Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 26 november 2014
Onsdag 26/11

Dörrar

Åke Nilsson på Dagboken för Frälsningsarmén Uppsala:

Det finns många dörrar men det som jag vill skriva om är hjärtats dörr. Det finns en välkänd bild där vi ser Jesus står utanför en dörr och knackar på.

Det som är uppmärksam ser att den dörr som Jesus knackar på inte har något handtag , och att handtaget sitter på insidan. Bilden symboliserar att Jesus vill dela vårat liv och vill komma in till oss, men han bryter sig inte in!, han kliver inte bara på oanmält utan väntar på att vi tar steget och öppnar upp för honom. Jesus bryter sig inte in hos oss det är någon annan som gör.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 26/11

Adventskalendern

 

På måndag börjar Adventskalendern på rupeba.se. Bakom varje lucka kan du hitta en e-bok från rupeba som du kan ladda ned och spara.

Skriv ut  
Onsdag 26/11

Nyhetsflödet onsdag den 26 november

 

Vi behöver en ny bibelväckelse
- Stefan Swärd i Världen idag - "Andliga väckelse- och förnyelserörelser brukar alltid präglas av ökat bibelintresse och bibelläsning. Gudsmötet och uppfyllelsen av Anden leder alltid till de heliga skrifterna. Mötet med Jesus inspirerar att ta reda på Jesu ord och Jesu vilja, och detta finner man när man läser Bibeln. Andlig tillbakagång och avfällighet i kristna kyrkan präglas av minskat bibelintresse och synen på Bibeln som Guds levande och aktuella ord vittrar bort.
Tro på Gud hänger alltid ihop med tro på hans ord. Tvivel på Gud hänger ihop med tvivel på hans ord."


Säpo bedömer allvaret – förstår vi?
- Stanley Sjöberg på Webbkyrkan - "Säpo bedömer att närmare 300 ungdomar från Sverige har anslutit sig till ”Islamiska Staten” som vill få makten i Syrien, Irak, bland palestinier i Gaza och på Västbanken. Fler är solidariska med en brutal tillämpning av Islam för att förändra och genomföra ”sharia” i Sverige och övriga Europa.
Jag har fått frågan, vilket parti man ska rösta på i den här situationen. Mitt bestämda svar är att politiska partier kommer inte att ha någon betydelse i de kriser som nu finns i vår tid."


Scientologin blev hennes bro till ruin

- Kristeligt Dagblad - Danska ´Kristeligt Dagblad´ skriver att människor från stora delar av europa reser till Scientologins europeiska högkvarter i Köpenhamn för att bestiga ´Bron till fullkomlig frihet´. 37-åriga Anette Iren Johansen lämnade Scientologin i Köpenhamn efter tio år med en skuld på cirka tre miljoner kronor.

Skriv ut  
Vecka 48
Den dagliga bibelläsningen 24-30 november

Måndag 24/11 - 1 Joh 4 - "Han som är i er är större"

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  25/11 - 1 Joh 5 - Vad är det som besegrar världen?
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 26/11 - 2 Joh 1 - Förbli i Kristi lära

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 27/11 - 3 Joh 1 - Goda exempel
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 28/11 - Jud 1 - Lovprisning

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 29/11 - Ps 141 - Hjärtat och munnen

Bibeltext - Minikommentar

Söndag 30/11 - Ps 142 - "För min själ ut ur fängelset"

Bibeltext - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se 
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 48
Den dagliga bibelläsningen 24-30 november 

Måndag 24/11 - 1 Krön 14 - Hör du ljudet?
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 25/11 - 1 Krön 15 - Förberedelse för tjänst
Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 26/11 - 1 Krön 16 - Lovsång
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 27/11 - 1 Krön 17 - Vad ligger på ditt hjärta?
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 28/11 - 1 Krön 18 - Seger?
Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 29/11 - 1 Krön 19 - Två fronter
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 30/11 - 1 Krön 20 - Fälttåg
Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..

 

Skriv ut  
Tisdag 25/11

Nyhetsflödet tisdag den 25 november

Nu är det slut med Gud i Expressen - Marcus Birro har fått sparken!

Marcus Birro skriver på sin blogg – ”Redan för ett år sedan ringde samma chef upp mig och förklarade att det nu var slutskrivet om Gud i tidningen. Denna vädjan (att betrakta som ett krav) kom trots att cheferna vet att det är just de texterna som verkligen nått ut till den stora massan, och som alltid länkats, gillats och uppskattats på samtliga sociala medier, en del enskilda texter över etthundratusen gånger Det spelade ingen roll. Jag var tvungen att sluta.”

Läs mer från Birros blogg HÄR

Vad Dagens Nyheter skriver kan du läsa HÄR

Vad Aftonbladet skriver kan du läsa HÄR

Vad Svenska Dagbladet skriver kan du läsa HÄR

Expressen skriver ingenting!


”RFSU är ett hot mot tolerans”
´- Eivind Meland i Svenska Dagbladet - "Jag har varit norsk allmänläkare sedan 1978 och är professor i allmänmedicin vid Universitetet i Bergen. När den norska lagen om fri abort antogs och började gälla 1978 var jag politiskt aktiv. Jag arbetade för att införa lagen och jag har stött den sedan dess...
Men jag reagerar på att Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, anser att förslaget i Kronobergs landsting om att utreda möjligheterna till samvetsfrihet för sjukvårdspersonal är ett sätt att gradvis inskränka aborträtten (Brännpunkt 14/11)....
Den ståndpunkt som Kristina Ljungros förfäktar hotar enligt min uppfattning den humanistiska toleransen. Humanismen har historiskt sett varit befriande och viktig för motståndet mot kyrkliga auktoriteter, politiska despoter och trosbaserad och förnedrande välgörenhet. Men kan det tänkas att det finns negativa följder av en världslig humanistisk orientering? Jag har uppfattningen att de visar sig på ett obehagligt sätt i de moderna samhället och jag ser en ökande fara i att humanismen blir högmodig och obalanserad."


"Våldsspiralen"
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Det finns en pervers trygghet i detta resonemang: palestinska terroristorganisationer behöver nämligen inte fördömas som de antisemitiska dödskulter de faktiskt är, eftersom orsaken till deras beteende alltid kan skyllas på Israel. Det brutala mordet på fyra medelålders män som stod och bad i en synagoga måste trots allt ha en logisk förklaring. Israels oförrätter, verkliga eller påstådda, sätts därmed i proportion till något som helt saknar proportioner: ett dödsfall med frågetecken, planerade bostadsbyggen och en politisk diskussion om ökade rättigheter för judar på Tempelberget ges samma tyngd som ett kallblodigt massmord. Teorin om våldsspiralen kompenserar för avsaknaden av moralisk urskiljningsförmåga, samt för den fundamentala oviljan att kalla ondska för just ondska.
De anhöriga till de fyra judiska männen som mördades i tisdags valde att inte kräva hämnd. I ett gemensamt brev som lästes upp i tusentals synagogor i Israel inför den gångna sabbaten uppmanades människor att istället söka nåd från Himlen genom ökad kärlek och gemenskap. ”Vi ber att varje person inför denna sabbat åtar sig att göra denna dag till en dag av villkorslös kärlek, en dag då vi undviker misshällighet och splittring, skvaller och förtal. Må detta tjäna till att upphöja våra makars och fäders själar, som slaktades medan de helgade Guds namn”. Brevet, som gjorde ett mycket starkt intryck på många människor i Israel, lär dock inte uppmärksammas i någon högre utsträckning i svensk media. Det passar liksom inte in i våldsspiralsteorin."

Skriv ut  
Tisdag 25/11

GT12 - Fångenskapen i Babylonien

 

GT12 - Här kommer avsnitt tolv i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet. 

 

Avsnittet handlar om den 70-åriga fångenskapen i Egypten och vägen tillbaka till Jerusalem.

Daniel i lejongropen under den babylonska fångenskapen


HÄR
   kan du ladda ned det tolfte kapitlet i pdf-form. GT12

HÄR   kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR  
kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

 

Skriv ut  
Tisdag 25/11

Förkunna hans storverk (1 Pet 2:9)

 

"Men ni är ett utvalt släkte, kungar och präster, ett heligt folk, Guds eget folk som skall förkunna hans storverk. Han har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus." (1 Pet 2:9)

Kallad från mörkret till hans underbara ljus. Vem vill leva kvar i mörkret då man har hört kallelsen att komma ut i ljuset? Vem vill leva kvar i meningslöshet då vi kan bli friköpta till ett meningsfullt liv (1 Pet 1:18)?

Den som väljer att vara kvar i mörkret kan inte ha förstått vad vi egentligen kallas in i.

Vi är inte kallade att förkunna oss själva eller vårt samfund, vi är kallade att förkunna hans storverk. Då vi gör det flyttas fokus från oss själva och vi ser något mycket större. De som förkunnar hans storverk förvandlas av det de ser och förkunnar. De som hör på den som förkunnar hans storverk får en möjlighet att lyfta blicken och se in i ljuset och friheten.

Dagens manna: Hur kan jag förkunna hans storverk bland de människor jag träffar idag?

Skriv ut  
Måndag 24/11
Köp böckerna på ´Handels´ webbutik - Klicka HÄR

Du kan också köpa böckerna direkt från oss. Beställ på info@rupeba.se. Pris inklusive porto: Dagboken 195:-  Gåvoboken 150:-  Förlåtelseboken 150:-   Läs mer om böckerna HÄR

Bestill fra ´FA Handel´ Nettbutikk, eller skriv til fa-handel@frelsesarmeen.no
Skriv ut  
Måndag 24/11

Dömd till framgång

 

Jag lyssnade härom kvällen på ett dokumentärprogram som sändes i P4 förra året. Det var en intervju/reportage om Åke Green och hans predikan i pingstförsamlingen Borgholm för några år sedan.

Det var en oväntat vänlig ton i reportaget. Reportern tog sig tid att lyssna på Åke Green och vi fick lära känna honom lite närmare än den bild vi fått i de normalt så fördömande omdömena som vi fått genom massmedia så här långt.

Det började med en förvånad Åke Green som inte förstod varför kyrkoledarna inte vågade tala om vad som stod om homosexualitet i Bibeln. Till slut kom han fram till att om ledarna var tysta måste han själv göra det. Han annonserade och inbjöd massmedia till gudstjänsten då han skulle tala om ämnet, men de dök inte upp. Då sände han sitt manuskript till lokalpressen och då tog det fart. Åke Green blev polisanmäld och dömdes till fängelse av tingsrätten. Ärendet överklagades sedan ända upp i Högsta Domstolen. Där friades Åke Green, inte därför att var oskyldig, utan för att man visste att Europadomstolen skulle fria honom.

Läs mer HÄR..

Skriv ut  
Måndag 24/11

Nyhetsflödet måndag den 24 november

 

Blind i Gaza
- Tyrgils Saxlund i Kyrkans Tidning - "Vår förre ärkebiskop, den av oss alla högt skattade biskop Wejryd, har gjort ett av många uppskattat besök i Gaza. Han blev tydligen väl mottagen av de ledande inom Hamas och hyllades av befolkningen. Det var säkert en upplevelse, som vi alla unnar honom...
Ju mer man läser texten desto fler frågor framträder. Att flera ledande inom Svenska kyrkan tagit ställning i Israel-Hamas-konflikten vet vi sedan tidigare. ­Andra – även bland oss kyrkligt aktiva – är inte lika säkra på var skulden ligger.
Enkelt uttryckt: om ett lands existensberättigande är ifrågasatt av en terroristorganisation, får man då försvara sig? Och i vilken utsträckning får man försvara sig? Vad är ett ”rättfärdigt krig” för att använda biskopens eget språkbruk? För Hamas ett ”rättfärdigt krig”? Varför har den så kallade palestinska stat, som vår regering erkänt, imploderat? Hur stöder Svenska kyrkan de kristna i den muslimska världen?
Frågorna är många – kanske har biskop Wejryd svaren, men det framgår inte av den stort uppslagna artikeln om hans besök i Gaza.
Den som kan sin Bibel vet att man kan vara blind i Gaza."


Nej, Margot Wallström, svenskar är inte rädda för Ryssland
- Peter Wolodarski i Dagens Nyheter - "Att se allvarligt på Putins Ryssland är ­något annat än att vara rädd. En svensk ­utrikesminister ska inte bekräfta den ryske presidentens själv­hävdelsebehov...
Lögner och hot har blivit vardagsmat när Putin och hans utsända tar till orda. Osanningen är satt i system som ett slags utrikespolitisk strategi. Kreml vet att alla vet att Ryssland gått in i Ukraina, men genom att ständigt ljuga om saken uppnås ett annat syfte – protesterna drunknar."


Lätt att ta religionsfriheten för given
- Elisabeth Svantesson i Hemmets Vän - "Religionsfrihet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna som jag tror att få av oss reflekterar så mycket över. Vi tar den lätt för given. Men miljontals människor världen över upplever förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet. Internationellt är brotten mot religionsfriheten massiva och utbredda, och i flera världsdelar är trenden att de ökar. Över hälften av världens befolkning lever i länder där deras möjlighet att utöva sin tro är kraftigt begränsad eller förbjuden. Många blir antagligen förvånade när de får höra att 80 procent av världens religionsförföljelse faktiskt riktar sig mot kristna. I Syrien mördas kristna systematiskt. Kyrkor bränns och barnhem rivs ner. Även från Irak och flertalet andra länder rapporteras om svår förföljelse."

Skriv ut  
Söndag 23/11

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 23 november

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

 

Söndag igen efter en intensiv vecka. Veckan började med tre dagar i Kirkenes, inte så långt ifrån Murmansk. Orsaken till att vi reste till Kirkenes var att vi skulle ha en "Sergeantkurs", en kurs för några av dem som gör en officers arbete utan att ha en officers utbildning. Det finns ett antal kårledare som inte är officerare och som inte har någon direkt utbildning för sitt arbete.

Ämnet för kursen var homiletik, eller enklare uttryckt, hur man predikar. Vi hade tre intensiva dagar dagar med "textverkstad", där vi tillsammans, två och två och individuellt förberedde andakter och predikningar.

Vi använde oss bland mycket annat av Aristoteles tre punkter för att framföra ett tal så att människor ska orka lyssna på oss:
- Logos. Strukturen på talet och att det ska vara möjligt att logiskt följa med i tankekedjan. Det är den tekniska delen som vi gör innan vi kommer upp i talarstolen.
- Etos. Det har att göra vem vi är. Är jag trovärdig som person? Det räcker inte med att det jag säger ska ha ett bra innehåll. Det är också viktigt vem som säger det. Känns det äkta för dem som lyssnar?
- Patos. Inlevelse. Är det jag säger viktigt för mig? Eller säger jag det som om jag inte tror på det själv, eller som om det inte betyder något för mig?

Dagen vi reste hem från Kirkenes stod solen så här högt på himlen mitt på dagen:

Det var sista dagen i år som solen var synlig. Den kommer tillbaka en stund in i det nya året. God natt, Nordnorge!

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 23/11

Nyhetsflödet söndag den 23 november

 

Församlingen - den helige Andes gemenskap
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Det mest konkreta uttrycket för Kristi kropp är den lokala församlingen där överlåtelsen till Kristus som Herre manifesteras i dopet. Här kan teologin bli ett Ordets tilltal att låta sig förvandlas till hela sin existens genom kraften i den helige Ande. I den lokala församlingen möter vi ett övningsfält för alla dygder och Andens frukter. I den lokala församlingen får tjänstegåvorna sin bekräftelse i praktisk funktion utan att vara inlåsta i en hierarkisk struktur eller underställda en formell successionsordning. Det ger också möjlighet till en enkel interaktion mellan lokala församlingar i Kristi kropp."

Jesu återkomst – Vår framtid och vårt hopp
- Bength Gustafsons blogg - "Att leva utan framtid och utan hopp är något av det mest kortsiktiga och destruktiva tillstånd som en människa kan befinna sig i. Varje människa är skapad av Gud med ett grundläggande behov av att ha något meningsfullt att se fram emot. Här är Jesu återkomst och allt som hör ihop med den, fullständigt outstanding. Detta som är så genuint kristet och fast förankrat i kristen tro och kristet liv och byggt på vad Jesus själv säger: Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva, om han än dör; och var och en som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. (Joh. 11:25-26). Döden har inte sista ordet, utan den avslutar vår ”valperiod” här på jorden och är en övergång till andra och optimala livsvillkor i en tillvaro där ingenting kommer att saknas oss. Allt är komplett, maximalt och optimalt!"

Goda skäl att predika om domen
- Olof Edsinger i Dagen - "Nutidsmänniskans gunst vinns av en gud som stryker alla människor medhårs. Men är det Bibelns Gud? Det undrar teologen Olof Edsinger inför domsöndagen.
På söndag är det domssöndag. Kyrkoårets tema är ”Kristi återkomst”, och i stora delar av Sveriges kristenhet stannar vi upp inför ett antal bibeltexter som har med domen, himlen och de eviga straffen att göra. En utmaning som vi är många förkunnare som kan känna vånda inför.
Generellt finns det ju en väldigt negativ bild av konceptet ”dom” i den moderna västerländska kulturen. Om Hollywood ger ut en film med titeln ”Judgement Day” finns det en förväntan att vi ska associera till något destruktivt, kaotiskt och mörkt. Logiken ligger i att domen är något att frukta – och därmed också något att vilja fly ifrån. Tanken på Guds dom som något gott är avlägsen för de flesta 2000-talsmänniskor."

Skriv ut  
Söndag 23/11

Ordet - hörnsten eller gungfly? (1 Pet 1:8)

 

"...en sten som de snavar på, en klippa som de stöter emot. De stöter emot därför att de inte lyder ordet. Så är det förutbestämt för dem" (1 Pet 2:8)

Jesus, hörnstenen som blev ratad (vers 7)), blir en sten som man snavar på, en stötesten, för dem som inte vill ta emot Jesus.

Ordet är menat att vara en välsignelse och till vägledning, men för dem som inte vill ta emot ordet och lyda det blir det något de snavar på.

Det finns idag många kristna som inte vill böja sig under ordet och som inte vill lyda ordet. De rycker undan grunden för sin egen tro och det som skulle vara en stabil grundsten att bygga vidare på blir i stället en stötesten, något man snavar på. Då man inte lyder ordet blir grund ett gungfly.

Dagens manna: Är Ordet ett gungfly eller en hörnsten för mig?

Skriv ut  
Vecka 47
Den dagliga bibelläsningen 17-23 november 

Måndag 17/11 - 1 Krön 7 - Ester och Eled
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 18/11 - 1 Krön 8 - Tappra stridsmän
Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 19/11 - 1 Krön 9 - Var man på sin plats
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 20/11 - 1 Krön 10 - Andlig död
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 21/11 - 1 Krön 11 - Herdar
Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 22/11 - 1 Krön 12 - Framtidstro
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 23/11 - 1 Krön 13 - Är detta från Herren?
Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..

 

Skriv ut  
Lördag 22/11

Den outtröttlige Stanley Sjöberg

 

Nu gör han det igen. Han kastar sig över ett nytt projekt. Webbkyrkan är snart ett avslutat projekt. Nu startar: Varje söndag kl. 16.00 i Rissne – ett spännande trons ”äventyr”

Läs mer om projektet och om mannen som vägrar ge upp HÄR

Skriv ut  
Lördag 22/11

Nyhetsflödet lördag den 22 november

 

Majoriteten som "kränker islam" är muslimer och exmuslimer
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Efter att Marcus Birro dödshotats för att han på twitter delade med sig av kritiska synpunkter på islam har det uppstått en debatt om att "kränka islam". Men majoriteten av de som vanligtvis anklagas för att kränka är själva muslimer eller exmuslimer, skriver Jacob Rudolfsson.
Drygt tio mordhot på några dagar. Det fick Marcus Birro uppenbarligen stå ut med sedan han på twitter för några veckor sedan delade med sig av kritiska synpunkter på islam. Ungefär så menar skribenten Mio Cederlund som på Nyheter24:s debattsajt i ett öppet brev till Marcus Birro.
”Det är en skam att någon i Sverige idag ska få dödshot på grund av sin åsikt. Men eftersom du varken är homosexuell, transperson, rasifierad eller en del av en minoritet alls, börjar jag känna att du ska knipa igen. Skaffa dig lite perspektiv”, skriver hon.
Marcus Birro tillhör alltså fel sorts grupp, och som sådan går det inte att ha kritiska synpunkter på olika livsåskådningar – oavsett om kritiken är  befogad eller inte. Detta är inget isolerat fenomen. När yttrandefriheten villkoras undermineras den fria debatten och urholkas demokratin. Yttrandefriheten innebär även rätten till ”fel” åsikt."

Det mest sedda programmet är en gudstjänst
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Ser ni tevegudstjänsterna från församlingen Hillsong? Just nu är SVT mitt uppe i en serie gudstjänster från den växande pingstförsamlingen i norra Stockholm. På söndag klockan 10.00 sänds tredje delen...
Det som hänt sedan gudstjänsterna började sändas är något oerhört. I alla fall för oss som arbetar med medier och vet hur tufft det kan vara att nå igenom bruset. I två veckor har Hillsong-gudstjänsterna toppat SVT:s lista över de program som är mest sedda i efterhand på internettjänsten SVT Play. Den som har en uppkopplad dator eller telefon kan när som helst se ett program. På så sätt går det också enkelt att mäta ett programs popularitet. Det som ses mest i efterhand just nu är alltså gudstjänster."


Wallström: Abbas tillhör de moderata krafterna
- Världen idag - "Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som hyllat terrorister, tillhör trots det de moderata krafterna i den palestinska staten som Sverige ska stödja. Det hävdade utrikesminister Margot Wallström (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen på torsdagen.
Margot Wallström hade fått interpellationer både från Sofia Damm (KD) och Mathias Sundin (FP) som gällde den palestinska staten och det svenska erkännandet.
Sofia Damm undrade bland annat om Wallström avsåg ändra Sveriges syn på Hamas "så att den avviker från EU:s syn". Och Mathias Sundin frågade vad Wallström egentligen syftade på när hon talade om de "moderata krafterna" bland palestinierna.
- Regeringen har ingen annan syn på Hamas än vad EU i övrigt har. Hamas är en terroristorganisation och måste erkänna Israel som stat, sa utrikesministern.
Mahmoud Abbas är "ledare för de moderata krafterna i Palestina", enligt Wallström. Något Mathias Sundin ifrågasatte.
Han nämnde bland annat hur den palestinske presidenten hyllat våldsverkare som martyrer som försvarat sitt folk och som skulle komma till himlen."

Skriv ut  
Lördag 22/11

Konsekvenser

Från Jostein Nielsens blogg
(på norska)

Det er som en konsekvens av at jeg i går skrev at jeg i dag ville skrive om konsekvenser at jeg i dag skriver om konsekvenser. Et løfte eller ord må få konsekvenser – hvis ikke blir det bare meningsløs lyd (eller «bare drønnende malm eller en klingende bjelle» for å si det som Paulus ville sagt det).

Les mer HER

Skriv ut  
Lördag 22/11

Den ratade blev vår frälsare (1 Pet 2:7)

 

"Äran tillfaller alltså er som tror. Men för dem som inte tror har stenen som husbyggarna ratade blivit en hörnsten" (1 Pet 2:7)

Här citerar Petrus en profetisk hälsning från Psaltaren "Stenen som husbyggarna ratade har blivit en hörnsten" (Ps 118:22).  I Petrusbrevet är det tydligt att hörnstenen är Jesus. Jesus, den som människorna ratade, är hörnstenen som vi kan bygga vårt liv på och som hela församlingen vilar på.

Jesus ratades och förkastades då han kom till jorden: "Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom" (Joh 1:11). Allra tydligast kommer det fram hur ratad Jesus var då folkhopen står och skriker "Korsfäst, Korsfäst" (Joh 19:6).

Men, denne Jesus som blev korsfäst, har blivit världens frälsare och den enda vägen till Gud Fader (Joh 14:6). Och genom honom som blev ratad av många har vi fått rätt att bli Guds barn. (Joh 1:12).

Dagens manna: Den ratade blev vår frälsare

Skriv ut  
Fredag 21/11

Kadetterna i Norge

 

Krigsropet (Norge) har denna vecka ett reportage om kadetterna på Officersskolan på Jelöy. Bland annat kunde man se den här fina bilden.

De fyra stående till höger på bilden är officerare/lärare, de övriga är kadetter under utbildning. På fotot saknas en kadett och en av officerarna.

Skriv ut  
Fredag 21/11

Nyhetsflödet fredag den 21 november

 
Samvetsfrihet inget problem i grannländerna   
- Ruth Nordström, Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, Rebecca Ahlstrand och Helena D'Arcy i  

Svenska Dagbladet - "Den 14 november skriver Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU, och hennes norska kollega Johannes Rindahl om situationen för kvinnor som vill göra abort i Norge. Argumenten är tunna. Man lyfter fram lagförslag som inte genomförts och skriver om ”sjukhus som kämpar med schemaläggning”.
Det är rent absurt av RFSU att påstå att samvetsfrihet leder till försämrad tillgång till abort. Inom EU och bland Europarådets medlemsländer är det endast ett ytterst fåtal länder som inte har lagstadgad samvetsfrihet för vårdpersonal. Menar RFSU på allvar att tillgången till abort är dålig i nästan samtliga övriga länder i Europa? Den rädsla för att ens öppna för diskussionen om samvetsfrihet i Sverige, som uppvisats den senaste veckan, visar hur lite man vet om situationen i våra grannländer."

Därför tycker jag att det inte är passande med SD-politiker i ledningen för Ja till Livet

- Stefan Swärds blogg - "Det har varit många reaktioner på mina utspel senaste dagarna om Ja till Livet och att Gunilla Gomér går med i Sverigedemokraterna.
Nu har ju Världen Idag också publicerat en intervju med mig som finns på webben, men som troligen kommer i papperstidningen idag. Jag vill kommentera några saker för att förtydliga mig."


Hvornår er et menneske et menneske?

- Kristeligt Dagblad  - "Skal sundhedspersonale have ret til at slippe for at udføre aborter af moralske årsager? Det er et spørgsmål, som optager svenskerne lige nu.
Hvornår er et menneske et menneske? Det spørgsmål debatterer svenskerne i øjeblikket, efter at Kristendemokraterne i Kronoberg i Små-land har foreslået, at sundhedspersonale i regionen skal have ret til at slippe for at udføre aborter af moralske årsager.
Debatten har, siden forslaget blev behandlet i landstingsstyrelsen i Kronoberg i sidste uge, bredt sig til hele Sverige fra Kronobergs Län, der ligger omkring 200 kilometer nordøst for Malmø."

Skriv ut  
Fredag 21/11

Stolt över att vara kristen (1 Pet 2:6)

 

"Det står ju i skriften: Se, på Sion lägger jag en hörnsten, utvald och ärad; den som tror på den skall inte stå där med skam.." (1 Pet 2:6)

Min fru Rut säger ofta offentligt: "Jag är stolt över att vara kristen". Tänk att Jesus har gjort mig levande. Jag som var död. Tänk att han har fött mig på nytt och fyllt mig med sin Helige Ande. Tänk att han har kallat mig till tjänst (alla kristna är kallade, men alla kanske inte har upptäckt det ännu). Tack för det underbara liv jag får leva tillsammans med Jesus.

Jag behöver inte slå ned blicken och skämmas för att jag är en kristen. Jag får sträcka på mig i hela min längd (som inte är så väldigt lång), lyfta huvudet högt för "den som tror på honom skall inte stå där med skam".

Den som blivit frälst, räddad, av Gud ska "slippa att blygas, nu skall han inte mer rodna av skam" (Jes 29:22)

Dagens manna: Jag är stolt över att vara kristen

Skriv ut  
Torsdag 20/11

Nyhetsflödet torsdag den 20 november

 

"Svårare att kritisera Israel efter dådet”
- Bitte Hammargren i Svenska Dagbladet - "Gårdagens avskyvärda yx- och knivmord mot bedjande i en synagoga kommer att sätta spår för lång tid framöver. Mänskligt, religiöst och politiskt. Än en gång framstår Jerusalem som våldets, inte fredens stad....
Men det handlar om mer än så. Gårdagens glädjeyttringar från Hamas över terrordådet kommer att leda till mer hat och våld, samt göra det svårare att få en palestinsk samlingsregering att fungera."


Firade massakern med sötsaker
- Världen idag - "Vi jublade med glädje och folk delade ut godis till gäster och vi var glada över martyrerna. Det säger en kusin till de båda palestinier som utförde massakern i en synagoga i Jerusalem på tisdagen. Antalet dödsoffer har stigit till fem, sedan en av de poliser som ingrep dött av de skador han fick i skottväxlingen med terroristerna."

Äger vi rätten över vår egen död?

- Marcus Birro i Expressen - "Svensk ateism är självsäker, stabil och en smula självgod.
Har man vetenskapen på sin sida kan man liksom aldrig ha fel. Har man även logiken, moralen och själva meningen med livet i sin hand, är man var och en sin egen Gud i ett öde landskap av miljoner andra Gudar, finns det väl heller inget som hindrar att man även har döden i sin hand?...
...Fråga dig själv på riktigt och i djupet av ditt hjärta. Litar du verkligen så starkt på din egen vilja att du skulle ge dig själv som sjuk befogenhet att låta en medmänniska ta ditt liv fast din tid inte är kommen ännu?
Är du helt säker på att du inte vill uppleva en gryning till, en sval hand mot din panna, ljudet av boksidor som bläddras? Vi äger inte rätten att statligt sanktionera döden. Livets okränkbara värde är en evig sanning."


Fler får hjälp hos Frälsningsarmén
- Dagens Nyheter - "Romer från Rumänien som får mindre pengar i kopparna. Universitetsutbildade som jobbar svart som byggarbetare. Antalet hemlösa EU-migranter och tredjelandsmedborgare har tredubblats på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull."

Skriv ut  
Torsdag 20/11

Levande stenar (1 Pet 2:5)

 

"...då blir också ni till levande stenar i ett andligt husbygge. Ni blir ett heligt prästerskap och kan frambära andliga offer som Gud vill ta emot tack vare Jesus Kristus." (1 Pet 2:5)

"När ni kommer till honom, den levande stenen" (vers 4), då blir vi också levande stenar".

Då vi kommer till honom blir vi mer och mer lika honom. Han är den levande stenen, och vi blir levande stenar. Då vi umgås med Jesus "förvandlas till en och samma avbild; vi förhärligas av denna härlighet som kommer från Herren, Anden." (2 Kor 3:18).

En levande sten ger liv till många stenar som blir levande. Han som var död och blivit levande har makt att ge liv till oss som var döda stenar.

Guds son ger oss rätt att bli Guds barn (Joh 1:12).

Dagens manna: Levande stenar

Skriv ut  
Onsdag 18/11

Mer än en metafor?

 

"Andlig krigföring är mer än en metafor, men vad är egentligen en metafor? Enligt tolka.se är det “ett bildligt uttryckssätt där ett begrepp tillfälligt byts ut mot ett annat begrepp som liknar det ursprungliga”.

Åtskilliga metaforer har använts för att beskriva gemensamt kristet liv. I Nya testamentet liknas församlingen vid: hjorden för vilken Jesus är Herden (Johannes 10:16), Kristus kropp, där Jesus är huvudet (Romarbrevet 12:5), ett tempel där Jesus är hörnstenen (1 Petrus brev 2:4, 5), ett rike där Jesus är kung (Kolosserbrevet 1:12, 13), en brud vars brudgum är Jesus (Efesier- brevet 5:25-32). Frälsningssoldater är naturligtvis särskilt intresserade av Bibelns hänvisningar till församlingen som “Guds armé” (1 Krönikeboken 12:12).

Är detta uttryck en metafor? Författaren Anthony Castle tror inte det. “Om vi är en metaforisk armé i ett metaforiskt krig”, skriver han, “då är vi inte en verklig armé och detta är inte ett krig.” 


Från "En armé på knä" av Janet Munn och Stephen Court.
Du kan ladda ned boken gratis HÄR..

Skriv ut  
Onsdag 18/11

Den levande stenen (1 Pet 2:4)

 

"När ni kommer till honom, den levande stenen, ratad av människor men utvald av Gud och ärad av honom..." (1 Pet 2:4)

Vilken paradox. En levande sten! Finns det något som är mer dött än en sten? Man brukar till och tala om att vara stendöd.

Men Jesus var just det. Han var stendöd men han uppstod från döden och blev levande igen. Han säger själv: "Jag är... den levande. Jag var död, men se, jag lever i all evighet" (Uppp 1:18)

Det är till Honom, han som besegrade dödsriket och blev levande igen, som vi får komma.

Manna: Vi får komma till den levande Jesus

Skriv ut  
Onsdag 18/11

Nyhetsflödet onsdag den 19 november

 

”Självklart handlar det om ett tydligt avståndstagande från våld”
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Idag på morgonen attackerade två arabiska terrorister en synagoga i Jerusalem. Med pistol och yxa gick de till angrepp mot obeväpnade bedjande judar. Innan polis var på plats hade fyra människor dödats och uppemot 15 skadats, varav minst 4 allvarligt. Även två poliser skadades innan de båda terroristerna sköts till döds. Den palestinska terroristorganisationen PFLP uppges ha tagit på sig ansvaret för attacken. PFLP är den största grupperingen efter Fatah-partiet i den palestinska befrielseorganisationen PLO....
Terroristorganisationen Hamas var snabb med att prisa morgonens attack, som den kallade för ”en högkvalitativ hämndaktion” för Yusuf Hassan al-Ramouni, som hittades död natten mellan söndagen och måndagen i vad som officiellt betraktas som ett självmord. Hamas har dock utnyttjat dödsfallet för att ytterligare piska upp den spända stämningen i Jerusalem och kallar därför händelsen för ett mord, något som det i nuläget inte finns några belägg för. Även representanter för den palestinska myndigheten försvarar terroristattacken. Tawfik Tirawi, som sitter i Fatah-partiets centralkommitté, sa i ett uttalande att dådet var ”ett palestinskt svar på Israels brott mot det palestinska folket och mot de heliga platserna i Jerusalem”. Palestinsk TV och sociala medier sprider bilder på palestinier på Västbanken och i Gaza som delar ut godis ”i glädje över Jerusalem”.
Så ser ledarskapet och opinionsläget ut i ”staten Palestina”, den ”stat” som Sveriges regering erkände den 30 oktober."


"Spektakulärt dålig tidpunkt att erkänna Palestina"
- Världen idag - "Magnus Norell, forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern, riktar hård kritik mot regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat. "Som att hälla bensin på eld", skriver han i ett blogginlägg.
Utrikespolitik hade ingen stor plats i den svenska valrörelsen och den nya statsministern har inte utmärkt sig när det gäller internationella frågor, konstaterar Magnus Norell i sitt blogginlägg.
Trots detta var ett av de första stora besluten regeringen tog att erkänna Palestina. Enligt Norell kan beslutet vara en eftergift till Miljöpartiet som varit betydligt mer aktiva när det gäller att driva frågor som rör Mellanösternkonflikten. Han nämner till exempel kopplingen han menar att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har till anti-israeliska och anti-judiska organisationer."

Skriv ut  
Tisdag 18/11

GT11 - Det delade riket

GT11 - Här kommer avsnitt elva i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet. 

I detta avsnitt läser vi om hur riket delades i två delar efter kung Salomo. Nordriket blev Samaria och Sydriket blev Juda. I denna tidsperiod kan vi också läsa om hur landet blev ockuperat. Först Nordriket under assyrierna och senare Sydriket av babylonierna.

Jerusalem i ruiner. På väg mot fångenskapen i Babylon

HÄR   kan du ladda ned det elvte kapitlet i pdf-form. GT11

HÄR   kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR   kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

 

Skriv ut  
Tisdag 18/11

Nyhetsflödet tisdag den 18 november

 

Liberalism och åsiktsförtryck
- Ruth Nordström i Världen idag - "Beslutet i landstingsstyrelsen i Kronoberg att utreda samvetsfrihet för vårdpersonal, har väckt stor debatt. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström twittrade: ”Rätten till säkra aborten är en del av svensk jämställdhet och jämlik vård. Beslutet i Kronoberg mycket oroväckande”. Centerpartiets hälsopolitiska talesperson, Anders W Jonsson hävdade i Aftonbladet att: ”Vi är bestämda motståndare till det. Sjukvården skulle inte fungera om varje anställd av egna etiska skäl skulle ges möjlighet att neka patienter vård. Att den strängt ortodoxe muslimen skulle vägra behandla kvinnor, att rasister skulle vägra behandla invandrare, att ett Jehovas vittne skulle vägra ge blod.”
Att jämföra rasister som vägrar behandla invandrare med en barnmorska som inte vill utsläcka ett litet människoliv, är absurt. Barnmorskan Ellinor Grimmark har förlorat tre jobb i Jönköpings län för hon som barnmorska vill jobba på förlossningen och inte utföra aborter. Hon företräds nu av Scandinavian Human Rights Lawyers i den pågående rättstvisten Jönköpings tingsrätt."


Finns den tredje vägen i hbtq-frågan?
- Mikael Karlendals blogg - "Jag tror att det inte går att följa någon sort ”medelväg” här. Jag tror man måste välja sida: Antingen är man för den traditionella kristna synen och då agerar man därefter, eller också är man emot den synen och i så fall får man agera därefter och göra som Svenska kyrkan har gjort och införa homovigslar och ”regnbågsmässor”. Något mittemellan finns inte.
I vår kultur är det en oerhört svår uppgift att kommunicera vad den kristna tron säger i dessa frågor om hbtq. Men det är en nödvändig uppgift, det ingår i uppdraget. Kyrkan och landets präster och pastorer har inte rätt att backa här, de har inte rätt att svika sitt predikouppdrag att förkunna för människor allt det som är nödvändigt för deras frälsning."


 Upprop Israel
- Tommy Dahlmans blogg - "Allt detta vill den svenska regeringen, trots stort motstånd, kompromissa med och skapa förvirring kring. Statsministern visar tyvärr en avslöjande aningslöshet i frågan. Det torde inte vara någon nyhet för den engagerade människan vad företrädarna för Hamas lever med för slags agenda. Man har nu lyckats med att få den svenska regeringen att godta att pressa Israel ännu mer bort från deras religion, deras bibel och helt avlägsna sig från den historiska relationen till sitt eget land. Agendan är för den påläste tydlig: Från Palestina med Hamas i spetsen vill man införliva hela Israel i ett muslimskt rike. I detta välde kommer ingen frihet för judar att finnas, inte heller för kristna araber och demokrati kommer i detta landet, om Hamas får bestämma, bara vara ett minne blott. Sådana politiska och religiösa drivmotorer har nu Sverige ställt sig offentligt bakom."

Skriv ut  
Tisdag 18/11

Smaka Herrens godhet (1 Pet 2:3)

 

"Ni har ju fått smaka Herrens godhet." (1 Pet 2:3)

Det lilla ordet ´ju´ pekar tillbaka på föregående vers där det står att vi ska "längta efter den rena, andliga mjölken".  Då vi har fått smaka Herrens godhet leder det till att vi längtar efter mer.

Smaka talar om egen erfarenhet. Det är inte bara att vi har läst om Herren, eller att någon berättat för oss om Herren. Det kanske var så det började, men nu har vi smakat själva.

Man blir inte mätt av att läsa menyn på restaurangen. Menyn kanske väcker vår lust, men det är först då vi smakar själva, som vi vet.

I en psalm får vi uppmaningen "Se och smaka Herrens godhet" (Ps 34:9). Då vi gör det får vi lust på mer.

Dagens manna: Smaka Herrens godhet

Skriv ut  
Måndag 17/11

Marcus Birro mordhotad

 

Marcus Birro har fått ta emot ett antal allvarliga mordhot för att han skrivit att "islam ligger till grund för de flesta religiösa konflikterna i världen."

Marcus Birro kommer att uppträda under polisbevakning i Linköping (17/11), Växjö (18/11) och Örebro (19/11).

På sin blogg skriver Marcus Birro:
"Att stå mitt i en svart flod av hot och hat får dig att känna dig som världens ensammaste människa. Du blir rädd, rådvill och arg. Jag behövde landa på helig mark, behövde få vika upp kragen på rocken och promenera i Milano och det ständiga nålvassa men varma regnet som föll varenda timme av min vistelse.
Jag behövde sitta i kyrkor länge. Jag behövde be och vila i friden.
Jag är en ambassadör för mig själv när jag är ute och reser. Jag är stolt över mitt namn, vem jag är.
Jag är också en representant för Jesus Kristus. Jag bär mina barns namn och för dem bär jag huvudet högt också när människor i Stockholm vänder sig om och spottar på gatan när jag går förbi. Jag är också en representant för Jesus Kristus.
Jag är ensam i stormen men en bror av frid leder mig åt ett annat håll, till en färglagd glänta mitt i en svartvit skog… En sprakande eld mitt i den svarta natten och hoten, hatet, de förbannade rösterna flyger omkring oss som döda löv men till sist är jag ett med Hans svala hand mot min febriga panna, till sist vågar jag vila i andras förbön, till slut lämnar jag över all oro, all skräck, all rädsla och all ilska.
Jag vilar nära människor jag aldrig träffat.  Så är det att få vila i förbön. Jag bärs av denna tro och denna plötsliga vetskap om att ingenting saknar mening, att allt sker av en anledning.
Avskyn jag mött har varit avgrundsdjup. Hoten verkliga. Hatet precis på gränsen till fysiskt.
Mitt brott? Jag skrev att islam ligger till grund för de flesta religiösa konflikterna i världen
."

Läs hela inlägget HÄR..

Skriv ut  
Måndag 17/11

Nyhetsflödet måndag den 17 november

 

Svenskt islamförbund terrorstämplas
- Dagens Nyheter - "Förenade Arabemiraten har terrorstämplat det Muslimska brödraskapet och rörelsens alla grenar. Med på landets lista finns Islamiska förbundet i Sverige, som landet alltså anser vara en del av Muslimska brödraskapet.
Omar Mustafa säger att det inte finns någon koppling mellan hans förbund och Muslimska brödraskapet.
– Vi har inget med Muslimska brödraskapet att göra. Vi är en fristående svensk organisation som inte lyder under brödraskapet.
Han tror att det kan handla om att straffa förbundet.
– Vi har den senaste tiden uppmärksammat och påtalat gripanden av flera människorättsaktivister i landet. Det har inte uppskattats, säger han till TT.
Även hjälporganisationen Islamic Relief, som får stöd från Sida, terrorstämplas av Förenade Arabemiraten."

Samvetsfriheten är ingen lätt fråga
- Sanna Rayman i ledarbloggen i Svenska Dagbladet - "”Ska kirurger av religiösa skäl slippa genomföra blodtransfusioner? Är det en rättighet att få arbeta på apotek för den som av samvetsskäl inte vill sälja preventivmedel? Den senare frågan besvarades med ett nej från Europadomstolen 2001.”
Så skriver Gert Gelotte i GP.  Han hänger upp frågan på det aktuella fallet, på Ellinor Grimmarks religiositet. Jag tycker inte att det är rimligt att binda frågan så hårt till en religiös dimension heller. Grimmark är bara ett exempel på en olust inför aborter som lika gärna kan vara en moralisk övertygelse som en människa bär på alldeles utan gudskopplingar. Vi måste inte diskutera detta som en religionsfrihetsfråga, den kan lika gärna behandlas som ett allmänmänskligt moraliskt dilemma.
Gör istället tankeexperimentet att vi bestämde oss för att tillåta dödshjälp. Skulle vi mena att alla läkare måste vara redo att utföra den? Skulle vi anse det otillbörligt om några av dem lyfte frågan att de som verkligen inte fixar det kanske skulle kunna schemaläggas på andra sysslor? Jag är tämligen övertygad om att vi skulle ha betydligt större beredvillighet att diskutera samt en större förståelse för deras känsla då.
Slutligen, en rent praktisk tanke. Har inte vi en skriande barnmorskebrist i det här landet? Om svaret är ja kanske vi rentav är tvungna att schemalägga en och annan abortovillig på förlossningarna, trots allt? Det är lätt att vara kräsen i den principfasta teorin."


Se människor med Guds vision
- Marie Willermarks blogg - "Att ha en vision innebär att ha ett seende. Frälsningsarméns Vision 2020 handlar om att se människor.  Men inte i största allmänhet. Utan att se möjliga situationer där vi möts ansikte mot ansikte, och göra verklighet av dem.  Och i det mötet finns Jesus med. Jesus till alla heter visionen.
Detta med ett samfunds eller annan verksamhets vision är ju i och för sig ett internt arbete. Min uppgift som samfundsledare är att hjälpa till med samsyn i hela rörelsen. Vi ska förvisso vara uppmärksamma på oss själva, att vi är en hälsosam gemenskap, men vår kallelse är inte att vara inåtvända utan att se andra människor med Jesu ögon. Och då är det inte längre endast en intern angelägenhet."

Skriv ut  
Måndag 17/11

Längtan efter andlig mat (1 Pet 2:2)

 

"Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade." (1 Pet 2:2)

Den rena, andliga mjölken står för grundläggande bibelundervisning. Genom att ta till oss den växer vi och kan ta till oss fast föda.

"Jag gav er mjölk, inte fast föda; den tålde ni ännu inte. Och ni tål den inte heller nu." (1 Kor 3:2)

"Ni borde vid det här laget själva vara lärare, men i stället behöver ni nu på nytt någon som lär er de första grunderna i Guds ord. Ni har återgått till att behöva mjölk i stället för fast föda." (Heb 5:12)

"Och den som lever på mjölk är ett spädbarn och kan inte fatta en undervisning om rättfärdighet." (Heb 5:13)

Tragedin i dessa verser var att de som hade varit kristna en längre tid, inte hade mognat utan fortsatte att leva som andliga spädbarn. Visst kan det vara fint att se ett litet spädbarn dricka ut nappflaskan, men då vuxna människor fortfarande dricker ur nappflaskan, då är det något som gått fel.

Då det gick så illa i den första tidens församling, är det inte otroligt att det kan vara situationen för kristna också i våra dagar.

Ett nyckelord i dagens bibelvers är "längta". Längtar vi efter mer andlig mat, eller är vi nöjda med det som är?

Dagens manna: Längtan efter andlig mat

Skriv ut  
Söndag 16/11

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 16 november

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Söndag igen. Nu är vi på väg till Templet i Oslo där Rut och jag ska tala på förmiddagsgudstjänsten och på efterföljande bibelstudium. Temat för dagen är "Kallad till tjänst".

Templets lokaler ligger i centrala Oslo och är sammanbyggda med Frelsesarmeens Hovedkvarter
.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 16/11

Nyhetsflödet söndag den 16 november

 

Östra Ukrainas kristna i kläm
- Världen idag - "Just när krisen i östra Ukraina blossade upp igen och vapenvilan bröts, samlades i veckan kristna från flera håll i den av ryska separatister ockuperade Donetskregionen till konferens inte långt från oroshärden.
Uppsalapastorn Rune Borgsø besökte konferensen och beskriver i ett reportage hur de kristna regionen är svårt utsatta av rebellerna men också hur de har sitt hopp hos Gud.
Deltagarna i konferensen kom från olika städer i Donetsk­regio­nen, många från områden som är ockuperade av separatisterna. En stor del av dem var pastorer. Jag har suttit i många samtal med dem och lyssnat på deras dramatiska historier om hur Gud räddat dem och deras för­sam­lingsmedlemmar under kriget. En var från Sloviansk, där kriget slog till tidigt.
– Vi visste inte vad vi skulle göra, vi var inte förberedda, berättade han.
Han och hans medlemmar gömde sig i en källare medan en intensiv krigföring pågick. De hade inte mat eller kontakt med omvärlden, men så kom ukrainska soldater och befriade dem.
Pastorn berättade också om församlingsmedlemmar som på ett övernaturligt sätt blivit räddade från granatnedslag när de var ute och gick. Den helige Ande ledde deras steg i andra riktningar. En annan pastor berättade om bönemötet samtidigt som bomber slog ned utanför kyrkan. Han bad sina medlemmar att skynda sig i väg i säkerhet, men de sa nej – de ville hellre stanna i den härliga atmosfären i kyrkan."


Förenings-Sverige sätts på sparlåga
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "De senaste veckorna har varit kaotiska för den rödgröna regeringen. Till viss del är det att förvänta sig. Regeringen är ny och så brukar det bli vid varje regeringsskifte. Men de kaotiska inslagen har varit värre än vanligt.
Med lite distans måste jag säga att vad som upprör mig är inte de händelser som fått krigsrubriker och löpsedelsplats i kvällspressen. Nej, vad som upprör mig är hanteringen av bidragen till kyrkor och samfund. För regeringen har beslutat att halvera bidraget till trossamfunden under mandatperioden. Samtidigt kommer avdragsrätten för gåvor till ideella föreningar att försvinna 2016, vilket givetvis drabbar trossamfunden även det.
Den ideologiska frågan är hur regeringen ser på den ideella sektorn, på idrottsföreningar, pensionärssammanslutningar, samfund, scoutförbund och körer. Är det så att de efter granskning ska förlänas statliga bidrag, snarare än att få rimliga förutsättningar att på egen hand kunna bygga sin ekonomi? Det verkar onekligen så.
Den praktiska frågan är, vad händer med den ideella verksamheten som får försämrade ekonomiska möjligheter att verka och utvecklas? Självklart krävs det ekonomiska medel för att bedriva ungdomsverksamhet eller hjälpverksamhet. Räkningar måste betalas. Och med regeringens nuvarande politik så drabbas den ideella sektorn."


Inledningen till min nya bok
- Olof Edsinger i Efter Kristus - Varför skriver man en bok om Guds dom? När jag under årens lopp har talat och predikat över detta ämne har jag ibland stött på människor med frustrerade frågor. Varför nöjer du dig inte med att tala om den positiva sidan av det kristna budskapet? Är det inte hög tid att förvisa Bibelns tal om synd och skuld, dom och straff till historiens skräpkammare? Kan det rentav vara så att den som intresserar sig för dessa saker bär på en moralisk defekt – att det är ett uttryck för en morbid fascination för saker som de flesta vettiga människor väljer att ignorera?
Det är ingen tvekan om att dom och straff hör till de teman i religionens värld som 2000-talsmänniskan har allra minst förståelse för. I alla fall i vår egen kulturkrets. Om man över huvud taget väljer att knyta an till dessa begrepp gör man det därför oftast som något negativt.
Den kristna kyrkan har dock under hela sin historia haft en bekännelse och ett hopp som inkluderar tron på Guds dom. Eller med den apostoliska trosbekännelsens ord: Vi tror att Jesus Kristus är ”uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda”.

Skriv ut  
Söndag 16/11

Något att lägga bort (1 Pet 2:1)

 

"Lägg därför bort allt slags ondska, falskhet och förställning, avund och förtal." (1 Pet 2:1)

Kan man verkligen lägga bort ondska, falskhet, förställning, avund och förtal? Ja, annars skulle vi inte uppmanas till detta. Men jag tror att det svåraste är att identifiera dessa saker i mitt eget liv. Kan det verkligen finnas så negativa saker i mitt eget liv?

Då du sätter dig ned för att ha din stilla stund med Herren, ta fram din anteckningsbok och fråga Herren dessa frågor. Han kommer att påminna dig om de saker som är aktuella för dig att lägga bort just nu:
-finns det någon speciell ondska som jag bör lägga bort nu? I tankar eller handlingar?
-finns det områden där jag är icke är ärlig, utan lever i falskhet?
-förställer jag mig i vissa situationer? Försöker jag visa mig bättre än vad jag egentligen är?
-finns det avundsjuka inom mig då det gäller andra människor eller situationer?
-har jag lätt att falla in i förtal av andra människor?

Dagens manna: Något att lägga bort idag?

Skriv ut  
Vecka 46
Den dagliga bibelläsningen 10-16 november

Måndag 10/11 - 1 Pet 2 - Från mörker till ljus
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  11/11 - 1 Pet 3 - "Var alltid beredd?
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 12/11 - 1 Pet 4 - Förvaltare

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 13/11 - 1 Pet 5 - Den ädla konsten att kasta bekymmer

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 14/11 - 2 Pet 1 - Snubbla och falla
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 15/11 - Psalm 135 - Herren skaffar rätt åt sitt folk
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 16/11 - Psalm 136 och 137
Psalm 136 - Hans nåd vara i evighet

Bibeltext - Minikommentar
Psalm 137 - Harpor i pilträden
Bibeltext - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna rupeba.se 
HÄR..
Skriv ut  
Vecka 46
Den dagliga bibelläsningen 10-16 november 

Måndag 10/11 - 2 kung 24 - Fångenskapen
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 11/11 - 1 Kung 25 - Ta av fångdräkten

Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 12/11 - 1 Krön 1 - Släkten följa släktens gång

Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 13/11 - 1 Krön 2 - Herren ser till hjärtat

Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 14/11 - 1 Krön 3 - Genom allt

Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 15/11 - 1 Krön 4 ooch 5
1 Krön 4 - Jabes bön
Bibeltexten - Minikommentar
1 Krön 5 - Fångenskap
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 16/11 - 1 Krön 6 - Förebedjare

Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..

 

Skriv ut  
Lördag 15/11

Världen idag lanserar Upprop Israel

 
Den kända Menorahskulpturen utanför det israeliska parlamentet Knesset. Foto: Djampa/Wikimedia


Nu tar Världen idag initiativ till ett upprop för att markera missnöje med beslutet att erkänna en palestinsk stat. Underskrifter kommer att samlas in för att överlämnas till Israels ambassad för att visa vårt stöd och till regeringen för att visa vårt missnöje. Bland undertecknarna finns bland annat ­politiker samt judiska och kristna ledare.

                       Här kan du skriva under uppropet

Skriv ut  
Lördag 15/11

Nyhetsflödet lördag den 15 november

 
 
Vårdförbundet är inkonsekvent i samvetsfrihetsfrågan
- Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Trots Vårdförbundets motstånd till samvetsfrihet i vården måste rapporterna från vårdpersonal om den utmaning i arbetet som medverkan vid en abort innebär, också tas med i beräkningen. Det skriver Jacob Rudolfsson.
2007 och 2008 upprördes personalen på kvinnokliniken i Eskilstuna över
att tvingas medverka vid ingreppen när en kvinna två gånger i rad begärde abort. Hon ville ha pojkar istället för de flickor som hon väntade.
2011 skrev Dagens Medicin om vårdpersonals djupa obehag över
sena aborter när fostren fortfarande andas och rör på sig – vissa gånger upp till en timme efter aborten. ”Alla tycker det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här. Ska det verkligen vara så här?” frågade sig en sjuksköterska som ville vara anonym."
 
Vem är det som har erkänt vad?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Redan i den röd-gröna regeringsförklaringen tillkännagavs att man hade för avsikt att erkänna "staten Palestina". Nu har så skett och erkännandet är olyckligt av flera skäl. Ett uppenbart skäl är att vårt lands relationer med Israel försämras. Israels ambassadör till Sverige ka­llades också hem så snart regeringen meddelade sitt erkännande. Det är en tydlig markering från Mellanösterns enda demokrati.
En fråga som uppstår efter erkännandet är: vem har erkänt vad? Frågan rymmer två delfrågor. En formfråga om vem som har gjort erkännandet, eller vilket stöd det har. Men också en sakfråga om vad som har erkänts."
 
Ola Grytten blir hövding
 
 
- Norge idag - "Professor ved Norges Handels-høyskole og frelsessoldat, Ola Grytten, blir kronet til høvding under kongen av Biafra på søndag.

Det er en av Ibokongene som har utvist en nordmann denne æren. Iboene bor i Biafra, en del av det sørvestlige Nigeria. Det er 25-30 millioner iboer og 97-98 prosent av dem er troende kristne.
Det er flere som har tittelen konge i Biafra. Men den aktuelle kongen av Biafra er kristen og har tolv rådgivere eller «høvdinger», under seg. Tallet er valgt ut fra at Jesus hadde 12 disipler. Nå ønsker han altså professor i økonomi ved NHH, Ola Grytten som sin rådgiver.
Professor og frelsessoldat Ola Grytten blir kronet til høvding søndag 16. november i Nye Krohnborg kulturhus kl. 11.00 i forbindelse med familiegudstjenesten som Frelsesarmeen har der."

 

Skriv ut  
Lördag 15/11

Trøst i et vanlig ord

 

Fra Jostein Nielsens blogg:

«Likevel» er et ord som gir et nytt perspektiv til noe som allerede er sagt. Ordet kan følge både et positivt og et negativt utsagn og gjøre utsagnet mer nyansert. Johannes har gitt et pessimistisk bilde av vantro blant dem som hørte Jesus. Han har funnet trøst i profetier som har forutsagt vantro, men ser også glimt av håp:

Likevel var det mange som trodde på ham, også av rådsherrene.

Les mer HER...

Skriv ut  
Lördag 15/11

Det finns något bestående i en föränderlig värld
(1 Pet 1:25)

"Men Herrens ord består i evighet. Det är detta ord som har förkunnats 

för er." (1 Pet 1:25)

Bibelversen börjar med ordet MEN. Det talar om att denna vers står inte talar om detsamma som förra versen, men om något helt annat.

Versen innan talar om att gräs, blommor och människor har en begränsad tid att tillgå. MEN det finns något som inte är begränsat i tid. Det är Guds ord som kommer att bestå i evighet.

Jesus säger själv: "Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall inte förgå." (Mark 13:31)

Dagens manna: Det finns något bestående i en föränderlig värld
Skriv ut  
Fredag 14/11

Nyhetsflödet fredag den 14 november

 

RFSU sätter press efter beslutet om samvetsfrihet
- Världen idag - "Under onsdagen rapporterar flera stora medier om att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Kronobergs landstingsstyrelse röstat ja till att utreda samvetsfrihetsfrågan. Omedelbart började lobbyorganisationen RFSU sätta press på partierna centralt.
Kristdemokraterna fick efter förhandlingar med sig allianskollegorna i beslutet att utreda möjligheterna till samvetsfrihet för landstingspersonal i Kronoberg. M och C röstade tillsammans med KD för en utredning, och det räckte för ett ja. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
RFSU menar i ett pressmeddelande att det var ett "chockerande beslut", som man dessutom anser inte alls handlar om samvetsfrihet, utan om "abortvård"."


Elisabeth Sandlund debatterade samvetsfrihet i P1
- Dagen - "I torsdagens "Studio ett" i P1 debatterade Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro om samvetsfrihet inom vården.
Detta med anledning av att landstingspolitiker i Kronoberg vill utreda frågan om det är möjligt att låta vårdpersonal som inte vill delta i utförandet av aborter att göra andra uppgifter."
Hör inslaget här.


Vad kommer det sig att högt intelligenta människor kan tro på så ofattbart korkade saker?
- Kristers blogg - "I det allmänna samtalet talas idag mycket om intelligens och IQ. Sällan finns begreppet vishet med i sammanhanget. Kanske beroende på att vishet har en tendens att slå hål på ideologiska drömmar (eftersom vishet är kopplad till erfarenhet och mogenhet – vishet innebär, lite förenklat, att intelligensen underordnas sanningen). I en tid när människor allt mindre tycks tro på en absolut sanning, vill man fortsätta att drömma om det underbara paradis som kommer att följa bara vi (vilka vi nu är) får chansen att genomföra vår lära/politik/ideologi."

Skriv ut  
Fedag 14/11

Livets förgänglighet (1 Pet 1:24)

 
"Människan är som gräset och all hennes härlighet som blommorna i gräset.

Gräset vissnar och blommorna faller av." (1 Pet 1:24)

Människan liknas här vid gräset och blommorna. Likheten består i att både gräsets och blommarnas tid tar slut. Gräset vissnar och blommorna faller av.

Även den vackraste blomman vissnar, tappar sina blad och dör bort. Varken pengar, framgång eller popularitet hjälper. Varje människas tid på jorden är begränsad.

Gräset och blommorna har sin tid. Du har din tid. Med vetskap om livets begränsade tid uppstår frågan: Vad gör du med din tid? Hur använder du de minuter, timmar, dagar och år som utgör din utmätta tid?

Dagens manna: Hur förvaltar jag min tid?
Skriv ut  
Fredag 14/11

Ett jagande efter vind (Pred 1:1-18)

 

Webb-radio från "Rom 10:17"
Roland Hellsten talar utifrån Predikaren: "Ett jagande efter vind". Lyssna HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 13/11

       Nu kan du köpa våra böcker på Handels e-butik!

 


   - FÖRLÅTELSEBOKEN - Du kan bli fri
   - GÅVOBOKEN - Du är rikare än du tror

   - DAGBOKEN, Små tankar för märkvärdiga dagar

      Gå till beställningssidan HÄR...

Den norske oversettelsen av DAGBOKEN har vært utsolgt på FA Handel i Oslo en tid. Fra mandag (17.11.14) går det igjen å kjøpe boken på FA Handel.

Skriv ut  
Torsdag 13/11

Nyhetsflödet torsdag den 13 november

 
I vårt religionspluralistiska samhälle har alla religioner blivit lika sanna

- Tommy Dahlmans Blogg – ”I Sverige har alla religioner blivit lika sanna. Den moderna sekulariseringen beskrivs ofta som en avkristning i samhället. Men det finns klara bevis på att det i samma takt har vuxit fram en större medvetenhet om människans andliga sida. På 70 och 80 talet fanns det en bred uppfattning som hävdade att alla ”vanliga” människor inte trodde på Gud och att de få som gjorde det per automatik var aktiva i någon kyrka. Under 90 talet såg vi den nya andligheten växa fram. Västvärlden genomgick ett postmodernt paradigmskifte.
Hur yttrade sig denna växling? Låt mig nämna ett par korta analyser: 1/ Det uppstod en misstänksamhet till det rationella då människans förnuft faktiskt hade visat sig inte vara så förnuftigt. 2/ Ett etiskt och moralisk ifrågasättande till vetenskapen växte fram då människor började ställa sig frågan hur långt man egentligen får gå i manipulationer av mänskliga gener. 3/ En trötthet visade sig allt tydligare i relationen till materialism och denna matthet blev till förmån för andlighet.”


Sverige och Palestinafrågan igen
- Ingvar Holmquist i Sändaren - "Margot Wallström tycker att tidpunkten för ett svenskt erkännande av Palestina är lämplig ”det är ju 130 stater som redan erkänt Palestina”. Först: jag är stolt över Margot Wallström. Hon har utfört ett mycket gott arbete i EU och gjort en enorm insats för kvinnor i Afrika. Hon är duktig — men den här gången blev det fel, väldigt mycket fel.
När hon talar om ett erkännande som en ”signal för att åstadkomma en tvåstatslösning” är det värt att notera att hela 50 stater som erkänt Palestina vägrar erkänna Israel."


Nej till bidrag till Guds Hus i Nacka
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Stockholms stiftsstyrelse säger nej till bidrag till insamlingsstiftelsen Guds Hus i Nacka. Beslutet fattades vid stiftsstyrelsens senaste möte med sju röster mot sex.
Redan i arbetsutskottet var oenigheten så stor att ärendet skickades vidare till stiftsstyrelsen utan förslag till beslut, vilket är mycket ovanligt.
– Överklagandenämnden säger att det är okej att ge bidrag till insamlingsorganisationen. Men om vi skulle säga ja till det här bidraget skulle det innebära ett direkt stöd till att bygga en moské, säger Klas Weidstam, ledamot för gruppen Borgerligt Alternativ (BA)."

Skriv ut  
Torsdag 13/11

Guds ord föder oss på nytt (1 Pet 1:23)

 

"Ni är ju födda på nytt, inte ur en förgänglig sådd utan ur en oförgänglig, Guds levande och bestående ord" (1 Pet 1:23)

Vi blir födda på nytt genom Guds ord. Men, kanske någon anmärker, är det inte Jesus som föder oss på nytt? Jo, men Jesus och Guds ord är av samma natur. Jesus är Ordet som blev kött (Joh 1:14).

Ordet är den enda plats där vi kan få information om Jesus. Antingen läser vi det själva eller någon berättar för oss om Jesus. Utan Ordet kan vi inte lära känna Jesus.

Ordet är den enda plats där vi får löftena om att bli födda på nytt. För att bli frälst, född på nytt, måste vi tro på Jesus och de löften vi finner i Ordet.


Ordet liknas i denna vers vid en sådd. Vi hör eller läser Ordet. Om vi fortsätter att lyssna på, eller läsa Guds ord, växer vår tro och en dag kan vi vara beredda att ta emot Jesus och bekänna oss som kristna.

Samma princip gäller för alla Guds löften i Bibeln. Vi får tro genom Guds ord (Rom 10:17) och då tron vuxit sig stark kan vi ta steget och ta emot det Gud lovar. Men det är vi som måste ta steget.

Dagens manna: Guds ord föder oss på nytt

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Dagens andakt
26 november

”Hans mor sade till tjänarna: Gör det han (Jesus) säger åt er.”
( Joh 2:5)

Andakt:
Min förmåga är begränsad. Min karaktär är bristfällig. Min omgivning har en fri vilja och gör inte alltid det jag önskar. Jag är begränsad på många sätt i livet. Men jag får förlita mig på en obegränsad kärleksfull Gud i mitt arbete, i min familj, i församlingen, bland släkt och vänner. Han vill ge mig rätt vägledning och hjälp. Jesu mor kände väl till det mänskliga livets begränsningar. Själv var hon begränsad precis som alla andra människor. Men hon visste att Jesus kunde spränga gränser. Hon visste inte hur. Men hon visste att om man bara gjorde som han sa skulle det bli bra. Hennes uppmaning att göra som Jesus säger gäller också idag och den riktar sig till varje människa som kämpar med sina begränsningar.

Bön:
Herre jag är begränsad, men du är obegränsad och du vill leda mig dag för dag och steg för steg och visa mig hur jag bäst kan navigera genom livet.

  


Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 

 

 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
BBB

Vad betyder BBB?

Första Petrusbrevet Kap.1
Vem är jag?
(1 Pet 1:1a)
Främling  (1 Pet 1:1b)

Du är utvald
   (1 Pet 1:2a)
Lydnad och renhet
 
(1 Pet 1:2b)
Ett levande hopp (1 Pet 1:3)
En försmak av himlen  (1 Pet 1:4)

Skriv ut  
Tugga långsamt
Läs mer HÄR...
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba