Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 25 november 2015
Julklappstips
Varför inte ge bort en julklapp som man kan ha glädje av varenda dag under hela 2016? 
Köp andaktsboken: Dagboken, små tankar för märkvärdiga dagar av Rut Baronowsky (150:-). 
Dagboken finns på svenska, norska och engelska.Vi bjuder på portot ända fram till jul. Skriv ett mail till info@rupeba.se och beställ boken! Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 25/11

Hinder för segrande bön

David Wilkerson | November, 2000

Genom hela Bibeln får Guds folk befallningen att be oavlåtligen. Vi skall be när vi är nedstämda. Vi skall be i goda stunder och i dåliga stunder. Under alla förhållanden skall vi be - i tider av glädje och god hälsa såväl som i tider av sjukdom och depressioner, i tider av vila och framgång såväl som i tider av vemod och sorg. Oavsett vår situation eller vårt tillstånd skall vi be utan uppehåll.

Nu tror jag att varje uppriktigt kristen vill be. Men alla av oss handlar självfallet inte efter denna längtan. Även mogna kristna kan slöa till i bönelivet. När de faktiskt ägnar tid åt bön känns detta så jobbigt och ansträngande att de snabbt tappar intresset.

När jag frågar mina vänner varför de har svårt för att be brukar de flesta rycka på axlarna. Deras kärlek till Jesus är äkta, och de har en stark vilja att be. Men de förundras över att de inte är mer uthålliga i bön.

Efter mycket bön och studier av Guds ord så tror jag att Herren har kastat ett visst ljus över detta ämne för mig. Här ska jag lyfta fram fem vanliga hinder för segrande bön...

Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 25/11
Från dagens bibelläsning den 25 november
Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Vad är det som besegrar världen? - Första Johannesbrevet 5 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Första Johannesbrevet 5 finner du HÄR.

- Förberedelse för tjänst - Första Krönikeboken 15 - Läs HÄR
 
- Väck upp hjältarna - Joel 3 - Läs HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 25/11

Nyhetsflödet onsdag den 25 november

 

Tvångspartiet Liberalerna
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Folkpartiet Liberalerna heter numera endast Liberalerna.
   För att markera att namnet inte alls har något med partiets politik att göra, beslutade partiet på sitt landsmöte i helgen att vigselförrättare ska tvingas viga samkönade par, rapporterar Dagen.
   Som vanligt är barnens perspektiv och rättigheter fullständigt osynliggjorda när Tvångspartiet… förlåt Liberalerna, fattar sina beslut.
   Själva huvudtanken med äktenskap är nämligen att skapa en trygg miljö för barnen. Men barn existerar inte i Liberalernas egotrippade vuxenvärld.
   Motionsskrivaren Björn Brändewall ansåg att staten ska behandla alla människor (läs föräldar) lika ”oavsett sexuell läggning”. Hur är det då med barnens rätt till sin biologiska mamma och pappa? Blir inte de diskriminerade med ett sådant beslut?
   Liberalerna vill därför tvinga präster och pastorer att förrätta vigslar mellan samkönade par. Alla ska nu tvingas att medverka i samhällets omdefiniering av äktenskapet. Teologiska, biologiska, historiska, sociala eller allmänmänskliga invändningar tolereras överhuvudtaget inte. Avvikande meningar (som varit självklarheter i århundraden​) ska nu helt plötsligt bestraffas."


Liksom magneten har människan två inneboende poler
Dan Salomonsson i Krønikebloggen - "Det är en sak att i generella termer vara medveten om att alla människor är värdefulla och att det finns ett särskilt uppdrag för samtliga. Erfarenheten av ett personligt tilltal individuellt är en helt annan dimension av allvar. Vid vägskälen i livet är kallelsen den helt avgörande faktorn för vägval och inriktning. Den som ”drabbas” av ett tilltal på det personliga planet har fått en livslång orienteringspunkt att förhålla sig till. Den personligt färgade egenberättelsen som Paulus ger i ett förhörssammanhang uttrycker kallelsen med orden: ”Därför, kung Agrippa, kunde jag inte annat än lyda denna syn från himlen.” (Apg 26:19) Det finns både ett tvingande moment och en oöverträffad attraktion i medvetenheten om ett livsuppdrag."

Filmare säger ja till livet efter abort-dokumentär
- Dagen - "Två filmproducenter från Irland har ändrat uppfattning om aborter efter att ha spelat in en film om en kontroversiell abort-läkare.
   Tidigare hade makarna Phelim McAleer och Ann McElhinney uppfattningen att aborter är en "inte idealisk men nödvändig del av det moderna livet".
   Men efter att de filmat en dokumentär om den kontroversielle abortläkaren Kermit Gosnell, som blivit dömd för att ha dödat barn på sin abortklinik i Philadelphia, ändrade de sig.
   Under inspelningen fick de höra chockerande berättelser från personal på Gosnells klinik om vilka metoder som används."

Hindringer til seirende bønn
David Wilkerson | November 27, 2000 - Les HER.

Hindrances to Prevailing Prayer
- by David Wilkerson | November 27, 2000 - Read HERE.

Skriv ut  
Tisdag 24/11

FÖRSTA THESSALONIKERBREVET – Kapitel 5

 

Bibelskolan - Det femte avsnittet i serien om Thessalonikerbreven

 
- Håll er vakna (Vers 1-11)

- Släck inte Anden (Vers 12-22)

- Fullständigt helgad (Vers 23)


Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 24/11

Från dagens bibelläsning den 24 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- "Han som är i er är större" - Första Johannesbrevet 4 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Första Johannesbrevet 4 finner du HÄR.

- Hör du ljudet? - Första Krönikeboken 14 - Läs HÄR
 
- En mäktig här - Joel 2 - Läs HÄR.

Skriv ut  
Tisdag 24/11

Nyhetsflödet tisdag den 24 november

 

Idag krävdes terrorvågens 20:e dödsoffer i Israel
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "En person dödades och fyra skadades i fyra separata terroristattacker i Israel och på Västbanken under måndagen. Vågen av attacker inleddes vid lunchtid när två palestinska tonårsflickor, 14 respektive 16 år gamla, med saxar som huggvapen gick till attack mot en 70-årig man på Jaffa-gatan i centrala Jerusalem. Mannen mottog flera hugg i överkroppen innan tillskyndande poliser ingrep och sköt ner förövarna. Den äldre av dem avled på platsen, medan den yngre fördes till sjukhus med svåra skador. Precis som flera tidigare attacker fångades även denna attack av en övervakningskamera (varning för obehagliga bilder). 70-åringen som angreps visade sig vara en palestinier hemmahörande i Betlehem. Även han fördes till sjukhus för vård. Ytterligare en person skadades lindrigt i attacken."

Stefan Swärd: Arbete – en kallelse
- Världen idag - "Att arbeta är en del av Guds plan och kallelse för våra liv. Vardagslivet och vardagsjobbet är alltid en heltidstjänst för Gud för den troende, oavsett om vi är pastorer, förskollärare, lärare, sjuksköterskor, städare, direktörer eller forskare. Vad vi än har för arbete är det ytterst Kristus vi tjänar och det är ytterst inför honom vi står ansvariga för vårt arbete.
   Gud vill även kalla oss specifikt till en viss form av arbete, och som troende kan vi uppleva Guds ledning till en viss arbetsplats, vissa arbetsuppgifter eller att starta och driva ett företag med viss inriktning.
   Något av det mest skadliga i kyrkans historia har varit uppdelningen i präster och lekmän. Tyvärr har den traditionen tagits över av den moderna frikyrkan med en strikt professionalisering av pastorsrollen.
   Vi har alla en kallelse och Gud vill och kan kalla personer med vanliga yrkeskarriärer in i de femfaldiga tjänste­gåvorna: apostlar, profeter, herdar, lärare och evangelister. Precis som för Paulus kan vi ofta kombinera ett vanligt arbete med tjänst i den kristna församlingen i ledarskap och förkunnelse."


Liberalerna vill att präster ska tvingas viga samkönade par
- Dagen - "Liberalerna vill att vigselförrättare ska tvingas viga samkönade par. Det beslutade partiet på sitt landsmöte i helgen, mot partistyrelsens vilja.
Att vissa trossamfund inte förrättar vigslar mellan samkönade par beskrevs i en motion som en oacceptabel form av diskriminering, eftersom vigsel handlar om myndighetsutövning. Partistyrelsen ville avslå motionen men landsmötet i Liberalerna (före detta Folkpartiet) körde över ledningen och godkände motionärens krav."

Belgias sjefrabbiner: Jødene har ingen fremtid i Europa
- Fra Bjørn O. Hansens blogg - Les HER.

Skriv ut  
Måndag 23/11

"Det har ingenting med Islam att göra"

Man hör det överallt: "Det har ingenting med Islam att göra". Man hör det från imaner, politiker och journalister. Det pumpas ut i massmedia nästan varje gång IS eller Boko Harams illdåd kommenteras.Det finns bara en enda sak som är politiskt korrekt i detta sammanhang, och det är  "Det har ingenting med Islam att göra".

Problemet med det uttalandet är att det inte är sant. Det har något med Islam att göra, och det försvinner inte bara för att man förnekar det. Jag får en känsla av att det är på samma sätt med det uttalandet som med sagan om Kejsarens nya kläder. Alla ser det, men ingen vågar säga det.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/11

Från dagens bibelläsning den 23 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Du håller mig i din hand - Psalm 139 - Läs HÄR.


- Beskydd - Psalm 140 - Läs HÄR.

- Är detta från Herren? - Första Krönikeboken 13 - Läs HÄR
 
- Förtorkad kristendom - Joel 1 - Läs HÄR.

___________________

Joel - Ny bok i bibelläsningsplanen.
Läs mer om Joels bok HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/11

Webb-TV - Derek Prince - Var därför också ni beredda - Del 2 av 2

 

Derek Prince undervisar om Jesu andra tillkommelse. Han betonar vikten av att leva i konstant förberedelse och bön och berättar om nationalismen som ett tydligt tidstecken.

Programmet är textat till svenska. 30 minuter. Del 2 av 2.

Se undervisningen HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/11

Nyhetsflödet måndag den 23 november

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se
- Läs HÄR

Fler åtgärder krävs
- Hemmets Vän - "Att 10 000 flyktingar kommer i veckan innebär en halv miljon flyktingar per år, om det skulle fortsätta i samma tempo. Vi vet inte i dagsläget om antalet sökande består, men det är för alla och envar uppenbart att det skulle vara omöjligt för Sverige att hantera en sådan situation. Och i skrivande stund finns det faktiskt inga tecken på att flyktingströmmen minskar. 
Sverige klarar vare sig att ta emot eller att integrera dessa stora grupper migranter i vårt samhälle. De organisatoriska och ekonomiska påfrestningarna på samhället och offentliga sektorn kommer att bli mycket stora under många år framöver.
Nu krävs det samling runt faktiska åtgärder som minskar antalet sökande till Sverige. Bland annat bör de som får avslag snabbare avvisas från Sverige, för att de som verkligen har skyddsbehov ska få plats. Vidare behöver de tillfälliga uppehållstillstånden som sex partier kommit överens om införas snarast och gränskontrollerna behöver ses över.
Opinionen för en generös flyktingpolitik viker nu. Om Sverige långsiktigt ska förbli ett öppet och solidariskt land krävs det resoluta åtgärder för att komma till rätta med den akuta situationen."


Viktigt om den sanna trons liv
- Magnus Persson i Dagen - "Kommer frälsningen av goda gärningar eller springer goda gärningar ur frälsningen?
   Sista söndagen i kyrkoåret fokuserar den yttersta dagen. Kristus, den fredsskapande konungen, återkommer i härlighet för att hålla dom och gå till rätta med all ondska. För den troende är domen inte ett hot utan ett hopp om att det goda slutligen ska segra. Men söndagens text kan dock framstå som något hotfull och frågorna uppstår: Vilar min eviga frälsning på mina goda gärningar för Gud eller på Kristi välgärningar för mig? Kommer frälsningen av goda gärningar eller springer goda gärningar ur frälsningen?"   

Flyktinggala i Berwaldhallen 29/11
- Pressmeddelande från Frälsningsarmén - "Frälsningsarméns traditionella julkonsert blir i år stödgala för nyanlända flyktingar. Några av Sveriges mest populära artister  stöttar Frälsningsarméns arbete med flyktingar genom att ställa upp utan ersättning på Julkonserten och Flyktinggalan söndagen 29 november kl 16 i Berwaldhallen. Medverkande artister år Mikael Rickfors, Dan Hylander, Peter Lundblad och Isabella Lundgren. Dessutom medverkar Marie Göranzon och Adolf Fredriks musikklasser 9 cd. Frälsningsarméns egna musiker deltar också."

God Jul! Vi spanderar portoen
- fra den norske siden - Les HER.
 

Syrian conflict for dummies
- From FSAOF blog -Read HERE.

Skriv ut  
Söndag 22/11

Tidig söndagsmorgon i Haugesund den 22 november

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Frälsningsarmén i Haugesund
Så var det söndag igen, och denna söndagsmorgon vaknar vi upp i Haugesund på Vestlandet i Norge. Vi är mitt uppe i en Bibelhelg på Frälsningsarmén i Haugesund.

Vi startade helgen med möte på fredagskvällen och bibelstudier på lördagen. Idag har vi bibelhelgens avslutningsmöte, och sedan åker vi hem til Jelöy.

Temat för helgen är "Med öppnade ögon och med brinnande hjärtan" och är hämtat från berättelsen om Emmausvandringen i Lukas 24.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 22/11

Webb-TV - Derek Prince: Var därför också ni beredda 1/2

Derek Prince undervisar om Jesu andra tillkommelse. Han betonar vikten av att leva i konstant förberedelse och bön och berättar om nationalismen som ett tydligt tidstecken.

Programmet är textat till svenska. 30 minuter. Del 1 av 2.

Se undervisningen HÄR.

Skriv ut  
Söndag 22/11

Nyhetsflödet söndag den 22 november

 

”Queerrörelsen använder barn som försökskaniner”
- SVT Opinion - "Är Sveriges föräldrar verkligen okej med att deras barn används som försökskaniner i ett socialt experiment som saknar motstycke i västvärlden i stort? Det måste bli sans och reson i den könspolitiska debatten!”, skriver Olof Edsinger och Johan Semby.
   Är det okej att säga ”grabbar” och ”tjejer” i skolan? Eller borde alla barn tilltalas på ett könsneutralt sätt? Ska det biologiska könet betraktas som ett problem – eller som en tillgång?
   Just nu pågår ett gigantiskt socialt experiment i svensk förskola och skola. Det kallas för "normkritisk pedagogik", och har de senaste åren lanserats på bred front av RFSL, RFSU och ett antal statliga myndigheter.
Nätverket för samlevnad och sexualitet (NfS), som bildades 2013 och samlar företrädare från kyrkan och andra delar av civilsamhället, har tidigare reagerat på hur dessa organisationer har tillåtits prägla den svenska sex- och samlevnadsundervisningen.
   Faktum är att vi bildades just för att bidra till en breddning av hur dessa frågor presenteras i det offentliga Sverige. Därför är det också med förvåning som vi konstaterar att den offentliga debatten om den normkritiska pedagogiken har varit så pass frånvarande."


FN: hotet från IS är ett ”globalt och aldrig tidigare skådat hot mot internationell fred och säkerhet"
- Expressen - "Världsmakterna är redo att förklara världskrig mot terrorgruppen Islamiska staten (IS), rapporterar brittiska Independent.
   Frankrike har skickat in ett resolutionsutkast till FN:s säkerhetsråd som skulle kunna träda i kraft redan i helgen.
– Vi siktar på snabb uppstart, säger François Delattre, Frankrikes ambassadör i FN, till tidningen. "
Läs också i Aftonbladet HÄR.

Breivik: Har aldrig varit kristen
 - Världen i dag - "Anders Behring Breivik blev stämplad som "kristen terrorist" efter massakern på Utöya. Nu säger han att han tror på Oden, alltid föraktat den kristna kyrkan och att han är en fanatisk nationalsocialist.
Strax efter att han greps för terrorangreppen 22 juli 2011 meddelade medier att Anders Behring Breivik kallade sig själv kristen och konservativ på sin Facebook-profil. Morgonen efter slog polisen fast att terroristen var en "kristen fundamentalist".


Wallström kopplar terrorattack till israelisk-palestinska konflikten
- Inblick - "Israeliska UD är starkt kritiska mot en kommentar från utrikesminister Margot Wallström i SVT som knyter Paris-attackerna till den israelisk-palestinska konflikten.
   I måndags fördömde Israel en “chockerande fientlig” kommentar av Sveriges utrikesminister Margot Wallström som knöt konflikten mellan Israel och palestinier till IS terrorattack i Paris.
   Sveriges ambassadör i Israel, Carl-Magnus Nesser, kallades i måndags eftermiddag till ett brådskande möte med UD:s generaldirektör Dore Gold....
   När Susanne Sznajderman-Rytz sprang på utrikesminister Margot Wallström i Stockholm dagen efter attentaten i Paris, och berättade att många av hennes judiska vänner tagit illa vid sig av det hon sagt till Claes Elfsberg tidigare på morgonen fick hon inget klargörande kring vad utrikesministern menat eller någon kommentar om själva terrordådet.
– Hennes enda svar på min fråga var ”Judarna kampanjar mot mig”. Hennes tre livvakter höll nickande med, berättar Susanne Sznajderman-Rytz på sin facebook-sida.
– Jag tappade fattningen så pass att jag inte visste vad jag skulle svara.  Att den svensk-judiska befolkningen är bestört över uttalandet liksom agerandet i stort, måste tas på allvar och inte mötas med reflexmässiga eller inlärda idéer om en judisk konspiration.
– Jag har tidigare idag i ett mail till utrikesministern bett om en förklaring kring vad hon menade med den kommentaren. Ser med tillförsikt fram emot svaret, fortsätter hon."

Muslimene må selv ta ansvaret for islams fremtid
- Hanne Skartveit i VG - Les HER.

In Sweden, No One Wants to Talk about Muslim Persecution of Christians
- Jacob Rudolfsson i The Stream - Read HERE.

Skriv ut  
Söndag 22/11

Från dagens bibelläsning den 22 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Förvandlade människor - Psalm 138 - Läs HÄR.

- Framtidstro - Första Krönikeboken 12 - Läs HÄR
 
- Herrens vägar är rätta - Hosea 14 - Läs HÄR.

Skriv ut  
Lördag 21/11

En julklapp som varar

Julen börjar närma sig och för er som planerar julklappar god tid i förväg har vi ett bra förslag:

Varför inte ge bort en julklapp som mottagaren kan ha glädje av varenda dag under hela 2016? Köp andaktsboken: Dagboken, små tankar för märkvärdiga dagar av Rut Baronowsky (150:-). Dagboken finns på svenska, norska och engelska.Vi bjuder på portot i november och fram till jul. Skriv ett mail till info@rupeba.se och beställ boken!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 21/11

Ny vägskylt

Stockholmarna har under veckan mötts av en ny varningsskylt.
Se upp för Smartphone-användare! 

Fotgängarna går bara rätt fram utan att se var de går.
Det var några reklam-människor som satte upp skyltarna. De hade nyligen varit nära att bli överkörda i trafiken då de sett ned i sina mobiler, lyckligt ovetande om den omgivande trafiken. Du kan läsa mer HÄR.

Budskapet i skylten är: "Se inte ned". Och jag instämmer, gör som Jesus säger: "Lyft er blick" (Joh 4:35) och "Lyft era huvuden" (Luk 21:28)

/PB

Skriv ut  
Lördag 21/11

Nyhetsflödet lördag den 21 november

Modernisera gränsen för sen abort
- Adam Forian  Hemmets Vän - "I kölvattnet av att Ekot förra veckan rapporterade om att ett tiotal barn som fötts för tidigt i vecka 21 överlevt, har frågan om gränsen för sena aborter behöver moderniseras kommit på dagordningen. Diskussionen härstammar ur att Socialstyrelsens rättsliga råd enligt rådande lagstiftning inte bör bevilja tillstånd för sena aborter efter vecka arton om fostret kan antagas vara livsdugligt. Den uttalat övre gränsen rör sig mer och mer mot en svårbedömd gråzon och vi är allt fler som kräver en tydligare gräns.
   I takt med medicinska och tekniska landvinningar är det nu för svensk sjukvård möjligt att rädda barn födda innan rådande tolkning av abortgränsen. Att abortgränsen moderniseras är inget nytt fenomen, gränsen för sen abort har tidigare setts över och sänkts från vecka tjugofyra. Det är en process som ständigt är aktuell utifrån kunskapsutvecklingen och de professionellas ökade expertis. Återigen är tiden kommen för att förnya och justera gränsen för sena aborter."

IS blodiga taktik ska skrämma omvärlden
- Nathan Schachar i Dagens Nyheter - "Blodorgierna som utförts av Islamiska staten har givit oss ett intryck av rörelsen som känslodriven och irrationell. Det finns dock gott om personer i IS ledning som är kapabla till nykter politisk analys. Vi såg för bara någon vecka sedan hur pragmatiskt IS agerade i den kringrända kurdisk-yazidiska staden Sinjar. I stället för att slåss mot övermakten slank dess krigare i väg natten före den väntade slutstriden.
   Om IS redan tidigare var besvärat av franska och ryska bombningar så var attackerna mot Paris och mot det ryska passagerarplanet i  Egypten knappast några lyckade schackdrag. IS inser säkert att det kan räkna med sjufalt fler ryska och franska bomber framöver.
   Det finns en annan förklaring till attacken i Paris. IS växte fram ur terrornätverket al-Qaida. Teologiskt står de varandra nära, de är bägge salafister ur den stränga shariaskolan Hanbali. Men IS förkastar al-Qaidas strategi. När al-Qaida, och grupper inspirerade av terrornätverket, angrep New York 2001, Madrid 2004 och London 2005 så hade man inget eget territorium.
   IS menar att al-Qaida spände kärran före hästen. Först måste ”kalifatet” etablera solid närvaro på hemmaplan, så att väst inser att det måste spilla blod för att rubba det. Först därefter är det dags för attacker mot väst."


Lukas Berggren: Judar får skulden när islamism relativiseras
- Världen idag - "Även om militära insatser är bra och nödvändiga, så räcker de inte. De ideologiska rötterna, som skapar islamismen, behöver konfronteras. I åsiktskorridorens förlovade land har det länge varit politiskt omöjligt att ta det samtalet, men nu verkar det finnas en ny öppenhet. Det är förvisso bra att lindra symtomen och skydda medborgare från terrorhot, men förr eller senare måste vi konfrontera den ideologiska roten, tankebyggnaderna bakom våldet. En bokstavlig tolkning av islam är problemet.
   Men det finns fortfarande de som med alla till buds stående medel vill fly den verkliga diskussionen. Och metoderna för detta är inte nya. Det dröjde inte länge efter Parisdåden förrän någon lade skuld på Israel och judarna.
   När SVT frågade utrikesminister Margot Wallström (S) hur orolig hon är för radikaliseringen av unga människor i Sverige som strider för IS, landar hennes svar – av någon outgrundlig anledning – i Israel. "Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld", säger hon. I ett läge där Sverige och Europa är i desperat behov av ledare som konfronterar de faktiska problemen med islamistisk terror flyr vår utrikesminister diskussionen. Genom sitt uttalande ger hon inte bara sken av att det skulle finnas socioekonomiska faktorer som kan legitimera terrorism. Hon skuldbelägger dessutom Israel."

Blodig dag i Israel

- Paul Widén i Nyheter från Israel - Sammanlagt fem människor dödades och minst 10 skadades under torsdagen i två terroristattacker i Israel och på Västbanken. Den första attacken inträffade i en kontorsbyggnad i Tel Aviv när en knivbeväpnad palestinsk terrorist gick till angrepp mot en grupp människor som hade samlats för eftermiddagsbönen. Två personer, Aaron Yesejev (32) och Aviram Reuven (51), dödades och ytterligare en skadades i attacken. Gärningsmannen försökte ta till flykten, men övermannades en kort stund senare av en civilperson innan tillskyndande polis arresterade honom. Han uppges vara hemmahörande i byn Duma nära Hebron på Västbanken, men ska ha befunnit sig lagligt i Israel då han hade arbetstillstånd och var anställd vid en restaurang i närheten av brottsplatsen.

 

Hva er det som gjør det gamle nytt?
- Fra Jostein Nielsens blogg- Les HER.

Skriv ut  
Lördag 21/11

Från dagens bibelläsning den 21 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Världens hat - Första Johannesbrevet 3 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Första Johannesbrevet 3 finner du HÄR.

- Herdar - Första Krönikeboken 11 - Läs HÄR
 
- Endast en frälsare - Hosea 13 - Läs HÄR.

Skriv ut  
Fredag 20/11

"Bryt er ny mark!"

I rupebas bibelläsningsplan har vi under veckan läst från Hosea bok. Då jag läste kapitel 10 kom det tillbaka minnen från en händelse för 36 år sedan.

Rut och jag stod på plattformen på Frälsningsarmén 6:e kår i Stockholm. Vi hade varit aktiva där i sedan vi var juniorsoldater och nu hade vi vårt farvälmöte inför flytten till Norge 1979.

Ett nytt skede skulle börja i våra liv. Vi skulle bryta upp från vår miljö och plantera familjen i ett annat land där vi inte kände någon. Vi hade upplevt Guds kallelse.....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 20/11

Nyhetsflödet fredag den 20 november

 

Per Ewert: Normkritiken river ner utan att bygga upp
- Världen idag - Nätverket för samlevnad och sexualitet (NfS) släppte i fredags en rapport om det normkritiska projekt som tagit över allt fler områden i samhället, inte minst i skolor och förskolor. Exemplen i rapporten är många och skrämmande: Statliga myndigheter som förvandlats till lobbyorganisationer och kräver könsneutrala toaletter för dagisbarn, "så att barnen inte måste välja mellan flick- och pojktoaletten". Uppmaningar till lärare att sluta använda orden mamma eller pappa om elevernas föräldrar. Eller Stockholmsförskolan som avstår från alla könsrelaterade ord när de talar om och till barnen. Alla små pojkar och flickor är hen. Samtidsspegeln är så bisarr att det på riktigt är svårt att veta om man ska skratta eller gråta."

Breivik: Jag är inte och har aldrig varit kristen
- Dagen - "Han pekas ofta ut som en kristen terrorist, gärna i kontrast mot allt våld som sker i islams namn. Men när Anders Behring Breivik, från sin fängelsecell, själv redogör för sin religiösa hemvist är det inte Jesus eller kyrkan han vänder sig till. Snarare ser han sig som en asatroende. När han ber är det inte till Jesus, utan det är till den fornnordiske krigsguden Oden han vänder sig för att känna stöd och trygghet.
   Det framkommer i brev som den norske terroristen skrivit i sin fängelsecell, och som den norska tidningen Dagen fått ta del av. De har även publicerat utvalda delar av brevet, där Anders Behring Breivik bland annat skriver att "Jesus är patetisk".


I så hög grad har Europa övergett den tro som byggde henne
- Tommy Dahlman i Inblick - "Islaminismens anhängare, som just nu sätter skräck i hela världen, tror på sin religion, tror på sin ideologi och tror på sin grundare. Men i Sverige får studentkåren till största delen höra nedsättande och mindre trovärdiga skildringar om det kristna västerländska ursprunget. Berättelserna om den historiska kristna tron handlar mest om okunnighet, envälde, förtryck och stagnation. Glädjen och viljan att lära ut sanningen om den stora tacksamhetsskuld som den västerländska civilisationen står i till den kristna kyrkan för alla universitetssystem, välgörenhet, folkrätten och vetenskaperna som vuxit fram i Europa är i religionsblandningens namn helt nära obefintlig.
   Minnet är kort som bekant men det var den kristna kyrkan som byggde den västerländska civilisationen. Detta betyder inte att den kristna kyrkan och dess företrädare har gjort allt klanderfritt i alla tider men den oförmåga många svenska politiker visar prov då man generas över att använda ordet ”kristet” lägger ett löjes skimmer över deras historiska kunskap.
   Tyvärr följer allt för många religiösa och kyrkliga ledare dessa politiker hack i häl då man inte längre vågar predika med termer som ”kristen kultur”, ”kristna kyrkor” eller ”kristna rum”. Det teologiska språket har i allt för stora drag blivit ett psykosocialt blodlöst evangelium.
   Svensk media i parlek med populärkulturen målar ofta en falsk bild av det historiska kristna arvet som en era då alla ljusen släcktes och all kunskap ersattes med vidskepelse. Ingen seriös historiker ser på en sådan framställning annat än med ett roat förakt. Det var just under medeltiden som hela universitetssystemet utvecklades tack vare den kristna kyrkan och som i sin tur blev ramverket för den vetenskapliga revolution som var helt unik för den västerländska civilisationen."

The evil of terrorism reached into Paris
- General Andre Cox - Read HERE.

Skriv ut  
Fredag 20/11

Från dagens bibelläsning den 20 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Håll fast vid hans ord - Första Johannesbrevet 2 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Första Johannesbrevet 2 finner du HÄR.

- Andlig död - Första Krönikeboken 10 - Läs HÄR
 
- Kärlek och rätt - Hosea 12 - Läs HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 19/11

Islamisk eskatologi

 

Igår kunde vi på Nyhetsflödet läsa en artikel från Dagen som handlar om Islamisk eskatologi (Läran om den sista tiden). Artikeln har rubriken Jesus är en viktig del av Islamiska statens vision. Du kan läsa den HÄR.

Artikeln handlar om att drivkraften för den Islamiska staten hämtas från de muslimska skrifterna som hela tiden återkommer till den sista tiden.

Den kommande räddaren benämns i de muslimska skrifterna ibland för Jesus och ibland för Messias. Men den vanligaste benämningen på den kommande världsfrälsaren är Madhi. Jag håller just nu på att läsa en bok som bland annat tar upp Islamsk eskatologi. Boken heter The Islamic Antichrist. Författaren Joel Richardson skriver där att Judarna väntar på Messias, de kristna väntar på Jesus och muslimerna väntar på Madhi.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 19/11

Nyhetsflödet torsdag den 19 november

Siewert Öholm: Paristerrorn, verkligheten och islam
- Världen idag  - "Ingen behöver känna sig särskilt konspiratorisk för att uppleva de sista månaderna som ett klimax av förvirringens tid. Trots många tidigare terrorattentat framstår Parisdåden som om de utgör ett tecken på vägs ände. Nu eller aldrig måste vi förstå och agera. Det som hände i Paris blev en ögonöppnare för ett skeende som pågått under lång tid, men som både politiska ledare, opinionsbildare och analytiker har vägrat att se med båda ögonen. Tvärtom har man, på sin höjd, talat i allmänna ordalag om att "slå tillbaka ondskan", utan att samtidigt försöka identifiera ondskan och dess rötter. Mona Sahlin gör säkert ett hedervärt jobb, men till synes utan grundläggande insikt om vad hon faktiskt arbetar emot. "Våldsbejakande islamism" är inte kvartersterrorism i Rosengård, Tensta eller Vivalla i Örebro. Det handlar om något mycket större med världsvida förgreningar. Den ondska vi nu talar om är inte inrikespolitik, inte lokal, inte individuell. Den är världsvid, strategisk och hämningslös.
   Hittills har vi inte vågat namnge islam som en av ondskans teoretiska rötter. Parismassakern har tydliggjort var ondskan hämtar sin näring och sin ideologi. Den hämtas direkt från bokstavliga tolkningar av Koranen och Koranens teoretiska teologi islam. Det innebär inte att alla världens cirka 1,6 miljarder muslimer är terrorister, men att den islamiska urkunden, Koranen, innehåller och utgör en våldsbejakande teori och filosofi. Denna våldsbejakande del utgör IS, den islamiska statens, plattform och inspirationskälla. Att denna våldsbejakande del av islamsk tro också finns i Sverige bevisas av det stora antalet svenskar som vill bli IS-krigare och av de svenska imamer som öppet propagerar denna våldets religion i svenska moskéer. Tystnaden från andra svenska imamer är oroande och kan bara tolkas som en kluvenhet i förhållningssättet mot våldstolkningen av islam. Om någon tagit avstånd, måste det ha skett viskande eller med mycket små bokstäver."


”Margot Wallström har ställt till det ordentligt”
- Dagen –  "Margot Wallström har ställt till det ordentligt i våra relationer med Israel. Det är Folkpartiledaren Jan Björklunds förklaring till att han reagerade så starkt på ett uttalande av utrikesministern i helgen, med anledning av terrorattackerna....
   I Israel har Wallströms uttalande fått stor uppmärksamhet. Till tidningen Jerusalem Post sa Dore Gold på det israeliska utrikesdepartementet i måndags: ”De som sysslar med hopplösa försök att koppla terrorattackerna från islamistiska extremister med svårigheterna mellan israeler och palestinier vilseleder sig själva, liksom den allmänna opinionen i sitt land och det internationella samfundet”. Han kallade Wallströms citat ”fräckt” och ”chockerande”.
   Jerusalem Post publicerade på tisdagen också en opinionsmätning som visar att Sverige är det land i Europa som israeler i allmänhet anser stöder Israel i minst utsträckning. 39 procent satte Sverige på en bottennotering, följd av Frankrike på 22 procent."

Byr inn til heftig korsang i Vadsø
- Fra Perleportalen - Les HER.

It´s Thursday - reflections om Genesis (50)
- Howard Webber - Read HERE.

Skriv ut  
Torsdag 19/11

Från dagens bibelläsning den 19 november

Fyra bibelläsningsplaner. Du väljer ambitionsnivå. Läs mer HÄR

- Att vandra i ljuset - Första Johannesbrevet 1 - Läs HÄR.
Studiefrågor till Första Johanesbrevet 1 finner du HÄR.

- Var man på sin plats - Första Krönikeboken 9 - Läs HÄR
 
- Kallad av Gud - Hosea 11 - Läs HÄR.


__________________________

Ny bok i bibelläsningsplanen: Första Johannesbrevet - Läs mer om boken HÄR.

Skriv ut  
Dagens uppdateringar

 

 

Skriv ut  
Onsdag 18/11

Onsdag den 18 november - Dagens alla inlägg finner du HÄR.

Att behålla glädjen i Herren - David Wilkerson

Nyhetsflödet
   - Frågan om samvetsfrihet är långt ifrån avgjord - Claphaminstitutet
   - Israel kallar upp svenska ambassadören - Världen idag
   - Jesus är en viktig del av Islamiska statens vision - Dagen
   - På norsk: Bevar gleden i Herren - Wilkerson
   - In English: Maintaining the Joy of the Lord - Wilkerson

Från dagens bibelläsning
   - Väx till i nåd och kunskap - 2 Petrusbrevet 3
   - Tappra stridsmän - 2 Krönikeboken 8
   - Bryta ny mark - Hosea 10

Dagens Andakt på svenska, norska och engelska

Skriv ut  
Tisdag 17/11

Tisdag den 17 november - Läs dagens alla inlägg HÄR.

Bibelskolan - 1 Thessalonikerbrevet 4 - PB

Nyhetsflödet
   - Vi står idag inför svåra och långsiktiga utmaningar i Sverige - ViD
   - Paristerrorist ville attackera kristna kyrkor - Dagen
   - En oförlåtlig synd? - Anders Pilttz i Signum
   - På norsk: Jødisk far og sønn drept av alestinska terrorister - Israel Today
   - In English: Discipleship in The Salvation Army - Janet Munn

Från den dagliga bibelläsningen
   - Källor utan vatten - 2 Petrusbrevet 2
   - Eser och Eled - 1 Krönikeboken 7
   - Att inte lyssna på Herren - Hosea 9

Dagens Andakt på svenska, norska oc engelska

Skriv ut  
Måndag 16/11

Måndag den 16 november - Läs dagens alla inlägg HÄR.

Nyhetsflödet
   - Veckans Nyheter från OMNIs nyhetsbrev
   - Lukas Berggren: Kärlek och beslutsamhet övervinner terror och fruktan
   - Be och arbeta - Stig Hällzon i Hemmets Vän
   - Alf Svensson vill se mäniskovärdet högst igen - Dagen
   - På norsk: Europa barrikaderer seg mot mer terror - Norge idag
   - In English: Four Essential Components in Discipleship - Janet Munn

Webb-TV: Blunda på egen risk 2/2 - Derek Prince

Från dagens bibelläsning
   - Hans nåd vara i evighet - Psalm 136
   - Harpor i pilträden - Psalm 137
   - Förebedjare - Första Krönikeboken 6
   - Så vind och skörda storm - Hosea 8

Dagens Andakt på svenska, norska och engelska

Skriv ut  
Söndag 15/11

Söndag den 15 november - Läs dagens alla inlägg HÄR.

Tidig söndagsmorgon i Örebro - PB

Nyhetsflödet
   - Vi måste a hotet från jihadismen på allvar - Expressen
   - Missionär i Paris "Det känns som att ingen har kontroll" - Dagen
   - Socialstyrelsen: Rädda inte barn som lever efter sena aborter - ViD
   - In Engslish: Introduction to Discipleship - Janet Munn

Från den dagliga bibelläsningen
   - Herren skaffar rätt åt sitt folk - Psalm 135
   - Jabes bön - 1 Krönikeboken 4
   - Fångenskap - 1 Krönikeboken 5
   - En avfallen kyrka - Hosea 5

Webb-TV: Blunda på egen risk 1/2 - Derek Prince

Dagens Andakt på svenska, norska och engelska

Skriv ut  
Lördag 14/11

Lördag den 14 november - Dagens alla inlägg finner du HÄR.

Det svänger om kommendören... - PB

Nyhetsflödet
   - Flera terrordåd i centrala Paris - SVT
   - Är den kristna tron regeringsduglig - Olof Edsinger i Världen idag
   - Ta rädslan på allvar - Hemmets Vän
   - Israel i protest mot EU-märkning - Dagen
   - På norsk: Et globalt perspektiv - Jostein Nielsens blogg
   - In English: We all have decisions, choices, to do in life - FSAOF blog

Från den dagliga bibelläsningen
   - Snubbla och falla - 2 Petr 1
   - Genom allt - 1 Krön 1
   - Ytlig kärlek Hosea 6

Dagens Andakt på svenska, norska och engelska

Skriv ut  
Fredag 13/11

Fredag den 13 november - Läs dagens alla inlägg HÄR.

Nyhetsflödet
   - Varför skall vi använda Folkbibeln 2015? - Tommy Dahlman i Inblick
   - Jag struntar i åsiktseliten? - Alf B. Svensson i Dagen
   - Fyrkantiga cirklar i abortdebatten - Lukas Berggren i Världen idag
   - Tommy Dahlman nerslagen och rånad - Inblick

Från den dagliga bibelläsningen
   - Den ädla konsten att kasta bekymmer - Första Petrusbrevet 5
   - Herren ser till hjärtat - Första Krönikeboken 2
   - Gud tränger sig inte på - Hosea 5

Dagens Andakt på svenska, engleska och norska

Skriv ut  
Torsdag 12/11

Torsdag den 12 november - Läs dagens alla inlägg HÄR.

Snart bryter ljuset igenom - PB

Nyhetsflödet
   - Abortgränsen i Sverige kan sänkas - Världen idag
   - Statligt råd vill se över abortgräns - Dagen
   - Landsting anklagar banrmorska för "efterhandskonstruktion" - Världen idag
   - Gryning för Svenska Kyrkan - Dagen
   - In English: It´s Thursday - Howard Webber

Från den dagliga bibelläsningen
   - Förvaltare - Första Petrusbrevet 4
   - Släkten följa släktens gång - Första Krönikeboken 1
   - Ett folk som gått vilse - Hosea 4
   - Ny bok i Bibelutmaningen: Första Krönikeboken

Dagens Andakt på svenska, norska och engelska

Skriv ut  
Äldre inlägg
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba.se på mobilen

Läs rupeba på mobilen:

Dagens andakt 

På Svenska HÄR 
In English HERE 
På Norsk HER.

Idagrupeba.se
Dagens alla inlägg
från Förstasidan HÄR.

Lägg in länkarna som favoriter på din mobil.

Skriv ut  
Dagens andakt
25 november

”Den som tror på Sonen har evigt liv. Men den som vägrar att tro på Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.”
( Joh 3:36)

Andakt:
I dagens bibelord får vi lägga märke till det lilla ordet ”har”. Det står faktiskt att den som tror på sonen har, inte skall få, evigt liv. Det eviga livet, det nya livet, börjar här och nu och fortsätter in i evigheten. Det handlar om en annan dimension av liv, än det som den människa som inte är pånyttfödd lever i. Det handlar om Guds liv - det eviga livet. När Nikodemus kommer till Jesus om natten talar Jesus om för honom att för att komma in i Guds rike måste man bli född på nytt. Det är i pånyttfödelsen som Guds liv, det eviga livet planteras in i människan. Detta sker när vi tror på Sonen, dvs. att vi tror att Jesus Guds son har dött för våra synder och gett oss rätten att bli Guds barn.

Bön:
Tack Jesus att du gjort det möjligt för mig att få leva det eviga livet redan här och nu. Tack för att min tro på Sonen är tillräckligt för att jag ska ha detta liv.

  


Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Pelle Pohula
Klicka HÄR

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Tommy Dahlman
Klicka HÄR  

Marie Willermark
Klicka HÄR..

Bength Gustavfson
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Every Thursday


På engelska sidan:
Varje torsdag lägger vi ut ett avsnitt av "It´s Thursday" med Howard Webber

Skriv ut  
rupeba.se på mobilen

idag på rupeba
Dagens alla inlägg från rupeba.se. Klicka HÄR.

Dagens andakt
På svenska - In English - På norsk

Lägg in länkarna i din mobil för att få lättare tillgång till mobilversionen.
Skriv ut  
Text/HTML
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
Bibelskolan

Bibelskolan just nu: Varje tisdag ett nytt avsnitt i kursen om Thessalonikerbreven.

Skriv ut  
På rupeba.se kan du läsa:

- Varje tisdag: BIBELSKOLAN - just nu handlar det om serie bibelstudier från Hebreerbrevet (13 delar)
- Varje onsdag: ANDLIG KLARSYN - visdomsord av David Wilkerson
- Varje torsdag: BLOGGPREDIKAN - en kortare undervisning i något aktuellt ämne
- Varje söndag: TIDIG SÖNDAGSMORGON - veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet
- Varje dag: NYHETSFLÖDET och KOMMENTARER TILL DAGENS BIBELLÄSNING och lite till

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba