Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 25 oktober 2014
Lördag 25/10

William Booths testamente

 

 av Ingemar Helmner, Hemmets Vän nr 33/2014

Metodistkyrkan är bärare av en stark väckelsehistoria. Dess födelse hör samman med en andeutgjutelse som kom att beröra folk och nationer runt vår värld. En spännande förlängning av denna väckelse är Frälsningsarmén. Guds hängivna soldater med känsla för de svaga och utsatta i samhället. Kärlekens armé med klingande strängar, trumpeter och basuner. Dess härförare var William Booth. I Andens kraft gick man ut på gator och torg för att predika ett evangelium som bröt syndens bojor och gav människorna hopp. General Booth berättar själv i en bok om den andliga rörelsen i London. Han beskriver bönenätter som samlade överfulla hus och där Guds Ande föll över människorna. Blod och eld! Ja, budskapet var radikalt och avskalat. Varje gudstjänst ett frontalangrepp mot mörkrets makter. Och i den djupa helgelseförkunnelsen, och vid botbänken, förs det metodistiska arvet vidare.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Lördag 25/10

Nyhetsflödet lördag den 25 oktober

 

Tremånadersbaby dödad i terroristattack i Jerusalem

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "En blott tre månader gammal flicka dödades och sju människor skadades när en personbil körde in en folksamling på en spårvagnsperrong i Jerusalem tidigt på onsdagskvällen. Händelsen fångades på film, där man tydligt ser att bilen gör två skarpa 90-graderssvängar för att styra ut från sitt körfält och in på perrongen, där den sedan accelererar och plöjer genom folkmassan. Allt tyder därför på att det rör sig om ett medvetet dåd. När bilens förare sedan försökte fly sköts han ner av beväpnade vakter som befann sig på perrongen. Palestinska källor uppgav hans namn som Abd al-Rahman al-Shaludi, från det övervägande arabiska bostadsområdet Silwan (Siloam) i Östra Jerusalem. Han vårdas nu på Hadassa-sjukhuset, där hans tillstånd beskrivs som stabilt.
Under kvällen rapporteras våldsamma kravaller ha brutit ut i Silwan. I ett uttalande hävdade den Gaza-baserade terroristorganisationen Hamas att dådet, förutsatt att det inte rörde sig om en olycka, var en naturlig reaktion mot Israels agerande i Jerusalem, i synnerhet på Tempelberget, där våldsamheter har brutit ut vid upprepade tillfällen de senaste veckorna."
Bilden: Personbilen som användes i kvällens attack (foto: talespersonen för Israels polis)
Läs också i Världen idag.


Jesus gör inte skillnad på privat och professionellt
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I måndags fick SVT en intervju med nytillträdda kultur- och samfundsminister Alice Bah Kuhnke. Hon berättade inledningsvis att hon hade en lång lista kulturfrågor att ta tag i, men att det de senaste dagarna hade varit fullt upp med texter till budgetpropositionen. I avslutningen av intervjun frågar reportern om det stämmer att hon tror på Gud och om Jesus fortfarande är en förebild, något hon hävdat i tidigare intervjuer.
”Ja”, svarade Bah Kuhnke och såg frågande ut. Reportern kommer så till intervjuns kärna. Kommer Jesus alltså att påverka hennes politik och i så fall hur?
”Det påverkar inte min politik, men det påverkar mig som människa”, svarar Bah Kuhnke snabbt.
Det är förstås mycket glädjande att vi har en troende minister med ansvar för kultur- och samfundsfrågor i regeringen. Förhoppningsvis kan Bah Kuhnke bidra till att ytterligare normalisera frågor om tro och kristet liv. Men hennes svar i SVT-intervjun är också sorgligt likt det svar förutvarande arbetsmarknadsminister Svantesson gav medierna när hon fick frågor kring sin kristna tro. ”Det är privat”, sa Svantesson kort. Hennes tro skulle inte på något sätt påverka hennes arbete. Bah Kuhnke är inne på samma linje. Det är som om det offentliga Sverige kräver offentlig avbön. Du får tro på Jesus så länge det inte märks, påverkar ditt arbete eller får konsekvenser för ditt ämbete."


Politiska förändringar och folkväckelse genom bön

- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det var i det skedet som också den polske katolske kyrkoherden Karol Józef Wojtyła i Krakow samlade folket till bön. Varje måndagskväll var kyrkan fylld och allt handlade om att få andligt liv genom Jesus Kristus och bli fylld av den helige Ande. En av prästerna besökte Citykyrkan i Stockholm där vi var med om den karismatiska väckelsen och han blev döpt i den helige Ande. Min medarbetare Daniel Ciszuk hade särskilt stor betydelse i den relationen.
Fackföreningen Solidaritet var en arbetarrörelse som vann seger genom att mitt på verkstadsgolvet stå på knä i bön och trotsa ateismen.
I Östtyskland kom förändringen när man började samlas till bön. En gång i veckan var det ett 70-tal baptister som möttes i bön. Samlingarna växte och blev snart 10 000-tals. Berlinmuren föll, Tyskland förenades, ateismens grepp över folket besegrades."

Skriv ut  
Lördag 25/10

God PR?

Fra Jostein Nielsens blogg:

Jeg skjønner hva som menes med ordtaket: «Det du ikke vet har du ikke vondt av!» - men det er også sant at jeg kan ha veldig vondt av ikke å vite noe som er viktig å vite. Derfor er jeg også kritisk til misbruken av Frans av Assisis utsagn: «Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord!»

Ja – jeg er enig med Frans at hele livet skal vitne om ham, men jeg tror at ord er nødvendige. Dersom ikke noen hadde snakket om at Jesus hadde vekket Lasarus opp fra de døde, ville Lasarus i beste fall vært et isolert og uforklarlig fenomen. Men de som hadde opplevd det, vitnet om hvordan det hadde skjedd.
 
Ler mer HER...
Skriv ut  
Vecka 43
Den dagliga bibelläsningen 20-26 oktober

Måndag 20/10 - Hebr 5 - Ett skärpt sinne
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  21/10 - Hebr 6 - Själens ankare
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 22/10 - Hebr 7 - Den störste
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 23/10 - Hebr 8 - Vad finns i ditt hjärta?

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 24/10 - Hebr 9 - Plocka manna
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 25/10 - Psalm 126 - Från tårar till jubel
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 26/10 - Psalm 127 - Husbygget
Bibeltext - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna rupeba.se 
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 43
Den dagliga bibelläsningen 20-26 oktober 

Måndag 20/10 - 2 Kung 2 - En fallen mantel
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 21/10 - 2 Kung 3 - "Hos honom är Herrens ord"
Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 22/10 - 2 Kung 4 - Ett tomt kärl
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 23/10 - 2 Kung 5 - Felaktiga förväntningar
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 24/10 - 2 Kung 6 - Det finns mer
Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 25/10 - 2 Kung 7 - Fruktan leder oss fel

Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 26/10 - 2 Kung 8 - Återför till den rättätige ägaren
Bibeltexten - Minikommentar


Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  
HÄR..

 

Skriv ut  
Fredag 24/10

Tugga på en om dagen

 

Nu kanske du tror att detta är reklam för vitamintabletterna enomdan. Men det är det inte. Det handlar om något helt annat.

Men det finns likheter. Vitamintabletterna enomdan bygger på att man ska tugga på en tablett om dagen för att få sitt dagsbehov tillfredsställt. Men här talar jag om den dagliga bibelläsningen. Man bör absolut ta in en om dagen av bibelläsningen. Välja ut en passande tuggtablett om dagen och sedan gå och tugga på den. Det är precis som Israels barn plockade manna under ökenvandrigen. En speciell portion dimensionerad för varje dag.

Jag har gjort iordning en förpackning tuggtabletter för den dagliga bibelläsningen. Du får den gratis. Det är en tuggtablett för varje dag. En tuggtablett från varje kapitel i hela Bibeln, 1.346 tabletter. Om du går och tuggar på en tablett varje dag så räcker förpackningen i tre och ett halvt år.

Läs mer HÄR..

Skriv ut  
Fredag 24/10

Nyhetsflödet fredag den 24 oktober

 

Sverige hamnar i diktaturers sällskap

- Fredrik Malm i Svenska Dagbladet - "Jag ser gärna en palestinsk stat bildas. Men inte under nuvarande omständigheter när det saknas fredsavtal med Israel och Hamas har upprättat fullblodsdiktatur på Gazaremsan.
Stefan Löfven aviserade i regeringsförklaringen att Sverige ska erkänna staten Palestina. Utrikesminister Margot Wallström kommenterade beskedet för TT så här: ”Vi är i gott sällskap, över 130 länder har redan erkänt Palestina. Vi tycker att det är en viktig åtgärd och signal för att åstadkomma en tvåstatslösning.”
Påståendet att över 130 stater har erkänt Palestina är ett argument som ofta upprepas i debatten. Men stämmer det? Och vad är ett ”gott sällskap” i detta sammanhang, som utrikesministern refererar till?
Jag har låtit Riksdagens utredningstjänst titta närmare på erkännandena av Palestina. I listan hos Palestinas FN-mission förekommer åtta erkännanden från EU-länder. Men i sju av fallen tycks det handla om en FN-omröstning år 1988 om palestinskt medlemskap i Unesco, vilket inte är samma sak som att erkänna en statsbildning. Sex av dessa sju länder (Malta undantaget) var vid tidpunkten för erkännandena kommunistiska diktaturer i östblocket. I EU har endast Cypern erkänt Palestina, medan resterade 27 medlemsstater inte har gjort det."


Möjligheten att ”bara få vara”
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "Allt ska vara så effektivt. Jag ska vara så effektiv. Vi ska vara så effektiva. Måste jag vara effektiv inför Gud?
Abraham Lincoln (var det väl?) myntade begreppet ”tid är pengar” och idag har vi alla fullt upp. Pengar är inte den stora bristvaran utan tid. Även om vi nog har mer tid än tidigare (med tidsbesparande hjälpmedel som dammsugare, mikrovågsugn eller tvättmaskin) så fyller vi den med allt mer och blir mer och mer stressade. Den finske författaren Tommy Hellsten har myntat uttrycket ”almanacksosis” som en definition för alla oss som vill visa vår välfyllda almanacka för att på så sätt säga ”kolla vad mycket jag har inbokat – jag måste vara en värdefull person”. Eller med andra ord: har du mycket att göra är du lyckad och värdefull och har du inte mycket att göra är du misslyckad och värdelös. Därför blir också vilan och ”att bara vara” en knepig sak. Vi vill ju vara värdefulla och därför försöker vi också få vilan att bli produktiv. ”Nu när jag ska kolla på TV så ser jag en dokumentär så att jag lär mig något”, ”nu när vi ska på semester åker vi till Frankrike så att jag kan damma av min franska” eller ”nu när jag ska på semester tar jag med mig den där traven böcker som jag inte har hunnit läsa under terminen”. Allt ska vara effektivt och produktiv och den ickeproduktiva vilan lyser ofta med sin frånvaro."


Skatt på hjälpsamhet

- Lukas Berggren i Världen idag - "Skatt är inte bara ett sätt för stat, landsting och kommuner att samla in pengar till den verksamhet man bedriver. Det är också ett effektivt redskap för att styra människors beteenden. Höga skatter höjer trösklar, låga skatter sänker trösklar. Höga miljöskatter gör det kostsamt att smutsa ner, vilket bidrar till mindre intresse för miljöförstöring. Resultatet blir en bättre miljö. Höga skatter på alkohol och tobak gör det dyrare, och därmed mindre attraktivt, att använda sig av den sortens produkter. Låga skatter på arbete gör det mer intressant att arbeta, eftersom en större del av lönen kommer arbetstagaren till del.
Mot bakgrund av detta är det obegripligt varför regeringen i sin höstbudget föreslår att avdragsrätten på gåvor till hjälpverksamhet ska slopas. Rimligen leder den slopade avdragsrätten, det vill säga skattehöjningen, till att intresset för att ge till hjälpverksamhet minskar. Det omvända, att avdragsrätten lett till ökade intäkter för hjälporganisationer, har märkts tydligt de senaste åren."

Skriv ut  
Fredag 24/10

En försmak av himlen (1 Pet 1:4)

 

"... till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen" (1 Pet 1:4)

Vers 4 talar om vårt arv som väntar på oss i himlen och hur fantastiskt det kommer att bli. Lika fantastiskt är det att vi kan få smaka av det arvet redan här och nu.

Efesierbrevet talar om att den Helige Ande som en "borgen för vårt arv". (Ef 1:13-14)
Hebreerbrevet antyder att vi redan här och nu kan få smaka den kommande världens krafter (Heb 6:4).

I de gamla väckelsesångerna hade man förstått den teologin. Man sjöng att vi kunde få en försmak av himlen med refrängen:
"Ja, Guds barn de ha det saligt redan här, men ännu bättre skall det bliva där,
ty vad vi smakat här, en droppe endast är av sällhetshavet ovan där."

Du kan höra hela sången HÄR...

Dagens manna: "Redan här"

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Det bibliska dramat del 2 (3)

 

Webb-TV från Webbkyrkan

Här kommer den andra delen av Anders Sjöbergs bibelskola. Han kommer att gå igenom det bibliska dramat som helhet, genom att tala om 14 olika akter – med teatern som förebild.

Det bibliska dramat syftar till att ge återklang i ditt liv och berika det. Bibelns drama vill ta dig med från det abstrakta (skapelsen), till det konkreta (din egen erfarenhet). Det vill ge dig verktyg att leva med, i både med och motgång.

  • Femte akten: Domartiden – ”Påminna om omvändelse till rätt riktning”.
  • Sjätte akten: Det enade rikets tid – ”Påminna om vad Gud har sagt” (Profeterna).
  • Sjunde akten: Det delade riket – ”Att gör vad gott/ont är i Herrens ögon”.
  • Åttonde akten: Det överlevande rikets tid – ”Juda rike: Templet faller”.
  • Nionde akten: Den babyloniska fångenskapen – ”Templets återuppbyggnad” (Haggaj, Sakarja).
  • Tionde akten:  Återvändandet – ”Återuppbyggandet av Jerusalem”, (Esra, Nehemja, Malaki, Ester) 

 Se och hör undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Bibelhelg i södra Östfold

 

Den kommande helgen talar Rut och jag på en Bibelhelg för kårerna i Södra Östfold.

Det blir bibelstudier fredag och lördag och avslutningsmöte på söndag. Du kan läsa mer om helgen HÄR.

Temat för helgen är Genombrott. Vi har under hösten haft en rad bibelhelger på olika platser i Norge och Island med det temat. Bibeln är full av exempel på genombrott. Hela Bibeln börjar med att Guds ljus bryter igenom mörkret och skapelsen börjar ta form. Då Jesus dör på korset rämnar förhänget i Templet och vägen till Gud öppnas för var och en. På pingstdagen sker det ett genombrott i lärjungarnas liv som resulterar i ett genombrott då tre tusen människor blir frälsta. Det finns många fler exempel i bibeln, men vad hjälper det med alla genombrott vi kan läsa om, om vi inte får uppleva ett personligt genombrott i våra egna liv?

Samlingarna kommer att hållas på Frälsningsarmén i Sarpsborg. Inför helgen gick jag in på värdkårens hemsida, för att få lite information om vad som händer i övrigt på kåren där. Jag blev verkligen imponerad av den höga ambistionsnivån på kårbladet. Smakfull och informerande. Se själv HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 23/10

Nyhetsflödet torsdag den 23 oktober

 

Öppenhet eller intolerans i kulturpolitiken

- Siewert Öholm i Världen idag - "Det så kallade "kulturetablisse­manget", det vill säga det lilla fåtal människor som rör sig mellan Aftonbladets kultur­redaktion, DN-kulturen och SVT:s /SR:s kulturredaktioner tycks ha plågats av uppenbara ångest­attacker efter regeringsbildningen den 3 oktober. Sverige fick nämligen då en ny kultur­minister, som till mångas för­våning hävdade att Jesus är en av hennes förebilder. Nya statsrådet, Alice Bah Kuhnke, deklarerade dessutom att hon är kristen, vilket tycks ha orsakat de här attackerna. Debatten blev i alla fall intensiv i de här kretsarna. Senast i SVT:s kulturnyheter i måndags toppade man med ministerns inställning till Jesus, som något närmast apart eller anmärkningsvärt, något ministern måste försvara. Att vi haft kristna kulturministrar förr är sedan länge bortglömt och från en gången tid. Nu är det nya tider.
Alice Bah Kuhnke, som kommer från Svenska kyrkans tradition, framställs i vissa kretsar som en fara för kulturpolitikens "frihet". En kristen kultur­minister blir en anomali, något som strider mot "det allmänt vedertagna". En kristen kulturminister misstänks redan med sin kristna tro utgöra en objektiv fara och kanske rent av ha dolda missionerande syften. En del av de här reaktionerna är inget annat en intolerant Jesusfobi i de kretsar som är mest högljudda."


”Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet”
- Stefan Swärd, Ruth Nordström och Helena D’Arcy i Dagens Nyheter - "Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Motioner i två landsting om att införa samvetsfrihet för vårdpersonal oroar företrädare för RFSU, Läkarförbundet och Vårdförbundet. Vi är helt ense med de tre organisationerna om att principdiskussionen om abort behöver föras öppet och om att vård bör utgå ifrån patienters behov. Men lika viktigt är att vård ges av människor – undersköterskor, barnmorskor, sjuksköterskor och läkare – och att det i vissa ingrepp, framför allt i livets början och slut, kan finnas en samvetsdimension som inte kan undertryckas."


Minkar och fiender

- Marcus Birros blogg - "Rapporteringen runt den förmodade u-båten i Stockholm skärgård blir allt mer bisarr och ofrivilligt parodisk. Själva operationen som sådan liknar allt mer jakten på Loch Ness eller Big Foot.
Strama militärer håller presskonferens utan att säga en enda fullständig och begriplig mening och journalisterna förvandlas till sockerstinna barn på ett nöjesfält. Redaktionerna tävlar i att skicka viktiga män till kustbandet och de står sedan med bekymrade miner framflör becksvarta vatten och talar med andan i halsen om att de för tre timmar sedan såg en båt på väg åt något håll…
De stora, feta krigsrubrikerna på nätet chockar oss med att den möjligt förmodade u-båten (som enligt försvaret inte heter u-båt eftersom det ordet har en negavtiv klang sedan förra gången marinen tog fel på minkar och fiender) kanske, möjligen rört sig mot NYNÄSHAMN!!
"

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Ett levande hopp (1 Pet 1:3)

 

"Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda"
(1 Pet 1:3)

Tack vare Jesu unppståndelse, tack vare att Jesus som var död blev levande, kan också vi bli födda på nytt. Jesus gick från död till och vi får gå samma väg, från död till liv. "Fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande" (Ef 2:5).

Då vi tar emot Jesus, blir frälsta, föder han oss på nytt till ett levande hopp. Vad är då motsatsen och varifrån kommer vi. Motsatsen till ett levande hopp måste ju vara ett dött hopp. Eller ett sovande hopp. Eller inget hopp alls. Eller till och med hopp-löshet.

Så, "välsignad är vår herren Jesu Kristi Gud och fader" som har befriat oss från hopplöshet och fött oss till ett levande hopp. Ett hopp som räcker både för denna tiden och den kommande.

Dagens manna: Ett levande hopp

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Undervisning och Uppbyggelse på rupeba

 
Bibelundervisning och uppbyggelse är viktiga funktioner på rupeba.
Just nu
pågår ett antal serier av undervisande och uppbyggande karaktär. Du finner länkarna på rupebas förstasida. Välkommen att följa med i en eller flera av serierna:


Bibelskoleserien om det Gamla Testamentet har kommit fram till det sjunde avsnittet. Serien kommer att bli färdig i mitten av december.

  BBB-Bibeln bit för bit
En långsam läsning av Bibeln, med minikommentarer till varje vers. Just nu håller vi på med Första Petrusbrevet.


1.346 mannakorn - en minikommentar till varje kapitel i Bibeln
Utmaningen - Bibelläsningsplan - Hela Nya Testamentet och Psaltaren under ett år


Utmaningen 2 - Bibelläsningsplan - Gamla Testamentet på två år

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
Dagboken - en andakt för varje dag under året. På svenska, engelska och norska.


Dessutom finns det mycket material, nytt och gammalt, i Bibelskolan

Skriv ut  
Onsdag 22/10

Nyhetsflödet onsdag den 22 oktober

 

Abort och trafficking kan inte jämföras
- Stefan Gustavsson och Thomas Idergard i Svenska Dagbladet - "Nu hävdar ett antal styrelseledamöter hos Humanisterna (18/10) att arbete mot trafficking hör samman med förordandet av abort, genom att det i båda fallen handlar om kvinnans rätt till sin kropp. De signalerar därmed att alla som är tveksamma till abort inte är välkomna i arbetet mot trafficking.
Vilken slags samhälle får vi om vi ska odla den attityden; endast den som tycker som majoriteten eller som samhällets rådande eliter är välkommen med sitt engagemang för utsatta människor? Vi för vår del önskar ett samhälle där vi så långt möjligt kan stå tillsammans i arbete mot förtryck och lidande...
Argumentet om självbestämmande över sin kropp är grundläggande för traffickingfrågan, men fungerar inte som utslagsargument i abortfrågan. Där är ju ytterligare en kropp involverad: barnets kropp. Både kvinnan och fostret är ”skyddsvärda individer” (SOU1989:51). Det är detta faktum som gör att det uppstår en etisk diskussion om och när abort kan vara berättigat, en diskussion som aldrig uppstår om trafficking. Det är två frågor som inte kan jämföras."


Ett hjärta slår inuti det ofödda barnet
- Tommy Dahlmans blogg - "Ett hjärta slår inuti det ofödda barnet. Hon är läkare och trebarnsmamma. Hon berättade att antalet tonåringar som söker hjälp för abortering av foster ökat markant under hennes tid som doktor. Så här säger hon i ett samtal med mig: ”När jag sitter framför en mycket ung kvinna som vill ta abort tänker jag att jag har två patienter. En född och en ofödd. Jag vill inte rädda den ena genom att ta bort den andra. Jag gör vad jag kan för att bärga båda.”
Hon berättar vidare:
”En ung kvinna var fast bestämd. Hon skulle ta abort eftersom ett barn inte passade in just då, vare sig praktiskt, ekonomiskt eller känslomässigt.
Jag frågade:
-Är du helt säker, du kan nämligen inte ångra dig? Hon svarade med ett ansträngt ansiktsuttryck att hon hade bestämt sig.
Jag sa då:
-Jag kan ta ett ultraljud, har du sett ditt foster? Det hade hon inte.
Jag frågade:
-Vill du se? Efter en stunds tystnad sa hon ett svagt ”ja!” Jag ordnade ultraljudet och den unga kvinnan fick se sitt foster i sin egen mage på TV skärmen. Fostret rörde på sig. Då ägde en märkbar förändring rum hos kvinnan: -”Är det mitt barn?” Jag svarade – ”Javisst!” Kvinnan replikerade: ”Det barnet ska jag föda!”


Human avlivning och överlevnadsrisk
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det är drygt tre år sedan berättelserna om foster som överlevde aborter nådde allmänheten. Frustrerade och uppgivna barnmorskor berättade om den maktlöshet de kände inför att lämna aborterade foster att självdö i sköljrum. En anonym sjuksköterska sa då följande till Dagens Medicin: "Det känns fruktansvärt att låta fullt friska foster ligga och dö framför våra ögon, men vi kan ingenting göra. Eller rättare sagt: vi får inte göra någonting. I så fall bryter vi mot lagen." Hon fortsatte: "Det kan pågå upp till en timme. Alla tycker att det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här". Berättelserna resulterade i att både socialministern och Socialstyrelsen lovade att se över riktlinjerna, men än har ingenting hänt."

Skriv ut  
Tisdag 21/10

GT 7 - Tiden i öknen

 

GT7 - Här kommer det sjunde avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet.

Avsnittet behandlar tiden från det Israels barn gick över Röda Havet och fram till erövringen av Jerika.
Bland annat kan man läsa om De tio buden på Sinai , Tabernaklet, Guldkalven, Spejarna i kanaan, Kopparormen, Josua blir Moses efterträdare och Övergången av Jordanfloden.

HÄR   kan du ladda ned det sjunde kapitlet i pdf-form. GT7

HÄR   kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR   kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

 

Skriv ut  
Tisdag 21/10

Nyhetsflödet tisdag den 21 oktober

 

Det fria och toleranta Sverige?
- Ruth Nordström i Världen idag - "I en liberal demokrati måste man ge utrymme åt att människor tänker olika, särskilt i frågor som gäller liv och död. För oss är det som hänt här i Sverige nu oförståeligt". Så kommenterade två norska delegater från Stortinget den inställda konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking, som skulle ha arrangerats vid Uppsala universitet den 15:e oktober. Under konferensen skulle Elise Lindqvist, medlem i Scandinavian Human Rights Committee och förra årets pristagare till Scandinavian Human Dignity Award, ha hållit ett personligt tal, signerat sin bok, "Ängeln på Malmskillnadsgatan", och delat ut årets pris till H.M. drottning Silvia för hennes arbete för att skydda barn från alla former av övergrepp och exploatering.
Men på grund av ett mediedrev initierat av RFSU och Aftonbladet, beslutade alltså Uppsala universitet att ställa in hela den internationella konferensen, vilket resulterade i att hovet meddelade att drottning Silvia, som flera månader tidigare meddelat att hon var mycket hedrad över priset, nu backade ur."


Svenska kyrkan och Palestinafrågan
- Ulf Öfverberg i Kyrkans Tidning - "Med det aviserade erkännandet av Palestina i regeringsförklaringen återfaller socialdemokratin till den tradition av plakatpolitik som kännetecknade svensk utrikespolitik när den var som sämst, under Olof Palmes och Sten Anderssons era.
Många tycker detta är bra: aktivister av varjehanda vänsterkulörer, miljöpartister och kommunister – kort och gott de flesta av dem som alltid agerat med undfallenhet mot förtryck och gangsterregimer eller som inte kan skilja på demokrati och diktatur. Och så Svenska kyrkan, förstås.
Svenska kyrkans talesperson Erik Lysén anser i en kommentar på Svenska kyrkans hemsida och i Kyrkans Tidning att ett erkännande för oss närmare en tvåstatslösning och att det kan få fart på fredsprocessen.
Konstigt, för så här långt har händelseutvecklingen gått precis i motsatt riktning sedan statsministern släppte planerna på ett erkännande i regeringsdeklarationen. Israel har reagerat kraftigt och snarare fjärmat sig från processen än närmat sig den."


Har bare troen igjen

- Vårt Land - "Kristne i Irak har mistet alt unntatt troen.
For andre gang på hundre år utsettes kristne i Midtøsten for hjerteskjærende massakrer. Kristne i Irak og Syria drepes og drives på flukt. For ikke lenge siden møtte jeg noen av dem i det nordøstlige Irak. De ber selv om humanitær bistand og internasjonal beskyttelse.
Allerede på veien fra flyplassen til sentrum av provinshovedstaden Erbil i Kurdistan i Irak får jeg høre om flyktningestrømmen.   – Du finner dem overalt. De sover i midtrabatter, parker, provisoriske teltbyer, skoler og barnehager. De preger bybildet, forteller en bekymret drosjesjåfør." 

Skriv ut  
Måndag 20 oktober

Lydnad och renhet (1 Pet 1:2b)

 

"...helgade av Anden och bestämda till lydnad och rening med Jesu Kristi blod. Nåd och frid åt er i rikaste mått" (1 Pet 1:2b)

Gud har bestämt något för var och en av oss. Du har en bestämmelse. Men många människor missar sin bestämmelse och blir avledda på andra spår.

Vad är det då Gud har bestämt för oss? Det bästa som kan hända. ett meningsfullt liv. Och vägen till ett meningsfullt liv är vår relation till Gud. Gud kallar oss till lydnad och rening. Gud har bestämt oss till att lyssna på hans röst och gå hans väg i renhet. Det för med sig nåd och frid i rikaste mått.

Du kanske inte tycker att lydnad är ett positivt ord. Men barnet som är lydigt och inte springer ut på den traffikerade gatan lever mycket bättre än det barnet som är olydigt. Att lyda Gud är en välsignelse som för med sig nåd och frid i rikaste mått.

Dagens manna: Vägen till ett meningsfullt liv är att leva i lydnad och renhet.

Skriv ut  
Måndag 20 oktober

Nyhetsflödet måndag den 20 oktober

 

Islamofobi förklarar inte extremismen, Kaplan (MP)

- Anna Dahlberg i Expressen - "Hat mot muslimer är ett stort och allvarligt problem. Men det är ett förvillande stickspår i debatten om IS och svenska jihadister...
S våldsorgie har chockerat omvärlden. Men egentligen finns det ingen anledning att vara särskilt förvånad. Som Mellanösternkännaren Aron Lund har påpekat är IS ingen ny grupp, utan en direkt fortsättning på den organisation som ledde motståndet mot USA under Irakockupationen år 2003-2011 (Expressen 20/8).
Då var gruppen känd som al-Qaida i Irak, sedermera Iraks islamiska stat, ISIS och numera IS. Det var denna grupp som år 2007 utlovade belöning för att halshugga konstnären Lars Vilks och som tre år senare motiverade Taimour Abdulwahab att spränga sig själv till döds i centrala Stockholm.
Ideologin är densamma, våldet lika urskillningslöst."


”Dödshjälpsdebatten är som en kniv mot vår strupe”
- Ruben Agnarsson i Inblick - " I Debatt på Sveriges Television i torsdags förra veckan förklarade filosofen och vänsterpartisten Torbjörn Tännsjö varför han vill att dödshjälp ska införas i Sverige. Gunnel Larsson, som inledningsvis tillfrågades om hon ville medverka i programmet, blir upprörd över argumentationen.
– Alla de jag har pratat med i handikapprörelsen de senaste dagarna har samma uppfattning. Vi är emot dödshjälp, det hotar våra liv, det är som att sätta kniven mot vår strupe, säger hon till Inblick.
– Jag har pratat med ett antal personer i handikapprörelsen sedan SVT Debatt ringde upp mig om att eventuellt vara med i tv-debatten. Vi har pratat och pratat och vi är så eniga så det kan ingen fatta. Vi har inte två åsikter i saken, vi har en: vi vill leva och vill ha livshjälp, säger Gunnel Larsson, som i en dykolycka den 17 juni 1973 bröt nacken och blev helt förlamad från nacken och nedåt."


Forfulgte Kristne: Jødene står med oss, men hvor er Kirken?

- På norska: Israel Today - "I en lidenskapelig appell under pressekonferansen i Jerusalem på mandag, sa fader Andrew White, også kalt "Presten fra Bagdad," at Israel og jødene åpent står opp for de krigsherjede kristne i Midtøsten, mens mye av den globale kirke forblir påfallende taus.
Uttalelsen ble gitt til journalister på Løvhyttefesten feiring som arrangeres av den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ) disse dager. White pekte på den andre deltakeren i panelet Ron Lauder, president i World Jewish Congress, og sa forundret - Her ser vi jøder som står med oss​​, men hvor er Kirken?"

Skriv ut  
Söndag 19/10

Tidig söndagsmorgon i Haugesund den 19 oktober

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Haugesund
Söndagsmorgon igen. Den här söndagsmorgonen vaknar vi upp i Haugesund på den norska västkusten i slutet av en händelserik vecka.

Den första delen av veckan vaknade vi upp i Riga i förbindelse med officersmöten med officerarna från Nordre division i Norge. Det var en underlig känsla att igen röra sig i Riga som var vår hemstad under tre och ett halvt år. Det var så naturligt att gå där och ändå så overkligt.

Rut och jag promenerade en kväll ned genom Gamla Stan till den mäktiga Daugava-floden där vi brukade gå ned på kvällarna för att be tillsammans. (Se bildkavalkaden nedan)

På vägen till floden passerade vi "Svartskallarnas hus", handelsmännens hus med rötter till Hansatiden.

På onsdagskvällen tog vi med officerarna till mötet på Riga andra kår, där det som vanligt var fullsatt av huvudsakligen hemlösa människor som aktivt tog del i sångerna och bönen. Det var en upplevelse! Rut och jag sjöng duett på ryska och folket kunde till och med förstå vad vi sjöng. Det kunde inte vi, men vi hade fått hjälp att skriva ut texten med våra bokstäver. Jag predikade på engelska och Andrejs tolkade mig till ryska.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 19/10

Nyhetsflödet söndag den 19 oktober

 

"Hade Moder Teresa fått fredspriset idag?"

- Svenska Dagbladet - "Att utestänga människor från samarbete och från att göra gott på ett område för att de inte omfattar det som för tillfället är majoritetsuppfattning på ett annat område, skapar ett sämre samhälle. Det skriver Stefan Gustavsson och Thomas Idergard.
Universiteten var en gång i tiden en plats för öppen och fri debatt, som gav näring åt nya idéer och uppmuntrade det fria åsikts­utbytet. Inte så nu längre.
Efter ett mediedrev initierat av både RFSU och Aftonbladet drog sig Uppsala universitet och även hovet ur den inter­natio­nella konferens om trafficking som juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers skulle ha arrangerat där även drottning Silvias arbete för att skydda barn från övergrepp skulle ha prisats. Varför? Svar: Arrangörerna arbetar inte bara mot trafficking, utan är också kritiska till nuvarande svensk abortlagstiftning. Det är en olustig ironi att universitetsmottot är ”tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Att tänka fritt gäller tydligen inte längre; nu gäller det bara att tänka rätt och följa RFSU:s och Aftonbladets åsiktsmonopol."


Tidigare pristagare beklagar drottningens beslut
- Världen idag - "Arbetet mot människohandeln skadas av att konferensen om trafficking vid Uppsala universitet ställdes in. Det menar de tre tidigare mottagarna av priset Scandinavian Human Dignity Award, som nu skriver ett öppet brev till universitetet och drottning Silvia.
Luca Volonte, Roger Kiska och Elise Lindqvist är de tre personer som tidigare tilldelats Scandinavian Human Dignity Award. De skriver nu gemensamt till Uppsala universitet och drottningen, som efter påtryckningar avstod från att ta emot priset.
I det öppna brevet skriver de: "Resultatet av prisutdelningen och närvaron av Hennes Majestät Drottning Silvia, kunde bokstavligen hjälpt till att rädda livet på oskyldiga människor som tvingas in i den nutida världens slaveri. I stället har ett evenemang med lovvärda syften blivit tillintetgjort på grund av diskriminering av en viss ståndpunkt. "
De miljontals offren för människohandeln får betala priset för Uppsala universitets "etiskt och socialt oansvariga" agerande, skriver pristagarna, uppger konferensens medarrangör Scandinavian Human Rights Lawyers, SHRL, i ett pressmeddelande."


Nu ogillar Aftonbladet nästan hela världen, igen
- J Charliesons blogg - "Det är nästan otroligt. En artikel på ledarplats i Sveriges största kvällstidning var vad som krävdes för att ge vårt kungliga hov darriga knän. Några radioinslag räckte för att få ett av våra största universitet att stänga sina dörrar för organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Tänk att vi är så rädda av oss.
Organisationen arbetar alltså för att stärka de mänskliga rättigheterna och organiserade en konferens på Uppsala Universitet där drottning Silvia skulle ta emot deras årliga pris Scandinavian Human Dignity Award. Några dagar innan konferensen och prisutdelningen skulle gå av stapeln skriver bland annat Aftonbladets Eva Franchell att organisationen är ”en del av anti-abortrörelsen” och genast började twitter-debatterna gå vilda. Igår lät drottningen meddela att hon inte längre kan ta emot priset. Den officiella anledningen är att ”traffickingfrågan har kommit i skymundan” och det är givetvis bara en skenorsak. Jag har svårt att tänka mig ett mer effektivt sätt att låta traffickingfrågan komma i skymundan än att själva huvudpersonen ställer in sin medverkan till en konferens om just trafficking.
Tidningarna jublar, och det är mot dem jag reagerar, snarare än mot drottningens agerande. Tidningar och radio sticker ner sina pekfingrar i glaset och rör runt som vildar tills vattnet är i rörelse och det opolitiska kungahuset har stängts in i ett hörn där enda utvägen är bakdörren. Ibland är saker fel, då blåser det på riktigt, men inte den här gången. Det Aftonbladet fick nys om var att samma personer som nu uppmärksammar trafficking tidigare har riktat frågetecken mot Sveriges höga aborttal – och genast började de röra. Att konferensen inte hade något med abort att göra spelar ingen roll, för om man är emot abort så har man inget vettigt i vårt samhälle att göra. Tack, Eva Franchell, budskapet har gått fram."

Skriv ut  
Vecka 42
Den dagliga bibelläsningen 13-19 oktober

Måndag 13/10 - Filemon - Att förlåta
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  14/10 - Hebr 1 - Gud talar
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 15/10 - Hebr 2 - Guds vittnesbörd

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 16/10 - Hebr 3 - Se på Jesus

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 17/10 - Hebr 4 - Då du hör hans röst

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 18/10 - Psalm 123 - Att lyfta sina ögon
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 19/10 - Psalm 124 och 125
Psalm 124 - Om Herren inte varit med oss...
Bibeltext - Minikommentar
Psalm 125 - Herrens beskydd
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 42
Den dagliga bibelläsningen 13 - 19 oktober 

Måndag 13/10 - 1 Kung 16 - Ondskans eller det godas spiral
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 14/10 - 1 Kung 17 - Guds överflöd

Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 15/10 - 1 Kung 18 - Halta på båda sidor
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 16/10 - 1 Kung 19 - Ensam
Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 17/10 - 1 kung 20 - Sluta förbund med fienden

Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 18/10 - 1 Kung 21 och 22

1 Kung 21 - Förödande ha-begär
Bibeltexten - Minikommentar
1 Kung 22 - En öppning i rustningen
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 19/10 - 2 Kung 1 - Att vända sig till andra gudar
Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  
HÄR..
Skriv ut  
Lördag 18/10

En unik sjuttioårsperiod del 3. Tillståndet i världen

 

Bength Gustafson skriver om den unika sjuttioårsperiod som vi nu
befinner oss i:


"När jag nu skriver om den tredje stora folkgruppen som Bibeln talar om, världens nationer och tillståndet i dem, som tidstecken inför Jesu återkomst, så berör detta oss alla, oavsett vilken nationalitet som vi har. Ingen av oss kan säga, att det där vet jag inget om och det där angår inte mig. Den attityden och hållningen är ohållbar. Om något händer på en plats i världen, så behövs det inte mer än 180 sekunder för att hela världen ska kunna SE och HÖRA om det som har hänt. Detta tack vare den formligen explosionsartade utvecklingen som har ägt rum under de senaste årtiondena inom IT: Informationsteknik; framsteg inom datorteknik och telekommunikation. Detta är unikt för vår tid och generation, och skiljer sig därför ifrån tidigare generationer under historien."


Läs mer HÄR...


Läs de tidigare två delarna här:
- En unik sjuttioårsperiod del 1. Israel
- En unik sjuttioårsperiod del 2. Tillståndet i församlingen Kristi kropp

Skriv ut  
Lördag 18/10

Nyhetsflödet lördag den 18 oktober

 

Nu är det vår tur
- Berit Simonsson i Världen idag - "Kristi kyrka ska göra samma saker som Jesus gjorde då – fast nu.
Avsikten med att det finns biskopar, präster, pastorer, "vanliga kristna", kyrkor, bönhus och församlingar, är just denna. Kristi kyrka ska göra samma saker som Jesus gjorde då – fast nu.
För att vi alla ska kunna få livsförvandlande möten med den levande och uppståndne Jesus också i dag.
Det riktigt allvarliga i dag, om "kyrkans röst" säger något annat än det Jesus vill ha sagt, är att människor inte får det möte med Jesus som var tänkt.
Ingen ska gå oberörd från ett möte med Jesus när han i dag genom sin kyrka, var den än finns här på jorden, talar till oss och handlar med oss."


Drottningen tvingas in i åsiktskorridoren

- Claphaminstitutet i Aftonbladet - "Claphaminstitutet: Är det verkligen opolitiskt att förespråka aborter?
Nyheten har gått varm genom svenska medier om Uppsala universitets och hovets drastiska beslut att ställa in ceremonin där drottning Silvia skulle ta emot en utmärkelse för sitt arbete för dem som fallit offer för trafficking.
Själva den tänkta ceremonin är i sig varken problematisk eller kontroversiell. Men varken metoden eller motiveringen att stoppa utdelningen var speciellt snygg. För det skedde genom att flytta fokus från ceremonins och utmärkelsens innehåll till en annan människovärdeskopplad fråga som den utdelande organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers också arbetar för, nämligen ofödda människors rätt till liv och värdighet.
Den här händelsen väcker flera viktiga frågor. Det handlar dels om Uppsala universitets roll som en del i det öppna demokratiska samhället. Men frågan blir dubbelt problematisk när vi ska försöka förstå varför Sveriges drottning avstår från att ta emot ett pris för sitt arbete med trafficking, enbart på grund av att arrangören också försvarar ofödda barns rättigheter."


Obama mötte Frälsningsarmén

- Från Norge idag papperstidningen -

 

Skriv ut  
Lördag 18/10

Reaksjon og "palmesus"

 

På norska: Fra Jostein Nielsens blogg

Det er alltid en utløsende faktor som skaper en reaksjon. En aksjon, handling eller hendelse kan være motivert av en rutine eller en vane, mens en reaksjon alltid er et direkte gjensvar på noe konkret. Influensa er en reaksjon på et virus. Derfor er det mange som i disse dager tar en vaksine. En vaksine er, som kjent, litt «smitte» som injiseres for at kroppen skal reagere og bygge opp et forsvar og bli immune.

Da «folkemengden» fikk høre at Jesus var på vei til Jerusalem, kom det en umiddelbar reaksjon på det de hadde hørt: "Da tok de palmegreiner og gikk ut for å møte ham" (Joh 12:13a)

Les mer HER...

Skriv ut  
Fredag 17/10

Nyhetsflödet fredag den 17 oktober

 

Enbart utbildning räcker inte
- Sverre Larsson i Världen idag - "Utbildning är naturligtvis bra och inte att förringa, men den bör inte få undantränga det som är den verkliga orsaken till seger och framgång i Guds rike. Jag håller mig till pingströrelsen som jag denna höst levt med i 70 år. Det betyder att jag med egna ögon sett framgångsåren då kyrkor och enkla lokaler fylldes till sista plats, inte minst gällde det väckelsemötena på söndagskvällar.
Från talarstolarna hördes brinnande predikningar under det att budskapet ackompanjerades av åhörarnas entusiastiska bifall. Pastorernas och evangelisternas förkunnelse fick verkligen en massiv uppbackning och inte sällan förekom tungotal med uttydning. Det är en oerhörd skillnad mellan den tidens möteskultur och dagens. Det betyder inte att jag vill förringa vår tids mötesupplägg, men jag söker förklaringen till framgången då och tillbakagången nu."


Det är dit vi ska…
- Marcus Birros blogg - "När man väl klivit innanför dörrarna till offentligheten är det svårt att hitta ut.
När jag var ung trodde jag lyckan fanns i att vara känd. Jag är inte ung längre och väldigt mycket i mitt liv har förändrats. Jag beklagar mig inte heller. Mitt yrke handlar väldigt mycket om just offentlighet. Skrivande är kommunikation. För att kunna beröra någon, eller trösta någon, måste man mötas först.
När allting är på topp är det inga problem att vara offentlig. Men när något kärvar, när en relation krånglar eller någon gör något han eller hon ångrar, då är det inte lika roligt längre. De flesta viker ner sig då, drar sig undan, svarar inte på frågor, blir arg, vresig och direkt oförskämd mot samma journalister som de kort tid dessförinnan själva kontaktat för att få de att skriva något."


Hög tid för Ärlebiskopen att träda fram
- Olof Edsinger i Kyrkans Tidning - "Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur? Jag ställde frågan i Kyrkans Tidning nummer 33/14, och i två månader har den nu diskuterats på debattsidan. Tyvärr är jag mer övertygad än någonsin om hur stark denna kultur har blivit.
Först ut var ÄB:s teologiska sekreterare. Han både citerar mig fel och slår in öppna dörrar genom att konstatera saker som jag redan har skrivit. Mest slående är dock att han inte säger ett ord om det som var min insändares huvudärende.
Varför kan vi inte bara få höra ÄB säga: ”Vi vill inte ha en kyrka som sorterar ut präster med en klassisk syn på Bibel och äktenskap. Vi står fortfarande för kyrkostyrelsens förarbete till beslutet om samkönade äktenskap.” Oavsett var besluten fattas kan ju ÄB sända signaler till sin kyrkas lokala ledarskap – om hon vill."


Paven: ‘Vi endrer ikke læren nå’

- Vårt Land - "Vatikanet ber verden ta «homovennlig» rapport fra den pågående familiesynoden med knusende ro.
«Katolske biskoper tok et uventet steg i å ønske homoseksuelle velkommen i kirken», har den engelske avisen The Telegraph skrevet. «Vatikanet signaliserer et skifte i synet på homofili», fulgte BBC opp. I Norge omtaler nyhetsbyrået NTB dokumentet som «oppsiktsvekkende»....

Etter at overskriftene har florert i internasjonal presse ber nå Vatikanets pressesjef og delegater ved synoden verdenspressen om å besinne seg.
– Synoden er en del av et pågående arbeid, og dokumentet vi la fram mandag er ikke en endelig lære om Den katolske kirkes syn på familien, sier Federico Lombardi, pressesjef i Vatikanet, ifølge Vatikanradioen.
En av delegatene ved toppmøtet, kardinal Wilfred Napier fra Sør-Afrika, er bekymret for ordlyden i rapporten som han mener kan skape urealistiske forventninger."

Skriv ut  
Fredag 17/10

Det bibliska dramat (1 av 3)

 

Webb-TV från Webbkyrkan

Det bibliska dramat syftar till att ge återklang i ditt liv och berika det. Bibelns drama vill ta dig med från det abstrakta (skapelsen), till det konkreta (din egen erfarenhet). Det vill ge dig verktyg att leva med, i både med och motgång.

    Första akten: Förordet – ”Det som var i begynnelsen” (1 Mos 1-11).
    Andra akten: Inledning – ”Patriarkernas och matriarkernas prolog” (1 Mos 12-50).
    Tredje akten: Uttåget – ”Från träldom till frihet” (2-5 Mos).
    Fjärde akten: Intåget – ”Välj i dag vem du vill tjäna: Ledarskapets uppgift” (Josua).

Bibelskola med Anders Sjöberg. Han kommer att gå igenom det bibliska dramat som helhet, genom att tala om 14 olika akter – med teatern som förebild.

Se och hör undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Torsdag 16/10

Du är utvald (1 Pet 1:2a)

 
"...utvalda enligt Guds, vår faders, plan..."
(1 Pet 1:2a)


- Du är utvald enligt en plan.

- Det finns en plan som är speciellt planerad just för dig.

- Du är en pusselbit som ska passa in och komplettera helheten.

- Om du inte intar din plats är det något som saknas i Kristi kropp.

- Gud har förberett goda gärningar för att du ska vandra i dem (Ef 2:10 FB)


Dagens manna: Hjälp mig att upptäcka de gärningar som du har förberett just för mig. Just idag.
Skriv ut  
Torsdag 16/10

Nyhetsflödet torsdag den 16 oktober

 

Jesu attityd – nej till synd, ja till människan
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Många gånger hör man resonemanget om att vi som kristna inte kan vara emot t.ex. homosexualitet, för det är inte kärleksfullt gentemot människor med sådan läggning. Men jag menar att det måste vara möjligt att stå för en åsikt, ha en princip, och ändå möta människor som bryter mot den principen med kärlek. Jag menar att det är precis den attityden som Jesus hade i sitt möte med människor, när han vandrade här på jorden. Han var alltid för människor, men mot synden."

"Ni tänker fel"

- Nils-Erik Karlsson på Marie Willermarks blogg - "Jesu svar är rakt och tydligt – och avslöjande. Han säger omgående att de totalt missuppfattat vad saken gällde, och som alltid kommer han med ett klargörande och överraskande svar: Ni tänker fel, därför att ni varken kan skriften eller vet något om Guds makt (Matt 22:29).
Först säger Jesus: ”Ni kan inte skriften.” Det är det som är anledningen till att ni tänker fel. Så är det ännu idag. Många av våra misstag och felaktiga beslut beror på att vi inte är insatta i eller förstår Skriften. Ju mer insatta vi är i Skriften, ju större chans har vi att komma rätt. Vi behöver en ledstjärna som ger ljus, vilket vi kan läsa om i Ps 119:105 där det står: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Lyktan – Ordet – gör att vi kommer rätt."


Gud är inte död
- Per Larsson i Sändaren - "Många är de som har spått religionens död inte bara i vårt land, utan i hela världen, men i dag kan man konstatera att religionen är mer aktuell i vårt samhälle än på mycket länge. Delvis kan det bero på att så många kulturpersonligheter har vågat komma ut ur garderopen för att bekänna sin tro.
Jag läste just en intervju med kriminalförfattaren Håkan Nesser, som tidigare varit en bekännande ateist, men säger han nu att tron på Gud har växt fram under en längre tid och han säger så här till Ann Thörnblad i Dagen: ”Det var en förnimmelse som gick rakt in i hjärtat.”


Jøder og kristne i historisk appel mod kristenforfølgelser

- Kristeligt Dagblad - "Religiøse organisationer sender fælles brev til verdens ledere om at beskytte kristne i Mellemøsten
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og 119 andre statsledere og ledere af store ikke-statslige organisationer kan i den nærmeste fremtid se frem til at modtage et brev med følgende besked:
”Vi opfordrer dig til at tale kraftigt imod forfølgelse og udvisning af kristne fra Mellemøsten.”

Skriv ut  
Onsdag 15/10

Snålblåst över Baltikum

 

Tillbaka i Lettland igen. Ett Lettland som var vårt hemland mellan 2009 och 2012. I Lettland var då 30% av befolkningen rysktalande och i Riga 50%.

Vi hörde tonbångarna redan då. Många sa att man längtrade tillbaka till sovjettiden. Då fanns det inte arbetslöhet eller bostadslöshet. Det verkar som man nästan glömt bort de långa köerna i tillståndet av "matlöshet". Man kanske också glömt bort maktlösheten då hundratusentals balter deporterades till Sibirien för att aldrig återvända.

I Lettland finns det, i likhet med Ukraina, områden som huvudsakligen befolkas av ryssar. I sydöstra Lettland talas det bara ryska, även om det enda officiella språket är lettiska.

Putin kommern inte att sända in trupper i förstaläget. Han kommer, precis som i Ukraina, att understödja och underblåsa de ryska nationalistkänslorna. Och sedan är det nästan legitimt för Putin att sända in trupperna för att försvara den ryska befolkningen. Det hände i Georgien och senare i Ukraina. Det kan också hända i Lettland. Putin behöver en fiende i form av den "västliga fascismen". Putin behöver en yttre fiende för att kunna mobilisera opinionen för ett ingripande.

Läs gärna artikeln i DN ryskfödde Michail Sjisjkin: Ryssland är redan i krig med väst

Det blåser kall önstanvind över de baltiska staterna.

Skriv ut  
Onsdag 15/10

Nyhetsflödet onsdag den 15 oktober

 

Nordström slår tillbaka mot abortkritiken
- Dagens Nyheter - "Ruth Nordström slår i dag tillbaka mot anklagelserna om att Scandinavian Human Rights Lawyers skulle vara en antiabortorganisation. ”I det smala, lilla Åsiktssverige blir det så fel ibland”, säger hon.
Ruth Nordström slår i dag tillbaka mot anklagelserna om att Scandinavian Human Rights Lawyers skulle vara en antiabortorganisation. ”I det smala, lilla Åsiktssverige blir det så fel ibland”, säger hon.
Det var på söndagen som Hovet meddelade att drottning Silvia inte skulle komma att delta i det seminarium om trafficking och människohandel som Uppsala universitet skulle anordna senare i veckan."


RFSU, gör ert jobb istället för att obstruera goda krafter i samhället!
- Tommy Dahlmans blogg - "RFSU, gör ert jobb istället för att obstruera goda krafter i samhället!
Scandinavien Human Rights (läs SHR) jobbar som en seriös och vetgirig organisation mot ökad trafficking i världen. Människohandel är olagligt och omfattar både tvångsarbete och prostitution. Upp till 4 miljoner människor traffickeras varje i år. Cirka 85 % är kvinnor och hälften är barn under 18 år.
RFSU kunde inte låta bli. Man var bara tvungen att infiltrera, böka, oroa och förvirra ändå upp till Drottning Silvias rådgivare för att stoppa mottagandet av priset Human Dignity Award som är ett hederspris till Drottningen för hennes engagemang mot övergrepp och exploatering.
Det fanns inte en chans att RFSU kunde se det gemensamma intresset som handlar om människors utsatthet. RFSU s aptit på sin egen självupptagenhet och sina egna särintressen är att likna med ett missbruksbeteende där dessa ständiga mantran rullar runt; mitt begär, mina behov, mitt ego." 


Storbritannien har inte erkänt en Palestinsk stat
- Siewert Öholms blogg - "Storbritannien har inte erkänt en palestinsk stat
Här nedan lägger jag ut två inlägg på facebook med anledning av det lite parlamentariskt märkliga i beslutet som togs i brittiska parlamentet i går kväll. Dels en reaktion på beslutet från sent i går kväll. Dels en  reaktion på det jag förutsåg skulle hända i svenska medier idag.
Jag ser det som viktid information till alla intresserade i frågan. Men också exempel på journalistikens makt att berätta sanningen i passande delar."


Attacken på ministern: ”Han är islamist”
- Dagens Nyheter - "Löfvén har tagit in en islamist i regeringen. Nye bostadsministern Mehmet Kaplan(MP) har åtskilliga gånger kommit undan med att stödja radikalisering – och kan orsaka stor skada, menar tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul(S), i en debattartikel. ”Det där är svepande anklagelser som inte går att försvara sig emot”, kontrar Kaplan.
Nalin Pekgul anser att utnämningen av Kaplan till minister är ”förvånande och förfärande”.
Hon pekar i en debattartikel i DI på flera tveksamma uttalanden som Mehmet Kaplan gjort, och menar att ingen vågar kritisera honom av rädsla för att framstå som islamofob.
Kaplan har jämfört jihadister som åker till Syrien för att strida med IS, med svenskar som kämpade i finska vinterkriget. Sedan backade han och sa att det inte var en bra jämförelse.
Men: ”Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan sa precis vad han menade och att han betraktar jihadisterna som frihetskämpar” skriver Pekgul i sitt angrepp på Kaplan." 

Skriv ut  
Tisdag 14/10

GT6 - Tiden i Egypten

GT6 - Här kommer det sjätte avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet.

Avsnittet behandlar tiden från det Israels barn blev slavar i Egypten till den stora befrielsen. Det handlar också om den första påsken som blir en förebild för Jesu död på korset.

På väg mot befrielsen. Den första påsken i Egypten

HÄR
kan du ladda ned det sjätte kapitlet i pdf-form. GT6

HÄR kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

Skriv ut  
Tisdag 14/10

Främling (1 Pet 1:1b)

”….till de utvalda som lever skingrade, som främlingar, i Pontos, Galatien, Kappadokien, Asien och Bithynien” (1 Pet 1:1b)

Brevet är skrivet till judar som levde borta från sitt hemland. De levde i en främmande kultur, i ett land med främmande språk och med främmande värderingar. De var helt enkelt främlingar.


Så är det också att vara kristen idag. Vi lever i världen , men vi tillhör inte världen (Joh 17:14). Förr sjöng man ofta ”hemlandssånger”. Man kunde sjunga ”Jag är en gäst och främling här” eller ”mitt rätta hem är i himlen”. Vi borde kanske börja sjunga de sångerna igen. Det är en riktig teologi. Vi är bara här en kort tid innan vi får komma hem.

Jesus säger att han har gått i förväg för att bereda plats för oss. Då tiden är inne ska han komma tillbaka och hämta oss för att vi ska vara där han är (Joh 14:1-3).

Vi lever i konfrontation med världens sätt att tänka (Joh 17:14). Vår uppgift är inte att anpassa oss till världen (Rom 12:2), utan förändra världen så att Gud vilja kan ske och Guds rike kan komma (Matt 6:10).

Dagens manna: ”Älska inte världen” (1 Joh 2:16)

Här kan du lyssna till en hemlandssång: Jag är främling

Skriv ut  
Tisdag 14/10

Nyhetsflödet tisdag den 14 oktober

 

IS skryter om slaveri
- Dagens Nyheter - "I senaste utgåvan av sitt propagandamagasin skryter jihadistgruppen Islamiska staten (IS) med att de har förslavat yazidiska kvinnor och barn. IS försöker rättfärdiga slaveriet trots att det är något den islamiska världen i stort fördömer.
I senaste utgåvan av sitt propagandamagasin skryter jihadistgruppen Islamiska staten (IS) med att de har förslavat yazidiska kvinnor och barn. IS försöker rättfärdiga slaveriet trots att det är något den islamiska världen i stort fördömer.
I en artikel i fjärde numret av IS propagandaskrift Dabiq beskriver gruppen hur de i Sinjar-regionen i Irak tillfångatog kvinnor och barn, som senare delades upp bland IS-medlemmar för att hållas som slavar, bland annat "konkubiner" åt IS-krigarna.
IS framhåller att det är försvarbart att förslava medlemmar av den yazidiska minoriteten eftersom de anser yazidier vara "djävulsdyrkare" och kättare på ett annat sätt än exempelvis kristna."


 Drottning Silvia backar från pris
- Världen idag - "Drottning Silvia skulle ha deltagit i ett seminarium om mänskliga rättigheter och trafficking på onsdag. I samband med det skulle hon också tagit emot priset Scandinavian Human Dignity Award för sitt arbete genom Childhood Foundation med att ”skydda barn från alla former av övergrepp och exploatering”, som det hette i prismotiveringen.
De senaste dagarna har seminariet och priset till drottningen ifrågasatts. Anledningen är att priset delas ut av juristorganisationen Scandinavium Human Rights Lawyers, som också stod som medarrangör för seminariet.
Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skrev i en ledarkrönika i fredags att drottningens namn kunde riskera ”att ge glans åt samma Scandinavian Human Rights Lawyers som just nu driver abortmotståndet ända till Europarådet”.


Att leva normkritiskt
- Martin alexandersson i Efter Kristus - "Att leva kritiskt till samhällets normer är något populärt och någon definierade till och med miljöpartiets politik som ”den som har brutit mot flest normer när han dör – vinner!”. Norm kommer ju från ordet normalt och innebär något normalt som också är allmänt accepterat (det finns ju en del beteenden som är normala men inte är allmänt accepterade). Mycket i attityden kring normkritiskt tänkande är att de normer vi har är fel och därför ska man aktivt bryta mot dem. Exempel på detta är att flickor inte ska ha rosa klänningar, pappa ska inte byta till vinterdäck på bilen och man ska inte fråga om en man är gift med en kvinna utan fråga efter partner istället. Allt för att vara normkritisk."

Skriv ut  
Måndag 13/10

Vem är jag? (1 Petr 1:1a)

Från Petrus, Jesu Kristi apostel…” (1 Petr 1:1a)

Petrus kallar sig apostel. En apostel är en som bryter ny mark i Guds rike. Petrus visste vem han var.

Vissheten om vem jag är frigör energi och kraft samt hjälper mig att inte kasta bort tid på sådant som inte är min uppgift.

Vem är du?
-Är du en apostel som går före och bryter ny mark?
-Är du en herdemänniska som har lätt att bry dig om och visa omsorg om andra?
-Är du en evangelist som älskar att berätta om Jesus för människor du möter?
-Är du en profetmänniska som lyssnar in Guds tilltal?
-Är du en lärare som kan förklara Guds ors så människor kan växa?

Eller är din huvuduppgift att be, eller att hjälpa till med praktiska saker, eller att administrera…?

Fråga Gud, och kanske någon annan människa som du har förtroende för, vad som skulle vara din uppgift och identitet.

Dagens manna = Vem är jag?
Skriv ut  
Måndag 13/10

Nyhetsflödet måndag den 13 oktober

 

Gemensamma trosdokument behövs!
- Henrik Åström i Dagen - "Pingströrelsens teologiska nätvärk har släppt boken ”Trons hemlighet”. Detta är en bok om den kristna trons grunder. Jag välkomnar denna bok och ser att den har ett viktigt ärende till vårt land. Som en av pingströrelsens pastorer och församlingsföreståndare anser jag att vår rörelse är i skriande behov av gemensamma trosdokument som definierar och ger ramar för den pentekostala teologin och för vår rörelses teologiska samtal.
Pingströrelsen i vårt land har troligen aldrig haft en sådan mångfald av församlingar och en sådan teologisk spännvidd som nu. För att vår rörelse ska kunna hålla samman tror jag därför att vi mer än någonsin behöver gemensamma och tydliga trosdokument som definierar vår tro och som klargör inom vilka ramar vårt fria teologiska samtal kan föras."


Erkännande äventyrar hela Israels existens
- Siewert Öholm i Världen idag - "En fråga som väckt uppmärksamhet, framför allt internationellt, är statsminister Stefan Löfvens utspel i regeringsförklaringen att Sverige kommer att erkänna en palestinsk stat. Både USA och Israels regering har kraftfullt kritiserat Sverige för detta.
Regeringen betonar att 130 länder redan har tagit detta steg. Man bör dock komma ihåg att de 130 länderna främst är en lång rad muslimska stater och olika varianter av diktaturer.
Utspelet är märkligt, inte minst med tanke på bakgrund av ett Mellanöstern som befinner sig i djup kris. Tre års inbördeskrig i Syrien, ett Irak på randen till upplösning, ett krig i södra Sudan, och allvarligt förtryck av mänskliga rättigheter i en rad länder som Iran och Saudiarabien. En rad terroristorganisationer är verksamma i regionen och breder ut sig. Nu är det framför allt IS som drar till sig uppmärksamheten. Både Egypten och Libyen har delvis varit på sammanbrottets rand under de senaste åren."


Vem bör be om ursäkt för vad?
- Kristers blogg - "Många palestinska grupper (t ex Hamas och Hizbollah) har klart uttalat att de planerar massmord på det judiska folket. Vissa företrädare har till och med sagt att man avser att rensa hela Mellanöstern (och helst hela världen) från judar när man blir tillräckligt stark för att göra detta. Hur stor del av den palestinska befolkningen som sympatiserar med detta vet jag inte. Men med tanke på den antisemitiska hjärntvätt som pågår i samtliga skolor på Gaza och Västbanken, fruktar jag att det är en alltför stor del. Speciellt bland de som är unga. Man skulle önska att vår blivande statsminister Stefan Löfven hade något att säga om detta också, och inte bara ensidigt demoniserade Israel."

Skriv ut  
Söndag 12/10

Tidig söndagsmorgon på väg till Riga

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

 

Nu är vi på väg till Riga som var vårt hem i tre och ett halvt år. Det kommer säkert att kännas underligt att gå omkring på gatorna i Riga där vi gått så många gånger. På kvällarna gick vi ofta ner genom Gamla Stan till den mäktiga floden Daugava för att ha vår kvällsbön.

Resan till Riga gör vi tillsammans med officerarna i Nordre division i Norge som ska ha sina officersmöten i Riga. Kommendörerna Dick och Vibeke Krommenhoek kommer att tala på officersmötena och Rut och jag kommer att hålla i alla arrangemangen kring officersmmötena.

På onsdagskvällen kommer vi att delta i mötet på Riga 2. Rut och jag har lovat att sjunga duett på ryska. Det har vi gjort förut och de förstod till och med vad vi sjöng.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 12/10

Nyhetsflödet söndag den 12 oktober

 

Jungfrufödelsen – är den så viktig?

- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "Några frågor, som kyrkan historiskt har tyckt varit viktiga, dyker titt som tätt upp i debatten. Det kan handla om Jesus verkligen uppstod eller om Maria verkligen var jungfru. Inom min egen kära Svenska kyrka är det inte sällan som någon lyfter upp dessa tankar och ofta brukar argumentationen lyda ”det är inte viktigt om Jesus uppstod – det viktiga är att han lever i våra hjärtan”. På samma sätt brukar ofta kritiken mot deras kritiker vara att ”Gud är större än våra system om honom” eller ”vi är en trosgemenskap – inte en åsiktsgemenskap” eller ”kristna tänker ju så olika i så många andra frågor (dop, nattvard m.fl.) så varför kan vi inte acceptera olikheter även här?”. Frågan blir därför självklar: hur viktig är egentligen jungfrufödelsen?
Ska man börja med att lista viktiga teologiska sanningar så hamnar t.ex. Gud är god, Gud har skapat världen, Jesus är Guds son, Jesus har frälst oss m.fl. som mycket mer centrala sanningar än huruvida Maria har haft sex med någon. Så på så sätt har jungfrurelativisterna* rätt – det finns andra, mycket mer centrala, sanningar om Gud."


De ohederliga demokraterna
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Löfven fick nu uppdraget att bilda regering eftersom vänsterblocket var större än högerblocket....
Jag kan inte komma ifrån att detta är en önskan med en moralisk underton som känns lite märklig. Vill han att KD och FP ska stödja beslutet att erkänna Palestina som en egen stat? Eller vill han att C och M ska stödja kravet på att förbjuda vanliga företag i välfärdssektorn, det vill säga stödja Vänsterpartiets krav för att stödja regeringens budgetalternativ? Eller att FP ska stödja att friskoleöverenskommelsen i riksdagen därmed är övergiven?
Detta handlar snarare om demokratisk hederlighet, att partier gått till val och fått väljarnas förtroende för ett politiskt program och en politisk inriktning, som de också har att följa.
Socialdemokraterna har ett historiskt svagt stöd för sin regering i riksdagen. Visst krävs det kompromisser i politik. Men att förvänta sig att andra partier överger sin politik för att rädda dagens minoritetsministär är orealistiskt och förutsätter ett visst mått av politisk ohederlighet."


Konfrontation och provokation som samarbetsmetod

- Ruben Agnarsson i Inblick - "Kommunalt veto mot friskolor, erkännande av Palestina och en könskvoterad föräldraförsäkring. Och ministerutnämningar med kontroversiell historik och extrema uttalanden i bagaget. Stefan Löfvens regeringsförklaring och ministerutnämningar blev en provocerande frontalkonfrontation – samtidigt som han vädjade om parlamentariskt samarbete.
I tolv år försökte Socialdemokraterna införa kommunalt veto mot friskolor under sin regeringsperiod åren 1994-2006. Vid samtliga tillfällen misslyckades försöken tack vare att Miljöpartiet gjorde gemensam sak med Allianspartierna.
På Stefan Löfvens första dag på jobbet som statsminister utlovar han att det kontroversiella kommunala vetot mot friskolor återigen ska införas.
Beslutet att erkänna Palestina är ännu mer kontroversiellt eftersom det kan ses som ett indirekt stöd till terrororganisationen Hamas. Tillsammans med utnämningen av Mehmet Kaplan som en av ministrarna, ger det en indikation på en totalomsvängning i svensk Israel-politik."

Skriv ut  
Vecka 41
Den dagliga bibelläsningen 6 - 12 oktober

Måndag 6/10 - 2 Tim 3 - Människorna i de sista dagarna
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  7/10 - 2 Tim 4 - "Men Herren hjälpte mig"
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 8/10 -Titus 1 - Stå fast i en föränderlig värld
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 9/10 - Titus 2 - Guds nåd fostrar oss

Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 10/10 - Titus 3 - Förnyelse i den Helige Ande
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 11/10 - Psalm 120 - Falska tungor
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 12/10 - Psalm 121 och 122

Psalm 121 - Var kan man få hjälp?
Bibeltext - Minikommentar
Psalm 122 - Glädjen över att gå till Herrens hus
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se
HÄR..
Skriv ut  
Vecka 41
Den dagliga bibelläsningen 6-12  oktober

Måndag 6/10 - 1 Kung 9 - Då visade sig Herren
Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 7/10 - 1 Kung 10 - Ryktet om Herrens namn
Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 8/10 - 1 Kung 11 - Förlorad hängivenhet
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 9/10 - 1 Kung 12 - Förlora riket

Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 10/10 - 1 Kung 13 - Bedragen
Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 11/10 - 1 Kung 14 - Avgudar
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 12/10 - 1 Kung 15 - Ett hängivet hjärta

Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  
HÄR..

 

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Tugga långsamt
Läs mer HÄR...
Skriv ut  
Dagens andakt
25 oktober

”Nu blir det alltså ingen fällande dom för dem som tillhör Kristus Jesus. Ty den andliga lag som gäller för livet i Kristus Jesus har gjort mig fri från syndens och dödens lag. Det som lagen inte kunde göra, eftersom den kom till korta inför vår köttsliga natur. Det gjorde Gud.”
( Rom 8:1-3)

Andakt:
En god vän till oss var en duktig bibellärare. Han brukade predika över Romarbrevet 8:1-3 och säga: ”Om jag faller efter det att jag har blivit en kristen, så faller jag inte utanför Honom…”. Samtidigt med att han sa dessa ord, hade han en penna som skulle illustrera en människa, och med den hoppade han omkring på Bibeln som han höll i sin hand, och när han sa orden så faller jag inte utanför honom, lät han pennan falla utanför Bibeln och ner på golvet, och så fortsatte han ”Nej, om jag faller efter det att jag har blivit en kristen, så faller jag i Honom”. Och så visade han med pennan som först varit stående, hur den kunde falla raklång på bibelpärmen. Det var en illustration, som jag aldrig glömmer, och när jag misslyckas i kristenlivet tänker jag på den här bilden och jag ser mig själv uppfångad i fallet av Gud själv. Så är det för den som har gett sitt liv åt världarnas herre, Jesus Kristus.

Bön:
Herre tack för att det inte finns någon fördömelse för den som tillhör dig. Tack för att din nåd räcker till för varje skuld jag har. Tack för att du älskar mig mest, när jag minst förtjänar det.

  


Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 

 

 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Böcker

Vill du sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
BBB

Vad betyder BBB?

Första Petrusbrevet Kap.1
Vem är jag?
(1 Pet 1:1a)
Främling  (1 Pet 1:1b)

Du är utvald
   (1 Pet 1:2a)
Lydnad och renhet
 
(1 Pet 1:2b)
Ett levande hopp (1 Pet 1:3)
En försmak av himlen  (1 Pet 1:4)

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba