Webbtidningen  rupeba.se  
Skriv ut  
den 29 maj 2016
Ny boklista

Ny boklista. Alla våra e-böcker kan du numera beställa utan kostnad. Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 29/5

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 29 maj

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet


Så var det söndag igen. Den här söndagsmorgonen vaknar vi, för omväxlings skull, hemma i våra egna sängar på Jelöy, i Moss, Norge.

Veckan började med att vi undervisade på en kurs för blivande pensionärer och kursdeltagarna var frälsningsofficerare och andra anställda som var på väg att gå i pension de närmaste åren. Kursen innehöll en hel del praktisk information om vad som händer då man går i pension, hur mycket pension man får och mycket annat.

Vår uppgift var att ha ett pass om pensionärslivet utmaningar och möjligheter. Jag vet inte varför vi blev tillfrågade om det. Vi har ju misslyckats två gånger att gå i pension. Så vår enda kunskap om pesnionärslivet är ju egentligen om hur man misslyckas gå i pension....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 29/5

Nyhetsflödet söndag den 29 maj

 

Biskopskritik mot bön där Gud kallas Moder
- Världen idag - "Den kollektvädjan som skickades ut inför Svenska kyrkans internationella arbete i söndags avslutas med en bön till den treenige Guden. Men benämningarna på Gud är bland annat Moder, Syster och Livgiverska, något som nu får stark kritik....
   Prästen Helena Edlund uttrycker även hon kritik på sajten Kristen Opinion:
”Inom Svenska kyrkan har vi olika tolkningar av den kristna tron, det är som det ska vara. Men nu det handlar inte längre om olika tolkningar – den teologi som formuleras i kollektcirkulärets bön går inte, med bästa vilja i världen, att definiera som kristen”.


De små glidningarnas gud
- Helena Edlund i Kristen Opinion - "Magnus Malm liknar i sin bok Som om Gud inte finns sekulariseringen via språkliga glidningar vid liknelsen om att koka grodor – om förändringarna i temperatur sker för snabbt, hoppar grodorna ur kastrullen. Höjer man temperaturen sakta, märker grodorna däremot inget, de stannar i kastrullen och dör så småningom.
Likadant är det med det teologiska språket. Malm skriver på sidorna 22-23: ”Här erbjuder språket stora möjligheter till diskreta myrsteg åt fel håll, utan att skicka upp varningsskyltar som skulle kunna mobilisera visselblåsare. En sanning är inte en punkt utan snarare ett utrymme, där man med språket kan förflytta sig åt ena kanten utan att fördenskull lämna sanningen. Problemet är bara att om man gör det varje gång och över hela linjen … så har man så småningom ritat om hela kartan så att man inte riktigt känner igen den.
 Exempel på sådana språkliga positionsförflyttningar som var för sig inte nödvändigtvis är felaktiga eller vilseledande men som sammantaget visar sig rita om kartan mer än vi kanske från början hade tänkt oss:Från ”Jesus … till ”Gud”.
Från ”Gud” … till ”det heliga”.
Från ”evangeliet” … till ”kristna värderingar”.
Från ”bön” … till ”andlighet”.
Från ”efterföljelse” … till ”engagemang”.
Från ”Kristus” … till ”kristen tro”.
Från ”lärjungaskap” … till ”verksamhet”.
Från ”bekännelse” … till ”tolkning”.
Från ”synd” … till ”brustenhet”.
Från ”Ordet” … till ”mysteriet”.
 Observera att det aldrig handlar om ett nytt ord för samma sak. Det finns inga exakta synonymer. Ett nytt ord förflyttar alltid betydelsen i aldrig så liten grad. Här tar orden med sig hela vårt fokus och placerar det där vi inte medvetet har valt att lägga det. Och alltid i samma grundläggande riktning: Från Gud i centrum till oss själva i centrum. Från det specifika till det allmänna. Från det personliga till det abstrakta. Från det utmanande till det bekräftande. För sent upptäcker vi att vi har hamnat någonstans där vi inte ville vara.”

Hva nå, lille kirke?
- Birger Løvlie i Dagen - "For tiden er den kirkelige utviklingen mer uoversiktlig enn på lenge. Staten har med sin nye ekteskapslov satt dagsorden for en debatt som ikke ser ut til å ta slutt.
Staten har ført sitt ansvar for å ivareta de homofiles demokratiske rettigheter så langt at ekteskapet er blitt omdefinert. Det kan vi ha ulike meninger om, men kirkens lange historie som forvalter av ekteskapsinngåelsen kan være kommet til veis ende.
Valget står om å fastholde troen på at samlivet mellom mann og kvinne er skaperens ordning. Alternativet er å akseptere samfunnsendringene på en slik måte at kirken ikke lenger representerer et alternativ til det sekulære samfunnet.
For å si det med Pannenberg: Da vil den heller ikke være nødvendig."

Skriv ut  
Söndag 29/5

Ord för dagen den 29 maj - Apostlagärningarna 18

 
"VAR INTE RÄDD, UTAN TALA OCH TIG INTE"

Bibelläsning: Apostlagärningarna 18
"En natt sade Herren i en syn till Paulus: ´Var inte rädd, utan tala och tig inte´!" (Apg 18:9 FB)

I Apg 18 är Paulus fullt upptagen med att predika: "...var Paulus helt upptagen med att predika ordet och vittna för judarna att Jesus är Messias." (Apg 18:5 FB).

Paulus förkunnelse möts som vanligt av motstånd. Då möter Herren Paulus med orden "Var inte rädd, utan tala och tig inte" (Apg 18:9 FB)

Det är ord som vi också kan få ta emot för dagen i dag.

==>Mannakorn att tugga på under dagen: Var inte rädd, utan tala!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Söndag 29/5
Bibelläsning från GT den 29 maj
År 1:  Var är ditt hjärta? - 5 Mosebok 4 - Läs HÄR.

År  2:  Vila från smärta och oro - Jesaja 14 - Läs HÄR.  

           Dom över avgudadyrkare - Jesaja 15 - Läs HÄR
 
  Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Lördag 28/5

Nyhetsflödet lördag den 28 maj

Forskare: Skolan kan tala om troende som psykiskt sjuka
- Svt - En ny avhandling riktar hård kritik mot religionsundervisningen i skolan. Forskaren säger att den är gammaldags och inte ger plats för diskussioner om religionen i dagens samhälle. – Man kan tala om de som är religiösa som ointelligenta, eller psykiskt sjuka, säger forskaren Karin Kittelmann Flensner...

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och här tar religionen extrem liten plats i människors vardagsliv. Det avspeglar sig också i religionskunskapsundervisningen på det sättet att ateismen är en slags grundplåt, där religion är något som andra håller på med och som pågår någon annanstans....
    I religionsundervisningen tror lärarna att de är neutrala och objektiva, men i avhandlingen konstaterar Karin Kittelmann Flensner att det snarare är en ateistisk grundinställning som råder."


Bortom mediebruset
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Vi lever i ett mediabrus i samhället. Överallt röster, ljud, färger som försöker fånga vår uppmärksamhet. Ibland är det ett sådant överflöd att vi blir förvirrade. Vart leder vägen? Vem har rätt?
   I denna flod av ljud och sinnesintryck behöver vi påminna oss om Psaltarorden: ”Bli stilla och besinna att jag är Gud”.....
   ...När vi söker stillheten och bönen i en förvirringens tid så talar Gud också genom mediabruset. Många är kyrkofäderna och väckelsens budbärare genom historien, som både blivit en ”ropandes röst i öknen” och förmedlat en viskning från Gud. Då öppnas ofta stängda dörrar och vägens mål kan anas.
    Men Gud behöver finna hjärtan villiga att stanna upp för att lyssna och sedan följa vägledningen."

En åpen bønn
- Jostein Nielsens blogg - ”Kan du avse en tier?” – jeg har fått et slikt spørsmål mange ganger. Han som ba, valgte å være konkret. Responsen kan være ’ja eller nei’. En annen ville kanskje spurt: ”Har du noen mynter å avse?”. Den bønnen har en litt større risiko – i tillegg ’ja eller nei’ åpner den opp for å få mer eller mindre. Det er med bønn som med investeringer – jo, åpnere den er, dess større risiko, men også mulighet for større uttelling. 

Skriv ut  
Lördag 28/5

"Över alla människor"

Apostlagärningarna del 8 av 12

I förra lektionen såg vi på skillnaden mellan att bli född av Anden och att bli döpt av Anden.

Augustinus som levde på 300-talet sa: "När jag blir frälst får jag den Helige Ande, men när jag blir andedöpt får den Helige Ande mig."
Frälsningsarméns grundläggare William Booth såg det som viktigt att soldaterna blev döpta med den Helige Ande. Han skrev till sina officerare: "Ni måste leda era soldater in i det fulla förverkligandet av dopet med Den Helige Ande..... För att göra riktiga soldater måste ni sträva efter att inte bara få dem skilda från synden, utan också att få dem fyllda med den Helige Ande. Utan detta är de maktlösa i det stora arbete de fått sig pålagt."

Alla får vara med
Catherine Booth talar också om "detta Andens fulla dop över din själ", och säger: "Denna pingstupplevelse erbjuds alla kristna".

Detta framgår också klart i Apostlagärningarna. Både i läran och i praktiken. I talet på pingstdagen citerar Petrus profeten Joel och säger: "Det skall ske i de sista dagarna, säger Gud, att jag utgjuter min ande över alla människor." (Apg 2:17)

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 28/5

Ord för dagen den 28 maj - Apostlagärningarna 17

 
EN NY KUNG

Bibelläsning: Apostlagärningarna 17
"De bryter alla mot kejsarens förordningar och säger att det är en annan som är kung, en som heter Jesus." (Apg 17:7)

Det blev en total kulturkollision. I romarriket där det bara fanns en kung, herre och kejsare, kommer det plötsligt ett folk och påstår att de hör till en helt annan herre och kung.

Att bli en kristen, att bli frälst, innebär att byta herre i livet. "Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. " (Rom 10:9 FB)

Oavsett vem, eller vad, som varit herre över ditt liv tidigare, så innebär det ett maktskifte att bli frälst. Jag får bekänna Jesus som Herre och leva mitt liv i Guds herradöme, Guds rike.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad får det för konsekvenser för mig i dag att Jesus är Herre i mitt liv?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Lördag 28/5
Bibelläsning från GT den 28 maj
År 1:  Var inte rädd - 5 Mosebok 3 - Läs HÄR.

År  2:  Herrens dag är nära - Jesaja 13 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Fredag 27/5

Nyhetsflödet fredag den 27 maj

Urkyrkan var öppen för nya människor - men ställde krav
- Dagen - "Urkyrkan hade en öppen famn för nya människor men ställde även tydliga krav på dem. Kan vi lära oss av det? Det undrar Tony Larsdal, präst och bibelöversättare.
   Vårt land står i dag inför stora utmaningar när det gäller integration. Hur ska vi hantera situationen så att vi klarar av att genomföra allt det goda vi vill? Som kristna tänker jag att vi har ett särskilt ansvar att hämta vägledning från de instruktioner som Jesus och hans apostlar har gett oss i Bibeln."

 
"Bruk liberalteologien som gissel for a tømme kirken for innhold"

- Från norska sidan /PB - Vid ett besök i Bodø nyligen hade jag ett samtal med en av frälsningssoldaterna i kåren, Ivar Paul Kristiansen. Han berättade om några av de politiska strömningarna i Norge på 1920-talet och gav några exempel:
- "Vi skal gjøre skolen verdslig, liksom sykepleien og begravelsen og ekteskapet og fodselsregistreringen. Vi skal slåss uforsonlig mot den bestående lutherdom som andre fordummende sekter"
- "Bruk liberalteologien som gissel for a tømme kirken for innhold. Når den er blitt blodløs og kraftløs, da kan den få sin frihet"
    Även om dessa politiska strömningar inte har varit de öppet dominerande i Norge sedan dess, kan man konstatera att det är den vägen utvecklingen gått.

In Depth with Danielle Strickland - Part 2 of 3

- God TV - "Social justice advocate, Danielle Strickland of the Salvation Army talks about William Booth's historic role in helping refugees, which continues today. Danielle believes the Refugee Crisis could be the Church’s greatest opportunity and that we must not allow fear to stop us. “As we share a revolution of kindness, we will enter the Church's finest hour,” she says.
    Danielle is a speaker, writer and currently serves as Social Justice Secretary for the Salvation Army in the Western United States, based in Los Angeles. She is also associated with Stop The Traffik, Canada and exposes the vulnerability of refugees to Human Trafficking, sharing ways viewers can help support victims." Watch the video HERE (26 min)

Skriv ut  
Fredag 27/5

"Vad betyder detta?"

Apostlagärningarna del 7 av 12

I den förra lektionen såg vi på de olika benämningarna på det lärjungarna upplevde på pingstdagen i Apg 2. Nu ska vi se mer på vad denna erfarenhet innebär, eller som folket som såg det hela frågade: "Vad betyder detta?" (Apg 2:12). För att kunna förstå händelseutvecklingen i Apostlagärningarna måste man ha en förståelse för vad pingstupplevelsen innebär. Den erfarenheten är startskottet på hela utvecklingen och genom hela Apostlagärningarna fortsätter människor att bli fyllda med den Helige Ande.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 27/5

Ord för dagen den 27 maj - Apostlagärningarna 16

BOJORNA FALLER AV

Bibelläsning: Apostlagärningarna 16
"...och bojorna föll av dem alla"
(Apg 16:26)

I Apg 16 kan vi läsa om en av de många gånger som lärjungarna blev fängslade. Här är det Paulus och Silas som sitter i fängelse: "Man gav dem många rapp och satte dem sedan i fängelse. Fångvaktaren fick order att hålla dem i säkert förvar, och för den skull lät han dem sitta i det innersta fängelserummet och låste fast deras ben i stocken."(Apg 16:23-24).

Det var naturligtvis en svår situation. Det hade kanske varit naturligt att lärjungarna förtvivlade och frågade hur det kunde sluta så här dåligt, det som börjat så bra. Det ligger nära till hands att vi tycker synd om oss själva då vi orättvist drabbas av elände.

Men i stället för att deppa började de sjunga lovsånger till Gud i fängelset. Det blev ett jordskalv. Dörrarna öppnades och bojorna föll av.

Ibland kan vi sitta helt fast i våra negativa tankemönster. Ju mer vi betraktar problemen, ju mörkare blir det. Men i lovsången får vi flytta vår uppmärksamhet från den negativa situationen och hopplösheten och i stället se upp till Gud och hans möjligheter. Då kan det hända att även våra bojor faller av och vi blir fria!

==> Mannakorn att tugga på nder dagen: Lyft blicken!

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Fredag 27/5
Bibelläsning från GT den 27 maj
År 1:  "Länge nog..." - 5 Mosebok 2 - Läs HÄR.

År  2:  Ösa vatten med fröjd - Jesaja 12 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Torsdag 26/5

Nyhetsflödet torsdag den 26 maj

Läkare: ”Yoga är religion”
- Världen idag - "Biverkningar av yoga och mindfulness borde redovisas tydligt inom sjukvården. Det menar Albertus Magnus Sterner, specialist i allmänmedicin och diakon. "Be din läkare att redovisa vad det här står för", säger han, starkt kritisk till dagens situation.
   Vågen av yoga och mindfulness – två metoder sprungna ur hinduism och buddism – har hittat långt in i svensk sjukvård. Albertus Magnus Sterner möter dem i sitt dagliga värv. Patienter frågar honom om yoga är lämpligt för dem, om det kan hjälpa mot deras stress eller kanske mot ortopediska besvär. Han är skeptisk."


Myrornas vinst 2015
- Newsdesk - "Frälsningsarméns second hand-kedja Myrorna presenterar idag sitt resultat för verksamhetsåret 2015. Överskottet, kompenserat för momseffekten[1], uppgick till 30 miljoner.
    Resultatet möjliggör en betydelsefull del av Frälsningsarméns sociala arbete för människor i behov av stöd och hjälp i Sverige. Pengarna kommer att användas i många olika verksamheter, bland annat stödboende för ungdomar, skyddat boende för kvinnor utsatta för trafficking eller våld i hemmet, missbruksvård, samtalsstöd och akut ekonomisk hjälp för socialt utsatta."

 
Vi som elsker Bibelen

- Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen - "Vi vil hele tiden vende tilbake til denne kristenlivets kilde.
   Kommende uke står i Bibelens tegn. Torsdag er det nemlig 200 år siden Det Norske Bibelselskap ble stiftet. Og det store jubileet skal feires hele fire dager til ende. Det blir kongelig deltagelse, jubileumsbok og festforestilling. Det blir bibelmaraton, bibeldebatt og bibelquiz. Det blir bibelfilm, bibelbursdag og bibelkunst. Og så blir det til og med bibelhumor, fremført av noen av våre fremste komikere.

   Guds ord får med andre ord føtter å gå på. Men faktisk også hjul å trille på. For Oslos busser er for anledningen utsmykket med bibelvers.

   Jubileet er en god anledning til å tenke over hva Bibelen betyr for oss, både hver enkelt personlig og for Norge som nasjon.

Skriv ut  
Torsdag 26/5

Pingstupplevelsen

 
Apostlagärningarna del 6 av 12

Förra avsnittet handlade om hur man kan tolka Apostlagärningarna. Även om varje enskild berättelse i Apostlagärningarna inte är normerande, så finns det en mönsterbild som går igenom hela boken: Gud kan göra det omöjliga med människor som satsar hela sitt liv på att följa Honom. Petrus, Stefanus, Filippus, Paulus och många fler. Allt pekar på att Gud kan göra ett obegränsat verk genom dem som lever i en obegränsad överlåtelse.

Pingstupplevelsen
Det grekiska ordet för pingst betyder femtio. Pingstdagen var den femtionde dagen efter påskdagen.

Påsken firades till minnet av befrielsen från slaveriet i Egypten. Genom blodet från offerlammet blev människor räddade (2 Mos 12). Denna påsk fick sin fullbordan då Jesus gav sitt liv som ett offerlamm för att frälsa var och en som tror.

Pingsten firades som en glad skördefest. Man prisade Gud för den nya skörden (3 Mos 23:15-22). "När pingstdagen kom" (Apg 2:1) blev det också en glad skördefest. Den dagen blev tre tusen människor "skördade" till Guds rike (Apg 2:41). Pingsten firades också till minnet av att Gud gav lagen på Sinai, skrivet på två stentavlor (2 Mos 19-31). Då skrevs lagen på stentavlor. Då Anden föll över lärjungarna blev lagen inskriven i människors hjärtan.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 26/5
Ord för dagen den 26 maj - Apostlagärningarna 15
 
ENIGHET OCH OENIGHET

Bibelläsning: Apostlagärningarna 15
"Den helige anden och vi har beslutat..." (Apg 15:28)

På grund av oenighet ute på fältet om de nykristna skulle vara tvungna att hålla de gamla judiska lagarna, samlades apostlamötet i Jerusalem. Oenigheten ledde fram till ett beslut där man kunde säga att beslutet togs i enighet mellan "den Helige Ande och vi" (Apg 15:28).

Kapitlet avslutas med att Paulus och Barnabas blir oeniga om Markus skulle få åka med dem på nästa missionsresa eller inte. Samtalet slutade med att ett "så häftigt uppträde att de skildes åt." (Apg 15:39). Knappast hedrande för Paulus och Barnabas - men, så mänskligt. Det var tydligen inte alla beslut i apostlarnas liv som togs i enighet med den Helige Ande.

Hjälp mig Gud, att de beslut jag tar i dag och i dagar som kommer, ska fattas i enighet med den Helige Ande.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger den helige Ande till mig idag?

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Torsdag 26/5
Bibelläsning från GT den 26 maj
År 1:  Intag landet - 5 Mosebok 1 - Läs HÄR.

År  2:  Fridsriket - Jesaja 11 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Onsdag 25/5

Att behålla glädjen i Herren

 

 

David Wilkerson - May 17, 2010

"Fröjd i HERREN är eder starkhet" (Nehemja 8:10). När dessa ord proklamerades hade israeliterna precis återvänt från fångenskap i Babylon. Under Esras och Nehemjas ledning hade folket åter byggt upp Jerusalems förstörda murar. Nu hade de i sikte att återupprätta templet och återuppliva nationen.
Nehemja sammankallade till ett särskilt möte vid stadens vattenport innanför Jerusalems återuppbyggda murar. Folket församlade sig, alla såsom en man, på den öppna platsen framför Vattenporten" (Nehemja 8:1). En del forskare tror att ungefär 50 000 personer samlades.

Först kom predikandet av Guds Ord. Skriften säger att folket hungrade efter att få höra det. "De bådo Esra, den skriftlärde, att hämta fram Moses lagbok … Då framlade prästen Esra lagen för församlingen, för både män och kvinnor, alla som kunde förstå vad de hörde" (8:1-2).

Det var inte nödvändigt att försöka övertala dessa människor att lyssna på Guds Ord. En samfälld hunger hade utvecklats bland dem. Och de var helt och fullt beredda att underordna sig Guds Ords auktoritet, de ville ledas av det och rätta sig efter dess sanning.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 25/5

Nyhetsflödet onsdag den 25 maj

Tro som är på riktigt behövs i politiken
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "De etablerade partierna bör öppna dörren – och klargöra var gränserna går.
”Ska vi kristna vara jordens salt kan vi inte sitta i vår tjusiga lilla saltkällare och beundra varandra”. Ungefär så uttryckte sig den anglikanska teologen John Stott, pappa till Lausannedeklarationen, när han i en av sina böcker resonerade om varje kristens ansvar att engagera sig i samhällslivet.
   Principen gäller generellt, inte bara för kristna utan även för människor med annan religion.
   Om tro är på riktigt är den inte något som utövas enbart i kyrkan på söndagen eller i moskén på fredagen.
   Den påverkar hela livet, den har inflytande över vad vi tänker och vad vi gör, den ligger till grund för våra värderingar och våra åsikter även på områden som vid en första anblick kan tyckas ligga långt utanför religionens område."


”New age sätter agendan i kyrkans frånvaro”
- Världen idag - "Helgens yogasatsning i Stockholm utgör en ny höjdpunkt i svensk vurm för österländsk religion. Det menar Claes-Göran Bergstrand, medarbetare i nätverket Sverigebönen.
– En nyandlig agenda och lagstiftning har trängt ut kristen tro och banat väg för det vi ser nu, säger han." 

 

Christians In UK Now Outnumbered By Atheists

- Sky News - "Research says that the Anglican and Catholic churches are failing to hold on to those brought up as Christians.

    Almost half of those in England and Wales say they are of no religion, outnumbering those who identify as Christian for the first time.
   According to new research, around 48.5% of those surveyed in 2015 said they had no religion, compared to the 25% that said the same in the 2011 census.
   Those who identified themselves as Christians, including Anglicans, Catholics and other denominations, made up 43.8%.
   The percentage describing themselves as Anglican slid from 44.5% in 1983 to just 19% in 2014.
In the same year, Catholics made up 8.3%, other Christians were 15.7% and those of non-Christian religions were 7.7%."  Read more HERE.

Skriv ut  
Onsdag 25/5

Ord för dagen den 25 maj - Psalm 62 och 63

 
ENDAST HOS GUD - Psalm 62

Dagens bibelläsning: Psalm 62
"Endast hos Gud söker min själ sin ro, från honom kommer min frälsning." (Ps 62:2 FB)
"Fäst inte hjärtat vid rikedom, även om den växer." (vers 11)

Här talar psalmisten om vad man kan sätta sin lit till och vad man inte kan sätta sin lit till. Han talar också om att sätta sin lit till våld och det man vunnit på ett oärligt sätt. (vers 11).

Rikedom kan inte ge själen ro. Den kanske snarare skänker oro. Det finns bara en enda plats där själen kan få varaktig ro. Endast hos Gud. Endast betyder att det inte finns någon annan plats på jorden som kan ge själen ro.

Vi får ständigt komma tillbaka till honom, som är den enda som kan ge varaktig vila och ro för själen:

"Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor så skall jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar." (Matt 11:28-29 FB)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Endast hos dig, Gud.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Onsdag 25/5
Bibelläsning från GT den 25 maj
År 1:  Arvet står fast - 4 Mosebok 36 - Läs HÄR.

År  2:  Ve över förtryckare - Jesaja 10 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.
Skriv ut  
Tisdag 24/5

Tidens tecken med Anders Wigholm
- Del 8 av 11

Anders Wigholm var en av Frälsningsarméns kunnigaste bibellärare. Han hade ett specialintresse för den sista tiden före Jesu tillkommelse och tidens tecken i förbindelse med det.

1979-80 spelade Anders Wigholm in en serie om tidens tecken. Elva bibelstudier på 45-60 minuter.

Vi lägger här ut bibelstudierna som ljudfiler så att många fler kan få ta del av Anders Wigholms undervisning. Ta dig tid att lyssna. Det är verkligen högintressanta bibelstudier.


Del 8 av 11 - Lyssna HÄR.


Del 8 talar bland annat om den kommande Vedermödan beskriven i Uppenbarelseboken kapitel 8.

Skriv ut  
Tisdag 24/5

Nyhetsflödet tisdag den 24 maj

Göran Greider: Jesusberättelsen är det centrala för mig
 Malin Aronsson i Dagen - "Han är poet, chefredaktör, och en av landets flitigaste socialdemokratiska debattörer. Möt fenomenet Göran Greider i ett samtal om Jesus, Bibeln, och trädgårdsarbete som andlig övning.Just i detta vardagsrum fick Göran Greider för cirka femton år se en märkvärdig syn, som han senare skulle komma att berätta om i åtskilliga olika sammanhang.
– Det var en märklig upplevelse. Jag kände en närvaro av en Jesusgestalt. Jag kunde se honom framför mig och jag upplevde en stark värme i bröstet.
– Jag kände direkt igen honom, det var väldigt tydligt. Men också överraskande eftersom jag själv inte är uppvuxen i någon kristen miljö överhuvudtaget.
   Jesusuppenbarelsen i vardagsrummet ägde rum under en tuff period, både i världen efter terrorattacken mot World trade­ center-tornen och i Görans eget liv.
   Själv kategoriserar han upplevelsen­ som ”en händelse i psyket”. Men det är tydligt att upplevelsen påverkat honom.
– Det fick en bra effekt, jag har börjat läsa mycket mer religiösa skrifter. Och jag har även läst en hel del teologi och religionshistoria­."


Mindfulness blev ett krav i arbetet på kliniken
- Världen idag - "Kuratorn Eva Dynesius vägrade att föreslå mindfulness för patienter och hotades då med uppsägning. "Jag kunde omöjligt föreslå något som jag vet kommer från buddismen", säger hon.
Eva Dynesius var skeptisk till att använda mindfulness. Dels av yrkesetiska skäl, dels för att hon är en personlig kristen. Vid ett tillfälle framförde hon därför sin oro för klinikens satsning.
– Men Graciella Rovner vägrade att diskutera detta. Inför övrig personal påtalade hon i stället att jag var "rigid i mitt tänkande", hävdar Eva Dynesius.
Vid ett senare tillfälle ska Rovner, enligt Dynesius, även ha sagt: "Likt några mycket religiösa grupper i USA, är det på samma sätt med Eva. Hon kan inte gå från Jesus till ACT".
– Det var både osmakligt och kränkande, säger Eva Dynesius om händelsen."Varför just kristen? del 2
- Bength Gustafson i Inblick - "I skrivande stund har över 430 delningar skett av min förra bloggtext: Varför just kristen? del 1. Det visar på ett stort intresse av denna frågeställning och att den är aktuell, vilket är mycket glädjande. Sedan att det jag skriver även väcker frågor, motstånd och aggressioner på sociala medier och i sekulära sammanhang, det hör till bilden, och är både utmanande och uppmuntrande och visar att Gud i allra högsta grad är aktuell idag, i vårt sekulariserade Sverige.
   Här redovisar jag nu mitt andra skäl till varför jag är just kristen, och det handlar om den Gudsmedvetna människan.
   Människans andliga DNA. På samma sätt som vi människor har ett personligt DNA,(1) som talar om för oss vem du och jag är, så har vi ett andligt DNA, som också talar om för oss vem du och jag är. Jag för min del har erkänt mitt andliga DNA, att jag som människa är Gudsmedveten och bär på en Gudslängtan. Ateism och sekulärhumanism och andra Gudlösa ismer har inga trovärdiga skäl till varför jag skulle förneka eller försöka förklara bort detta. DÄRFÖR är jag en kristen idag...."

Åpent brev til biskop Halvor Nordhaug

- Per Kørner i Norge idag - "Kjære Nordhaug. Under kirkemøtet i Trondheim i april stemte du for innføring av liturgi for inngåelse av "ekteskap" mellom likekjønnede. Skriftens alvorlige tale om homoseksuelle synder kjenner du.
   I forkant av kirkemøtet begrunnet du ditt standpunkt med at kirken hadde debattert denne saken lenge nok. Nå var det på tide å få lagt den bak seg og komme videre. Det måtte bli ro omkring saken ute blant folket og i kirken. Derfor stemte du som du gjorde.

   Jeg kan ikke annet enn tenke på rettsaken mot Herren Jesus . Den romerske landshøvdingen Pontius Pilatus foretok et grundig forhør av mannen fra Nasaret. Han kom til følgende konklusjon: Jeg finner ingen skyld hos denne mann. Dere har ført fram for meg denne som en folkeforfører. Og se, nå har jeg forhørt ham i deres nærvær. Men jeg har ikke funnet denne mann skyldig i noe av det dere anklager ham for. Han har ikke gjort noe som fortjener døden.

   Pilatus ville gjerne gi Jesus fri. Han fant ingen dødsskyld hos ham. Men de trengte på med høye rop og krevde at han skulle korsfestes. Og deres skrik fikk overtaket. Pilatus felte da den dom at det skulle skje som de krevde. Han var klar over hva han burde ha gjort, men gjorde det motsatte. Han dømte Jesus til døden og lot ham korsfeste. For å skape ro blant det politisk-religiøse lederskapet og folket i Jerusalem gjorde han det."

Skriv ut  
Tisdag 24/5

Ord för dagen den 24 maj - Psalm 61

 
 
"En klippa som är högre än jag"


Dagens bibelläsning: Psalm 61
"För mig upp på en klippa som är högre än jag"
(Ps 61:3 FB)

David ber i den 61:a psalmen om hjälp från Gud i en svår situation. Han är i behov av hjälp från någon som är större än han själv.

Ibland kan vi känna det som om vi inte räcker till. Alla våra ansträngningar har inte kunnat lösa våra problem. Vi längtar efter att någon större än oss själva griper in och löser det vi inte själva klarar av.

Eller, som den unga kvinnan uttryckte det, då den unga familjen hade råkat ut för en vattenskada i sitt hus: "Jag önskar att någon vuxen hade varit här".

Det finns någon som är större, högre än vi själva. Det finns någon som vi får komma till då problemen hopar sig. Det finns någon som vi kan be till och säga "För mig upp på en klippa som är högre än jag själv."

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Kom till mig, alla ni som bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila" (Matt 11:28)

Skriv ut  
Tisdag 24/5

Bibelläsning från GT den 24 maj

År 1:  Gränser - 4 Mosebok 34 - Läs HÄR.

          En fristad  - 4 Mosebok 35 - Läs HÄR.

År  2:  Det finns hopp  - Jesaja 9 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/5

En profetia riktad till Frälsningsarmén i västvärlden och till enskilda soldater I Frälsningsarmén.

Av Andrew Bale
(Publicerad i JAC online HÄR. Översättning till svenska: Rut Baronowsky)

Redaktörens anmärkning: I Januari 2007 profeterade Major Janet Munn att “Frälsningsarmen närmar sig sina bästa dagar.” Det är i detta sammanhang som vi vill förmedla denna profetia från Andrew Bale (som också kom i januari). Vänligen betrakta Bales profetia som en hjälp till oss att inta våra positioner, så att Gud kan fullfölja Munn´s ord. 
Det följande kom till mig idag i bön och jag delar med mig av det i ödmjukhet – må Gud välsigna, återlösa, helga och använda Frälsningsarmén – Halleluja! 

“Frälsningsarmen är ett av mina favoritbarn. I din ungdom gav jag dig en flerfärgad kappa, vävd med inslag av förunderliga tecken och under, men genom åren har du satt dig upp emot mig till den grad att du inte längre kan känna igen ljudet av min röst. Det är illa nog när en förälder och ett barn inte kan tala med varander men när någon inte ens kan känna igen den andres röst längre har situationen blivit tragisk. Jag talar fortfarande till dig lika mycket som någonsin men du känner inte igen min röst....

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/5

Nyhetsflödet måndag den 23 maj

 
Veckans viktigaste nyheter från Omni


Terror misstänks ligga bakom flygkraschen
● UTRIKES Ett flygplan på väg från Paris till Kairo försvann från radarn under natten till torsdagen och konstaterades ha kraschat i Medelhavet. Samtliga 66 personer ombord dog.
Vad som orsakade haveriet är fortfarande oklart, men många experter tror att ett terrordåd ligger bakom. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för det inträffade.
Läs mer om det kraschade Egyptair-planet


Katastrofens första offer begravd
● UTRIKES Majoriteten av personerna ombord på det kraschade planet kom från Frankrike och Egypten. På söndagsmorgonen hölls den första begravningen när anhöriga sa farväl till flygvärdinnan Yara Hani Tawfik.
– När jag hörde om kraschen kunde jag inte tro att det hänt och det kan jag fortfarande inte, säger hennes kusin Nader Medhat till Sky News.
Läs mer om det kraschade Egyptair-planet


Säpo inkopplat efter mastsabotage
● INRIKES För en vecka sedan knäcktes den 330 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås och polisen misstänker sabotage. Händelsen ses som allvarlig eftersom masten är ett skyddsobjekt.
Under veckan har man utrett flera skadade master runtom i landet och bland annat har Säpo deltagit i krismöte i frågan.
Läs mer om mastsabotaget


Radarfel lamslog svenska flygtrafiken
● INRIKES Stora delar av flygtrafiken låg nere i några timmar under torsdagen på grund av radarproblem.
Innan det uppdagades att ett servicearbete hos Telia var orsaken till problemet sa underrättelseprofessorn Wilhelm Agrell att det var ”fullt möjligt” att det kunde vara ett försök från Ryssland att demonstrera Sveriges svaghet.
Läs mer om flygstoppet


Talibanernas ledare dödad i drönarattack
● UTRIKES Talibanernas högste ledare Akhtar Mansour utsattes för en amerikansk drönarattack i fredags och har enligt källor inom organisationen dödats. USA:s försvarsdepartement försöker fortfarande bekräfta om han verkligen dött.
Mansour tog över ledarskapet förra sommaren sedan det blivit klart att hans företrädare redan varit död i två år.
Läs mer om kriget i Afghanistan


Svensk dom för folkmordet i Rwanda
● INRIKES En svensk-rwandisk man dömdes i veckan till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för sin roll i folkmordet i Rwanda 1994. Claver Berinkindi ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn. Femton offer får skadestånd.
Läs mer om folkmordsdomen


Regeringen får mer mothugg om brunkolet
● EKONOMI Regeringen hävdar att man inte kan stoppa den kritiserade försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland på grund av ägardirektiven. Men i veckan har samtliga andra riksdagspartier, experter och miljöorganisationer sagt att försäljningen visst kan stoppas.
– Att få ned utsläppen av koldioxid är det viktiga, inte vem som äger brunkolet, sa näringsminister Mikael Damberg (S) i Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Vattenfalls brunkolsverksamhet

Partier tävlar om blåljusstraff
● POLITIK På sitt Sverigemöte i helgen föreslog Moderaterna skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal och inrikesminister Anders Ygeman (S) säger sig vara öppen för att diskutera frågan. SD hävdar att M:s förslag är för svagt och kommer för sent, skrev partiet i en debattartikel i Expressen.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach anser att partierna bjuder över varandra i frågan.
Läs mer om blåljusattackerna


Sjöström simmade hem tre EM-guld
● SPORT Sarah Sjöström har visat god form inför OS när hon tagit tre guld under sim-EM i London, senast ett på 100 meter fjäril under fredagen.
– Jag är jätteglad såklart. Det är kul att vara under 56 sekunder igen, sa Sjöström, som simmade på 55,89.
Läs mer om sim-EM

Skriv ut  
Måndag 23/5

Ord för dagen den 23 maj - Apostlagärningarna 14

 
TECKEN OCH UNDER

Bibelläsning: Apostlagärningarna 14
"...Herren, som bekräftade sitt nåderika ord genom att låta dem göra tecken och under" (Apg 14:3)

Två saker går hand i hand genom hela Apostlagärningarna. Evangeliet förkunnas både med ord och med tecken och under. Detta mönster ser vi även i Apg 14.

Evangeliet proklameras med ord:-"de...predikade där på ett sådant sätt att en stor mängd judar och greker kom till tro" (Apg 14:1)
-"Här förkunnade de evangeliet och gjorde många till lärjungar" (Apg 14:21)

Evangeliet demonstreras med tecken och under:
-"...Herren som bekräftade sitt nåderika ord genom att låta dem göra tecken och under." (Apg 14:3)
-Då de mötte en man som varit lam sedan födseln sa Paulus "med hög röst: ´Res dig upp och stå på benen!´ Då sprang mannen upp och började gå." (Apg 14:10)

I dag blir det ofta mycket ord och väldigt lite av Guds kraft.
Vi borde kanske fråga den fråga som Gideon ställde: "Men om Herren är med oss...var är då alla de under som våra fäder talade om...?" (Dom 6:13). Då Gideon ställde denna fråga till Gud, svarade Gud med att sända Gideon till folket med väckelse och befrielse.

Kanske är det på samma sätt i dag. Gud sänder och använder de människor som frågar efter Hans kraft. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud varför ser jag så lite av din kraft i mitt liv.

Läs mer HÄR.

Skriv ut  
Måndag 23/5

Bibelläsning från GT den 23 maj

År 1:  "Jag har givit er landet"  - 4 Mosebok 33 - Läs HÄR.

År  2:  Ty Gud är med oss  - Jesaja 8 - Läs HÄR

Bibelläsningsplanerna finner du HÄR.

Skriv ut  
Äldre inlägg från Förstasidan finner du här:
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
Dagens andakt
29 maj

”Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset”
( Kol 2:14)

Andakt:
Det vilar en dom över varje människa. Oavsett hur ”goda” människor vi är och även om vi aldrig medvetet har syndat. Domen, skuldebrevet finns där sedan Adams och Evas dagar och ligger fast som ett arv i våra gener - potentialen att synda finns hos alla. ”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud” (Rom 3:23). I Jesus Kristus ogiltigförklaras emellertid denna dom. För ”skuldebrevet” så fyllt av krav och anklagelser revs sönder när Jesus dog på korset. Då betalade han priset för varje människas synd. Denna rätt till frihet sker emellertid inte automatiskt. Varje människa måste själv komma till Kristus, han som ”äger” försoningen – och hämta ut sin skuldfrihet. Vi blir frälsta - räddade från domen. Ordet frälst kommer egentligen från fornnordiskans ”frihalsad”. En tjuv fick ofta avtjäna sitt straff genom att han slogs i järn. Han fick en järnring runt sin hals och tjudrades fast vid en skampåle, där alla kunde se honom. När tjuven hade avtjänat sitt straff, kom smeden och såg till att järnringen runt hans hals knipsades av så att tjuven blev fri igen. Det hette då att han frihalsades – det ord som senare blev till vårt nutida frälst.

Bön:
Jesus, låt mig idag leva till din ära. Tack att du har sonat min skuld och att jag får hänvisa till din död på korset, när egna och andras anklagelser hotar att stjäla min frid.

  


Dagens Andakt / Daily Devotion


Dagens Andakt på svenska.
 
Dagens Andakt på norsk.
Daily devotion in English.
Skriv ut  
idag på rupeba
Skriv ut  
rupebas böcker
Du kan köpa våra böcker på Frälsningsarméns Webb-butik. Klicka HÄR...

...eller direkt från rupeba klicka HÄR.
Skriv ut  
Tio Steg Framåt

Tio Steg Framåt

Studieprogram om kristen tro för gruppsamtal eller för eget studium.
 

De fem första stegen: På väg...
Steg 1 - Maktlöshet
Steg 2 - Tro
Steg 3 - Överlåtelse
Steg 4 - Självkännedom
Steg 5 - Förlåtelse


De fem följande stegen: Vägen vidare...

Steg 6 - Kraft
Steg 7 - Tillväxt
Steg 8 - Förhållande till andra
Steg 9 - Samtal med Gud
Steg 10 - Uppgiften

Tio Steg Framåt finns på många olika språk.
Läs mer om studieprogrammet Tio Steg Framåt HÄR.

Skriv ut  
Senaste Nytt

Senaste Nytt från Omni Nyhetsbevakning. Klicka HÄR.

Skriv ut  
På andra språk
Pages in English

- rupeba in English. HERE.
- Daily devotion. HERE.

Sider på norsk
- rupeba på norsk. HER.
- Dagens andakt på norsk. HER.

Skriv ut  
Förlåtelseboken
 
Läs mer om boken HÄR... 
 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska

Gåvoboken - du är rikare än du tror

Förlåtelseboken - du kan bli fri!

Tolkningsboken - Hur ska man tolka Guds ord?

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial

Bibelstudier från Hebreerbrevet
 

Bibelstudier från Apostlagärningarna

Bibelstudier från Efesierbrevet

Gamla Testamentets historia

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Ofta besökta sidor

Efter Kristus
Klicka HÄR   

Marie Willermark
Klicka HÄR.

Gluefox
Klicka HÄR.

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
DAgens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil. 
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Tidens tecken

Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
rupeba på facebook


Följ oss på
facebook. Klicka på loggan

Skriv ut  
ORD FÖR DAGEN

Ord för dagen 2016 - Nya Testamentet och Psaltaren på ett år. Läs mer här: -->

Skriv ut  
AFFÄREN

Gör ett besök i affären!
Där finner du en föteckning över böcker och skrifter utgivna av rupeba hb.

För att gå in i affären klickar du bara på dörren i bilden till vänster. Välkommen in!

Skriv ut  
Dagens Andakt i mobilen

Nu kan du läsa Dagens Andakt och de senaste inläggen från rupeba.se i din mobil!
Läs mer och ladda ner appen HÄR.

Skriv ut  
Böcker

Vill du också sälja våra böcker på kårens/församlingens bokbord eller privat?
Du får 10-20% rabatt. Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Ta Gud på orden

Ta Gud på orden
Uttrycket "ta någon på orden" innebär enligt ett uppslagsverk "att utgå från att någon verkligen menar vad den säger".
En synonym till att "ta någon på orden" är att "ta fasta på"
- Räkna med att Gud verkligen menar vad han säger i sitt ord!
- Ta fasta på det han säger och bygg ditt liv på det!

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba