Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
den 3 maj 2016
Tisdag 3/5

Barndomsminnen från tiden på «Värtan»

På Frälsningsarméns Arkivs hemsida kan man finna en artikel där jag berättar glimtar från min uppväxt på "Värtahemmet" i Stockolm. Du kan läsa det inlägget i sin helhet HÄR. Den ingår i ett längre inlägg "Värtahemet och droskhästens privilegium". Det inlägget kan du läsa HÄR.

 

"Jag tror jag var någonstans mellan nio och tio år då vi flyttade till Värtahemmet. Pappa Johan och  mamma  Ruth  hade  fått  ansvaret  för  Värtahemmet,  en  institution  för  försöksutskrivna från missbruksinstitutioner och mentalvård om jag minns rätt.

Huvudbyggnaden var en före detta restaurangverksamhet utan  alkoholrättigheter.  Det hade   visat sig   att en alkoholfri   restaurang för sjömännen  och  hamnarbetarna  inte  var  en  speciellt lönsam verksamhet och efter hand fick Frälsningsarmén ta över byggnaderna.

I huvudbyggnaden  fanns  det  en  lägenhet,  två  olika matsalar,  kök  och  tio  rum  för "gubbarna”,  som gästerna allmänt kallades. Efterhand avdelade man i ett hörn av den stora matsalen till en bokbindarverkstad.

När vi flyttade dit fanns dit fanns det en enorm barack med jordgolv på tomten. I baracken fanns den enda butiken som  ”Myrorna” hade på den tiden, samt en brädgård...."

Skriv ut  
Tisdag 3/5

Nyhetsflödet tisdag den 3 maj

Ta avstånd från ”egoteologin”
- Dagen - "Framgångsteologi är inte ett överspelat kapitel utan tvärtom fortfarande en av våra största utmaningar. Det skriver Mikael­ Stenhammar, teolog och pastor.
Att sätta jaget – egot – före Gud utgör något av syndens kärna. Det var grunden till Adam och Evas uppror mot Gud och en av anledningarna till att de föll för ormens lockelse. För vad kan nära egot mer än just tanken att kunna nå gudomlighet?
Jesus kom med ett annat budskap. I stället för att bekräfta och styrka vår ’inkrökthet i oss själva’ utmanas vi att kapitulera. Att korsfästas med Kristus är den enda vägen till sant liv.
Men ett korsformat evan­gelium välkomnas inte av alla. Mer än sällan ersätts det av en egocentrerad teologi där människan är i centrum och Gud förminskas till jagets coach. Strävanden efter (andlig) makt, rikedom, njutning och ära som tidigare setts som dödssynder i kyrkan tvättas och rättfärdiggörs."


Allt hårdare tryck på kristna i Kina
- Världen idag - "Utländska religiösa organisationer och ”extremister” måste hindras från att infiltrera Kina. Landets religiösa grupper måste också vara trogna kommunistpartiet. Det beskedet gav Kinas president Xi Jinping vid en konferens om religiösa frågor förra helgen.
   Sedan Xi Jinping kom till makten 2012 har kommunistpartiet intagit en tuffare hållning mot både kristna och muslimer. I en mycket omfattande kampanj i östra provinsen Zheijang har kyrkor förstörts eller fått sina kors borttagna, som Världen idag rapporterat om vid flera tillfällen.....
– Religiösa grupper ska guidas och utbildas i socialistiska kärnvärden, sade presidenten, enligt officiella tidningen China Daily."  


Debattör: Tron fällde inte Kaplan och Khan
- Omni - "Det var inte Mehmet Kaplans och Yasri Khans tro som fällde dem. Det var deras handlingar. Det skriver den liberala debattören Anosh Ghasri på SvD Brännpunkt. Artikeln är en replik på en tidigare artikel skriven av Masoud Kamali, professor i socialt arbete och sociologi.
”Masoud Kamalis inlägg i den ­debatt som följt efter Mehmet Kaplans och Yasri Khans avhopp är en i många stycken märklig och obehaglig läsning”, skriver Anosh Ghasri."

 
Ten Years in Russia; 1913-1923 PART TWO OF THREE

From FSAOF blog - Karl Larsson (Translated by SEL) - “To Wasjas village ", the abode of the worst misery amid Petrograd’s most abundant luxury, came two Salvation Army officers on a Saturday afternoon. They looked through a narrow gate, on the walls to see if there still something left beyond its plaster, but saw instead images of evil itself. They came through a narrow walkway walking into one of the first housing areas, on whose open landscape was piled smelly garbage heaps, and where hungry, mangy cats and dogs wallowed. The anxiety that this sight elicited grew increasingly, while the officers groped in the pitch-dark hall, where a humid air beat against them. Who's there?" was the answer to their knock..."  - Read more HERE.

Skriv ut  
Tisdag 3/5

Ord för dagen den 3 maj - Psalm 52

 
 
VAR FINNS DIN TRYGGHET?


Bibelläsning Psalm 52
"Se, där är en man som ej gjorde Gud till sitt värn! Han litade på sin stora rikedom, han sökte styrka genom att roffa åt sig. Men jag är som ett grönskande olivträd i Guds hus. Jag förtröstar på Guds nåd, alltid och för evigt." (
Ps 52:9-10 FB)

Här beskrivs två sätt att leva.
-Det ena är att roffa åt sig (vers 9), skryta (vers 3), älska lögnen (vers 5) och att förlita sig på sin egen rikedom (vers 9)
-Det andra sättet är att leva i tacksägelse till Gud och hoppas på Gud (vers 11) och att alltid förtrösta på Guds nåd (vers 10)

-Det ena sättet beskrivs som ett träd utan rötter. Uppryckt och utrotat (=utan rötter vers 7).
-Det andra sättet beskrivs som ett grönskande olivträd (vers 10)

Var finns din trygghet?

I din egen förmåga och i dina egna tillgångar eller i hopp och förtröstan på Guds nåd?

 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vem vill jag vara? Var finns min trygghet?
Skriv ut  
Tisdag 3/5
Bibelläsning från GT den 3 maj
År 1:   Utrustning till tjänst - 4 Moseboken 11 - Läs HÄR.

           Tala illa om någon - 4 Moseboken 12 - Läs HÄR.
 
År  2:  Trons mysterium - Predikaren 8 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Måndag 2/5

Nyhetsflödet måndag den 2 maj

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se

MP:s språkrör beredda att lämna över
● POLITIK Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade i måndags att de är beredda att lämna över ansvaret för partiledningen till någon annan, om partikongressen så önskar. Både Fridolin och Romson vill dock sitta kvar.
– Vi förstår att många känner sig osäkra, men vi vill ta partiet genom den nystart som behövs, sa Fridolin på en pressträff.
Läs mer om krisen inom MP


Splittrat om språkrören i MP-distrikten
● POLITIK Miljöpartiets distrikt har olika åsikter om huruvida sittande språkrör ska få förnyat förtroende eller bör ersättas av nya krafter. Norrbotten, Stockholm och det egna ungdomsförbundet, Grön Ungdom, meddelade tidigt att de vill ha förnyelse. Bland annat har biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund lyfts som möjliga ersättare. Västerbotten och Östergötland har fortsatt förtroende för Romson och Fridolin.
Läs mer om krisen inom MP


Lavrov varnade Sverige om Natomedlemskap
● INRIKES Tongångarna mellan Ryssland och Sverige har varit kyliga i veckan. I en DN-intervju hotade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov med ”nödvändiga militärtekniska åtgärder” vid ett svenskt Natomedlemskap. Uttalandet fördömdes av flera svenska politiker, bland annat försvarsministern.
– Helt oacceptabelt och omotiverat, sa Peter Hultqvist (S) till DN.
Läs mer om Rysslands militäraktiviteter


13 döda i helikopterkrasch i Norge
● UTRIKES En helikopter på väg från en oljeplattform i Nordsjön kraschade i närheten av Bergen i Norge i fredags. Samtliga 13 ombord, elva norrmän, en britt och en italienare, dog.
– Det här är en sorglig dag för alla som som arbetar inom olje- och gasindustrin, men också för hela det norska samhället, sa Norges statsminister Erna Solberg vid en pressträff.
Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart.
Läs mer om helikopterkraschen i Norge


Pentagon: Sjukhusattacken var inte ett krigsbrott
● UTRIKES Den amerikanska bombräd som förstörde en läkarmottagning i Kunduz i norra Afghanistan i oktober, och som dödade 42 människor, var inte ett krigsbrott. Det hävdade USA:s försvarshögkvarter Pentagon i veckan.
Anhöriga protesterade mot att en brottsutredning inte ska inledas.
– Det är oacceptabelt, sa 27-årige Hamdullah, som förlorade en släkting.
Läs mer om kriget i Afghanistan


Löfven i KU-förhör om Romsons titel
● POLITIK Stefan Löfven fick på torsdagen svara på Konstitutionsutskottets frågor om bland annat varför Åsa Romson (MP) utnämnts till vice statsminister, trots att det inte är hon som tar över om Löfven inte kan tjänstgöra. Statsministern förklarade sig med att ”alla känner till” att det är statsrådet med mest tjänstgöringstid – i det här fallet utrikesminister Margot Wallström – som tar över om det behövs.
– Det är ingen medveten mörkning, sa han.
Läs mer om KU-förhöret med LöfvenItalien vill kontrollera flyktingar till havs
● UTRIKES Flyktvägen mellan Turkiet och Grekland har täppts till och Italien oroar sig för att de ska bli nästa stora ankomstland för flyktingar och migranter. Landets inrikesminister Angelino Alfano föreslog i veckan att kontrollen av människor ska ske redan till havs. Migranterna ska fotograferas och de som inte har skäl för asyl ska skickas tillbaka direkt.
Läs mer om flyktingkatastrofen


Terrormisstänkt kan avtjäna straffet i Sverige
● INRIKES 23-årige Osama Krayem, som misstänks ha varit inblandad i terrordåden i Paris och Bryssel, vill avtjäna sitt straff i ett svenskt fängelse om han döms, enligt uppgifter till SR Ekot. Och han kan få sin vilja igenom. Ett EU-beslut som togs förra året gör det lättare för svenskar som dömts för brott utomlands att få avtjäna sina straff i Sverige.
Läs mer om Osama Krayem


Apple tappade intäkter för första gången på 13 år
● INRIKES Apple redovisade ett vinsttapp på 22,5 procent för det andra kvartalet. Iphoneförsäljningen minskade för första gången någonsin. Det är första gången man tappar intäkter sedan 2003, enligt Wall Street Journal. Aktien rasade med 8 procent efter beskedet, men bolaget planerar ändå att höja utdelningen till aktieägarna.
Läs mer Apple kris


Skandalscener avbröt match på Gamla Ullevi
● SPORT Stormatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF fick avbrytas efter skandalscener på Gamla Ullevi. Malmöspelaren Tobias Sana fick ett knallskott kastat mot sig och svarade med att slunga en hörnflagga mot publiken. Mitt i turbulensen stormade Frölundas guldhjälte, ishockeyspelaren Mats Rosseli Olsen, planen. En 28-årig man som misstänkts ha kastat knallskottet har fått 2,5 års tillträdesförbud.
Läs mer om publikskandalen på Gamla Ullevi

Skriv ut  
Måndag 2/5

Gemensam musikkår och kör under skandinaviska kongressen i juni

 

Under den skandinaviska kongressen i Oslo, 24-26 juni, blir det en gemensam musikkår och sångkör.

Läs mer om detta HÄR.

Skriv ut  
Måndag 2/5

Ord för dagen den 2 maj - Johannes 20

 

DU ÄR UTSÄND

Bibelläsning: Johannesevangeliet 20
Jesus sade än en gång till dem: "Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig sänder jag er." (Joh 20:21 FB)

I detta kapitel kommer den uppståndne Jesus till lärjungarna tre gånger med orden "Frid vare med er".

Och så säger Jesus till lärjungarna, och till oss: "Som Fadern har sänt mig sänder jag er."

Hur sände Fadern Jesus?
-För att tala Guds ord med auktoritet
-För att med Guds kraft att hela och befria
-Att vara världens salt och ljus.
Så sänder Jesus mig - och dig.

==> Mannakorn att tugga på ner dagen: Utsänd!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 2/5
Bibelläsning från GT den 2 maj
År 1:   Silvertrumpeterna - 4 Moseboken 10 - Läs HÄR.

År  2:  Var det bättre förr? - Predikaren 7 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Söndag 1/5

Tidig söndagsmorgon i Ålesund den 1 maj

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen. Denna söndagsmorgon vaknar vi upp i Ålesund den första dagen i maj månad. Där håller vi detta veckoslut en bibelhelg på Frälsningsamén.

Norge har många vackra städer. Hela väst- och sydkusten är fylld av dessa vacka städer. En av de allra vackraste är Ålesund. Ålesund ligger ca 60 mil nordost om Moss, där vi bor.

Läs mer HÄR.

Utsikt från fönstret i vårt nattlogi

Skriv ut  
Söndag 1/5

All kärlek är bra kärlek – eller?
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "En av vår tids favoritslogans är att ”all kärlek är bra kärlek”. Det är en frimodig proklamation, som de flesta moderna människor kan känna stor sympati för. I de allra flesta fall får man nog också förutsätta att den ska tolkas som en kortform för: ”all kärlek mellan vuxna och jämlika parter är något positivt och gott, som därför ska bejakas och erkännas av omgivningen.”
   Å andra sidan är det inte detta som denna slogan säger. Och inte heller kan den lite längre uttydningen betraktas som helt och hållet oproblematisk."

"Tunga aktörer förtiger förtrycket"
- Ruben Agnarsson i Inblick - "I helgen besökte europaparlamentarikern Lars Adaktusson Irak, för att uppdatera kunskapen om situationen för landets etnoreligiösa minoriteter och för att fördjupa dialogen med kristna partier, frivilligorganisationer och kyrkor.
– Det finns fortfarande tunga aktörer i den svenska och europeiska samhällsdebatten som förtiger förtrycket mot kristna i regionen, exempelvis Svenska Kyrkan, förklarar Lars Adaktusson motivet för sitt besök.
   Han beskriver sina intryck från resan som väldigt starka.
– När vi besökte Teliskuf fick vi med egna ögon se spåren av folkmordet. IS hann bara vara där i en veckas tid, men hann med att anordna bokbål, slå sönder Jesus-statyer, skära huvudet av Maria-stayer och måla det berömda arabiska tecknet ”N” som i "följare av Jesus från Nazareth", berättar han.
– Vi såg barnskor och leksaker på gatorna. Övergivna när stadens invånare fick fly för sina liv, fortsätter Adaktusson."

Tig inte om antisemitism
- Alf Svensson i Dagen - "Medborgares tankebanor blir maskstungna av hat.
   Det är svårt att förstå att man på var och varannan redaktion i riket blir så häpna när en muslim av fundamentalistisk karaktär vägrar hälsa i hand på kvinnor. Är opinionsbildare så urbota okunniga, för att inte säga allmänobildade, att man trodde att geografiska gränser utplånar fundamentalism?
   Det var, enligt min enkla uppfattning, åtskilligt mer häpnadsväckande att inte Fridolin sa sig begripa att en inte utsträckt hand uppfattas som kränkande. Det kan inte vara enkelt att leva upp till vad ett proklamerat ”feministiskt parti” kräver, om man lever i aningslöshet och brist på jämställdhetens självklarheter."

From Ten Years in Russia Part One of Three

- From FSAOF blogg -
From Ten Years in Russia; 1913-1923
Karl Larsson -
Translation: SEL
   In order that the reader fully appreciate the atmosphere that surrounded us during those immortal days, I will make a selection up from the testimonies to which we were able to listen.

   A young military man, who came to the Mercy Seat during one of the Easter meetings, said in his testimony, among other things the following:
   "I was once sentenced to death, but through an officer's intervention my sentence was abridged into ten years' hard work. I've been at the front, and it is fully appropriate, that I'm here. Since I arrived in Petrograd, I have sought out old acquaintances, gone from place to place, but have not been received anywhere. My heart was deeply distraught. But then I saw The Salvation Army procession on Nevsky Prospect, and I followed them and came here. Here I’ve found people who love me, and here I have found Jesus Christ."
He had hardly had time to finish until he became embraced and kissed by several Salvationists and friends in a genuine brotherly manner.
Read more HERE.

Skriv ut  
Söndag 1/5

Ord för dagen den 1 maj - Johannes 19

DET ÄR FULLBORDAT

Bibelläsning: Johannesevangeliet 19
"När Jesus hade fått det sura vinet, sade han: "Det är fullbordat." Och han böjde ner huvudet och gav upp andan."
(Joh 19:30 FB)

Mitt i lidandet och dödskampen utropar Jesus segerropet: Det är fullbordat! Ropet fortsätter att ljuda genom generationerna och det gäller även i dag.

´Det är fullbordat´ innebär att jag i dag får ta emot förlåtelse för mina synder.
´Det är fullbordat´ innebär att jag får vara frälst av bara nåd.

´Det är fullbordat´ gäller för var och en som vill ta emot Jesu offer

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Det är fullbordat!

Lä smed HÄR.

Skriv ut  
Söndag 1/5
Bibelläsning från GT den 1 maj
År 1:   Molnstoden lyfter - 4 Moseboken 9 - Läs HÄR.

År  2:  Förnöjsamhet - Predikaren 6 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Lördag 30/4

Äntligen lördag!!

Så var det dags för ännu ett veckoslut.
För många innebär helgen lite extra tid för eftertanke och reflektion.
Om du inte hunnit med det tidigare kan du nu ta dig tid att ta del av veckans undervisning på rupeba.se.

LYSSNA på veckans undervisning om tidens tecken med Anders Wigholm - i tisdags

LÄS veckans inlägg med David Wilkerson - i onsdags

Tankar från veckans bibelläsning från Nya Testamentet och för Gamla Testamentet - varje dag


Du finner alla inlägg i mittenspalten längre ned här på Förstasidan.

Skriv ut  
Lördag 30/4

Ord för dagen den 30 april - Johannes 18

DEN SKYLDIGE GÅR FRI

Bibelläsning: Johannesevangeliet 18
"Jag finner honom inte skyldig till något brott. Nu är det sed att jag friger en fånge åt er vid påsken. Vill ni att jag skall frige judarnas konung åt er?" Då skrek de: "Inte honom, utan Barabbas!" Men Barabbas var en förbrytare. (Joh 18:38-40 FB)

Evangeliet bygger inte på rättvisa. Det bygger på nåd. Den som är skyldig går fri. Någon annan tar straffet. Rövaren på korset var välkommen in i himmelriket fastän han var skyldig.

Ingen kommer in i himmelriket av rättvisa. In i himmelriket kommer bara syndare - frälsta av nåd.

Jag behöver inte se på mig själv och fråga: är jag bra nog? Jag får lyfta blicken och se på Jesus och säga: Han är bra nog - även för mig.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus har köpt mig fri

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 30/4

Nyhetsflödet lördag den 30 april

Hinduiska reaktionen på artikel om skolyoga
- Samuels Teglund i Världen i dag - "Världen idags artikel om föräldrarna i småländska Rydaholm som stoppade yoga på sin skola är den mest lästa någonsin på tidningens webbplats. Nu reagerar en hinduisk opinionsbildare i USA på rapporteringen och tycker att alla svenska skolor ska ha yoga.
   Expressen, Sveriges Radio, Resumé och Jönköpings-Posten. Det är några av de medier som valt att rapportera om, eller utifrån, Världen idags artikel om den stoppade skolyogan i Rydaholm.
   Texten har i skrivande stund ungefär 180 000 unika sidvisningar på varldenidag.se och är därmed den i särklass mest lästa i tidningens historia. Den har engagerat tusentals i sociala medier och mejlen har strömmat in till redaktionen med både beröm och kritik mot föräldrainitiativet och artiklarna om yoga."
 
Mobbning som gör extra ont
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Kristna elever kan drabbas av existentiell kris.
Vem gillar mobbning? Vem tycker att det är i sin ordning att människor utsätts för kränkningar för att de uppfattas som i någon mening avvikande? Svaret är rimligen att det kan ingen acceptera. Inte i ett öppet, demokratiskt samhälle präglat av mångfald, tolerans och – paradoxalt nog – individualism."
 
Att växa tillsammans i gemenskap med kärlek
- Hemmets Vän - "När vår Kristus steg för steg får ett allt rikare innehåll i enlighet med Guds löften, händer det saker i vårt liv och då kan det se ut som om den ene har mer än den andre. Det får ofta till följd att vi börjar jämföra oss med varandra på ett olyckligt sätt. Om vi då inte lever i kärlek till varandra får vi problem, skriver Sven Nilsson.

 
En dynamisk kombinasjon

- Fra Jostein Nielsens blogg - "I beretningen som følger rett etter Jesu himmelfart, er det to ting jeg merker meg. Kombinasjonen av dem er viktig når de knyttes til oppfyllelsen av løftet om Den hellige ånd: Da vendte de tilbake til Jerusalem… Inne i byen gikk de opp på den salen hvor de pleide å holde til. (Apg 1:13-14)
At de vendte tilbake til Jerusalem er en lydighetshandling i forhold til Jesu klare pålegg om ikke å forlate Jerusalem. Det er ikke sikkert de trodde på det som skulle skje, men de trodde på ham som ga befalingen"

Skriv ut  
Lördag 30/4
Bibelläsning från GT den 30 april
År 1:   Gör Jesu synlig - 4 Moseboken 8 - Läs HÄR.

År  2:  Stå tillsammans - Predikaren 4 - Läs HÄR
 

           Du kan ingenting ta med dig dit du går - Predikaren 5 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna
finner du HÄR.
Skriv ut  
Fredag 29/4

Nyhetsflödet fredag den 29 april

Hur du hälsar speglar din kvinnosyn
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Det skulle till ett uteblivet handslag från en muslimsk miljöpartist för att vi skulle få upp värderingsfrågorna till offentlig debatt. Det är välkommet, även om det förstås är mycket problematiskt med ett regeringsparti som var tre veckor bort från att rösta in islamisten Yasri Khan i sin partistyrelse. Miljöpartiet har i sin iver att inkludera allt och alla glömt att ”mångfald” betyder just allt och alla samtidigt. Den som inte vet var den står blir snart offer för någon annans värdegrund – i det här fallet en muslimskt fundamentalistisk.
   Främst visar handskakningsdebatten på den svenska okunskapen inför religion och tro som grund för värderingar. Den offentliga naivitet som tidigare präglat trosfrågor, där all sorts religion varit likställd och mest setts som en privatsak, försvann förhoppningsvis förra veckan."


Ja till religiösa inslag vid kyrklig skolavslutning
- Världen idag - "En majoritet i riksdagens utbildningsutskott säger ja till att vissa konfessionella inslag kan tillåtas när skolor anordnar avslutning i en kyrka.
   Turerna har varit många de senaste åren kring om skolavslutningar i kyrkan ska tillåtas och vilka inslag som i så fall ska få finnas med. Under förra året var ett förslag där vissa konfessionella inslag skulle accepteras på väg att godkännas av riksdagen. Men då svängde SD plötsligt i utbildningsutskottet och saken lades på is. Den här gången ser dock ut att gå vägen."


Några reflektioner om en medmänniska
Ruben Agnarsson i Inblick - "Svänger in vid den lilla bensinstationen på väg 172 strax söder om Billingsfors.
   Ingemar var bara 10 år när han - endast några meter härifrån - cyklade på den smala väggrenen, blev överkörd av en bil, och dog hastigt.
   När jag vid olika tillfällen passerar platsen så här flera decennier senare, kan jag fortfarande känna i kroppen hur denna dramatiska händelse påverkade oss som befann sig i den drabbade familjens umgänge.
   Ingemar var jämngammal med min storebror, och hans pappa Bosse ledde mötesverksamheten i Billingsfors, en utpost till Bengtsförs pingstförsamling där min egen pappa var sångledare. Våra föräldrar umgicks en del, Bosse brukade hälsa på pappa på jobbet för att ta en fika, och hade samma otillåtna (inom 1970-talets pingströrelse) intresse för den verksamhet som vuxit fram kring den norske evangelisten Arild Edvardsen i Sarons dal i grannlandet Norge."

 
Why Is It Never The Terrorist's Fault?

- Prophesy News Watch -

"A disturbingly clear pattern has emerged in the wake of the increase in terrorism around the world, especially in the West. Whenever there is a terrorist attack, the parents, friends and families of the perpetrators are always in "deep shock."
.... Among all these stories of feigned shock and surprise, that of the parents of the Hamas terrorist who bombed the Jerusalem bus recently (wounding 20 people and killing himself) takes the prize. Not only do the parents insist they had "no idea" their son had been involved with the Hamas, they feel no remorse for his actions and astoundingly blame Israel and the Jews for his actions: "You Jews have to understand something: Abed al-Hamid did not come from a poor family; he came from an affluent one. He had his own car. A family with property and money ... a cultured household -- with manners, respect, education -- which opposes violence. You Israelis have to ask yourselves what causes a boy like ours to want to do such a thing. And I am telling you: Israel is responsible. Israel caused this generation to act this way. This generation has no future. No work. You pressure them and hurt them and create a hopeless situation for them. You are turning the young generation into what it is. The next generation, the young children, will be even more dangerous."
Read more HERE.

Skriv ut  
Fredag 29/4

Ord för dagen den 29 april - Johannes 17

EVIGT LIV REDAN NU


Bibelläsning: Johannesevangeliet 17

"Detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus." (Joh 17:3 FB)

Då man tänker på evigt liv tänker man ofta på längden. Att det håller på länge. I evighet..


Dagens bibelord ger en annan definition av evigt liv. Det handlar mer om kvalitet än kvantitet. Det eviga livet handlar om att känna Jesus. För att känna någon måste man tillbringa tid tillsammans med denne.


Alltför ofta kommer vi inte längre än till att känna till om Jesus. Men att verkligen känna honom. Det är livskvalitet. Det är evigt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Lära känna Gud.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 29/4
Bibelläsning från GT den 29 april
År 1:   Nådastolen - 4 Moseboken 7 - Läs HÄR.

År  2:  Skapad för Gudsgemenskap - Predikaren 3 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 28/4

Nyhetsflödet torsdag den 28 april

Pastor: En historielös och sorglig utveckling
-  Johannes Ottestig i Dagen - "Enligt en avhandling, som Dagen nyligen skrev om, är ateism normen i religionskunskapsundervisningen i svenska skolor.– Kommunledning och skola är ytterst angelägna om att visa att vi är en sekulär stat, och att religion är en privatsak, säger BG Backman, pastor i Elimkyrkan i Eskilstuna.
   Som en del av Eskilstunas ekumeniska skolkyrka träffar BG Backman regelbundet stadens elever.
   Efter att, ända sedan 1970-talet, ha arbetat i skolor på olika orter av och till beskriver han det som att skolan vill såga av den religiösa, och historiska, gren vi sitter på. Men samtidigt menar han att skolan vill behålla frukterna av densamma – det vill säga värderingarna, utan att hänvisa dem till kristendomen.
   – Det är en historielös och sorglig utveckling som gör att det finns mindre och mindre utrymme för kristen tro och tradition. Ungdomar som har en kristen övertygelse får alltså inget som helst stöd från skolan. Det är på ett sätt en outtalad, organiserad mobbning mot religion. Religion blir en privatsak, en ickefråga."

 

Folkmord pågår i Syrien och Irak
- Siewert Öholm  i Världen idag - "I morgon, torsdag, äger ett mycket viktigt seminarium rum i FN-högkvarteret i New York. ”Försvara religionsfriheten och andra mänskliga rättigheter. Stoppa folkmord (Mass Artrocities) på kristna och andra troende”, är seminariets tema och arrangeras på initiativ av påve Franciskus och Vatikanens representation i FN. Bland inbjudna talare finns svenske EU-parlamentarikern, Lars Adaktusson (KD), tillsammans med ögonvittnen, biskopar, präster och missionärer, liksom forskare och människorättsexperter. Även Islamic Cooperations permanenta FN-observatör finns bland talarlistans tolv namn.
   Mötet är extremt viktigt, eftersom det för upp frågan om huruvida Islamiska statens, IS, barbariska härjningar i Syrien och Irak ska stämplas som folkmord, även i juridisk mening. I mötet finns också en nigeriansk biskop representerad, med erfarenhet från Boko Harams terror."

Jeg ser et håp for Europa
 
- Fra Bjørn O. Hansens blogg: "Noe av det som har gitt meg fornyet håp for fremtiden for Europa er noen bønne-initiativ den siste tiden. Vi snakker ikke om et stort antall mennesker involvert, men Bibelen har lært meg at vi ikke skal forakte den ringe begynnelsens dag. I dette lille ser jeg noe større og i Guds perspektiv er dette noe stort. Det som virkelig holder i lengden begynner alltid i det små.

    Nylig tilbrakte tre unge kvinner - den ene fra Den tsjekkiske republikk, den andre fra Sveits og den tredje fra Tyskland - flere uker i Sumy i det nordøstlige Ukraina. De delte kår med lokale kristne og ba sammen med dem. Senere i år - faktisk allerede i mai - vil to team med ungdommer leve i små, provinsielle kommuniteter i Bruges i Belgia i en kommunitet ikke ulikt L'Arche, en annen i Birmensdorf i Østerrike. Begge teamene er invitert av en økumenisk gruppe, og initiativet er tatt i den økumeniske kommuniteten i Taize.
    Og det er her selve håpet ligger: kristne som kommer sammen på tvers av skillelinjene for å be sammen. Les mer HER.

Skriv ut  
Torsdag 28/4

Ord för dagen den 28 april - Johannes 16

 

SYND, RÄTTFÄRDIGHET OCH DOM 

Bibelläsning: Johannesevangeliet 16
"Och när han (Hjälparen) kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: om synd, ty de tror inte på mig" (Joh 16:8-9 FB)

Synd är inget populärt begrepp i dag. Många menar att det inte finns något som är synd. Men den Helige Ande vill överbevisa oss om synd. Det är först när jag ser synden i mitt liv som jag kan ta emot förlåtelse och den befrielse som Jesus vann på korset.

Det grekiska för "synd" kan också översättas med "att missa målet". Att inte tro på Jesus, att inte leva i gemenskap med honom är att missa målet med livet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Fokusera på målet med mitt liv!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 28/4

Bibelläsning från GT den 28 april

År 1:   Var välsignad - 4 Moseboken 6 - Läs HÄR.

År  2:  Jaga efter vind - Predikaren 2 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 27/4

Hur en Gudsman danas

 
David Wilkerson - Februari 2010
Jag vill tala med dig om tre män som Gud använde mäktigt – och hur han använde misslyckande för att frambringa gudsfruktan i dem.

Idag hör vi så mycket prat om framgång och hur människor skaffar sig den. Framgång i bibliska termer är väldigt annorlunda. När vi tänker på vilka Gud använde för att väcka deras generationer, upptäcker vi att de faktorer han använde för att forma dem var kval, smärta, sorg och misslyckande.

Tänk på den gudfruktige Job. Här är en man som misslyckades i sina motiv. Job var stolt över sin egen förträfflighet, han sa, ”Jag har aldrig skadat någon. Jag har levt rättfärdigt.” Sannerligen, när vi läser igenom denna bok förundras vi över hur Gud kunde ha så hög aktning för en så stolt man. Även fast Job var gudfruktig och undvek det onda, var han tydligen  övertygad om sin egen rättfärdighet.

Tänk sedan på David. Här är en man som misslyckades i sin moral, och ändå blev han en stor Gudsman. Generationer har förbryllats över Davids handlingar. Hur kunde en man som var så starkt framträdande i gudsfruktan misslyckas i en sådan grov omoral? Denne kung slutade krälandes i stoftet. Hur kunde någon som föll så långt sluta som Skriften säger som ”en man efter Guds eget hjärta”?

Tänk till slut på Petrus. Här är en man som misslyckades i sin kallelse. Petrus hade en vision och en kallelse, sannerligen, han var den personen som Kristus anförtrodde nycklarna till sitt kungarike. Ändå så slutade just denne man gråtandes på en kulle efter att ha förbannat och förkastat den Kristus som han älskade. Trots ett sådant stort misslyckande blev Petrus en återuppbyggd man som tjänade som Guds talesman vid pingst, när Nya testamentets församling föddes.

Vilka krafter är det som träder in vid danandet av en Gudsman eller Gudskvinna?

Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 27/4

Nyhetsflödet onsdag den 27 april

 

S rasar efter MP-kris
- Sändaren - "De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning. Krisen i MP ser ut att slå hårt mot regeringskollegan S.
   De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning för Dagens Nyheter. Miljöpartiet får sin sämsta notering på tio år, 4,8 procent, även om minskningen sedan mars är blygsamma 0,2 procentenheter.
   Störst är raset för Socialdemokraterna som backar med 4,5 procentenheter, en statistiskt säker nedgång sedan marsmätningen. Efter att ha ökat i två månader faller S tillbaka till samma låga nivåer som i januari."


Därför skriver vi om yoga
- Samuel Teglund i Världen idag - "Jag har skrivit ett stort antal nyhetsartiklar som reporter, men jag kan ärligt säga att jag sällan upplevt ett sådant gensvar som när vi de senaste veckorna på Världen idag närmat oss ämnet yoga.
   Dagligen kommer mejl, reaktioner via telefon och på sociala medier till mig och till andra på redaktionen där någon vill tacka, kritisera eller uttrycka en annan åsikt. Det är tydligt att detta är ett område som många, inte minst troende, funderat kring, men som media väldigt sällan lyfter fram eller åtminstone sällan problematiserar.
   Vår artikel om föräldrarna i Rydaholm som stoppade yoga på sin skola har fått spridning i såväl lokaltidningar som i nationella medier och via TT. Man kan säga att vi grundläggande får två olika reaktioner: dels djup tacksamhet för att vi skriver om och problematiserar yogan, dels det som bäst beskrivs som fnysningar för att vi överhuvudtaget kan tänka tanken att skriva artiklar där olika personer lyfter fram kritik mot yoga."


Ny studie: Nio av tio ber om helande
-  Thomas Manfredh i Dagen - "En ny studie visar att nio av tio amerikaner ber till Gud om helande för egen eller en medmänniskas räkning.
   En slutsats av studien, som genomförts av Institutet för studier av religion på Baylor-universitetet i Waco, Texas, är att många i USA ser bön som en viktig del i en process för att må bra.
   – Förutom tron på Gud finns det bara ett uttryck för religiös tro som har stort genomslag hos det amerikanska folket och det är att många ber om helande, säger forskaren Jeff Levin.
   Det svar som förvånar honom mest i undersökningen är att mer än 25 procent av invånarna i USA uppger att de har praktiserat att lägga händerna på någon och bett om helande."

Skriv ut  
Onsdag 27/4

Ord för dagen den 27 april - Psalm 50 0ch 51

ATT UTTRYCKA SIN KÄRLEK - Psalm 50

Bibelläsning - Psalm 5:

Nej, offra lovets offer åt Gud och infria dina löften till den Högste."
(Ps 50:14 FB)

Bibelordet uppmanar oss att göra två saker: Prisa Gud med vår mun och lyda Gud med våra gärningar.

Någon sa: "Det räcker inte med att säga ´jag älskar dig´, man måste också visa det i handling."

Gud vill ha vår lovsång. Men om inte lovsången åtföljs av att vi vill infria våra löften till Gud och följa Honom i allt, så klingar lovsången falskt.

Att bli frälst innebär att bekänna Jesus som Herre (Rom 10:9). Om vi inte lever med Jesus som Herre i våra liv, så hjälper inte all världens lovsång.

Jesus definierar vem det är som verkligen älskar Honom: "Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig" (Joh 14:21)


"SKAPA I MIG, GUD, ETT RENT HJÄRTA" -Psalm 51

Bibelläsning: Psalm 51
"Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta och ge mig på nytt en frimodig ande"
(Ps 51:12 FB)

David hade syndat. Hans synd hade fått oreparerbara konsekvenser. Han hade säkert försökt ställa allt till rätta mellan sig och andra människor.

Men synden har inte bara med våra relationer till varandra att göra. Det handlar även om min relation till Gud. David hade förlorat sin frimodighet, sin glädje, sin kraft, ja till och med sin relation till Gud.

Längtan efter att åter få uppleva välsignelsen av ett rent hjärta var förtärande stark och han ber om förlåtelse och rening: "Två mig ren från min missgärning, rena mig från min synd." (vers 4)

I en annan psalm berättar David om sin syndanöd och sin väg till förlåtelse:
"Så länge jag teg förtvinade mina ben vid min ständiga klagan. Dag och natt var din hand tung över mig, min livskraft försvann som av sommarhetta. Sela. Då uppenbarade jag min synd för dig, jag dolde inte min missgärning.Jag sade: "Jag vill bekänna mina överträdelser för HERREN." Då förlät du mig min syndaskuld." (Ps 32:3-5 FB)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Skapa i mig, Gud ett rent hjärta".

Skriv ut  
Onsdag 27/4
Bibelläsning från GT den 27 april
År 1:   Från förbannelse till välsignelse - 4 Moseboken 5 - Läs HÄR.

År  2:  Allt är fåfängligt - Predikaren 1 - Läs HÄR.

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Äldre inlägg på Förstasidan
Läs tidigare inlägg på Förstasidan HÄR
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
Dagens andakt
3 maj

”När vi nu är omgivna av en sådan sky av vittnen, låt oss då, även vi, befria oss från allt som tynger, all synd som ansätter oss, och hålla ut i det lopp vi har framför oss. Låt oss ha blicken fäst vid Jesus…”
( Heb 12:1-2)

Andakt:
Grovgruset på gångstigen hade sopats upp några dagar tidigare. Asfalten var ren och torr. Några dagar tidigare hade jag sett människor i färgglada västar som gått och plockat upp allt skräp som samlat sig under snön under vintern. Det var vår – en underbar vårdag och jag njöt av det gröna gräset som just hade börjat spira. Men under vinterns vilopaus hade mycket skräp blivit kvar, rester av det som bara någon månad tidigare varit nödvändigt. Gruset som nu, efter vårens inträde, hade gjort det tungt och svårt att gå, hade varit alldeles nödvändigt för att vi förut skulle kunna promenera på snön och ishalkan. I våra liv behöver vi också ibland en vårstädning, då vi plockar upp allt som vi samlat på oss – skräp, som kanske en gång var till nytta men som nu bara tynger vår dag. Gud vill att vi ska leva andligt fräscha liv varje dag. För att det ska vara möjligt är det ibland nödvändigt att vi stannar upp och gör en mer omfattande utrensning av sådant som vi samlat på oss av bara farten. Gud vill hjälpa oss att rensa ut rätt saker.

Bön:
Idag ber vi med psalmistens ord: ”Rannsaka mig Gud och känn mina tankar, pröva mig och känn min oro, se om min väg för bort från dig, och led mig på den eviga vägen” (Ps 139:23)

  


Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
ORD FÖR DAGEN

Ord för dagen 2016 - Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Läs mer här: -->

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba