Webbtidningen  rupeba.se  

 
Skriv ut  
den 22 september 2014
Uppdatering i helgen

Risk för oregelbundden uppdatering av rupeba.se under helgen på grund av osäker internetanslutning på lägerskolan på Island

Skriv ut  
Fredag 19/9

Himmel eller helvete – Del 1/2

Webb-TV från Webbkyrkan

"I denna miniserie i två delar utforskar vi himmel och helvete, vad som händer när vi dör och livet efter detta. Detta är både ett mycket spännande, men också ett väldigt svårt ämne. Problemet består i att vi i detta livet har svårt att greppa något bortom vår nuvarande verklighetsuppfattning. Det blir inte lättare av att området är fullt av myter, vidskepelse och utslitna klichéer. Trots dessa svårigheter är frågorna som berörs i serien av yttersta vikt.
    - Vad händer när jag dör?
    - Finns det verkligen en fortsättning efter döden?
    - Om himlen finns, hur är då den?
    - Finns det verkligen ett helvete?
    - Vad är evighetens natur?
I denna första del kommer vi att titta närmare på vår nuvarande verklighet och vilken betydelse den har för förståelsen av dessa frågor. Vi beklagar att denna film är otextad och på engelska."

Se och hör undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Fredag 19/9

Nyhetsflödet fredagen den 19 september

 

Oro och rädsla gav SD många röster
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "De som röstade fram Sverigedemokraterna i valet motiverades sannolikt av oro och rädsla med tanke på att så många flyktingar och invandrare är muslimer. Mer än en halv miljon människor i vårt land är nu förankrade i Koranens värderingar . Det innebär en påtaglig idékonflikt med både västerländsk humanism och djupt rotade kristna värderingar.
Många oroar sig också över att de riskerar att trängas undan i bostadsköer och bland arbetssökande. Oron gäller om den sociala omsorgen kommer att räcka till alla, när så många kommer hit i akut nöd för att få hjälp?"


SD-väljare måste mötas med samtal
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Både kyrkfolk och statsvetare är bekymrade över Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet
- ­Det är ett oroväckande valresultat som ger oss ett svårt parlamentariskt läge, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborg och expert på nationalistiska partier håller med:
– Ett SD på tretton procent omöjliggör en höger- eller vänstermajoritet. Då måste partierna närma sig deras väljare och visa sina egna bästa svar på deras frågor."


Lågt stöd för SD bland kyrkfolket
- Samuel Teglund i Världen idag - "I SVT:s vallokals­undersökning Valu får väljare bland annat svara på hur ofta man går i kyrkan och vad man röstar på. Bland dem som går mest i kyrkan får Sverigedemokraterna bara fyra procents stöd, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är störst i denna grupp.
Om de regelbundna gudstjänstbesökarna fått bestämma hade Sverigedemokraterna knappt klarat riksdagsspärren, och Krist­demokraterna hade fått var fjärde röst. Det visar SVT:s Valu från i söndags. Bland dem som uppger att de går i kyrkan minst en gång i månaden får Socialdemokraterna stöd från 26 procent och Krist­demo­kraterna från 24.
Moderaterna får stöd från 14 procent av de regelbundna guds­tjänst­­besökarna, övriga partier hamnar under tio procent. Bland dem som säger att de aldrig går på en gudstjänst är Social­demokraterna störst, följt av Mode­raterna och Vänster­partiet. Krist­demo­krat­erna och Centerpartiet är minst i gruppen som aldrig går i kyrkan."


 Gud inte längre nödvändig för USA:s flygvapen
- Dagens Nyheter - "De som tar värvning i det amerikanska flygvapnet behöver inte längre referera till Gud. Efter en smärre kontrovers har försvarsdepartementets jurister bestämt att edens avslutande ”So help me God” är valfri."

Skriv ut  
Vecka 38

Den dagliga bibelläsningen 15-21 september

Måndag 15/9 - 1 Tess 2 - Guds ord verkar
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Tisdag  16/9 - 1 Tess 3 - Att förmedla nytt mod
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Onsdag 17/9 - 1 Tess 4 - Leva för att behaga Gud
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Torsdag 18/9 - 1 Tess 5 - Utan fläck
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Fredag 19/9 - 2 Tess 1 - Växande tro
Bibeltext - Minikommentar - Studiefrågor

Lördag 20/9 - Psalm 112 - Utan fruktan
Bibeltext - Minikommentar

Söndag 21/9  Psalm 113 och 114
Psalm 113 - Från solens uppgång
Bibeltext - Minikommentar
Psalm 114 - Glöm inte vad Herren har gjort
Bibeltext - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR..

 

Skriv ut  
Vecka 38
Den dagliga bibelläsningen 15-21 september

Måndag 15/9 - 2 Sam 10 - Missförstånd

Bibeltexten - Minikommentar

Tisdag 16/9 - 2 Sam 11 - Dolda synder är också synder

Bibeltexten - Minikommentar

Onsdag 17/9 - 2 Sam 12 - Bekännelse och förlåtelse
Bibeltexten - Minikommentar

Torsdag 18/9 - 2 Sam 13 - Våldets spiral

Bibeltexten - Minikommentar

Fredag 19/9 - 2 Sam 14 - Försoning

Bibeltexten - Minikommentar

Lördag 20/9 - 2 Sam 15 och 16

2 Sam 15 - Mitt liv i Guds händer
Bibeltexten - Minikommentar
2 Sam 16 - Lämna avgörandet i Guds händer
Bibeltexten - Minikommentar

Söndag 21/9 - 2 Sam 17 - Stolthet och avundsjuka
Bibeltexten - Minikommentar

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se  HÄR..

 

Skriv ut  
Torsdag 18/9

Nu åker vi till Island!

 

Nu är vi på väg till Island och "Herhelgi". "Her" är samma ord som svenskans "här"=armé, och "helgi" betyder "helg". Så det blir tillsammans "Arméhelg".

Ämnet för helgen kan man nästan gissa att det betyder "Genombrott".

Och man kan nästan säga att helgen innebär ett genombrott. Förra året var det så få som hade anmält sig till helgen så det var osäkert in i det sista om man skulle kunna genomföra helgen.

I år är det över 140 anmälda och många av dem är ungdomar!

Vi ser fram till en spännande helg tillsammans med vännerna från Island och Färöarna.

Skriv ut  
Torsdag 18/9

Nyhetsflödet torsdag den 18 september

 

Tillslag mot kristna i Saudiarabien
- Världen idag - "Saudiska myndigheter stormade den 6 september ett hem i staden Khafji efter ett tips om att hemmet användes som kyrka av kristna. 27 personer greps skriver engelskspråkiga Saudi Gazette, som hänvisar till tidningen Alsharq.
De gripna uppges vara både män, kvinnor och barn av olika asiatiska nationaliteter. Biblar och musikinstrument beslagtogs också. Tidningen skriver att en medborgare fattade misstankar om aktiviteter i en indisk mans hus och slog larm till myndigheterna. Huset sattes då under övervakning och när en stor grupp människor sågs gå in i huset genomfördes räden."


Risk för svagare stöd för kristna värderingar
- Per Ewerts blogg - "Det kommer att ta en stund innan resultatet och konsekvenserna från det gångna riksdagsvalet hinner sjunka in hos både befolkning och partier. När det gäller situationen för församlingar och samfund finns det dock några områden där det redan på valnatten går att dra vissa förutsägelser av valresultatet.
Socialdemokraterna har av tradition stått för ett mer sekulärt tänkande än den samlade Alliansen. De har visserligen genom åren haft Broderskapsrörelsen för kristna socialdemokrater. Sedan förra valet har dessa dock nischat om sig till ”en rörelse för socialdemokrater av olika religiös tro”. Efter detta har de också i praktiken oftare företrätt muslimska intressen, snarare än kristna. Detta gör att det socialdemokratiska stödet för kristna värden och intressen under kommande mandatperiod riskerar att vara ännu svagare än tidigare."


 Efter valet 2014 – några tankar
- Kristers blogg - "Ja, så är valet över för den här gången och hela Sverige är chockat över utgången. Trots att man (lika med journalister, kulturpersonligheter, idrottsmän, politiker, korvbrödsbagare och alla andra) gjorde allt för att smutskasta och varna för Sverigedemokraterna, så fick detta parti 13 procent (12,9 om man skall vara noggrann) av rösterna i hela riket. Och inte nog med det, SD blev tredje största parti. Före valet tävlade SD med MP om vem som skulle bli det tredje största partiet och nu blev SD nästan dubbelt så stora som MP. I kväll, när jag zappade lite mellan olika tv-kanaler, var studiosofforna fulla av paneler som intervjuade olika politiker och som sedan diskuterade dessa intervjuer med olika experter. Hur kunde det gå så här?"

Skriv ut  
Onsdag 17/9

Israel – Ett avgörande tidstecken

Bength Gustafson skriver om Jesu återkomst och den sista tiden


Jag fortsätter nu min serie om Jesu återkomst och skriver om Israel. För mig som bibelläsare och bibeltroende är det ingen tvekan om, att Israel är ett av de viktigaste och mest avgörande tidstecknen inför Jesu återkomst. Då syftar jag på landet Israel, staden Jerusalem och det judiska folket. Jag tar här upp tre motiveringar:

1. Israels historia. Bakgrunden till detta är, att ”Israels Gud” är historiens Gud och det är den Gud som jag tror på. När det gäller Israel står vi inför en lång och i många stycken helt unik historia, i jämförelse med alla andra nationers historia, och det har att göra med Guds syften med Israel, Jerusalem och det judiska folket. I det landet och av det folket skulle Bibeln traderas, skrivas och förmedlas till omvärlden, där skulle Jesus födas, växa upp och fullborda sin fullständigt unika kallelse och därifrån skulle frälsningen komma. (Rom. 9:1-5. Joh. 4:22).
Första gången vi läser om Israel i Bibeln är i 1 Mos. 3:15. Ett historiskt och mycket tragiskt syndafall hade ägt rum och människan hade vänt Gud sin Skapare ryggen. Historiens största ”naturkatastrof” var ett faktum. Människan hade förlorat sin Gudomliga natur och sin förmåga att råda över, vårda och bevara den skapelse som hon var en del av och som Gud hade satt henne i som ett led i sin Skapelseplan. Konsekvenserna av syndafallet har sedan fortplantat sig i skapelsen genom historiens gång. Urartningen, degenerationen, som en pågående och destruktiv process var och är ett faktum.


Läs mer HÄR...
Skriv ut  
Onsdag 17/9

Nyhetsflödet onsdag den 17 september

 

Sverige ska nu pusslas ihop
- Tommy Dahlmans blogg - "Sverige ska nu pusslas ihop. 13 % av svenska folket är idag mentalt inställda på att Stefan Löfven nu ska lägga ett politiskt pussel. Det är den krassa politiska baksmällan som 87 % av svenska folket går tillbaka till vardagen med den här dagen. Detta trots att vi teoretiskt visste vad som kunde hända.
Vi har just nu ett parlamentariskt läge som är historiskt och som också är den allra svagaste minoritetsregering vi någonsin har haft. I tillägg till detta ska vi erinra oss om att SD nu har nästan 50! mandat i Riskdagen. Med andra ord har vi en ordentlig politisk oreda. Virrvarret ska från och med idag finna ordning, reda, struktur och riktning av en oerfaren partiledare, tillika statsminister. En synnerligen svår uppgift som kräver att alla andra runt omkring honom gör avkall på sin färg, sitt program och sin politiska övertygelse. Löfven behöver inte de närmaste veckorna prata så mycket om sin politik utan koncentrera sig på att vädja om att alla andra partier ska kompromissa för att inta makten. Detta maktpussel blev just det enda alternativet till den borgerliga valmöjligheten."


Det är Socialdemokraterna som är vågmästarna
- Anders Mellbourn i Sändaren - "Socialdemokraterna är riksdagens nya vågmästare. Alla säger att det är Sverigedemokraterna. Men det stämmer inte, om man håller sig till vad begreppet brukar stå för, skriver Sändarens förre chefredaktör Anders Mellbourn i denna analys av riksdagsvalet."

Ny framgång för Israels kristna befolkning

Kristna israeliska soldater

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels inrikesminister Gideon Saar godkände idag tillskottet av en ny kategori i landets befolkningsregister. Israels arabisktalande kristna medborgare har tidigare varit registrerade som araber, men från och med idag har de rätt att istället kalla sig för kristna araméer. Ändringen kom till stånd på begäran av organisationen Forum för Kristen Värnplikt, som företräds av Shaadi Haloul, kristen major i Israels försvarsstyrkor (IDF), och Gabriel Naddaf, präst i den grekisk-ortodoxa kyrkan.
”Detta är ett historiskt beslut i relationen mellan kristna och judar i Israel”, kommenterade en mycket nöjd Shaadi Haloul. ”Det fråntar ett viktigt kort från alla antisemiter och människor som försöker svärta ner det judiska folket och Israel. Det bevisar att Israel är rättfärdigt och att det beskyddar sina minoritetsbefolkningars identitet, till skillnad från alla arabiska länder runt omkring oss”.


Vapenvila kan vara över – raketer mot Israel
- Svenska Dagbladet - "Israelisk militär uppger att raketer skjutits mot södra Israel. Det innebär att vapenvilan nu kan vara över mellan Gaza och Israel, uppger nyhetsbyrån AP."

Skriv ut  
Tisdag 16/9

GT 2 - Översikt över Gamla Testamentet

 

GT2 - Här kommer det andra avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet. Här får vi en översikt över de olika perioderna i Gamla Testamentets historia, för att i nästa avsnitt börja en vandring genom en period i taget.

Till varje kapitel finns det uppgifter för självstudier, samtal och fördjupning. Du är välkommen att lägga in dina svar eller kommentar till det första kapitlet som en kommentar till detta inlägg.

HÄR kan du ladda ned det andra kapitlet i pdf-form. GT2

HÄR kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

Välkommen till en spännande resa genom Gamla Testamentet!

 

Skriv ut  
Tisdag 16/9

Nyhetsflödet tisdag den 16 september

 

Utkast till en politisk analys
- Marcus Birros Blogg - "Så vad var det som hände egentligen?
Vad hände med vinden från vänster? Vad hände med drömmen om en ny politiskt slagsida? Vad hände med socialisterna och feministernas gemensamma dröm om en ny slags världsordning?
Vänstern har en stark tradition att falla sönder i mindre enheter. På 70-talet blommade alla tänkbara bokstavskombinationer. Alla slet sig loss från alla. Den med längst och märkligaste förkortning vann. Kpml(r) gick segrande i den striden.
Det blev ett sorts inbördeskrig, en politisk kannibalism där man käkade upp sig själv.
Lite samma sak ser vi nu när vi blickar ut över det nya politiska landskapet. Det är i flera hänseenden inte nytt alls. Jag trodde kampen skulle stå mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om vilka som skulle bli landets tredje största parti. Det blev ingen kamp alls. SD utklassade MP som liksom Vänstern, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnade på nästan exakt samma siffror som 2010."


Gud och sex del I: Att bli ett kött
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Det talas för mycket om sex i kyrkan.” Med jämna mellanrum stöter jag på detta påstående, både från människor som har vuxit upp i en kristen församling och från människor som aldrig har satt sin fot i en sådan. Antagligen syftar man med detta på en undervisning som lyfter fram perspektiv som man själv inte håller med om. Även ”lite” undervisning kan ju bli ”för mycket” om man inte tycker om det man får höra!
Om jag ser till min personliga erfarenhet skulle jag formulera mig på precis motsatt sätt: ”Det talas för lite om sex i kyrkan.” För egen del har jag nämligen inte fått höra mer än någon enstaka predikan på det tema som kommer att vara i fokus för den här artikelserien. Om jag tar bort alla de ungdomsläger som jag har deltagit i skulle summan i princip vara lika med noll."


Tid for selvransakelse i Sverige

- Norske Dagen - "Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg er en reaksjon på et sykdomstegn i svensk politikk. 
Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB."

Skriv ut  
Måndag 15/9

När Jesus kommer tillbaka – vad händer då?

 

Webb-TV från Webbkyrkan

”Jesus kommer snart” är en fras som har kastats ut av kristna människor på ett ibland lite oförsiktigt sätt. För den som inte är insatt i ämnet, kan det ju låta som goddag yxskaft. Men faktum är att detta representerar en väntan och ett hopp som följt kristna genom snart 2000 år. Även om en del överilade uttalanden har gjorts, och det ibland kokat över lite, är detta ändå något som knyter an till de centrala delarna i Bibeln – och är ett mycket viktigt ämne.

Det handlar om att ondskan vi ser överallt, inte kommer att få pågå utan slut. Det kommer en tid och enligt Stanley Sjöberg som undervisar nedan, verkar den tiden vara nära nu. Vi står i så fall inför både ett skrämmande avslut på denna tidsålder och början på en ny, som innehåller en fantastisk upprättelse för mänskligheten. Det är något som många längtar efter, till och med naturen verkar ur fas och tycks ropa på ett tillrättaställande.

Det är därför tråkigt att det nu mer nästan har tystnat helt om detta ämne, vi får inte kasta ut barnet med badvattnet bara för att det har begåtts misstag. Kanske är det bättre om det kokar över lite, än att det inte kokar alls."

Se inslagen HÄR...

Skriv ut  
Måndag 15/9

Nyhetsflödet måndag den 15 september

 

Ny serie om Jesu återkomst
- Bength Gustafsons blogg - "När vi talar om Jesu återkomst, så finns det några centrala och viktiga begrepp som jag kommer att återkomma till under mitt skrivande. Eskatologi: Läran eller Ordet om de yttersta tingen och om den yttersta tiden. Tidstecken: Tecken, såsom händelser och skeenden i världen, som visar var vi befinner oss tidsmässigt inför Jesu återkomst. Se är ett nyckelord. Jesu återkomst till jorden och händelser och skeenden som föregår och är en förberedelse för Jesu återkomst, är sådant som utspelas och kommer att utspelas inför våra fysiska ögon och övriga sinnen, oavsett var vi befinner oss i den här världen. Vi hör och läser om allt detta i media, och inte minst på sociala medier och i det vardagliga livet.
Så noggrant annonserat. Allt som har med Jesus att göra är så noggrant och detaljerat annonserat i Bibeln. Jesu preexistens, hans födelse, hans liv och livsverk på jorden, hans lidande, död och uppståndelse från de döda, hans himmelsfärd och hans återkomst till jorden och vad som därefter ska ske. Allt är så väl annonserat och dokumenterat. Bibelns sanningshalt och trovärdighet kan prövas här. Blev det såsom det var annonserat för årtusenden sedan? Ja, om så är fallet, då kommer också allt annat som är annonserat att ske."

Medierna är också valets förlorare
Siewert Öholm i Världen idag - "Valet 2014. Publiken och väljarna omyndigförklaras av journalistkårens ström av kommentarer. Medias skuld i SD:s framgångar får inte glömas bort...
I allt det här har medierna ett ansvar. Man har medvetet eller idealistiskt spelat med i en politisering av journalistiken. Ofta rent partipolitisk. Det kommer nu att följa veckor eller månader av självrannsakan hos alla partier utom SD. Det kommer att vara lika viktigt för medierna att rannsaka sig själva och sitt ansvar för hur det kunde bli ”på detta sättet”.

 

Skriv ut  
Måndag 15/9

Bill Maher absolutely crushes Charlie Rose from comparing Islam to Christianity

Fra den engelska sidan

 


                                             Listen and watch the discussion Here...

Skriv ut  
Söndag 14/9

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 14 september

 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet


Söndag igen efter en intensiv vecka. Förra söndagen var det juniorsoldatinvigning på kåren i Moss, där vi bor. Nio nya juniorsoldater blev invigda! På söndagskvällen var det välkomstmöte för de nya kadetterna. Mer än tjugo kadetter, förstaårskadetter och andraårskadetter, sjöng tillsammans på gudstjänsten.


Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 14/9

Nyhetsflödet söndag den 14 september

 

Göran Hägglund: Det handlar om vem som äger makten över tillvaron
- Världen idag - "Tron på Jesus påverkar socialministerns arbete och privatliv. Det handlar om att förvalta sitt pund, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas parti­ledare. För Världen idags Lukas Berggren berättar han om svårigheten att synas i en allians, men också vad partiet helt unikt bidragit med.
Göran Hägglund är uppvuxen i ett pingsthem, och är i dag medlem i Svenska kyrkan. Han är tydlig med att han är troende och att tron påverkar hans sätt att vara, både privat och i arbetslivet. Något han ofta tänker på är att tron för med sig en förpliktelse att försöka göra det goda i de sammanhang där man finns, med de medel man fått förtroende att använda."


Vår välfärd behöver andlighet
- Niklas Piensoho i Dagen - "Vi behöver börja prata om livsmening och livsmål i större perspektiv än pensionsfonder och billigare tandvård.
Jesus representerar den starkaste kraft till förändring och förnyelse som jag känner till. Jag har sett människor komma loss ur mångårigt missbruk genom en Jesustro. Jag har sett människor resa sig ur depression och missmod genom det de själva beskriver som ett möte med Honom. Men mest av allt har jag sett hur vanliga människor med vanliga liv satsat sin ekonomi och sin tid för att åka på läger som ledare, besöka fängelser och prata med intagna, ställa upp som barnledare vecka efter vecka. Allt på grund av sin tro på Jesus. I många av tredje världens länder erbjuder tron det enda hoppet som håller människor uppe. Genom tron på Jesus har missionen byggt sjukhus, skolor och kyrkor. Den kristna kyrkan är i vissa delar av världen den enda institution som man törs lita på."


ISIS popularitet i Israel øker

- Israel Today - "Den islamske staten (tidligere ISIS) er nærmere Israel gjennom sin erobring av Irak og Syria. Det er en virkelig trussel at den ekstremistiske bevegelsen vil få et stort antall tilhengere i det hellige land lenge før dagens krigere når grensene til den jødiske staten.
I en fersk rapport fra regjeringen anslår de at flere titalls israelske arabere og palestinere allerede har reist til utlandet for å delta i den islamske staten. Og nå er det tegn på at lokale muslimer gjør det samme.
«ISIS er på rett vei» forkynte en imam i en moské i det nordlige Israel forrige uke. På en annen moské i området erklærte en møtedeltaker. «Den islamske staten er de eneste som kan etablere en islamsk stat og det er godt at de straffer folket. Jeg håper de gjør det mot Israel.»

Skriv ut  
Lördag 13/9

Nyhetsflödet lördag den 13 september

Löfven med knuff
- Tommy Dahlmans blogg - "Löfven med knuff. Det finns två ord, som man inte behöver vara partiledare för att förstå, som är brobryggande, inbjudande och som gjuter olja på vågorna i alla slags allianser. Orden stavas ”tack och ”förlåt”. Det är helt obegripligt att en partiledare för Sveriges största politiska parti bemöter kritiken för sitt beteende sedan igår med orden: ”Alliansen är inte seriösa i debatten”
Hade det inte varit mer tillförlitligt och övertygande om Stefan Löfven hade helt frankt sagt: ”Jag skötte inte momentet helt korrekt. Det var klumpigt av mig”? Vi vanliga svenska medborgare har alla överreagerat, överraskats och inte tacklat alla situationer exemplariskt. Vi förstår att även Stefan Löfven är mänsklig. Problemet med Lövens beteende under gårdagens partiledarutfrågningen i direktsändning var inte hans okontrollerade ilska men hans oförmåga till självinsikt efter sändningen."


Kan det rödgröna vinna utan lögner?
- Tuve Skånberg i Hemmets Vän - "Den amerikanske politikern Hiram Johnson sa 1917 att ”krigets första offer är sanningen”. Det är lika sant också för den svenska valrörelsen 2014.
Vill de rödgröna vinna valet så bör de göra det med blanka vapen, utan lögner.Här är 17 oriktiga påståenden från S, MP och V som hävdats i debatten hittills i valrörelsen."


Politiskt korrekt – viktigt i kyrkan
- Kyrkans Tidning Debatt - "Vi upplever att man bör anamma de åsikter som nu gäller i till exempel sexualfrågor. Värderingsförändringen har gått väldigt fort. Kan man inte anamma utlevd homosexualitet och samkönade äktenskap upplever vi att det är bättre att vara tyst om man vill vara kvar i Svenska kyrkan och ha en långsiktig anställning.
Tystnadens maktspråk talar och vi vet också att vissa blir inte bara utsatta utan inte heller antagna till präster eller diakoner om de har ”fel” åsikter.
Var finns det befriade samtalsrummet? Vi vill skapa debatt där vi är lika respektfulla i mötet med varandra i Svenska kyrkan som när vi möter andra trosuppfattningar och andra kristna från olika sammanhang och länder. Svenska kyrkan vill ju vara folkets kyrka, och då måste vi få ha olika uppfattningar utan att känna oss stämplade. Centrum är ju tron på Jesus Kristus!"

Skriv ut  
Lördag 13/9

En ny sjanse

Från den norska sidan

Fra Jostein Nielsens blogg

"I går stoppet jeg for at innvendingene mine kan være den største hindringene for å nå mine mål. Det gjelder egentlig alle sider ved livet. Dersom målet mitt er å holde meg i noenlunde god form betyr det at jeg må ta meg en løpetur med jevne mellomrom. Innvendingene mot det kan være mange – dårlig vær, slapp dagsform, litt knapp tid før neste avtale osv… Dersom jeg gir etter for slike innvendinger ofte nok, ender det opp med at jeg slutter helt å løpe fordi det blir tyngre og tyngre å komme i gang. De samme reglene gjelder for åndelig helse og etterfølgelse i tro...."

Les mer HER... 
Skriv ut  
Lördag 13/9

Prayers can be answered

 

Från den engelska sidan

"Louise Redden, a poorly dressed lady with a look of defeat on her face, walked into a grocery store.

She approached the owner of the store in a most humble manner and asked if he would let her charge a few groceries...."


Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Fredag 12/9

Aktuellt just nu på rupeba.se

Höstens bibelskola startade i tisdags. Det är en översikt över Gamla Testamentet skriven för den "vanlige bibelläsare". Det kommer att publicerades ett nytt avsnitt varje tisdag till mitten av december. Kom med från början. Det första avsnittet kan du läsa HÄR...

Förlåtelseboken - Du kan bli fri! av Rut Baronowsky är snart färdig att distribueras. Du kan bli med i det första utskicket i slutet av september om du förhandsbeställer boken.
Läs mer om boken och hur du förhandsbeställer den HÄR...

Skriv ut  
Fredag 12/9

Nyhetsflödet fredag den 12 september

 

En helt ny tid fordrar ett helt nytt tänkande
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Europa som helhet och Sverige som vårt främsta ansvarsområde, präglas av sekularisering, en angripande ateism, andligt förytligande inom kyrkorna, men också av att Islam som religion vinner inflytande, men också nyandlighet i buddismens anda.
Därför har vi inte orsak att från olika teologiska perspektiv försöka påverka varandra inom och mellan de olika kyrkofamiljerna. Det finns en enhet mellan katolska, ortodoxa, ”pentekostala” och evangelikala kristna, trots olikheter. Övertygelsen om att Jesus är den Bibeln klargör att Han är, förenar oss alla! Tryggheten i vissheten om att Bibeln i sin helhet är Guds Ord, är grunden för kristen enhet."


”Guds folk ska kliva in och agera när den svage förtrycks”

- Världen idag - "Livets ord i Uppsala arrangerar med start på fredag seminariet "Gud Livet Friheten" där frågor som rör religionsfrihet, yttrandefrihet, samvetsfrihet och människovärdet kommer att lyftas.
– Det är otroligt viktigt att vi som kristna inte är för interna och introverta i den här tiden, säger pastor Joakim Lundqvist.
Utgångspunkten för samlingarna på Livets ord är att vi befinner oss i en tid då grundläggande rättigheter som till exempel religionsfrihet, yttrandefrihet och livets okränkbara värde attackeras från olika håll. Då finns det ett behov av att kyrkan agerar, menar Joakim Lundqvist.
– Det är tydligt i Jesu undervisning att troende ska vara salt och ljus i världen. I Jesaja kapitel 59 står det om att sanningen vacklade på torgen och att Gud förundrades över att ingen grep in. Det finns en förväntan hos Gud att vi som hans folk ska kliva in och agera när den svage förtrycks och när sådant som borde vara grundläggande byggstenar i ett demokratiskt samhälle skjuts undan och ifrågasätts."


Väckelserapport från Etiopien –  böneutroparen som blev frälst
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Det du nu ska få läsa låter nästan som en saga. Berättelsen här nedan innehåller faktiskt så många märkliga detaljer att man skulle kunna frestas att tro att den är uppdiktad. Men om det skulle vara så att misstron sänker sig över dig när du läser den vill jag upplysa dig om att brodern till personen som berättade den för mig är död. Skjuten av sin morbror just på grund av det du nu kommer att läsa om. Det är nämligen en berättelse om två muslimers omvändelse till Kristus. Eftersom den överlevande broderns liv just nu är i stor fara – om han nu fortfarande är i livet – använder vi inte hans riktiga namn."

Skriv ut  
Torsdag 11/9

Nyhetsflödet torsdag den 11 september

 

RFSL flyger  under radarn

- Marcus Birro i Expressen - "En människa kan inte vara till salu. Lagen är ett klockrent exempel på när ett land via lagstiftning sätter agendan för vilken syn på människan man har. Jag är stolt över att Sverige vågat se på denna fråga på ett värdigt och anständigt sätt.
Dock kommer kritik mot denna lag från ett ganska oväntat håll. RFSL, som nästan har uppnått någon form av myndighetsstatus, skrev nyligen så här på sin hemsida: Vad för sex kan du tänka dig att sälja? Det är när du är klar över detta som du kan förhandla med en kund. Det har också på hemsidan funnits en guide för säkert sexköp. RFSL vill alltså avskaffa sexköpslagen och även legalisera bordeller.

Det är en smula anmärkningsvärt att en organisation som årligen tar emot miljoner kronor av staten uppmuntrar till lagbrott på det här sättet. I en kommentar rörande texten på RFSL:s hemsida svarar Suzann Larsdotter, socionom hos RFSL så här: Även om man är sexköpare har man rätt att få information om säkrare sex."

Fyra kvadratkilometer
- Nyheter från Israel - "Den 30 augusti beslutade Israels civiladministration på Västbanken att ett knappt fyra kvadratkilometer stort område sydväst om Jerusalem, vars juridiska ägarskap tidigare inte var klarlagt, är att betrakta som statlig mark. Trots att området varken är bebott eller uppodlat har ett antal palestinska privatpersoner gjort anspråk på marken, dock utan att kunna uppvisa giltiga ägarhandlingar. Efter en utdragen juridisk process gav därför en israelisk domstol klartecken åt civiladministrationen att deklarera marken som statlig. Beslutet kan överklagas till en högre rättsinstans fram till den 14 oktober.
Trots att beslutet bara var en juridisk formalitet har det resulterat i hård kritik från bland annat USA, EU och FN. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade beslutet för ”expropriering av privatägd palestinsk mark”, trots att alltså ingen palestinsk privatperson har kunnat uppvisa giltiga ägarhandlingar och inga palestinier bor i området.
Att palestinier som saknar ägarhandlingar och inte ens bor i området skulle ha blivit utsatta för ”expropriering” är ett påstående som bara är begripligt om man utgår från att all mark på Västbanken per definition är palestinsk. Denna hållning strider dock mot fakta, vare sig man avser det palestinska folket som kollektiv eller palestinska privatpersoner."


Hamas: Vi kan förgöra Israel från Västbanken
- Israel - "Om Västbanken hade en fjärdedel av de vapen som finns i Gazaremsan skulle Israel elimineras på en dag. Det var budskapet från Mahmoud Zahar, en av Hamas grundare, när han predikade i Gaza city på fredagen i förra veckan.
Zahar, som höll sin predikan i en moské uppkallad efter Abdullah Azzam, som var mentor till al-Qaidaledaren Usama Bin Laden, valde att fokusera på drömmen om att förstöra Israel, rapporterar Gatestone Institute.
– Om bara Västbanken hade en fjärdedel av de motståndsredskap som Gaza har, skulle den sionistiska enheten (många islamisters benämning av Israel) upphöra på en dag, sade Zahar, som tidigare talat om att målet för Hamas är att föra över kampen från Gaza till Västbanken."

Skriv ut  
Torsdag 11/9

Att våga säga nej

 

Webb-radio från Rom 10:17

Roland Hellsten talar från Daniels bok om att våga säga nej (Daniel 1: 1-21).

Lyssna på undervisningen HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 10/9

Jag vågar påstå något om Gud

 

Under den här vinjetten kommer vi med jämna eller ojämna mellanrum att ta in äldre inlägg i repris. Inlägg som är värt att sägas ännu en gång. Detta inlägg publicerades i november 2009.

Jag läste ett blogginlägg med titeln: "Till dig som vågar påstå något om Gud."
Inlägget handlar om att vi egentligen inte kan veta något och Gud, så varför ska vi tjafsa om våra olika uppfattningar om Gud.

Eftersom jag vågar påstå något om Gud, här kommer min kommentar:
Att vara kristen innebär att veta något om Gud.

Bibeln uppmanar oss att lära känna Gud. Och då vi lärt känna honom, att lära känna honom bättre. Det är omöjligt att känna någon man inte kan veta något om.

Bibeln vill att vi ska veta: "Detta skriver jag till er som tror på Guds sons namn, för att ni skall veta att ni har evigt liv." (1 Joh 5:13).

Om man inte kan veta något om Gud, kan man aldrig bli frälst. För hur kan man i så fall veta att Jesus dog på korset för mina synder.

Och om man inte kan veta vad Gud tycker är rätt eller fel, så kan man ju heller aldrig synda. För hur ska man veta att man gjort fel om det inte finns något som Gud tycker är fel. Och om det inte finns något som är fel, så har ju Jesus missuppfattat hela situationen. Och då dog ju Jesus på korset helt i onödan.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Onsdag 10/9

Nyhetsflödet onsdag den 10 september

 

Abbas: Jag litar inte på Hamas
- Världen idag - "Samarbetet mellan Hamas och Fatah i den nya samlingsregeringen går milt sagt trögt. Palestinske presidenten Mahmoud Abbas hotar nu att upplösa samarbetet om inte Hamas ger upp makten över Gazaremsan. Han anklagar Hamas för att försöka störta styret i Västbanken och lägger stort ansvar på Hamas för de många dödsoffren i konflikten med Israel."

Europa förbereder sig för krig
- Inblick - "Detta har hänt under den senaste veckan. Rysslands krig i Ukraina har fått EU och Nato att samlas till toppmöten medan Sverige har höjt beredskapen och sluter samarbetsavtal med Nato. – Bråka inte med oss, vi har kärnvapen, är den ryske presidenten Vladimir Putins budskap till omvärlden.
I ett tal på ett ryskt ungdomsforum i slutet av förra veckan jämförde Rysslands president Vladimir Putin den ukrainska arméns agerande i östra Ukraina med bombningarna av Leningrad och andra ryska städer under det andra världskriget."

Idéerna kom bort på vägen
- Sofia Walan - "I en sådan här valrörelse, betyder det något att kalla sig kristen? Kristna finns ju i alla partier, och röstar på i stort sett alla partier, det är uppenbart. Men bör det betyda något särskilt? Svaret är ja. Därför att Nya Testamentet genomsyras av budskapet att vi inte ska ägna oss åt att sätta gränser för vår medmänsklighet. Att vara kristen måste innebära att alltid bära altruismen. Det goda samhället kan organiseras på olika sätt, men vår uppgift måste vara att alltid försvara grundläggande värden, människovärdet, skapelsen och framtida generationers möjlighet att också leva ett bra liv på jorden. Det betyder att vi inte kan ge efter  för dem som vill sätta ekonomiska gränser för vår generositet mot människor som inte kan anses lönsamma, oavsett skäl."

Skriv ut  
Onsdag 10/9

Frelsesarmeens ledere samlet

Från den norska sidan

Frelsesarmeens ledere er nå samlet til konferanse på Jelöy.

Som en overskrift på konferansen er det satt «Skreddersydd for oppdraget» / «Fit for Mission». Alt vi gjør skal være fokusert på det Gudgitte oppdraget vårt, og både hovedkvarter og lederskap har et hovedansvar for å ha strategier og tjenester som har et sylskarpt fokus på dette.

Lederkonferansen konsenterer seg om tre hovedpunkt:

1) Det er den lokale tjeneste som er viktigst. Det eneste formålet med Frelsesarmeen er å skape og utvikle en lokal, integrert, evangelisk tjeneste og sosial oppsøkende virksomhet for «å vinne sjeler, vokse i hellighet og tjene den lidende menneskehet».

2) Vi må sørge for å få på plass og på plass de rette menneskene, med de rette egenskaper, kompetanse, karakter og Frelsesarmeforståelse, på rett sted, til rett tid, for å gjøre det rette.

3) Bare det beste, og vårt beste, er godt nok

Du kan lese mer HER...

Skriv ut  
Tisdag 9/9

GT1 - Nu börjar Bibelskolan

 

GT1 - Nu är det dags för höstens bibelskola som handlar om Gamla Testamentet. Temat för den första lektionen är "Varför ska vi studera det Gamla Testamentets historia?"

Svaren på den frågan sammanfattas i rubrikerna:
1. För att få översikt
2. För att förstå det Nya Testamentet
3. GT pekar fram mot Messias, Kristus
4. GT är Guds ord till oss
5. För att få andlig kunskap och vägledning

Till varje kapitel finns det uppgifter för självstudier, samtal och fördjupning. Du är välkommen att lägga in dina svar eller kommentar till det första kapitlet som en kommentar till detta inlägg.

HÄR kan du ladda ned det första kapitlet i pdf-form. GT1

HÄR kan du ladda ned en översikt över det Gamla Testamentet

HÄR kan du läsa mer om höstens bibelskolekurs

Välkommen till en spännande resa genom Gamla Testamentet!
Skriv ut  
Tisdag 9/9

Nyhetsflödet tisdag den 9 september

 

”Kyrkan måste fortsätta att vara en politisk kraft”
- Dagens Nyheter - "Värderingarna behövs. Två tredjedelar av svenskarna anser att kyrkan bidrar till minskade motsättningar i ett mångkulturellt samhälle. Kyrkans engagemang är tydligt när rasism och nynazism sticker fram sina fula trynen. Att väga in människovärdet är försummat när lagar stiftas, skriver biskop Åke Bonnier.
Kyrkklockor som överröstar rasistiska möten. Diakoner som protesterar mot allt glesare maskor i skyddsnäten för de fattigaste. Den senaste tiden har gett flera exempel på att kyrkan är politisk. Och kyrkan måste göra sin röst hörd även i politiska sammanhang, annars sviker den sitt uppdrag. En nygjord opinionsmätning visar också att en majoritet anser att kyrkan gör samhället bättre."


”Att genomskåda kulturen”
- Efter Kristus - "Det är länge sedan tro på Gud var den naturliga utgångspunkten i vår kultur. Nu är det snarare så att Gud har buntats ihop med tomtar och troll. Eller ja – det är förstås inte så att Gud bokstavligen har tryckts ihop med hundra tomtar och ett par troll, utan det ärtron på Gud som har placerats i samma fack som tron på tomtar och troll. Och det är för många självklart att en intelligent och rationell människa inte tror på sådan ”vidskepelse”.
Allt som existerar är materia, och vetenskapen är den enda källan till kunskap. Och om någon, mot förmodan, fortfarande tror på Gud så är det ingenting som har med förnuft och rationellt tänkande att göra. För varje människa som använder sitt förnuft kommer självklart fram till att Gud inte existerar.
Vill du tro på Gud så får du gärna göra det, men då får du göra det hemma. Och om du har idéer om vad som är moraliskt rätt och fel som är grundade på Bibeln och vad Gud vill så är det okej – så länge du håller det för dig själv.
Ungefär så kan det låta; vår kultur har diskvalificerat tro på Gud som ett intellektuellt gångbart alternativ och har gjort religion till en privatsak."


Tala utifrån övertygelse
- Mikael Karlendals blogg - "En bra kristen predikant måste vara en övertygad predikant. Om man inte har en brinnande övertygelse som man önskar omvända andra till, kan man aldrig bli en bra kristen predikant i längden. En bra predikant måste vara en skicklig kommunikatör, men om han inte har en gedigen kristen tro och övertygelse att kommunicera, kan han inte vara just en kristen predikant. Då är det bättre om han använder sin kommunikationsförmåga i annat sammanhang."

Skriv ut  
Tisdag 9/9

CNS news best 4 minutes speech ever

Från den engelska sidan

CNS News panel asked by an American Muslim why the Western media shows the bad part of the Islam.

Se och här inslaget HÄR... (4 minuter)

Skriv ut  
Måndag 8/9

Nyhetsflödet måndag den 8 september

 

Osäker framtid för UNDOF

Ett av UNDOF:s patrullfordon

- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I över två veckor har hårda strider rasat mellan syriska arméförband och terroristorganisationen al Nusra längs med gränsen till de israeliskkontrollerade Golanhöjderna. Vid flera tillfällen har striderna spillt över till den israeliska sidan. Israels försvarsstyrkor har därför höjt sin beredskap och förstärkt sina trupper i området.
Den 27 augusti förlorade de syriska regeringsstyrkorna kontrollen över gränsövergången Quneitra. De första rapporterna gjorde gällande att al Nusra låg bakom attacken, uppgifter som sedan tillbakavisades av andra bedömare. Istället hävdades det att rebellgruppen FSA (fria syriska armén) har kontroll över området runt Quneitra, medan al Nusra kontrollerar en intilliggande landremsa längs med den israeliska gränsen. På grund av de hårda striderna i området har det varit svårt att få uppgifterna bekräftade. Situationen förändras också nästan varje timme, vilket gör det omöjligt att med säkerhet fastslå exakt var de olika stridande parterna är positionerade."


Vad står RFSL för – egentligen?
- Ruth Nordström i Världen idag - "RFSL håvar in miljoner i statliga bidrag varje år och "certifierar" ett antal olika instanser i Sverige: socialtjänsten, barnomsorgen och skolväsendet, äldreomsorgen, bibliotek, biståndshandläggare, familjerådgivare, ungdomsgårdar.
Bör dessa instanser göra reklam för RFSL:s värderingar? Den frågan ställde jag till Folktandvården i somras, när jag efter ett tandläkarbesök med min lilla dotter, sett att en RFSL-regnbågsflagga fått en framträdande plats i receptionen. Folktandvårdens receptionist kunde inte besvara frågan utan hänvisade vidare till tandvårdschefen, som hänvisade vidare till tandvårdsdirektören i länet. Under ett telefonsamtal med tandvårdsdirektören frågade jag varför mina barns tandläkare gör reklam för RFSL, som bland annat kräver avskaffande av sexköpslagen, legalisering av köp av sexuella tjänster och uppmanar till sexbrott? Tandvårdsdirektören verkade helt oinformerad om RFSL:s värderingar och lovade ta upp frågan till diskussion.
Vad kostar en "RFSL-certifiering"? En heldag med RFSL:s certifieringspersonal kostar enligt uppgifter på hemsidan, cirka 20 000 kr plus moms. Att "hbt-certifiera" en arbetsplats med cirka 25 anställda kostar cirka 100 000 kr. Folktandvården i Uppsala län har cirka 550 anställda."


IS-krigare ångrar sig – vill ha hjälp
- Dagens Nyheter - "Dussintals radikaliserade britter som har anslutit sig till IS i Syrien ber om hjälp - för att komma hem. ”Det var inte det här vi kom hit för”, säger en desperat IS-krigare till The Times.
Mannen, som påstår sig representera 30 britter som alla är knutna till Islamiska staten (IS), kontaktade nyligen via sociala medier forskningsinstitutet ICSR i London för att få hjälp. Centret är känt för sin forskning om radikala miljöer....
– Vi kom hit för att bekämpa regimen, inte för att bedriva gängkrig. Det var inte därför vi kom hit. Men om vi lämnar landet och åker hem hamnar vi i fängelse - eller så tvingas vi stanna och kriga. Vad har vi för alternativ, frågar han sig."

Skriv ut  
Måndag 8/9

Bruden gör sig redo - del 2 (av 2)

Webb-TV från Webbkyrkan

Derek Prince undervisar om den sista tiden och församlingens (brudens) förberedelse för att möta Herren.

Se och hör undervisningen HÄR..  (Textat till svenska)

Skriv ut  
Söndag 7/9

Tidig söndagsmorgon på Jelöy den 7 september

 
 
Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet


Söndag igen. Ännu en vecka har gått. Det är lugnt, stilla och underbar sensommar uppe i vårt hörn av världen. Men runt omkring oss i världen ser det ut som konflikterna och våldet eskalerar. Ryssland invaderar delar av Ukraina och markerar mot gränserna till Estland och Finland. De islamistiska rörelserna blir mer och mer aggressiva och talar om att lägga unders sig stora delar av Europa och Afrika.

Ifrån min personliga utkikspunkt på livet är det mycket som händer just nu. Ikväll är det välkomstmöte på Templet i Oslo för de nya kadetterna. Den nya kadettkullen har fått namnet "Ljusets budbärare" och det kan verkligen behövas människor som predikar ljusets genombrott i en tid som annars präglas av så mycket mörker.

Tillsammans med de "gamla" kadetterna som nu börjar sitt andra år på officersskolan är det nu lite mer än tjugo kadetter under utbildning.

Läs mer HÄR...

Skriv ut  
Söndag 7/9

Nyhetsflödet söndag den 7 september

 

”Alarmerande koppling mellan statsbidrag och RFSL:s uppmaning till sexbrott”
- SEA:s hemsida - "- Att en skattefinansierad lobbyorganisation med arbete riktat mot bland annat skolor, under en längre tid har uppmanat till sexköp är alarmerande. Bara i år har RFSL fått över fyra miljoner kronor i statligt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), efter att människohandelsenheten vid Stockholmspolisen har kritiserat RFSL:s guide för säkert sexköp.
Guiden, som bland annat tipsar köpare om att komma ”överens om mötesplats, pris, utlägg, vilken service som tillhandahålls och längden på ert möte redan innan ni träffas”, har under en längre tid funnits på organisationens hemsida."


Varje ort är värd en livskraftig kristen gemenskap
- Ingemar Helmner i Bönebloggen - "Församlingen är det instrument Gud valt att bruka i vår tid. Undervisningen i Bibeln är mycket tydlig då det gäller församlingens funktion och kallelse. Det är en unik gemenskap som inte kan jämföras med vanlig föreningsverksamhet. Den kallas Kristi kropp, där vi är lemmar varandra till tjänst. Det betyder att världen ska se bilden av Jesus, ana vem Han är, då Guds kärlek genom den Helige Ande är utgjuten i församlingen. Då Jesu lärjungar är ett hjärta och en själ ska världen tro! Till församlingen har Gud givit gåvor och tjänster."

Familjens återkomst
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "NYA RÖN. Den moderna medelklassfamiljen håller ställningarna som den minsta men mest bärande faktorn i samhället. Det visar ny sociologisk forskning.
Även de skandinaviska länderna, som länge kännetecknats av en jämn inkomstfördelning och hög social rörlighet, genomgår förändringar. Esping-Andersen menar att förändringens hjul kommer fortsätta att snurra och föra med sig ökad polarisering. Inkomstklyftorna ökar. Fattigdomen likaså.
De som har god ekonomi kan ge sina barn en ljusare biljett in i framtiden än låginkomsttagare vars barn har en mera dyster väg framför sig.
Forskningen visar också att det är de högutbildade kvinnliga höginkomsttagarna som har dragit vinstlotten, men som paradoxalt nog också bidrar till  att inkomstklyftorna ökar.  De högutbildade kvinnorna skiljer sig inte lika ofta som lågutbildade där antalet skilsmässor nu ökar. Där finns de ensamstående mammorna i toppen och mest påtagligt är det i Spanien och Storbritannien.
De nordiska länderna har färre skilsmässor än stora delar av övriga Europa. En anledning till detta är homogami – högutbildade höginkomsttagare gifter sig med varandra. De träffas vid universiteten och högskolorna som kan liknas vid en äktenskapsmarknad. Kaka söker maka."

Skriv ut  
Lördag 6/9

Nyhetsflödet lördag den 6 september

 

Väckelserapport från Etiopien – del VII: väckelsen upprättar individen
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Att komma i beröring med en väckelse är alltid utmanande. Inte minst med tanke på att ett väckelseskeende riktar en hel del frågor till det egna troslivet: hur berörd är egentligen jag av Jesu frälsargärning? En av de mest utmanande lärdomar vi kan dra av väckelsen i Etiopien handlar om individens upprättelse. Låt mig för att belysa detta referera en predikan från lovsångskonferensen i Entotoförsamlingen i januari i år. Mötet lockade mellan 3–4 000 deltagare."

”Boko Haram dödar alla kristna män”
- Världen idag - "Islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortsätter sin våldsamma framfart i norra Nigeria. Nu kommer uppgifter om att de tar över kyrkor och dödar alla kristna män i städer där de tagit kontroll.
Boko Haram utropade nyligen ett kalifat i stora delar av delstaten Borno och även delar av granndelstaten Yobe. Från flera platser rapporteras om hur de vinner mark och slår till ytterst brutalt mot kristna.
Katolske prästen Gideon Osabogie i Maiduguri uttalade sig för media om situationen på torsdagen. Han berättade att han nåtts om skrämmande uppgifter från staden Madagali, där det bor många kristna:
– Hela staden och prästgården har ockuperats av terroristerna... Dussintals har dödats och många kyrkobyggnader har bränts ned... Kristna män fångades och halshöggs. Kvinnorna tvingades till att bli muslimer och gifta sig med terroristerna, sade Osabogie, rapporterar Religion News Service."


Det är mer än yta som räknas!
- Anne Holmdahl i Hemmets Vän - "”Jag duger inte! Tänk om jag blir avslöjad som ett enda stort misslyckande.” Så låter det ofta i den inre dialog vi ständigt för med oss själva. ”Om jag bara ser till att skaffa de där trendiga kläderna, lite högre klackar, tar mig in på kändisfesten, sprutar lite botox i ansiktet, etcetera … Så att andra ser mig, godkänner mig, så jag får vara med, så jag får vänner! Alla andra har ju vänner och har det så bra! Varför inte jag?” ”Det måste vara något fel på mig!”
Det går åt mycket tid att hålla fasaden både i trim och uppdaterad. Den perfekta ytan har ett pris – tid, planering, offer, självupptagenhet, oro, mindre tid för vänner och familj, och i värsta fall en ihålig självkänsla och självbild som skaver och lockar fram ångestspökena. Ekande brons och skrällande cymbaler."

Skriv ut  
Lördag 6/9

Fotnoter

 

Fra Jostein Nielsens blogg

For noen år siden møtte jeg en salvasjonist i Wimbledon som het Ron Foot. Han var spaltist i et av Frelsesarmeens engelske blader og selvfølgelig het den faste spalten «Foot-notes». Jeg spiller på det samme poenget men jeg vet ikke om overskriften er helt passende på dagens refleksjon – for egentlig er dette en note om føtter. Det handler om Jesu føtter og det handler om Maria: "Da Maria kom dit Jesus var, og fikk se ham, kastet hun seg ned for føttene hans" (Joh 11:32a)

Les mer HER...

Skriv ut  
Lördag 6/9

En lektion i hur man kan köra ut från en prakeringsplats

Även om det finns gott om plats kan det vara svårt att köra ut från en parkeringsplats.

I en video från en övervakningskamera får man en lektion om hur man göra det lätta väldigt komplicerat.

Se och lär HÄR...

Skriv ut  
Arkiv
Skriv ut  
Dagboken
Skriv ut  
rupeba

 

Skriv ut  
Fredag 19/9
Hover here, then click toolbar to edit content
Skriv ut  
Dagens andakt
22 september

Samma natt skickade bröderna i väg Paulus och Silas till Beroia. Så snart de kom dit gick de till synagogan. Judarna där var mera vidsynta än de i Thessaloniki. De tog emot ordet med stor beredvillighet och forskade dagligen i skrifterna för att se om allt detta stämde.”
( Apg 17:10-11)

Andakt:
Dagens bibelord antyder att judarna i Thessaloniki inte riktigt ville ta emot Paulus och Silas förkunnelse om Jesus som uppstånden, men i Beroia var judarna mer vidsynta. Denna vidsynthet bestod för det första i att de var öppna. De lyssnade verkligen aktivt till vad Paulus och Silas hade att säga. För det andra undersökte de själva om det som resepredikanterna Paulus och Silas sa’, stämde med det de tidigare hade fått lära, och det som stod i skrifterna. Detta förhållningssätt behöver vi ha också idag. Det förekommer många olika läror, som går under namnet kristen tro. Vi kan inte lita till, och svälja varje förkunnelse som vi utsätts för. Vi ska absolut lyssna med ett öppet sinne till vad som sägs i olika gudstjänster, men varje kristen måste själv ta ansvar för att pröva, om det som förkunnats stämmer med Bibelns totala budskap. Vi måste skaffa oss en sådan förtrogenhet med Bibeln att vi utifrån denna kunskap och det inre vittnesbördet i vår ande, kan avgöra om den lära vi lyssnar till är sann eller falsk. Och det är det som blivit sagt, som ska bedömas, inte personen som sa det.

Bön:
Jesus, jag vill lära av folket i Beroia, som tog ansvar för vad de hörde. Hjälp mig att inte okritiskt svälja varje förkunnelse utan pröva den emot vad du säger i ditt ord.

  


Förlåtelseboken

Läs mer om boken HÄR... 

 
Skriv ut  
Tipsa rupeba.se
Det händer oftare och oftare att vi får mejl med tips på artiklar som någon tycker skulle uppmärksammas på rupeba.se.

Du är också välkommen att skicka dina förslag till info@rupeba.se.
- Det kan vara artiklar som skulle passa in på Nyhetsflödet
- Det kan vara saker du tycker vi borde skriva om
- Det kan också vara inlägg som du själv vill göra

Sitt inte bara och tänk "det här borde flera läsa". Se till att de får läsa det också.

Skriv ut  
Bibelläsningsplan 2014

Klicka på bilden!

Läs mer om bibelläsningsplanerna på rupeba.se HÄR...

Skriv ut  
Jesus ska komma tillbaka

Del 1:  Som en tjuv om natten - Klicka HÄR...

 Del 2:  Uppenbarelsebokens budskap - Klicka HÄR...

Del 3:  Tidens tecken - Klicka HÄR...

 

Skriv ut  
Himmel och helvete
Serien om himmel och helvete kan du läsa här
Skriv ut  
rupebas böcker och skrifter

Böcker och skrifter av Rut och Peter Baronowsky

Dagboken - små tankar för märkvärdiga dagar
- på svenska
- på engelska
- på norska


e-böcker

Det nya livet
- bibelsamtalsmaterial
Tolkningsboken
- har ska man tolka Guds ord?
Bibelstudier från Hebreerbrevet
 
Bibelstudier från Apostlagärningarna
Bibelstudier från Efesierbrevet

Du kan beställa böckerna i AFFÄREN

Skriv ut  
Gåvobokrn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Läs mer HÄR

Skriv ut  
Annons

 

 

 

 

På goda grunder
Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten. Läs mer

Skriv ut  
One
Skriv ut  
Emerging Church
Skriv ut  
Kyrkoårets texter
Skriv ut  
Det nya livet

Bibelstudiematerialet - Det nya livet 
är nu färdigt och finns att beställa under knappen "Böcker och skrifter".
I digital form (pdf-fil) är materialet gratis.

Du kan beställa materialet i AFFÄREN

Skriv ut  
Gratistjänster

Dagens andakt finns nu att tillgå:
-Som skärmsläckare
-Som RSS feed
-Som Facebook-applikation
-Som inlägg på din hemsida
Du kan ladda ned filerna under knappen "Undervisning"

Skriv ut  
Bönekammaren

Ibland kan det kännas skönt att ha någonstans att gå med sitt böneämne eller tacksägelseämne.
Att lämna det ifrån sig, dela det med någon eller få hjälp i förbön av andra som läser det.
Välkommen till bönekammaren.

"När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig" (Matt 6:6)

Skriv ut  
Webring
Skriv ut  
Maries blogg
Marie Willermarks blogg. Frälsningsarméns ledare i Sverige. Klicka för att komma till bloggen
Skriv ut  
Webbkyrkan

Besök Webbkyrkan med Stanley Sjöberg

 

Skriv ut  
Stefan Swärds blogg

 

Skriv ut  
Följ mig! (Jesus)
Skriv ut  
På väg..
Skriv ut  
Vägen vidare
Skriv ut  
Upp till försvar
Skriv ut  
Senaste nytt

Nyheter från Nyhetsportalen.se

Skriv ut  
Gud och sex
Skriv ut  
Evangelium

Evangelium på alla språk (nästan)
Sammanställning av evangeliet på väldigt många språk. Klicka HÄR och sedan vidare med hjälp av flaggorna.

Skriv ut  
De fem Tjänstegåvorna
Skriv ut  
Installera rupebas verktygslist

Nu kan du installera rupebas verktygsfält till din PC: Tryck på verktygslisten för att komma till installationen. 
- I verktygslisten har du ett sökfält för Google. 
- Du kan på RSS-knappen se de senaste rubrikerna från rupeba.se utan att gå in på sidan. 
- Du kan själv välja vad du vill ha med på verkstygslisten. Det finns massor av alternativ att välja på.

Skriv ut  
   
    Copyright by Rupeba