Webbtidningen rupeba.se

Skriv ut  
den 30 april 2017
Söndag 30/4

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 30 april

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Så var det söndag igen. Nu ser det faktiskt ut som om vårvärmen ska få övertaget över vinterkylan.

Idag händer det något speciellt på kåren i Moss. Det är konfirmation! Och det är stort i Norge. Det är 16 konfirmander som ska konfirmeras och lokalen kommer att vara fylld två gånger. Tidigare år då det varit 7-8 konfirmander har lokalen varit sprängfylld och folk har stått långt ute på "kyrktorget" för att få en glimt av konfirmationshögtiden. Men idag blir det två konfirmationsgudstjänster för att ge plats till alla, 11.00 och 12.30.

I morgon är det första maj. Det kanske inte är någon speciellt vanlig mötedag i Frälsningsarmén, men i Tistedal blir det Första-maj-musikfest. Primus motor för arrangemanget är musikmästaren Sverre Martinussen, pappa till en inte helt okänt svensk frälsningsofficer.

Tistedal kår och Halden kår har gått samman och bygger för fullt den nya kårlokalen i Halden. Jag tror att invigning blir någon gång på sensommaren. Jag har till och med hört att en grupp musikanter från Vasakåren kommer för att förstärka Tistedal hornmusik vid det tillfället.

Men nu är vi snart inne i den nya veckan och den nya månaden. Jag önskar att det ska bli en välsignad vecka och månad för dig.
Peter Baronowsky

Skriv ut  
Söndag 30/4

30 april - 4 Mos 8

GÖR JESUS SYNLIG

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 8
"Tala till Aron och säg till honom: När du sätter upp de sju lamporna, skall du sätta upp dem så att de kastar sitt sken över platsen framför ljusstaken."  (4 Mos 8:1)

Ljusstaken var vacker. Den var gjord av hamrat guld (vers 4). Men ljusstakens uppgift var inte att kasta ljus över sig själv. Den skulle lysa upp det som fanns framför ljusstaken. Där fanns skådebröden.

I Nya Testamentet används ljusstaken som symbol för församlingen (Upp 1:20). De sju lamporna var sju skålar som var fyllda med olja. Bilden träder fram av församlingens uppgift och de enskilda medlemmarnas (skålarnas uppgift).

Den kristne, fylld av den Helige Ande (oljan), har till uppgift att göra Jesus (livets bröd) synlig i världen. Inte att framhäva sig själv eller sin församling, utan att göra Jesus synlig i en annars mörk värld.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gör Jesus synlig.

Skriv ut  
Söndag 30/4

Ord för dagen den 30 april - Johannes 18

DEN SKYLDIGE GÅR FRI

Bibelläsning: Johannesevangeliet 18
"Jag finner honom inte skyldig till något brott. Nu är det sed att jag friger en fånge åt er vid påsken. Vill ni att jag skall frige judarnas konung åt er?" Då skrek de: "Inte honom, utan Barabbas!" Men Barabbas var en förbrytare. (Joh 18:38-40 FB)


Evangeliet bygger inte på rättvisa. Det bygger på nåd. Den som är skyldig går fri. Någon annan tar straffet. Rövaren på korset var välkommen in i himmelriket fastän han var skyldig.

Ingen kommer in i himmelriket av rättvisa. In i himmelriket kommer bara syndare - frälsta av nåd.

Jag behöver inte se på mig själv och fråga: är jag bra nog? Jag får lyfta blicken och se på Jesus och säga: Han är bra nog - även för mig.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus har köpt mig fri

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 29/4

29 aptil - 4 Mos 7

 
NÅDASTOLEN


Bibelläsning: Fjärde Moseboken 7
"När Mose gick in i uppenbarelsetältet för att tala med honom, hörde han rösten tala till sig från nådastolen ovanpå vittnesbördets ark, mellan de två keruberna. Och han talade till honom."  (4 Mos 7:89 FB)

Mose gick in till Herren vid nådastolen i uppenbarelsetältet. Där talade Gud till Moses, och Moses talade med Gud.

I alla Frälsningsarméns lokaler finns en nådastol. På svenska kallas den ofta för botbänk, men på engelska använder man ordet för nådastol, Mercy Seat.

Miljoner människor har gått fram till denna nådastol och talat med Herren och tagit emot förlåtelse, upprättelse och frälsning. Miljoner människor har också hört Herren tala personligt till dem vid nådastolen. Kanske en kallelse att bli soldat, eller en kallelse att bli frälsningsofficer, eller vägledning i någon fråga som vållat bekymmer.

Gud är inte beroende av en speciell plats idag där han kan möta människor. Gud möter människor överallt. Hemma, på bussen, på arbetet, ja överallt. Men för oss människor kan det ofta vara till hjälp att gå till en speciell avskild böneplats för att tala med Herren. Våra steg fram till botbänken kan förbereda vårt hjärta för att möta Gud.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bered ditt hjärta att höra Gud tala till dig. Hemma, på promenad, på jobbet, i vardagen, på söndagen, vid nådastolen....

Skriv ut  
Lördag 29/4

Jag visste inte att stråkinstrument var så farliga

 

 

Se fler ordlekar  HÄR.

Skriv ut  
Lördag 29/4

Ord för dagen den 29 april - Johannes 17

EVIGT LIV REDAN NU

Bibelläsning: Johannesevangeliet 17
"Detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus."
(Joh 17:3 FB)

Då man tänker på evigt liv tänker man ofta på längden. Att det håller på länge. I evighet..

Dagens bibelord ger en annan definition av evigt liv. Det handlar mer om kvalitet än kvantitet. Det eviga livet handlar om att känna Jesus. För att känna någon måste man tillbringa tid tillsammans med denne.

Alltför ofta kommer vi inte längre än till att känna till om Jesus. Men att verkligen känna honom. Det är livskvalitet. Det är evigt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Lära känna Gud.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 28/4

Nyhetsflödet fredag den 28 april

Trosrörelsen ansöker om att bli observatör i SKR
- Världen idag - "Trosrörelsens församlingar röstade på onsdagen för att ansöka om observatörsstatus under ett år i Sveriges kristna råd, SKR. Förslaget antogs med 14 röster för och åtta emot bland de församlingar som samlats till årsmöte på Hjälmaregården utanför Örebro. Kristet Center Örebro reserverade sig mot beslutet.
   - Det här en fråga som vi levt med i många år, och som styrelse har vi försökt att lyssna in de röster som funnits och haft en lång process där alla fått komma till tals. Och det har funnit en stark majoritet för den här linjen, säger Joakim Lundqvist, som är ordförande i Trosrörelsen."
Läs mer HÄR.


Cancersjuk palestinier smugglade sprängämnen åt Hamas
- Paul Widen i Nyheter från Israel - "Den israeliska säkerhetstjänsten ISA uppgav i onsdags att man arresterat två palestinska kvinnor vid gränskorsningen Erez efter att ha påträffat sprängämnen bland deras tillhörigheter. En av kvinnorna hade fått inresetillstånd till Israel för att få vård för cancer i Jerusalem, medan den andra kvinnan, hennes syster, hade fått inresetillstånd som medföljande släkting. När de passerade gränskontrollen mellan Gaza och Israel upptäktes sprängämnen gömda i medicinburkar i deras packning."
Läs mer HÄR.

På norsk: Utenfor ‘boksen’ – en tid for alt
- Fra Jostein Nielsens blogg
Ideen med å kaste ut garnet på den andre siden av båten er ulogisk. Samtidig forteller hendelsen at Guds rike er annerledes og at vi som disipler må være åpne for å tenke‘utenfor boksen’
Religion blir fort en ‘boks’. Jesus kom med liv og livet kan ikke overleve i en boks. Det kan være en av grunnene til at øvelsen med å kaste garnet ut på den ‘andre siden’ var en viktig lærdom for disiplene. Særlig dersom tallet '153' også ga dem nyttige assosiasjoner. 
Les mer HER.
Skriv ut  
Fredag 28/4

28 april - 4 Mos 6

VAR VÄLSIGNAD

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 6
"HERREN välsigne dig och bevare dig. 
HERREN låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. 
HERREN vände sitt ansikte till dig och give dig frid."  (4 Mos 6:24-26 FB)

Här får Mose instruktion från Herren om vad han ska säga när han välsignar folket (vers 23).

Den prästerliga tjänsten innebar att välsigna människor. I Nya Testamentets ögon är vi alla präster och vårt uppdrag blir därmed att välsigna människor vi möter. Det kan vi göra både med ord och med handlingar.

Men just nu får du ta emot välsignelsen från Herren personligen till dig själv. Läs sakta och ta emot:

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "HERREN välsigne dig och bevare dig. HERREN låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. HERREN vände sitt ansikte till dig och give dig frid."

Skriv ut  
Fredag 28/4

Ord för dagen den 28 april - Johannes 16

 

                    SYND, RÄTTFÄRDIGHET OCH DOM 

Bibelläsning: Johannesevangeliet 16
"Och när han (Hjälparen) kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: om synd, ty de tror inte på mig" (Joh 16:8-9 FB)

Synd är inget populärt begrepp i dag. Många menar att det inte finns något som är synd. Men den Helige Ande vill överbevisa oss om synd. Det är först när jag ser synden i mitt liv som jag kan ta emot förlåtelse och den befrielse som Jesus vann på korset.

Det grekiska ordet för "synd" kan också översättas med "att missa målet". Att inte tro på Jesus, att inte leva i gemenskap med honom är att missa målet med livet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Fokusera på målet med mitt liv!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 27/4

Nyhetsflödet torsdag den 27 april

”RFSL:s och RFSU:s material hindrar integrationen”
Världen idag  - "Tecknade bilder på alla möjliga sexuella konstellationer visas i RFSL:s material för nyanlända. Materialet kan cementera segregationen och leda till sexuella brott, menar debattören Nasrin Sjögren. – Man kan tro att man kommit till en landsomfattande bordell, där det är fritt fram för allt, säger hon.
   Män som har olika typer av sex med män, tre personer som har sex med varandra samtidigt och sexuella akter mellan personer som ser ut att vara en blandning mellan man och kvinna. Det är några av de färgglada illustrationer som finns i RFSL:s broschyr ”Sexual health and rights in Sweden” (Sexuell hälsa och rättigheter i Sverige). Vissa av teckningarna är helfigursbilder, medan andra visar förklarande detaljer."
Läs mer HÄR.


Bönemöte i Sydafrika samlade nära en miljon kristna
- Dagen - "Kristna från Sydafrika och hela södra Afrika kom till Bloemfontain för att hålla gudstjänst och be tillsammans i lördags.
   Temat för bönedagen var "It´s time" ("Det är dags"). Initiativet till bönesamlingen kom från evangelisten Angus Buchan, skriver tidningen Sunday Independent.
   Många hade kommit till Bloemfontain redan på fredagkvällen. På lördagen strömmade människor till i bussar, minibussar och privata bilar. Samlingen hölls på en gård som ägs av tidigare rugbyspelaren Olle Le Roux."
Läs mer HÄR.

På norsk: Steg 7: Vekst. Vil du overvinne prøvelser og fristelser?

Forrige kapittel i denne serien handlet om å ta imot og bli fylt av Guds kraft. Det kan være en fantastisk opplevelse, der vi virkelig kjenner at Gud kommer nær oss og fyller oss med sin kraft. Vi kan kanskje til og med kjenne oss så sterke at vi tror at vi aldri mer kommer til å falle, ja, til og med at vi aldri mer kan bli fristet.
   Når vi føler oss så selvsikre at vi tror at vi aldri kommer til å falle, da gjelder det å se opp, for da lever vi i et selvbedrag. Alle mennesker blir fristet, alle mennesker mislykkes på det ene eller det andre området, mer eller mindre ofte. Til og med Jesus ble alvorlig fristet av djevelen, enda han var Guds egen Sønn. Det skjedde like etter at Jesus var blitt fylt av Den Hellige Ånd. (Luk 4, 1-14). Men Jesus overvant fristelsen og kunne gå videre enda sterkere. Det står at han vendte tilbake fra fristelsen «fylt av Åndens kraft» Den som møter en fristelse og overvinner den, blir altså sterkere enn om han aldri hadde møtt fristelsen.
Les mer HER.

Skriv ut  
Torsdag 27/4

27 april - 4 Mos 5

FRÅN FÖRBANNELSE TILL VÄLSIGNELSE

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 5
"Sedan skall prästen skriva upp dessa förbannelser i en bokrulle och tvätta av dem i det bittra vattnet."  (4 Mos 5:23 FB)

Lägret måste renas, tabernaklet måste renas, människorna måste renas. Synd förde med sig en förbannelse och allt som finns i Guds närhet måste vara rent. Det måste renas. Själva lagen som vilade tungt över folket var en förbannelse. Förbannelsen måste sonas och folket måste renas från synd.

Men sedan kom Jesus! Och fastän han var oskyldig tog han det straffet som lagen krävde för att befria oss från förbannelsen och rena oss från synden. "Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä.Vi friköptes, för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden."  (Gal 3:13-14)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Befriad från förbannelse för att leva i välsignelse!

Skriv ut  
Torsdag 27/4
Ord för dagen den 27 april - Psalm  51

 
"SKAPA I MIG, GUD, ETT RENT HJÄRTA"


Bibelläsning: Psalm 51
"Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta och ge mig på nytt en frimodig ande"
(Ps 51:12 FB)

David hade syndat. Hans synd hade oreparerbara konsekvenser. Han hade säkert försökt ställa allt till rätta mellan sig och andra människor.

Men synden har inte bara med våra relationer till varandra att göra. Det handlar även om min relation till Gud. David hade förlorat sin frimodighet, sin glädje, sin kraft, ja till och med sin relation till Gud.

Längtan efter att åter få uppleva välsignelsen av ett rent hjärta var förtärande stark och han ber om förlåtelse och rening: "Två mig ren från min missgärning, rena mig från min synd." (vers 4)

I en annan psalm berättar David om sin syndanöd och sin väg till förlåtelse:
"Så länge jag teg förtvinade mina ben vid min ständiga klagan. Dag och natt var din hand tung över mig, min livskraft försvann som av sommarhetta. Sela. Då uppenbarade jag min synd för dig, jag dolde inte min missgärning.Jag sade: "Jag vill bekänna mina överträdelser för HERREN." Då förlät du mig min syndaskuld." (Ps 32:3-5 FB)


==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Skapa i mig, Gud ett rent hjärta"

Skriv ut  
Onsdag 26/4

Att upptäcka olika tolkningsnivåer i en bibeltext

BIBELSYN OCH BIBELBRUK - del 2


Det är vanligt att man då man läser en text i Gamla Testamentet, vid sidan av den bokstavliga betydelsen, också kan upptäcka ett helt annat budskap. Det kan man kalla en allegorisk eller typologisk tolkning.

Allegorisk betyder ”ett konsekvent genomfört utbyte av ett egentligt budskap mot en metafor” (Wikipedia). Det vill säga att man tolkar in en symbolisk innebörd i texten. Typologisk betyder att texten innehåller typer, förebilder, för något annat än det som egentligen står.

Då kan man läsa texten på två tolkningsnivåer. En bokstavlig och en andlig.

Berättelsen om den första påsken i Egypten handlar om att ett lamm dör i någon annans ställe och genom lammets blod blir människor frälsta, räddade från döden. Det är inte speciell långsökt att se den kristna påsken där Jesus dör i människans ställe och genom Jesu blod blir frälsningen tillgänglig.

Berättelsen om Abraham som offrar sin enfödde son Isak är en förebild på hur Gud sände sin enfödde son att offras.

Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 26/4

26 april - 4 Mos 4

GE GUD DITT BÄSTA

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 4
"De av Gersons barn som inmönstrades efter sina släkter och familjer, de som var trettio år eller äldre, upp till femtio år, alla arbetsföra som skall tjänstgöra vid uppenbarelsetältet" (4 Mos 4: 38-39 FB)

Flera gånger står det skrivet att de som skulle tjänstgöra vid uppenbarelsetältet skulle vara mellan trettio och femtio år gamla (vers 35, 39, 43, 47).

Det handlar om att ge de bästa åren till Herren. Mognaden som kommer efter ungdomstiden och kraften som finns före åldrandet sätter in. Ge det bästa åt Herren.

Den som också får tjäna Herren i sin ungdom kan vara tacksam för det och att tjäna Herren på sin ålderdom är en extra bonus i livet.

Ge ditt bästa till Gud av tid, tjänst, energi och engagemang.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Ge gud ditt bästa. Var du än befinner dig i livet.

Skriv ut  
Onsdag 26/4

Ord för dagen den 26 april - Psalm 49

 
"DU KAN INGENTING TA MED DIG DIT DU GÅR"


Dagens bibelläsning - Psalm 49

"Ty han ser att de visa dör, att dårar och oförnuftiga går under liksom de och måste lämna sina ägodelar åt andra." (Ps 49:11 FB)

Trubaren sjöng "Du kan ingenting ta med dig dit du går." Det är också temat för Psalm 49. Budskapet upprepas genom psalmen: "Frukta inte när en man blir rik, när hans hus växer till i härlighet. Av allt detta får han ingenting med sig vid sin död, hans härlighet följer honom ej dit ner." (vers 17-18).

Men samtidigt finns evighetshoppet för den som tror på Herren: "Men Gud skall friköpa min själ från dödsrikets våld, han skall ta emot mig." (vers 16)

Det är sant att vi inte kan ta med oss våra ägodelar till himlen. Men, vi kan redan här och nu investera av det vi äger och av det vi är i Guds rike.

Våra gåvor kan vara med att finansiera kristen verksamhet som leder till att fler kommer in i Guds rike.

Vi kan investera vår tid, vårt engagemang och vår förbön för att låta Guds rike tillkomma på jorden så att fler människor kan ta emor evigheten i sina hjärtan.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Var investerar jag mina resurser?

Skriv ut  
Tisdag 25/4

Nyhetsflödet tisdag den 25 april

Jackelén kallade bibliska lärjungar för "sambo"
- Världen idag - "Var Bibelns Emmausvandrare ett homosexuellt sambopar? Det kunde man tro om man lyssnade på ärkebiskop Antje Jackeléns predikan under gudstjänsten till minne av terrorns offer i måndags. – Det finns inget stöd för ett sådant påstående, säger teologen Olof Edsinger...
   Predikan utgick från Lukas­evangeliets 24:e kapitel där det beskrivs hur två lärjungar, efter att Jesus har dött, går på vägen till Emmaus och plötsligt får sällskap av en främling, som visar sig vara Jesus.
– Vi vet inte om de hade kommit så långt i sina funderingar där de gick på vägen. Men de samtalar och diskuterar i alla fall med varandra, där de går den där milen mellan staden och hembyn. Kleopas och hans sambo sitter inte ordlösa mitt emot varandra, utan de rör sig sida vid sida, sa Antje Jackelén."
Läs mer HÄR.


Det kristna budskapets vidd
- Olof Edsinger i Dagen - "Vi behöver bli bättre på att presentera helgelsen som en konsekvens av evangeliet snarare än som en förutsättning för detta.....
   Hur kan vi i en narcissistisk tid kommunicera det kristna budskapet i allmänhet och evangeliet i synnerhet? När jag själv har jobbat med denna fråga har jag delat in Nya testamentets tilltal till oss människor under fyra rubriker. Grovt tillyxat kan de beskrivas så här:
1) Det positiva budskapet: vi är skapade och älskade av Gud.
2) Det dåliga budskapet: vi har genom synden blivit åtskilda från vår Skapare.
3) Det glada budskapet: Jesus­ har dött för vår skull, och har därmed öppnat vägen till Fadern­.
4) Kallelsen till lärjungaskap: som respons på vad Jesus har gjort för oss, och i den helige Andes kraft, får vi börja leva det liv som inte längre kretsar kring oss själva utan kring Gud och hans vilja."
Läs mer HÄR.


Med fribiljett till paradiset
- Paul Widén i Världen idag - "Vågen av palestinsk terrorism som inleddes i slutet av september 2015 krävde på långfredagen sitt 46:e dödsoffer när den 21-åriga brittiska studenten Hannah Bladon knivmördades på en spårvagn i centrala Jerusalem. Attacken utfördes av Jamil Tamimi, en 57-årig man bosatt i östra Jerusalem. I förhör efter dådet uppgav han att han valde ut sitt offer därför att hon råkade stå bredvid en beväpnad gränspolis: Han hade hoppats bli ihjälskjuten....
   Israel visar att det är fullt möjligt att vara medveten om att de som väljer att utföra terroristattacker ibland lider av mental ohälsa, och samtidigt inse att detta i sig inte räcker som förklaring. Roten till det onda är och förblir den islamistiska ideologin som präglar förövarnas omgivning."
Läs mer HÄR.


In English: History in Maps. Israel & "Palestine"
- Shamrak.com - "Take a close look at this PRESENT DAY MAP of the Middle East in which you can see that 22 Arab and/or Muslim [Iran is not considered Arab] nations completely engulf Israel. Can anyeone explain how "expansionist Israel" has "taken over" the Middle East? The Arab countries occupy 640 times the land mass as does Israel and outnumber the Jews of Israel by nearly fifty to one."
Read more HERE.

Skriv ut  
Tisdag 25/4

25 april - 4 Mos 3

TJÄNA I GUDS HUS

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 3
"Detta är berättelsen om Arons och Moses släkt vid den tid då HERREN talade med Mose på Sinai berg. Arons söner hette Nadab, den förstfödde, och Abihu, Eleasar och Itamar. Detta var namnen på Arons söner, de smorda prästerna, som hade invigts till att vara präster."  (4 Mos 3:1-3 FB)

Aron och hans söner var invigda att vara präster. Till sin hjälp hade de Levi stam och kapitlet redogör i detalj för de olika uppgifterna som de olika familjerna i Levi stam fick ansvar för.

Det är ordning i Guds rike och var och en har sin speciella uppgift. Vi behöver inte konkurrera eller tränga in på varandras område, det finns uppgifter för var och en.

I Nya Testamentet finns också en uppräkning av olika uppgifter i Guds rike. Några är kallade att vara apostlar, andra till att vara profeter, andra till att vara herdar, andra till att vara lärare och andra till att vara evangelister.

Vem är du? Vilken uppgift har Gud lagt ned i dig? Hur kan du på bästa sätt utföra den?

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad är min uppgift i Guds hus? (Han har frälst oss och kallat oss med en helig kallelse: 2 Tim 1:9)

Skriv ut  
Tisdag 25/4

Ord för dagen den 25 april - Johannes 15

ATT BÄRA FRUKT

Bibelläsning: Johannesevangeliet 15
"Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra." (Joh 15:5 FB). "Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt om er att ni skall gå ut och bära frukt, sådan frukt som består" (Joh 15:16 FB)

Förutsättningen för att bära frukt är att förbli i honom, för utan honom kan vi ingenting göra. Fruktbärandet är inte något vi gör, utan något han gör då vi förblir i honom.

Han har bestämt om oss att vi ska bära frukt som består. Amen = låt det ske!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Förbli i honom!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 24/4

Bibeln och naturvetenskapen:
Behöver tron försvaras? (del 1)

Publicerades den 21 apr. 2017

I en mycket uppskattad serie föreläsningar vid Filadelfiakyrkans Bibelskola STHLM vt 2017 tar Stefan Gustavsson sig an ämnet Bibeln och naturvetenskapen. Har modern vetenskap motbevisat Gud? På vilket sätt relaterar kristen tro till forskning och naturvetenskap? Hur kan man läsa Bibelns första tre kapitel i ljuset av Big Bang och vad vi idag vet om universums ålder? Och har berättelsen om Adam och Eva någon koppling till historien?

Varje föreläsning inkluderar Q&A från publiken.
Del 1 - Behöver tron försvaras?

Skriv ut  
Måndag 24/4

24 april - 4 Mos 2

GUD I CENTRUM

Bibelläsning: Fjärde Moseboken 2
"HERREN talade till Mose och Aron. Han sade: "Israels barn skall slå läger, var och en under sitt baner, vid de fälttecken som hör till deras särskilda familjer. Runt omkring uppenbarelsetältet skall de slå läger, på något avstånd från det."  (4 Mos 2:1-2 FB)

Kapitlet berättar hur Israels barn skulle slå läger runt omkring uppenbarelsetältet som representerade Guds närvaro bland folken. Var och en under sitt baner. Men Gud skulle finnas i centrum av gemenskapen.

Så är det med alla kristna idag. Vi kan vara olika, vi kan ha olika uttrycksform och särart. Vi kan ha olika baner. Vi kan betona olika saker. Men Gud måste få vara i centrum i allt vi gör.

Och ju närmare centrum vi kommer, ju närmare Gud vi kommer, desto närmare kommer vi också automatiskt varandra.

Ju närmare Jesus du kommer, desto närmare kommer du också dina trossyskon, även om de slagit läger under ett annat baner. "Jag ber att de alla skall vara ett", är Jesu bön för oss (Joh 15:21)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Ju närmare Jesus vi lever, desto närmare kommer vi varandra.

Skriv ut  
Måndag 24/4

Ord för dagen den 24 april - Johannes 14

KÄRLEKEN OCH GUDS ORD

Bibelläsning: Johannesevangeliet 14
"Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig." (Joh 14:21 FB) "Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord." (Joh 14:24 FB)

Kärleken till Jesus är inte bara en känsla. Den tar sig också praktiska uttryck. Jesus definierar vem som älskar honom: Den som håller hans ord.Man kan inte älska Jesus om man samtidigt förnekar Guds ord.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Kärlek är inte bara en känsla, det är framför allt hur vi handlar mot den vi älskar.

Käs mer HÄR.

Skriv ut  
NT-boken
 
Nu är alla fyra delarna i NT-boken färdiga!

Projektet började den 1 januari 2016 och sedan har det fortsatt med ett kapitel om dagen, och nu är hela serien färdig. Tillsammans innehåller de fyra delarna 1.228 sidor bibelundervisning.

Till varje kapitel i Nya Testamentet finns en miniandakt med ett "mannakorn" att tugga på under dagen. Dessutom finns det till varje kapitel en avdelning med översikt, kommentarer och frågor till eftertanke.

NT-boken ges ut i A5-pärmar.
Del 1 innehåller de fyra evangelierna (299 sidor)
Del 2 från Apostlagärningarna till och med 2 Korintierbrevet (335 sidor)
Del 3 från Galaterbrevet till och med Filemon (263 sidor)
Del 4 från Hebreerbrevet till och med Uppenbarelseboken (331 sidor)

NT-boken kostar 160 kronor per del (pärm).
(Postens porto tillkommer med 69:- för 1-2 pärmar och 138:- för 3-4 pärmar)
Beställ genom att skicka ett mejl till info@rupeba.se.

NT-boken kan användas som följeslagare till den personliga bibelläsningen, till självstudium, gruppsamtal eller för predikoförberedelser, eller helt enkelt som uppslagsbok.

Översikt över innehållet i del 1 finner du HÄR.
Översikt över innehållet i del 2 finner du HÄR.
Översikt över innehålet i del 3 finner du HÄR.
Översikt över innehållet i del 4 finner du HÄR.
Skriv ut  
GT-boken

GT-boken del 1 är nu färdig

Är du med i UTMANINGEN där vi läser Gamla Testamentet på två år?

Jag har nu många människor på min utsändningslista som får ett mejl varje morgon med en kommentar från det kapitel vi läser just den dagen. Du kan också få vara med och det kostar ingenting. Skriv bara till info@rupeba.se och tala om att du vill vara med i UTMANINGEN och från och med nästa dag får du ett morgonmejl från mig, så länge du själv vill.

På samma sätt som förra året, då vi läste Nya Testamentet, kommer jag att ge ut kommentarerna till vår läsning av Gamla Testamentet. Vi har nu hunnit fram till Tredje Mosebok och den första delen är nu klar.

Kommentarerna ges ut i A5-pärmar och den första delen, som är på totalt 336 sidor innehåller:
1-1 Gamla Testamentets historia (112 sidor)
1-2 Första Moseboken (130 sidor)
1-3 Andra Mosebok (94 sidor)
HÄR finner du en översikt över innehållet i pärmen.

I pärmen kan du göra understrykningar och skriva in dina egna reflektioner från läsningen av de olika kapitlen.

Pärmen kostar 160 kronor (postens porto tillkommer)

Om du vill skaffa ett exemplar skriver du bara ett mejl till info@rupeba.se, så sänder vi pärm och faktura till dig.

Om du vill veta mer om NT-boken från förra årets bibelläsning kan du läsa mer om den HÄR.

/PB

Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
FRELSESARMEEN TISTEDAL
Skriv ut  
Onsdagsbibelskolan
Skriv ut  
Dagens andakt
30 april

”Var inte förskräckt för dem. Se jag gör dig idag till en befäst stad, en pelare av järn, en mur av koppar som håller stånd mot hela landet ... De skall angripa dig, men de skall inte besegra dig, ty jag är med dig, säger Herren och jag skall rädda dig.”
( Jer. 1.17-19)

Andakt:
Jeremia var utvald av Gud. Han hade fått ett heligt uppdrag: att vara profet för folken. (Jer 1:5) Men Jeremia var rädd. Han kunde inte tala och han tyckte att han var för ung. Men Gud fortsatte att tala till honom trots hans invändningar. Gud uppmanade honom att ”gå dit jag sänder dig och säg det jag befaller dig” (v. 7). Sedan är det som om Gud tar honom i sin famn och säger: ”Låt dem inte skrämma dig, ty jag är med dig och jag skall rädda dig” (v. 8). I oss själva har vi inte mycket att sätta emot de väldiga krafter som står emot evangeliet. Men Gud själv vill ”röra vid vår mun” och utrusta oss för det uppdrag han vill använda oss till.

Bön:
Jag ber dig Herre om mod att tala det du vill idag och att handla så som du önskar. Det spelar ingen roll om dagens uppdrag är stort eller litet, eller om det får små eller stora och långsiktiga konsekvenser. Du lovar att vara med och då behöver jag inte vara rädd.

  


Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
facebook


Följ rupeba på facebook. Klicka på loggan.

Skriv ut  
NT-boken

NT-boken - perfekt för bibelgruppen eller som följeslagare i den personliga bibelläsningen. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
GT-boken
GT-boken del 1 är nu färdig!
Läs mer HÄR.
Skriv ut  
 
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Swisch

Nu kan du betala till rupeba direkt med din mobil om du är ansluten till Swisch. Betala till +46 723 96 94 80

Skriv ut  
Mittwoch

Varje torsdag lägger vi ut något här på sidan som är värt att tänka vidare på. Du finner det under rubriken "Mitt i veckan".

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Ny boklista
De flesta av våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.
Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
 
      Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba