Webbtidningen rupeba.se

Skriv ut  
den 26 juni 2017
Bygget norr 2017

Bygget norr 2017

Läs mer och ladda ned programmet HÄR.
Skriv ut  
Måndag 26/6

Nyhetsflödet måndag den 26 juni

 

Busch Thor till attack mot Löfvens prästutspel
- Omni.se - "KD-ledaren Ebba Busch Thor går till attack mot Stefan Löfvens (S) utspel om att ingen präst i Svenska kyrkan ska få vägra att viga samkönade par. På Facebook skriver Busch Thor att samkönade par bör kunna gifta sig, men att politiker inte ska kunna säga åt folk hur de ska utöva sin tro.
”Statsministern är inte präst i kyrkan!” skriver Busch Thor.
KD-ledaren anser att staten ska ha hand om den juridiska delen av giftermålet, men att olika trossamfund ska få ansvara fritt för ceremonin.
”Statsministern ska inte bestämma hur prästen ska tro och prästen ska inte bestämma hur statsministern ska besluta.”


 Anmärkningsvärt om vigselplikt av Löfven
- Ledare i Världen idag - "I en stort uppslagenintervju med Kyrkans Tidning den 22 juni ger sig statsminister Stefan Löfven in i debatten om vigselrätt kontra vigselplikt i Svenska kyrkan.
– Jag kan förstå att man av trosskäl kan ha svårt att få ihop det. Men kyrkan som öppen demokratisk kyrka är en organisation som står för människors lika värde. Människor som älskar varandra, oavsett kön, ska ha samma rätt till vigsel. Vi socialdemokrater arbetar för att alla präster ska viga alla, även samkönade par. Jag ser parallellen till barnmorskan som vägrar att utföra aborter. Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade.
   Om detta finns det mycket att säga. Och det första måste rimligen vara: Skomakare, bliv vid din läst! Saken är ju den att Stefan Löfven uttalar sig om saker som han över huvud taget inte har med att göra. Det är nämligen inte en politikers uppgift att diktera villkoren för ett från staten fristående trossamfund."
Läs mer HÄR.


Ett angrepp på aborträtten
- Ledare i Dagens Nyheter - "Barnmorskan Ellinor Grimmark och advokaten Ruth Nordström med sitt följe i Strasbourg
   Den som läste DN:s reportage om den abortvägrande barnmorskan, Ellinor Grimmark i fredags kunde slås av en tanke: För att ha genomlevt bittra nederlag i så väl tingsrätten som arbetsdomstolen verkar hon vara förvånansvärt munter och segerviss. Utanför Europadomstolen i Strasbourg står Grimmark tillsammans med sina rättsliga ombud och ler och poserar framför kamerorna, som vore de segrare. ”Nu är vi i Europa” konstaterar hennes advokat, Ruth Nordström triumferande."
Betallänk i DN (rupebas kommnetar: pressen fortsätter att misstänkliggjöra Elinor Grimmark. Här är det väldigt trångt i "åsiktskorridoren")

Skriv ut  
Måndag 26/6

26 juni - Josua 2

DET RÖDA SNÖRET

Bibelläsning: Josua 2
"Hon svarade: "Låt det bli som ni har sagt." Så sände hon i väg dem, och de gav sig av. Och hon band det röda snöret i fönstret."  (Jos 2: 21 FB)

Det röda snöret, blodsbandet går igenom hela Bibeln. Det var det röda på dörrstolparna som räddade Israels folk i fångenskapen i Egypten. Hela offerkulten i det gamla testamentet bygger på offer av djur och blodet är tecknet på frälsning.

Här är det skökan Rabab som räddar spejarna som var sända till Jeriko. I gengäld skulle Rahab och hennes familj bli räddade undan invasionen om hon bara hängde ut blodets tecken, det röda snöret. Blodsbandet fortsätter genom hela Bibeln. Rahab blev mor till Boas, som blev Ruts räddning. Sedan fortsätter blodsbanden till David och vidare fram till Jesus (Matt 1).

Blodsbanden gäller även idag. Vi får hänga upp det röda snöret över vårt liv, bekänna vår synd och ta emot förlåtelse.

==> Mannakonr att tugga på under dagen: "Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:7-9 FB)
Skriv ut  
Måndag 26/6

Ord för dagen den 26 juni - Romarbrevet 10

 
FRÄLST!

Bibelläsning: Romarbrevet 10
"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst."
(Rom 10:9 FB)

Det är egentligen bara en sak man måste tro för att bli frälst: Att Jesus lever idag. Att Han har upsstått från de döda.

Tron på en levande Jesus får konsekvenser inte bara för min frälsning, utan också för min dagliga vandring.

Han går bredvid mig. Han leder mig, förmanar mig och uppmuntrar mig!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus lever idag - i mig!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 25/6

Tidig söndagsmorgon i Oslo den 25 juni

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndagsmorgon och avslutning på Frälsningsarméns kongress i Oslo.

Dagens program ser ut så här:
10.00 Bønnesamling Storsalen OKS
10.30 Møte Storsalen OKS (Sänds direkt i FA-TV)
10.30 Ungdomskongress Plenumsalen OKS
10.30 Barnas kongress Kidslokalet OKS
14.30 Familiemøte Storsalen OKS (Sänds direkt i FA-TV)
17.30 Konsert Regent Hall Songsters Oslo 3. korps
Om du inte kan vara med i Oslo kan du se de två huvudmötena i direktsändning på FA-TV

Kongressen är inne på sin sista dag. Dagarna har varit fyllda av möten = samlingar/gudstjänster. Men samtidigt handlar kongressen till stor del om möten mellan människor.

Jag vet inte hur många människor jag mött och hälsat på. Det kan vara ett drygt hundratal. De flesta möten blir väldigt ytliga, man möts, hälsar och går vidare. Några möten ger också några ögonblick där man kan uppdatera varandra om hur det går i livet. Och så, några få möten, blir verkligen möten på djupet. Man delar det man går och bär på och ber för varandra och kanske till och med gråter tillsammans.

Men kongress  är också fest. Tack för all fantastisk musik! Hornmusik av hög kvalitet, Regent Hall Songsters, Mannssambandet och många, många fler. Tack också för en ovanligt tydlig och utmannde förkunnelse.

Nu dröjer det ett år till nästa kongress i Oslo. Men, vänta nu, jag tror jag har hört talas om att det blir en kongress i Sverige nästa år. Någon gång i april tror jag det var. Skulle inte till och med generalen komma på besök? Ja, vi den tiden har vi ju blivit svenskar igen, så då kanske vi mös då. Det kan ju finnas mycket att uppdatera varandra om.

Men nu är det först en ny arbetsvecka som gäller.
Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Skriv ut  
Söndag 25/6

25 juni - Jos 1

VAR SÄTTER DU DIN FOT?

Bibelläsning: Josua 1

"Varje plats där ni sätter er fot har jag givit er, som jag lovade Mose."
(Jos 1:3 FB)
Israels folk skulle äntligen få komma in i det utlovade landet. Guds princip för intagandet av landet var att Gud skulle ge dem varje plats där de satte sin fot. De platser där de inte satte sin fot skulle de inte få.

Principen visar tydligt principen i Guds rike. Guds rikes resurser frigörs då vi går framåt i tro och vågar sätta ned fötterna. Gud kan öppna dörrar där vi går. Men om vi inte går öppnas inga dörrar.

Nya möjligheter öppnas då vi vågar gå dit Anden leder oss. Frigörandet av Guds resurser är ett gensvar på vårt handlande.

Många frågar varför det sker så lite. Har vi kanske inte vågat gå framåt så att dörrar kunnat öppnas eller så att Gud kunnat ge oss de platser där vi sätter ned fötterna? Har vi kanske inte vågat tala med de människor som Gud velat ge oss?

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Varje plats där ni sätter er fot har jag givit er"
Skriv ut  
Söndag 25/6

Ord för dagen den 25 juni - Romarbrevet 9

 
EGENRÄTTFÄRDIGHET

Bibelläsning: Romarbrevet 9
"Vad skall vi då säga? Jo, att hedningarna, som inte strävade efter rättfärdighet, vann rättfärdigheten, den rättfärdighet som kommer av tro. Israel däremot, som strävade efter att uppfylla den lag som ger rättfärdighet, har inte nått fram till den lagen. Varför? Därför att de inte sökte rättfärdigheten av tro, utan tänkte sig kunna vinna rättfärdigheten genom gärningar. De har snubblat på stötestenen, så som det står skrivet: Se, jag lägger i Sion en stötesten och en klippa till fall. Men den som tror på honom skall inte stå där med skam" (Rom 9:30-33 FB)

Vi blir rättfärdiggjorda genom tron på vad Jesus gjorde för oss. Vi kan inte bygga våra liv på vår egen rättfärdighet. Jesus är vår rättfärdighet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Men den som tror på Honom ska inte stå där med skam.

Läs mer
HÄR.

Skriv ut  
Lördag 24/6

Nyhetsflödet lördag den 24 juni

Löfvén: Alla präster måste viga samkönade par

- Expressen - "Stefan Löfven jämför en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter.
– Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, säger han.
Statsministerns ord kritiseras nu hårt.
– Hans slutsatser är helt uppåt väggarna, skriver Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen."

- Läs mer i Expressen HÄR.
- Läs mer i SVT Nyheter HÄR.
- Läs mer i Kyrkans Tidning HÄR.
- Läs mer i Corren HÄR.


"Löfvens slutsatser är helt uppåt väggarna" - Elisabeth Sandlund i Dagen. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 24/6

Kongress i Oslo 22-25 juni

Vad händer idag, lördag?

11.15 Oppstilling til marsj Universitetsplassen
11.30  Kongressmarsj Karl Johansgate
12.00 Konsert med Kongsgata  Oslo S

13.30 Seminarer OKS
15.30 Celebrate Good Times Storsalen OKS (Se i FA-TV) /15.30 Barnas kongress/
18.00 Møte Storsalen OKS (Se i FA-TV) /18.00 Barnas kongress Kidslokalet OKS/
21.30 Musikknattiné Storsalen OKS (Se i FA-TV) /21.30 Surprise Plenumsalen OKS/
(OKS = Oslo Kristne Senter på Kjeller)

Skriv ut  
Lördag 24/6

24 juni - 5 Mos 34

NU ÄR DET DIN TUR

Bibelläsning: Femte Moseboken 34
"Josua, Nuns son, var fylld med vishetens ande, ty Mose hade lagt sina händer på honom. Och Israels barn lydde honom och gjorde som HERREN hade befallt Mose"  (5 Mos 34:9 FB)

I det sista kapitlet i 5 Mosebok dör Moses (vers 5). Sedan står det att Gud begravde honom (vers 6). Normalt är det människor som begraver den som dött, men ingen kunde hitta Moses kropp. Den var helt försvunnen. Det fanns ingenting för människorna att begrava.

I Judas bok i Nya Testamentet, en liten bok som bara består av ett kort kapitel, finns en liten antydan om att det var en diskussion mellan djävulen och ängeln om vem som hade rätt till Moses kropp (Judas 9).

Uppenbarligen vanns striden av ängeln. Moses kropp fördes inte ned till dödsriket, utan han togs upp direkt till himlen, till Gud. Det är därför som han kan visa sig på förklaringsberget i Matteus 17:3. Där visar han sig tillsammans med Elia.

Hur kan det komma sig att Elia kunde finnas med där? Ja med Elia var det samma sak. Han begravdes inte. Gud tog hem honom direkt (2 Kung 2:11).

Både då Gud tog hem Moses och Elia, hade Gud i lång tid förberett en efterträdare. Josua hade under lång tid tränats av Moses, och Elisa hade under lång tid tränats av Elia.

Gud förbereder också idag människor för tjänst på olika sätt. Gud håller på att förbereda dig för det uppdrag han vill att du ska uppfylla. Var beredd. Herren vill använda dig.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Var beredd. Herren vill använda dig!

Skriv ut  
Lördag 24/6

Ord för dagen den 24 juni - Romarbrevet 8

DET ÄR OMÖJLIGT!

Bibelläsning: Romarbrevet 8
"Det som var omöjligt...det gjorde Gud" (Rom 8:3 FB)

Det kan finnas saker här i livet som bara känns omöjliga. Då vi upplever det så, är det en trygghet och en vila att kunna lämna de sakerna till Gud. Det är bara han som kan hantera det omöjliga.

I samma kapitel kan vi läsa: "Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss?" (vers 31).

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud kan!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 23/6

Kongress i Oslo 22-25 juni 2017

Vad händer idag, fredag?
 
10.30 Möte for Seniorer - Templet

18.00 Möte i Storsalen OKS  (Sänds direkt i FA-TV)

     18.00 Barnas kongress - Kidslokalet OKS
     19.30 Ungdsomskongress - Plenumsalen OKS

21.30 Pris Ham med sang - Storsalen OKS  (Sänds direkt i FA-TV)
     21.30 Surprise - Plenumsalen OKS

(OKS = Oslo Kristne Senter på Kjeller)

Regent Hall Songsters medverkar under kongressen. Läs mer om dem HÄR.
Skriv ut  
Fredag 23/6

Nyhetsflödet fredag den 23 juni

”Amen” förbjuds på kristna förskolan Krubban i Umeå
- Dagen - "Från och med nu är ordet ”amen” struket vid måltiderna på kristna Krubbans förskola i U- meå. I stället tackar man i en ramsa för sol, regn och mat.
– Kommunen hade synpunkter på hur vi hade det upplagt, och vi har gjort förändringar, säger förskolechef Britt-Marie Mårtensson."
Läs mer HÄR.


Frälsningsarmén: Religionens plats i skolan är stor fråga för oss
- Dagen - "För Frälsningsarmén är frågorna som rör religionens plats i skolan viktiga, säger informationschef Lars Beijer.
– Vi kommer att uttala oss mer övergripande under Almedalsveckan, säger han.
Umeå kommun förbjöd nyligen att Frälsningsarméns kristna förskola Krubban använde ordet "Amen" i bön tillsammans med barnen."
Läs mer HÄR.


”Vi kommer bli chockade när Nordkorea faller”
- Världen idag - "Nyligen avled den amerikanske studenten Otto Warmbier efter en tids fångenskap i Nordkorea. Samtidigt sitter uppemot 100 000 kristna nordkoreaner i fångläger i det slutna landet. Om de utsätts för samma behandling som Warmbier är svårt att veta, säger Sara Bornold på Open Doors. Men inhemska fångar behandlas generellt sämre än utländska, påpekar hon. – Jag tror att vi kommer bli chockade när landet faller och vi får se vad som har försiggått, säger hon.
   Det är inte bara stöld av propagandaskyltar som är straffbart i Nordkorea. Att vara kristen är i praktiken också olagligt.
– I Nordkorea ser man ledarna som gudar. Att vara kristen innebär att man tillber något som är högre än ledarna – därför ses de kristna som fiender till staten, säger Sara Bornold på organisationen Open Doors, som arbetar i tjänst för världens förföljda kristna."
Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 23/6

23 juni - 5 Mos 33

EN TILLFLYKT

Bibelläsning: Femte Moseboken 33
"En tillflykt är han, urtidens Gud, och här nere råder hans eviga armar" ( Mos 33:27 FB)

Moses är en gammal man på väg att dö. Han ser tillbaka i tacksamhet över Guds ingripande i sitt och folkets liv. De hade varit slavar i Egypten i generationer. De hade fått utstå svåra umbäranden. En generation hade vandrat omkring i öknen utan mål och mening. Nu stod de vid randen av det Guds hade lovat, landet som flödade över av "mjölk och honung."

Då Mose ser tillbaka är hans summering av livet att Herren igenom allt har varit tillflykten för honom själv och för folket. Herren har varit med i det svåra och i det glädjefyllda. Herren har inte övergivit folket. Han har varit deras tillflykt.

Gud har inte förändrat sig. Han är fortfarande en tillflykt för alla som söker sig till honom. Han är fortfarande urtidens Gud som älskar dig och alla andra människor (vers 3).

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Så älskade Gud världen att han gav sin enfödde son... för mig!
Skriv ut  
Fredag 23/6

Ord för dagen den 23 juni - Romarbrevet 7

 
"JAG KAN INTE FATTA ATT JAG HANDLAR SOM JAG GÖR"


Bibelläsning: Romarbrevet 7
"Ty jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag" (Rom 7:15 FB)

Paulus, historiens mest framgångsrike evangelist, levde i medvetenheten att han inte kunde klara av att leva rätt i sin egen kraft. Han hade kontakt med sin maktlöshet och var ständigt beroende av Gud i sitt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Herre, att leva i beroende av dig i livets alla situationer.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 22/6

Kongress i Oslo 22-25 juni 2017

 
Vad händer idag torsdag den 22 juni?

13:00-17:00 Bönedag på Templet (basement)
19:00 Kadetternas invigning- och utsändningsmöte på Templet - Se live på FA-TV

Seks av kadettene på Frelsesarmeens offiserskole (til høyre på bildet) utnevnes i år til offiserer. De fire andre er halvveis i sin toårige utdanning. (Från Perleportalen.no. Foto: Kristianne Marøy)

Skriv ut  
Torsdag 22/6

Nyhetsflödet torsdag den 22

Barnmorskan som vägrar utföra abort och som stämmer Sverige
- Dagens Nyheter (Betallänk) - "Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrade utföra aborter. Den drivna juristen Ruth Nordström tog sig an hennes fall.
   Tre år senare står de på Europadomstolens trappa – redo att stämma Sverige. DN:s Matilda Gustavsson och Nicklas Thegerström följer fallet från det småländska bibelbältet till domstolen i Strasbourg." DN-HÄR.


Gammal gudstjänst duger för Gud
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Dagens Nyheters teverecensent heter Johan Croneman. Han är en namnkunnig mångårig journalist som gjort sig känd för sina inte sällan bitska men träffande texter om olika programproduktioners tillkortakommanden....
   Att fira gudstjänst tillhandahåller ett ramverk som ger oss mening med våra liv och åskådliggör det mysterium som ändå aldrig riktigt kan förklaras. Gud möter oss. Vi får möta Gud. Vi anar meningen med livet och varför vi alls älskar. Det är så magnifikt omodernt att framhärda i denna respekt för något som alltid sett likadant ut. Kanske är det just därför det aldrig skulle bli en positiv recension i Dagens Nyheter?
Läs mer HÄR.


Alla åsikter är inte lika mycket värda
- Stefan Svärd i Världen idag - "Genom Facebook och bloggar har debatt- och diskussionsmöjligheter exploderat senaste tio åren. Det har också skett genom att vanliga tidningar ofta ger möjlighet för läsarna att skriva kommentarer på sina hemsidor, som till exempel respons till debattartiklar. Det pågår mycket diskussioner om att detta har förråat debattklimatet. Även om jag tycker att det kristna debattklimatet är bättre än det som vi kan se i mer sekulära miljöer, har det blivit en grövre ton i diskussioner även i kristna kretsar. Inte minst genom anonyma skribenters inlägg....
   Som kontrast till denna sanningens relativisering uppmanar Paulus Timoteus att vara sund och förnuftig på alla sätt. Som kristna i debatten bör vi präglas av ödmjukhet, vänlighet och saklighet – men också ett patos för det som är sant och rätt."
Läs mer HÄR.


Josefina Gniste vill att lovsången ska förena alla generationer
- Thomas Österberg i Dagen - " Nya sånger till Jesus fyller Nyhemshallen. Omkring 70 lovsångare och musiker i olika åldrar leder tusentals pingstvänner i tillbedjan under veckan.
– Jag längtar efter lovsång där alla generationer kan vara tillsammans, säger Josefina Gniste, lovsångsledare på Nyhemsveckan."
Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 22/6

22 juni - 5 Mos 32

 
"HERRENS NAMN SKALL JAG FÖRKUNNA"

Bibelläsning: Femte Moseboken 32
"Ty Herrens namn skall jag förkunna, ge ära åt vår store Gud"  (5 Mos 32:3 FB)

Vi närmar oss slutet av Femte Moseboken och här håller Moses sitt avskedstal. Han talar om Guds trofasthet genom åren som gått och om folkets trolöshet.

Han börjar talet med att proklamera sitt "Mission Statement", sitt livsuppdrag. Han hade tidigt bestämt sig för vad hans liv skulle gå ut på.

Moses allt överskuggande uppdrag här i livet, hans mening med livet, var att förkunna Herrens namn och att ge ära åt Gud (vers 3).

Han hade bestämt sig. Hans liv hade en mening.

Vad är ditt livsuppdrag? Varför finns du till? Att formulera en viljeinriktning med ditt liv kommer att hjälpa dig att fokusera på det du bestämt dig för och att inte slösa tid och krafter på sådant som inte tillhör ditt livsmål.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vem vill du vara? Hur ska ditt liv levas i förhållande till Gud och andra människor? Hur lyder ditt ´Mission Statment´? Formulera det, skriv ned det och kom ihåg det!
Skriv ut  
Torsdag 22/6

Ord för dagen den 22 juni - Psalm 74 oc 75

EN GUD SOM HÅNAS - Psalm  74

Bibelläsning: Psalm 74
"Stå upp Gud och för din talan! Tänk på hur du hela tiden hånas av dåren" (Ps 74:22 FB)

Psalmförfattaren lider av att leva i en tid då Guds namn och Guds verk förtalas. Psalmen frågar hur länge Gud ska låta det fortgå: "Hur länge Gud, skall fienden smäda och ständigt förakta ditt namn? Varför håller du tillbaka din hand?" (vers 10-11)

Författaren känner vanmakt över situationen och att Guds namn blir hånat.

Man kan undra vad Gud tänker då han läser bussreklamen som säger: "Gud finns nog inte. Du behöver inte oroa dig. Gläd dig åt livet." Precis som om Guds existens skulle vara ett problem...

Han som så ofta säger: "Oroa dig inte" (Matt 6:31), Han finns och det är just därför du inte behöver oroa dig. Så, kom loss och låt Honom fylla ditt liv med glädje.
Även vår tid kännetecknas av en allt mer högljudd ateistisk propaganda. Röster höjs för att kristna värden inte ska få plats i politiken eller i skolan. Däremot får utställningar där Jesus smädas plats i våra kyrkor.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Oroa dig inte Gud finns! 

 NÄRHET - Psalm 75

Dagens bibelläsning: Psalm 75
"Vi tackar dig Gud. Vi tackar dig. Ditt namn är nära, man talar om dina under." (Ps 75:2 FB)

Här sammankopplas tacksägelse med gudsnärhet.
Är inte alltid Gud nära? - Jovisst är han det!
Men det kan vara så att vi många gånger inte är medvetna om hans närvaro.

Vi rusar genom dagen som är fylld av olika aktiviteter och krav. Även om Gud är nära kanske inte vi är nära Honom.

Till och med i bönen, då vi talar om alla våra behov, kan det vara så att behoven står så mycket i fokus och att Gud placeras långt borta.

Gud vill att vi ska be om hjälp med alla våra behov. Men då vi börjar med tacksägelse så lämnar vi våra behov och bönen "lyfter" till en annan nivå. Det blir då inte längre problemcentrerad bön, utan gudscentrerad. I det första fallet är vi nära våra problem och i det andra fallet är vi nära Gud.

Det är inte undra på att tacksägelse liknas vid en port in till Herrens gårdar: "Gå in i hans portar med tacksägelse" (Ps 100:4)
Skriv ut  
Onsdag 21/6

Kongress i Oslo

22-25 juni är det dags för Frelsesarmeens årliga kongress i Oslo. Du kan se hela programmet HÄR.

Parallellt med kongressen inbjuder man också till BARNAS KONGRESS och UNGDOMSKONGRESSEN.

Läs mer om BARNAS KONGRESS HÄR.
Läs mer om UNGDOMSKONGRESSEN HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 21/6

21 juni - 5 Mos 30 + 31

ORDET I DIN MUN - 5 Mos 30
 
Bibelläsning: Femte Moseboken 30
"Nej, ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta, så att du kan följa det." ( Mos 29:14 FB)

Guds ord är kraftfullt och kan förändra mycket. Här talas det om ordet som finns i vår mun och i vårt hjärta. I Romarbrevet används denna vers för att förklara hur man blir frälst. Först hör man Guds ord och tar emot det i sitt hjärta i tro. Därefter fullbordas frälsningen då vi i tro vågar tala ut bekännelsen. (Rom 10:8-10). Bekännelsen är viktig. Att våga tala ut Guds löfte är viktigt. Det är viktigt att göra en troshandling, en bekännelse, för att kraften i Guds ord ska kunna förlösas i våra liv.

Men denna vers påminner oss också om vikten att tala med andra människor om Guds ord. Versen säger att vi har ordet i hjärtat och i munnen. Men alltför ofta kommer det aldrig ut genom munnen. Vi går och bär ordet i våra hjärtan, men tar inte tillfället att tala ut det till människor vi möter. Människor som kanske aldrig har nåtts av budskapet om frälsning. Människor som kanske behöver ett ord av tröst eller förlåtelse.

Var frimodig och tala ut Guds ord. Göm det inte bara i ditt hjärta. Släpp ut ordet och låt det möta människor i din omgivning. Det kan förvandla både ditt och andras liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Släpp ut ordet och låt det möta människor i din omgivning.

 

 
HERREN SJÄLV GÅR FRAMFÖR DIG - 5 Mos 31

Bibelläsning: Femte Moseboken 31
"HERREN går själv framför dig och han skall vara med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig. Var inte rädd eller förfärad."  (5 Mos 31:8 FB)

I kapitlet får Josua i uppdrag att föra folket in i det land som Herren lovat (vers 23). Det är ett stort uppdrag för en ny ledare, men gång på gång försäkrar Herren att det är han som går framför (vers 3+8) och att Herren går med (vers 6). Herren kommer inte att lämna dem eller att överge dig (vers 8). Därför behöver du inte vara rädd eller förfärad (vers 8).

Kanske tycker du att det uppdrag du fått är alltför stort. Kanske möter du saker i livet som känns övermäktiga. Ta till dig budskapet i dessa verser:
-Du behöver inte vara rädd eller förfärad
-Herren går framför dig in i det okända
-Herren går med dig genom det svåra
-Herren lovar att aldrig lämna dig eller överge dig. 

 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: HERREN går själv framför dig och han skall vara med dig. Han skall inte lämna dig.
Skriv ut  
Onsdag 21/6

Ord för dagen den 21 juni - Psalm 73

 
I GUDS NÄRHET


Bibelläsning: Psalm 73
"Att vara i Guds närhet är lycka för mig. Jag tar min tillflykt till Herren" (Ps 73:28 FB)

Psalmen frågar: Varför är livet så orättvist? Varför går det bra för de övermodiga och ogudaktiga? (vers 3). Varför drabbas inte de av olycka? Varför plågas inte de? (vers 5). Varför är de fria från lidanden? (vers 4).

Psalmisten tycker att detta är för svårt att förstå (vers 16), ända tills han går in i Guds helgedom (vers 17). Där upplever han och förstår att det bara finns en enda plats med verklig och varaktig lycka. Det är att vara i Guds närhet (vers 28).

Vi har så lätt att jämföra oss med andra och bli avundsjuka (vers 3). Vi får be bönen: "Fräls oss från jämförelse."

Och då vi fokuserar på hur det går för andra kanske Jesus säger även till oss: "Vad rör det dig? Följ du mig." (Joh 21:22

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva min dag i Guds närhet.

Skriv ut  
Tisdag 20/6
 
Välkommen till Frelsesarmeens kongress in Oslo 23-25 juni
Läs mer om kongressen HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 20/6

20 juni - 5 Mos 29

TJÄNA ANDRA GUDAR
 
Bibelläsning: Femte Moseboken 29

De gick bort och tjänade andra gudar och tillbad dem, gudar som de inte kände och som han inte hade tilldelat dem. Därför upptändes HERRENS vrede mot detta land"  (5 Mos 29:26-27 FB)


Herren förnyar i detta kapitel förbundet med sitt folk (vers 12). Folket blir påminda om alla de under och tecken som Herren har utfört (vers 2). Gud vill uppphöja och välsigna folket på allt sätt (vers 13).

Men hela tiden finns varningen som återkommer oräkneliga gånger i Gamla Testamentet. Varningen för det som kan komma att få folket på fall och förbundet att brytas. Att folket skulle vända sig bort från Gud och tjäna andra gudar och tillbe dem (vers 26).

Detta var den avgörande frågan för folkets framtid och välgång eller förbannelse. Att trofast hålla sig till Herren eller att blanda in främmande religioner.

Jag tror att samma sak gäller idag. Den avgörande frågan för kristenheten är om den håller fast vid Herren och lyssnar och lyder hans ord eller om de kristna vänder sig till andra religioner och inkluderar främmande religionsutövning i sina liv. Det är en stor fara idag. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Ge mig ett hjärta som förstår, ögon som ser och öron som hör (vers 4)
Skriv ut  
Tisdag 20/6

Ord för dagen den 20 juni - Romarbrevet 6

 
HUR SER DU PÅ DIG SJÄLV?


Bibelläsning: Romarbrevet 6
"Så skall också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus." (Rom 6:11 FB)

Vår bild av oss själva styr i hög grad vårt beteende och agerande i mötet med andra människor. Hur ser du på dig själv?

I dagens bibelvers uppmanas vi att se på oss själva på ett bestämt sätt. Då vi gör det kommer också vårt beteende att påverkas.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Se på dig själv som död från synden och levande för Kristus.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
UTMANINGEN

Vill du vara med att läsa Bibeln?

De flesta kristna vill gärna läsa Bibeln, men många har svårt att få något system i bibelläsningen. Om du vill kan du få vara med oss i bibelläsningen. Just nu håller vi på att läsa Gamla Testamentet på två år.

Vi läser ett kapitel om dagen och varje morgon får du ett mejl med några tankar från det kapitel vi läser den dagen. Vi är nu många som är med i den här bibelläsningsplanen.


Om du vill vara med behöver du bara skicka ett mejl till info@rupeba.se och skriva UTMANINGEN. Då får du ett mejl varje morgon och tillgång till bloggen där vi sparar alla tidigare inlägg.

Välkommen med du också! (Det kostar naturligtvis inget och du kan avbryta prenumerationen när du vill)
/Peter

Skriv ut  
GT-boken

GT-boken del 1 är nu färdig

Är du med i UTMANINGEN där vi läser Gamla Testamentet på två år?

Jag har nu många människor på min utsändningslista som får ett mejl varje morgon med en kommentar från det kapitel vi läser just den dagen. Du kan också få vara med och det kostar ingenting. Skriv bara till info@rupeba.se och tala om att du vill vara med i UTMANINGEN och från och med nästa dag får du ett morgonmejl från mig, så länge du själv vill.

På samma sätt som förra året, då vi läste Nya Testamentet, kommer jag att ge ut kommentarerna till vår läsning av Gamla Testamentet. Vi har nu hunnit fram till Tredje Mosebok och den första delen är nu klar.

Kommentarerna ges ut i A5-pärmar och den första delen, som är på totalt 336 sidor innehåller:
1-1 Gamla Testamentets historia (112 sidor)
1-2 Första Moseboken (130 sidor)
1-3 Andra Mosebok (94 sidor)
HÄR finner du en översikt över innehållet i pärmen.

I pärmen kan du göra understrykningar och skriva in dina egna reflektioner från läsningen av de olika kapitlen.

Pärmen kostar 160 kronor (postens porto tillkommer)

Om du vill skaffa ett exemplar skriver du bara ett mejl till info@rupeba.se, så sänder vi pärm och faktura till dig.

Om du vill veta mer om NT-boken från förra årets bibelläsning kan du läsa mer om den HÄR.

/PB

Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
Sommarkonferenser


BYGGET NORR 4-6 augusti. EFS-kyrkans sommargård Solbacken, Örnsköldsvik. Läs mer HÄR
BYGGET MÄLARDALEN 1-3 september. Hjälmargården. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Dagens andakt
26 juni

”Så gjorde han några till… herdar och lärare”
( Ef. 4:11)

Andakt:
Idag fortsätter vi att se på ännu några olika människotyper som ska ”göra de heliga mer fullkomliga och därigenom utföra sin tjänst och bygga upp Kristi kropp” (Ef 4:12). Idag handlar det om herdemänniskor och lärarmänniskor. Herdemänniskorna är de verkliga omsorgsmänniskorna. För herdemänniskorna är det inte svårt att bry sig om andra. De älskar att visa omsorg. Det är de som bjuder hem dig till sig när ingen annan tycks bry sig om. Det är de som frågar efter hur du mår och verkligen menar det. Det är de som orkar lyssna på din berättelse när du berättar den för tionde gången. Det behövs många herdemänniskor i Guds församling, eftersom det är begränsat hur många människor en enda herde kan hinna med att visa omsorg om. Slutligen är det lärarmänniskorna som finns med i uppräkningen i Efesierbrevets fjärde kapitel. Lärarmänniskorna har ofta lätt att tänka logiskt. De ser samband i Bibeln som andra går förbi och kan undervisa på ett sätt som lätt kan förstås. Både evangelistfunktionen som vi talade om igår och lärarfunktionen är förkunnartjänster, men evangelisten har sitt fokus på de ännu inte frälsta, medan läraren har sitt fokus på att undervisa Guds folk så att de kan växa som kristna. Vi ber idag samma bön som igår

Bön:
Herre hjälp mig att hitta, känna igen, den uppgift som du har avsett för just mig i Kristi kropp. Tack för att det finns en plats för mig i ditt rike och för att du har skapat mig för en speciell funktion där.

  


Onsdagsbibelskolan
Skriv ut  
Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
facebook


Följ rupeba på facebook. Klicka på loggan.

Skriv ut  
NT-boken

NT-boken - perfekt för bibelgruppen eller som följeslagare i den personliga bibelläsningen. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
GT-boken
GT-boken del 1 är nu färdig!
Läs mer HÄR.
Skriv ut  
 
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
Swisch

Nu kan du betala till rupeba direkt med din mobil om du är ansluten till Swisch. Betala till +46 723 96 94 80

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Ny boklista
De flesta av våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger". En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba