1, 3. 2 Tim. 1:12). Den tron har således inget att göra med vår egen mänskliga tro, som både vacklar, tvivlar, gycklar och ifrågasätter. Därför är det också så viktigt, att vi vet skillnaden mellan den tro som Gud ger åt oss och vår egen mänskliga tro, och vilken tro vi använder oss av i vårt kristna och vardagliga liv.

När jag nu ger några exempel på vad jag tror, så vågar jag påstå att detta handlar om klassisk kristen tro. Jag är väl medveten om, att den tron har ”stötts och blötts” av liberal-, eliminerings- och ersättningsteologer under historiens gång, men detta har inte för ett ögonblick förändrat vad den tron ÄR och inte heller dess INNEHÅLL, utan enbart påverkat och format dessa teologers och deras efterföljares egna trosliv."

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Fredag 15/8

Nyhetsflödet fredag den 15 augusti

 

FN måste förhindra hotande folkmord 
- Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i Svenska Dagbladet - "Den kristna befolkningen och andra utsatta minoriteter, som yazidierna, berövas både liv och hem, när de fundamentalistiska ISIL-styrkorna rycker fram. De tvingas fly med sina barn till bergen eller till bristfälliga flyktingläger utan vatten eller mat under brännande sol. Många dör på denna flykt utan slutdestination. "

Sjöstedt manar till eftertanke
- Sändaren - "Kyrkan har en stark, oberoende röst med förmåga att lyfta de stora frågorna i den politiska debatten.
– Kyrkan har en annan ingång. Det är befriande, sa partiledaren Jonas Sjöstedt, V, först ut på Vårgårda möte.
– Kyrkan visar inte bara på ord utan också handling i exempelvis arbetet med flyktingar, konstaterade Sjöstedt som ser många paralleller mellan politisk och religiös övertygelse."


Närmare 100 f.d. muslimska ungdomar blir evangelister
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan  - "Webbkyrkans vänner har gjort det möjligt med gåvor till missionen! På Sumatra i staden Palembang finns den bibelskola och utbildning som vi får ge stöd. Genom Webbkyrkan har byggnaden renoverats. Nu samlas närmare ett hundra f.d. muslimer som blivit levande kristna, övertygade i gemenskapen med Jesus och nu beredda att utbildas i bibelkunskap och evangelisation. Bilder som skickats vittnar om hängiven bön, en härlig mångfald av kvinnor och män."

Skriv ut  
Torsdag 14/8

Nyhetsflödet torsdag den 14 augusti

 

Ship to Gazas solkiga sällskap

- Johannes Forssberg i Expressen - "I går berättade nätverket "Freedom flotilla" för världen att fler båtar snart kommer att sätta kurs mot det blockerade Gaza.
Presskonferensen, där Sverige representerades av Dror Feiler, hölls i den turkiska välgörenhetsorganisationen IHH:s lokaler i Istanbul. ..
Det är ett land där man måste vara vänligt inställd till Erdogans parti AKP för att få behålla jobbet. Där kritiska journalister fängslas och tidningar tiger. Där Erdogan svarar på kritik genom att stänga ner sociala medier. Där fredliga demonstranter ses som terrorister...
Om Dror Feiler vore turk skulle han sannolikt ha varit en av dem som protesterade i Geziparken förra sommaren och fick möta regimens övervåld. För många turkiska vänstermänniskor framstår det nog som svårslaget ironiskt att en organisation med nära band till AKP och Erdogan deltar i en aktion med prefixet "frihet".


Terrorister är terrorister
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det som sker genom islamiska statens (IS) framfart i norra Irak är att betrakta som ett folkmord. Kristna får sina hem markerade med bokstaven N, som i nasaréer, just på grund av att de är efterföljare av Jesus från Nasaret. De får välja mellan att betala en skyhög – i praktiken omöjligt hög – skatt, konvertera till islam eller lämna sina hem inom några timmar. Om inget av alternativen passar väntar döden. Bilder och videor som kablas ut till oss här i västvärlden är alltigenom vämjeliga. Misshandel, tortyr, halshuggningar, tvångskonverteringar. Människor ställs upp på led och skjuts med automatvapen. Både barn och vuxna begravs levande. Sådant går inte att titta på. Visst är det som sker geografiskt avlägset, men det kommer så nära. Kontrasten mot den svenska sommaridyllen är total."

Är det verkligen fred vi vill ha?

- Marcus Birro i Expressen - "När jag läste att USA gått in i Irak för att med våld försöka stoppa den förbannade terrororganisation IS jublade jag inombords. IS fördriver och mördar människor, spikar upp huvuden på pålar, videofilmar avrättningar och driver nyfödda barn, kvinnor och män till en säker död.
Jag önskar att det inte var så, men jag tror inte att den här typen av fruktansvärda brott mot mänskligheten kan stoppas på annat sätt än med våld. Alltså är jag för ett krig. Jag ser de som mördas och fördrivs som mina syskon och därför når en del av det fruktansvärda mörkret även mig.
Dessutom är den fredliga vägen (eller drömmen) en lyx som vi här i Sverige möjligen kan unna oss. Men fråga en enda av de hundratusentals som nu är på flykt för sina liv i Irak eller Syrien om de tycker världen ska mejla eller bomba IS...
Fråga föräldrarna till barnen som IS mördat om de tycker vi ska skicka dit en man i kostym och en pärm under armen. Det är deras liv som betalar vår naiva dröm om fred."

Skriv ut  
Onsdag 13/8

Hjärnan skapad för religiös tro

 
Under den här vinjetten kommer vi med jämna eller ojämna mellanrum att ta in äldre inlägg i repris. Inlägg som är värt att sägas ännu en gång. Detta inlägg publicerades i augusti 2009.

"Den mänskliga hjärnan är uppbyggd för att tro på nästan allting så länge det finns en grund för att göra det. Så snart något är mer mystiskt och man inte omedelbart kan se en logisk förklaring börjar Gudsområdena i hjärnan att bearbeta materialet. Av de områden som aktiverades var frontallobens ytskikt, ett område som är unikt för människan."

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 13/8

Nyhetsflödet onsdag den 13 augusti

 

”Vi är ingen bro till katolicismen”

- Världen idag - "I senaste numret av Livets ords tidskrift Keryx beskriver Ulf Ekman Livets ord som ett brofäste mot Katolska kyrkan.
– Jag ser inte på Livets ord som någon bro just mot katolicism. Vi har ett existensberättigande i oss själva. Däremot vill vi vara med att bygga broar av enhet mellan alla Jesusälskande och bibeltroende kristna oavsett sammanhang, säger Ulf Ekmans efterträdare Joakim Lundqvist...
Det finns mycket gemensamt mellan Livets ord och andra evangeliska kyrkor å ena sidan, och Katolska kyrkan å den andra, menar Lundqvist. Men han ser också viktiga skillnader.
– Jag känner själv inget behov av att byta perspektiv. Jag står tryggt, glatt och stabilt på den grund jag har, med dess styrkor och brister. I kristenheten har vi både gemensamma lärosatser och sådant som är mer exklusivt för det enskilda trossamfundet. För mig handlar kristen enhet om att upptäcka och glädja oss över det vi har gemensamt. De specifikt katolska dogmerna kan jag som evangeliskt troende inte acceptera."


Konversioner till kristendomen ökar i Egypten
- Signum - "Situationen för de koptiska kristna i Egypten har förbättrats sedan Muslimska brödraskapet störtades av militären 2013 och antalet konversioner från islam till den koptiska kyrkan ökar, enligt en rapport på det latinska patriarkatets i Jerusalem hemsida."

Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza
 

- Norske Dagen - "Utenlandske journalister som ikke våget å formidle det de så og opplevde, forteller nå at Israels påstander om Hamas sin bruk av menneskelige skjold var sanne.
Mange utenlandske journalister forteller de ikke våget å rette et kritisk søkelys på Hamas under Gazakrigen. Under den tre dager lange våpenhvilen kom de til Israel, og bildet de nå gir av forholdene i Gaza, stammer med Israels versjon av virkeligheten: om hovedkvarteret til Hamas under Shifa-sykehuset, om utskytingsramper for raketter nær FN-bygninger og hoteller, og om trusler og arrangerte bombekrater og sårede palestinere."

  
The Faith of Our Teenagers 
 

Kenda Creasy Dean in Almost Christian: What the Faith of Our Teenagers is Telling the American Church (2010):
"What if the blasé religiosity of most American teenagers is not the result of poor communication but the result of excellent communication of a watered-down gospel so devoid of God’s self-giving love in Jesus Christ, so immune to the sending love of the Holy Spirit that it might not be Christianity at all?"
Read more HERE...

Skriv ut  
Tisdag 12/8

Du ska inte ha begär

 

Webb-TV från webbkyrkan

Av alla drivkrafter som finns är girighet en av de sämsta. Girigheten har sin grund i jämförandet med andra och kan aldrig bli mättad. Girigheten vill alltid ha mer och mer. Hur kan man få ordning på det? Detta är utgångspunkten för Niklas Piensohos predikan.

Se och lyssna på undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Tisdag 12/8

Nyhetsflödet tisdag den 12 augusti

Vänsterradikaler och Jan Guillou har fel om Israel
- Tommy Dahlmans blogg - "Jan Guillou beskyller Israel för att vara en apartheidstat i var och varannan krönika i tidningen Aftonbladet. Det är vänsterextremisternas direkt felaktiga påståenden om att Israel skulle vara en apartheidstat och ständigt påhejad av vänsterradikalen Jan Guillou som får tillträde till ohämmat många tidningsspalter. Jag tittade igenom ett antal av herr Guillous krönikor om Israel i morse och det var ingen vacker läsning. Han anklagar på ett notoriskt vis Israel för att vara en apartheidstat...
Att anklaga Israel för att vara en apartheidstat i paritet med den tidens Sydafrika är naturligtvis ingenting annat än en grov förolämpning. Israel är en demokratisk rättsstat med folkvälde och jämställdhet inskriven i deras grundlag. Det betyder att alla palestinier som bor i Israel har israeliskt medborgarskap. Cirka tjugo procent av Israels befolkning är palestinier och alla har rösträtt till Knesset, som är namnet på Israels riksdagshus. Där sitter 120 demokratiskt valda ledamöter som representerar nationens olika partier. Flera av dessa politiska partier är arabiska och som i demokratisk anda är med och påverkar Israels utveckling. Både inom kommunpolitiken och inom rättsväsendet, för att nämna ett par områden, kan både judar och araber framföra sina åsikter under rättvis hantering av aktuella ärenden."


Tusentals i manifestation för förföljda kristna

- Sändaren - "”En kristen civilisation håller på att utplånas. Våldet måste stoppas”. Det sa EU-ministern Birgitta Ohlsson när hon i söndags som en av många talade på Medborgarplatsen i en demonstration för de kristna som förföljs och flyr för livet i Irak.
Demonstrationen som samlade tusentals personer arrangerades av "Kommittén för Mellanösterns Kristna", där alla kristna kyrkor i Mellanöstern är representerade. Bland talarna fanns ärkebiskop för syrisk-ortodoxa kyrkan, Benjamin Atas och tillika ordförande för Sveriges kristna råd samt generalsekreterare Karin Wiborn."
Läs också  Kyrkans Tidning 

Rapport från Gaza

- Webb-TV från "Elia Bönearmé"- Lars Enarson rapporterar dagligen från bönecentret vid gränsen till Gaza. Se och hör inslaget HÄR... (5 min)

Media War: Where Are All the Hamas Fighters?

- CBN News - "In all of the disturbing and emotional images coming out of the Gaza fighting, one major issue that no major media outlet asks about is missing: Where are those fighting for Hamas?

Skriv ut  
Måndag 11/8

En Gud värd att dö för

 

Vi möter allt oftare i västvärlden och kanske speciellt i Sverige kristna företrädare som överger tanken på att Jesus är enda vägen till Gud. Vid utfrågningarna till det senaste biskopsvalet i Svenska Kyrkan var de utfrågade till och med osäkra på om Jesus var den bästa vägen till Gud.

Många ser idag Jesus som en av flera vägar som leder till Gud. Om man tror det måste Jesus tagit fel. Han trodde uppenbarligen att det var nödvändigt att han skulle dö på korset för att vi skulle kunna få evigt liv.

Två vägar. En som leder till fördärvet och en
som leder till livet (Matt 7:13-14)
En annan sak som tonats ned väldigt mycket i kristenheten i väst är läran om den dubbla utgången. Många har övergett tron på att det finns evigt liv och evig förtappelse. Jesus trodde uppenbarligen på det då han säger att Gud älskade världen så mycket att han sände sin egen son för att ingen skulle gå förlorad utan att alla skulle få evigt liv.

Det finns en enormt stark kontrast till detta synsätt i våra dagar. Vi lever i en tid där fler kristna än någonsin får ge sitt liv som martyrer för sin kristna tro. Vi läser om hur muslimska extremister drar
fram kristna i norra Irak och ger dem valet att konvertera till Islam eller att bli halshuggna.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Måndag 11/8

Nyhetsflödet måndag den 11 augusti

 

Judarna, staten Israel och Kyrkan
- Bengts blogg - "Israel är som vanligt ett hett debattämne, särskilt nu i samband med det senaste kriget i Gaza. Ofta är positonerna låsta i att starkt vara för eller starkt vara mot Israel.   Utifrån vilken ståndpunkt man tagit väljer man vilka källor man anammar och vilka man är kritiska till, och man väljer på vilket sätt man vill vinkla historieskrivningen.
Endast med stor tröghet har situationen med IS jihadistiska krig och dess otroliga grymheter som saknar motstycke mot kristna och andra minoriteter i norra Irak och Syrien kunnat fånga intresset i skuggan av Israel. IS önskar ju införa ett nytt kalifat i hela regionen med de grymmaste förtryckande sharia-lagar. Där har varken Israel eller andra fria stater någon plats, och en sådan stat kommer att bli grogrund för träning av terroristceller som kan verka över hela världen."

Ny vapenvila


Konstigt eller konsekvent

- BloggarDag - "Konstigt att vi ser så lite av öppen reflektion kring de dagsaktuella katastroferna. Rykten om krig, pest och kristendomsförföljelse borde annars höra till det de kristna analyserar, för att förstå den tid vi lever i. "Närmar sig den dag då vi ska lyfta våra huvuden?" skulle de kunna fråga varandra.
I väntan på den dagen funderar jag mycket över den kristendomsutrotning IS och Boko Haram står för....
Jag kan ställa en fråga till: Är det inte högst angeläget att det muslimska samhället gör klart hur man ser på IS? Vilka muslimer protesterar mot det som händer och inser att den protesten är viktig? Viktigare än de kristnas protester, kan jag tänka. Så vad säger vanliga svenska muslimer högt och tydligt nu? Om Irak och om de antisemitiska aktionerna i Malmö och annorstädes....
Det är mycket som är konstigt - om man, förstås, inte funderar på om den där dagen när vi ska räta på ryggen och lyfta på huvudet kommit nära och inte bara närmare. Då är det som händer begripligt och konsekvent." 


«Fornekt troen på Jesus eller dra bort»

- Norske Dagen - "Forfølgelse for sin kristne tro er hverdagen for over 100 millioner mennesker i verden.
Lederne i indianerreservatet kom samlet til de kristne indianerne i reservatet. Lederne insisterte på at de kristne skulle signere et medbrakt dokument der de avsverget sin tro på Jesus Kristus. Skremt av truslene og overveldet av konsekvensene hvis de nektet å signere, bestemte de seg for å skrive under. Kort tid etter erkjente de sitt feilgrep, omvendte seg og fikk strøket navnene sine av dokumentet. I frykt for å møte voldelige konsekvenser, valgte de å forlate reservatet.
«Selv om jeg skulle bli truet og torturert kan jeg ikke fornekte troen på Jesus Kristus!» sier en av de kristne mennene. «Jeg har tatt en beslutning, jeg vil følge Jesus!»


A German´s view on Islam

- I received a mail - " ‘We are told again and again by 'experts' and 'talking heads' that Islam is a religion of peace and that the vast majority of Muslims just want to live in peace. Although this unqualified assertion may be true, it is entirely irrelevant. It is meaningless fluff meant to make us feel better, and meant to somehow diminish the specter of fanatics rampaging across the globe in the name of Islam.
‘The fact is that the fanatics rule Islam at this moment in history. It is the fanatics who march. It is the fanatics who wage any one of 50 shooting wars worldwide. It is the fanatics who systematically slaughter Christian or tribal groups throughout Africa and are gradually taking over the entire continent in an Islamic wave. It is the fanatics who bomb, behead, murder, or honor-kill. It is the fanatics who take over mosque after mosque. It is the fanatics who zealously spread the stoning and hanging of rape victims and homosexuals. It is the fanatics who teach their young to kill and to become suicide bombers.’
"

Skriv ut  
Söndag 10/8

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 10 augusti

 

Veckorevy från min helt personliga utkikspunkt på livet


Nu har vi varit igång och arbetat en vecka efter en varm och avkopplande semester. Då jag ser tillbaka på veckan som gått har den mest handlat om framtiden. En ny termin börjar och det finns mycket som måste planeras, förberedas och arrangeras.

Det ser ut som om vi inte blir sysslolösa den här terminen heller. Vi ska ha löjtnantskurs på Jelöy och sergeantkurs i Kirkenes och många andra kurser, konferenser och sammanträden. Vi ska resa med officerarna i Nordre division till Lettland där de ska ha sina officersmöten.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 10/8

Nyhetsflödet söndag den 10 augusti

 

Islam motiverar oss till mer kristen tro!

- Stanely Sjöberg i Webbkyrkan - "Tusentals muslimer söker sig till Jesus och väljer kristen tro. Det berör flera miljoner och det som händer är ett historiskt paradigm. Islam förlorar inflytandet och antalet kristna ökar dramatiskt. Mellersta Österns länder upplever en förnyad kristen folkväckelse. Iran är ett exempel. Men det händer över hela världen, inte minst i afrikanska länder. Islam visar sitt rätta ansikte och människor helt enkelt flyr till Jesus
Kristendomen har nu ett unikt tillfälle också i Europa. Islam kan inte längre förneka sin identitet som svärdets religion. Efter den 11 september 2001 försökte muslimska ledare med stöd av europeisk humanism att bortförklara Islams betydelse för terrorhandlingen. När jag hävdade att massmordet följde de ideal som Koranen ger och Islams historia skildrar, då angreps jag av kyrkoledare och politiker som ville försvara Islam.
Nu vet alla att överallt där Islam har makten, innebär det förtryck och hot om dödsstraff för avvikande åsikter."


Svar på frågor om Israel, judarna, Bibeln m.m.
- Stefan Swärds blogg - "Bakgrunden till ockupationen är sexdagarskriget 1967 då en enad arabvärld med Egypten och Nasser i spetsen hade avsikten att krossa Israel, med stöd av de totalitära kommunisterna i Sovjetunionen bl.a. Israel lyckades dock blixtsnabbt slå ut grannländernas militära styrkor, och resultatet av kriget under sex dagar blev att Israel ockuperade stora områden som hörde till Egypten, Jordanien och Syrien. Från Egypten ockuperade man Gaza och Sinai. Från Syrien Golanhöjderna och från Jordanien Västbanken. Rent militärt hade man kunnat ockupera mycket mer, men det var världsopinionens och USA:s påtryckningar som förmådde Israel att inte gå längre än vad man gjorde.
Israel och Egypten gjorde en fredsuppgörelse 1979, mellan Sadat och Begin. Egypten erkände Israels rätt till existens, och som motprestation släppte Israel ockupationen över Sinai, dock fanns inte Gaza med i uppgörelsen utan Egypten accepterade fortsatt Israels ockupation av Gaza. Med Jordanien råder det också fred genom en uppgörelse 1994, och de har inte gjort anspråk på att få tillbaka hela eller delar av Västbanken. Golanhöjderna är ju mest ett ökenområde men har en stor militärstrategisk betydelse och Israel har inte velat släppa detta område tillbaka till Syrien, i praktiken har Syrien accepterat detta, men det finns inte någon fredsuppgörelse mellan Syrien och Israel, och så länge detta inte existerar är det mycket osannolikt att Israel släpper något av denna ockupation. Sadat blev bannlyst av hela arabvärlden för att han slöt fred med Israel. PLO:s fredsvilja under nittiotalet var också ett stort steg framåt i fredsprocessen."


Den militanta islamismen
- Tommy Dahlmans blogg - "Den militanta islamismen. Det kan inte vara enkelt att vara muslim i Sverige idag. De militanta islamisterna syns just nu överallt där det finns tillgång till medial bevakning. ISIS raseri, Hamas despotism, Al Shabaabs plundringar, Al Qaidas brutalitet, talibanernas nyvunna aptit på terror och jihadförföljelsen av kristna världen över. Vi kan även nämna de islamister från Sverige som åker som jihad–turister till Syrien och grupper ur Hizb ut-Tahrir som strategiskt utbreder sig i Europa...
Sanningen är att Islam har en militant genetik och historia. Den genljuder på jorden idag, högre än på länge. Det innebär inte att alla muslimer lever som Muhammed och hans kalifer levde och agerade på 600-talet. Det betyder heller inte att alla muslimer ska misstänkliggöras eller stigmatiseras eller utsättas för kollektiv skuldbeläggning. Men det innebär däremot att ämnet och problemet med den militanta islamismen inte kan ignoreras vare sig hos muslimerna själva, samhällsdebattörerna eller hos integrationsministern. Att blunda och tiga för fakta vore att vika ner sig för vänsterns oftast meningslösa intolerans-stämplar." 


Johns faster dödades av IS

- Expressen - "En grupp kristna assyrier gömmer sig i cementfabrik i Erbil"

Skriv ut  
Lördag 9/8

Nyhetsflödet lördag den 9 augusti

 

Jihadisternas våld driver människor på flykt
- Dagens Nyheter - "Jihadister tar kontrollen över allt fler städer i norra Irak. Uppemot 200.000 människor är på flykt från de senaste dagarnas strider, uppger FN.
Jihadister tar kontrollen över allt fler städer i norra Irak. Uppemot 200.000 människor är på flykt från de senaste dagarnas strider, uppger FN.
– Det är en tragedi av enorma proportioner, säger David Swanson på Ocha, det FN-organ som koordinerar hjälpen, till Reuters.
Beväpnade män ur den extrema islamistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit över den kristna staden Qaraqosh i norra Irak, efter det att kurdiska trupper retirerat under natten till torsdag, enligt flyende invånare och präster. Den kaldeiska ärkebiskopen i Kirkuk och Sulaymaniyya berättar att en stor del av norra Irak, där de flesta av Iraks kristna grupper bor, nu är i händerna på jihadisterna."


”Vågen har lagt sig men vattnet finns kvar!”
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Jag påminner mig en dialog mellan ett par kristna bröder i början på 1980-talet som reflekterade över situationen efter Jesusrörelsen och den karismatiska väckelsen under 1970-talet. Den ene av dem såg med kritisk distans på dessa företeelser och menade att alltsammans bara varit övergående vågrörelser utan större betydelse. ”Vad blev det av den karismatiska vågen?” frågade han. Den andre svarade; ”Vågen har lagt sig, men vattnet finns kvar!”
Jag tror att det finns mycket vatten kvar! Och det kommer att höja sig på nytt och skölja in över våra inhägnade revir i kristenheten."


Väckelserapport från Etiopien – Tre häftiga vittnesbörd
- Olof Edsinger i EfterKristus - "Personliga möten med tre personer som kommit till tro i Mekane Yesuskyrkan: Jibril Darasu, som gått åtta år i islamskola. Kasa Hailu, som var ortodox präst i flera decennier innan han blev frälst. Samt Abeba Zewdie, som blev helad från äggstockstumör."

Jag är kristen utan några och …
- Bength Gustafsons blogg - "När jag nu efter en tids paus återupptar mitt bloggskrivande, så gör jag det med tre bloggtexter som handlar om att jag är kristen utan några och …  Det finns flera skäl till varför jag är detta, men här nämner jag tre skäl...

Skriv ut  
Lördag 9/8

I fritt fall

 

Fra Jostein Nielsen blogg

På Facebook legges det stadig ut videoklipp med mennesker som tar store sjanser, og ekstremsport er blitt en populær aktivitet.Dette kan være en mot-reaksjon på det enorme fokuset som er på helse, miljø og sikkerhet knyttet til arbeidsplassen og det offentlige rom. Vi er skapt slik at vi instinktivt reagerer på fare og dette instinktet har nok også behov for impulser....

Det er ikke alltid at Jesus leder oss inn i behagelige situasjoner. Etterfølgelse er skjebnefellesskap og kommer aldri til å bli risikofritt, men Jesus går med. Handler disippelskap i bunn og grunn om jevnlig å sjekke «etterfølgelsesevnen»? For er det ikke viljen til etterfølgelse identisk med  «overlevelsesevnen» i disippelskapet? 

Les mer HER...

Skriv ut  
Fredag 8/8

Ett angeläget böneämne kom just in på mailen:

Som bekant pågår en systematisk utrotning av kristna i framför allt Iraq och Syrian.
Det finns mycket obehagligt att se och läsa om det.
Jag önskar att vi tar dessa, våra syskon i Herren, som ett konstant böneämne, intill dess att förändring sker.
Just nu sitter 10-tusentals människor fast i bergen dit de fått fly för att inte bli avrättade. Där lever de och hotas då av törst inom 48 timmar.
Detta är kanske början av en brand som, Gud förbjude sig, kan sprida sig.
Det är vår uppgift, vårt arbete, att ta oss an våra syskon såsom det gäller oss själva.
Tomas

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
Nyheter om Frälsningsarmén

Nyheter i massmedia om Frälsningsarmén från eniro nyhetssök. Klicka här>>   
Google Nyheter

Skriv ut  
Bloggat om Frälsningsarmén

Bloggat om Frälsningsarmén från eniro bloggsök. Klicka här>>

Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Dagens andakt
22 augusti

”Herren har tänkt på oss och välsignar, han välsignar Israels släkt, han välsignar Arons släkt. Han välsignar dem som fruktar honom, både mäktiga och ringa.”
( Ps 115:12-13)

Andakt:
Vi bara ser på varandra, och säger BONUS, - när Gud gör det där lilla extra, som han är en sådan specialist på. Som till exempel när vi fullständigt uttröttade efter många, långa arbetsdagar, äntligen skulle få lite semester. Vi skulle flyga långt, och beredde oss på att våra kroppar skulle stelna av att sitta stilla och inklämda under många timmar. När vi äntligen, efter en lång väntan får gå ombord på planet, möter den långe mannen bakom disken oss med ordet: Är det Rut och Peter? Förvånade över att han tilltalar oss med förnamn svarar vi ja. Då säger han glatt: Ni har blivit uppgraderade till Business Class. Vi bara ser på varandra, denna gång med tårar i ögonen, och säger BONUS! – eller rättare sagt – Guds välsignelse igen! – Nu blev vi behandlade som kungar, vi fick breda fåtöljer, personlig uppassning och mat och dryck på danskt porslin. Gud vet alltid vad vi behöver. Ibland överraskar han oss på ett förunderligt sätt. Då bara vet vi att det är han. Han känner oss vid namn och vet i detalj hur han bäst kan visa sin personliga omsorg om oss.

Bön:
Tack Herre, för att du känner alla våra behov, och för att du har resurser att fylla dem i överflöd

  


Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba